«Κάτι τρέχει» με το Σκοπιανό! Προσοχή στις… παγίδες


 Φαίνεται ότι «κάτι τρέχει» με το Σκοπιανό! Δεν είναι μόνο τα πρόσφατα δημοσιεύματα που το φέρνουν στο προσκήνιο, αλλά και η μάλλον αγχωτική αναφορά του ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά στην τελευταία του συνέντευξη για την αναγκαιότητα επίλυσής του στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Ο χρόνος αυτός συνδέεται πρωτίστως με τη Σύνοδο Κορυφής (summit) του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο 2018 στις Βρυξέλλες, όπου εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική πίεση για την ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στον Οργανισμό.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο 2008 στο Βουκουρέστι, μετά από άριστη προετοιμασία και επιτυχή χειρισμό της κυβέρνησης Καραμανλή, αποφασίστηκε ομόφωνα (σημ. είναι μεγάλο λάθος να μιλάμε και να διαφημίζουμε «το βέτο» αλλά θα πρέπει προβάλουμε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση (consensus)) ότι η ένταξη της πΓΔΜ στην Συμμαχία θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά από εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για το όνομα με την Ελλάδα! Δέκα χρόνια μετά την απόφαση αυτή, οι ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή όπως η Γερμανία, πιέζουν για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ προκειμένου να διασφαλισθεί η εύθραυστη σταθερότητα στην χώρα και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Το νέο στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά προστίθεται στην ονοματολογία, το όνομα «Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία». Μπορεί στο πρώτο άκουσμα να πει κάποιος «πολύ ωραία δεν περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγο του» αλλά φοβόμαστε ότι υπάρχουν παγίδες. Μήπως το όνομα αυτό θα είναι μόνο για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σε Διεθνείς Οργανισμούς και στις σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ η γειτονική μας χώρα θα διατηρήσει το Συνταγματικό της όνομα στις διμερείς σχέσεις της με τις πάνω  από 130 χώρες που την έχουν αναγνωρίσει με αυτό; Οπότε εμείς «παίρνουμε»… ένα όνομα χωρίς την λέξη Μακεδονία και αυτοί «παίρνουν» τη διατήρηση του Συνταγματικού ονόματος; Έτσι παύει να υπάρχει όμως ο όρος «erga omnes» που σημαίνει έναντι όλων και για κάθε χρήση, που μακροπρόθεσμα θα εξασθενούσε την χρησιμοποίηση του ονόματος «Μακεδονία» και του επιθέτου «Μακεδονικό» που δυστυχώς έχει επικρατήσει; Σταματάει έτσι ο αλυτρωτισμός της γειτονικής μας χώρας;

H νέα κυβέρνηση του κ. Zoran Zaev η οποία μετά τις δημοτικές εκλογές φαίνεται να ισχυροποιείται, έχει δείξει πραγματισμό και ένα όντως πνεύμα συνεννόησης με την Ελλάδα αν και ο εμπειρότατος παρά την ηλικία του ΥΠΕΞ κ. Nikola Dimitrov αλλιώς συνομιλεί με τον κ. Κοτζιά και αλλιώς με τους ομολόγους άλλων κρατών. Δυσκολευόμαστε όμως να πιστέψουμε ότι κυβέρνηση Zaev θα εγκαταλείψει την… «εθνική γραμμή» και θα αποδεχθεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις και για τον λόγο αυτό εκτιμάται ότι ίσως παραιτηθεί από το όνομα στους διεθνείς οργανισμούς αλλά θα κρατήσει το όνομα και το απορρέον επίθετο σε διμερείς σχέσεις και στα διαβατήρια, εμπορικές συμφωνίες, τίτλους οργανισμών,  γλώσσα κλπ.

