Mισθοί Βουλγαρίας – Αλήθειες και ψέματα.




Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει τη φράση: θα μας κάνουνε Βουλγαρία! Οι μισθοί μας θα γίνουν μισθοί Βουλγαρίας! Θα παίρνουμε συντάξεις Βουλγαρίας! Είναι όμως έτσι; Πρέπει να φοβόμαστε τους μισθούς της Βουλγαρίας και το μοντέλο της οικονομίας της; Ας ξεκινήσουμε με ένα παράδειγμα της σχετικά μικρής πόλης των 25.000 κατοίκων που εδρεύει η εταιρεία μας, η Taxbg, το Gotse Delchev.

Ας πούμε λοιπόν, πως σε αυτή τη πόλη μία εταιρεία ψάχνει για ανειδίκευτους εργάτες. Θα βρει με δυσκολία κάπου κοντά στα 600 Λέβα (περίπου 300 ευρώ.) Τα νούμερα ανεβαίνουν καθώς θα χρειαστείς κάποιον εξειδικευμένο εργάτη ή προσωπικό. Π.χ. ένας οδηγός με δίπλωμα Γ’ κατηγορίας θα πάρει περίπου 1.200 Λέβα. Μία κοπέλα με γνώσεις υπολογιστή και Αγγλικά περίπου στα 900 -1.000 Λέβα, μία φαρμακοποιός με πτυχίο 1.200-1.300 και μία απλή υπάλληλος φαρμακείου χωρίς πτυχίο γύρω στα 700-800 λέβα.  

Μείνετε μόνο σε αυτά τα νούμερα και μη κάνετε τις μετατροπές σε ευρώ ακόμα. Η ισοτιμία είναι 1.95 οπότε χονδρικά μία διαίρεση δια 2 θα σας δώσει το αποτέλεσμα, Αλλα μη βιαστείτε γιατί πρέπει να συνυπολογίσετε και κάτι άλλο που θα θίξω παρακάτω.

Μισθοί Βουλγαρίας σε μεγαλύτερες πόλεις:

Πηγαίνοντας προς τις μεγαλύτερες πόλεις που λόγο της χαμηλής φορολογίας έχει μεγάλες εταιρείες από πολυεθνικές μέχρι ότι μπορείτε να φανταστείτε, συναντάς διπλάσιους και τριπλάσιους μισθούς από αυτούς που ανέφερα και μηδενική ανεργία. Ο εργαζόμενος «παζαρεύει» το μισθό του και τις παροχές και αν δε του αρέσει, αποχωρεί βρίσκοντας εύκολα άλλη δουλειά! Περιζήτητοι γαμπροί δε, είναι τα παιδιά που σπουδάζουν προγραμματιστές γιατί ο αρχικός τους μισθός θα είναι στα 4.000 Λέβα. (το καταλάβαμε το αρχικός, έτσι δεν είναι;) Μιλάμε για νεοεισερχόμενο στην αγορά εργασίας.

Μισθοί Βουλγαρίας δημοσίων υπαλλήλων:

Υπάλληλος εφορίας: 650-700 Λέβα

Δημοτικός Παρκαδόρος, κηπουρός κτλ: 425 Λέβα (Κατώτατος νομοθετημένος μισθός χωρίς αυξήσεις.)

Νηπιαγωγός: 700-750 Λέβα

Ταμίας Τραπέζης: 650-700 Λέβα

Περιπτώσεις μονιμότητας: ΚΑΜΜΙΑ. Το δημόσιο προσλαμβάνει και απολύει ανάλογα με τις ανάγκες του.

Θα προσέξατε πως οι μισθοί διαμορφώνονται αναλόγως των πτυχίων, προσόντων, εμπειρίας και φυσικά ζήτησης. Οι χαμηλοί μισθοί αφορούν ανειδίκευτους εργάτες (υπερπροσφορά) και Δημοσίους όπως και τραπεζικούς υπαλλήλους. Μη σας εκπλήσσει! Έτσι γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες εκτός από την Ελλάδα που ένας απόφοιτος δημοτικού μπορεί να είναι μόνιμος στη ΔΟΥ Κύμης και να αμείβεται με 1.500 ευρώ το μήνα.

