Ο εφιάλτης του εδαφικού διαμελισμού γίνεται πλέον ορατός για την Τουρκία.

Ο εφιάλτης του εδαφικού διαμελισμού γίνεται πλέον ορατός για την Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:

(1) Τσαβούσογλου: Σε εμφύλιο μπορεί να οδηγήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων  
(2) Ενισχύονται οι σχέσεις Τουρκίας - Ιράν 
(3) Απαξιώνουν τις ΗΠΑ οι Τούρκοι: 
Προχωρούν σε “ανίερη” συμμαχία με Ιράν και Άσαντ κατά των Κούρδων. 



Ο Καρλ Μαρξ είπε κάποτε ότι, «η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα». Στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής, η ιστορία ξεκίνησε ως φάρσα και σήμερα εξελίσσεται σε απίστευτη τραγωδία. Τον Μάιο του 1916 μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, με τη συναίνεση της Ρωσίας, συνήφθη η Συμφωνία Sykes–Picot. Ήταν ένα μυστικό σύμφωνο με το οποίο μοιράζονταν σε σφαίρες επιρροής και ελέγχου της Βρετανίας, τη Γαλλίας και, αρχικά, της Ρωσίας, εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη σημερινή Τουρκία, στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ και στη Συρία.

Ο Σάικς έλεγε ότι ήθελε «να χαράξει μία γραμμή από το ‘e’ της Άκρας ( Acr(e) ) μέχρι το ‘τελευταίο k’ του Κιρκούκ ( Kirkou(k)», γράφει ο βρετανός συγγραφέας Τζέιμς Μπαρ στο βιβλίο του, «Μία γραμμή στην άμμο» (2011). Η μαύρη αυτή γραμμή χωρίζει τη Μέση Ανατολή αγνοώντας ασύγγνωστα εθνότητες, φυλετικούς και θρησκευτικούς διαχωρισμούς: Η «Συρία» των Γάλλων, στο βορρά, η «Αραβία» των Βρετανών, στο νότο. Η περιοχή χωρισμένη σε πέντε ζώνες. Σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς και μελετητές, η Συμφωνία Σάικς-Πικό ήταν η απαρχή ασταμάτητων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή μέχρι σήμερα, με κορύφωση τον φοβερό πόλεμο στη Συρία και την εμπλοκή διαφόρων δυνάμεων.

Συριακή… κατεχόμενη Κύπρος

Μια από τις χώρες που έχουν εμπλακεί στον συριακό πόλεμο είναι και η Τουρκία. Ας θυμηθούμε: Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, η κυβέρνηση Ερντογάν διέταξε την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία με πρόσχημα τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (το οποίο η ίδια εφοδίαζε με όπλα και πυρομαχικά και δεχόταν τραυματίες τζιχαντιστές στα νοσοκομεία της). Υποτίθεται ότι εκείνη η επιχείρηση ήταν περιορισμένης εμβέλειας. Έκτοτε, σε έκταση 2000 τ. χλμ τα οποία ελέγχει με φίλιες ομάδες ανταρτών, η Τουρκία δημιουργεί συνθήκες… Βόρειας κατεχόμενης Κύπρου: Λειτουργεί νοσοκομεία, σχολεία, αστυνομικές, δικαστικές, εκπαιδευτικές, διοικητικές και άλλες υποδομές, εκπαιδεύει ιμάμηδες, κτίζει τζαμιά και δίνει την εικόνα οιονεί κράτους, υπό τον πλήρη οικονομικό, πολιτικό, διοικητικό και στρατιωτικό έλεγχό της.

Ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας είναι να παρεμποδίσει τους Κούρδους της Συρίας να ενωθούν με τους Κούρδους του Ιράκ και της Ανατολικής Τουρκίας σε ένα μεγάλο και ισχυρό κουρδικό κράτος. Όμως υπάρχουν δύο ισχυροί παράγοντες που φαίνονται να ματαιώνουν τα τουρκικά σχέδια, τα οποία αποβλέπουν στην εξουδετέρωση του μόνιμου, εδώ και 1000 χρόνια, εφιάλτη της Τουρκίας: Ο εδαφικός ακρωτηριασμός της. Από τη μια είναι η Ρωσία, η οποία στηρίζει το καθεστώς Άσαντ και από την άλλη είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα και εξοπλίζουν με βαριά όπλα τους Κούρδους της Συρίας.

