Οκτώβριος 2017:Ο Έλληνας πρωθυπουργός στις ΗΠΑ. (2)

(1) Ένα ταξίδι στον Oίκο των συμβόλων.

(2) Πρόγραμμα αναβάθμισης 123 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας: 
Όλες οι λεπτομέρειες.  

(3) Στις λεπτομέρειες της συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16 κρύβεται ο... διάβολος.

(4) Χρειάζεται η Ελλάδα τα F-16;
Την απάντηση θα δώσουν μόνο οι πιλότοι, και σίγουρα όχι οι πολιτικοί.

(5) Εθνική ανάγκη να αναβαθμιστούν τα F-16, αλλά η αντιπολίτευση να κάνει «φύλλο και φτερό» τη σύμβαση.

 (6) Επιβεβλημένη η αναβάθμιση των F-16, 
αλλά καθυστερημένη και κυρίως ανεπαρκής.

(7) Αναβάθμιση F-16: 
10 ερωτήσεις που «καίνε» & 10 απαντήσεις που «πονάνε».

(8) Το κοστούμι αποδείχθηκε φαρδύ!
 Στο Λευκό Οίκο του Προέδρου Τραμπ ο Πρωθυπουργός Τσίπρας.  

 (9) Γιατί η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ ήταν μια παταγώδης αποτυχία.

(10) Το "ευχαριστώ" Τραμπ για τα 2,4 δισ. των F16 - Στήριξη για χρέος και επενδύσεις.

(11) Hey Man: Κάτι πήγε στραβά στο Washington DC.

(12) Σανό για χαϊβάνια.



1.
Ένα ταξίδι στον Oίκο των συμβόλων.

'Ενας έμπειρος διπλωμάτης έλεγε πως οι συναντήσεις μεταξύ πολιτικών ηγετών και οι επίσημες κρατικές επισκέψεις, ιδίως μια επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, είναι γεγονότα που κινούνται κυρίως στην σφαίρα του συμβολικού. Στον σχεδιασμό τους μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν οι συμβολισμοί που θα παραχθούν, οι εικόνες, παρά τα χειροπιαστά αποτελέσματα που τυχόν θα προκύψουν- συνήθως ως επικύρωση συμφωνιών που έχουν ήδη κλείσει. Αλλά τι άλλο είναι η πολιτική, παρά διαχείριση συμβόλων;

Η πολυσυζητημένη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, λοιπόν, μπορεί να μοιάζει να μην έδωσε πολλά συγκεκριμμένα αποτελέσματα, μα ως παραγωγή συμβολισμών ήταν εξαιρετικά πλούσια.

- Η φράση του κ Τσίπρα, πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν προφανώς ένα πολύ ισχυρό «σήμα». Επειδή διατυπώθηκε σε μια στιγμή που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, κατ αντιστοιχία, είναι στο χειρότερο σημείο τους από τον πόλεμο κι ύστερα. Μα προπάντων επειδή προέρχεται από τα χείλη ενός πολιτικού που προέρχεται από μια παράταξη, που είχε τον αντιαμερικανισμό στο DNA της. Όσα είπε για την σημασία των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τον ρόλο της χώρας αυτής ως στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας μπορεί να είναι λόγια, μα είναι λόγια με βαρύνουσα σημασία. Προορίζονταν να γίνουν κάτι σαν επιτύμβια στήλη του δομικού αντιαμερικανισμού της μεταπολίτευσης. 
Η αναφορά του πρωθυπουργού στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώπιον του Προέδρου Τραμπ, και το έγγραφο για την τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο που έδωσε στον αντιπρόεδρό του, είχαν επίσης μια συμβολική σημασία. Έγιναν δημόσια, ακριβώς για να είναι ορατά από όλους- και από την Άγκυρα. Μόνο που εξ ίσου ορατή από όλους ήταν και η απόλυτη σιωπή του Λευκού Οίκου επί του θέματος.
 - Η αναφορά του πρωθυπουργού στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώπιον του Προέδρου Τραμπ, και το έγγραφο για την τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο που έδωσε στον αντιπρόεδρό του, είχαν επίσης μια συμβολική σημασία. Έγιναν δημόσια, ακριβώς για να είναι ορατά από όλους- και από την Άγκυρα. Μόνο που εξ ίσου ορατή από όλους ήταν και η απόλυτη σιωπή του Λευκού Οίκου επί του θέματος.
- Η πανηγυρική ανακοίνωση από τον ίδιον τον Αμερικανό Πρόεδρο της συμφωνίας για την αναβάθμιση των F- 16 δεν ήταν, βέβαια, συμβολική κίνηση. Ήταν χειροπιαστή, συγκεκριμμένη, κοστολογημένη και αμφιλεγόμενη. Αλλά είχε και έναν ισχυρό συμβολισμό, ως πανηγυρική επικύρωση μιας λανθάνουσας δήλωσης- «εμείς είμαστε με τους Αμερικανούς»- και της ευμενούς αποδοχής της.

- Η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του ΔΝΤ ήταν κι αυτή ένα ισχυρό σήμα, στην συγκεκριμμενη χρονική στιγμή, στην αρχή ενός κρίσιμου δεκαμήνου, στην διάρκεια του οποίου θα κριθεί η συνέχεια της ελληνικής περιπέτειας. Μετά από πολλές ταλαντεύσεις και επεισόδια που μας έφεραν ως το κατώφλι μιας ρήξης ο κ Τσίπρας έστειλε ένα σήμα προς τους Ευρωπαίους πως, τελικά «εμείς είμαστε και με το ΔΝΤ». Πως θα το χρησιμοποιήσουμε ως συνήγορο, δηλαδή, για να πάρουμε την καλύτερη δυνατή λύση για το χρέος.

- Η εμφάνιση Τραμπ-Τσίπρα στον ροδόκηπο του Λευκού Οίκου ήταν σχεδιασμένη και αυτή για να δώσει έναν ισχυρό συμβολισμό. Ο κ Τσίπρας δεν είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο επί των ημερών ενός Προέδρου, τον οποίο η Ευρώπη συνολικά αντιμετώπισε εχθρικά πριν τις εκλογές και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με επιφύλαξη. Μα ήταν ο πρώτος που είπε πως μοιράζεται κοινές αξίες με κάποιον σαν τον Τραμπ, ο πρώτος που (μιλώντας για κάποιον που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλες τις συμφωνίες για το διεθνές εμπόριο και την προστασία του περιβάλλοντος) είπε πως οι διαβολικοί τρόποι του είναι «για το καλό». Ενοχλητικό. Και αναρωτιέμαι αν κάποτε προκύψουν ωφέλιμες για την χώρα επιπτώσεις από αυτό. Υποθέτω όχι...

- Υπάρχει, τέλος, ένας πανίσχυρος συμβολισμός, ο ισχυρότερος όλων, που προέκυψε από την επίσκεψη αυτή και προορίζεται για εσωτερική κυρίως κατανάλωση. Ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε την πολιτική σεζόν με επισκέψεις σε εγκαταστάσεις επιχειρήσεων ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με θερμούς λόγους υπέρ της επιχειρηματικότητας και με όρκους στην σημασία των επενδύσεων. Η φετινή του εμφάνιση στην ΔΕΘ ήταν συνεπής προς αυτή τη γραμμή. Ο κ Τσίπρας, είναι φανερό, επιδιώκει να «μετακινηθεί προς το κέντρο», να δώσει την επόμενη πολιτική μάχη στο γήπερδο που είναι το προνομιακό γήπεδο των αντιπάλων του. Ίσως επειδή δεν του έχει απομείνει άλλο. Αν λοιπόν αυτή η μετατόπιση χρειαζόταν μια πανηγυρική επιβεβαίωση, αν έπρεπε να γίνει «εικόνα» και «μήνυμα», καμμία εικόνα δεν θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη από τα χαμόγελα, τις αγκαλιές και τα θερμά λόγια στο rose garden.-

Παύλος Τσίμας  
Σύμβουλος Έκδοσης της HuffPost Greece


  19/10/2017  




2.
Πρόγραμμα αναβάθμισης 123 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας: 
Όλες οι λεπτομέρειες.  

Στον ιστότοπο της Υπηρεσίας Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ αναρτήθηκε σήμερα η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα που ο Πρόεδρος Donald Trump υποδεχόταν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο. Πρόκειται κατ΄ουσίαν για την απάντηση στο ελληνικό αίτημα (Letter of Request: LOR) που είχε διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ στις 7 Φεβρουαρίου 2017 για τη σύναψη σχετικής διακρατικής συμφωνίας.

Κατά την τυποποιημένη ορολογία των ανακοινώσεων αυτών, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε μια πιθανή Στρατιωτική Πώληση Εξωτερικού (FMS) στην Ελλάδα για την αναβάθμιση 123 αεροσκαφών F-16 στο επίπεδο F-16 Block V, εκτιμώμενου κόστους $2.404 εκατ. (€2,04 δισ. με την τρέχουσα ισοτιμία). Το πακέτο αναβάθμισης που ζήτησε η Ελλάδα περιλαμβάνει έως:

-125 συστήματα ραντάρ APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA), περιλαμβανομένων 2 εφεδρικών

-123 υπολογιστές αποστολής (Modular Mission Computers: MMCs)

-123 τερματικά ζεύξης δεδομένων Link-16

-123 συστήματα ναυτιλίας LN260 Embedded Global Navigation Systems (EGI)/Inertial Navigation Systems (INS)

-123 προηγμένες γεννήτριες παραγωγής συμβολογίας οθονών (iPDGs)

-123 προηγμένα συστήματα Αναγνώρισης Φίλου ή Εχθρού (AIFF) APX-126

-Έναν εξομοιωτή πτήσεων F-16V και αναβάθμιση των δύο υφισταμένων

-Αναβάθμιση και ολοκλήρωση Συστήματος Αυτοπροστασίας Advanced Self-Protection Integrated Suite (ASPIS) I σε ASPIS II για 26 αεροσκάφη F-16

-Συστήματα ασφάλειας και κρυπτογράφησης επικοινωνιών, εξοπλισμός ναυτιλίας, σταθμός δοκιμών αεροπορικών ηλεκτρονικών, Σύστημα Επίγειας Υποστήριξης (GBS), συστήματα ολοκλήρωσης και δοκιμών, ανταλλακτικά, εξοπλισμός υποστήριξης, παροχή εκπαίδευσης προσωπικού και σχετικός εξοπλισμός, βιβλιογραφία, υπηρεσίες τεχνικής και εφοδιαστικής υποστήριξης καθώς και λοιπά συναφή στοιχεία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin -προφανώς για λόγους συμπίεσης της δαπάνης, η οποία θα αποπληρωθεί σε βάθος δεκαετίας, όπως κατά πάγια πρακτική ισχύει σε αντίστοιχα προγράμματα.

Ουσιαστικά, η Πολεμική Αεροπορία προωθεί την αναβάθμιση του συνόλου των F-16C/D Block50/52+/Adv. στο κορυφαίο επίπεδο Viper Block70 με στόχο την αύξηση της φονικότητας, της διαλειτουργικότητας και επιβιωσιμότητας του κορμού μαχητικών της αεροσκαφών με την ενσωμάτωση τεχνολογίας αιχμής καθώς και την ομογενοποίηση του στόλου που θα οδηγήσει στη βέλτιστη διαθεσιμότητα, επιχειρησιακή αξιοποίηση και εφοδιαστική υποστήριξη των αεροσκαφών μακροπρόθεσμα.

