Το Ελληνικό, ένα μνημείο υποκρισίας.





Ώστε το Ελληνικό δεν μπορεί να γίνει τίποτε και πρέπει να μείνει ένας σκουπιδότοπος επειδή υπάρχει έγνοια για τα αρχαία και το πράσινο στην περιοχή από τον σύλλογο αρχαιολόγων και τους γύρω δήμους! Τέτοια υποκρισία δεν έχει προηγούμενο!

Υποκρισία, γιατί βλέπουμε πώς αντιμετωπίζουν οι γύρω δήμοι τα αρχαία που ήδη έχουν στις γειτονιές του και πώς πολιορκούν να χτίσουν τον Υμηττό από πάνω τους ή πώς αφήνουν να πεθαίνουν αφρόντιστα από αρρώστιες τα λιγοστά δέντρα στα δήθεν αλσύλλιά τους!!

Ποιος ξέρει πού είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα στη Γλυφάδα, τον Άλιμο και τη Βούλα; Είναι επισκέψιμα; Έχει φροντίσει ποτέ κανείς να τα αναδείξει; Ποιος ξέρει ποια είναι τα περίφημα αρχαία στο Ελληνικό, που ποτέ κανένας δήμος και κανένας σύλλογος αρχαιολόγων δεν έχει ζητήσει και ενδιαφερθεί να αναδειχτούν και να είναι πόλος έλξης πολιτών, όπως είναι το … γήπεδο του χόκεϋ για συναυλίες και αγώνες;

Ποιος από τους ίδιους τους κατοίκους και τους δημότες που κόπτονται ξέρει για την αρχαία ιστορία της περιοχής του και πόσοι έχουν χτίσει ή έχουν αγοράσει σπίτια χωρίς καν να νοιάζονται αν τα οικόπεδά τους ήταν πράσινο; Πόσοι αγωνίζονται να διατηρήσουν τα καχεκτικά δέντρα στα λιγοστά πάρκα τους;

Πώς έγινε το αεροδρόμιο του Ελληνικού και αργότερα το τραμ χωρίς να έχει γίνει κήρυξη της περιοχής σε αρχαιολογικό χώρο και πώς τελικά βρέθηκαν και υπάρχουν εκεί, σε 6.000 στρέμματα, καταχωμένο από την αρχαιολογική μόνο ένα νεκροταφείο και λίγα ίχνη κατοίκησης; Δηλαδή ευρήματα λιγοστά και σχετικά ασήμαντα;

Γιατί απορρίπτεται διαρκώς η πρόταση της διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων με την αντίστοιχη των Βυζαντινών- Μεταβυζαντινών να οριστούν κοινόχρηστες ζώνες πρασίνου γύρω από όποια αρχαία εμφανιστούν από τα έργα στο Ελληνικό; Τα οποία δεν εμφανίστηκαν όταν όλη η περιοχή ήρθε τα πάνω κάτω κυριολεκτικά όταν φτιάχτηκε το αεροδρόμιο!! Μιλάμε για κωλυσιεργίες και προφάσεις του παραλόγου!

Πόσο παράλογου; Τόσο:

Δεν είδαμε να έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος όλη η Αττική, που τεκμηριωμένα κατοικιόταν από την προϊστορία, και στην οποία χτίζονται καθημερινά κτήρια παντού! Δεν είδαμε να έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος ο Ιππόδρομος στο Φάληρο, η παραλία Μοσχάτου, όλο το μέτωπο της παραλίας Ελληνικού, όλη η χερσόνησος του Αστέρα της Βουλιαγμένης (που έχει καταγραφεί!) που πουλήθηκε σε ξένους (!!) και όλη η τεράστια περιοχή του Πειραιά όπου γίνονται έργα μετρό, τραμ και λεωφόρων! Τέτοια υποκρισία δεν έχει προηγούμενο.

Το μετρό κατέστρεψε ένα τεράστιο κομμάτι της αρχαίας Αθήνας στο πέρασμά του, αναδεικνύοντας ένα μικρότερο που γλίτωσε από τον μετροπόντικα και που εκτίθεται σε μουσεία και σε σταθμούς, ενώ ένα άλλο μεγάλο κομμάτι καταχώθηκε ή διαλύθηκε αφού καταγράφτηκε. Αν είχε κηρυχθεί όλη η Αθήνα απ όπου πέρασε το έργο αρχαιολογικός χώρος δεν θα υπήρχε μετρό! Ακόμα θα είμασταν στις έρευνες!

