Ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας περιγράφει το χρονικό της «πρωτοφανούς καταστροφής».


Στο  «μάτι του Κυκλώνα» βρέθηκε από το βράδυ της Δευτέρας η Σαμοθράκη, καθώς «χτυπήθηκε» αιφνιδιαστικά από έντονα καιρικά φαινόμενα, που την άφησαν σοβαρά «λαβωμένη» σε βασικές υποδομές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Λίγες ώρες μετά την άνιση μάχη με τη μανία της φύσης, ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού, Θανάσης Βίτσας, προσπαθεί ταυτόχρονα με την αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής, που «ως εκ θαύματος δεν προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες», να συνειδητοποιήσει πώς από τη μία στιγμή στην άλλη οι ορμητικοί χείμαρροι που σχηματίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, παρέσυραν στο διάβα τους κτίρια, δρόμους, γεφύρια, τη ζωή όπως την ήξεραν.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ ο κ. Βίτσας παρουσιάζει το χρονικό της πρωτόγνωρης, για το νησί, καταστροφής. Μιλά για τη στιγμή που συνειδητοποίησε πως αυτό που ξεκίνησε ως μία συνηθισμένη μπόρα, εξελισσόταν σε απειλή για τους κατοίκους του νησιού, περιγράφει τις αγωνιώδεις προσπάθειές του να καλέσει σε βοήθεια, με τις επικοινωνίες να έχουν διακοπεί και την αδυναμία του να επικοινωνήσει με τα χωριά στο νότιο τμήμα, καθώς το νησί «κόπηκε» στα δύο.

Το χρονικό της καταστροφής

«Το απόγευμα της Δευτέρας, περί τις 6.30, εκδηλώθηκε καταρρακτώδης βροχή, η σύντομη διάρκεια της οποίας έδειχνε μία συνηθισμένη μπόρα» αναφέρει ο κ. Βίτσας. Ωστόσο η ψευδαίσθηση της συνήθους βροχόπτωσης κράτησε πολύ λίγο, καθώς επανερχόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση, ενώ ταυτόχρονα έβλεπε «τα ρυάκια μέσα στη Χώρα να μετατρέπονται σε ορμητικούς χείμαρρους, προμηνύοντας ότι ζούμε κάτι ασυνήθιστο».

«Στις 10.00, περίπου τέσσερις ώρες αργότερα, ενώ η βροχή είχε σταματήσει, υπήρχαν ήδη ζημιές. Είχε πέσει η γέφυρα στο 5ο χλμ Καμαριώτισσας-Λακκώματος, είχε αποκοπεί το νότιο τμήμα του νησιού και υπήρχε ήδη η εικόνα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Φοβόμουν μη γίνει ατύχημα και προσπάθησα να ενημερώσω τους κατοίκους, με όλους τους εφικτούς τρόπους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα», συνεχίζει ο κ. Βίτσας συμπληρώνοντας πως «στις 11.00 μιλάμε ήδη για μία ασυνήθιστη καταστροφή. Οι πρώτες μου επικοινωνίες ήταν με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια, μέσω των οποίων είχε ήδη προγραμματιστεί η αποστολή βοήθειας για το πρωί της Τρίτης».

«Στη 1.00 τα ξημερώματα χάνεται το σήμα της κινητής τηλεφωνίας και η επικοινωνία μέσω σταθερού τηλεφώνου παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Στη 1.30 η βροχή είναι και πάλι πάρα πολύ έντονη και τότε συνειδητοποιώ ότι η κατάσταση αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη. Μία ώρα μετά, στις 2.30 το πυροσβεστικό κλιμάκιο του νησιού με ενημερώνει ότι μιλάμε για πλήρη καταστροφή».

