Η Ελλάδα πρώτος επενδυτής στην Αλβανία.

Η Ελλάδα πρώτος επενδυτής στην Αλβανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

 O Ράμα σε ρόλο προστάτη της διαφθοράς και των κακοποιών στην Αλβανία: Ανάμειξη και στενών συγγενών.  


Μπορεί η Ελλάδα να πλήττεται από την οικονομική κρίση και οι επενδύσεις να αναζητούνται, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη γειτονική Αλβανία, η οποία "είδε”  πέρυσι το ύψος του αποθέματος άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI stock) να αυξάνεται κατά 14% στα 5,677 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο, αύξηση 5,96% σημείωσε και η πορεία των εισροών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) η οποία ανήλθε στα 943 εκατ. ευρώ. Η τάση αυτή δεν διατηρήθηκε τους πρώτους έξι μήνες της φετινής χρονιάς, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ΑΞΕ μειώθηκαν κατά 7%, από τα 409 εκατ. ευρώ στα 380 εκατ. ευρώ.

Η μείωση αυτή οφείλεται στην έλλειψη νέων μεγάλων ξένων επενδύσεων στη χώρα, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 υπήρξε αυξημένη ροή επενδύσεων ύψους 1 δις ευρώ κατά την έναρξη της κατασκευής του αλβανικού τμήματος του αγωγού Trans Adriatic. Παρά τη μείωση πάντως, η Αλβανία ήταν η δεύτερη χώρα δέκτης ΑΞΕ από την Ε.Ε στη Ν.Α Ευρώπη με πρώτη τη Σερβία.

Πέρυσι το 68% των ΑΞΕ προήλθε από πέντε χώρες, ενώ συνολικά δέκα χώρες κάλυψαν το 90% το ΑΞΕ στην Αλβανία. Την πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών διατηρεί διαχρονικά η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Αλβανίας, το ύψος του συνολικού ελληνικού επενδυμένου κεφαλαίου ανήλθε πέρυσι στα 1,233 δισ. ευρώ ήτοι μερίδιο 21,72% επί του συνολικού αποθέματος ΑΞΕ στην Αλβανία.

Η ανοδική πορεία των ελληνικών επενδύσεων οφείλεται, όπως σημειώνεται σε σχετικό report του ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, κυρίως σε αύξηση κεφαλαίων (αγορά μερίδιων αλβανικών εταιρειών, δάνεια ή επενδύσεις χαρτοφυλακίου από τις μητρικές εταιρείες), και σε ίδρυση νέων εταιρειών.

Το 2016, η αύξηση των ελληνικών επενδύσεων ήταν 2,32% σε σχέση με το 2015. Οι κυριότεροι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι ελληνικών και ομογενειακών συμφερόντων επιχειρήσεις είναι οι τραπεζικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες, οι κατασκευές και δομικά υλικά, η βιομηχανία, οι υπηρεσίες υγείας, το εμπόριο, η εκπαίδευση, καθώς και άλλες υπηρεσίες (μεταφορές, συμβουλευτικές, νομικές, μάρκετινγκ, εκπαίδευσης, εστίασης, κλπ.).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, (τελευταία 2015), οι ενεργές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στην Αλβανία ήταν 675, εκ των οποίων 400 αμιγώς ελληνικές και 275 μικτές.

Μετά την Ελλάδα, που παραμένει διαχρονικά στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά, από τους άλλους ξένους επενδυτές, στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο Καναδάς (13,04%), λόγω της επένδυσης της καναδικής εταιρείας εξόρυξης υδρογονανθράκων Bankers Petroleum για την οποία υπάρχει συμφωνία πώλησης των κοινών μετοχών της στον κινεζικό όμιλο Geo-Jade Petroleum Corporation.

Στην τρίτη θέση κατατάσσεται η Ολλανδία (12,65%), λόγω και της εξαγοράς της καναδικής εταιρείας εξόρυξης υδρογονανθράκων Petromanas από τη Shell, η οποία πραγματοποιήθηκε εντός του 2016. Ακολουθούν η Ιταλία (10,64%), η Ελβετία (9,69%) και η Τουρκία στην έκτη θέση με μερίδιο 9,04%. 


26/10/2017





           ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ           



Edi Rama & Saimir Tahiri


 O Ράμα σε ρόλο προστάτη της διαφθοράς και των κακοποιών στην Αλβανία: Ανάμειξη και στενών συγγενών.  

 Όταν πρόκειται για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα κινείται γρήγορα και αποφασιστικά, ενορχηστρώνοντας σχέδια υφαρπαγής περιουσιών, κινητοποιώντας μπουλντόζες και υπονομεύοντας δικαιώματα, όπως δυστυχώς έχει κάνει πολλές φορές την τελευταία τριετία (με τελευταίο παράδειγμα τα νέα ειδοποιητήρια έξωσης κατά 19 οικογενειών Ελλήνων στη Χειμάρρα στις 18 Οκτωβρίου).

 Όταν όμως πρόκειται για υποθέσεις διαφθοράς σε βάρος κορυφαίων υπουργών του, ο 53χρονος Ράμα στέλνει τη μπάλα στην εξέδρα, υποστηρίζοντας ότι για όλα φταίνε οι άλλοι: η «κακή» αντιπολίτευση, η «πολιτικά υποκινούμενη» αλβανική Δικαιοσύνη, αλλά και η… Αθήνα που «εμπλέκεται κατά τρόπο προκλητικό στα εσωτερικά της Αλβανίας» (επειδή «τολμάει» να ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας). 

Ο 38χρονος Σαϊμίρ Ταχίρι, μέχρι πρότινος αγαπημένος υπουργός του Ράμα (Εσωτερικών την περίοδο 2013-2017) και νυν βουλευτής, βρίσκεται να πρωταγωνιστεί από τις 16 Οκτωβρίου σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, ως άμεσα εμπλεκόμενος μάλιστα ο ίδιος. 

Ο Ταχίρι τυγχάνει εξάδελφος του διαβόητου κακοποιού Μωυσή Χαμπίλαϊ, που συνελήφθη προ ημερών στην Ιταλία για τη συμμετοχή του σε κύκλωμα εμπορίας όπλων και ναρκωτικών με συνολικά έσοδα δεκάδων εκατ. ευρώ. Ο πρώην υπουργός εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί ως «πρόσωπο που λαμβάνει χρήματα και άλλα δώρα» στα αποσπάσματα των παρακολουθήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες στην Αλβανία αναφορικά με τη δράση του ναρκοκυκλώματος. 

Οι ιταλικές Αρχές έχουν στείλει στα Τίρανα δύο φακέλους, συνολικά 800 σελίδων (περίπου 400 σελίδες ο κάθε φάκελος), με ενοχοποιητικά στοιχεία για το εν λόγω κύκλωμα από το οποίο φέρεται να τα «έπαιρνε» και ο ίδιος ο Ταχίρι.

 Πατώντας πάνω στο συγκεκριμένο υλικό, η γενική εισαγγελία της Αλβανίας (με επικεφαλής τον Αντριατίκ Λάλα), έσπευσε να ζητήσει την άρση της βουλευτικής ασυλίας του 38χρονου πρώην υπουργού και τη σύλληψή του.

 Το κυβερνών κόμμα ωστόσο και ο Ράμα επιμένουν να λένε «όχι» στην άρση της ασυλίας. Αναγκάστηκαν μεν να θέσουν τον Ταχίρι εκτός κόμματος μέχρι την ολοκλήρωση των σε βάρος του ερευνών, αλλά προστατεύουν «με τα δόντια» την ασυλία του. 

Το Συμβούλιο Κανονισμού, Ασυλίας και Εντολών της Αλβανίας συνεδρίασε δύο φορές τις περασμένες ημέρες κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να καταλήξει σε κάποια απόφαση αναφορικά με το αίτημα άρσης της ασυλίας του πρώην υπουργού. 

Η τελική απόφαση πρόκειται να ληφθεί την Τετάρτη με μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ωστόσο διατηρεί την πλειοψηφία η παράταξη του Ράμα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, πως: «το αίτημα σύλληψης της εισαγγελίας είναι απαράδεκτο και το αρνούμαστε ομόφωνα. Θα ψηφίσουμε κατά της σύλληψης την Τετάρτη». 

Την ίδια ώρα, υπουργοί της κυβέρνησης εξαπολύουν επίθεση κατά της εισαγγελίας, αμφισβητώντας την ανεξαρτησίας της. Ο νυν υπουργός Εσωτερικών Φατμίρ Τζάφαϊ κατηγόρησε τον γενικό εισαγγελέα ότι ελέγχεται από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα των Λουλζίμ Μπασά και Σαλί Μπερίσα, με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο να υποστηρίζει, παράλληλα, ότι οι εισαγγελείς είναι «συγγενείς του Μπερίσα». 

Ο ίδιος ο Μπερίσα πάντως από την πλευρά του, ανταπέδωσε τα πυρά υποστηρίζοντας ότι σε κυκλώματα διαφθοράς είναι επίσης μπλεγμένα τα αδέλφια του πρωθυπουργού και του νυν υπουργού Εσωτερικών.

 ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Εφημερίδα ''ΕΘΝΟΣ'', φύλλο 24ης Οκτωβρίου 2017


  ΠΗΓΗ:http://mignatiou.com/2017/10/o-rama-se-rolo-prostati-tis-diafthoras-ke-ton-kakopion-stin-alvania-anamixi-ke-stenon-singenon/

26/10/2017




ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ 

Προτεινόμενα άρθρα:

http://ivan-2-google.blogspot.gr/search/label/%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91-%CE%91%CE%9B%CE%92%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%91