Η απαγωγή του ΟΗΕ από τους γραφειοκράτες του: Στόχος η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Η απαγωγή του ΟΗΕ από τους γραφειοκράτες του: 
 Στόχος η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

 (1) Θα δεχόσασταν τις προτάσεις Άιντε για τη χώρα σας; 
 Επιστολή στα μέλη του Νορβηγικού Κοινοβουλίου. 

  (2) Ο απίθανος Νορβηγός: 
 Τα σκοτεινά παιγνίδια του αποτυχημένου μεσολαβητή στο Κυπριακό. 


Espen Barth Eide


  Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα και η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ του ΟΗΕ. 
Φωτογραφία ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗΣ

Δεν μίλησε, λένε, από το γραφείο τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, περί αποχώρησης της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, η ειδική εκπροσώπος του, η κυρία Σπέχαρ. Στην διατύπωση αυτή εντοπίζεται μια από τις μεγαλύτερες πολιτικά εκβιαστικές απάτες κάτω από τις οποίες λειτουργεί στη Κύπρο ο ΟΗΕ, αφού κάθε τόσο παρουσιάζεται ως απειλή και ως τιμωρία για τους Έλληνες, η “αποχώρησή” της ειρηνευτικής του δύναμης. 

Στην Κύπρο η απόφαση για την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ λήφθηκε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο δηλ., από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού. Ενώ είναι θεμιτές και αναγκαίες τέτοιες διαψεύδεις, στην κυπριακή περίπτωση έχουν πάρει την μορφή εκβιαστικών πολιτικών που συνδέονται με τη μή επίλυση του προβλήματος λόγω υπαιτιότητας της κυπριακής, τάχατες, πλευράς. Αποσκοπούν δηλαδή, στην τιμωρία της καταπληκτικής πλειοψηφίας του κυπριακού λαού. 

Ο ΟΗΕ είναι ο κορυφαίος παγκόσμιος οργανισμός του μεταπολέμου που παρέχει νομιμότητα σε πράξεις των κρατών- μελών του ή μη. Καμία διεθνής πράξη βίας δεν νομιμοποιείται αν δεν έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και όσο και να προσπαθεί μια χώρα να ξεπεράσει το στίγμα του “επιδρομέα”, όπως η Τουρκία στην περίπτωση της Κύπρου, δεν τα καταφέρνει. Αλλά δεν παύει να προσπαθεί και αυτό είναι δείγμα της ανάγκης της να απαλλαγεί από το στίγμα του “επιδρομέα”. 

Τα ιδρυτικά κράτη του ΟΗΕ το 1945 υπήρξαν 49. Σήμερα πλησιάζουν τα 200. Από το 1945 μέχρι τη δεκαετία του 1960, οι Αγγλοαμερικανοί και οι Δυτικοί ήλεγχαν τα πράγματα στην Γενική Συνέλευση, όπου όλα τα κράτη λειτουργούν ισότιμα. 

Με την κρίση στο Κόνγκο το 1960 και τη δολοφονία του ηγέτη του Πατρίς Λουμούμπα, ακολούθησε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1961  και η δολοφονία στο Κόνγκο του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Νταγκ Χάμαρσκελντ, με την κατάρριψη του αεροπλάνου του από τους Δυτικούς! (Στοιχεία για την κατάρριψη του αεροπλάνου προέρχονται από σταθμούς παρακολούθησης στην Κύπρο). 

Τον Χάμαρσκελντ διαδέχθηκε ο   Ου Θαντ  ( U Thant ) της Τα'ι'λάνδης, που απεδείχθη εκ των πραγμάτων ως ο τελευταίος ανεξάρτητος Γ.Γ. του ΟΗΕ. 

Μετά τη θητεία του Ου Θαντ, ή επί το ορθότερο στη διάρκεια της θητείας του, οι Αγγλοαμερικανοί έχασαν τον έλεγχο στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Την απώλεια τους αυτή κάλυψαν και με το παραπάνω ελέγχοντας την πολιτική γραμματεία του Οργανισμού. 

Η πολιτικά σημαντική απόφαση 186/1964 του ΟΗΕ για την Κύπρο και οι συνέπειές της, που απέτρεψαν την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ήταν αδύνατες χωρίς την συμβολή τον Ου Θαντ και το πιθανό βέτο μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως της Σοβιετικής Ένωσης και την Κίνας. 

