Οι Κούρδοι τα παίζουν όλα για όλα: Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε κάθε τίμημα για ελευθερία, λέει ο Μπαρζανί.


Barzani: We can no longer live with Baghdad because same mentality for years. We won’t go back to same failed experience. Photo via Twitter, @mutludc SEPTEMBER 23, 2017

Ο Μασούντ Μπαρζανί, ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, επιβεβαίωσε χθες  στην τελευταία προεκλογική εκδήλωση στην Αρμπίλ, ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής θα διεξαχθεί την Δευτέρα και έπειτα θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Βαγδάτη.

Οι Ιρακινοί Κούρδοι είναι έτοιμοι «να πληρώσουν κάθε τίμημα για την ελευθερία τους», είπε ο Μπαρζανί ενώπιον ενός μεγάλου πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιοχής, αντικρούοντας τη διεθνή πίεση για ακύρωση του δημοψηφίσματος.


Χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την «ανησυχία του για τις δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες του σχεδίου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί με μονομερή τρόπο ένα δημοψήφισμα την επόμενη εβδομάδα».

«Πλέον το δημοψήφισμα δεν βρίσκεται στα χέρια μου, ούτε στα (πολιτικά) κόμματα, βρίσκεται στα χέρια σας», τόνισε ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν «Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε ένα σοβαρό διάλογο (…) με τη Βαγδάτη, αλλά μετά τις 25 Σεπτεμβρίου, επειδή τώρα είναι πολύ αργά», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές μια νίκη του “ναι” στο δημοψήφισμα δεν θα σημάνει ακαριαία την ανακοίνωση της ανεξαρτησίας, αλλά θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης προς την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης στις διενέξεις των δύο πλευρών σχετικά με το πετρέλαιο και άλλα οικονομικά ζητήματα.

Erbil rally for Kurdistan Region's referendum,

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε τη σύσταση μιας ομάδας που θα συγκεντρώσει στοιχεία για τα εγκλήματα του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Πέμπτη τη δημιουργία μιας αποστολής έρευνας, η οποία θα συγκεντρώσει, θα διατηρήσει και θα αποθηκεύσει στοιχεία στο Ιράκ για ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους που ίσως να αποτελούν εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή γενοκτονία.

Το 15μελές Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το προσχέδιο απόφασης της Βρετανίας, έπειτα από έναν χρόνο διαβουλεύσεων με το Ιράκ, το οποίο ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να συστήσει μια ομάδα «η οποία θα στηρίξει τις προσπάθειες» του Ιράκ να λογοδοτήσουν οι μαχητές του ΙΚ.

Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής Άλιστερ Μπερτ δήλωσε ότι η χώρα του θα προσφέρει περίπου 1,3 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στη σύσταση της επιτροπής. Η χρήση των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν από την ομάδα σε άλλους χώρους, όπως τα διεθνή δικαστήρια, «θα καθοριστεί έπειτα από συμφωνία με την κυβέρνηση του Ιράκ κατά περίπτωση».

Οι ιρακινές αρχές είναι αυτές που θα χρησιμοποιήσουν κατά βάση τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την απόφαση.

Χιλιάδες αλλοδαποί έχουν πολεμήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και κάποιοι από αυτούς έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη στις πατρίδες τους μετά την επιστροφή τους. Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ είχαν ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι το ΙΚ διαπράττει γενοκτονία εις βάρος των Γιαζίντι στη Σύρια και στο Ιράκ με στόχο να εξαλείψουν τη θρησκευτική αυτή μειονότητα μέσω φόνων, σεξουαλικής σκλαβιάς και άλλων εγκλημάτων.

Η δικηγόρος Αμάλ Κλούνεϊ που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Νάντια Μουράντ, μια νεαρή Γιαζίντι που ήταν σεξουαλική σκλάβα μαχητών του ΙΚ στη Μοσούλη, ζητούν εδώ και καιρό από το Ιράκ να επιτρέψει στον ΟΗΕ να συνδράμει τις έρευνες για τα εγκλήματα των τζιχαντιστών.

Η Κλούνεϊ και η Μουράντ, που ήταν παρούσες χθες κατά την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας, χαρακτήρισαν την απόφαση ορόσημο για τη μάχη για δικαιοσύνη. «Η Νάντια κι εγώ ανταλλάξαμε ένα θερμό χαμόγελο όταν είδαμε 15 χέρια να σηκώνονται στην αίθουσα», επεσήμανε η Κλούνεϊ. «Το περιμέναμε καιρό. Στο μεταξύ έχουν χαθεί στοιχεία και χάσαμε κάποιες ευκαιρίες, όμως το γεγονός ότι έχουμε αυτή την απόφαση τώρα σημαίνει ότι επιτέλους είναι δυνατό να αποδοθεί δικαιοσύνη», υπογράμμισε. Η Μουράντ δήλωσε από την πλευρά της ότι είναι «ικανοποιημένη» που το Συμβούλιο αποφάσισε να δράσει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters Αρμπίλ, Iraq, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Πηγή: 


                   ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ        



 1.
Δυναμική είσοδος ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού στο ιρακινό Κουρδιστάν, παραμονές δημοψηφίσματος.

