Η Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της.
Η Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
“Καίγεται” η Ισπανία:
Το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα αποκλείει αναγνώριση της Καταλονίας.
Απρόβλεπτες είναι στο εξής οι εξελίξεις σχετικά με την κρίση της Καταλονίας, καθώς οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν στην απόλυτη ρήξη. Το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία. «Ναι» στην ανεξαρτησία ψήφισαν 70 βουλευτές. Δέκα βουλευτές ψήφισαν «όχι» και 2 βουλευτές λευκό.
Μετά την απόφαση της τοπικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μονομερή ανεξαρτησία, η Ολομέλεια της Ισπανικής Γερουσίας, αποφάσισε τη επικύρωση των μέτρων, που ζητούσε η κυβέρνηση, για να θέσει, κατ’ εφαρμογήν του Άρθρου 155 του Συντάγματος, υπό τον έλεγχό της την Καταλονία και να καθαιρέσει την τοπική κυβέρνηση.
Σημειώνεται πως από την ψηφοφορία για την ανεξαρτησία στο Καταλανικό κοινοβούλιο αποχώρησαν οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos). Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, μετά από έντονες πολιτικές πιέσεις που δέχτηκε, αποφάσισε τελικά να μην προκηρύξει πρόωρες τοπικές εκλογές όπως αρχικά σχεδίαζε. Η απόφασή του, με την οποία μετέφερε την ευθύνη για την κήρυξη της ανεξαρτησίας στο τοπικό κοινοβούλιο, εξανέμισε τις ελπίδες όσων περίμεναν μία κίνηση που θα κατεύναζε την πολιτική αντιπαράθεση με την κεντρική κυβέρνηση.
Μετά την επικύρωση από την Ισπανική Γερουσία των μέτρων βάσει του άρθρου 155 του Ισπανικού Συντάγματος, η κεντρική κυβέρνηση δύναται πλέον να θέσει υπό τον έλεγχό της την τοπική διακυβέρνηση, ξυλώνοντας την κυβέρνηση της Καταλονίας. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ζήτησε ηρεμία και επισήμανε πως «η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα» στην Καταλονία. «Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία», ανέφερε χαρακτηριστικά σε μήνυμά του στο Twitter.
Σε πληροφορίες του ισπανικού Τύπου, που επικαλείται δικαστικές πηγές, αναφέρεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας θα κινήσει αμέσως διαδικασία δίωξης Καταλανών αξιωματούχων για το αδίκημα της στάσης (εξέγερσης) και πιθανόν να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τους Καταλανούς βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία για την ανεξαρτησία.
Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο τοπικό κοινοβούλιο για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, πλήθος κόσμου, που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της Βαρκελώνης αναμένοντας την απόφαση, ξέσπασε σε πανηγυρισμούς. Το ίδιο συνέβη και εντός τους κοινοβουλίου, όπου τα μέλη της τοπικής κυβέρνησης και οι βουλευτές που υπερψήφισαν την ανεξαρτησία σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να χειροκροτούν.
Catalonia Crisis:
Catalan Parliament votes for independence from Spain
Catalan Parliament votes for independence from Spain
Spain:
Huge pro-Catalan rally cheers as Parliament votes for independence
Ruptly TV
Huge pro-Catalan rally cheers as Parliament votes for independence
Ruptly TV
Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, δήλωσε: «Προχωρήσαμε σε ένα βήμα για το οποίο παλέψαμε πολύ για να το επικυρώσουμε στις κάλπες. Πολίτες της Καταλονίας, έρχονται ώρες κατά τις οποίες θα πρέπει να διατηρήσουμε τον σφυγμό της χώρας αυτής, μέσω της ειρήνης».
Πάντως ενδεικτική του κλίματος πανικού που επικράτησε μετά την απόφαση της Καταλονίας για ανεξαρτησία είναι η «βουτιά» που έκαναν οι ισπανικές μετοχές, διευρύνοντας τις απώλειές τους, αφότου η τοπική Βουλή της. Μόλις έγινε γνωστή η ενέργεια της καταλανικής Βουλής, ο δείκτης IBEX στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης σημείωσε πτώση 2% στις 10.139,80 μονάδες.