Τουρκικός πανικός

Γιατί; Διότι, πρώτον, είναι οι μόνες συντεταγμένες, ικανές δυνάμεις που μάχονται αποτελεσματικά κατά των τζιχαντιστών. Δεύτερον, οι Κούρδοι της Συρίας είναι οι μόνοι οι οποίοι προσφέρουν νίκες στους Αμερικανούς. Τον περ. Μάιο, λίγες μόνον ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του σουλτάνου Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε μαζική και σημαντική στρατιωτική βοήθεια στους Κούρδους του YPG. Οι πληροφορίες αναφέρονται σε άρματα μάχης, βαριά πολυβόλα και αντιαρματικά που μεταφέρθηκαν με εκατοντάδες φορτηγά.

Τι σημαίνουν αυτά; Πρώτον, οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι φαίνεται ότι ήδη αποφάσισαν την τύχη της δύσμοιρης Συρίας, η οποία ενδέχεται να τριχοτομηθεί. Δεύτερον, φαίνεται ότι απώτερος στόχος τους είναι η έξοδος των Κούρδων προς την Μεσόγειο αλλά και για λόγους ενεργειακών σχεδιασμών. Τρίτον, πιθανή ίδρυση κουρδικού κράτους προϋποθέτει εκ προοιμίου και τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Ανατολικής, κατά πλειοψηφία κουρδικής, Τουρκίας.

Όμως, μια τέτοια προοπτική θα απαιτήσει τον επανασχεδιασμό του χάρτη της περιοχής με ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, ειδικά για τον Λίβανο, το Ισραήλ, με εντεύθεν προεκτάσεις προς την Ιορδανία και την  Αίγυπτο. Και, φυσικά, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αντιδράσεις της Τουρκίας. Αν χρειαζόταν μια απόδειξη του ασυγκάλυπτου πανικού, ο οποίος χαρακτηρίζει τελευταία την τουρκική κυβέρνηση, αυτός αποδίδεται από έναν στενότατο μυστικοσύμβουλο του Ερντογάν και δημοσιογραφικό εκφραστή του. Πρόκειται για τον Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, γενικό διευθυντή της εφημερίδας «Yeni Şafak», η οποία ανήκει στον συμπέθερο του Ερντογάν.

Σχέδιο καταστροφής της Τουρκίας

Σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στις 11 τρέχοντος στην πιο πάνω εφημερίδα, όπως το έχει μεταφράσει και δημοσιεύσει στο Pontos News, ο Σάββας Καλεντερίδης, ο Καραγκιούλ, με τίτλο: «Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, αλλιώς θα κτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο», γράφει:

«Ο (κουρδικός) διάδρομος που έχει δημιουργηθεί στα βόρεια της Συρίας, είναι ένα σχέδιο καταστροφής της Τουρκίας. Μόλις ολοκληρωθεί ο διάδρομος αυτός, από το Ιράν μέχρι τη Μεσόγειο, θα μπει σε εφαρμογή ο χάρτης που ετοίμασαν για την Τουρκία. Μέχρι σήμερα προετοίμασαν αυτόν τον χάρτη, μας τύφλωσαν και μας αποκοίμισαν με το ΙΚ, μετέφεραν εκεί τρομοκράτες και το ΡΚΚ και βήμα-βήμα περικύκλωσαν την Τουρκία. Έκαναν ένα παιχνίδι με το Κομπάνι και μας ξεγέλασαν. Οι ΗΠΑ, ενώ έδωσαν υποσχέσεις στην Τουρκία για την Ιεράπολη, την παρέδωσαν στο ΡΚΚ, όπως και όλες τις άλλες περιοχές του διαδρόμου.

»Η Τουρκία αντέδρασε με την επιχείρηση ‘Ασπίδα του Ευφράτη’, όμως μας σταμάτησαν εκεί. Δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα παραπέρα. Και τώρα έρχεται η σειρά του Ιντλίμπ, που έχει μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ. Ετοιμάζονται να κάνουν επιχείρηση εκεί, επειδή την περιοχή ελέγχει μια οργάνωση που ανήκει στην Αλ Κάιντα. Θα παραδώσουν την περιοχή αυτή στο ΡΚΚ και έτσι θα βγουν οι Κούρδοι στη Μεσόγειο. Και μετά θα μας πουν να φύγουμε από την Αλ Μπαμπ και από την Τζαραμπλούς.

