Τα ρομπότ αντικαθιστούν τα τρακτέρ και αλλάζουν τα πάντα στις καλλιέργειες.




Ο Henry Ford είχε δηλώσει κάποτε: «Αν είχα ρωτήσει τους ανθρώπους τι θέλουν, σίγουρα θα ζητούσαν ταχύτερα άλογα». Η ρήση αυτή του εμβληματικού βιομήχανου αποτελεί τη βάση της φιλοσοφίας της SwarmFarm, μιας αυστραλιανής εταιρείας που αναπτύσσει τεχνολογίες ρομποτικής γεωργίας. Και επειδή έχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή που τα άλογα έσερναν τα γεωργικά μηχανήματα, η SwarmFarm εστιάζει το ενδιαφέρον και τις ερευνητικές της προσπάθειες στις συσκευές, τους αυτοματισμούς και τις εφαρμογές που θα διαμορφώσουν την επόμενη ημέρα της γεωργίας σε όλο τον πλανήτη.

Οι ανάγκες καλλιέργειας και οι διατροφικές απαιτήσεις του πλανήτη άλλωστε αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς. Ρυθμούς που αδυνατεί να καλύψει η υπάρχουσα τεχνολογία, ενώ τα περιθώρια κέρδους των αγροτών συμπιέζονται διαρκώς. Γι’ αυτό και οι ιθύνοντες της εταιρείας οραματίζονται ένα μέλλον όπου δεν θα κατασκευάζουμε μεγαλύτερα, αλλά αποτελεσματικότερα και εξυπνότερα γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία.

Τι θα κάνουν τα SwarmBot

Πριν λίγες ημέρες, η SwarmFarm ανακοίνωσε μια νέα συνεργασία με την Bosch με στόχο την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς γεωργικών ρομπότ που θα μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι γεωργικές επιχειρήσεις διαχειρίζονται τις καλλιέργειες τους.

Η αυστραλιανή εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει την τεχνολογική πλατφόρμα SwarmBot που επιτρέπει στους αγρότες να υιοθετήσουν νέες πρακτικές και να εντάξουν την καινοτομία στα γεωργικά τους συστήματα μέσω της αξιοποίησης «σμήνους» έξυπνων και αυτοματοποιημένων ρομπότ.

Μια επίδειξη των δυνατοτήτων του SwarmBot σε αυτό το βίντεο.


Δεν πρόκειται όμως για αυτοκινούμενα τρακτέρ. Όπως δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SwarmFarm, Andrew Bate: «Το SwarmBot δεν είναι ένας ελκυστήρας χωρίς οδηγό, όπως και το τρακτέρ δεν ήταν εξέλιξη του άροτρου με άλογο. Τα άλογα αντικαταστάθηκαν εντελώς. Γι’ αυτό και η επερχόμενη επανάσταση στη γεωργία δεν θα στηριχτεί στο τρακτέρ».

Cloud και big data στην υπηρεσία του αγρότη

Στην πλατφόρμα SwarmBot λοιπόν, η ρομποτική τεχνολογία εντάσσεται σε ένα οικοσύστημα εφαρμογών που αναπτύσσονται από ανεξάρτητους προγραμματιστές με στόχο να αυξήσει τις γεωργικές αποδόσεις και να μειώσει τα έξοδα του παραγωγού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και συνδυάζονται τεχνολογίες αυτοματισμού, εξοπλισμός και αξεσουάρ ανίχνευσης και εντοπισμού, το cloud computing και η αξιοποίηση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Το τελικό μοντέλο παραγωγής του SwarmBot θα κυκλοφορήσει στην αγορά της Αυστραλίας από τη Bosch στα μέσα του 2018, ενώ σύντομα θα διατεθεί και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Περισσότερα στο επίσημο site της SwarmFarm

Του Γιάννη Γορανίτη

 22 Νοεμβρίου 2017 






ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