Τι προβλέπουν τα μέτρα που ενέκρινε η Ισπανική Γερουσία για την Καταλονία
Πρώτα απ’ όλα υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης θα τεθεί η καταλανική κυβέρνηση και το καταλανικό κοινοβούλιο. Η ισπανική κυβέρνηση θα καθαιρέσει το σύνολο της καταλανικής κυβέρνησης, δηλ. του προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν και 13 συμβούλων του (υπουργών). Ο πρόεδρος και τα μέλη της κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 155 θα πρέπει να συλληφθούν, ως στασιαστές.
Η καταλανική αστυνομία, οι 16.000 Mossos d’ Esquadra που έως σήμερα υπακούουν μόνον στην τοπική κυβέρνηση, βάσει των μέτρων που αποφάσισε η Γερουσία, θα πρέπει να τεθεί υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης. Αν κριθεί αναγκαίο, ο Ραχόι έχει ζητήσει την άμεση αντικατάσταση όλης της τοπικής αστυνομίας, από την εθνική αστυνομία.
Επίσης η κυβέρνηση θέτει υπό τον έλεγχό της τα οικονομικά της τοπικής κυβέρνησης, κάτι που έχει συμβεί το προηγούμενο διάστημα ώστε να αποτραπεί η διενέργεια δημοψηφίσματος. Η ισπανική κυβέρνηση θα αναλάβει και τη λειτουργία όλων των τηλεπικοινωνιών και των ψηφιακών μέσων που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Καταλονίας. Υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης θα βρεθούν και τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.
Κομισιόν: Ουδέν νέο σχόλιο για Καταλονία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.
«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.
Στη συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄ επανάληψη ότι η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.
27/10/2017
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
“Καίγεται” η Ισπανία:
Το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα αποκλείει αναγνώριση της Καταλονίας.
Η διεθνής κοινότητα απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, καταδικάζοντας ομοφώνως την κήρυξή της από το κοινοβούλιο της περιφέρειας. Στο μεταξύ η χώρα “καίγεται” κυριολεκτικά. Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας υπέρ και εναντίον της ανεξαρτησίας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ:
Με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Καταλονία. “Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής (της καταλανικής διοίκησης) να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής” υπογράμμισε ο Μαριάνο Ραχόι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε η Γερουσία προκειμένου η Καταλονία να τεθεί υπό καθεστώς κηδεμονίας. Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία. Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης. Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου. Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του. “Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους” τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
Ευρωπαϊκή Ένωση: «Για την ΕΕ τίποτα δεν αλλάζει. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής» έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απευθύνοντας έκκληση στη Μαδρίτη να «προτάξει τη δύναμη των επιχειρημάτων παρά το επιχείρημα της ισχύος» Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Εσθονία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, «στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ισπανίας».
ΟΗΕ: «Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να αναζητήσουν λύσεις στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος» δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ, ο Φάρχαν Χακ.
ΗΠΑ: «Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ στηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα της κυβέρνησης της Ισπανίας με στόχο να παραμείνει η Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίδερ Νάουερτ.
ΓΑΛΛΙΑ: «Έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ραχόι. (…) Υπάρχει ένα κράτος Δικαίου στην Ισπανία με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: «Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία με ανησυχία… Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει τέτοιου είδους κήρυξη της ανεξαρτησίας» είπε ο εκπρόσωπος τυπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ : «Η Βρετανία δεν αναγνωρίσει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της βρετανικής κυβέρνησης.
ΙΤΑΛΙΑ: «Η Ιταλία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας. Πρόκειται για μια ενέργεια με πολύ σοβαρές επιπτώσεις και εκτός του πλαισίου του νόμου. Για αυτόν τον λόγο εμείς διατυπώνουμε απερίφραστα την καταδίκη μας και την ίδια ώρα την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αποκατασταθεί ο διάλογος, με σεβασμό στο ισπανικό Σύνταγμα, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης της έντασης», αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο.
ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑ'Ι'ΚΕΣ ΧΩΡΕΣ: Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ απεύθυνε έκκληση από το Twitter για μια «ειρηνική λύση με σεβασμό την εθνική και διεθνή τάξη». Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη του στην προάσπιση της συνταγματικής αρχής της ενότητας της Ισπανίας» κρίνοντας πως η κήρυξη της ανεξαρτησίας συνιστά «διατάραξη της πολιτικής ζωής» της χώρας. «Στηρίζουμε τον πολιτικό διάλογο στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος» ήταν η αντίδραση της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βαλστρομ.