Στις 3.00 κατευθύνεται προς το δημαρχείο προκειμένου να έχει δυνατότητα επικοινωνίας. Στη σύντομη διαδρομή το αυτοκίνητό του κινδυνεύει να παρασυρθεί από την ορμή των νερού που έχει καλύψει το δρόμο και εκτιμώντας τον κίνδυνο, αποφασίζει να το σταθμεύσει κάπου με ασφάλεια και να επιστρέψει με τα πόδια.

«Στις 4.00, μαζί με τον ένα αντιδήμαρχο περπατάμε στα δρομάκια της Χώρας, με μεγάλη δυσκολία καθώς μας παρέσυραν τα νερά και φτάνοντας στο δημαρχείο βλέπουμε ότι έχει υποχωρήσει ο ένας τοίχος, μέρος της στέγης, ενώ από τις πόρτες και τα παράθυρα του κτιρίου βγαίνουν καταρράκτες. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα αρχίζω να ψάχνω κάποιο σταθερό τηλέφωνο για να επικοινωνήσω εκ νέου με την Πολιτική Προστασία».

«Στις 5.00 βρίσκω ένα καφενείο ανοιχτό, μπαίνω μέσα και δηλώνω παρών για να έχω ένα σταθερό να επικοινωνούν μαζί μου»

«Στις 6.00 μεταβαίνω στο κλιμάκιο της πυροσβεστικής για τον ίδιο λόγο, όμως δυστυχώς δεν μπορώ να δουλέψω εκεί. Κατορθώνω όμως να ενημερώσω "κομβικούς" ανθρώπους, όπως ο περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης, οι βουλευτές του Νομού, οι οποίοι στη συνέχεια κινητοποίησαν την κυβέρνηση».

Τρίτη, 7.00 το πρωί και με το πρώτο φως της ημέρας, «αντιμετωπίζουμε όλο το μεγαλείο μιας πρωτοφανούς καταστροφής. Η εικόνα είναι σοκαριστική. Δεν υπάρχει δημαρχείο, Κέντρο Υγείας, ούτε επιχειρήσεις στο κέντρο της Χώρας, όλα είναι μπαζωμένα. Στους δρόμους ορμητικοί χείμαρροι, φερτά υλικά και ογκόλιθοι από τις κατολισθήσεις. Χώμα και αυτοκίνητα μπερδεμένα, όλα ένα βουνό. Όλα τα αρχεία του Δήμου έχουν καταστραφεί, όπως και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τα γραφεία, τα αναλώσιμα».

Ενεργοποίηση κρατικού μηχανισμού

Το σήμα κινητής τηλεφωνίας και γενικότερα η επικοινωνία αποκαθίσταται περίπου στις 9.30 το πρωί της Τρίτης και λίγο αργότερα «δέχομαι τα τηλεφωνήματα πολλών υπουργών με διάθεση βοήθειας. Τηλεφώνησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και μου είπε ότι θα έρθει. Τελικά δεν μπόρεσε να πετάξει το ελικόπτερο λόγω του βαρομετρικού που είχε μετατοπιστεί νοτιότερα στον Άη Στράτη, δεν μπορούσαν να περάσουν και ματαιώθηκε. Τηλεφώνησαν οι υπουργοί Υποδομών-Μεταφορών, Υγείας, Εσωτερικών, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, ο διοικητής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Επίσης ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός μου είπε ότι θα έρθει σύντομα», σημειώνει ο δήμαρχος Σαμοθράκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την άμεση κινητοποίηση.

Τα τηλεφωνήματα ακολουθεί η μετάβαση στις 12.00 στο νησί του Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, του γ.γ. Υποδομών Γιώργου Δέδε, του γ.γ. του υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού, του διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Νίκου Παπαευσταθίου, του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου, του αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς, του βουλευτή της Ν.Δ. Αναστάσιου Δημοσχάκη. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο «έγινε μία πρώτη συνολική καταγραφή των ζημιών.