»Όσοι μετέφεραν το ΡΚΚ στις ακτές της Μεσογείου, δεν οδηγούν στο διαμελισμό μόνο τη Συρία, αιχμαλωτίζουν και την Τουρκία, για να εφαρμόσουν και σε μας αργότερα το ίδιο σενάριο. Είμαστε αντιμέτωποι με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όλα αυτά δεν είναι ούτε θέμα τρομοκρατίας, ούτε ποιος θα ελέγξει τη Συρία. Είναι κάτι πιο βαθύ, πώς θα απομονωθεί, πώς θα περικυκλωθεί, για να διαμελιστεί στη συνέχεια η Τουρκία. Όταν ολοκληρωθεί εκείνος ο διάδρομος, η Τουρκία θα αποκοπεί από τον ισλαμικό κόσμο. Θα αποκλειστούμε πρώτα από τον Αραβικό κόσμο και στη συνέχεια από το Ιράν. Τότε, μια απομονωμένη Τουρκία, θα οδηγηθεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στο διαμελισμό (…). Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, τότε θα χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο».

ΗΠΑ-Ρωσία την ανέχονται

Ο Τούρκος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Cengiz Aktar, σε εκτενή ανάλυσή του στο “Foreign Affairs” (ελληνική έκδοση, τ. 45, Απρίλιος-Μάιος 2017), γράφει για τη συριακή πολιτική της Τουρκίας: «Στην Συρία, η Άγκυρα που έρχεται να εμπλακεί στρατιωτικά για να χαράξει έναν σουνιτικό και αραβικό θύλακα στα βόρεια της χώρας, η γραμμή της τώρα είναι να βοηθήσει τις τζιχαντιστικές ομάδες εναντίον των Κούρδων, χωρίς να είναι σε θέση να ελέγχει αυτές τις ομάδες λόγω έλλειψης πληροφοριών και τεχνογνωσίας. Η παρουσία της Άγκυρας είναι ανεκτή από την Μόσχα και την Ουάσιγκτον οι οποίες, προς το παρόν, την αφήνουν να ενεργεί (…).

»Μακροπρόθεσμα, η αντι-κουρδική εμμονή της Άγκυρας δεν έχει καμία δουλειά με την πραγματικότητα, με τους Κούρδους της Συρίας να είναι η μόνη δύναμη επί του εδάφους σε θέση να καθαρίσουν το έδαφος του ISIL. Οι αποκεντρωτικές τάσεις των Κούρδων ηγετών παρουσιάζουν επίσης μια αξιόπιστη πολιτική προοπτική για την μελλοντική πολιτική αρχιτεκτονική στην Συρία, μειώνοντας την εμμονή της Άγκυρας σε μια μάχη οπισθοφυλακής».

Δεν θα αναλύσουμε σήμερα τι θα σήμαινε για την περιοχή μας πιθανή δημιουργία κουρδικού κράτους και ποιες επιπτώσεις ενδέχεται να έχει και στην Κύπρο. Όμως, η πολιτική ηγεσία οφείλει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο συριακό, σε συνάρτηση προς την Τουρκία και τους σχεδιασμούς της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανεξάρτητα αν η ιστορία επαναλαμβάνεται είτε ως φάρσα είτε ως τραγωδία, η Κύπρος δεν θα άντεχε να ήταν μέρος είτε της πρώτης είτε της δεύτερης, ξανά.

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ


16/8/2017



            ΣXETIKA KEIMENA                 

1.
Τσαβούσογλου: 
Σε εμφύλιο μπορεί να οδηγήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων.  
  
Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, που σχεδιάζουν να διεξαγάγουν οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ, θα κάνει την κατάσταση στην περιοχή χειρότερη και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εμφύλιο πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η αυτόνομη κουρδική περιφέρεια του Ιράκ έχει πει ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στις 25 Σεπτεμβρίου παραμερίζοντας τις διεθνές προειδοποιήσεις, περιλαμβανομένης εκείνης από την Τουρκία, ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση με τη Βαγδάτη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε τα σχόλια αυτά στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

Στην ίδια συνέντευξη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ρωσία αντιλαμβάνεται καλύτερα από τις ΗΠΑ τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην κουρδική πολιτοφυλακή (YPG), διεμήνυσε ο υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του στο TRT ο Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη ότι ο επικεφαλής του Ρωσικού στρατού πρόκειται να επισκεφθεί την χώρα προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην επαρχία του Ιντλίμπ, την οποία έχει υπό τον έλεγχό του ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Η Ουάσιγκτον προμηθεύει με όπλα τις δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας, η οποία θεωρεί την πολιτοφυλακή παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). 

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης πως ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου θα επισκεφθεί την Τουρκία προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, που τελεί υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών που συνδέονται με ένα πρώην παρακλάδι της αλ Κάιντα.

REUTERS

 16.08.2017

http://www.kathimerini.gr/922836/article/epikairothta/kosmos/tsavoysogloy-se-emfylio-mporei-na-odhghsei-to-dhmoyhfisma-gia-thn-ane3arthsia-twn-koyrdwn



Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται Ιρανούς αξιωματούχους στο προεδρικό μέγαρο, στην Αγκυρα.