Τον Ου Θαντ διαδέχτηκε στην Γραμματεία του ΟΗΕ ο περιβόητος πλέον Αυστριακός Ναζί Κουρτ Γιόζεφ Βάλντχαϊμ  ( kurt josef waldheim ) ο οποίος μας έδωσε, μέσω των πολιτικά εξωνημένων εκπροσώπων του όλα τα περιβόητα “σχέδια” για τη επίλυση του προβλήματος. Όλα, μηδενός εξαιρούμενου, κατέληγαν στη κατάλυση της Κυπριακή Δημοκρατίας. Η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρξε ο ανομολόγητος στρατηγικός στόχος των Δυτικών από το 1964 αλλά και από πριν κατά τη δική θέση, μια υπόθεση που έχω αναπτύξει μέσω της στήλης και αλλού. 

 ΜΑΡΙΟΣ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗΣ 


12/8/2017


               ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ             

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

1.
Θα δεχόσασταν τις προτάσεις Άιντε για τη χώρα σας; 
Επιστολή στα μέλη του Νορβηγικού Κοινοβουλίου.

Σε μια προσπάθεια ανάδειξης του «ρόλου» που διαδραμμάτισε ο Εσπεν Μπάρθ Άιντε στη διαδικασία των συνομιλιών με αποκορύφωμα τις τελευταίες εξελίξεις όπου χάιδεψε κυριολεκτικά την Τουρκία και την αδιαλλαξία της, ο συμπατριώτης μας Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ, και συνεργάτης της ιστοσελίδας μας, Νίκος Αντωνιάδης, προχώρησε σε επιστολή-καταγγελία του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς όλα τα μέλη του Νορβηγικού Κοινοβουλίου.

Ο Νικος Αντωνιάδης, αφού αναφέρεται στο θέμα «Ασφάλεια και Εγγυήσεις» ρωτά ξεκάθαρα τους Νορβηγούς βουλευτές αν θα αποδέχονταν τον «εισβολέα» της Νορβηγίας να την εγγυηθεί και να κατέχει στρατό στο έδαφος της!

Μέσα από αυτό το ερώτημα αναδεικνύει την στάση Άιντε καταλήγοντας: Αν εσείς θα δεχόμασταν κάτι τέτοιο για τη χώρα σας, απολογούμαι για το χρόνο που σας σπατάλησα. Αν όμως όχι, τότε η διπλωματία του κ. Άιντε που προτίθεται να είναι υποψήφιος βουλευτής για το Νορβηγικό Κοινοβούλιο είναι «επικίνδυνη»!

Ο Νίκος Αντωνιάδης στην παρουσίαση στο Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στις 4 Ιουλίου 2017, με θέμα: 
“Η Προσωπικότητα και οι Αξίες του Επιτυχημένου Πολιτικού”.  


Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή του Νίκου Αντωνιαδη σε Ελληνική μετάφραση από τα Αγγλικά, όπως ακριβώς αποστάληκε στο κάθε μέλος του νορβηγικού κοινοβουλίου:

 Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου (της Νορβηγίας),

 Είμαι ένας Κύπριος πρόσφυγας για περισσότερα από 43 χρόνια. Όπως ίσως γνωρίζετε, το 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και κατέλαβε σχεδόν το ήμισυ της χώρας μου. Ως αποτέλεσμα της εισβολής και κατοχής, σχεδόν 200.000 Κύπριοι είναι πρόσφυγες. 

Πραγματοποιήθηκαν αρκετές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. Η πιο πρόσφατη ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια όταν ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Ban ki-moon διόρισε τον κ. Espen Barth Eide ως Ειδικό Σύμβουλο του στο Κυπριακό.

 Αν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς έκανε αρκετές απόπειρες και επώδυνους συμβιβασμούς για να βρεθεί λύση, δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η Τουρκία επέμεινε να κρατήσει τα στρατεύματά της και τις Εγγυήσεις της στην κυπριακή γη.