Αποφασίστηκε η αποστολή ειδικών μηχανικών για εκτιμήσεις, η κινητοποίηση προσωπικού βοηθητικά στο Κέντρο Υγείας και ηλεκτρομηχανολόγων, ενώ κηρύσσεται το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Το πρωί δεν μπορούσα να βρω φαξ για να στείλω το αίτημα για την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τελικά το κάναμε χειρόγραφο. Τώρα πια δεν έχω ούτε χαρτί διαθέσιμο», αναφέρει ο κ. Βίτσας.

Ζημιές και αποκατάσταση

Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή των ζημιών, πέραν των προαναφερθέντων, το οδικό δίκτυο έχει σοβαρά προβλήματα σε πάρα πολλά σημεία, έχει πληγεί σοβαρά το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ πολλά προβλήματα εκτιμά ο κ. Βίτσας ότι υπάρχουν και στη νότια πλευρά. «Η Παχιά 'Αμμος αποκλείεται να είναι προσβάσιμη, γιατί σίγουρα θέλει καθαρισμό. Έχει διαβάσεις ιρλανδικού τύπου και ξέρω βάση της απλής λογικής, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόσβαση, ότι εκεί έχουν πρόβλημα και πρέπει να περάσουν μηχανήματα.

«Στρατός και ΕΜΑΚ απομακρύνουν τη λάσπη από το Κέντρο Υγείας, προσπαθώντας να το φέρουν σε μία ανεκτή κατάσταση. Η πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αναλάβει τις αντλήσεις νερού και την Τετάρτη θα προχωρήσουμε σε έκτακτες προσλήψεις προσωπικού γιατί η Χώρα δεν μπορεί να καθαριστεί με μηχανήματα, δεν χωράνε. Επίσης ο ΕΛΓΑ θα αρχίσει την καταγραφή των απωλειών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ θα καταμετρηθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί προκειμένου να αποζημιωθούν». Όσον αφορά στις δηλώσεις προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μετά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, οι πολίτες μπορούν να τις δηλώνουν καθημερινά στο 25510-98097, από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Η επόμενη της θεομηνίας

«Επιθυμώ τη γρήγορη αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Μιλήσαμε ήδη για την αναγκαιότητα εκπόνησης master plan αντιπλημμυρικής προστασίας της Χώρας και περαιτέρω θωράκισης του νησιού. Όλοι όσοι είδαν το μέγεθος της καταστροφής είπαν ότι είναι θαύμα που δεν σκοτώθηκε άνθρωπος. Ένα βήμα κάθε φορά και πρώτα πρέπει να βρω νέα έδρα για το Δήμο», καταλήγει ο κ. Βίτσας.

Πηγή: ΑΠΕ


27/9/2017






     Α.  ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ     

 1.
Τα κατσίκια της Σαμοθράκης...
Γράφει ο bioannis

Πέρασα 20 μέρες στη Σαμοθράκη και πέρα από τις προσωπικές στιγμές, το μάτι μου ως βιολόγου διέκρινε το τεράστιο και εμφανές πλέον πρόβλημα της διάβρωσης των εδαφών και την απώλεια εύφορου χώματος προς τη θάλασσα, του πάλαι ποτέ νησιού της γονιμότητας. Η αιτία της καταστροφής το προϊστορικό μοντέλο εξάσκησης της κτηνοτροφίας «ελεύθερης» και επεκτατικής μορφής. Οι κτηνοτρόφοι (κεχαγιάδες, στην τοπική διάλεκτο) σε πλήρη αντίθεση με όλους τους κατοίκους του νησιού (τώρα πλέον, γιατί στη δεκαετία του ‘80 οι Οικολόγοι -και η αφεντιά μου μαζί όταν έκανα τη διπλωματική μου στο νησί- ήταν τρελοί, γραφικοί και καταστοφολόγοι, τότε που έβλεπαν το κίνδυνο). Είναι 100 περίπου κτηνοτρόφοι (μικροί και μεγάλοι σε κοπάδια) σε σύνολο 2.500 περίπου χιλιάδων κατοίκων… και δεν μασάνε με τίποτε !!