Το δασαρχείο Πειραιά πού το είδε τώρα το δάσος στο Ελληνικό και δεν το είδε τόσες δεκαετίες που ήταν αεροδρόμιο; Δεν κοιτάζει καλύτερα να φροντίζει το δάσος Χαϊδαρίου και τα υπόλοιπα απομεινάρια πράσινου της αρμοδιότητάς του που μαραζώνουν αφρόντιστα και απροστάτευτα;

Αν οι δήμοι της περιοχής του Ελληνικού νοιάζονταν πραγματικά για το πράσινο δεν θα ήταν οι περιοχές τους χτισμένες σαν σφηκοφωλιές, ο ένας επάνω στον άλλον, με πολυώροφες πολυκατοικίες, ούτε θα ήταν ξεραϊλα όλος ο Υμηττός γύρω τους. Θα τον είχαν κάνει δάσος! Κι αν ενδιαφέρονταν για τη φυσιογνωμία της περιοχής δεν θα άφηναν εδώ και δυο δεκαετίες τα κτήρια του πρώην αεροδρομίου, που είναι στις περιοχές τους, να ρημάζουν, άθλια κουφάρια με ποντίκια και στέκια πρεζονιών και συμμοριών.

Το μόνο αξιόλογο δημιούργημα του δήμου εκεί είναι το εξαιρετικό Κοινωνικό Ιατρείο, που στεγάζεται σε ένα ημιάθλιο κτήριο, που δεν του αξίζει.

Αν οι κάτοικοι, οι δήμοι και οι αρχαιολόγοι ενδιαφέρονταν πραγματικά για τα αρχαία και το πράσινο στο Ελληνικό θα έπρεπε πρώτα να ενδιαφέρονται να είναι η αρχαία κληρονομιά κτήμα των κατοίκων σαν Παιδεία. Όχι σαν ξερά μνημεία! Γιατί μας έχουν ζαλίσει όλοι σ’ αυτή τη χώρα με τα αρχαία και την αρχαιότητα, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτε για να γίνει κτήμα των κατοίκων η αρχαιότητα. Και να μη ντρέπεται όποιος αρχαίος εμφανιζόταν ως δια μαγείας μπροστά στους νεοέλληνες. Θα αυτοκτονούσε!

Θυμήθηκαν τώρα την αξία της αρχαιότητας όλοι εκείνοι που ακούνε για ελληνική αρχαιότητα και βγάζουν φλύκταινες και βρίζουν όσους την υπερασπίζονται ως αρχαιολάτρες και εθνικιστές. Συλλήβδην. Σ’ ένα τσουβάλι όλοι. Μορφωμένοι και χρυσαυγίτες !!

Και όλων αυτών θα έπρεπε να είναι η αγάπη για το περιβάλλον έμπρακτη απόδειξη στις περιοχές τους. Όχι να είναι οι περιοχές τους Χονγκ Κονγκ δόμησης μ ένα ξερό βουνό από πάνω τους! Το πράσινο στο Ελληνικό τους μάρανε.
Αρχαία, λοιπόν, δεν υπάρχουν που δεν έχουν ανακαλυφθεί. Και όσα τυχόν ανακαλυφθούν μπορούν να σωθούν όπως σώζονται όσα βρίσκονται σε ανεγέρσεις κτηρίων με την παρέμβαση της αρχαιολογίας. Τα μεγάλα έργα είναι έτσι κι αλλιώς υπό παρακολούθηση.

Η πρόταση να γίνει πράσινο όλο το Ελληνικό είναι μια μπαρούφα και μισή. Οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν έχουν φράγκο και δεν θα έδιναν και δραχμή ακόμα κι αν είχαν για να τα κάνουν πάρκα. Οι δήμοι είναι άντρα κερδοσκοπίας και ψηφοθηρίας στην πράξη. Δεν είναι φυσιολατρικοί όμιλοι. Φυσιολάτρες είναι στα λόγια. Το κράτος ξέρει με την ανικανότητά του και την εγκληματική διαχείριση των οικονομικών να καίει δάση. Όχι να φυτεύει.

