Τα 12,994 δισ. ευρώ έφτασαν τα έσοδα από τον τουρισμό: Αύξηση κατά 10,3%. O τουρισμός όπλο για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση;



O τουρισμός όπλο για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση; 
Μεγάλη αύξηση το 2017

  Δεν είναι όλα ρόδινα στην Ελλάδα, αλλά ο τουρισμός της φέτος γνώρισε μεγάλη άνθηση, όπως γράφει στην ιστοσελίδα του Fox News η Έιμι Κέλογκ. 

“Το 2017 ήταν η χρονιά που άφησε πίσω της την κρίση”, λέει στην Αμερικανίδα δημοσιογράφο ο ταξιδιωτικός πράκτορας Δίκαιος Καλαβρυτινός που εργάζεται στην Αθήνα. “Αυτή τη χρονιά, η κατάσταση στην Αθήνα και στην Ελλάδα γενικότερα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα”, προσθέτει ο ίδιος. 

Ο τουρισμός γνώρισε αύξηση 7% μέσα στο 2017, εξέλιξη πολύ σημαντική για τον ζωτικό αυτό τομέα της ελληνικής οικονομίας. Μια στις πέντε νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα δημιουργήθηκε στον τομέα του τουρισμού και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις κάθε 30 τουρίστες δημιουργούν μια νέα θέση εργασίας για κάθε Έλληνα πολίτη.

 Ο κ. Καλαβρυτινός χαρακτηρίζει την Αθήνα μια από τις ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο και υποστηρίζει ότι η είναι η πόλη με τις καλύτερες υπηρεσίες. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν κρατήσει τους τουρίστες μακριά. Η Τουρκία, που είναι μια ανταγωνιστική αγορά, έχει επίσης βιώσει ταραχές, γεγονός που στρέφει το ενδιαφέρον των τουριστών στην Ελλάδα, αναφέρει η δημοσιογράφος του Fox News και προσθέτει ότι δεν υπάρχουν πια οι ογκώδεις εκείνες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονταν στη διάρκεια της κρίσης. 

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού κ. Αλέξανδρος Βασιλικός δήλωσε στο Fox News: “Δεν έχουμε πλέον ταραχές. Βλέπουμε ότι οι πελάτες μας δεν ανησυχούν πια. Αυτό ήταν ένα μεγάλο ζήτημα για εμάς μέχρι το 2015”. 

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι στη βιομηχανία του τουρισμού που παραπονιούνται ότι οι υψηλότεροι φόροι που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο των πακέτων διάσωσης και τα αυστηρότερα εισπρακτικά μέτρα έχουν περιορίσει τα καθαρά κέρδη, αλλά μολαταύτα ο κλάδος σημειώνει πρόοδο.

 Οικονομολόγοι επισημαίνουν και άλλες θετικές ενδείξεις: η Ελλάδα βγήκε το καλοκαίρι στις αγορές. Τα ελληνικά ομόλογα κατέγραψαν χαμηλή απόδοση και οι διαρθρωτικές αλλαγές οδήγησαν σε μικρότερες κρατικές παρεμβάσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων καθιστώντας πολλές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές. 

Για πρώτη φορά σημειώθηκε ανάπτυξη το 2017 παρότι χαμηλή.

 Αλλά με το χρέος να παραμένει στο 180% του ΑΕΠ υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος. Το ποσοστό της ανεργίας έχει μειωθεί, αλλά ακόμη ένας στους πέντε είναι άνεργος, ενώ σχεδόν οι μισοί νέοι είναι άνεργοι. Εξάλλου έχει σημειωθεί σε μεγάλο βαθμό και το φαινόμενο που αποκαλείται brain drain (ή αλλιώς η φυγή μυαλών). 

Ωστόσο ο κ.Βασιλικός επισημαίνει ότι οι Έλληνες θα πρέπει να αναζητήσουν τις ευκαιρίες στις προκλήσεις που παρουσιάζονται. 

“Δεν μπορούμε να βλέπουμε αρνητικά τα πράγματα. Πρέπει να τα βλέπουμε με δημιουργικό τρόπο. Αν δεν βρεις σήμερα δουλειά όπως έβρισκες πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξεις και την οπτική σου”.

  http://mignatiou.com/2017/11/o-tourismos-oplo-gia-na-xeperasi-i-ellada-tin-krisi-megali-afxisi-to-2017/

27/11/2017






 Aύξηση κατά 10,3% εμφάνισαν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τα έσοδα από τον τουρισμό αγγίζοντας τα 12,994 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος αντανακλά  την αύξηση του αριθμού των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας την περίοδο αυτή. 

Πιο συγκεκριμένα η εισερχόμενη τουριστική κίνηση ξεπέρασε τα 23,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες έναντι 21,4 εκατομμύρια που είχαν επισκεφθεί τη χώρα μας την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 διαμορφώθηκε στις 16.047 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28 αυξήθηκε κατά 15,1% και διαμορφώθηκε στις 7,488 εκατ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 9,8%, ενώ αυτή από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 6,3%. 

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 19,7% και διαμορφώθηκαν στα 5.546 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 5,6% και διαμορφώθηκαν στα 3.285 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 18% και διαμορφώθηκαν στα 923 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 25,7% και διαμορφώθηκαν στα 2.075 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης αυξήθηκαν κατά 15,8% και διαμορφώθηκαν στα 1.890 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, μείωση κατά 3,1% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 385 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,2% και διαμορφώθηκαν στα 683 εκατ. ευρώ. 

Χ.Ζ, ΑΠΕ-ΜΠΕ


23/11/2017