A handout photo made available by the Turkish President Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) with Iran's Major General Mohammad Bagheri (L) as they shake hands during their meeting in Ankara, Turkey, 16 August 2017. EPA, TURKISH PRESIDENT .

2. 
Ενισχύονται οι σχέσεις Τουρκίας - Ιράν 

Σε βασικό κέντρο διεθνών διαβουλεύσεων γύρω από το μέλλον της Συρίας εξελίσσεται αυτές τις μέρες η Αγκυρα. Αμερικανοί, Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι σπεύδουν στην τουρκική πρωτεύουσα καθώς το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται να πνέει τα λοίσθια, φέρνοντας πιο κοντά το «τέλος της παρτίδας» στη συριακή σκακιέρα.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις θα επισκεφθεί «εντός των προσεχών ημερών» την Αγκυρα. Σε συνδυασμό με τις προοπτικές ειρήνευσης στη Συρία, θα τεθεί επί τάπητος το Κουρδικό που εξακολουθεί να δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων λόγω της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG, στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Την τουρκική πρωτεύουσα θα επισκεφθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και ο αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Των εκπροσώπων των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων προηγήθηκε ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Μοχάμαντ Μπακερί, στην πρώτη επίσκεψη ανώτατου Ιρανού στρατιωτικού στην Τουρκία μετά την επανάσταση του 1979 που ανέτρεψε το καθεστώς του Σάχη. Στο διάστημα της παραμονής του είχε συναντήσεις με κορυφαίους στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποδέχθηκε πρόταση να επισκεφθεί σύντομα το Ιράν.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι Ιράν και Τουρκία «βρίσκονται στην ίδια πλευρά, όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τη σταθερότητα του Ιράκ και τη διαδικασία της Αστάνα» για την επίλυση του Συριακού, στην οποία συμμετέχει και η Ρωσία.


Στο μεταξύ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησής του για τις προχθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, που απέκλειαν, επί του παρόντος, τη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης, ώστε να συμμετάσχει και η Τουρκία. «Κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να δίνει εντολές στους θεσμούς της Ενωσης», σημείωσε ο κ. Τσελίκ. Σε άλλες δηλώσεις του, επανήλθε στο τουρκικό αίτημα προς το Βερολίνο για έκδοση του λέκτορος Θεολογίας Αντίλ Οκσούζ, ο οποίος κατηγορείται ότι έπαιξε κομβικό ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού καλοκαιριού. Τέλος, εννέα συνεργάτες μέσων ενημέρωσης προφυλακίστηκαν με την κατηγορία ότι σχετίζονταν με τους επίδοξους πραξικοπηματίες, ενώ εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 70 πρώην υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

http://www.kathimerini.gr/923033/article/epikairothta/kosmos/enisxyontai-oi-sxeseis-toyrkias---iran

18/8/2017



 Η γενική πρόξενος των ΗΠΑ Λίντα Στιούαρτ Σπεχτ. 

Φωτογραφία via www.birgun.net  

3.
Απαξιώνουν τις ΗΠΑ οι Τούρκοι: 
Προχωρούν σε “ανίερη” συμμαχία με Ιράν και Άσαντ κατά των Κούρδων. 

Απαξίωση! Μόνο η λέξη αυτή μπορεί να περιγράψει την τουρκική συμπεριφορά έναντι της προξένου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Άδανα, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, γενικότερα. 

Η Λίντα Στιούαρτ Σπεχτ, είναι πρόξενος των ΗΠΑ στα Άδανα και εναγωνίως προσπαθεί, από τον Μάρτιο, να συναντηθεί με Τούρκους αξιωματούχους της περιοχής, εις μάτην… 

Είναι φανερό ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν προτιμούν την ξανθιά Αμερικανίδα πρόξενο. Αντ’ αυτής μάλιστα συναντώνται με αξιωματούχους από το Ιράν και τη Ρωσία! 

«Υποβάλαμε αίτημα να συναντηθούμε με Τούρκους αξιωματούχους, αλλά αυτοί αρνήθηκαν για μια ακόμα φορά. Είμαι απογοητευμένη που δεν μπορώ να δω αξιωματούχους η άποψη των οποίων θα μας διαφωτίσει για την περίπλοκη κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία, του Ντιγιαρμπακίρ περιλαμβανομένου, για την οποία ενδιαφερόμαστε», δήλωσε η Σπεχτ. 