Όλοι μαζί, εδώ και χρόνια, έχουν αποδειχτεί ανίκανοι να φυλάξουν μικρά πάρκα σαν το Πεδίο του Άρεως και το Λόφο του Φιλοπάππου ή του Στρέφη ή του Αρδηττού, της Νέας Σμύρνης κ.α. ακόμα και τις ώρες λειτουργίας όσων είναι περιφραγμένα! Εγκαταλελειμμένα και άντρα λαθρεμπορίου ναρκωτικών και επικίνδυνοι τόποι να περάσει μια γυναίκα ακόμα και μέρα είναι αρκετά.

Ας αφήσουμε τα παραμύθια. Εκτός από λίγους ρομαντικούς, όλοι οι υπόλοιποι που κόπτονται για το Ελληνικό έχουν άλλα συμφέροντα. Οι δήμοι, αρπαχτικά συμφέροντα επί των εδαφών και της χρήσης, πολιτικοί σχηματισμοί και διάφοροι σύλλογοι θέλουν να επιβάλουν τις ανεδαφικές ιδεολογικές θεωρήσεις τους, και η κυβέρνηση θέλει να μην τα σπάσει με τα «παιδιά της», που είναι και από τους τελευταίους ψηφοφόρους που της απέμειναν από την πάλαι ποτέ επαναστατική αριστερά και που μάχονται χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ για να μη γίνει καμιά αξιοποίηση στο Ελληνικό. Να γίνει… πάρκο!!! Ενώ, ολόκληρο το βουνό από πάνω μένει ξερό!

Και το ΚΑΣ; Τι κάνει το ΚΑΣ μπροστά σε όλους αυτούς τους παραλογισμούς και τις υποκρισίες; Κατόπιν τηλεφωνήματος «άνωθεν» διαλύθηκε ησύχως εχτές τη νύχτα που συνεδρίαζε για το θέμα. Πολύ ανεξάρτητο όργανο «άνωθεν» το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο!

Ας το χωνέψουμε. Η προστασία των αρχαίων, των νόμων και του πράσινου γίνεται μόνο μ’ έναν τρόπο: Να μορφώνεις τους πολίτες να είναι αντάξιοι πολιτιστικά και μορφωτικά των αρχαίων, να σέβονται τους νόμους και να αγαπάνε έμπρακτα το πράσινο. Το Ελληνικό είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι τίποτε από τα τρία δεν συμβαίνει. Όπως και στο Ελληνικό η χώρα ξεχειλίζει απ’ αυτό που παράγει: Υποκρισία.

 Γιώργος Παπαδόπουλος-Τετράδης  


7/9/2017




              ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ             

Ελληνικό: Ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Μα τι θέλουν, τελικά, αυτοί οι αρχαιολόγοι από το Ελληνικό; 

(ή αλλιώς: ποιοι φοβούνται την κήρυξη των αρχαιοτήτων και γιατί)

Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μια προσπάθεια να παρακαμφθεί ο Αρχαιολογικός Νόμος και η συνταγματική επιταγή της προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος (άρθρο 24 του Συντάγματος), δηλαδή της κοινής περιουσίας όλων μας, προς όφελος της ιδιωτικής εταιρίας Lamda Development και των σχεδίων που έχει παρουσιάσει για την περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Ταυτόχρονα, εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία για να πειστεί το κοινό ότι οι αρχαιότητες στο Ελληνικό είναι ένα «ανέκδοτο» και ότι «οι αρχαιολόγοι εμποδίζουν την ανάπτυξη». Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει με αυτή την υπόθεση και για ποιο λόγο μας αφορά όλους και όλες, και όχι μόνο εμάς τους αρχαιολόγους.
Μα υπάρχουν αρχαία στο Ελληνικό;
 Αφού εκεί ήταν αεροδρόμιο!
Η απάντηση είναι ναι, υπάρχουν αρχαιότητες. Καταρχάς η χερσόνησος του Αγίου Κοσμά, με σημαντική προϊστορική κατοίκηση αλλά και το μεταβυζαντινό ναό Κοσμά και Δαμιανού, αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο ήδη από το 1957. Σημαντικές αρχαιότητες έχουν βρεθεί στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν τόσο εντός, όσο και στις παρυφές του χώρου του αεροδρομίου, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και πολύ πρόσφατα (λ.χ. κατασκευή ΤΡΑΜ, αμαξοστασίου ΟΣΕ, Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ΜΕΤΡΟ κ.ά.).
Οι αρχαιότητες που ήρθαν στο φως σχετίζονται με τους τρεις αρχαίους δήμους Ευωνύμου, Αλιμούντος και Αιξωνής (αποθέτης εμπορικών αμφορέων και θησαυρός αττικών νομισμάτων, που παραπέμπουν στην ύπαρξη εμπορείου σε παρακείμενη θέση, αρχαία τεχνικά έργα διευθέτησης της κοίτης του ρέματος των Τραχώνων, εργαστηριακές εγκαταστάσεις, οργανωμένα αρχαία νεκροταφεία με ταφές μερικές εκ των οποίων έφεραν πλούσια κτερίσματα, αρχαίο οδικό δίκτυο με παρόδια -επισημαίνεται ότι παρόδιος ταφικός περίβολος μεταφέρθηκε το 1960 σε έκταση εντός των πρώην Κολεγίου Αθηνών, νυν εγκαταστάσεις Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.) Στη δυτική είσοδο του πρώην αεροδρομίου είχε βρεθεί επιγραφή που αναφέρει: ΑΣΤΙΝΟΣ ΑΛΙΜΟΣΙΟΣ, ενώ κατά τη διάνοιξη της παραλιακής οδού είχε βρεθεί δημοτικό ψήφισμα των Αλιμουσίων. Ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ίχνη χρήσης της ευρύτερης περιοχής από τα νεολιθικά χρόνια (περιοχή Αλίμου) έως και τη βυζαντινή περίοδο, όταν στον μικρό λόφο Χασάνι (εντός της περιοχής του πρώην αεροδρομίου) είχε αναπτυχθεί βυζαντινός οικισμός.
Είναι άγνωστες αυτές οι αρχαιότητες;
Όπως φάνηκε και παραπάνω, οι αρχαιότητες της περιοχής είναι γνωστές ήδη από την εποχή εγκατάστασης του αεροδρομίου στη θέση αυτή, κατά τη δεκαετία του 1950. Οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες έχουν παρουσιαστεί πολλάκις –και μια μικρή έρευνα στο αρχείο των εφημερίδων θα αποκαλύψει πληθώρα άρθρων που παρουσιάζουν τα ευρήματα αυτά. Και βέβαια, η μελέτη που έχει γίνει για την περιοχή από τη Lamda Development περιλαμβάνει την καταγραφή των αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί (παρά το γεγονός ότι σταματά στις γνώσεις του 2012, ενώ το 2016 η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει καταθέσει πλήρη καταγραφή με όλες τις νεότερες έρευνες και ευρήματα). Πώς λοιπόν η Lamda Development κάνει ότι… δεν γνωρίζει τις αρχαιότητες αυτές; Με ποια λογική, αφού γνωρίζει ότι στην περιοχή του Λόφου Χασάνι έχουν εντοπιστεί πυκνές αρχαιότητες, τον εντάσσει στα σχέδιά της εντός πολεοδομούμενης περιοχής («Οικισμός του Λόφου»); Γιατί δεν προβλέπει την εξαίρεση του αρχαιολογικού χώρου του λόφου από τη δόμηση; Γιατί δεν συμπεριλαμβάνει την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων που είναι δεδομένο ότι θα βρεθούν εκεί, στο πλαίσιο της «γειτονιάς» που σχεδιάζει;