Στις 19 Οκτωβρίου 2017 εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση από το ΓΕΕΘΑ:

«Γνωρίζεται ότι μετά την έκφραση ενδιαφέροντος για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 (Letter of Request από 7/2/2017) ζητήθηκε από τις Αρχές των ΗΠΑ να μας γνωστοποιηθεί το κόστος συγκεκριμένης διαμόρφωσης (Έκδοση VIPER), για το σύνολο ή μέρος του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας.
Από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, το πρόγραμμα για το σύνολο των αεροσκαφών κοστολογείται έως 2,4 δις δολάρια. Η τελική αναλυτική απάντηση από τις Αρχές των ΗΠΑ (Letter of Offer & Acceptance) αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.Στην παρούσα φάση και με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, εξετάζεται η αναβάθμιση μέρους των αεροσκαφών η οποία θα γίνει στην ΕΑΒ, με κόστος που δεν θα υπερβαίνει το 1,1 δις δολάρια και το οποίο θα προσδιοριστεί τελικά μετά από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των φορέων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Αρχών των ΗΠΑ».

http://e-amyna.com/anabathmisi-123-f16-ths-polemikhs-aeroporias/

17/10/2017


Αναβαθμισμένο F-16 Block V της ΠΑ των Φιλιππίνων


3.
Στις λεπτομέρειες της συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16 κρύβεται ο... διάβολος.

Σχετικά με την αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, για τα οποία πολύς λόγος έγινε, μετά την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Τραμπ, πρέπει να τονισθούν τα εξής:

Η Υπηρεσία Άμυνας Ασφάλειας και Συνεργασίας των ΗΠΑ, γνωστή ως DSCA, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται οι λεπτομέρειες της επικείμενης συμφωνίας για την αναβάθμιση των ελληνικών αφων F-16 σε F-16 Block V.
Εκεί, πέραν όλων των άλλων, αναφέρονται - επαναλαμβάνουμε, σε γραπτό κείμενο - δύο σημεία, τα οποία πρέπει να μας εμβάλουν σε μεγάλη ανησυχία.

Το πρώτο είναι, ότι σε πείσμα όλων των εύπιστων, η συμφωνία δεν ευνοεί καμία αλλαγή στους συσχετισμούς ισχύος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Μάλιστα, υπάρχει ρητή αναφορά αυτού, όπου επί λέξει διαβάζουμε: "The proposed sale of this equipment and support will not alter the basic military balance in the region".

Δηλαδή, με απλά λόγια: η προτεινόμενη πώληση και υποστήριξη δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή...

Το δεύτερο είναι ακόμη πιο ανατριχιαστικό.

Για πρώτη φορά αναφέρεται ρητά, ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα αναβαθμισμένα F-16 Block V για την εκτέλεση αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων!

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην γραπτή ανακοίνωση: "The proposed sale will improve Greece's capability to meet current and future security threats. Greece will use this capability as a deterrent to regional threats, strengthen its homeland defence, and execute counter-terorrism operations". 

Ήτοι: η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές. Η Ελλάς θα χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα για την αποτροπή περιφερειακών απειλών, για να ενισχύσει την ασφάλειά της και να εκτελέσει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Όπως καθίσταται σαφές, η συμφωνία που πρόκειται να σφραγίσει ο Έλλην Πρωθυπουργός είναι μια ετεροβαρής σύμβαση, η οποία θα επιβάλλει στην ελληνική οικονομία δαπάνες ύψους 2,404 δις δολ., σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Συγχρόνως, κατά τα φαινόμενα, ο Έλλην Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την ενεργή συμμετοχή της χώρας μας σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, όπως αυτές θα καθορίζονται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Π.Μ.

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/10/f-16_78.html


 18/10/2017




4.
Χρειάζεται η Ελλάδα τα F-16;
Την απάντηση θα δώσουν μόνο οι πιλότοι, και σίγουρα όχι οι πολιτικοί.

«Είναι συνήθεια μας στην Ελλάδα «να χάνουμε την μπάλα», για να χρησιμοποιήσω ένα ποδοσφαιρικό όρο, ακόμα και για σοβαρά θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια της χώρας. Είναι τόσο βαθύς ο φανατισμός στις καρδιές μας, που μας στραβώνει και δεν μπορούμε να διακρίνουμε ούτε τα αυτονόητα και τα απαραίτητα.

Δεν πρόκειται να συνηγορήσω υπέρ ή εναντίον της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το επίμαχο θέμα της αναβάθμισης των αεροπλάνων F-16, διότι δεν αξίζει τον κόπο να κτυπά κανείς το χέρι του στο μαχαίρι ή να ρίχνει αυγά στον τοίχο. Οι φανατικοί και των δύο παρατάξεων δεν καταλαβαίνουν. Οι μεν «Συριζαίο» θα σε κατηγορήσουν, οι δε «Νεοδημοκράτη». Οι αντίπαλοι τους είναι πάντα οι προδότες και οι ίδιοι πάντα οι πατριώτες. Θα τους έλεγα τι είναι, αλλά έχουν χάρη που σέβομαι τους αναγνώστες.

Πριν ακόμα έχουμε καθαρή εικόνα για την κουβέντα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που άγαρμπα ανακοίνωσε την αναβάθμιση των αεροπλάνων κόστους 2,4 δις ευρώ, η αντιπολίτευση, με πρώτη την αξιωματική, ξέσπασε εναντίον του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου. Από την άλλη, αντεπιτέθηκαν και οι κυβερνητικοί κατηγορώντας την αντιπολίτευση. Ξέρετε κάτι; Όλοι είχαν …δίκιο, διότι βλέπουν το ίδιο κοντόφθαλμα τα μεγάλα γεγονότα. Δεν σκέφτονται εθνικά, αλλά μόνο κομματικά. Και ως γνωστόν άλλο είναι η πατρίδα και άλλο τα κόμματα, που στην πλειοψηφία τους είναι αμαρτωλά.

  • Για να μην παρεξηγηθώ, και ανάποδα να ήταν τα πράγματα, η Ν.Δ. στην κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, δεν θα είχαν αλλάξει τα συνθήματα ούτε και η φρασεολογία. Ίδιες μονότονες κατηγορίες, συστηματικά λανθασμένες και μία άνευ προηγουμένου παραφιλολογία και παραποίηση των γεγονότων.

Δεν ρώτησε κανένας τους αρμόδιους, που γνωρίζουν καλύτερα από εμάς, δεν ρώτησε κανένας τους πιλότους, που «καβαλάνε» στα F-16 για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά πολεμικά χωρίς να γνωρίζουν αν θα επιστρέψουν. Υπό την έννοια ότι τα εν λόγω αεροπλάνα έχουν προβλήματα, τα οποία το υπουργείο κρύβει κάτω από το χαλί για να μην μάθουν -λέμε τώρα- οι Τούρκοι. Και ο τελευταίος πολίτης της Ελλάδας είναι ενήμερος ότι η οικονομική κρίση κτύπησε αλύπητα τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τούτη η χώρα έχει τους πολιτικούς που της αξίζουν. Χωρίς αμφιβολία. Αντί να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και να συζητούν τα ζητήματα άμυνας και να εκφράζουν τις διαφωνίες τους πίσω από τις κλειστές πόρτες, τα βγάζουν φόρα-παρτίδα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ως το απόρρητο να είναι άγνωστη λέξη.

Η πίστη μας στη διαφάνεια είναι δεδομένη. Το ίδιο και η ανάγκη να κτυπιέται αλύπητα η διαφθορά. Όμως είναι άμεση ανάγκη, να αντιμετωπίζονται τα θέματα της άμυνας σε κλίμα ομοψυχίας και ενότητας. Όπως συμβαίνει με τα διπλωματικά ζητήματα, όπου συστήθηκε μία διακομματική επιτροπή, τα μέλη της οποίας και να διαφωνούν, τα λένε μεταξύ τους και τα λύνουν όπως πρέπει.

Πιστεύω πως η υπόθεση των F-16 θα δημιουργήσει πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία, ένα κατ΄ εξοχήν αμερικανόφιλο και δυτικό κόμμα, το οποίο βιάστηκε να επικρίνει τον κ. Τσίπρα πριν ακόμα εξέλθει του Όβαλ Όφις. Οι Αμερικανοί, είτε μας αρέσει είτε όχι, καταγράφουν πάντα τους φίλους και τους εχθρούς. Και βέβαια ο πρωθυπουργός δεν έγινε «κολλητός» από τη μία στιγμή στην άλλη με τον κ. Τραμπ -και ούτε θα γίνει- αλλά περισσότερο μετρά για τους Αμερικανούς η «πίστη» των παραδοσιακών φίλων τους. Γι’ αυτό νομίζω ότι η ενόχληση τους είναι μεγάλη μετά τη βιαστική αντίδραση της Ν.Δ. Αναρωτήθηκα: Θα έκανε κάτι διαφορετικό ο πρόεδρος της Ν.Δ. εάν είχε την ευκαιρία να προσκληθεί, ως πρωθυπουργός, στο Λευκό Οίκο; Η κ. Φώφη Γεννηματά του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί του οποίου έκαναν πάρτι με τις μίζες από τις αγορές αυτών των αεροπλάνων, θα έλεγε όχι; Αντί να κατηγορούν τον κ. Τσίπρα, για τη μεταμόρφωση του, παίζουν με την άμυνα της χώρας. Τι διαφορετικό από αυτούς θα έκανε ο σημερινός πρωθυπουργός εάν ήταν στη θέση του αρχηγού των «ατάκτων» κι στην αντιπολίτευση; Θα φώναζε βεβαίως, όπως κάνουν σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά…

Τα χρειάζεται τα αεροπλάνα ή όχι η χώρα. Αυτή είναι η απορία. Εάν τα χρειάζεται, σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή.
  • Ερώτημα: Συμφέρει στην Ελλάδα η συμφωνία που ανακοίνωσε ασμένως ο Πρόεδρος Τραμπ; Μα είμαστε σοβαροί; Θα δώσουμε την απάντηση οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί που δεν έχουμε ιδέα, οι πλείστοι, για τα θέματα άμυνας; Εγώ θα ακούσω την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και πάνω απ’ όλα τους ίδιους τους πιλότους, που “σκίζουν” με τα F-16 και τα άλλα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας τους ελληνικούς ουρανούς για να προστατεύσουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ελλάδας.
Όλοι οι υπόλοιποι παίζουν επικίνδυνα παιγνίδια με τις Ενοπλες Δυνάμεις και την άμυνα της χώρας.

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν η αναβάθμιση κρατήσει περισσότερο από δύο χρόνια είναι δώρο άδωρο και πεταμένα λεφτά…

 ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

http://mignatiou.com/2017/10/chriazete-i-ellada-ta-f-16-tin-apantisi-tha-dosoun-mono-i-piloti-ke-sigoura-ochi-i-politiki/


 20/10/2017




5.
Εθνική ανάγκη να αναβαθμιστούν τα F-16, αλλά η αντιπολίτευση να κάνει «φύλλο και φτερό» τη σύμβαση.

Όσοι ενηλικιώθηκαν στα χρόνια του ψυχρού πολέμου, του... «Frozen war» (που θα έλεγε και ο πρωθυπουργός), ήταν η ευτυχισμένη γενιά που μεγάλωσε σε εποχές μακροχρόνιας αδιατάρακτης ειρήνης. Ο πόλεμος και η βαρβαρότητά του έμοιαζε να είναι κάτι που αφορούσε την προϊστορία της ανθρωπότητας, που δε είχε σχέση με τους μοντέρνους καιρούς, τους πολιτισμένους καιρούς της μεταπολεμικής εκλεπτυσμένης ραθυμίας.

Μόνο σε ένα πολύ μακρινό τόπο – μακρινό γιατί ακόμη η ξέφρενη τεχνολογία δεν είχε φέρει κοντά τον πλανήτη και στα σαλόνια της Δύσης τις πολεμικές εχθροπραξίας σε «ζωντανή σύνδεση» - κάποιοι ψυχωμένοι ρακένδυτοι (κομμουνιστές, αν και δεν έχει σημασία, γιατί πρωτίστως ως πατριώτες είχαν διώξει τους Γάλλους), οι περίφημοι Βιετκόνγκ, βοηθούμενοι κυρίως από την Σοβιετική Ένωση, αντιστέκονταν μέσα στις παρθένες ζούγκλες της πατρίδας τους. Πολεμούσαν με αυταπάρνηση την πάνοπλη αστερόεσσα, έως ότου την νίκησαν και την εκδίωξαν.

Τα παθήματά τους, οι τραγωδίες τους, τα κατεστραμμένα χωριά τους, τα κατορθώματά τους έφταναν σποραδικά και αχνά, μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες και τις εφημερίδες. Δεν τους είχε υιοθετήσει μόνο η αριστερά λόγω ιδεολογίας, αλλά και η νεολαία της Δύσης και κυρίως του επιτιθέμενου, λόγω φιλειρηνικών αισθημάτων. Παρόλα αυτά, εξακολουθούσε να είναι ένας πόλεμος μακρινός, που εκλαμβανόταν - και ήταν ως ένα σημείο – πόλεμος των δύο υπερδυνάμεων, Αμερικής και Σοβιετικής Ένωσης, δι’ αντιπροσώπων.

Την ίδια εποχή η πολύ σύντομη διάρκεια των δύο μεγάλων ισραηλινο –αραβικών πολέμων, και οι ανορθόδοξες μάχες των απελπισμένων φενταγίν της Παλαιστίνης, δεν αρκούσαν να διαταράξουν την μακαριότητα της Δύσης. Ο πόλεμος εξακολουθούσε να εκλαμβάνεται ως ανήκων στην πεπερασμένη, βάρβαρη εποχή τη ανθρωπότητας. Ακόμη και οι προετοιμασίες των δύο υπερδυνάμεων για τον «πόλεμο των άστρων», ήταν κάτι μακράν της καθημερινότητας, μια εικονική φαντασιακή πραγματικότητα που δεν είχε ζόφο και αίμα. 

Ώσπου κατέρρευσε το Σοβιετικό μπλοκ, κατέρρευσε δηλαδή το αντίπαλον δέος, κονιορτοποιήθηκαν οι ζώνες επιρροής που κρατούσαν σε ισορροπία τον πλανήτη, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και ξεπήδησαν οι δαίμονες: Καταχωνιασμένα εθνικά μίση, εθνικισμοί εν υπνώσει, προαιώνιες επιδιώξεις, νέες ιμπεριαλιστικές συσσωματώσεις.

Κράτη κατακερματίστηκαν, εθνότητες διεκδίκησαν την αυθύπαρκτη πορεία τους στο διεθνές σκηνικό, το παλιό θέατρο τρόμου και θανάτου, που νομίζαμε ξεχασμένο, επαναλήφθηκε, το αίμα έρευσε εκ νέου, λαοί δυστύχησαν, ζωές ακρωτηριάστηκαν.

Στα καθ’ ημάς, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των ήρεμων εποχών, υπήρχε πάντα ο ενοχλητικός γείτονα που εποφθαλμιούσε ελληνικό χώρο, κυρίως το Αιγαίο. Το απέδειξε με τα Ίμια, όπου πέτυχε να οριοθετηθούν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, και προηγουμένως φυσικά με την απόβαση στην Κύπρο. Σαφώς την αφορμή την προκαλέσαμε εμείς, με εγκληματικά λάθη που κάλλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εθνική προδοσία. Η επιμονή όμως να μην αποσυρθεί μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης, καταδεικνύει και τις βλέψεις επί των ζωτικών συμφερόντων του ελληνισμού.

Η Ελλάδα ήταν διαρκώς υποχρεωμένη να εξοπλίζεται. Η άποψη που ερμήνευε τους εξοπλισμούς ως απόρροια της επιβολής του ΝΑΤΟ, ήταν εν μέρει σωστή. Τα οπλικά μας συστήματα ανταποκρίνονταν στις νατοϊκές ανάγκες, ωστόσο η ανάγκη του ΝΑΤΟ να μην αποδυναμωθεί το νοτιοανατολικό του σκέλος με ένα πόλεμο συμμάχων, και η αναλογία εφτά προς δέκα, κρατούσε σε ειρηνική συνύπαρξη τις δύο χώρες.

Τα F - 16 πρέπει να αναβαθμιστούν ασχέτως τι λένε οι δανειστές

Κάποτε, πριν από το δικό της μνημόνιο, η Πορτογαλία δεν ολοκλήρωσε μια συνοριακή στρατιωτική άσκηση, επειδή δεν αρκούσε το κονδύλιο για τα καύσιμα όλων των μηχανοκίνητων τμημάτων που ελάμβαναν μέρος. Ο αρχηγός του πορτογαλικού στρατού είχε δηλώσει τότε θυμοσοφικά: «Ευτυχώς που έχουμε σύνορα μόνο με την Ισπανία».

Η Ελλάδα δεν έχει αυτή την πολυτέλεια, πολύ περισσότερο τώρα που εκδηλώνεται ο τουρκικός αναθεωρητισμός, ενώ την ίδια στιγμή θεριεύει ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός (εν αγαστή σύμπνοια οι δύο). Το παλιό «αν θέλεις ειρήνη παρασκεύαζε πόλεμο» έχει διαχρονική ισχύ από καταβολής ανθρώπινης κοινωνίας, που οριοθέτησε δικό της χώρο, και σε μας αποκτά επικαιρότητα.

Τα F-16 πρέπει να αναβαθμιστούν, ακόμη και σε αντίθεση με την άποψη των δανειστών. Διαφορετικά εμπρός στην οπλική κυριαρχία της τουρκικής πλευράς, καθίστανται ως μη υπαρκτά. Οι δανειστές δεν έχουν δίπλα τους γείτονες που ορέγονται ζωτικό τους χώρο, ή και αν έχουν, τα επιλύουν μέσα από τους θεσπισμένους κανόνες του διεθνούς Δικαίου, κάτι που αρνείται η γείτων. Και επίσης, ακόμη και ενιαίο στρατό να αποκτήσει η ΕΕ, κανείς Ολλανδός, Πορτογάλος, Αυστριακός, Γερμανός, κλπ, στρατιώτης, δεν θα έρθει να πεθάνει για το Αιγαίο.

Ωστόσο, επειδή η βασική πηγή διαφθοράς διαχρονικά ήταν τα εξοπλιστικά προγράμματα, και επειδή κανείς δεν είναι εκ των προτέρων αθώος, επειδή δηλώνει φορέας κάποιου κληρονομημένου «ηθικού πλεονεκτήματος», η αντιπολίτευση έχει υποχρέωση με τεχνοκρατική επάρκεια, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, να κάνει «φύλλο και φτερό» την σύμβαση σε όλη τη εξέλιξή της. Για να αποφύγουμε τις ενδεχόμενες νέες λαμογιές.

Υ.Γ.: Ο κ. Τσίπρας δήλωνε, ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις αγόραζαν από τις ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν την εύνοιά τους. Δεν υπάρχει δική του κυβερνητική ενέργεια που η πραγματικότητα να μη του βγάζει κοροϊδευτικά τη γλώσσα, σε σχέση με αυτά που έχει πει! Απορεί κανείς πως το αντέχει…

Του Γιάννη Σιδέρη

http://www.liberal.gr/arthro/172555/epikairotita/2017/ethniki-anagki-na-anabathmistoun-ta-F--16-alla-i-antipoliteusi-na-kanei-isonfullo-kai-fterosin-tin-sumbasi.html

 19/10/2017 





 6.
Επιβεβλημένη η αναβάθμιση των F-16, 
αλλά καθυστερημένη και κυρίως ανεπαρκής.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DSCA), ενέκρινε ένα πρόγραμμα FMS πώλησης πακέτου αναβάθμισης 123 F-16 στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Κάτι που προαναγγέλθηκε και κατά την συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Το πακέτο αναβάθμισης περιλαμβάνει 125 APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) ραντάρ, 123 Modular Mission Computers (MMCs), 123 συστήματα ζεύξης δεδομένων LINK-16 123 συστήματα LN260 Embedded Global Navigation Systems (EGI)/Inertial Navigation Systems (INS) και 123 Improved Programmable Display Generators (iPDGs).

Περιλαμβάνονται ακόμη 123 συστήματα αναγνώρισης Φίλου ή Εχθρού APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (AIFF), ένας προσομοιωτής πτήσεων F-16V και αναβάθμιση δύο υφισταμένων, αναβάθμιση συστημάτων επικοινωνιών και κρυπτογράφισης, καθώς και αναβάθμιση του συστήματος αυτοπροστασίας Advanced Self-Protection Integrated Suite (ASPIS) I σε ASPIS II για 26 αεροσκάφη F-16 καθώς και εξοπλισμός υποστήριξης, βιβλιογραφία, εκπαίδευση προσωπικού και εκπαιδευτικό εξοπλισμό καθώς και λοιπά συναφή στοιχεία υποστήριξης εφοδιαστικής και προγράμματος. Εφόσον όλα τα παραπάνω ευσταθούν, οι εργασίες αναβάθμισης θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας των F-16, την Lockheed Martin, κάτι που σημαίνει μηδενικό έργο για την ΕΑΒ. Δεν υπήρξε καμία αναφορά ή ανακοίνωση περί προμήθειας F-35, του μαχητικού 5ης γενεάς με χαρακτηριστικά stealth, το οποίο έχει παραγγείλει σε μεγάλους αριθμούς (120) η Τουρκία.
  • Συνεπώς ο εκσυγχρονισμός των F-16, ο οποίος θα έπρεπε να έχει ήδη αποδώσει αεροσκάφη στην Πολεμική Αεροπορία, (όπως έχει κάνει η τουρκική), εκτός από εξαιρετικά καθυστερημένος, καθίσταται και ανεπαρκής.

Καθυστερημένος επειδή θα προηγηθεί η έλευση των τουρκικών F-35 στο Αιγαίο, διάστημα κατά το οποίο θα κληθούν οι Έλληνες αεροπόροι να αντιμετωπίσουν αεροσκάφη με χάσμα δύο γενεών (3ης έναντι 5ης). Ανεπαρκής όχι λόγω ελλείψεως στον εξοπλισμό των εκσυγχρονισμένων F-16, ο οποίος θα καταστήσει τα ελληνικά αεροσκάφη από τα πλέον σύγχρονα του τύπου παγκοσμίως, αλλά επειδή θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα τεχνολογικά υπέρτερα τουρκικά F-35. Η τεχνολογική υπεροχή των F-35 δεν έγκειται στα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά των δύο αεροσκαφών. Πλέον η πρόοδος στον τομέα της μείωσης του RCS, δηλαδή της αποκαλυψιμότητας από τα εχθρικά radar, σε συνδυασμό με την είσοδο σε υπηρεσία εξελιγμένων όπλων stand off μακράς εμβέλειας, προσδίδει στα αεροσκάφη που τα διαθέτουν το πλεονέκτημα αθέατης εισόδου, προσβολής και αποχώρησης τους από το πεδίο της μάχης.

Επιπλέον, η χρήση radar τύπου AESA και από τους δύο μελλοντικά αντίπαλους τύπους μαχητικών στο Αιγαίο –ελληνικά F-16 εναντίον τουρκικών F-35– δεν εξασφαλίζει την ισορροπία στο θέατρο επιχειρήσεων, καθότι η απόσταση αποκάλυψης των ελληνικών αεροσκαφών από τα τούρκικα θα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη απόσταση αποκάλυψης των τουρκικών από τα ελληνικά, λόγω του μειωμένου ηλεκτρονικού ίχνους των F-35. Και στην εναέρια μάχη αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα, μετά την εισαγωγή των βλημάτων εξαπόλυσης πέραν του οπτικού πεδίου (BVR), ιδίως στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι αναφορές περί τουρκικής προμήθειας βλημάτων Meteor, με εμβέλεια αρκετά μεγαλύτερη από τα ήδη υπάρχοντα ελληνικά.

Από τα ανωτέρω στοιχεία γίνεται ξεκάθαρο το γιατί ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F-16 δεν αρκεί για να διατηρηθεί η εναέρια ισορροπία στο Αιγαίο. Η Τουρκία με την είσοδό της στο πρόγραμμα των F-35 επιχειρεί την πλήρη ανατροπή των δεδομένων στο ελληνοτουρκικό αεροπορικό δίπολο, από την στιγμή που η Ελλάδα δεν απαντά αναλόγως.
  • Η μοναδική ρεαλιστική λύση για την Πολεμική Αεροπορία είναι η προμήθεια αριθμού F-35, τα οποία συνδυασμένα με τα εκσυγχρονισμένα F-16, τα οποία σημειωτέον θα είναι κατά πολύ ανώτερα των τουρκικών F-16 λόγω AESA, θα εξασφαλίσουν την εναέρια ισορροπία στο Αιγαίο, αν όχι την ελληνική  ποιοτική υπεροχή.

Πανηγυρισμοί και μεγάλα λόγια που πιθανόν θα ακουστούν μετά την απόφαση του προγράμματος εκσυγχρονισμού, θα είναι κενά νοήματος. Απαιτείται η προμήθεια νέων αεροσκαφών 5ης γενεάς για να αντισταθμιστεί  το κενό ισχύος που θα προκύψει σε μερικούς μήνες, που η Τουρκία θα εμφανίσει τα πρώτα της F-35 στο Αιγαίο. Δεν έχουμε διάθεση να κάνουμε τον dealer όπλων υπέρ κανενός. Η πραγματικότητα όμως, είναι αμείλικτη. Και η αλήθεια είναι ότι μία προμήθεια F-35 απαιτεί ένα δυσβάσταχτο κόστος για την χειμάζουσα ελληνική οικονομία. Η εθνική άμυνα δυστυχώς απαιτεί θυσίες, ειδικά εάν κάποιος έχει τους δικούς μας γείτονες. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι οικονομικό, αλλά υπαρξιακό… 

Ειδικός συνεργάτης


18/10/17  




 7.
Αναβάθμιση F-16: 
10 ερωτήσεις που «καίνε» & 10 απαντήσεις που «πονάνε».


 Η υπόθεση της αναβάθμισης των F-16 της ΠΑ έχει εξελιχθεί σε μια «πονεμένη» ιστορία για την κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά, που μαθαίνουμε δια χειλέων ενός ξένου ηγέτη (και δη του Αμερικανού προέδρου) όχι μόνο ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών ΕΔ, αλλά και το ακριβές κόστος του!

Έτσι μάθαμε από τον Ντόναλντ Τραμπ ότι η ΠΑ αποφάσισε να αναβαθμίσει τα F-16 και αυτή η αναβάθμιση θα κοστίσει 2,4 δισ. δολ. κάτι που σημαίνει δουλειά για την αμερικανική βιομηχανία και επιπλέον θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ! Ετσι ακριβώς το είπε!

Εύλογα αναρωτήθηκαν ειδήμονες και μη: "2,4 δισ.$ για την αναβάθμιση  μαχητικών τρίτης γενιάς όταν ο αντίπαλος θα έχει σε λίγους μήνες μαχητικά πέμπτης γενιάς και μια χαοτική τεχνολογική υπεροχή";

Η απάντηση σε όσους υπέρμαχους του προγράμματος αποτανθήκαμε ήταν η ίδια: "Δεν θα παραδοθούν τα F-35 στην Τουρκία. Θα τα καθυστερήσουν πολλά χρόνια"! Ετσι λένε! 

Πριν λίγο ανακοινώθηκε ότι όχι μόνο θα παραδοθούν τον Απρίλιο του 2018, δηλαδή σε έξι μήνες από σήμερα τα F-35A στην Τουρκία, αλλά και η ΤΑΙ γίνεται το βασικό κέντρο συντήρησης των κινητήρων F135 του μαχητικού!

'Ολοι, οι Ευρωπαίοι χρήστες του μαχητικού, Βρετανία, Ολλανδία, Ιταλία κλπ. θα το στέλνουν στην Τουρκία για επισκευή! 

Αυτή θα ήταν η μοναδική καλή δικαιολογία για να μην προχωρήσουμε στο τεχνολογικό άλμα προς την 5ης γενιά αεροσκαφών και να μείνουμε στην αναβάθμιση της 3ης γενιάς (βέβαια κάποιοι "βαπτίζουν" το F-16 4ης γενιάς μαχητικό, αλλά δημοκρατία έχουμε, ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει αν δεν υποκύπτει σε ποινικό αδίκημα...). Βέβαια, ένα σεβαστό μέρος των νυν ανταλλακτικών των F-16 κατασκευάζεται στην Τουρκία, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες.

Η ουσία είναι ότι η τουρκική Αεροπορία στο τέλος του 2019 θα έχει μία πλήρως επιχειρησιακή Μοίρα 12 ή 20 αεροσκαφών F-35 κι εμείς θα έχουμε μερικά F-16 στην κλίνη δοκιμών και θα παρακαλάμε να παραδοθούν το 2021 για να αντιμετωπίσουμε τα τουρκικά F-16.

Aς δούμε δέκα κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16:

1. Γιατί η "ανακαίνιση" του  F-16 δεν είναι αναγκαία στην παρούσα φάση; Τα 155 αεροσκάφη του τύπου δεν αποτελούν τον "κορμό" της ΠΑ;

-Είναι! Οσο αναγκαίο είναι και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Mirage 2000. Σίγουρα το F-16 είναι ένα καλό μαχητικό και στα χέρια των Ελλήνων πιλότων κάνει θαύματα.. Όσο καλo είναι και το Mirage 2000EGM/BGM, των οποίων ο εκσυγχρονισμός κρίθηκε ασύμφορος και δεν προχώρησε Το ίδιο ξεχωριστό από την πλευρά του είναι και το F-4E  Όλα τα μαχητικά έχουν κάτι το «ξεχωριστό». Είναι το F-16 ο κορμός της ΠΑ; Σίγουρα ναι. Όπως κάποτε ήταν τα F-104, τα F-5A/B, τα F-4E. Αυτό όμως δε στάθηκε εμπόδιο για την αγορά νέων καλύτερων τύπων. Η ΠΑ δεν έπαψε ποτέ να εξελίσσεται, δεν έπαψε να αναζητά το καλύτερο μαχητικό για τις ανάγκες της. Αν ήταν έτσι, θα μέναμε στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-4E.

Πρώτα όμως αγοράσαμε μαχητικά τρίτης και βεltιωμένης τρίτης γενιάς F-16 & Mirage 2000/-5 και μετά εκσυγχρονίσαμε τα F-4E. Δεν μπορεί ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού να αποτελέσει τον "κορμό" μιας Αεροπορίας, όπως της ελληνικής που βιώνει στρατηγική απειλή και να είναι υποδεέστερο των αεροπορικών μέσων του αντιπάλου. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση και θα είναι καταστροφικό για την χώρα να συμβεί σήμερα. 

Κανείς δεν είπε ότι δεν θέλουμε να αναβαθμίσει η ΠΑ τα F-16 που διαθέτει. Μακάρι να μπορούσαμε να τα αναβαθμίζαμε όλα σε επίπεδο "V" και ακόμη παραπάνω.

Αυτό που λέμε είναι ότι υπό την παρούσα  οικονομική συγκυρία, όχι απλώς δεν είναι η καλύτερη λύση, αλλά παγιδεύει την ΠΑ σε ένα αδιέξοδο πρόγραμμα συντήρησης, από το να την εκτοξεύσει στην 5ης γενιά μαχητικών.

3. Μα το Μπαχρέιν, η Ταιβάν, η Νότια Κορέα τα αναβαθμίζουν. Γιατί όχι και εμείς;

-Το Μπαχρέιν τα αναβαθμίζει και παραγγέλνει και καινούρια γιατί οι ΗΠΑ δεν του δίνουν τίποτα άλλο. Είναι ένα κρατίδιο με πολύ ισχυρή σιιτική παρουσία και κανείς στις ΗΠΑ δεν ρισκάρει να δώσει F-35 σε μια αραβική χώρα. Ούτε καν η Σαουδική Αραβία εγκρίθηκε ως χώρα αποδέκτης των F-35. Παίρνει ότι καλύτερο διαθέτει η αμερικανική αεροναυπηγική βιομηχανία, κάτω όμως από τα F-35 και από τα F-22: Το F-15SE! Δίνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά μαχητικό 5ης γενιάς δεν παίρνει.

Η Ταϊβάν τα εκσυγχρονίζει γιατί η Κίνα δεν επιτρέπει τίποτα άλλο πέρα από τον εκσυγχρονισμό τους. Η παρουσία F-35 στην Ταϊβάν θα μπορούσε να αποτελέσει και casus belli για την Κίνα. 

Η Νότια Κορέα τα εκσυγχρονίζει γιατί πρώτον έχει παραγγείλει F-35 (40 μονάδες) και δεύτερον έχει τα αμέσως επόμενα καλύτερα μαχητικά των F-35 σε υπηρεσία, τα F-15. Αρα εκσυγχρονίζει την τρίτη κατά σειρά επιχειρησιακή της λύση.

4. Αντί για την αναβάθμιση τι άλλο μπορεί να γίνει;

-Το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος είναι εκ των ουκ άνευ. Είναι απορίας άξιο πώς Πολεμική Αεροπορία και πολιτική ηγεσία δέχονται να υπονομευθεί και να δορυφοροποιηθεί η χώρα, αποδεχόμενοι την δημιουργία εντός τεράστιου κενού ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Εάν η ΠΑ προχωρήσει στο να δώσει "ότι έχει και δεν έχει" για ένα πρόγραμμα αναβάθμισης, το οποίο θα την δεσμεύσει για τα επόμενα 10 χρόνια, μοιραία θέτει το θέμα της  προμήθειας ΝΜΑ στις καλένδες, με φοβερές συνέπειες για την μελλοντική υπόσταση της ΠΑ.  

Η μόνη λύση είναι αυτή της διοχέτευσης των κονδυλίων για την αναβάθμιση των F-16, στον «κουμπαρά» του F-35.  Το ποσό των 2,4 δισ.$  (που προορίζεται για την αναβάθμιση των 123 F-16) αρκεί για την αγορά 25 έως 30 F-35. Αλλωστε η κατασκευάστρια εταιρεία είναι η ίδια. Η αναγκαιότητα  αγοράς του F-35 είναι δεδομένη.

Ας φανταστούμε τις θα γινόταν, σύμφωνα με την λογική των υπέρμαχων της αναβάθμισης,  εάν στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 όταν συζητείτο το θέμα της αγοράς νέου μαχητικού, η ΠΑ δεν προχωρούσε στην αγορά των F-16 και των Mirage 2000 και αντ΄ αυτού προχωρούσε στην αναβάθμιση των F-4E και Mirage F.1! Είναι περιττό θεωρούμε να συνεχίσουμε. Το ερώτημα  δεν χρήζει ιδιαίτερης περαιτέρω ανάλυσης.

Πάλι σύμφωνα με την ίδια λογική, των υπέρμαχων της αναβάθμισης, οι οποίοι λένε ότι το ζητούμενο δεν είναι η εάν το F-16V μπορεί να αντιμετωπίσει το F-35(!) τότε θα έλεγαν ότι το ζητούμενο δεν είναι εάν ένα αναβαθμισμένο F-4E ή ένα Mirage F1 μπορεί να αντιμετωπίσει τα F-16, αλλά τον τότε «κορμό» της τουρκικής Αεροπορίας δηλαδή τα F-4E και τα F-104S και τα F-5A. Φανταστείτε που θα ήμασταν σήμερα.

5. 'Αλλα μαχητικά π.χ. Rafale ή Eurofighter ή το ρωσικό Su-35 δεν μπορούν να αγοραστούν;

-Τα ευρωπαϊκά μπορούν να αγοραστούν. Στοιχίζουν περισσότερο από το F-35 και έχουν αποδεδειγμένα ήσσονος αξίας δυνατότητες και σίγουρα δεν είναι πολύ καλύτερα από τα τουρκικά F-16 Block 52. Αρα γιατί να είναι στην λίστα; Τα ρωσικά μαχητικά για πολιτικούς λόγους δεν μπορούν να αγοραστούν από μια Ελλάδα "της καρπαζιάς" που επιβιώνει τεχνητά. Απλά πράγματα.

6. Το AESA APG-83 που θα τοποθετηθεί στα αναβαθμισμένα F-16 είναι πολύ ανώτερο από το νυν APG-68(V)9 των ελληνικών F-16. Δε θα εντοπίζουν τα F-35 με αυτό;

-Oχι! Θα επέτρεπε η Lockeed Martin ένα απλό ραντάρ AESA να εντοπίζει το F-35; Δηλαδή "θα έβαζε τα χέρια της και θα έβγαζε τα μάτια της"; Θα υπονόμευε τις πωλήσεις 3.000-4.000 F-35 την επόμενη 20ετία για να δώσει στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία ένα ραντάρ που θα έβλεπε από ικανοποιητικές αποστάσεις το F-35; Είναι κωμικό και να το σκέφτεται κάποιος!

7. Τι μπορεί να προσφέρει ένας αριθμός 20 με 30 F-35 τη στιγμή που η Τουρκία θα έχει 100;

-Πολλά, περισσότερα από μα ψυχρή λογική των αριθμών. Η απόκτηση αεροσκάφους 5ης γενιάς, πρώτου πλήγματος ικανό να αποφεύγει τις εχθρικές αεράμυνες, μπορεί να προδώσει ένα υπαρκτό βαθμό αποτροπής της ΠΑ. Γνωρίζοντας η Τουρκία, ότι η Ελλάδα διαθέτει τον ίδιο τύπο, θα το σκεφτεί διπλά να επιχειρήσει κάτι. Μπορεί η λογική του μεγαλύτερου αριθμού να της δώσει κάποιο πλεονέκτημα, αλλά αυτό δε θα είναι αρκετό. Το είδαμε άλλωστε και με τα F-16. Πάντα η Τουρκία είχε  και έχει μεγαλύτερο των συγκεκριμένων αεροσκαφών αλλά η γνώση ότι η ΠΑ είναι έτοιμη να ανταποδώσει τουλάχιστον ισοδύναμα δεν της έχουν επιτρέψει να επιχειρήσει νέα τετελεσμένα.

8. Αρκούν τα F-35 για να αντιμετωπιστεί η τουρκική απειλή;

-Οχι βέβαια! Το σημαντικότερο είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης που να μπορεί να εντοπίζει το F-35. Εδώ θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την υπονόμευση των ελληνικών προσπαθειών από τις ίδιες τις ΗΠΑ και από την ίδια την Lockheed Martin. Δεν πρόκειται να επιτρέψουν-ξέρουν αυτοί τον τρόπο-να αναπτυχθεί ελληνικό δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης που "να βλέπει" τα F-35. Ακριβώς γι αυτό μιλάμε για στρατηγικό αδιέξοδο και όποιος έχει F-35 προηγείται... Δίκτυο μπορεί να μην αποκτήσουμε, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε F-35. Οι ΗΠΑ με το να δίνουν F-35 στη Τουρκία αποφασίζουν την δορυφοροποιήση της Ελλάδας.

9. Αλλάζει η εναέρια ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο με την προμήθεια των F-35 από την Τουρκία;

-Πλήρως. Και καλό είναι να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τρόπους επιβίωσης. Ειδικά το δίδυμο F-35/S-400 δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, χωρίς πραγματική κοσμογονία εξοπλισμών από ελληνικής πλευράς. Κάτι που οι δανειστές δεν επιτρέπουν...

10. Δεν θα απαξιωθούν τα F-16 αν δεν εκσυγχρονιστούν;


-Κατ'αρχήν τα 155 F-16 που διαθέτει η ΠΑ, πρέπει να βρουν ανταλλακτικά. Αν δεν αγοραστούν ανταλλακτικά που στην εποχή των Μνημονίων είναι κάτι παραπάνω από δυσεύρετα, όχι αναβάθμιση, αλλά και πυραυλοκινητήρες να τους βάλουν δεν πρόκειται να πετάξουν. Αυτή την στιγμή περί το 70% του στόλου είναι καθηλωμένο λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Μετά την αναβάθμιση θα είναι και πάλι καθηλωμένα, αν δεν λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης. Από όλο αυτό το πανάκριβο πρόγραμμα αναβάθμισης εκτός από ανταλλακτικά μόνο το Link 16 χρειάζονται για να μπορεί να "μιλάει" μεταξύ του ο στόλος και να επικοινωνούν με ψηφιακή ασφάλεια με το κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης.

  Πέτρος Αναστασίου

http://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/aeroporia/640335_f-35

20/10/2017

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει τους δημοσιογράφους για τις επαφές του στην Ουάσιγκτον, στο Blair House, στις ΗΠΑ, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017.«Το ταξίδι πήγε εξαιρετικά καλά, οι βασικοί στόχοι επιτεύχθηκαν», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του στους έλληνες δημοσιογράφους στο Blair House, για τα συμπεράσματα που μεταφέρει στις αποσκευές του αναχωρώντας από την Ουάσιγκτον. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι βασικοί στόχοι επιτεύχθηκαν, τόσο κατά τις επαφές σε θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, όσο και στις επαφές που είχε πέρα από το θεσμικό πλαίσιο - με επιχειρηματίες, επενδυτές, οργανώσεις της ομογένειας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΑΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 


8.
Το κοστούμι αποδείχθηκε φαρδύ!
 Στο Λευκό Οίκο του Προέδρου Τραμπ ο Πρωθυπουργός Τσίπρας.  

 “Criticism may not be agreeable, but is necessary. It fulfills the same function as pain in the human body. It calls attention to an unhealthy state of things.” 

«Η κριτική μπορεί να μην είναι καλοδεχούμενη, αλλά είναι απαραίτητη. Έχει την ίδια επίδραση με τον πόνο στο ανθρώπινο σώμα. Εστιάζει την προσοχή σε μια μη υγιή κατάσταση των πραγμάτων.» 

                                               Winston Churchill….

 “We are masters of the unsaid words, but slaves of those we let slip out.” 

«Είμαστε κυρίαρχοι αυτών που δεν λέμε, αλλά σκλάβοι αυτών που αφήνουμε να μας ξεφεύγουν.»

                                             Winston Churchill… 

Οι δυο παραπάνω ρήσεις του αείμνηστου Ουίνστον Τσόρτσιλ, έχουν ιδιαίτερη σημασία για την αποτίμηση του ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην αμερικανική πρωτεύουσα. 

Με άρθρο μου πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και την συνάντησή του στο Λευκό Οίκο, είχα επισημάνει ότι λόγω εμπειρίας και αρχών που μου δίνουν οι σπουδές, η εργασία ως δημοσιογράφος, και η παραμονή για περίπου μια εικοσαετία στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είμαι ούτε θα είμαι ποτέ από αυτούς που θα μπω στη διαδικασία να ασκήσω κριτική στον εκάστοτε Πρωθυπουργό της Ελλάδας, πριν από μια τόσο σημαντική επίσκεψη, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί.

 Η κριτική όπως είχα αναφέρει στο άρθρο μου, παρόλα αυτά, και όπως είχε πει ο τεράστιος ηγέτης Ουίνστον Τσόρτσιλ, στη ρήση που παραθέτω στην αρχή, είναι απαραίτητη όταν εθνικής σημασίας επισκέψεις ηγετών της χώρας στην έδρα της υπερδύναμης, ολοκληρώνονται.

 Στην Ουάσιγκτον όλα τα καταγράφουν και τίποτα δεν ξεχνούν…

 Όσο και να προσπαθούν κάποιοι να υποβαθμίσουν το περιστατικό της ερώτησης του έμπειρου δημοσιογράφου του Fox News, Τζόν Ρόμπερτς, για τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, για τον τότε υποψήφιο και σημερινό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ, πρόκειται για ζημιά επικοινωνιακά και ουσιαστικά. 

Εδώ κολλάει απόλυτα η δεύτερη ρήση του αείμνηστου Τσόρτσιλ που παραθέτω στην αρχή. Στην πολιτική, ποτέ δεν απευθύνεις κοσμητικά επίθετα για υποψήφιο Πρόεδρο της Υπερδύναμης, όποιος και να είναι αυτός, χρησιμοποιώντας μάλιστα λέξεις που τον παρομοιάζουν με το διάβολο. 

Μπορεί ο Πρόεδρος Τράμπ, να είπε χαριτολογώντας όταν άκουσε δημόσια σε συνέντευξη τύπου στο Rose Garden του Λευκού Οίκου, ότι ο φιλοξενούμενος του τον είχε παρομοιάσει με το διάβολο, «έπρεπε να το ήξερα πριν την ομιλία». Παρόλα αυτά και το κατέγραψε και δεν το ξέχασε. Ειδικά όταν σίγουρα οι σύμβουλοί του θα τον ενημέρωσαν ότι ο εν λόγω πολιτικός, έχει εξυμνήσει τον Μαδούρο και τον Κάστρο. Αυτά και ο καθένας μπορεί να ζει το όνειρό του και να πιστεύει ότι δεν έγινε και κάτι. 

Η Ουσία… 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για αρκετό διάστημα πριν την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, είχε γίνει μεγάλη προσπάθεια και είχαν αφιερωθεί αρκετές ώρες προετοιμασίας, τόσο από τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Ν. Παππά, όσο και από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Πάϊατ. 

Όπως είχα αναφέρει στο άρθρο μου σε αυτή εδώ την ιστοσελίδα πριν από την επίσκεψη, η Ουάσιγκτον είναι πολύ βαριά πόλη και όταν περνάς το κατώφλι του Λευκού Οίκου, σου παίρνουν μέτρα για κοστούμι. Το ποιο θα είναι το μέγεθος του κοστουμιού βγαίνοντας, δείχνει και το πόσο καλά τα πήγες. Δυστυχώς το κοστούμι για τον Πρωθυπουργό, κατά την έξοδό του αποδείχθηκε στενό. Αν και είναι ανεύθυνο να μιλά κανείς για καταστροφή δεν το λες και επιτυχία. 

Οικονομία και η Ανούσια Εμμονή στο Χρέος… 

Δυστυχώς το Μέγαρο Μαξίμου, έβαλε όλες τις μάρκες του στο θέμα της οικονομίας. Μέγα λάθος, τη στιγμή που η Ελλάδα είναι αλυσοδεμένη στο θέμα αυτό, λόγω μνημονίων, στο άρμα της τραγικής όσο αφορά την αλληλεγγύη, Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι μπορεί επί της ουσίας να κάνει η Ουάσιγκτον, σε ένα θέμα όπου τα δανεικά τα έχουν δώσει ευρωπαϊκές χώρες και κουμάντο κάνει το Βερολίνο. Άλλωστε το ότι λίγα μπορεί να κάνει έχει αποδειχθεί, από εκείνες τις θρυλικές «καθοριστικές» παρεμβάσεις του Υπουργού Οικονομικών, του τραγικού Ομπάμα, Τζάκ Λιού, για το κούρεμα του χρέους. Εκτός και εάν υπάρχουν ακόμη ανόητοι σε αυτόν εδώ τον τόπο που πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα πάνε σε πόλεμο με τις Βρυξέλλες και τη Γερμανία, για τα μάτια του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης του. Δόξα το Θεό έχουν τόσα άλλα για να αρπαχτούν και ήδη έχουν αρχίσει. Το πιθανότερο είναι ότι στο τέλος μπορεί η Ελλάδα να είναι παράπλευρη απώλεια στη σύγκρουση. Πάντως ο Αμερικανός Πρόεδρος την καλή του κουβέντα την είπε και δεν του κοστίζει τίποτα να την ξαναπεί. 

Αμερικανικές Επενδύσεις…  

Ένας άλλος τομέας που οποιοσδήποτε σοβαρός αναλυτής δεν μπορεί να κατανοήσει την εμμονή του Πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου, να δώσει τόση έμφαση στις συναντήσεις του στο Λευκό Οίκο, κανονίζοντας ακόμη και οι ερωτήσεις στην κοινή συνέντευξη τύπου να δίνουν έμφαση σε αυτό, είναι αυτός των αμερικανικών επενδύσεων. Μακάρι να έρθουν και καλοδεχούμενες. We are open for business. Είμαστε όμως. 

Ο Πρόεδρος Τράμπ την είπε την καλή κουβέντα του και ας ελπίσουμε ότι θα την πει και στο μέλλον. Στην αμερικανική οικονομία όπως ο επιχειρηματίας δεν ακούει Πρόεδρος, ακούει δολάριο.

 Ο Πρόεδρος Τράμπ, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου σε απάντησή του αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των F16, αλλά έριξε και μια τουφεκιά για αεροπλάνα που πηγαίνουν γενικά στην Ελλάδα, λέγοντας ότι ψάχνουν (οι Έλληνες) να αγοράσουν επιπλέον αεροπλάνα από την Boeing. 

Ακούγονται κάτι ψίθυροι για την επερχόμενη ανανέωση του στόλου της Aegean Airlines. Η Aegean έχει στόλο αποτελούμενο από Airbus και υπάρχει πίεση να πάει σε Boeing. Αυτό είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική του Προέδρου Τράμπ για προώθηση των αμερικανικών εταιριών – προϊόντων, και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Απλά ακούω. Θα έχουμε γλέντια με Βερολίνο, Παρίσι και λοιπούς συγγενείς. 

Όποιος λοιπόν πιστεύει ότι Αμερικανοί επενδυτές θα δαπανήσουν χρόνο και χρήμα σε μια χώρα με απίστευτη γραφειοκρατία, ανόητη φορολογία, και περιπτώσεις τύπου ΚΑΣ, όπου ο καθένας ζει το μύθο και έχει το προσωπικό του κόλλημα, τότε πλανάται πλάνη οικτρά.

 Άμυνα – F16… 

Στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας οι κινήσεις στη διάρκεια της επίσκεψης ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Η απόφαση να προχωρήσει η αναβάθμιση των F16 είναι απόλυτα σωστή και μονόδρομος. Σε αυτό δεν πιστεύω ότι διαφωνεί και η Αξιωματική Αντιπολίτευση. 

Την ίδια στιγμή όμως απόλυτα σωστή είναι και η κριτική τόσο για το τι αποκόμισε η χώρα από αυτή τη συμφωνία. Όσο και αναγκαία για την εθνική ασφάλεια να είναι η αναβάθμιση των εν λόγω μαχητικών αεροσκαφών, πρόκειται για ένα κολοσσιαίο συμβόλαιο με μεγάλα κέρδη για τις ΗΠΑ. Κάτι που δεν φοβήθηκε να δηλώσει δημόσια ο Αμερικανός Πρόεδρος, με τον ωμό τρόπο που τον διακρίνει. Τα ανταλλάγματα θα έπρεπε να είναι μεγάλα και να καταγραφούν από αμερικανικής πλευράς δημόσια. 

Βαθμός στο Cost – Benefit Analysis F (Fail) που λέγαμε στο πανεπιστήμιο στην Αμερική.

 Άμυνα – Βάση Σούδας… 

Απόλυτα σωστή η απόφαση για συμφωνία όσο αφορά τη βάση της Σούδας. Και όσο με αφορά θα την ήθελα όσο πιο μακροπρόθεσμη γίνεται. Αλλά με μεγάλα και σαφώς προσδιορισμένα, χρονικά, οφέλη για τη χώρα. Όπως επίσης είναι θετικό εάν υπάρχει προοπτική για δεύτερη αμερικανική βάση στην Κρήτη. Αλλά χειροπιαστά και άμεσα οφέλη. 

Ενέργεια… 

Όπως έχω ήδη αναφέρει στο προηγούμενο άρθρο μου ο τομέας της ενέργειας έχει μεγάλα οφέλη, αλλά κρύβει και παγίδες. Είναι εξαιρετικά θετικό, εάν προχωρήσει, και καταλήξει σε συμφωνία η δημιουργία σταθμού για LNG από τις ΗΠΑ, προς Αλεξανδρούπολη μεριά. Εξαιρετικά σημαντική επένδυση για τη χώρα τόσο στον οικονομικό – ενεργειακό τομέα, αλλά και πολύ σημαντική στον τομέα της ασφάλειας λόγω της κρισιμότητας της περιοχής εκεί πάνω. Βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αναμένουμε να αρχίσουν τα όργανα από Μόσχα και Άγκυρα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

 Ο Μύθος και ο Πένς… 

Η χθεσινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάϊκ Πένς, η οποία έκλεισε το πρόγραμμα των σημαντικών συναντήσεων του Πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός. Είναι όμως καταγέλαστη η προσπάθεια διαφόρων εδώ στην Αθήνα να την εντάξουν σε ένα επίπεδο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Κάποιοι ανόητοι ματαίως προσπαθούν να περάσουν την άποψη ότι ο κ. Πένς είναι στην ουσία πιο σημαντικός από τον Πρόεδρο Τράμπ. Ο σοβαρός και μπλα, μπλα, μπλα. Δεν στέκει ούτε καν ως αστείο. 

Ο Αντιπρόεδρος Πένς στη συγκεκριμένη συνάντηση ήταν απλά ο enforcer. Ο Αντιπρόεδρος Πένς ακολουθεί πιστά και επιβάλλει τη γραμμή του Προέδρου. Άλλωστε είναι ξεκάθαρο από την ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση. Τα συνηθισμένα κομπλιμέντα και στο δια ταύτα μεταρρυθμίσεις για επενδύσεις. Τι λέγαμε πιο πάνω για τις επενδύσεις;

 Θετικό ότι ο Πρωθυπουργός παρέδωσε στον Αμερικανό Αντιπρόεδρο φάκελο με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Πένς του παρέθεσε έργα και ημέρες από την εποχή που ήταν ένα από τα πλέον εξέχοντα μέλη του Τουρκικού Λόμπι στο Κογκρέσο, ως βουλευτής από την Πολιτεία της Ιντιάνα. Κάποιοι γνωρίζουμε και ευτυχώς αυτή εδώ η ιστοσελίδα, σε αντίθεση με άλλους, μας δίνει ελεύθερο βήμα για να συνεισφέρουμε στη δημόσια ενημέρωση. 

Θετικό πολύ το γεγονός ότι ο Αντιπρόεδρος έκανε ειδική μνεία στη συνεργασία της Ελλάδας με Ισραήλ , Αίγυπτο και Κύπρο, ζητώντας να συνεχιστεί. Ένα ευχαριστώ στον Αντώνη Σαμαρά, που πήρε μια από τις λίγες καλές κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και την έβαλλε σε σοβαρό πλαίσιο, νομίζω πως έχει καθυστερήσει. Και εδώ να αναφέρω ότι ο Πρόεδρος Τράμπ στη συνέντευξη τύπου απέδωσε εύσημα στις προσπάθειες ηγετών και όχι μόνο τις σημερινής κυβέρνησης. 

Το πλέον σημαντικό γεγονός της επίσκεψης, και δεν το λέω τυχαία, ήταν η συνάντηση την Δευτέρα το απόγευμα, του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Στρατηγό H. R. Μακ Μάστερς. Για όσους έχουν ιδέα από Ουάσιγκτον και αμερικανική εξωτερική πολιτική, εκεί έγινε όλη η σοβαρή συζήτηση. Η αίσθησή μου είναι ότι ο κ. Κοτζιάς τα πήγε καλά, και ελπίζω να φανεί στο επόμενο διάστημα. 

Χαριτωμένο ήταν και αυτό με τις ΗΠΑ τιμώμενη χώρα στης Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Θα έρθει, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τράμπ, υψηλόβαθμη Αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ. Και για να προλάβω τα πανηγύρια επικεφαλής θα είναι ο Αντιπρόεδρος Πένς, εκτός και υπάρξει κάτι απρόοπτο. Μάλλον χάλασα την έκπληξη και τη φανφάρα σε κάποιους. 

Το Πρόβλημα της Ισορροπίας… 

Στο πριν την επίσκεψη άρθρο μου είχα χαρακτηρίσει την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, ταξίδι ισορροπίας, αναφερόμενος στις συμπληγάδες μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ/Γερμανία, στις οποίες εκ των πραγμάτων θα βρίσκονταν ο κ. Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του. Ήδη Βερολίνο και Βρυξέλλες άρχισαν τη γκρίνια για τα F16. Όσο με αφορά δεν έχω κρύψει κατά που γέρνω. 

Συμπέρασμα… 

Δυστυχώς παρά την εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία, χορηγία Ταγίπ Ερντογάν, όταν κάνουμε ταμείο τα οφέλη από αυτή την επίσκεψη ήταν μηδαμινά. Και για να μην παρεξηγηθώ. Καλώς έγινε. Καλή η προσπάθεια, αλλά το κοστούμι ήταν φαρδύ και ο πελάτης δεν μπόρεσε να το υποστηρίξει. 

Στην Ουάσιγκτον λέγαμε ότι για να μπορέσεις να επιβιώσεις στην πόλη αυτή πρέπει να μελετήσεις και να προετοιμαστείς έτσι ώστε να εισέλθεις στον κύκλο του Dupont Circle με το όχημα σου και να καταφέρεις να βγεις. Οι περισσότεροι εισέρχονται και κάνουν σβούρες αδυνατώντας να εξέλθουν. 

Και όπως έλεγαν οι παλιοί για να μην χαλάσει το προξενιό θα κλείσω όπως άρχισα με Τσόρτσιλ:

 “Let our advance worrying become advance thinking and planning.” 

«Ας αφήσουμε την προκαταρτική ανησυχία μας να γίνει προκαταρτική σκέψη και σχεδιασμός».

                                          Winston Churchill…

 Που τέτοια τύχη λέω εγώ… 

  Δημήτρης Απόκης,
Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, Washington DC.

http://mignatiou.com/2017/10/o-alexis-tsipras-sto-lefko-iko-tou-ntonalnt-tramp-to-kostoumi-apodichthike-fardi/

19/10/2017







 9.
Γιατί η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ ήταν μια παταγώδης αποτυχία.