 Ο νέος Γενικός Γραμματέας, κ. Antonio Guteres, φάνηκε να συνειδητοποιεί ότι ένα φυσιολογικό κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό καθεστώς “στρατού και εγγυήσεων”. Ωστόσο, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος ζήτησε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, κ. Cavusoglu: «Γιατί επιμένετε να κρατάτε τα στρατεύματά σας και τις εγγυήσεις σας; σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε;», η απάντηση ήταν «Ναι», με αποτέλεσμα την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

 Μέρες μετά, ο κ. Eide κατηγόρησε όλα τα μέρη εξίσου το ίδιο. Και παρόλο που υποστήριζε «κανένα παιχνίδι ευθυνών δεν πρέπει να υπάρξει», εν’τούτοις, επιμένει (σε καθημερινή βάση) να αποκρύπτει την τουρκική συμπεριφορά: «Ναι, (μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τα στρατεύματά μας)»!

 Οι συμπατριώτες μου και εγώ γνωρίζουμε ότι ο κ. Eide μπορεί να τρέξει για τις βουλευτικές εκλογές στις επικείμενες νορβηγικές εκλογές. Αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε:

 «Εάν στην Νορβηγία υπήρχε εισβολή και κατοχή, εσείς θα δεχόσασταν ο εισβολέας να κρατήσει τα στρατεύματά του και να είναι εγγυητής της Νορβηγίας»; 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αγαπάτε τη χώρα σας, τη Νορβηγία, όσο αγαπάμε κι εμείς τη διαιρεμένη αλλά περήφανη και δημοκρατική χώρα μας, την Κύπρο, ένα ισότιμο μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν, για οποιονδήποτε λόγο τον οποίο δεν γνωρίζουμε, ο κ. Eide επιμένει να αποκρύπτει την «εισβολή και κατοχή» (ενθαρρύνοντας έτσι την Τουρκία να κρατήσει τα στρατεύματα και τους εγγυητές στη χώρα μας) ως προσπάθεια για μια «δίκαιη» λύση, παρκαλώ πέστε σε μένα και στους συμπατριώτες μου πώς αυτό είναι δυνατόν! 

Για 43 χρόνια αναγκαστήκαμε με τη βία να ζήσουμε μακριά από την περιουσία και τη γη μας, και πολλοί από τους συμπατριώτες μου ἔφυγαν από τη ζωή. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι τα όπλα του εισβολέα να μας προστατεύσουν. Είναι τρομερό το συναίσθημα! 

Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου, 

Εάν η Νορβηγία θα μπορούσε να δεχτεί ό, τι μας πιέζει ο κ. Espen Barth Eide να δεκτούμε, και αν, ως μέλος του Κοινοβουλίου μιας δημοκρατικής χώρας όπως η Νορβηγία, εσείς θα μπορούσατε να επιτρέψετε την παρουσία στρατευμάτων και εγγυητών να «προστατεύσουν» την λύση, παρακαλώ δεχτείτε τη συγνώμη μου που σπαταλώ τον πολύτιμο χρόνο σας. 

Αλλά, αν δεν θα δεχόσασταν ΠΟΤΕ τα στρατεύματα του εισβολέα και τις εγγυήσεις του εισβολέα στη Νορβηγία, τότε θα ήθελα να σας πω ξεκάθαρα: 

Η «διπλωματία» του κ. Espen Barth Eide είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την ανθρωπότητα! 

Βοηθήστε τη Νορβηγία! 

Βοηθήστε την Κύπρο!

 Βοηθήστε τον κόσμο! 

Αγάπη και Ειρήνη!

 ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ 

 Πρόσφυγας από την Αμμόχωστο (Κύπρος) 
Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ 
Μέλος του Αμερικανικού Συνδέσμου Πολιτικών Συμβούλων (AAPC) 
Ρεπόρτερ – Νέα Υόρκη


4/8/2017


ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

2.
Ο απίθανος Νορβηγός:
Τα σκοτεινά παιγνίδια του αποτυχημένου μεσολαβητή στο Κυπριακό

Την «αθώωση» και εξωραϊσμό της Τουρκίας αλλά και την κληροδότηση ενός πλαισίου το οποίο είναι καταδικασμένο σε αποτυχία εάν δεν υπάρχει ριζική μεταστροφή της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό, επιχειρεί ο απίθανος Νορβηγός, ειδικός βοηθός του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε.