Κόστος διαβίωσης – Συγκρίσεις:

Πάμε τωρα να δούμε γιατί είναι αστείο να διαιρούμε δια 2 τους μισθούς αυτούς και να τους συγκρίνουμε με τους ελληνικούς. Για τον απλό λόγο πως στη Βουλγαρία, τα πάντα είναι φτηνότερα γιατί δεν έχει:

-Υψηλούς φόρους,
-Έμμεσους φόρους,
-Γραφειοκρατία,
-Υψηλά ενοίκια,
-Υψηλές λειτουργικές δαπάνες (Ρευμα, νερό, τηλεφωνία)

Το κόστος ζωής στη βουλγαρία είναι λοιπόν στο 1/3 του ελληνικού αφού δύο άτομα μπορουν να δειπνήσουν σε εστιατόριο με 20- 25 λέβα, να ζησουν σε ένα επιπλωμένο διαμέρισμα με 250 Λέβα, να πληρώνουν ρευμα 40-50 λέβα μηνιαίως και νερό, 5-10 λέβα το μήνα. Σε συνδιασμό με τη χαμηλή φορολογία  και τη καταναλωτική συνείδηση των πολιτών, έχουμε ένα καταπληκτικό -κατά τη ταπεινή μου άποψη- αποτέλεσμα.

Βενζίνη στα 2 Λέβα, ετήσιοι φόροι αυτοκινήτου 10ετίας 270 Λέβα, ετήσια ασφάλεια του ίδιου αυτοκινήτου, 150 Λέβα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ελληνικά προιόντα στα Βουλγάρικα σουπερ μάρκετ είναι στη μισή τιμή.

Αν ακόμα δε μπορέσατε να βγάλετε τις αναλογίες, θα σας βοηθήσω:

Η Ελλάδα έχει μέσο μισθό αυτή τη στιγμή 1.000 ευρώ με πτωτική τάση αλλά…. Τον μέσο όρο τον ανεβάζει το δημόσιο!

Η Βουλγαρία έχει επίσης 1.000 ευρώ με ανοδικές τάσεις με το μέσο όρο να τον διαμορφώνει ο ιδ. τομέας.

Αν και αυτά είναι στοιχεία που μπορεί οι περήφανοι απόγονοι του Σωκράτη και του Πλάτωνα να αμφισβητήσουν για να νοιωσουν καλύτερα με τα χάλια μας, ένα δε μπορεί να αμφισβητηθεί:

-Το γεγονός πως 1.000 Λέβα (500 ευρώ περίπου) στη Βουλγαρία είναι αντίστοιχα των 1.500 ΕΥΡΩ στην Ελλάδα. Λόγω του μειωμένου κόστους διαβίωσης και της χαμηλής φορολογίας, Τα πάντα είναι φτηνότερα. Γι αυτό άλλωστε και οι πόλεις κοντά στα σύνορα έχουν γεμίσει με Έλληνες συνταξιούχους που απολαμβάνουν αυτό που η πλειοψηφία των Ελλήνων αρνείται πεισματικά να δει και να συγκρίνει…

Τέλος, για τους κακοπροάιρετους που έχουν ακούσει για συντάξεις των 200-250  Λέβα, θα πω πως αυτό ισχύει για όσους είχαν όλα τα ενσημα τους επί Κομμουνισμού… Τώρα παίρνουν ένα κοινωνικό επίδομα και όχι σύνταξη. Αλλά… Τους βοηθούν τα παιδιά τους… Που δε μένουν στιγμή χωρις δουλειά! Όχι το αντίθετο…

Μισθοί Βουλγαρίας Λοιπόν… Για πείτε μου τώρα…. Είναι παράδειγμα προς αποφυγή;

