Η αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ και η εξυπηρέτηση ελληνικών συμφερόντων.



To τελευταίο χρονικό διάστημα εκτιμάται ως εξαιρετικά επωφελές στις σχέσεις Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ, ειδικότερα ως προς το αμυντικό σκέλος της συνεργασίας.  Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει ήδη ξεκινήσει η Πολυεθνική Άσκηση ΝΙΡΙΗΣ με συμμετοχές από το Ισραηλινό ναυτικό, τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία ενώ στις 16/11 ολοκληρώθηκε η αεροπορική άσκηση Blue Flag 2017 στην οποία συμμετείχε  η 335 Μοίρα της Π.Α. Παράλληλα, το προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκε  συνεκπαίδευση Καταδρομέων της Κυπριακής Εθνοφρουράς  από Ισραηλινούς επιβεβαιώνοντας το άριστο επίπεδο συνεργασίας και στον τομέα αυτό μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ.

Ιδιαιτέρως σημαντική όμως ήταν η επίσκεψη του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας παράλληλα με αυτήν του Κύπριου ομολόγου του στην Αθήνα το διήμερο 7-8 Νοεμβρίου 2017. Η Αθήνα προσδοκά μεγαλύτερη συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης με την διοργάνωση κοινών ασκήσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ώστε να αντληθούν τα μέγιστα δυνατά διδάγματα από τον εμπειροπόλεμο Ισραηλινό Στρατό ενώ οι Ισραηλινοί ζητούν συνεργασία στους τομείς των αεροναυτικών επιχειρήσεων. Ένας τομέας στον οποίο υπάρχει διαρκής εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεων Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και η διαχείριση ασύμμετρων απειλών. Οι Ισραηλινές υπηρεσίες εδώ και 40 χρόνια διαχειρίζονται έναν ακήρυχτο τέτοιο πόλεμο στη Δυτική Όχθη, στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο απέναντι στην Χεζμπολάχ.

Το κομμάτι των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο που ενδιαφέρει τις Ισραηλινές Αμυντικές Βιομηχανίες αλλά αναμένονται ουσιαστικά βήματα από ελληνικής πλευράς.  Ήδη οι Ισραηλινοί ανέλαβαν την προμήθεια των νέων Κυπριακών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών ενώ πριν μερικούς μήνες παρέδωσαν το νεότευκτο περιπολικό ανοιχτής θάλασσας της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να επιτηρεί την Κυπριακή ΑΟΖ ενώ έχουν κάνει μία πολλή καλή προσφορά από πλευράς κόστους/ωφελείας για πυρομαχικά αρμάτων 120χιλ που ακόμα δεν έχει ληφθεί υπόψη από τον Ελληνικό Στρατό.

Επίσης, από τις πλέον σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν η δημιουργία μόνιμης επιτροπής η οποία θα προετοιμάζει τις τριμερείς υπουργικές συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση.

Τα παραπάνω σηματοδοτούν μια νέα εμβάθυνση και ποιοτική διεύρυνση των σχέσεων Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ. Λαμβάνοντας υπόψη  την γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή η στρατηγική συνεργασία  των τριών προαναφερθέντων κρατών αποτελεί εχέγγυα για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παράλληλα με την προώθηση και εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων. Κομβικής σημασία εμφανίζεται η πολύ θετική αντιμετώπιση των σχέσεων Ελληνισμού με Ισραήλ από τις ΗΠΑ ενώ η συμμετοχή των ΗΠΑ έστω και ως παρατηρητών στη πρόσφατη άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας στη περιοχή των Δωδεκανήσων. Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην αεροναυτική άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017», με δραστηριότητες εν όρμω, στη Ναυτική Βάση Σούδας, και εν πλώ, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κρητικού και Νότιου Αιγαίου Πελάγους. 

Η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017» είναι πολυεθνική άσκηση τύπου INVITEX (Invitation Exercise) που σχεδιάσθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό με σκοπό την εξάσκηση σε διαδικασίες τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου όσο και επί των σύγχρονων μορφών απειλών, σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας και σε επιχειρήσεις εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού, προσομοιάζοντας ένα ρεαλιστικό περιβάλλον εκπαίδευσης και απειλών. Επιπρόσθετα, στην εν λόγω Άσκηση θα συμμετέχουν η Συμμαχική Ναυτική Δύναμη Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG-2) με το πλοίο αμφίβιων δυνάμεων HMS OCEAN, πλοίο έδρας του Διοικητού SNMG-2, με μικτή ομάδα πεζοναυτών από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, καθώς και μονάδες της Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG-2) και του Ναυτικού του Ισραήλ.