Με την κλεψύδρα να αδειάζει, το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν φαίνεται να είναι πια αναπότρεπτο, καθώς δεν υπάρχουν πια τα περιθώρια για υποβολή εναλλακτικών προτάσεων σαν αυτές που ζητούσε ο κούρδος ηγέτης Masoud Barzani, ενώ τώρα ο ίδιος επιχειρεί να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα, λέγοντας ότι θα χρειαστούν ένα ίσως και δύο χρόνια διαπραγματεύσεων για να υλοποιηθεί η ετυμηγορία του κουρδικού λαού και να κηρυχθεί η Ανεξαρτησία.

Τη στιγμή που η IKRG (Iraqi Kurdish Regional Government - η τοπική κυβέρνηση των Κούρδων) δείχνει να μην έχει καμία διεθνή υποστήριξη στο εγχείρημα του δημοψηφίσματος, η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft για υπογραφή συμφωνίας με το Άρμπιλ, στέλνει αντιφατικά μηνύματα. Η Μόσχα αν και επισήμως τάχθηκε υπέρ της «εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών της Μέσης Ανατολής απέφυγε να παρέμβει, όπως έκαναν η Ουάσιγκτον, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, το Ιράν και η Τουρκία και να ζητήσει τη ματαίωση του δημοψηφίσματος.

Ο Erdogan, ο οποίος προειδοποίησε χθες ότι «τα βήματα αντίδρασης της Τουρκίας δεν θα είναι συνηθισμένα», συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο Donald Trump, σε μία εκ των πραγμάτων δύσκολη συνάντηση λόγω Συρίας και της στήριξης που προσφέρει η Ουάσιγκτον στις κουρδικές δυνάμεις PYD, και για την Παρασκευή έχει συγκαλέσει στην Άγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με αποκλειστικό αντικείμενο την αντίδραση της Τουρκίας στο Δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Μιλώντας την Τετάρτη  στο Sulaimani, ο Masoud Barzani δήλωσε οτι θα υπάρξουν «σοβαρές συνομιλίες» με την Βαγδάτη με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας μετά το δημοψήφισμα, που θα διαρκέσουν ένα έως δύο χρόνια για τη διαπραγμάτευση των όρων αποχώρησης του Κουρδιστάν από το Ιράκ. «Είμαστε έτοιμοι για φιλικές έντιμες συνομιλίες με τη Βαγδάτη και τη διεθνή κοινότητα, ώστε ένα λύσουμε όλα τα προβλήματα. Και μετ'α θα πούμε “αντίο” με φιλικό τρόπο…»

Και ουσιαστικά βάζοντας τέλος στα σενάρια περί ενδεχόμενου αναβολής του δημοψηφίσματος, δήλωσε ότι «δυστυχώς δεν υπήρξαν εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να τεθούν έναντι της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος».

Τα ξημερώματα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε ότι τώρα θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η εναλλακτική του διαλόγου με τη Βαγδάτη, με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας, ενώ αν πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα θα είναι απίθανο να υπάρξει τέτοιος διάλογος. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί ακόμη ότι εάν πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα θα υπονομευθούν οι εμπορικές σχέσεις της KRG με τις γειτονικές χώρες αλλά και η οικονομική βοήθεια που δέχεται...