Ο κ. Άιντε  που όπως ο ίδιος δηλώνει θα αποχωρήσει από την θέση του για να δοκιμάσει και πάλι την τύχη του στις νορβηγικές εκλογές ,ετοιμάζει την έκθεση του ΓΓ προς το ΣΑ για την  διαδικασία των συνομιλιών η οποία τουλάχιστον σε αυτή την φάση της ολοκληρώθηκε με το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ο κ. Άιντε επιμένει στην θέση του για «ευθύνες όλων όσων συμμετείχαν στην Διάσκεψη» για το αδιέξοδο ,αποφεύγοντας έτσι να καταλογίσει τις ευθύνες εκεί που πραγματικά υπήρξαν ,ενώ ο ίδιος ο κ. Γκουτιέρες παραδέχθηκε ότι η τουρκική πλευρά τα «γύρισε» στο θέμα των Εγγυήσεων, και υποχρεώθηκε μάλιστα ο ίδιος να απολογηθεί για την... λανθασμένη εντύπωση που είχε αποκομίσει…

Η Συνέντευξή του κ. Άιντε  «συμπτωματικά» δόθηκε ενώ είχε γίνει γνωστό ότι ο Νίκος Κοτζιάς με συνεντεύξεις του στον Φιλελεύθερο στην Κύπρο και στην «Νέα Σελίδα» στην Αθήνα επιτίθεται   με σφοδρότητα εναντίον του, για την ανεπάρκεια του την μονομέρεια του και τα υπόγεια παιγνίδια με συγκεκριμένα συμφέροντα...

Ο κ. Άιντε για λόγους που μόνο την δική του υστεροφημία και την εικόνα της Τουρκίας εξυπηρετούν, επιμένει σε μια μαγική εικόνα: ότι τα πράγματα κινούνταν προς μια σημαντική πρόοδο (breakthrough) στις εγγυήσεις, αλλά εξακολουθούσαμε να έχουμε τα εκκρεμή ζητήματα για τα στρατεύματα. Μεταξύ της «ρήτρας λήξης της ισχύος» και της αναθεώρησής της διαχρονικά, δεν είχαμε ακόμα την τελική συμφωνία»

Η διαπίστωση αυτή που θέλει να παρουσιάσει κατ αρχήν ότι υπήρχε πρόοδος και επίσης ότι αυτό είχε επιτευχθεί λόγω της θέσης της Τουρκίας στο θέμα των Εγγυήσεων ,είναι απολύτως αναληθής. Ο κ. Άιντε  δηλώνει ότι η πεποίθησή των ανθρώπων  του ΟΗΕ ήταν ότι  θα μπορούσε να γίνει μια συνολική… ανάγνωση  και με βάση αυτή να «τεθεί τέρμα στο σύστημα των Εγγυήσεων. Αυτό που δεν μπορούσαμε ακόμα να πούμε ήταν ότι είχαμε την τελική απάντηση στο χρόνο της παρουσίας των στρατευμάτων. Ήταν σαφές ότι τα στρατεύματα θα ήταν μειωμένα και ήταν επίσης σαφές ότι όταν μειώνονταν θα ήταν κάτω  στα παλιά επίπεδα. Αλλά μεταξύ της ρήτρας λήξης ισχύος και της ρήτρας αναθεώρησης δεν είχαμε ακόμα την τελική συμφωνία». Για  να δικαιολογήσει μάλιστα το γεγονός ότι δεν υπήρχε γραπτή πρόταση που να δικαιολογεί αυτή την πεποίθηση  παραπέμπει και σε… προφορικές τοποθετήσεις.

Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι το τελευταίο  βράδυ στις 6 Ιουλίου στο δείπνο ο κ.Τσαβούσογλου ενώπιον όλων επέμεινε ότι οι Εγγυήσεις δεν θα καταργηθούν αμέσως, αλλά μετά από μια δεκαπενταετία θα πρέπει να επανεξετασθούν. Το review clause (ρήτρα επανεξέτασης)  δεν αφορούσε μόνο τα στρατεύματα όπως ψευδώς υποστηρίζει ο κ. Άιντε  αλλά και τις Εγγυήσεις.

Επιχειρώντας να προσαρμοσθεί με το πνεύμα του ΓΓ του ΟΗΕ καθώς ο κ. Γκουτιέρες εκφράζοντας την δική αντίληψη ήταν σαφής ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί το καθεστώς των Εγγυήσεων, ο κ. Άιντε ξαφνικά και 15 ημέρες μετά το ναυάγιο εμφανίζεται και ο ίδιος να συμμερίζεται την θέση που ο Ν. Κοτζιάς και ο Ν. Αναστασιάδης υποστήριξαν  τουλάχιστον από την πρώτη Διάσκεψη της Γενεύης ,δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «… μπορώ να σας πω τώρα ότι από νωρίς είχα την πεποίθηση πως  η Συνθήκη Εγγυήσεων και το δικαίωμα επέμβασης έπρεπε να λήξουν αμέσως. Δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτά σε ένα σύγχρονο κυρίαρχο κράτος….»