ΤΟΥΡΚΙΑ: Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, «η μονομερή απόφαση του (καταλανικού) κοινοβουλίου δεν συνάδει με το Σύνταγμα και τους ισπανικούς νόμους και δεν αντανακλά τη λαϊκή βούληση της Ισπανίας ή της περιφέρειας». Το υπουργείο «ελπίζει στην εξεύρεση μιας λύσης που θα βασίζεται στη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου».
http://mignatiou.com/2017/10/kegete-i-ispania-to-pagkosmio-politiko-sistima-apoklii-anagnorisi-tis-katalonias/
27/10/2017
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
“Καίγεται” η Ισπανία:
Το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα αποκλείει αναγνώριση της Καταλονίας.
Η διεθνής κοινότητα απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, καταδικάζοντας ομοφώνως την κήρυξή της από το κοινοβούλιο της περιφέρειας. Στο μεταξύ η χώρα “καίγεται” κυριολεκτικά. Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας υπέρ και εναντίον της ανεξαρτησίας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ:
Με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Καταλονία. “Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής (της καταλανικής διοίκησης) να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής” υπογράμμισε ο Μαριάνο Ραχόι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε η Γερουσία προκειμένου η Καταλονία να τεθεί υπό καθεστώς κηδεμονίας. Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία. Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης. Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου. Όπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του. “Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους” τόνισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
Ευρωπαϊκή Ένωση: «Για την ΕΕ τίποτα δεν αλλάζει. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής» έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απευθύνοντας έκκληση στη Μαδρίτη να «προτάξει τη δύναμη των επιχειρημάτων παρά το επιχείρημα της ισχύος» Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Εσθονία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, «στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ισπανίας».
ΟΗΕ: «Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να αναζητήσουν λύσεις στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος» δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ, ο Φάρχαν Χακ.
ΗΠΑ: «Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ στηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα της κυβέρνησης της Ισπανίας με στόχο να παραμείνει η Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίδερ Νάουερτ.
ΓΑΛΛΙΑ: «Έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Ραχόι. (…) Υπάρχει ένα κράτος Δικαίου στην Ισπανία με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: «Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία με ανησυχία… Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει τέτοιου είδους κήρυξη της ανεξαρτησίας» είπε ο εκπρόσωπος τυπου της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ : «Η Βρετανία δεν αναγνωρίσει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας» επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της βρετανικής κυβέρνησης.
ΙΤΑΛΙΑ: «Η Ιταλία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας. Πρόκειται για μια ενέργεια με πολύ σοβαρές επιπτώσεις και εκτός του πλαισίου του νόμου. Για αυτόν τον λόγο εμείς διατυπώνουμε απερίφραστα την καταδίκη μας και την ίδια ώρα την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αποκατασταθεί ο διάλογος, με σεβασμό στο ισπανικό Σύνταγμα, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης της έντασης», αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο.
ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑ'Ι'ΚΕΣ ΧΩΡΕΣ: Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ απεύθυνε έκκληση από το Twitter για μια «ειρηνική λύση με σεβασμό την εθνική και διεθνή τάξη». Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη του στην προάσπιση της συνταγματικής αρχής της ενότητας της Ισπανίας» κρίνοντας πως η κήρυξη της ανεξαρτησίας συνιστά «διατάραξη της πολιτικής ζωής» της χώρας. «Στηρίζουμε τον πολιτικό διάλογο στο πλαίσιο του ισπανικού Συντάγματος» ήταν η αντίδραση της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βαλστρομ.
ΤΟΥΡΚΙΑ: Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, «η μονομερή απόφαση του (καταλανικού) κοινοβουλίου δεν συνάδει με το Σύνταγμα και τους ισπανικούς νόμους και δεν αντανακλά τη λαϊκή βούληση της Ισπανίας ή της περιφέρειας». Το υπουργείο «ελπίζει στην εξεύρεση μιας λύσης που θα βασίζεται στη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου».
http://mignatiou.com/2017/10/kegete-i-ispania-to-pagkosmio-politiko-sistima-apoklii-anagnorisi-tis-katalonias/
27/10/2017