Η επιδότηση από τας ευρώπας για την κτηνοτροφία (ένα σύνολο ευρώ ανά κεφάλι ζώου) τους θέριεψε γιατί δεν εξαιρέθηκαν από τις επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους όλης της χώρας. Δεν βρέθηκε ένας βουλευτής έγκαιρα να πει … τι κάνετε μωρέ ??? Επιδοτείτε τη διάβρωση και την συνολική υποβάθμιση (έως την ερημοποίηση) του νησιού ?? (νομίζω πρόσφατα ένας ή δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ … αφού έδεσε το γλυκό και οι αντιδράσεις αφορούν πλέον μόνο του κτηνοτρόφους, εδέησαν πέρσι ή πρόπερσι να κάνουν έκθεση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το ζήτημα των επιδοτήσεων…).

Κουβέντα δεν θέλουν να ακούσουν για εσταβλησμένη κτηνοτροφία. Κουβέντα για πλαφόν στον αριθμό των ζώων. Κουβέντα για περιορισμό της βόσκησης των κατσικιών σε3 ορισμένους βοσκοτόπους. Θεωρούν κτήμα τους όλο το νησί, θεωρούν αυλή και κήπο τους όλη την επιφάνεια του νησιού. Έτσι χωρίς έξοδα, χωρίς σκοτούρες… πάνε και παίρνουν τα κατσίκια για σφαγή, όποτε δεν έχουν χρήματα ή όποτε αποφασίζουν να ασχοληθούν με τον Τουρισμό (να χτίσουν δηλ.), και μόνο για να εμπορευτούν το κρέας. Που να ασχοληθούμε τώρα με τυροκομεία, μαλλιά και κουβάρια !!! Σε αυτή τη χώρα η εξυπνάδα είναι μια συνάρτηση του πόσο δουλεύω και πόσο τα αρπάζω. Όσο πιο λίγο δουλεύω και όσο πιο πολλά αρπάζω … τόσο πιο έξυπνος είμαι. Και έρχονται τα κωλόπαιδα οι Οικολόγοι και χαλάνε τη σούπα !!!

Νικ-Αθηναίε… οι Κεχαγιάδες της Σαμοθράκης να δεις μένος και μίσος για τους Οικολόγους !!!

Το κακό είναι ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει γίνει συνείδηση μόνο από όσους αναφέρονται στην οικολογία και τη διατήρηση του νησιού.. και έτσι είναι οι μόνοι που εκτίθενται. Ως γνωστό οι μειοψηφίες παραδέρνουν σε διάφορα σύνδρομα επικοινωνιακής απομόνωσης -δικαίως ή αδίκως- και πολλές φορές όντας ανυπόμονοι κάνουν εχθρούς εκείνους που πρέπει να κάνουν φίλους. Κανείς όμως δεν γεννήθηκε πολιτικός και κανείς δεν είναι υπεράνω οργής, τσαντίλας, καταστρεπτικής ευαισθησίας κ.λ.π. Άντε τώρα να κάνεις ζήτημα για το προϊστορικό μοντέλο κτηνοτροφίας στα ΜΜΕ της Αθήνας….