Ανακεφαλαιώνοντας, η πολύπλευρη και πολυδιάστατη αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών του Ελληνισμού και του Ισραήλ καθώς και η περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας ΗΠΑ αποτελούν γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας σε μια περίοδο διαρκούς απομόνωσης της Τουρκίας. Πρόκειται για ιδιαίτερα ιστορική στιγμή καθώς ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν υπήρξε τέτοια σημαντική συγκυρία για την αναγνώριση και την  προώθηση των ελληνικών συμφερόντων.

  Γιάννης Νικήτας,
διαπιστευμένος στρατιωτικός συντάκτης του ΥΠΕΘΑ και ιδιοκτήτης της νεοσύστατης ιστοσελίδας για θέματα άμυνας και ασφάλειας www.defencereview.gr


 21 Νοεμβρίου 2017 


                 ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ                  





Blue Flag: 
Μια σημαντική διεθνής αεροπορική άσκηση για το Ισραήλ και την Ελλάδα.


Για έντεκα ημέρες, από τις 9/11/17, πάνω από την έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ και στην Ανατολική Μεσόγειο, θα διεξάγεται η μεγαλύτερη εναέρια άσκηση που έχει πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ, η περίφημη Blue Flag, το “Top Gun” των αεροπορικών ασκήσεων, που κάθε μάχιμος πιλότος θα ήθελε να συμμετάσχει.  Ιδιαίτερα εκτενής είναι η κάλυψη από τα Ισραηλινά ΜΜΕ, της διεθνούς στρατιωτικής άσκησης, στην  οποία συμμετέχουν περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και  τουλάχιστον  1.000 υψηλά καταρτισμένοι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών από οκτώ χώρες. Το Ισραήλ φιλοξενεί για τρίτη φορά αυτή την άσκηση, η οποία πραγματοποιείται ανά δύο χρόνια. Στην Blue Flag συμμετέχουν εκτός του οικοδεσπότη Ισραήλ, η Ελλάδα, η Πολωνία και οι ΗΠΑ με Α/Φ F-16, η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000D, η Γερμανία με αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, η Ιταλία με παραλλαγές δικινητήριων μαχητικών-επιθετικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων Panavia Tornado και  για πρώτη φορά  η Ινδία με αεροσκάφη C-130J Super Hercules.

Η άσκηση Blue Flag στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των αεροπορικών δυνάμεων, όσον αφορά τον σχεδιασμό, τη στόχευση και τον συντονισμό διοίκησης και ελέγχου. Σύμφωνα δε με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία [IAF], η άσκηση αφενός παρέχει στο Ισραήλ τη δυνατότητα να οικοδομήσει σχέσεις με άλλες χώρες, και αφετέρου επιτρέπει στην IAF να δει πού βρίσκεται στον τομέα της εκπαίδευσης, της δίνει δε τη δυνατότητα να μάθει διαφορετικές μεθόδους επίλυσης προβλημάτων, με την συνεκπαίδευση διαφορετικών πολεμικών αεροπορικών δυνάμεων, που ανήκουν και σε διαφορετικούς στρατιωτικούς οργανισμούς.  Σημειώνεται ότι η είδηση για την πραγματοποίηση της άσκησης Blue Flag δημοσιεύεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, όπως  Maariv, Israel Hayom, Jerusalem Post  και Haaretz.

Η αεροπορική βάση που φιλοξενεί τα Α/Φ είναι η OVDA, η νοτιότερη αεροπορική βάση του Ισραήλ, στην έρημο Νεγκέβ, σε απόσταση περίπου 60 ΚΜ από την  πόλη του Εϊλάτ, στον κόλπο της Άκαμπα, στην Ερυθρά θάλασσα.  Μάλιστα η αεροπορική βάση  OVDA χρησιμοποιείται και ως αεροδρόμιο για διεθνείς αεροπορικές πτήσεις, για μεγάλα Α/Φ, καθόσον ευρίσκεται πολύ κοντά στο Εϊλάτ, που θεωρείται το Ισραηλινό Μαϊάμι, αφού η πόλη του Εϊλάτ είναι ένας από τους  σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς  του Ισραήλ, με εκπληκτικά ξενοδοχεία και θαυμάσιες παραλίες στην Ερυθρά θάλασσα, παρά το μικρό της μέγεθος, αφού «συμπιέζεται» ανάμεσα από την Αιγυπτιακή Τάμπα και την Ιορδανική Άκαμπα.

