S-400 και THAAD στη μάχη της Μ. Ανατολής – Εξοπλιστικός πυρετός στη Σ.Αραβία.
Το πυραυλικό σύστημα S-400
Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να προμηθευτεί S-400 από τη Ρωσία, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Arabiya, το οποίο ελέγχεται από την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. Η είδηση μεταδόθηκε μετά την πρόσφατη επίσκεψη του βασιλιά της Σ. Αραβίας Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζιζ Αλ Σαούντ στη Μόσχα, που είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Σαουδάραβα βασιλιά στη Ρωσία.
- Οι δύο χώρες υπέγραψαν Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης (ΜΟU) για παροχή βοήθειας και τεχνογνωσίας, προκειμένου η Σαουδική Αραβία να αναπτύξει τη δική της αμυντική βιομηχανία.
Πλέον των S-400, η συμφωνία προβλέπει και την προμήθεια (από την ρωσική Rosoboronexport) συστημάτων Kornet-EM, TOS-1A, AGS-30 και Kalashnikov AK-103, χωρίς να είναι γνωστή η ποσότητα του κάθε είδους-συστήματος. Μέρος της παραγωγής των παραπάνω συστημάτων θα παραχθούν στη Σ. Αραβία, χωρίς να δοθεί στη δημοσιότητα χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με το Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), είναι η πρώτη φορά που η Σ. Αραβία προμηθεύεται όπλα από τη Ρωσία. Τον βασιλιά Αλ Σαούντ συνόδευσαν στη Ρωσία περισσότεροι από 200 αντιπρόσωποι και 85 διευθυντικά στελέχη διαφόρων σαουδαραβικών εταιρειών, με σκοπό τη διερεύνηση και σύναψη εμπορικών συμφωνιών με ρωσικές εταιρείες.
Συμφωνήθηκε ακόμα η συνεργασία για επενδύσεις ενός εκατ. δολαρίων σε ερευνητικά προγράμματα φυσικού αερίου και πετροχημικών εργοστασίων. Οι συμφωνίες θα υλοποιηθούν από την αραβική Aramco και ρωσικό fund επενδύσεων (RDIF), ενώ συμμετέχει και η ρωσική εταιρεία Sibur. Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, γεωργίας, υπηρεσιών διαδικτύου, εμπορίου και κοινωνικής ανάπτυξης.
- Ένα 24ωρο αργότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση συστήματος πυραυλικής άμυνας Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) στη Σαουδική Αραβία, με εκτιμώμενο κόστος 15 δισ. δολαρίων.
Η ενδεχόμενη πώληση «θα στηρίξει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με την ενίσχυση της ασφάλειας μιας φιλικής χώρας» και δεν θα µεταβάλει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Συντονισμού Ασφαλείας (Defense Security Cooperation Agency, DSCA) του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Το ίδιο σύστημα (THAAD) στην περιοχή του Κόλπου έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
H Σαουδική Αραβία ζήτησε από τις ΗΠΑ να προμηθευτεί 44 THAAD και 360 βλήματα, καθώς επίσης 16 σταθμούς ελέγχου πυρός και επικοινωνιών, επτά ραντάρ AN/TPY-2, μεταφορείς και λοιπό εξοπλισμό. Τα αντιβαλλιστικά αντιπυραυλικά συστήματα THAAD έχουν την δυνατότητα να εντοπίζουν στόχους μεγέθους 1 τ.μ. από απόσταση μεγαλύτερη των 1.200 χλμ, έxουν εμβέλεια 200 χιλιόμετρων και μέγιστο ύψος αναχαίτισης τα 150 χιλιόμετρα. Συστήματα THAAD αναπτύχθηκαν πρόσφατα στη Ν. Κορέα.
Σύστημα THAAD
Το S-400 είναι ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο και ικανό αντιαεροπορικό-αντιβαλλιστικό σύστημα το όποιο διαθέτει τρομακτικές δυνατότητες εμπλοκής πολλαπλών και διαφορετικών στόχων. Η απόσταση ανίχνευσης είναι μικρότερη των THAAD. Παρέχει προστασία από διαφορετικές απειλές (στρατηγικά βομβαρδιστικά, τακτικά μαχητικά αεροσκάφη, μη-επανδρωμένα συστήματα, βλήματα cruise και βαλλιστικά βλήματα), ενώ η προστασία αυτή παρέχεται κλιμακωτά έως τα 400 χιλιόμετρα και σε μεγάλο υψόμετρο (έως τα 185 χιλιόμετρα).
Η Σαουδική Αραβία έχει ιδιαίτερα τεταμένες σχέσεις με το Ιράν, λόγω και των θρησκευτικών διαφορών αλλά κυρίως για την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή. Η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας η οποία εμπλέκεται στον πόλεμο της Υεμένης συμπεριλήφθηκε στη μαύρη λίστα των χωρών και των οντοτήτων που διέπραξαν το 2016 φόνους και ακρωτηριασμούς παιδιών, τα οποία δημοσιοποίησε την Πέμπτη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Οι δυνάμεις της συμμαχίας της Σ. Αραβίας σκότωσαν και τραυμάτισαν 683 παιδιά στην Υεμένη και εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον δεκάδων σχολείων και νοσοκομείων.
Οι τεκτονικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή και η επικείμενη επαναχάραξη των συνόρων, προκαλούν ανησυχία στον βασιλικό οίκο της Σ. Αραβίας, τόσο για την ακεραιότητα της χώρας, όσο και για τη ζωή των μελών του. Με τις μαζικές προμήθειες όπλων από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, τους μεγάλους δηλαδή «παίκτες» στην περιοχή, επιχειρούν να εξαγοράζουν παρασκηνιακά την ακεραιότητα των συνόρων τους. Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν προκάλεσε πολιτικές εκρήξεις στις σχέσεις των χωρών της περιοχής και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις.
ΠΗΓΗ:
8/10/2017