Οι κτηνοτρόφοι στο νησί τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν και άλλους «εχθρούς», δασκάλους, καλλιτέχνες, νεοφερμένους κατοίκους στο νησί, κτηνιάτρους κ.λ.π. και φαίνεται ότι τώρα πλέον δεν μπορούν να τα βάλουν με ολόκληρη την Κοινωνία και τους θεσμούς της. Το μίσος για τους Οικολόγους όμως διατηρείται και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι το μέγα επιχείρημα. «Φύγε εσύ, δεν μιλάω μαζί σου είσαι Οικολόγος»… γιατί ήταν οι πρώτοι διδάξαντες.
Πράγματι, οι Οικολόγοι απολαμβάνουν τη γενική συμπάθεια στο νησί (πρώην μαύρα πρόβατα), εκτός και αν πρόκειται για κεχαγιάδες. Το «αστείο» είναι ότι οι Οικολόγοι, είναι αυτοί πλέον που δεν συμμερίζονται το εχθρικό κλίμα απέναντι στους κτηνοτρόφους, και είναι επίσης οι μόνοι που κάνουν λόγο για διατήρηση της κτηνοτροφίας με συγκεκριμένους όρους και προτάσεις για τη διατήρηση αυτής της παραδοσιακής δραστηριότητας στο νησί. Προτείνουν: Εσταβλισμένη Κτηνοτροφία. Στροφή στη βιολογική Κτηνοτροφία, με παράλληλη καλλιέργεια ζωοτροφών (κυρίως ψυχανθή). Καθετοποίηση της παραγωγής (όχι μόνο κρέας, αλλά και γάλα, γαλακτοκομικά, μαλλί αλλά και άλλο «χρήσιμο υλικό» ακόμη και από τις οπλές των κατσικιών ή των προβάτων). Αλλαγή των ζώων εκτροφής, από κατσίκια σε πρόβατα. Εκτίμηση της συνολικής βοσκοϊκανότητας στο νησί και ανάλογη εκτροφή του κατάλληλου αριθμού ζώων.

Ποιος να το περίμενε ??? Αυτοί που στην αρχή (κατά τους κακόβουλους) σχεδίαζαν την εξαφάνιση των κτηνοτρόφων … τώρα τους δίνουν διέξοδο με υλοποιήσιμες και αποτελεσματικές προτάσεις. Είναι δύσκολο όμως να μετατρέψεις, σε μια γενιά, τους «κτηνοτρόφους του καφενείου» σε επιχειρηματίες του κλάδου «βιώσιμης παραγωγής τροφίμων ποιότητας». Όταν οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει και εκπαιδευτεί στο ότι κάθε τι στη Φύση, τους ανήκει δικαιωματικά (από την βίβλο, το κοράνι, τις βεδες …) είναι δύσκολο να αλλάξουν. Είτε είναι κυνηγοί, είτε αγρότες, είτε ψαράδες …

Αυτή είναι η αποστολή της Οικολογίας, να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπαμε μέχρι σήμερα τον κόσμο και να προτείνει λύσεις, πολύ πριν την κατάρρευση και τον χαμό. Όταν αυτό γίνεται Πολιτική και εργαλείο δημοκρατίας τότε μιλάμε για Πολιτική Οικολογία. Όταν μιλάμε για επιστημολογία της αλλαγής και φιλοσοφία μιας νέας συμπεριφοράς απέναντι στη Φύση και τους ανθρώπους, τότε μιλάμε για Κοινωνική Οικολογία.

(Αύγουστος 2007)

*
Αναρτήθηκε στη χελώνα, προεκλογικά, αλλά είναι …all time classic!


 2.
Η τρέχουσα έλλειψη στο σύστημα ύδρευσης της Σαμοθράκης

Γράφω τούτη τη σελίδα διότι το πρόβλημα της ύδρευσης στη Σαμοθράκη έχει γίνει αβάσταχτο.

Οφείλεται στην κλιματική αλλαγή ή μήπως τα προβλήματα δημιουργούνται εδώ; 

Σίγουρα πολλοί λόγοι οδηγούν στη δραματική αυτή κατάσταση. Σε αρκετούς οικισμούς του νησιού για κάποια χρονικά διαστήματα κατά την περίοδο του καλοκαιριού, δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Σήμερα στις 29.06 συμπληρώνονται 6 ημέρες που είτε για 1 - 2 ώρες είτε δεν υπάρχει καθόλου νερό στ' Αλώνια, ένα χωριό στο οποίο διαμένω. Όταν το νερό έρχεται για 1 - 2 ώρες τότε δεν έχει πίεση. Σε συζητήσεις με άτομα από Θέρμα και Λάκκωμα η εικόνα είναι παρόμοια και σε αυτά τα χωριά.