Θα βρεθούν κι άλλες αρχαιότητες;
 Και πόσο σημαντικές θα είναι;
Επειδή οι ανασκαφές που έχουν γίνει ως τώρα είναι σε συγκεκριμένα σημεία, με αφορμή την κατασκευή συγκεκριμένων έργων, τα ευρήματα είναι σποραδικά. Η αρχαιολογική τους σημασία προφανώς και είναι τεράστια, αλλά κανείς δεν γνωρίζει σε ποια κατάσταση διατήρησης θα βρεθούν. Ούτε αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο, προφανώς, για την επιστήμη της αρχαιολογίας.
Μα θα κηρύξετε όλο το αεροδρόμιο αρχαιολογικό χώρο;
Όχι. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού πρότεινε το 2012, το 2014 και το 2016 την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στο συγκεκριμένο τμήμα του πρώην αεροδρομίου, όπου εκτείνονται οι αρχαιότητες αυτές (και όχι σε όλη την έκταση του πρώην αεροδρομίου), μαζί με ένα τμήμα της σύγχρονης πόλης (τα όρια των αρχαίων δήμων, όπως είναι κατανοητό, δεν σταματούν στην περίφραξη του παλιού αεροδρομίου!). Η κήρυξη αυτή δεν προχώρησε ποτέ, όχι γιατί δεν υπήρχαν αρχαιότητες εκεί, αλλά γιατί διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες δεν προχωρούσαν στην κήρυξη του γνωστού αρχαιολογικού χώρου λόγω των ισχυρών πιέσεων από τους οικονομικούς παράγοντες της «επένδυσης» και των συνεχών δημοσιευμάτων που λοιδορούσαν τους αρχαιολόγους ότι θέλουν «να καταστρέψουν την επένδυση».
Όσοι τα έλεγαν αυτά, απλώς ψεύδονται –και, το χειρότερο, ψεύδονται για να μη βάλει το χέρι στην τσέπη ο «επενδυτής». Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς ότι είναι καλύτερο να γίνει στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου (και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πιστεύει ότι θα πρεπε να γίνει Μητροπολιτικό πάρκο για όλους τους κατοίκους της Αττικής), η αλήθεια είναι ότι η κήρυξη των αρχαιοτήτων δεν εμποδίζει την υλοποίηση του έργου, ούτε αυτού ούτε άλλων. Ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο –και δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι άχτιστο! Η κήρυξη απλώς εξασφαλίζει ότι το όποιο έργο γίνεται με την εποπτεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ότι αν βρεθούν αρχαιότητες γίνονται ανασκαφές με έξοδα του εργολάβου, κι ότι ανάλογα με τη σημασία και την κατάσταση διατήρησης των αρχαιοτήτων, μπορεί να τροποποιηθούν τα σχέδια του έργου για λόγους προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων, όπως ακριβώς προβλέπει ο Αρχαιολογικός Νόμος και όπως γίνεται εδώ και δεκαετίες σε κάθε μικρό και μεγάλο έργο.
Δεν έχει ξαναγίνει αυτό ποτέ και πουθενά;
Για να το λέει αυτό κάποιος, μάλλον ζει σε κάποια άλλη χώρα. Σε αυτή τη χώρα πάντως, σε πάρα πολλά από τα δημόσια ή ιδιωτικά έργα, μικρά ή μεγάλα, προηγούνται ανασκαφές και εφαρμόζονται σύγχρονες λύσεις για την συνύπαρξη αρχαιοτήτων και τεχνικών έργων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εκθέσεις αρχαιολογικών ευρημάτων στους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μικρές και μεγάλες ανασκαφές σε όλες τις εθνικές οδούς, στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, στα έργα της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, του ΟΤΕ κλπ. Τα έργα αυτά πραγματοποιούνται με βάση τις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου. Στις ανασκαφές αυτές απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, με το μόχθο των οποίων έρχονται στο φως σημαντικά κομμάτια της ιστορίας μας, που δημιουργούν παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Δημιουργούν νέους αρχαιολογικούς χώρους, νέες εκθέσεις στα μουσεία, νέα παραγωγή γνώσης, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου, μία διαφορετική ανάπτυξη για όλους τους πολίτες, που αξιοποιεί και αναδεικνύει ό,τι πολυτιμότερο έχει να δείξει αυτός ο τόπος, χωρίς ημερομηνία λήξης. Κι όλα αυτά με ένα κόστος που το πληρώνει ο προϋπολογισμός των έργων –αφού το ΥΠ.