Όταν από τις αιτήσεις δεκάδων ηγετών ξένων χωρών να επισκεφθούν τον Λευκό Οίκο επιλέγεται ο Έλληνας πρωθυπουργός και το αποτέλεσμα είναι αυτό που ανακοινώθηκε, τότε η επίσκεψη είναι παντελώς αποτυχημένη. Τέτοια θετική συγκυρία δεν πρέπει να είχε κανένας Έλληνας πρωθυπουργός, από όσους επισκέφτηκαν την Ουάσινγκτον.
  • Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας και η ομάδα που τον περιβάλλει δεν πέτυχαν τίποτα.
Δύο είναι τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία: Η οικονομία και η ασφάλεια. Στο θέμα της οικονομίας ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ορισμένες ανέξοδες δηλώσεις για τις ελληνικές προσπάθειες να εξέλθει η χώρα από την κρίση και για το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα, αλλά οι διεθνείς επενδυτές ελάχιστα επηρεάζονται από τέτοιου είδους παροτρύνσεις. Στη Μέκκα του καπιταλισμού οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ έχουν κάποια σημασία αλλά συνεκτιμώνται με άλλα στοιχεία. Αν κάποιος θέλει να επενδύσει παίρνει υπόψη του και τις δηλώσεις αυτές. Τίποτε περισσότερο.

Αντίθετα, το ελάχιστο, απτό, οικονομικό όφελος που προκύπτει είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και όχι της Ελλάδας. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε περιχαρής καθώς με τα 2,5 δισ. ευρώ που θα διαθέσει η Ελλάδα για την αναβάθμιση των F-16 θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς! Πράγματι, η αναβάθμιση θα γίνει στις εγκαταστάσεις της Lockheed, που σημαίνει ότι κανένα όφελος δεν θα υπάρξει για την ΕΑΒ και τις ελληνικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί της. 

Ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει πολύ στο νέο αφήγημά του, το Greek comeback. Με αυτό θέλει να πάει στις εκλογές, δημιουργώντας μια φαντασιακή κατάσταση ευημερίας σε έναν λαό που στην πλειονότητά του αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Αυτό το αφήγημα θέλησε να ενισχύσει. Δεν είναι σίγουρο ότι το πέτυχε, παρά τις επίμονες προσπάθειες των αγιογράφων του και των συντεταγμένων στην πολιτική του ΜΜΕ.
  • Στο θέμα της ασφάλειας τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.
Σε μια ευνοϊκότατη συγκυρία κατά την οποία οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την Τουρκία, και επενδύουν στην ελληνική παρουσία και βοήθεια για τη σταθεροποίηση, ή ακόμη και την αναδόμηση της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε την… αναβάθμιση των F-16!

Δεν θα πρέπει να υποβαθμίσουμε το γεγονός αλλά είναι ελάχιστο για τη διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων την ώρα που η Τουρκία έχει ζητήσει να αγοράσει 120 F-35. Η διαφορά στις δυνατότητες των δύο μαχητικών είναι τεράστια. Τα F-16 είναι τρίτης γενιάς, τα F-35 πέμπτης. Με απλά λόγια, τα F-35 έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν στόχους και να τους χτυπούν πολύ νωρίτερα από τη στιγμή που θα γίνουν αντιληπτά. Αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως φαίνονται δεν θα έχουμε, απλώς, ανατροπή της ισορροπίας στην περιοχή, αλλά σαρωτική, δυναμική τουρκική υπεροχή.

Από την άποψη αυτή προκαλεί εντύπωση η ανακοίνωση του Οργανισμού Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας στην οποία επισημαίνεται ότι «η πώληση του εξοπλισμού (σ.σ. για την αναβάθμιση των F-16) δεν θα μεταβάλει τις αμυντικές ισορροπίες στην περιοχή». Ποιες αμυντικές ισορροπίες δεν θα μεταβάλει; Αυτές που έχουν ήδη ανατραπεί, ή αυτές που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο αν η Τουρκία αποκτήσει τα F-35;

Ήταν ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα και το απαράτ των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών πριν γίνει η επίσκεψη να προσπαθήσουν –αξιοποιώντας και τη βοήθεια άλλων δυνάμεων–, να προβληματίσουν τις ΗΠΑ για τις προτεραιότητές τους στην περιοχή. Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν γράψει επανειλημμένως πως η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λειτουργεί ακόμη με τους παραμορφωτικούς φακούς του Ψυχρού Πολέμου επιδεικνύοντας μια εντυπωσιακή δύναμη αδράνειας και προσαρμογής στα νέα δεδομένα σε σχέση με την Τουρκία. Και ενώ εφημερίδες, όπως η συντηρητική Washington Times έγραψαν χθες ''Πρέπει να σώσουμε το ΝΑΤΟ από την Τουρκία…'', αμερικανική αντιπροσωπεία βρίσκεται στη γειτονική χώρα για την αναζήτηση τρόπων μείωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας εναλλάσσονται τα συναισθήματα αγάπης και μίσους.

Από την περιπέτεια στην οποία έχει εισέλθει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια στη Μέση Ανατολή δεν θα βγει όπως τη γνωρίζαμε. Ή θα χάσει, ή θα κερδίσει. Και στις δύο περιπτώσεις οι αλλαγές στις ισορροπίες της περιοχής θα είναι δραματικές. Την Αθήνα είτε δεν φαίνεται να την απασχολεί, είτε δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό που έρχεται στο πολύ κοντινό μέλλον. Οι δυνατότητές της να γίνει σημαντικός παίκτης στην περιοχή δείχνουν μικρές. Δεν είναι θέμα βούλησης το αν θα μπει στο γεωπολιτικό παιχνίδι, αλλά αναγκαστικών εξελίξεων.
  • Οι εξελίξεις θα αναγκάσουν την Ελλάδα να πάρει θέσεις.
Εκείνο, πάντως, που διαπιστώνουμε είναι πως η σημερινή κυβέρνηση προτιμά να κάνει διάφορα τουρ και σόου στις ΗΠΑ αντί για την επίμονη προσπάθεια αξιοποίησης όλων των μέσων για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα διασφαλίσει, έστω και στοιχειωδώς, τη χώρα από τις επερχόμενες αλλαγές. Το αποτέλεσμα αυτό δείχνει. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ έμοιαζε περισσότερο με προεκλογική εκδήλωση του παρά με κρίσιμη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.


 «…μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό»: 
Ο Α. Τσίπρας για τον Ντ. Τραμπ (17/10/17)


Τέλος, η επίσκεψη εξέπεμψε και ένα άλλο μήνυμα. Επιπολαιότητες δεν συγχωρούνται στην πολιτική. Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι υπενθύμισαν στον Έλληνα πρωθυπουργό τη δήλωσή του ενάντια στον Ντόναλντ Τραμπ, κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ. Αλλά, σ’ αυτό δεν φταίει μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και οι όμοιοί του. Κάποιοι τους εκλέγουμε.

Παντελής Σαββίδης

http://www.pontos-news.gr/article/170432/giati-i-episkepsi-tsipra-stis-ipa-itan-mia-patagodis-apotyhia

18/10/2017




10.
Το "ευχαριστώ" Τραμπ για τα 2,4 δισ. των F16 - Στήριξη για χρέος και επενδύσεις.

Σε δυο... σειρές ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, το περιεχόμενο των συζητήσεων που προηγήθηκαν μεταξύ τους. 

Χαρακτήρισε εξαιρετικά καρποφόρα τη συζήτηση για θέματα άμυνας και ενέργειας, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για τη βάση στη Σούδα καθώς και για τη συμφωνία Ελλάδας -ΗΠΑ για αναβάθμιση των F16 που θα κομίσει στον αμερικανικό κορβανά 2,4 δισ και θέσεις εργασίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, τα 2,4 δισ. στα οποία αναφέρθηκε ο Ντ. Τραμπ για το κόστος αναβάθμισης των F-16, αφορούν 1,4 δισ. αμερικανικά κεφάλαια και 1 δισ. ελληνικά.

Ο υπουργός εθνικής Αμύνης μάλιστα με ανάρτησή του στο twitter "διόρθωσε" τον αμερικανό πρόεδρο, διευκρινίζοντας πως: "Η οροφή για την αναβάθμιση των F-16 από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δισ. € τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά".

Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως, δήλωσε ότι ενθάρρυνε τον Αλέξη Τσίπρα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, παρέσχε τη διαβεβαίωση πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ελλάδα στο ζήτημα του χρέους και δήλωσε πως: "Έχουμε τρομερή εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Προσβλέπουμε σε επενδύσεις στην Ελλάδα".

Εξέφρασε δε την εμπιστοσύνη του στη δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις τις οποίες ανέφερε πως θα στηρίξουν και οι ΗΠΑ. 

Προς την κατεύθυνση αυτή, συστάθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς οικονομίας, ομάδα εργασίας για συνεργασία σε εμπόριο και καινοτομία.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε παράλληλα και για τη συμβολή της Ελλάδας στα ενεργειακά.

Τσίπρας: Να σταλεί ισχυρό μήνυμα σε Τουρκία

Ο Αλέξης Τσίπρας από πλευράς του αφού περιέγραψε την ισχυρή στρατηγική σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ, είπε πως "Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ίσως να βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο μετά τον β παγκόσμιο πόλεμο". 

Και τούτο, όπως εξήγησε γιατί η Ελλάδα εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους:

1. Εξέρχεται δυναμικά από την κρίση σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης αφήνοντας πίσω και το οικονομικό μοντέλο

2. Ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας σε μια από τις πιο ασταθείς περιοχές. Εκπληρώνει τις νατοϊκές της υποχρεώσεις και καθίσταται στους πιο 

3. Ούσα ισχυρή δύναμη σε Ναυτιλία και Τουρισμού καθίσταται σημαντικός κόμβος ενέργειας.

Ο κ. Τσίπρας παράλληλα έστειλε διττό μήνυμα σε Τουρκία: 1. Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την ανάγκη η Τουρκία να μείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία αλλά θα στηρίξει τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι σε προκλήσεις. 2. Να σταματήσει να προκαλεί εντάσεις με τις σύμμαχες χώρες. 

"Σεβόμαστε την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη και πιστεύουμε ότι πρέπει να μείνει σταθερά προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική της και στο ΝΑΤΟ.  Θα πρέπει όμως να διασφαλίσουμε ότι ο δρόμος προς την ΕΕ και η στενή συνεργασία με τον διεθνή κόσμο είναι να σέβεται το διεθνές κόσμο, να φροντίζει να μην υπάρχουν εντάσεις με σύμμαχες χώρες, όπως η Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά.

Επενδύσεις

Εκτενή αναφορά στην προσέλκυση επενδύσεων έκανε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό πρόεδρο. 

Ο κ. Τσίπρας αφού μίλησε για την πρόβλεψη του αναπτυξιακού νόμου περί σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος για δώδεκα χρόνια για υψηλές επενδύσεις , αναφέρθηκε και στο ελληνικό: 


"Με ρώτησε ο πρόεδρος τι γίνεται με το ελληνικό που είχε ενδιαφερθεί ο ίδιος ως επιχειρηματίας πριν από χρόνια και ξέρει από πρώτο χέρι τα προβλήματα. Τον ενημέρωσα ότι προχωράει και πολύ γρήγορα θα μεταμορφωθεί σε project".

Της Νίκης Ζορμπά

http://www.capital.gr/politiki/3248043/to-euxaristo-tramp-gia-ta-2-4-dis-ton-f16-stirixi-gia-xreos-kai-ependuseis

17/10/2017 




11.
Hey Man: Κάτι πήγε στραβά στο Washington DC.

Προφανώς δεν ήταν η ιδανική έκβαση μιας σημαντικής επίσκεψης, για την οποία είχαν δημιουργηθεί υπερβολικές  προσδοκίες.

Όταν όλοι γνώριζαν ότι στην άλλη πλευρά του τραπεζιού δεν ήταν ένας συμβατικός πολιτικός, ένας ηγέτης που απαντά ερωτήσεις και κάνει δηλώσεις, με βάση το συντεταγμένο και προσυνεννοημένο πρόγραμμα των επαφών και συνομιλιών, αλλά κάνει την προσωπική του πολιτική, κάνει το δικό του σόου.

Από την πρώτη στιγμή όσοι γνωρίζουν την Ουάσιγκτον και έχουν παρακολουθήσει την πορεία του Trump ήταν ανήσυχοι για τις εκπλήξεις του αμερικανού ηγέτη.

Ο κ. Trump με τρόπο αρκετά προσβλητικό σε τρεις περιπτώσεις βρήκε την ευκαιρία να προβάλει την ελληνική «επένδυση» των 2,4 δισ. δολαρίων στην πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ με το πρόγραμμα αναβάθμισης των παλαιών μαχητικών F16 (η Τουρκία και άλλες χώρες προμηθεύονται ήδη τα αεροσκάφη της επόμενης γενιάς F35) που όπως είπε θα συμβάλει στην μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ!

Ο κ. Trump παρά τις προσδοκίες όσων πίστευαν ότι θα «διώξει» την Τουρκία και θα προσφέρει γη και ύδωρ στην Αθήνα, δεν ανέφερε την λέξη Τουρκία στις παρεμβάσεις του, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά έστω και συμβολική στο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, δεν αναφέρθηκε στα Βαλκάνια, δεν αναφέρθηκε στην Κύπρο και στην ενεργειακή ασφάλεια αν και θετική  η αναφορά του, περιορίσθηκε μόνο στο πλαίσιο που αφορά  τον αγωγό ΤΑΡ και το LNG που ενδιαφέρουν άμεσα και αμερικανικές επιχειρήσεις…

Αντιθέτως ο κ. Trump «έστησε» μια ερώτηση,την πρώτη ερώτηση στη συνέντευξη τύπου φέρνοντας με άκομψο τρόπο σε δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα καθώς του ζητήθηκε ουσιαστικά να απολογηθεί για τις δηλώσεις που είχε κάνει όταν έγινε γνωστό ότι ο Trump θα διεκδικούσε την προεδρία, κάνοντας τότε λόγο για «δαίμονες».

Ο κ. Trump φρόντισε να στείλει το μήνυμα από την αρχή:

«Δεν το ήξερα πριν κάνω την δήλωση μου» (για τις προσβλητικές δηλώσεις στο πρόσωπο του) αναφώνησε δήθεν  έκπληκτος, με τον κ. Τσίπρα να εξηγεί το πως ο «διάβολος μπορεί να δουλεύει για καλό...». Μια απάντηση που μάλλον ούτε τον κ. Trump, ούτε τους Ευρωπαίους εταίρους ικανοποίησε...

Πάντως ο κ. Trump με αφορμή αυτή την ερώτηση του δημοσιογράφου του σταθμού FOX News προς τον κ. Τσίπρα βρήκε την ευκαιρία να στραφεί συνολικά και εναντίον όσων τον αμφισβήτησαν προεκλογικά και μετά, που στην πλειοψηφία τους ήταν Ευρωπαίοι ηγέτες.

Αλλά ο κ. Trump είπε και για τις επενδύσεις ότι η Ελλάδα αξίζει της στήριξης των ΗΠΑ, αλλά δεν αναφέρθηκε σε κάτι συγκεκριμένο.

Όσο για το χρέος και αυτός όπως και ο προκάτοχος του αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης του. Όμως η λεπτομέρεια είναι ότι ο κ. Obama έδωσε μάχες με το Βερολίνο για να κρατηθεί η Ελλάδα εκτός χρεωκοπίας, ενώ ο ίδιος αρκέστηκε να ευχηθεί στην Ελλάδα να επιτύχει και η ίδια, όπως πέτυχε η Wall Street να κάνει ρεκόρ χθες (όπως ενημερώθηκε στη διάρκεια της συνάντησης). Οι «ευχές» και οι παροτρύνσεις για τη μείωση του χρέους ακούγονται γλυκά στο αυτί, αλλά αποδεικνύονται μάλλον αναποτελεσματικές όταν απευθύνονται από εκείνους που δεν θα πληρώσουν δεκάρα τσακιστή  προς εκείνους που θα πληρώσουν το μάρμαρο…

Σίγουρα όλοι περιμέναμε κάτι καλύτερο, κάτι πιο ξεκάθαρο χθες από την Ουάσιγκτον. Για να είμαστε δίκαιοι όμως. Συνήθως ασχολούμαστε  με το τι μπορεί η το τι θα έπρεπε η ηγεσία μας να διεκδικήσει και τι τελικά κερδίζει. Σημασία έχει όμως και το τι προσφέρουν οι άλλοι. Και για να πεισθούν ότι αξίζει τον κόπο να το κάνουν, και να κτίσουν μια πραγματική στρατηγική σχέση, χρειάζεται δουλειά... Η στρατηγική συνεργασία αναδεικνύεται στην πράξη και όχι με δεκάρικους μπροστά σε φίλιο κοινό.. Δεν αρκούν οι δημόσιες  σχέσεις και οι μεταξύ μας μονόλογοι.

Εξάλλου οι ΗΠΑ είναι η υπερδύναμη και ο Trump παραμένει «πλανητάρχης»...

Ν.Μ.

http://www.liberal.gr/arthro/172396/amyna--diplomatia/2017/Hey-Man-kati-pige-straba-sto-Washington-DC.html

18/10/2017



12.
Σανό για χαϊβάνια.

Χαιβάνια άφθονα. Κουτόχορτο με την σέσουλα. Σανός αμάσητος.

Η ανοησία πάει σύννεφο. Οι πολιτικοί την διαδίδουν και την πωλούν. Και καλά κάνουν. Τα χαιβάνια την καταβροχθίζουν. Ο βασικός λόγος παχυσαρκίας της κεφαλής μας 

Εχουμε και λέμε. Απαριθμώ στα γρήγορα μερικές από τις ανοησίες που διαδίδονται τις τελευταίες μέρες. Με αφορμή και αιτία την περιφορά του Αλέξη Τσίπρα. Τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στην ομογένεια στο Σικάγο 

Ανοησία πρώτη 
(διατυπωμένη κατά την προηγούμενη επίσκεψη στο ίδρυμα του Μπιλ Κλίντον) Οτι ο Αλέξης δεν ξέρει γρι από Αγγλικά Κι όμως άψογα τα αγγλικά του τώρα με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο μικρός μαθαίνει γρήγορα. Και αφομοιώνει γρήγορα 

Ανοησία δεύτερη. 
Οτι πριν, με την ντουντούκα, βροντοφωνούσε «έξω οι βάσεις του θανάτου». Ενώ τώρα «με καλύτερες βάσεις του θανάτου». Ομως ξεχνάμε ότι ο Τσίπρας, όπως κάθε Τσίπρας, ήταν αλλιώτικος ως καταληψίας και εντελώς αλλιώτικος ως πρωθυπουργός. Δηλαδή ο Ανδρέας Παπανδρέου του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» τι ήταν; Αλλά και ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, ως Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης τι ήταν; Οταν φιλούσε, στα μάγουλα, σταυρωτά τον «φυστικά» Πλανητάρχη Τζίμι Κάρτερ; Ακόμα και ο Κουτσούμπας τα ίδια θα έκανε! 

Ανοησία τρίτη. 
Ακόμα χειρότερη. Οτι γύρισε με άδεια χέρια. Με την αναβάθμιση των F16, των δύο και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα χώσει την ελληνική οικονομία ακόμα πιο βαθιά. Δηλαδή ο μακαρίτης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επιστήθιος φίλος του Τζορτζ Μπους senior τι αμερικανικά καλούδια προσκόμισε προς όφελος των κρατικών ταμείων; Αληθινά πιστεύουμε ότι με τα κεφτεδάκια της μακαρίτισσας Μαρίκας θα εξασφαλίζαμε παροχές και εγγυήσεις; Οποιος πιστεύει τέτοιες ανοησίες, εκλαμβάνει τους πλανητέρχες ως κοινοτάρχες του νομού Κιλκίς. Και ο Ανδρέας τι είχε φέρει; Και ο Σημίτης; Απολύτως τίποτα. Απαντες επέστρεφαν με υπογραφές εξοπλιστικών προγραμμάτων. Να ροκανίζουν τα δισεκαμμύρια του φτωχού λαού, τα τρωκτικά όλων, σχεδόν, των παρατάξεων! 

Ανοησία τέσσερα.
 Οτι ο Τραμπ έκανε ότι ήθελε. Λογικό. Αφού αυτός ως πλανητάρχης είναι το Big Boss. Το αφεντικό γράφει την ατζέντα. Ο κλητήρας υπακούει. Ετσι συνέβαινε. Επί όλων των κυβερνήσεων. Ετσι συνέβη με τον Τσίπρα 

Ανοησία πέντε. 
Οτι ο Τραμπ δεν εγγυήθηκε, φραστικά, την σωματική ακεραιότητα του Αιγαίου, της Θράκης και φυσικά δεν είπε κουβέντα για την εκδίωξη των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων της Κύπρου, Γιατί δηλαδή, ποιος άλλος πρωθυπουργός είχε εξασφαλίσει τέτοιες εγγυήσεις; Ο Φούφουτος; Μα κουφιοκεφαλάκη μου, αν ο κάθε πλανητάρχης έδινε τέτοιες εγγυήσεις, τότε δεν θα υπήρχε κανένας σοβαρός λόγος να ξοδεύει το πτωχό πλην τίμιο (εμένα μου λες) κράτος τόσα δισεκατομμύρια για να ψωνίζει από την Λόκχιντ! Πλάκα κάνουμε 

Με απλά λόγια. Αριστα έπραξε ο Τσίπρας και πήγε στην Ουάσινγκτον. Και η αναβλαθμιση των F 16 είναι αναγκαστική εκ των πραγμάτων. Τώρα αν οι περισσότεροι εξ ημών και υμών γουστάρουμε μια υπερήφανη, ανεξάρτητη και αντιιμπεριαλιστική πολιτική, τότε να βγούμε στους δρόμους και να το διαλαλήσουμε. Προφανώς δεν θέλουμε. Και προφανώς προστασία γουστάρουμε. Προστασία σημαίνει προστάτης και προστάτης-κατά την διάρκεια της νύχτας-σημαίνει νταβατζής 


Και κάτι ακόμα. Ο Τσίπρας αλλωνίζει στο γήπεδο της Νέας Δημοκρατίας. Ο Τραμπ τον χαρακτήρισε Special Man forSpecial job. Και ο Κυριάκος αισθάνεται απέραντη μοναξιά, όπως κάθε άτακτος και τιμωρημένος που πρέπει να γράψει εκατό φορές την φράση «θα γίνω καλύτερος μαθητής»!

Δημήτρης Δανίκας

http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/723632/sano-gia-haivania/

19/10/2017 



 Οι απόψεις,που δημοσιεύονται στα εκάστοτε-χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού-αναρτώμενα άρθρα,ή κάθε είδους κείμενα,του ιστολογίου μου, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που επώνυμα τις διατυπώνουν.  
Οι ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger. 
Στο αρχικό  πρωτότυπο κείμενο  παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων.