Σε νέα δίνη η Αλβανία: Ο υπουργός του Ράμα, τα ναρκοδολάρια και ο Αλβανικός Εθνικισμός.

Σε νέα δίνη η Αλβανία: 
Ο υπουργός του Ράμα, τα ναρκοδολάρια και ο  Αλβανικός Εθνικισμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

(1) Η κόρη του Μπερίσα και οι μπίζνες ... εις το όνομα του πατρός:
 Σε δίνη σκανδάλου η «δραστήρια» Αργκίτα Μπερίσα Μαλτέζι.

(2) Ξεριζώνουν τους Ελληνες για να κρατηθούν στην εξουσία: Αντιπερισπασμός για το σκάνδαλο διαφθοράς του Ράμα.  



Χρειάσθηκε μια σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών στην Ιταλία και η παρακολούθηση των τηλεφώνων τους, για να αρχίσει να σπάει το «σπυρί» του πιο βρώμικου κυκλώματος καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών και όπλων που με υψηλή άνωθεν προστασία μετατρέπει την Αλβανία, σε Κολομβία και μαύρη τρύπα, της  Ευρώπης.

Η εξάρθρωση μετά από πολύμηνη παρακολούθηση του κυκλώματος Χαμπιλάι, οδηγεί στον συγγενή του, στενότατο συνεργάτη του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, πρώην υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας  και νυν βουλευτή  του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Σαϊμιρ Ταχίρι. Και πλέον όλες οι πολιτικές δυνάμεις  στην Αλβανία στρέφουν τα πυρά τους  εναντίον του ίδιου του Έντι Ράμα για τον οποίο εδώ και μήνες και πρινΕΘΝΙ τις εκλογές είχαν υπάρξει δημόσιες καταγγελίες ότι  ο ίδιος υποθάλπει τους καλλιεργητές και εμπόρους ναρκωτικών.

Ένα κύκλωμα που αποκομίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν γεμίζουν μόνο τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά τροφοδοτούν πολιτικά κόμματα και κτίζουν πολιτικές καριέρες και συγχρόνως χρηματοδοτούν ομάδες που μαζί με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων καλλιεργούν και τον αλυτρωτισμό και τον Αλβανικό Μεγαλοϊδεατισμό.

Οι δικαστικές εξελίξεις δηλητηριάζουν και πάλι το ήδη τεταμένο πολιτικό σκηνικό   στα Τίρανα, καθώς ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον ίδιο τον Εντι Ράμα, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι οι αποκαλύψεις γίνονται με παρέμβαση και των Διωκτικών Αρχών άλλων χωρών. Τα μηνύματα είχαν έρθεις προ δυο εβδομάδων  από τον ίδιο τον Αμερικανό πρεσβευτή.

Ο κ. Ράμα πάντως εφόσον οι αποκαλύψεις αρχίζουν να οδηγούν στο περιβάλλον του πιθανότατα θα επιχειρήσει να δημιουργήσει εντάσεις είτε προς το Κόσοβο είτε προς την Ελλάδα προκειμένου να εμφανίσει τις προσπάθειες εξάρθρωσης της αλβανικής μαφίας που γεμίζει με ναρκωτικά  την Ευρώπη, ως επίθεση εναντίον του ..Αλβανικού Έθνους!

Ο Ράμα μόλις λίγους μήνες πριν εξυμνούσε τον Ταχίρι χαρακτηρίζοντας τον ως τον «πιο επιτυχημένο υπουργό του  που έβαλε την Αστυνομία να κάνει τέλεια της δουλειά της και γι αυτό δεν υπάρχει  μαζική καλλιέργεια χασίς στην Αλβανία».

Βεβαίως μετά τις αποκαλύψεις ο κ. Ραμά επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί  από τον Ταχίρι αλλά πλέον υπάρχει γενικευμένο κλίμα κατακραυγής.

Ο Ντόναλντ Λου ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Τίρανα ήταν καταπέλτης στις αρχές Οκτωβρίου όταν δημοσίως δήλωσε ότι  η Αλβανία αποτελεί κέντρο οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και πορνείας και επεσήμανε ότι  τέσσερις επικίνδυνες μαφιόζικες συμμορίες μέσω 20 γνωστών οικογενειών εμπλέκονται  σε εμπόριο ανθρώπων, εκβιασμούς, κλοπές αυτοκινήτων και ξέπλυμα χρήματος ενώ φυσικά ελέγχουν και την καλλιέργεια και το εμπόριο χασίς. Ο Αμερικανός διπλωμάτης  κάνοντας πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους προειδοποίησε  ότι «μέχρι να συλληφθούν τα μεγάλα ψάρια, να υπάρξει ποινική δίωξη εναντίον τους και να μπουν στην φυλακή, η κάνναβη θα επανέλθει, οι δικαστές θα παίρνουν μίζες και θα υπάρχει διαφθορά αξιωματούχων της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση για τα Ναρκωτικά για το 2017, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο για τα Ναρκωτικά και την Εγκληματικότητα του ΟΗΕ ( UNODC ), η Αλβανία  βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην  παραγωγή χασίς και τη διακίνηση της κοκαΐνης, και κατέχει  την πρώτη θέση στον κόσμο ως προς τη χρήση κοκαΐνης για τις ηλικιακές ομάδες 15-64 ετών, ανάλογα με τον πληθυσμό.

 Το 2014 η Αλβανία παρήγαγε 540 τόνους χασίς, ενώ παράλληλα, καταστράφηκαν 550 χιλ. δενδρύλλια ινδικής κάνναβης.

Η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων είχε προκαλέσει το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού Μπερίσα που έγραψε το Facebook: «Εύγε Ράμα, έκανες την Αλβανία φάρο ναρκωτικών για όλο τον κόσμο!».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ  Μπάσα ζήτησε την σύλληψη του Ταχίρι δηλώνοντας όμως ότι είναι «μόνο ένας μεσάζοντας ανάμεσα στον Πρωθυπουργό  Ράμα και το κύκλωμα διακίνησης των ναρκωτικών "Χαμπίλαϊ" και ότι την κυριότερη ευθύνη φέρει ο Ράμα που μετέτρεψε τη χώρα σε χασισοφυτεία…» 

Ο Εισαγγελέας την Παρασκευή άσκησε δίωξη εναντίον του πρώην υπουργού Εσωτερικών Σαϊμιρ Ταχίρι για συνεργασία με εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών και για δωροδοκία από την θέση ανώτατου κρατικού αξιωματούχου.
Ο Ποινικός Κώδικας της Αλβανίας προβλέπει ποινές 10-20 χρόνια για το πρώτο αδίκημα και 4-12 για το δεύτερο. Το κατηγορητήριο υποστηρίζει ότι ο Ταχίρι   γνώριζε τις εγκληματικές δραστηριότητες του Μωυσή Χαμπιλάι και όλων των άλλων μελών της σπείρας προσφέροντας ατιμωρησία  για τα εγκλήματα τους. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Ιταλικής Αστυνομίας ο Ταχίρι φέρεται να είχε απευθείας οικονομικό όφελος από το κύκλωμα αυτό. Στο κατηγορητήριο μάλιστα εμπλέκεται και το αυτοκίνητο Audi  που ανήκε στον Ταχίρι και είχε πουλήσει στον Χαμπιλάι το 2013  με τις ιταλικές Αρχές να έχουν στοιχεία ότι το αυτοκίνητο το χρησιμοποιούσε ακόμη ο πρώην υπουργός. Ο Χαμπιλάι φαίνεται να ενέχεται και στην  διακίνηση όπλων κυρίως Καλάσνικοφ προς την Ευρώπη, τα οποία καταλήγουν και στα χέρια τζιχαντιστών, όπως εκείνων που πραγματοποίησαν την επίθεση στο  Παρίσι..

Σε διάφορες ιστοσελίδες διέρρευσαν αποσπάσματα της Δικογραφίας που προέρχονται από παρακολουθήσεις τηλεφώνων(417 σελίδες) που έκανε η Ιταλική Αστυνομία που μέλη του κυκλώματος εμπλέκουν ονομαστικά τον τέως υπουργό της κυβέρνησης Ράμα, σε μία απ αυτές ακούγεται ότι θα δώσουν στον Σαϊμίρ (Ταχίρι) 30 χιλ. ευρώ, σε μια άλλη να λένε ότι ο Ταχίρι κερδίζει 5 εκατ. ευρώ το μήνα, αλλά για την προεκλογική εκστρατεία δεν του φθάνουν ούτε 20 εκατ. ευρώ … Σε άλλη συνομιλία, μέλος του κυκλώματος λέει σε ένα άλλο ότι αγόρασε ακριβά περιδέραια για τη μητέρα και τη σύζυγο του Ταχίρι. Σε άλλες συνομιλίες γίνεται αναφορά στον «boss στα Τίρανα»…

Ο ίδιος ο Ταχίρι,  εμφανίστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων και ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του, τους συνεργάτες και τα μέλη του κόμματος του, χαρακτήρισε « ανυπόστατα τα όσα λένε δύο εγκληματίες που καυχώνται για τις γνωριμίες και την υποστήριξη που έχουν στην εγκληματική τους δραστηριότητα», και χαρακτήρισε  τον Χαμπιλάι  «εξάδελφο 10ου βαθμού»!

Ενδεικτικό της διαφθοράς είναι ότι όταν πέρυσι  η Αστυνομία έκλεισε μερικά νυχτερινά κέντρα στα Τίρανα, το 25% των βουλευτών της Αλβανικής Βουλής έστειλαν μηνύματα δυσαρέσκειας στον τότε υπουργό Εσωτερικών και νυν κατηγορούμενο Ταχίρι. 

Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει συγκεκριμένες καταγγελίες  για την «κάλυψη» που προσφέρεται σε όσους διακινούν παράνομα ναρκωτικά  με ταχύπλοα προς την Ιταλία αλλά και την Ελλάδα.

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολοκλήρωσης (του  νυν προέδρου Ι.Μέτα)  έφερε στην Βουλή το θέμα της μη λειτουργίας  του συστήματος ραντάρ που είχε εγκατασταθεί για την εποπτεία του θαλάσσιου χώρου της Αλβανίας την περίοδο 2014-2106. Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν την περίοδο αυτή που δεν λειτουργούσαν τα 7 ραντάρ του Ναυτικού και τα 11 ραντάρ της Αστυνομίας, υπήρξε μαζική καλλιέργεια ναρκωτικών και εξαγωγή τους προς την Ιταλία, η οποία  διακίνηση με ταχύπλοα γινόταν χωρίς να  εντοπίζονται από τις Αρχές.

Η πρώην υπουργός Άμυνας Μιμή Κοδέλι μάλιστα είχε δηλώσει ότι  σκοπίμως η  αλβανική κυβέρνηση, δεν υπέγραψε συμφωνία συντήρησης των ραντάρ με την αμερικανική LockheedMartin, αλλά προτίμησε αλβανική εταιρεία, διότι ήθελε να δώσει πράσινο φως στους διακινητές των ναρκωτικών.

Του Νίκου Μελέτη


 21 Οκτωβρίου 2017 


                 ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ                   



Η Αργκίτα με τον σύζυγό της Τζαμάρμπερ Μαλτέζι,
 ο οποίος επίσης έχει πρωταγωνιστήσει σε οικονομικά σκάνδαλα.  

1.
Η κόρη του Μπερίσα και οι μπίζνες ... εις το όνομα του πατρός.
Σε δίνη σκανδάλου η «δραστήρια» Αργκίτα Μπερίσα Μαλτέζι.

Μπορεί ο Σαλί Μπερίσα από τον Ιούνιο του 2013, μετά την ήττα του στις εκλογές και την άνοδο στην πρωθυπουργία του Εντι Ράμα, να παραιτήθηκε από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος το 1991, όμως συνεχίζει παρασκηνιακά να κινεί τα νήματα.

Ως νέο πρόεδρο του κόμματος προώθησε έναν δικό του άνθρωπο, τον 40χρονο δήμαρχο Τιράνων Λουλζίμ Μπάσα, ο οποίος τον Μάιο του 2011 είχε κερδίσει τον δήμο από τον σημερινό πρωθυπουργό Εντι Ράμα μετά από μια αμφισβητούμενη εκλογή και αφού αρχικά είχε καταμετρηθεί υπεροχή του Ράμα με 10 ψήφους.

Πρόσφατα ο Σ. Μπερίσα προώθησε στην ηγετική ομάδα του κόμματος και συντονιστή του στα Τίρανα τον γαμπρό του, Τζαμάρμπερ Μαλτέζι, σύζυγο της κόρης του Αργκίτα. Ενα ζευγάρι που εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής της Αλβανίας λόγω κατηγοριών που διατυπώνονται σε βάρος τους για φαινόμενα διαφθοράς και εμπλοκής σε οικονομικά σκάνδαλα. Επίσης συχνές ήταν οι δημόσιες αντιπαραθέσεις του ζευγαριού με τον σημερινό πρωθυπουργό από την περίοδο που ο τελευταίος ήταν στην αντιπολίτευση.

Μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, ο Εντι Ράμα έχει σκοπό να μην αφήσει σε χλωρό κλαρί τον Μπερίσα και τους δικούς του, καλώντας τους δικαστές να εγκαταλείψουν τις όποιες εξαρτήσεις είχαν μέχρι τώρα και να κάνουν το καθήκον τους.

Ο Μπερίσα και οι άνθρωποί του έχουν βρεθεί συχνά να εμπλέκονται σε διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς, ενώ εξαιτίας της θύελλας με τις αποταμιευτικές «πυραμίδες» που εξανέμισε τις οικονομίες των Αλβανών, έχασε στις πρόωρες εκλογές το 1997. Ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του εμφανίζονται να είναι κάτοχοι σημαντικού πλούτου και να διάγουν ανάλογη ζωή.


Χλιδή και ασφάλεια

Η οικογένεια της Αργκίτα ζει στο πιο χλιδάτο σημείο των Τιράνων, μια γειτονιά πολύ καλά φυλασσόμενη, με βίλες, όπου ζει η «αφρόκρεμα» των Αλβανών και παλιά έμεναν τα στελέχη του καθεστώτος.

Η Αργκίτα Μπερίσα - Μαλτέζι βρέθηκε τελευταία και πάλι στο στόχαστρο, με αφορμή νέες αποκαλύψεις που έγιναν πριν από λίγους μήνες, προκαλώντας την παρέμβαση της δικαιοσύνης και τον έλεγχο των φορολογικών αρχών της χώρας. Αυτό που της καταλογίζουν είναι ότι σε εμπιστευτικά έγγραφα τραπεζών, που είδαν το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν στοιχεία ότι τρεις νομικές εταιρείες τις οποίες έστησε η ίδια με συνεργάτες της στα Τίρανα -τις Malltezi & Kola, Kola & Associates και Malltezi & Associates- υπήρξαν η «πύλη» για μεγάλους ξένους επενδυτές, που ήθελαν να εξασφαλίσουν άδειες και ευνοϊκή μεταχείριση, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις. Τα έγγραφα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από τις αρχές στο πλαίσιο ερευνών για επιχειρηματίες που κατηγορούνταν για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Εκείνο που υποστηρίζεται είναι ότι τα ποσά που εισπράττονταν για λογαριασμό των εταιρειών της κ. Μαλτέζι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο από τις νομικές της υπηρεσίες.


Είναι κοινό μυστικό, λένε στα Τίρανα, ότι η κόρη του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα έβαζε πλάτη για μεγάλες ξένες επενδύσεις, που απαιτούσαν και την πολιτική υποστήριξη του πατέρα της   

Ολα ξεκίνησαν το 2005 όταν ο Σαλί Μπέρισα εξελέγη πρωθυπουργός και η Αργκίτα Μπερίσα-Μαλτέζι, που είναι λέκτορας στο πανεπιστήμιο των Τιράνων, άφησε την Πρίστινα, όπου είχε μια καλοπληρωμένη δουλειά στην αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), για να ανοίξει ένα νομικό γραφείο στα Τίρανα.

Είναι κοινό μυστικό, λένε στα Τίρανα, ότι έκτοτε η κόρη του πρωθυπουργού αποτέλεσε τη δίοδο για μεγάλες ξένες επενδύσεις, που απαιτούσαν και την πολιτική υποστήριξη του πατέρα της. Οι εταιρείες της συγκέντρωσαν μια μεγάλη λίστα των καλύτερων και... πιο προσοδοφόρων ξένων πελατών. Πρώην πελάτες των εταιρειών της που λειτούργησαν μέχρι το 2009 έχουν παραδεχτεί ότι απευθύνθηκαν στην Αργκίτα Μπερίσα λόγω της πρόσβασής της στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ώστε να παρακάμψουν οικονομικούς εκβιασμούς από τα λογής «αρπακτικά» του αλβανικού δημοσίου και όχι για τις όποιες νομικές υπηρεσίες της. Βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος είχαν καταγγείλει δημόσια ότι όσοι ήθελαν να επενδύσουν στην Αλβανία, θα έπρεπε πρώτα να απευθυνθούν στον πρώην πρωθυπουργό και μετά να περάσουν την είσοδο του γραφείου της κόρης του, που κανόνιζε για τις άδειες.

Σόι το βασίλειο

Ομως δεν είναι μόνο η κόρη του Σαλί Μπέρισα που συνεχίζει και σήμερα να απασχολεί τα δημόσια πράγματα της Αλβανίας. O σύζυγός της Τζαμάρμπερ Μαλτέζι, που προωθείται από τον Σ. Μπερίσα σε κεντρικό ρόλο στο Δημοκρατικό Κόμμα όπως δείχνουν οι εξελίξεις, ήταν «πρωταγωνιστής» μεγάλου σκανδάλου στα τέλη της περασμένης δεκαετίας. Διαχειριστής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης των ακτών της Νότιας Αλβανίας, ύψους 38 εκατ. δολαρίων που είχε υπογραφεί από κοινού από το υπουργείο Μεταφορών της Αλβανίας και την Παγκόσμια Τράπεζα, κατηγορήθηκε ως «εμπνευστής» της παράνομης κατεδάφισης μεγάλου αριθμού κατοικιών και άλλων κτιρίων, τα περισσότερα ελληνικές ιδιοκτησίες ομογενών, στον Γιαλό Χειμάρρας. Η κατακραυγή που προκλήθηκε είχε ως αποτέλεσμα η Παγκόσμια Τράπεζα να αναστείλει τη χρηματοδότηση του σχεδίου και σε ανακοίνωσή της να δεχτεί ότι έγιναν λάθη και ότι η τοποθέτηση του Γ. Μαλτέζι στη θέση του διαχειριστή του έργου «ήταν λάθος», κάτι που οδήγησε τελικά και στην παραίτησή του.

Σύμφωνα με το πόρισμα επιθεωρητών της τράπεζας, ο Γ. Μαλτέζι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατεδάφιση των κατοικιών στον Γιαλό, ενώ ο ίδιος, αν και διαχειριστής του σχεδίου, ίδρυσε δική του εταιρεία, η οποία θα συμμετείχε στο σχέδιο της τουριστικής αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης.

Από την πλευρά του το ζεύγος Μαλτέζι αποδίδει όσα τους καταλογίζονται σε μεθοδεύσεις του Εντι Ράμα και συνεργατών του, απαντώντας ότι τίποτα δεν έχει αποδειχτεί στη δικαιοσύνη, ενώ αντεπιτίθενται κατηγορώντας για σκάνδαλα τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του Λίντα Μπάσα.


 ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
  ethnos.gr 

http://www.himara.gr/prosopa/3811-i-kori-tou-berisha-kai-oi-biznes-eis-to-onoma-tou-patros#at_pco=tst-1.0&at_si=59ec5aeb5c9232aa&at_ab=per-2&at_pos=1&at_tot=2

 16 Νοεμβρίου 2014 

 FILE PHOTO: Italian premier Paolo Gentiloni (R) and his Albanian counterpart Edi Rama (L) during a joint press conference at the end of their meeting at Villa Doria Pamphili in Rome, Italy, 11 October 2017. EPA, GIUSEPPE LAMI

 2.
Ξεριζώνουν τους Ελληνες για να κρατηθούν στην εξουσία: Αντιπερισπασμός για το σκάνδαλο διαφθοράς του Ράμα.  

Προβληματικός μήνας… ο Οκτώβριος για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία. Ηταν πριν από έναν χρόνο, στις 28 Οκτωβρίου 2016, όταν 19 οικογένειες Ελλήνων της Χειμάρρας είδαν στην πόρτα τους ειδοποιητήρια υπογεγραμμένα από τον ελληνικής καταγωγής δήμαρχο Γιώργο Γκόρο, που τις καλούσαν να εγκαταλείψουν εντός πέντε ημερών τις οικίες τους γιατί αυτές θα κατεδαφίζονταν στον βωμό ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου αστικής «ανάπλασης». 

Στο άκουσμα της είδησης, έμελλε τότε να ξεσπάσει σάλος αντιδράσεων από την πλευρά της ελληνικής μειονότητας και την Αθήνα, με αποτέλεσμα τελικώς οι επίμαχες κατεδαφίσεις να μείνουν στα χαρτιά. Σήμερα, ωστόσο, έναν χρόνο μετά και ενώ η Αλβανία πλέον κλονίζεται από ένα σκάνδαλο μεγατόνων σε βάρος υπουργών που κατηγορούνται για… εμπόριο ναρκωτικών και όπλων (ένα σκάνδαλο που φτάνει μέχρι και το γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού Εντι Ράμα), η ελληνική μειονότητα βρίσκεται και πάλι… στο στόχαστρο ειδοποιητηρίων. 

Στο ίδιο έργο θεατές… συνολικά 19 οικογένειες Βορειοηπειρωτών, των οποίων τα σπίτια και οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο κέντρο της Χειμάρρας, έλαβαν προχθές ειδοποιητήρια που τις καλούν να εκκενώσουν τις εστίες τους, καθώς αυτές πρόκειται να κατεδαφιστούν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την καλούμενη «αστική αναγέννηση». 

Η Επιθεώρηση Χωροταξίας του Δήμου Χειμάρρας έστειλε στους κατοίκους ειδοποιητήρια με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου, που φέρουν την υπογραφή του επικεφαλής της Επιθεώρησης Ρενάτο Χόνταϊ, με τα οποία τους ζητά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους  εντός πέντε ημερών. 

Στην ελληνική πλευρά επικρατούσε ανησυχία από πριν, καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι το καθεστώς Εντι Ράμα ίσως επιχειρήσει να παίξει το χαρτί του εθνικισμού κατά των Ελλήνων ως αντιπερισπασμό, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της Αλβανίας από το σκάνδαλο της  τελευταίας εβδομάδας.

 Ο λόγος για μια υπόθεση στο πλαίσιο της οποίας ενοχοποιούνται εκλεκτοί υπουργοί της κυβέρνησης Ράμα (ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σ. Ταχίρι κ.ά.) ως «νονοί» σε αλβανοϊταλικό κύκλωμα εμπορίου ναρκωτικών και όπλων. Δυστυχώς οι ελληνικοί φόβοι περί αλβανικού αντιπερισπασμού έμελλε να επιβεβαιωθούν στην πράξη, με τα 19 νέα ειδοποιητήρια.

 Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο αντιπολιτευόμενος αλβανικός Τύπος υποστηρίζει ότι ο Ράμα στοχοποιεί την ελληνική μειονότητα σε μια προσπάθεια να απομακρύνει την προσοχή της αλβανικής κοινής γνώμης από το σκάνδαλο. Ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος μιλάει για «ξαφνική κίνηση του Δήμου Χειμάρρας» που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα αναβάλλονταν «μέχρις ότου οι κάτοικοι να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας». 

Η κίνηση του αλβανικού καθεστώτος έρχεται να περιπλέξει τα πράγματα, εντός των αλβανικών συνόρων (στις σχέσεις του Ράμα με την ελληνική εθνική μειονότητα) και εκτός (στις σχέσεις του Αλβανού πρωθυπουργού με την Ελλάδα και τον διεθνή παράγοντα, ενώ τα Τίρανα φιλοδοξούν να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ τους πρώτους μήνες του 2018). 

Η αλβανική κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει τους «έξω» ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα μέσα στο 2017. Το σκηνικό, ωστόσο, δείχνει πλέον να αλλάζει, καθώς ο Ράμα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, να καλείται να απολογηθεί για ένα κολοσσιαίο σκάνδαλο από το οποίο πολύ δύσκολα θα καταφέρει να βγει αλώβητος. 

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, τίθενται πλέον εν αμφιβόλω και οι επόμενες κινήσεις στον άξονα Αθήνας-Τιράνων. Οι συζητήσεις που είχαν γίνει για πιθανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κοτζιά και Μπουσάτι μέσα στον Νοέμβριο, πλέον αναθεωρούνται μέχρι νεωτέρας. Εκείνο που παραμένει αμετακίνητο είναι η θέση της Αθήνας να συνδέει άμεσα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας με την αναγνώριση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ 

«Προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί μέτρα καταστροφής περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας… Πολλοί δε την ερμηνεύουν ως πράξη που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της αλβανικής κοινής γνώμης από το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει με το ναρκεμπόριο. Ελπίζουμε να μην είναι έτσι» σημειώνει με χθεσινή του ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. 

 ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, φύλλο 20ης Οκτωβρίου 2017

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:

http://mignatiou.com/2017/10/xerizonoun-tous-ellines-gia-na-kratithoun-stin-exousia-antiperispasmos-gia-to-skandalo-diafthoras-tou-rama/


21/10/2017