Παναγιώτης Γ. Κορφοξυλιώτης
Business consultant


2/9/2017



   ΣXETIKA KEIMENA  

Τα στοιχεια προφανως ειναι σωστα αφου ο αρθρογραφος μενει στην Βουλγαρια και εχει εμπειρια.Αν και καταλαβαινω το πνευμα του και την συγκριση αναμεσα στο φιλελευθερο μοντελο που ισχυει στη Βουλγαρια και την Ελληνικη πραγματικοτητα με τις στρεβλωσεις λογω υψηλης φορολογιας και οχι μονο,που ισχυουν νομιζω οτι η τομη για ενα δικαιο οικονομικο συστημα ειναι καπου στη μεση και η συγκριση Ελλαδας Βουλγαριας δεν ειναι σωστη.

Ο οικονομικος φιλελευθερισμος με την χαμηλη φορολογηση που ισχυει στη Βουλγαρια ασφαλως και ειναι ενα πλεονεκτημα της τοπικης οικονομιας, αλλα η συμπιεση των μισθων εδω και πολλα χρονια, προς τα κατω δεν ευνοει την καταναλωση.Ασφαλως οι μισθοι των 800 λεβα δεν φτανουν για την αγορα καταναλωτικων αγαθων περα του φαγητου.Ποσο λεβα κοστιζει δηλαδη μια τηλεοραση;Μπορει ο μεσος Βουλγαρος να αγορασει ενα καλο γιαπωνεζικο αυτοκινητο των 15000 ευρω (δηλαδη 30000 λεβα); Επισης εχω μια επιπλεον απορια: ο παρκαδορος με τα 450 λεβα θα μπορουσε να ζησει αξιοπρεπως (οχι σπαταλα) την οικογενεια του με δυο εστω παιδια;
ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΧΙ!

Επειδη πολλοι ανθρωποι εχουν δει να εφαρμοζεται πιο σωστα το φιλελευθερο μοντελο σε αλες χωρες με πραγματικη αναπτυξη, εχω να πω οτι η Βουλγαρια ασφαλως και δεν ειναι προτυπο φιλελευθερης αγορας. Ειναι μαλλον το θυμα...Ενα Βιετναμ στην Ευρωπη.
Αλλιως θα πρεπει να αναρωτηθουμε α γιατι ενα μεγαλο ποσοστο του Βουλγαρικου πληθυσμου εχει εγκαταλειψει την χωρα του εδω και πολλα χρονια τωρα;

Η αναπτυξη δεν ερχεται απλα μονο με "μεταρυθμισεις" γραφιοκρατικου τυπου.Ασφαλως αυτες ειναι απαραιτητες αλλα χωρις την αξιοποιηση του ανταγωνιστικου πλεονεκτηματος που διαθετει καθε χωρα (Ricardo 1817) δεν γινεται τιποτα...
Η Ελλαδα για παραδειγμα εχει ορυκτο πλουσιο (αλουμινα,βωξιτη κλπ), εχει εξυπνους ανθρωπους και επιπλεον σε αντιθεση με την Βουλγαρια εχει νησια για τουρισμο,αιολικα παρκα κλπ.Πως αξιοποιει αυτα τα πλεονεκτηματα;
Επιπλεον εχει σρρατηγικα λιμανια που μπορουν να αλλαξουν την γραμμη τροφοδοσιας της Ευρωπης απο τον δρομο του μεταξιου (intercontinental supply chain).Η δισμοιρη Βουλγαρια δεν εχει αυτα τα πλεονεκτηματα και γιαυτο ειναι καταδικασμενη να ειναι για παντα δορυφορος αλλων χωρων (γεωπολιτικη).

Ας παψουμε λοιπον να παρουσιαζουμε αλλες χωρες σαν υποδειγματα και ας κοιταξουμε απλα να αποβαλλουμε τα μειονεκτηματα μας η να πεταξουμε εκτος εξουσιας τους ψευτες δημαγωγους και τα λαμογια...Ολα διορθωνονται σε αυτον τον τοπο αρκει να μην αργησουμε...


ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:

10/9/2017