Παρ όλα αυτά ακόμη και σήμερα ο κ. Άιντε  αφήνει ανοικτό το παράθυρο για παραμονή εσαεί  τουρκικών στρατευμάτων στο νησί έστω και στο περιορισμένο μέγεθος της δύναμης που προέβλεπε για Ελλάδα και Τουρκία η Συνθήκης Συμμαχίας του  1960.

Αν και παραδέχεται στην  συνέντευξη του ότι η «θέση τη Τουρκίας ήταν ότι οι Εγγυήσεις θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά μετά από αρκετά χρόνια», αναπτύσσει την θεωρία ότι στην διάρκεια των συναντήσεων με τον τούρκο Υπουργό εξωτερικών τόσο ο ίδιος όσο και ο ΓΓ του ΟΗΕ «όταν δοκιμάζαμε την ευελιξία όλων κατανοήσαμε ότι ως συμβολή στο τελικό πακέτο, θα έπρεπε να είναι δυνατόν όλοι να συμφωνήσουν σε άμεσο τερματισμό των επεμβατικών δικαιωμάτων  με την έναρξη της ισχύος - αλλά, φυσικά, μόνο εάν συμφωνήσουν με το υπόλοιπο του τελικού πακέτου».

Με αυτό τον τρόπο και με αυτή την υπέρβαση ,θεωρώντας δηλαδή ότι η Τουρκιά θα συμφωνήσει, ενώ η ίδια ποτέ δεν το δήλωσε, είναι προφανές πως η Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά οδηγήθηκε σ αδιέξοδο.

Όμως στην  ίδια συνέντευξη έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το «πακέτο» το οποίο ατύπως διαμορφώθηκε στο Κραν Μοντανά και το οποίο θα επιχειρήσει ο κ. Άιντε να θέσει ως πλαίσιο της οποιασδήποτε επομένης προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού. Ένα πακέτο που μάλλον είναι δυσμενές  και μονόπλευρο για τους Ελληνοκυπρίους ,που καλούνται να καταβάλλουν σημαντικά ανταλλάγματα  προκειμένου η Τουρκιά να δεχθεί την κατάργησή των εγγυήσεων και την εστί και με χρονοδιάγραμμα αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων…

Το πακέτο αυτό αποτελείται από έξι στρατηγικά ζητήματα ,στα οποία ήλπιζε ότι θα μπορούσε να υπάρξει breakthrough,ώστε η Διάσκεψη να μπορεί να χαρακτηρισθεί επιτυχής. Ο κ. Άιντε περιέγραψε ως εξής τα έξι αυτά ζητήματα:

-Πώς θα αντικαταστήσουμε τη Συνθήκη Εγγυήσεων με έναν μηχανισμό εφαρμογής;

-Τι κάνουμε με τα στρατεύματα;

-Αν θα υπάρξει εκ περιτροπής προεδρία και εάν θα είναι με διασταυρούμενη ψήφο και ούτω καθεξής.

-Τι θα συμβεί σε "ένα συγκεκριμένο μέρος" στην εδαφική ρύθμιση;) (σ.σ. Η Τουρκία δεν συμφωνεί με την επιστροφή όλης της Μόρφου)

-Τι συμβαίνει με το καθεστώς ιδιοκτησίας; Θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο καθεστώτα, ένα για τις περιοχές που υπάγονται στην εδαφική αναπροσαρμογή και ένα για εκείνες που δεν υπόκεινται σε εδαφική προσαρμογή;

-Πώς αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της ισοδύναμης ή ειδικής μεταχείρισης των Τούρκων υπηκόων;”


Ένα πακέτο εξαιρετικά δυσμενές για τους Ελληνοκυπρίους, το οποίο τώρα ο κ. Άιντε λίγο πριν αποχωρήσει, θέλει να αφήσει ως «κληρονομιά» του στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού...

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

http://www.liberal.gr/arthro/154569/amyna--diplomatia/2017/o-apithanos-norbigos-ta-skoteina-paignidia-tou-apotuchimenou-mesolabiti-sto-kupriako.html

 23 Ιουλίου 2017