Στο Ιρακινό Κουρδιστάν όπου μέχρι τώρα είχαν υπάρξει στα πρώτα χρόνια μετά την ανατροπή του Saddam Hussein σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις και την σκυτάλη είχε πάρει κατόπιν η Τουρκία, ελπίζοντας ότι έτσι θα «εξαγόραζε» τη στήριξη του Barzani στον αγώνα εναντίον του ΡΚΚ, το κενό που έχει δημιουργηθεί τώρα έρχεται να καλύψει η Μόσχα με τη Rosneft, η οποία πλέον βάζει γερά το πόδι στη Μέση Ανατολή. Το Ιρακινό Κουρδιστάν με ήδη διαπιστωμένα αποθέματα 55 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και 5,66 τρισεκατομμύρια κυβικά μετρά φυσικού αερίου και με πιθανολογούμενη ύπαρξη πολλών ακόμη μεγάλων κοιτασμάτων, αποτελεί το καλύτερο και πιο στέρεο προγεφύρωμα της Rosneft στη Μέση Ανατολή. Ένα προγεφύρωμα που της δίνει διέξοδο και προς την Ευρώπη, καθώς έτσι υπερπηδά τα εμπόδια της Κοινοτικής νομοθεσίας που στοχεύουν στον περιορισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Rosneft πλέον με επένδυση σχεδόν 4 δισ. δολαρίων σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου, αναδεικνύεται στον πιο σημαντικό «χρηματοδότη» της Αυτόνομης Κουρδικής περιοχής και η ανακοίνωση της συμφωνίας στην παρούσα συγκυρία έχει ξεχωριστή σημασία καθώς τόσο η Βαγδάτη (παρακρατώντας τις συμφωνημένες επιχορηγήσεις που υποχρεούται να καταβάλει στο Αρμπίλ) αλλά και η Τουρκία (που απειλεί με εμπάργκο στις εξαγωγές του κουρδικού πετρελαίου από το πετρελαιαγωγό που φθάνει στο λιμάνι Σεϋχάν της Μεσογείου), έχουν οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία το Αρμπίλ.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η Τουρκία εχει επενδύσει 1,5 δισ. δολάρια ενώ πολυεθνικές εταιρίες όπως η Vitol, Petraco, Glencore έχουν προσφέρει δάνεια στο Αρμπίλ ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Η απάντηση του εκπροσώπου της Rosneft πάντως ήταν ότι η εταιρία κάνει συμφωνίες με μια αυτόνομη περιοχή του Ιράκ η οποία είναι αναγνωρισμένη από το νόμο.

Για τη Μόσχα, που έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με τους Κούρδους, το θέμα της Ανεξαρτησίας δεν είναι ταμπού. Όμως είναι σαφές ότι η ρωσική κυβέρνηση θα περιμένει να δει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, τις εξελίξεις που θα πυροδοτήσει και κατόπιν θα πάρει θέση, θέλοντας έτσι και διπλωματικά να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή.

Στις αρχές του καλοκαιριού οι συναντήσεις κουρδικών οργανώσεων, που οργάνωσε η Μόσχα, προκάλεσαν σοβαρή ανησυχία στην Άγκυρα και ήταν και ένας από τους λόγους που επέσπευσαν την προσέγγιση Erdogan - Putin.

Αλλά ιδιαίτερης σημασίας ήταν και οι δηλώσεις του Sergey Lavrov τον Ιούλιο ότι «ο Κουρδικός λαός όπως κάθε άλλο έθνος στον πλανήτη μπορεί να εκπληρώσει τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες του. Με δεδομένο ότι οι νόμιμες φιλοδοξίες των Κούρδων όπως όλων των άλλων λαών χρειάζεται να εκπληρωθούν στο πλαίσιο των υπαρχόντων διεθνών νομικών κανόνων». 

Του Νίκου Μελέτη

 21 Σεπτεμβρίου 2017




2.
Αναβολή της συνέντευξης Μπαρζανί για κουρδικό δημοψήφισμα: 
Αντιπροσωπεία πάει στη Βαγδάτη.

 Η συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει σήμερα το πρωί στο Αρμπίλ ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί σχετικά  με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής αναβλήθηκε για αύριο, Κυριακή, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Κούρδου πρωθυπουργού.

 “Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί την Κυριακή. Η ώρα και τόπος θα ανακοινωθούν αργότερα”, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού του ιρακινού Κουρδιστάν, Νετσιρβάν Μπαρζανί. 

Ο Μασούντ Μπαρζανί υφίσταται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις και διεθνείς απειλές ώστε να ματαιωθεί η ψηφοφορία της 25ης Σεπτεμβρίου που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στη χώρα. 

Σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές, μια νίκη του “ναι” στο δημοψήφισμα δεν θα οδηγήσει αμέσως στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας αλλά θα αποτελέσει ένα μέσο πίεσης για την απόσπαση από την κεντρική εξουσία της Βαγδάτης παραχωρήσεων στις διαφορές που έχουν σχέση με το πετρέλαιο και τα δημοσιονομικά. 

Στο μεταξύ αντιπροσωπεία της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης κατευθύνεται σήμερα προς τη Βαγδάτη για συνομιλίες με την ιρακινή κυβέρνηση παράλληλα με το προγραμματισμένο για την Δευτέρα δημοψήφισμα για ανεξαρτησία. “Η αντιπροσωπεία θα συζητήσει για το δημοψήφισμα αλλά το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί. Είπαμε να μιλήσουμε με τη Βαγδάτη πριν, στη διάρκεια και μετά το δημοψήφισμα”, δήλωσε στο Reuters ο ανώτατος σύμβουλος του κούρδου ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, ο Χοσιγιάρ Ζεμπάρι.
 (...)

http://mignatiou.com/2017/09/anavoli-me-aroma-pieseon-tis-sinentefxis-barzani-gia-kourdiko-dimopsifisma-anexartisias/

23/9/2017