Οι κυβερνήτες των επαρχιών του Γκαζιαντέπ, της Σαλινούφρα και του Ντιγιαρμπακίρ δεν εμφανίστηκαν στα προγραμματισμένα ραντεβού με την Αμερικανίδα διπλωμάτη… 

Την ίδια ώρα όμως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την επικείμενη επίσκεψη στην Τουρκία του Ρώσου αρχηγού ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Γερασίμοφ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, με αντικείμενο, τι άλλο, την Συρία. 

Και ο αρχηγός του Ιρανικού γενικού επιτελείου όμως, στρατηγός Μοχάμεντ Μπαγκερί, επισκέφτηκε την Τουρκία, επικεφαλής αντιπροσωπείας Ιρανών αξιωματούχων που συναντήθηκε με την τουρκική στρατιωτική ηγεσία. 

Οι επισκέψεις αυτές, σε μια περίοδο όξυνσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, λόγω Κούρδων, προφανώς δεν μπορούν να χαροποιούν την Ουάσινγκτον. Από την πλευρά της η Άγκυρα είναι εμφανώς δυσαρεστημένη από τις δηλώσεις του Αμερικανού προεδρικού αντιπροσώπου της συμμαχίας κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος δήλωσε πως η Τουρκία σχετίζεται με παρακλάδια της αλ – Κάιντα στο Ιντλίμπ της Συρίας. 

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία και η Τουρκία έχουν συμφωνήσει να αναπτύξουν δυνάμεις τους στο Ιντλίμπ, βάσει συμφωνίας αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων στην Συρία. Φυσικά η Άγκυρα διαψεύδει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς και κατηγορεί τις ΗΠΑ για την αποστολή όπλων στους Κούρδους του PYD/YPG που μάχονται στην Συρία και τους οποίους η Τουρκία συνδέει με το ΡΚΚ.

 Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μάλιστα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει θετικότερη την στάση της Ρωσία έναντι της Άγκυρας σε σχέση με αυτή των ΗΠΑ. Αν και η Ουάσινγκτον είχε δηλώσει πως η βοήθεια προς τους Κούρδους δόθηκε για την επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα από τους τζιχαντιστές, τα φιλοκυβερνητικά μέσα στην Τουρκία διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι οι Κούρδοι με τα αμερικανικά όπλα θα επιχειρήσουν στις περιοχές που οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους αντάρτες «απελευθέρωσαν» κατά την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη». 

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και εκπρόσωπος του κυβερνώντος ΑΚΡ Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο στην Συρία. «Τα στρατεύματά μας είναι έτοιμα και δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα», είπε. 

Η κατάσταση στην Συρία αλλά και το Ιράκ, ενόψει του κουρδικού δημοψηφίσματος αυτονομίας, αν τελικά αυτό πραγματοποιηθεί, θα υποχρεώσει την Τουρκία να κινηθεί στη Μέση Ανατολή, πιθανόν σε συνεργασία με το Ιράν, αλλά ακόμα και συμμαχώντας με τον διάβολο, δηλαδή το καθεστώς Άσαντ. 

Κοινός αντίπαλος Τούρκων, Ιρανών και Σύρων είναι οι Κούρδοι. Η Ρωσία ως σύμμαχος Άσαντ και Ιράν, δεν μπορεί να αγνοήσει τα αιτήματα των συμμάχων της και να στηρίξει τους Κούρδους. Άγκυρα και Τεχεράνη έχουν δηλώσει ξεκάθαρα, σε όλους τους τόνους, πως δεν θέλουν το κουρδικό δημοψήφισμα, αφήνοντας και έμμεσες απειλείς. 

Αν τελικά το δημοψήφισμα διεξαχθεί και οι Κούρδοι του Ιράκ, σε πρώτο χρόνο, κηρύξουν την ανεξαρτησία τους, είναι δεδομένο ότι οι Κούρδοι της Συρίας, πρώτοι, και της Τουρκίας και του Ιράν, κατόπιν, θα επηρεαστούν, στην χειρότερη περίπτωση, ή θα ακολουθήσουν στην καλύτερη, το παράδειγμα των ομογενών τους του Ιράκ. 

Το ενδεχόμενο αυτό το τρέμουν Άγκυρα, Τεχεράνη και Δαμασκός διότι θα θέσει τους όρους του εδαφικού ακρωτηριασμού των κρατών τους και θα επιχειρήσουν, με κάθε μέσο και τρόπο, να το αποτρέψουν, καταφεύγοντας ακόμα και στη χρήση στρατιωτικής βίας. 

  Η ΠΗΓΗ ΕΔΩ

http://mignatiou.com/2017/08/apaxionoun-tis-ipa-i-tourki-prochoroun-se-anieri-simmachia-me-iran-ke-asant-kata-ton-kourdon/

18/8/2017