Όσο και να θέλει η  Κυβέρνηση, αν τελικά κάνει έναν τέτοιο… «έντιμο συμβιβασμό», να το πλασάρει ως εθνική νίκη, θα είναι τελικά μάλλον «χρυσή» ήττα καθόσον θα οριστικοποιήσει διεθνώς την καθιέρωση του ονόματος «Μακεδονία» το οποίο μας αρέσει δεν μας αρέσει επικρατεί. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα βρεθεί μπροστά στις ευθύνες της, όπως όμως και η αντιπολίτευση, μεγάλη και μικρή. Το σοβαρό ερώτημα που προκύπτει είναι για το πόσο πρόθυμος είναι ο κ. πρωθυπουργός να επιτύχει μία εθνική συνεννόηση για το θέμα αυτό για να υπάρχει κοινή εθνική θέση πριν όμως από την κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης και όχι αφού έχει τελειώσει! Όποτε το έχει κάνει είναι για να αποποιηθεί  των δικών του ευθυνών και την αποφυγή πολιτικού κόστους. Από την άλλη πλευρά σημειώνεται ότι κάτι «οσμίστηκε» ο συγκυβερνών κ. Καμμένος και προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί (μικρο)πολιτικά! Δεν ήταν συμπωματική η καινούργια «κόκκινη γραμμή» του (οι κόκκινες γραμμές του βέβαια εξελίσσονται πάντα σε... «ροζ ξέφτια») κατά την βράβευση του ως εξέχουσα προσωπικότητα από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι τάσσεται εναντίον κάθε ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και ότι μια συμφωνία με την πΓΔΜ πρέπει να παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα!

Αν και δεν περιμένουμε κάτι θεαματικό στη σημερινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών M. Nimetz με τους εκπροσώπους της Ελλάδας Πρέσβη κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη και της πΓΔΜ κ. Βάσκο Ναουμόφσκ, οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και θα υπάρξουν μεγάλες πιέσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Γερμανία. Θα πρέπει να προσέξουμε τις παγίδες, αποφεύγοντας τον αυτοεγκλωβισμό μας. Δεν επιτρέπεται διασταλτική ερμηνεία του «erga omnes» και δεν θα πρέπει να χάσουμε το ισχυρό μας πλεονέκτημα που λέγεται «απόφαση Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου 2008». Τα υπόλοιπα που λέγονται είναι για τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα και ας μας επιτρέψει ο κ. Κοτζιάς να αμφισβητούμε ενίοτε «το αλάθητο του»!

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου


 21 Νοεμβρίου 2017 


FYROM
Love Kitsch? You'll Love Skopje


               ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ            


 Τα Σκόπια ετοιμάζονται για τη μάχη του ονόματος

Διπλωματικό σπριντ είναι σε εξέλιξη από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, προκειμένου να κλείσει εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα και ενισχυμένη πολιτικά και απερίσπαστη από άλλα εμπόδια, να μπει στον χορό των διαπραγματεύσεων στην πιο κρίσιμη καμπή της προσπάθειας των 26 ετών για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Από χθες ο επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση J. Haan πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια, όπου πριν μερικούς μήνες είχε ο ίδιος πρωτοστατήσει στην υπέρβαση της πολιτικής σύγκρουσης και την διεξαγωγή εκλογών. Τώρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος θέλει να στείλει το μήνυμα της στήριξης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας με την τήρηση φυσικά των αναγκαίων προϋποθέσεων και μεταρρυθμίσεων. Αναμένεται με ενδιαφέρον βεβαίως η αναφορά του κ. Haan στο θέμα της ονομασίας (χθες δεν υπήρξε καμία αναφορά), καθώς όλο και λιγότερο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρονται στον όρο αυτό, προσδοκώντας να αυξήσουν την πίεση και προς την Αθήνα. Καθώς είναι προφανές ότι εάν διαπιστωθεί στην Έκθεση της Κομισιόν ότι η ΠΓΔΜ έχει επιτελέσει σημαντικά βήματα προόδου στις μεταρρυθμίσεις, στο κράτος δικαίου και στην ομαλή συμβίωσή των δύο εθνοτήτων, η πίεση θα στραφεί στην Ελλάδα ώστε είτε να συναινέσει στην λύση του θέματος της ονομασίας είτε να αποδεχθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την προσωρινή ονομασία…

Ο κ. Haan εξήρε την πρόοδο που επιτελείται στην ΠΓΔΜ δηλώνοντας ότι «μένει να διανύσουμε το τελευταίο μίλι του μαραθωνίου» και εξέφρασε βεβαιότητα ότι η Κομισιόν θα συστήσει την ένταξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και «τα κράτη μέλη που αντιτίθενται θα αντιδράσουν θετικά σε αυτή την σύσταση». Ο κ. Zaev όταν ρωτήθηκε για το «εμπόδιο» του ονόματος, υποβάθμισε το ζήτημα δηλώνοντας ότι για πρώτη φορά υπάρχουν καλές σχέσεις και καλό κλίμα με την Ελλάδα και αυτό θα βοηθήσει την λύση του προβλήματος της ονομασίας.

Από χθες βρίσκεται στα Σκόπια για διήμερη επίσκεψη και ο Αλβανός πρόεδρος Ιlir Meta, σε μια πράξη υψηλού συμβολισμού, καθώς ο σχηματισμός της κυβέρνησης Zaev στηρίχθηκε στη γνωστή ως «πλατφόρμα των Τιράνων». Πρόκειται για την πλατφόρμα που κατέστησε δυνατή την συνεργασία του κ. Zaev με τα αλβανικά κόμματα και την αποδοχή μιας σειράς αιτημάτων, όπως της καθιέρωσης της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης στο κράτος. Ο κ. Meta στην συνάντηση του με τον Σκοπιανό ομόλογο του G. Ivanov εξέφρασε την στήριξη του στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και επέμεινε ότι είναι προτιμότερη η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών παρά η ανταλλαγή κατηγοριών για θέματα του παρελθόντος.

Ο πρωθυπουργός Ζ. Zaev μετά από μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις με την Σερβία επισκέπτεται από χθες το Βελιγράδι και σήμερα από κοινού με την πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabic θα προεδρεύσουν σήμερα σε κοινή συνεδρίαση των δυο υπουργικών συμβουλίων.

Την Πέμπτη στην Στρούμνιτσα πραγματοποιείται η πρώτη Διακυβερνητική συνάντηση ΠΓΔΜ -Βουλγαρίας υπό την προεδρία των Ζ. Zaev και B. Borisov κατά την διάρκεια της οποίας θα υπογραφούν δέκα συμφωνίες, ενώ ο Βούλγαρος πρωθυπουργός η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. το α' εξάμηνο του 2018, αναμένεται να εκφράσει την πλήρη στήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και να προαναγγείλει ουσιαστικά θετικές αποφάσεις για την χώρα αυτή, στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει τον Μάιο στην Σόφια.

Σε αυτό το κλίμα Σκόπια και Αθήνα προετοιμάζονται για την επανάληψη της διαδικασίας υπό τον Matthew Nimetz και τις συναντήσεις που θα έχει στις 11-12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες με τους δυο διαπραγματευτές, Αδ. Βασιλάκη και V. Naumovski αν και στις συνομιλίες αυτές περισσότερο θα επιχειρηθεί η επανατοποθέτηση του πλαισίου των συνομιλιών, παρά η κατάθεση νέας πρότασης για το όνομα.

Του Νίκου Μελέτη

http://www.liberal.gr/arthro/177701/amyna--diplomatia/2017/ta-skopia-etoimazontai-gia-tin-machi-tou-onomatos.html

  21 Νοεμβρίου 2017 


Διαβάστε ακόμα:

- Και η εκκλησία της ΠΓΔΜ στο παιχνίδι: Ζητά υπαγωγή στο Πατριαρχείο Βουλγαρίας


- Ν. Dimitrov: Διερευνητική η συνάντηση του M. Nimetz με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