Πολλά τα ενδιαφέροντα από την εν λόγω άσκηση. Όπως προαναφέραμε είναι η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση που διεξήχθη στο Ισραήλ, με αριθμό –ρεκόρ , 8 συμμετοχές κρατών, για την Blue Flag. Η Ινδία συμμετέχει για πρώτη φορά. Υπόψη ότι οι σχέσεις Ισραήλ-Ινδίας στον τομέα της άμυνας έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, με το Δελχί να εξελίσσεται σε σημαντικό αγοραστή ισραηλινού στρατιωτικού εξοπλισμού. Ακόμη για πρώτη φορά στα 100 χρόνια, η Γερμανική Luftwaffe πετά στους ουρανούς  της Παλαιστίνης. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η (φανταστική) «χώρα των Γερακιών» (Falcon Land), που αποκαλείται «Μπλε Ομάδα», αποτελείται από αεροπορικές μοίρες των επτά ξένων χωρών και του Ισραήλ. Ο αντίπαλός τους, είναι η «Χώρα του Πουθενά» (Nowhere Land), της οποία ηγείται η Ερυθρά Μοίρα 10 (Red Squadron) της Ισραηλινής Αεροπορίας (IAF), μια μονάδα μαχητικών αεροσκαφών F-16 που χρησιμοποιούνται σε ασκήσεις για την προσομοίωση εχθρικών αεροσκαφών. Στην «Χώρα του Πουθενά», οι επιχειρήσεις της Ερυθράς Μοίρας  υποστηρίζονται επίσης από μονάδες UAV (μη  επανδρωμένων αεροσκαφών)   και μια πυροβολαρχία αντιαεροπορικών βλημάτων εδάφους-αέρος.

Στα Ισραηλινά δημοσιεύματα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην συνεργασία Ελλάδος και Ισραήλ,  όπου μεταξύ άλλων τονίζεται, ότι «το Ισραήλ συνεργάζεται ευρέως με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και έχει πραγματοποιήσει αρκετές στρατιωτικές ασκήσεις με την Ελλάδα, όπως η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2017 τον  παρελθόντα Μάρτιο». Στην εφημερίδα  Jerusalem Post , υπάρχουν και δηλώσεις Ελλήνων πιλότων, όπως του σμηναγού Καλογερίδη, της 335 Μοίρας, που συμμετέχει με άλλους πιλότους μας με Α/Φ F-16 (Block 52+Advanced) της 116 Πτέρυγα Μάχης, από την  αεροπορική βάση της Αράξου. Η 335 Μοίρα «Τίγρης», είναι η παλαιότερη Μοίρα της ΠΑ, αφού συγκροτήθηκε όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από τους Γερμανούς, τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης, την σημερινή αεροπορική Ισραηλινή βάση Tel Nof , δηλαδή λίγους μήνες μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς. Αυτό δήλωσε ο σμηναγός Καλογερίδης, λέγοντας ότι αισθάνεται μεγάλη συγκίνηση, που έρχεται ξανά εκεί που γεννήθηκε η μοίρα του, γεγονός εκπληκτικό και που εντυπωσίασε τους Ισραηλινούς.  Καταλήγοντας θα επισημάνουμε, ότι η Ελλάδα με την  Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι παρούσα στα κορυφαία στρατιωτικά γεγονότα στην περιοχή Αν. Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, πολύ καλός  σύμμαχος και στρατηγικός συνεταίρος του Ισραήλ. Και πως θα μπορούσε να απουσιάσει από ένα τέτοιο γεγονός, όπου συμμετέχουν οι  κορυφαίες αεροπορίες του κόσμου, Ελλάδος, ΗΠΑ και Ισραήλ;

   Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης ,
Αντγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, πρώην Αξκος επιχειρήσεων της ECMM στον πόλεμο της Βοσνίας, Απόφοιτος Tactical Intelligence School (U.S.Army), Μεταπτυχιακό (Μ.Sc.)  στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Δικαίου του ΕΚΠΑ, μέλος ΔΣ του ΕΛΙΣΜΕ.

Πηγές: www.haaretz.com , www.jpost.com, www.Timesofisrael.com

Φωτό: Εφημερίδα Jerusalem Post


15/11/2017