ΠΟ.Α. ουδέποτε έλαβε πάνω από το 0,5% του κρατικού προϋπολογισμού ώστε να μπορεί να έχει το προσωπικό που απαιτείται για να ανταποκριθεί.
Τι θέλουν τελικά «αυτοί οι αρχαιολόγοι»;
Ακούστε λοιπόν από μας τους ίδιους τι ζητάμε: το μόνο που ζητάμε είναι να υπάρχει ισονομία. Να τηρηθούν ακριβώς οι ίδιες διατάξεις και στην περίπτωση του Ελληνικού και οι αρχαιότητες που θα βρεθούν εκεί να έχουν την ίδια μεταχείριση με τις αρχαιότητες σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Ζητάμε να εφαρμοστεί για τη Lamda Development η νομοθεσία που εφαρμόζεται για κάθε ιδιώτη που ξεκινά μια οικοδομή.
Ακόμη περισσότερο στην περίπτωση της Lamda Development, για την οποία ψηφίστηκε στη Βουλή μια σκανδαλώδης σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού με αδιανόητες για κάθε ευνομούμενο κράτος διατάξεις υπέρ του επενδυτή, όπως την αποζημίωσή του σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων! Ακόμη περισσότερο που η υπουργός πολιτισμού Λ. Κονιόρδου υπέγραψε πριν από μερικές μέρες, χωρίς να ρωτήσει καν τους αρμόδιους αρχαιολόγους, ένα Μνημόνιο συνεργασίας με ειδικούς όρους μόνο για την περίπτωση του Ελληνικού, που στην ουσία καταργεί τον Αρχαιολογικό Νόμο και δεν έχει καμία σχέση με τα Μνημόνια που εφαρμόζονται σε παρόμοια έργα.
Αυτό που ζητάμε είναι να μην βρεθεί το ελληνικό δημόσιο να πληρώνει και «καπάρο» στη Lamda Development για τις αρχαιότητες που ήδη γνωρίζει ότι υπάρχουν εκεί. Το μόνο που ζητάμε είναι να προστατευτεί το συμφέρον του δημοσίου (δηλαδή όλων μας) και όχι το συμφέρον του ιδιώτη επενδυτή σε βάρος των αρχαιοτήτων, σε βάρος όλων μας.
Αντιθέτως όσοι φωνάζουν να παρακαμφθεί στην περίπτωση αυτή ο Αρχαιολογικός Νόμος ζητούν να εξαιρεθεί η Lamda Developmentαπό τις διατάξεις που διέπουν όλα τα άλλα έργα. Ζητούν να μην υπάρχει ισονομία, αλλά ειδική μεταχείριση. Ζητούν να μη βάλει το χέρι στην τσέπη η Lamda Development, όταν το βάζει ακόμη και ένας απλός ιδιώτης για τη διενέργεια σωστικής ανασκαφής στο ακίνητό του!
Από τους ίδιους που σήμερα ακούτε ότι «οι αρχαιολόγοι εμποδίζουν την ανάπτυξη» ακούσατε κάποτε και ότι «το δημόσιο είναι τεμπέληδες», ότι «πρέπει να μειωθούν οι μισθοί των εργαζόμενων», ότι «το Μνημόνιο θα μας σώσει». Και τόσα χρόνια μετά, το μόνο που όλοι βιώνουμε είναι φτώχεια, έλλειψη δικαιοσύνης και έλλειψη ισότητας.
Από τους ίδιους που σήμερα ακούτε ότι «οι αρχαιολόγοι είναι υπερβολικοί» ακούσατε κάποτε ότι «ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας» και ότι «τα μνημεία μας είναι πολύ σημαντικά». Προφανώς μόνο όταν δεν βρίσκονται σε λάθος θέση, π.χ. μέσα στον χώρο που παραχωρείται στη Lamda Development.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, για να υπερασπιστούμε την ισονομία που είναι η βάση της δημοκρατίας, για να υπερασπιστούμε τον Αρχαιολογικό Νόμο και την πολιτιστική κληρονομιά, για να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε.
Ξεκινάμε με στάση εργασίας την Τρίτη 5/9/2017 και συγκέντρωση στις 12 μ στο Υπουργείο Πολιτισμού και ζητάμε τη συμπαράσταση όλων σας.
Αθήνα, 4/9/2017
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr