Πόσα κέρδισαν οι χώρες της Ευρωζώνης από τους τόκους του Ελληνικού χρέους;

Πόσα κέρδισαν οι χώρες της Ευρωζώνης από τους τόκους του Ελληνικού χρέους;       

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ                  

(1) CNBC: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα.

(2) Σόιμπλε: Ο εφιάλτης για την Ελλάδα τελείωσε 
- Τι λέει για Τσίπρα, Σαμαρά, Βενιζέλο και Βαρουφάκη.  

(3)Το τηλεοπτικό μακιγιάζ του Σόιμπλε.

(4)  Τέλος το «λίπος»
 - Ο κόφτης θα σκάσει στα χέρια της κυβέρνησης το 2018. 




Υπάρχει μια άποψη σχετικά με το "κόστος" που έχουν επωμιστεί οι χώρες της ευρωζώνης εξαιτίας των προγραμμάτων δανειοδότησης της Ελλάδας. Μάλιστα σε ορισμένες χώρες είναι πολλοί αυτοί που μιλούν για "μεγάλη ζημιά" εξαιτίας των δανείων. Όμως οι αριθμοί έρχονται να διαψεύσουν αυτούς τους ισχυρισμούς, καθώς φαίνεται πως εκτός των άλλων οι ευρωπαίοι δανειστές κερδίζουν δισεκατομμύρια από τους τόκους.  

Μεταξύ αυτών των μετρών που έλαβαν οι Ευρωπαίοι για να αποφευχθεί η πτώχευση της Ελλάδας ήταν και η εξαγορά του ελληνικού χρέους με τη χρησιμοποίηση σχεδόν 27 δισεκατομμύριων ευρώ. Την εποχή εκείνη, το 2012, οι χώρες συμφώνησαν ότι δεν θα έπρεπε να κερδίσουν ή να επωφεληθούν από αυτή τους την πράξη και ότι οι τόκοι που τους πλήρωσε η Αθήνα που συνδέονται με τα ομόλογα που είχαν αγοράσει, έπρεπε να επιστραφούν.

Μέχρι σήμερα, οι τόκοι αυτοί φτάνουν σχεδόν τα 8 δισ. ευρώ (ακριβώς είναι 7,838 δισεκατομμύρια σύμφωνα με ένα μήνυμα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στους ευρωβουλευτές). Μερικά από τα χρήματα αυτά επεστράφησαν στην Ελλάδα αλλά πολλά από αυτά παραμένουν ακόμη στα χέρια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και μάλιστα σύμφωνα με έρευνα του euronews δεν είναι αποφασισμένοι να αποκαλύψουν το ποσό αυτό.

Σύμφωνα με πηγή στην Κομισιόν, για «νομικούς λόγους», δεν είναι δυνατόν τα κράτη μέλη να δηλώσουν και να αποκαλύψουν τα ποσά που καταβάλλουν οι κεντρικές τους τράπεζες στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με την αρμόδια αρχή οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες σχετικά με τις επενδύσεις τους για να μην επηρεάσουν τις αγορές.

Για μία φορά, η Ευρώπη φαίνεται ενωμένη, αφου Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία ακόμη και η Ελλάδα αρνήθηκαν να αποκαλύψουν πόσα χρήματα έχουν επιστραφεί και πόσα ακόμη κρατάνε. Από την άλλη, το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με διαρροή στον τύπο, η κυβέρνηση της χώρας επέστρεψε στην ελλάδα €28,3 εκατομμύρια και δεσμεύτηκε να επιστρέψει το σύνολο των €40,2 εκατομμύριων που συγκέντρωσε από τους τόκους.




Ποιος πήρε τι;

Σύμφωνα με το euronews, η γερμανική κεντρική τράπεζα, Bundesbank, λόγο του ότι είναι η μεγαλύτερη της Ε.Ε., φέρεται να κέρδισε από το 2012 σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ τόκων για το χρέος που αγόρασε από την Ελλάδα. Η Γαλλία πήρε €1.58 δισεκατομμύρια και η Ιταλία €1.37 δισ. Μάλιστα τα έγγραφα που έλαβε το euronews από την Γαλλία επιβεβαιώνουν το γαλλικό ποσό, ενώ αξιωματούχοι από άλλες χώρες, δεν επιβεβαιώνουν ή αρνούνται να σχολιάσουν ή ακόμη αρνούνται και ποσά που έχουν λάβει μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης αυτού του άρθρου.

(σημ: Οι υπολογισμοί του euronews έγιναν με βάση το ποσό που πήρε η Γαλλία και τι αναλογεί σε κάθε χώρα)


Από που προήλθαν τα λεφτά;

Κάτω από το Πρόγραμμα Αγοράς Τίτλων, οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αγόρασαν ελληνικά ομόλογα, δίνοντας έτσι ώθηση στις τιμές για το χρέος και έτσι μείωσαν τα επιτόκια που έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα για να δανειστεί. Αυτό αντιστάθμισε σε κάποιο βαθμό την επίπτωση των φόβων της αγοράς για την οικονομία της χώρας, που υποχρέωσε την ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει σημαντικά υψηλότερα ποσοστά για να εξασφαλίσει τα χρήματα που χρειάστηκε για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Ως αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος, οι χώρες που συμμετείχαν, έλαβαν τόκους από την Ελλάδα για τα ομόλογα αυτά που αγόρασαν. Αυτά είναι και τα λεφτά που συμφώνησαν να επιστρέψουν με την συμφωνία στο πρόγραμμα δανεισμού του 2012!

Διακοπή της συμφωνίας;

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία το 2015 και απέρριψε την προτεινόμενη συμφωνία , οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ως "τιμωρία" αποφάσισαν να παρακρατήσουν αυτά τα ποσά που έπρεπε να επιστραφούν στην Ελλάδα. Η παρακράτηση αυτών των χρημάτων, σύμφωνα με τον Christopher Dembik, οικονομολόγο της Saxo Bank, εκτός από ένα "είδος τιμωρίας" ήταν και ένα "μέσο πίεσης" στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο σχέδιο διάσωσης. "Εάν η Ελλάδα μπορούσε να πάρει τα χρήματα, θα τα χρησιμοποιούσε πιθανότατα για να εξοφλήσει άλλο χρέος", πρόσθεσε.

Το ερώτημα κατά πόσον τα χρήματα θα επιστρέψουν τελικά πίσω στην Ελλάδα, αυτό θα μπορούσε να απαντηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, όταν το τρίτο κομμάτι του ελληνικού σχεδίου διάσωσης ολοκληρωθεί.


26/10/2017



          ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ                    

1.
CNBC: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα.

Μπορεί το μνημόνιο να φτάνει στο τέλος του και όλοι στην Ευρώπη να θέλουν μία «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας για να δείξουν ότι το ελληνικό πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, όμως κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις αν δεν υπάρχει μνημόνιο. Αυτό αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το CNBC με τίτλο «Σε τροχιά εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης η Ελλάδα όμως οι αμφιβολίες για το μέλλον της παραμένουν».

«Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι θέλει να αφήσει το ελληνικό πρόβλημα πίσω της το συντομότερο δυνατό», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ανώτερος αξιωματούχος με γνώση των διαδικασιών. Αυτό σημαίνει ότι παρά το γεγονός πως η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε ανάπτυξη, η Ε.Ε. θα κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η Αθήνα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και ότι δεν θα αποτελεί πλέον πονοκέφαλο για την ένωση.

Αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης μιας «καθαρής εξόδου» από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης – μετά τις 20 Αυγούστου 2018 η χώρα δεν θα έχει πια μία ομάδα ξένων πιστωτών να απαιτούν εκατοντάδες μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα των χρημάτων που δανείζουν.

Αυτό είναι ένα καλό νέο για την Ελλάδα, σημειώνει το CNBC, όμως μπορεί να αποδειχθεί πολύ προσωρινή. Στις τάξεις των πιστωτών υπάρχουν ανησυχίες ότι ακόμη και αν η Ελλάδα έχει αρκετά χρήματα μπορεί να μην συνεχίσει την τρέχουσα μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Όπως, μάλιστα, δηλώνει και ο διάσημος οικονομολόγος Daniel Gros, η Ελλάδα δεν έχει βρει λύση σε κανένα από τα δομικά της προβλήματα. «Η Ελλάδα διαθέτει εάν ισοσκελισμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και ένα πρωτογενές πλεόνασμα με λίγους τόκους να πληρώνει, συνεπώς δεν χρειάζεται και μεγάλη προσπάθεια για να διατηρηθεί το υφιστάμενο status quo», σημειώνει στο CNBC ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, CEPS. 

«Παρ' όλα αυτά, κανένα από τα δομικά προβλήματα, όπως η δημόσια διοίκηση, δεν έχει επιλυθεί. Η χώρα συνεχίζει να περνάει όλους τους νόμους που απαιτεί η Τρόικα, όμως στη βάση λίγα έχουν αλλάξει», πρόσθεσε ο Gros.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής της Pantheon Macroeconomics, Claus Vistesen, εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συνεχίσουν να εποπτεύουν την Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν μπορεί με κανένα τρόπο να σταθεί μόνη της στα πόδια της δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτουν το 80% του συνολικού της χρέους. Θα συνεχίσουν να επιβάλλουν ισχυρή εποπτεία», σημειώνει. 

Όσο για την ανάπτυξη, ενώ οι προβλέψεις της Κομισιόν κάνουν λόγο για ρυθμό της τάξης του 2% το 2017, οι τελευταίες εκτιμήσεις έχουν μειώσει αισθητά το προσδοκώμενο αποτέλεσμα ακόμη και κάτω του 1,5%. «Αρχίζει σιγά σιγά να αναπτύσσεται ξανά, ωστόσο το βάρος που κληρονομεί η κρίση είναι πολύ μεγάλο», επισημαίνει ο Maartje Wijffelaars, αναλυτής της RaboResearch Global Economics.

Ένα άλλο πρόβλημα για να σταθεί ξανά στα πόδια της η Ελλάδα είναι αυτό του χρέους. Δεν υπάρχει, ωστόσο, καμία σαφής ένδειξη ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει ξανά πρόβλημα για την Ευρώπη, κυρίως γιατί δεν υπάρχει απόφαση για το πως θα γίνει η ελάφρυνση.  «Όσο δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς το πρόβλημα του χρέους, ο κίνδυνος κρατικής χρεοκοπίας και Grexit παραμένει», είχε αναφέρει σε παλαιότερο σημείωμά του ο Wijffelaars. 

http://www.liberal.gr/arthro/173573/oikonomia/2017/CNBC-tora-archizoun-ta-duskola-gia-tin-ellada.html

  26 Οκτωβρίου 2017



2.
Σόιμπλε: Ο εφιάλτης για την Ελλάδα τελείωσε 
- Τι λέει για Τσίπρα, Σαμαρά, Βενιζέλο και Βαρουφάκη 

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στον ΣΚΑΙ ο απελθών υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ένας εκ των βασικότερων πρωταγωνιστών του «σίριαλ» της ελληνικής κρίσης, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.  

Ο Σόιμπλε αρχικά σχολίασε πως «είναι δύσκολο να απαντηθεί γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα. Μετά την χρηματοπιστωτική κρίση και τη Lehman Brothers, οι αγορές ανακάλυψαν πόσο εύθραυστη είναι η δομή της νομισματικής ένωσης». Και συνέχισε, σημειώνοντας πως «μία Νομισματική Ένωση με κράτη - μέλη που έχουν διαφορετική ανταγωνιστικότητα, δημιουργεί και προβλήματα».

«Όταν ζητάτε δάνεια από τους άλλους, δεν μπορείτε να τους υβρίζετε επειδή σας δίνουν δάνεια και βάζουν εγγυήσεις» σχολίασε ακόμη, απαντώντας στις αντιδράσεις των Ελλήνων για τα προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα. «Όποιος αναζητεί τα αίτια των προβλημάτων στους άλλους, δεν οδηγείται κατά κανόνα σε καλά αποτελέσματα». 




ΠΗΓΗ:http://www.skai.gr/news/finance/article/358406/soible-eiha-euhithei-ston-tsipra-na-hasei-stis-ekloges-dioti-auta-pou-elege-den-ginodan11/


Η Μέρκελ ήθελε το ΔΝΤ

Για την εμπλοκή του ΔΝΤ στην προσπάθεια επίλυσης του ελληνικού ζητήματος, ο Σόιμπλε απάντησε πως ο ίδιος πίστευε ότι «το πρόβλημα της νομισματικής ένωσης έπρεπε να το λύσουν οι Ευρωπαίοι. Η καγκελάριος Μέρκελ ήθελε και το ΔΝΤ, για να αποκτήσει περισσότερη αξιοπιστία το πρόγραμμα διάσωσης. Στο τέλος, μια χαρά τα βολέψαμε. Παρά τις όποιες δυσκολίες, καταφέραμε να διατηρήσουμε το ευρώ σταθερό».

Το time out και ο Βενιζέλος

Ο τέως, πλέον, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, και νυν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, είπε ότι δεν ήταν μόνο δική του άποψη, αλλά και πολλών υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ότι η Ελλάδα έπρεπε να πάει ένα προσωρινό «time out» από τη νομισματική ένωση και να επανέλθει, όταν θα ανακτούσε την ανταγωνιστικότητά της, με την αλληλεγγύη της ΕΕ.

«Ο Βενιζέλος αρνήθηκε το time out από την ευρωζώνη, λέγοντας ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη» είπε ο Σόιμπλε. 

«Έχω κάνει λάθη»

«Εγώ δεν θα ήθελα να αναγκαστώ να επιβάλλω στη Γερμανία, μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που έγιναν στην Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε: «Ήταν δύσκολο για την Ελλάδα. Εγώ παρακολουθούσα πάντα με σεβασμό τις πολιτικές διαδικασίες και τις αντιστάσεις και την αντίθεση του λαού. Αλλά ήταν αναπόφευκτο. Πάντως ήταν απόφαση των Ελλήνων». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του χαρακτήρισε «ένα αστείο» τη δήλωσή του ότι οι Έλληνες θα πρέπει να του στήσουν άγαλμα όταν φύγει από τα πράγματα, ενώ παραδέχεται πώς και ο ίδιος έχει κάνει λάθη στο παρελθόν.

Για την περιόδο Σαμαρά

Αναφερόμενος στην περίοδο Σαμαρά, ο Σόιμπλε αρνείται ότι η Ελλάδα δεν πήρε, ως αντάλλαγμα για το πρωτογενές πλεόνασμα, την ελάφρυνση χρέους, λόγω της διαφαινόμενης εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντίθετα αφήνει αιχμές για τις πολιτικές επιλογές του τότε πρωθυπουργού. «Κατά την τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Σαμαρά, η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδο έχοντας πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη φέτος το 2017. Τότε όμως ο Σαμαράς είπε πως χρειάζεται ένα διάλειμμα στις μεταρρυθμίσεις του. Το δήλωσε και επίσημα στο Βερολίνο διότι η αντίσταση στην Ελλάδα ήταν μεγάλη  και επιπλέον, πλησίαζε η εκλογή ενός νέου Προέδρου για την οποία, αν θυμάμαι καλά, απαιτείται πλειοψηφία 60%. Χωρίς αυτή την πλειοψηφία διαλύεται η Βουλή  και κηρύσσονται νέες εκλογές». 

Για τον Τσίπρα

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, ο Σόιμπλε ανέφερε ότι, όταν ακόμη ο πρώτος ήταν στην αντιπολίτευση και είχαν συναντηθεί, προ των εκλογών, του είχε ευχηθεί να μην τις κερδίσει, γιατί δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του. Όπως ανέφερε, σέβεται απόλυτα το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, αλλά, όταν δεν το κατάφερε, έκανε εκλογές και προχώρησε στις μεταρρυθμίσεις.

Για το Βαρουφάκη και το Grexit 

Προσωπικά για τον πρώην υπουργό Οικονομικών σημειώνει ότι «αυτά που λέει απέχουν τόσο από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορώ να ασχοληθώ πραγματικά μαζί τους». Ερωτηθείς σχετικά με την επαναφορά του Grexit στο τραπέζι, το καλοκαίρι του 2015, ο Σόιμπλε το παρουσιάζει περισσότερο σαν μια επικρατούσα άποψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και όχι προσωπική του, ενώ τονίζει ότι το σκηνικό άλλαξε μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα «να δεχθεί κάτι που προηγουμένως απέκλειε».

Για το χρέος 

Όσον αφορά το θέμα του χρέους, ο Σόιμπλε επιμένει ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται ζήτημα ελάφρυνσης. «Πιστεύω ότι αυτή τη χρονική στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Έχουμε λάβει μέτρα που αφορούν το χρέος όπως συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016 και εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα το οποίο τρέχει μέχρι τα μέσα του 2018 θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Τα οικονομικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Τουλάχιστον σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση θεωρείται ότι η Ελλάδα θα ανταπεξέλθει χωρίς την λήψη νέων μέτρων και θα αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές». 

«Ο εφιάλτης τελείωσε»

«Κοιτάζοντας» προς στο μέλλον, ο Σόιμπλε δηλώνει αισιόδοξος για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι «ο εφιάλτης έχει ήδη τελειώσει, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη», ενώ τονίζει ότι ο όρος Grexit δεν αφορά το παρόν. «Το Grexit αναφέρεται πάντοτε σε εκείνες τις εποχές κατά τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε λάβει τη σχετική απόφαση. Εφόσον δεν την έλαβε και εφόσον στην παρούσα κατάσταση, χάρη στις θετικές εξελίξεις δεν είναι αναγκαίο να το πράξει, το ζήτημα δεν τίθεται. Και επαναλαμβάνω: η συμβουλή μου και προς τα ΜΜΕ είναι να μην δίνουν συνέχεια σε αυτές τις εικασίες, γιατί τελικά αυτό θα μας οδηγήσει σε κάτι που πραγματικά δεν επιθυμούμε, δηλαδή στην απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών».

Tέλος, εκφράζει την αισιοδοξία του και στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «ο κόσμος έχει τόσα προβλήματα, ώστε είναι απόλυτα απαραίτητο η Ευρώπη, μια Ευρώπη ικανή για δράση, να συμβάλλει ουσιαστικά στην σταθερότητα και στην ειρήνη».

http://tvxs.gr/news/ellada/soimple-o-efialtis-gia-tin-ellada-teleiose-ti-leei-gia-tsipra-samara-benizelo-kai-baroyf

  26/10/2017  

Σκίτσο του Π.ΖΕΡΒΟΥ

 3.
Το τηλεοπτικό μακιγιάζ του Σόιμπλε.

Δεν του φτάνει που όλα έγιναν όπως τα σχεδίασε. Ο Γερμανός πολιτικός, που πλέον παριστάνει ότι δεν ξέρει τίποτα για τον φόνο, θέλει και να τον ευγνωμονούμε ολόψυχα.
Υπάρχουν δυο τρόποι για να παρακολουθήσουμε τις τελευταίες τηλεοπτικές δηλώσεις του Σόιμπλε που έγιναν ειδικά για το ελληνικό κοινό.

Ο ένας είναι, ομνύοντας στον νεοφιλευθερισμό, να εκστασιαστούμε από την… ειλικρίνεια και την οξυδέρκειά του: Ήθελε λέει πάντοτε το καλό της χώρας και των πολιτών της, το είχε βάρος όλα αυτά τα χρόνια που υποφέραμε από τα μέτρα που έπαιρναν οι κυβερνώντες και χαίρεται πολύ τώρα που “ο εφιάλτης έχεις τελειώσει” και μάλιστα χωρίς ελάφρυνση χρέους και με διαιώνιση της λιτότητας, όπως ακριβώς ήθελε.

Ο άλλος είναι -με ή χωρίς μπινελίκια- να αντιληφθούμε ότι πολύ συχνά στις μέρες μας οι συνεντεύξεις ακόμα και των πολιτικών είναι διαφημιστικές και οι δημοσιογράφοι “ξεχνούν” να ρωτήσουν αυτά που πρέπει, αρκούμενοι να κάνουν πάσες στον συνεντευξιαζόμενο.