Οι συνέπειες: κήποι με λαχανικά και λουλούδια ξηραίνονται, νερό για μαγείρεμα, πλύσιμο και τουαλέτα πρέπει να μεταφερθεί απ' όπου υπάρχει με ντεπόζιτα. Το ντους είναι αδύνατο. Το πλυντήριο δεν λειτουργεί. Το γεγονός ότι ταλαιπωρείται και ο έτσι και αλλιώς περιορισμένος τουρισμός της Σαμοθράκης είναι καταρχήν το λιγότερο κακό αλλά οδηγεί μακροχρόνια σε περαιτέρω μείωσή του.

Ο Burkhard Biel, ένας επιστήμονας που κατέγραψε την χλωρίδα της Σαμοθράκης έγραφε ήδη από το 2006:
''Η φύση όπως σήμερα την βιώνουμε στη Σαμοθράκη είναι απλά ένα θλιβερό υπόλοιπο μιας τεράστιας ποικιλίας που θα μπορούσε να υπάρχει!''.

Βέβαια πριν 2 χρόνια ενέταξε η Ελλάδα το Φεγγάρι Σαμοθράκης με περίπου 9603 εκτάρια (σχεδόν η μισή έκταση της Σαμοθράκης) στις περιοχές NATURA-2000 σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 92/42/EWG και με την υποχρέωση την ασφάλεια και προστασία αυτού του σημαντικού ευρωπαϊκού τοπίου. Αποδείχτηκε και όχι μόνο κατά τη γνώμη του συγγραφέα ότι αποτελεί κλασικό παράδειγμα μη εφαρμογής συνθηκών, οι οποίες απλά μένουν στα χαρτιά. Για εφαρμογή στην πράξη της παραπάνω οδηγίας δεν υπάρχει καμμία ένδειξη για εφαρμογή της στην πράξη εδώ στο νησί. Αντιθέτως, ανοίχτηκαν τα τελευταία χρόνια νέοι αγροτικοί δρόμοι προς ψηλότερα σημεία του ορεινού όγκου για να δημιουργηθούν νέα υπόστεγα για ζώα. Η εντατικότητα της βόσκησης παραμένει λόγω κοινοτικών επιδοτήσεων υψηλή.Η φύση της Σαμοθράκης, το μόνο ίσως (τουριστικό) κεφάλαιο του νησιού, μπορεί να εξασφαλιστεί για τις επόμενες γενεές μόνο αν σταματήσουν οι ακραίες επιβαρύνσεις. Σημαντικότερο μέτρο θα ήταν η διακοπή της επιδότησης της (ανεξέλεγκτης) εκτροφής. Μάλλον θα λυνόταν τα περισσότερα προβλήματα σ' αυτή την περίπτωση.Πέραν τούτων υπάρχουν και τοπικού χαρακτήρα προβλήματα, με την αύξηση του τουρισμού σε συγκεκριμένα σημεία όπως π.χ. στην περιοχή των Camping κοντά στα Θέρμα. Εδώ χρειάζεται λογική και σχεδιασμός με πρόβλεψη!

Έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα.

Τα κατσίκια εκτρέφονται ανεξέλεγκτα σε προστατευόμενη περιοχή που περικλείει το 80% της έκτασης της Σαμοθράκης. Ταυτόχρονα ένα σημαντικό τμήμα της περιοχής αυτής αποτελεί ιδιωτική έκταση. Οι ιδιώτες αντιδρούν εδώ και χρόνια σθεναρά στην μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου σε 20.000 (κατσίκια) αφού παραμένουν οι επιδοτήσεις.Μία προσπάθεια του Πανεπιστημίου Klagenfurt Αυστρίας, να σωθεί η Σαμοθράκη και να ανακηρυχθεί σε Μνημείο Παγκόσμιας ΚΛηρονομιάς, απέτυχε παταγωδώς και λόγω αντίδρασης των κτηνοτρόφων.

Πώς μπορεί να υπάρξει μία αλλαγή όταν μία μεγάλη μερίδα του κόσμου διαμαρτύρεται στον Δήμαρχο για την έλλειψη νερού αλλά δεν διακρίνει την σχέση που η κατάσταση έχει με την υπερβόσκηση του νησιού. Όπου και ο τελευταίος στάχυς εξαφανίζεται από τα κατσίκια, αδυνατεί το έδαφος να συγκρατήσει και αποθηκεύσει το νερό. Όταν βρέχει όλο και συχνότερα παρατηρείται διάβρωση του εδάφους με αποτέλεσμα ολόκληρα τμήματα του οδοστρώματος να καταλήγουν στη θάλασσα.

Το αποτέλεσμα; Παρόλο που η Σαμοθράκη είναι το πλουσιότερο σε υδάτινους πόρους νησί του Β. Αιγαίου δεν επαρκεί το νερό για την ύδρευση. Προκαλεί τους κατοίκους των Θέρμων η θέα τουριστών που κάνουν μπάνιο σε ρέματα και καταράκτες και από τις βρύσες δεν βγαίνει σταγόνα.

Ο κόσμος δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν βλάβες στο δίκτυο ή λειψυδρία. Νοιώθουν αβοήθητοι μη γνωρίζοντας πότε θα ρθει το νερό. Για το λόγο αυτό δημιούργησα μέσω Googlemaps μία κάρτα που δείχνει εάν λειτουργεί στους οικισμούς η ύδρευση. Έτσι ίσως θα μπορούσε κανείς να πάει σε άλλο χωριό όταν υπάρχει πρόβλημα νερού.

(...)


29/6/2017






























   Β. ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ   

 «Καταρράκτης» το νερό μέσα στο δημαρχείο, όπου υποχώρησαν τοίχοι.
«Βιβλική» καταστροφή στη Σαμοθράκη: 
Χωρίς δρόμους και νερό μετά την καταιγίδα
http://www.protothema.gr/greece/article/716863/vivliki-katastrofi-sti-samothraki-horis-dromous-kai-nero-meta-tin-kataigida/





 Ιστοσελίδα Δήμου Σαμοθράκης:

 Έβρος - Σαμοθράκη (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)

Σαμοθράκη (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)
http://archive.ert.gr/4939/

Σαμοθράκη, το νησί του Φγγαριού (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)
http://archive.ert.gr/8537/

Η θρησκεία των μεγάλων θεών της Σαμοθράκης (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)
http://archive.ert.gr/4764/

 Τρία διαμάντια στη Θράκη (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)
http://archive.ert.gr/6966/

  Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα: Σαμοθράκη (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)
http://archive.ert.gr/8412/

Τα «Μυστήρια των Μεγάλων Θεών» της Σαμοθράκης στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δείτε πως ο Σαμπουαζό άρπαξε τη Νίκη της Σαμοθράκης από το νησί (βίντεο)... 
http://www.mixanitouxronou.gr/ta-mistiria-ton-megalon-theon-tis-samothrakis-sto-mousio-tis-akropolis-dite-pos-o-sampouazo-arpaxe-ti-niki-tis-samothrakis-apo-to-nisi-vinteo/

  ΒΙΒΛΙΑ για την ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Τα 10 κορυφαία αξιοθέατα - Σαμοθράκη
https://www.tripadvisor.com.gr/Attractions-g189481-Activities-Samothraki_Northeast_Aegean_Islands.html

Visit Greece | Σαμοθράκη
http://www.visitgreece.gr/el/greek_islands/samothrace

Οι καταρράκτες της Σαμοθράκης δεν συγκρίνονται!
https://www.dailyviral.gr/taxidia/oi-katarraktes-tis-samothrakis-den-sygkrinontai

Σαμοθράκη: Αναπάντητα ερωτήματα για το μυστηριακό νησί... 
Ποια είναι τα 999 ξωκλησια του θρύλου και τι κρύβει το χιλιοστό;