Γιατί καμιά συνέντευξη δεν είναι “κανονική” όταν ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι ποτέ δεν ζήτησε σκληρά μέτρα και κανείς (!) δεν του θυμίζει ότι λέει ανακρίβειες. Γιατί δεν υπάρχει χρονιά, και πιθανότατα ούτε μήνας, που ο εκφραστής της γερμανικής Ευρώπης να μην ζητούσε νέα σκληρότερα μέτρα για να “ολοκληρωθούν” τα σκληρά μέτρα που ήδη είχαν ληφθεί.

Ας θυμίσουμε μόνο μια από τις πολλές δηλώσεις του που υπήρξε μάλιστα και “προγραμματική” καθώς έθετε το όλο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε η “βοήθεια” των Θεσμών και η “στήριξη” των εταίρων μας. Το 2011 λοιπόν, σε συνέντευξή του στο “Der Spiegel”, ο Γερμανός πολιτικός, υπουργός Οικονομικών τότε, δήλωνε ότι “για την πρόσθετη και πιο διαρκή βοήθεια που θα πάρει από τα μέλη της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει σκληρά μέτρα και να αποδεχθεί στενή επιτήρηση”.

Και εξηγώντας φόρα παρτίδα αυτά που τώρα “ξέχασε”, έδωσε και τους όρους κάτω από τους οποίους γινόταν πλέον η διακυβέρνηση: “Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Ελλάδα εκχωρεί προσωρινά ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας της”. Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για το πώς παιζόταν και παίζεται το γεωπολιτικό παιχνίδι είχε ξεκαθαρίσει πως δεν πιστεύει “ότι άλλες χώρες θα δέχονταν ποτέ κάτι τέτοιο, εκτός αν βρίσκονταν σε ύστατη ανάγκη”.

Αλλά ακόμα και φέτος, τον Μάιο που μάς πέρασε, επιτιθέμενος στον Γκάμπριελ που προσπάθησε να ανοίξει ένα μικρό παραθυράκι για την ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ότι “πιθανόν καμιά φορά μέλη της κυβερνήσεώς μας, ίσως και ο ΥΠΕΞ, ξεχνούν ότι δεν μπορούν να κάνουν διαβουλεύσεις χωρίς εντολή του κοινοβουλίου. Πέρσι το καλοκαίρι αποφασίσαμε πώς θα κινηθούμε”.

Τα πράγματα λοιπόν είναι ξεκάθαρα κι ας λέει ό,τι θέλει στον Σκάι: Το 2016 “είχαν αποφασίσει”, οι Γερμανοί και βεβαίως ο Σόιμπλε, πώς “θα κινηθούν” στη νέα φάση. Και το πρώτο εξάμηνο του 2017 ο Σόιμπλε τα θυμόταν όλα, απόψεις, τακτικές και στρατηγικές, χαρτί και καλαμάρι. Τώρα όμως, που ετοιμάζεται για τον νέο ρόλο του, είναι έτοιμος να (ξανα)γράψει την αυτοβιογραφία του. Και να εξωραΐσει βέβαια κάποιες κρίσιμες στιγμές και περιόδους προς χάριν τόσο του ιδίου όσο και της γενικότερης πολιτικής του Βερολίνου, η οποία προφανώς δεν πρόκειται να αλλάξει.

Αν τώρα βρίσκει κάποιους (πιο “έτοιμους” και από τον ίδιο!) που τον βοηθούν να εξωραΐσει την εικόνα του, πρόβλημά τους. Και εάν εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε τι παίζεται, και με τον κ. Σόιμπλε και με τους εξωραϊστές του, πρόβλημά μας.


  Βαγγέλης Δεληπέτρος,
Διευθυντής Σύνταξης στην εφημερίδα ''Έθνος''

http://www.iskra.gr/%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%B6-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%8C%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B5/

  26/10/20170






 4.
Τέλος το «λίπος»
 - Ο κόφτης θα σκάσει στα χέρια της κυβέρνησης το 2018.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και τα οποία είναι σε γνώση των δανειστών της χώρας εδώ και 10 ημέρες δείχνουν ότι η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα έχει δυναμική και όπως φαίνεται δεν μπορεί να ανατραπεί.

Μπορεί για το τρέχον έτος η εξέλιξη τους να μην έχει τόσο μεγάλη σημασία επειδή το σύστημα έχει βρει άλλες πηγές να τρέφεται προσωρινά, έχει όμως για το 2018 και για τα επόμενα χρόνια όταν τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να στηρίζουν τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Και αυτό διότι η αδυναμία των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στα πρόσθετα βάρη, γίνεται ορατή στους δανειστές οι οποίοι βλέπουν ότι η υστέρηση στα έσοδα δεν είναι πλέον ένα παροδικό φαινόμενο, αλλά θα επαναληφθεί και τα επόμενα έτη.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους 807 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του έτους σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Δεν πρόκειται για κάποιο ασήμαντο ποσό. Ακόμη κι αν φέτος η παρτίδα μπορεί να σωθεί από το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ και την μείωση των δαπανών για τις συντάξεις, το ερώτημα είναι τι θα γίνει το 2018, έτος κατά το οποίο θα πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να σκαρφαλώσει στο 3,5% του ΑΕΠ;

Οι θεσμοί έχουν προεξοφλήσει ότι τα φετινά υπερέσοδα του ΕΦΚΑ θα είναι μειωμένα το 2018 ενώ η συνταξιοδοτική δαπάνη θα αυξηθεί σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι το μαξιλάρι της κυβέρνησης ξεφουσκώνει αισθητά το επόμενο έτος.

Αντίστοιχα, αναμένεται να περιορισθούν και τα φορολογικά έσοδα καθώς το διαθέσιμο εισόδημα θα περιορισθεί περαιτέρω. Και αυτό θα συμβεί καθώς οι ευπαθείς κυρίως ομάδες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν λόγω των περικοπών που θα υποστούν.

Το πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση θα είναι διπλό καθώς θα κινδυνεύσουν τα έσοδα τόσο του φόρου εισοδήματος όσο και του ΦΠΑ.

Αν θεωρήσουμε ότι η κυβέρνηση ξεκινά από ένα κενό περίπου 800 εκατ. ευρώ, σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν οι απώλειες που θα επιφέρουν η κατάργηση του ΕΚΑΣ για πολλούς συνταξιούχους, το μειωμένο επίδομα θέρμανσης και τα χαμηλότερα προνοιακά επιδόματα.

Δηλαδή, οι κατηγορίες που λάμβαναν μέχρι σήμερα τα ανωτέρω επιδόματα θα περιορίσουν σημαντικά τις δαπάνες τους, ενώ αρκετοί θα αναγκαστούν να αφήσουν για πρώτη φορά απλήρωτους κάποιους φόρους όπως τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ.

Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό ότι θα σκάσει στα χέρια της κυβέρνησης ο «κόφτης». Στη μέση του έτους, ίσως και λίγο πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος πολύ πιθανό να απαιτηθεί από τους δανειστές να ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής. Δηλαδή θα αναγκαστεί να καλύψει άμεσα το κενό μειώνοντας για παράδειγμα τις συντάξεις.
Όπως προαναφέρθηκε τα τεχνικά κλιμάκια εντοπίζουν δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία στον προϋπολογισμό του 2018. Δεν αποκλείεται το κενό να διευρυνθεί, κάτι όμως που θα διαπιστωθεί από τα στοιχεία του προϋπολογισμού των επομένων μηνών.

Ωστόσο, αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι ο κόφτης μπορεί να εφαρμοστεί λίγο πριν το τέλος του προγράμματος. Και είναι ανησυχητικό διότι μπορεί σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (όπως η κατάσταση των τραπεζών) να βγει η χώρα από τα μνημόνια για λίγο καιρό, και μετά από μερικούς μήνες να ξαναζητήσει να μπει, καθώς δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί.

Και εάν αναλογιστεί κανείς ότι από το 2019 έρχονται νέες μειώσεις στις συντάξεις και χαμηλότερο αφορολόγητο όριο (από το 2020 αλλά δεν αποκλείεται όμως και από το 2019) τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται καθώς η φοροδοτική ικανότητα, και το «λίπος» που κινεί την πραγματική οικονομία θα έχει εξαφανισθεί τελείως.

http://www.liberal.gr/arthro/173515/oikonomia/2017/telos-to-isonlipossin---o-koftis-tha-skasei-sta-cheria-tis-kubernisis-to-2018.html

  26 Οκτωβρίου 2017