Mareva-Gate: Όταν τα ΜΜΕ θεωρούν σημαντικότερες τις «απαντήσεις» από τις αποκαλύψεις.
Η βολική σιωπή…
«Ο Bono στα Paradise Papers», «Η Βασίλισσα Ελισάβετ στα Paradise Papers», «Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ στα Paradise Papers».
Αυτοί είναι μερικοί από τους τίτλους διεθνών και ελληνικών ΜΜΕ για τις νέες αποκαλύψεις του διεθνούς δημοσιογραφικού δικτύου για τις offshore εταιρείες, όπου πλούσιοι και διάσημοι απ΄όλον τον κόσμο «ακουμπάνε» τα κεφάλαιά τους.
Όχι όμως όταν πρόκειται για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη. Εκεί, η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ «ξεχνά» μια βασική αρχή της δημοσιογραφίας, ότι πρώτα μπαίνει το θέμα και στη συνέχεια η απάντηση του ενδιαφερόμενου και καλύπτει τις αποκαλύψεις… ανάποδα, αρχίζοντας από την απάντηση της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, κρατώντας μάλιστα και αποστάσεις του τύπου «Τι λέει η Μαρέβα Μητσοτάκη για την εμπλοκή του ονόματός της». Την «εμπλοκή» του ονόματος, ούτε καν την «ύπαρξη» του ονόματός της στους καταλόγους ενός θέματος με παγκόσμιο ενδιαφέρον…
Ακόμη και η εφημερίδα Έθνος, που παρουσίασε το θέμα σήμερα, προτίμησε να δώσει βάρος στα όσα ισχυρίζεται η Μαρέβα Μητσοτάκη και όχι στο ίδιο το γεγονός…
Η ίδια η άμεσα ενδιαφερόμενη, υποστηρίζει ότι ουδέποτε έκρυψε την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά της στον χρηματοοικοινομικό τομέα. Αυτό –υποστηρίζει- αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό της, το οποίο είναι προσβάσιμο από τον καθένα.
Ωστόσο, όπως έχει αποκαλύψει το Documento από τον Φεβρουάριο, στο βιογραφικό της αναφέρεται η εταιρεία Eternia Capital Advisors, που ιδρύθηκε το 2010 στη Γενεύη, με ειδίκευση σε επενδύσεις hedge fund και όχι η offshore Eternia Capital Management, που υπάρχει στα μητρώα των νησιών Κέιμαν και που… όλως συμπτωματικώς έχει και την ίδια διεύθυνση με την πρώτη εταιρεία, στη Γενεύη…
Παράλληλα, νιώθει και… ξανανιώθει την ανάγκη να δηλώνει ότι πρόκειται για μια νόμιμη εταιρεία, κάτι που… είθισται να συμβαίνει με τις συστάσεις των εταιρειών… Το θέμα δεν είναι αν είναι παράνομη η εταιρεία, αλλά αν το περιεχόμενό της είναι νόμιμο…
Και βεβαίως, παραμένει πάντοτε το θέμα πώς τόσο το ζήτημα των εταιρειών, της offshore, του σπιτιού του Βολταίρου στο Παρίσι, αλλά και της εταιρείας της οποίας συμμετείχε ως μέλος του ΔΣ ο Σταύρος Παπασταύρου - πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, το όνομα του οποίου εμφανίζεται επίσης στα Panama Papers και τη λίστα Λαγκάρντ- συμπίπτει με το διάστημα κατά το οποίο ισχυρίζεται ότι ήταν σε (βολική) διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη…
Αλλά είπαμε, για την Ελλάδα είναι απλώς Τετάρτη και το θέμα είναι απλώς «Η απάντηση της Μαρέβας»…
ΣΧΕΤΙΚΑ
There is this small group of people who are not equally subject to the laws as the rest of us, and that’s on purpose.
https://www.icij.org/
https://www.icij.org/investigations/paradise-papers/paradise-papers-exposes-donald-trump-russia-links-and-piggy-banks-of-the-wealthiest-1-percent/
https://www.icij.org/
https://www.icij.org/investigations/paradise-papers/paradise-papers-exposes-donald-trump-russia-links-and-piggy-banks-of-the-wealthiest-1-percent/
Και η Μαρέβα στα Paradise Papers.
Mareva_gate: Τίνος είναι βρε γυναίκα η offshore;
Μητσοτάκης: Ναι, η Μαρέβα έχει offshore!
Η Σπυράκη επιβεβαιώνει το MAREVA-GATE και προκαλεί:
Το κεφάλαιο δραστηριοποιείται όπου έχει μεγαλύτερα κέρδη (Video).
Η απάντηση της Μαρέβας Μητσοτάκη για τα Paradise Papers.
http://www.capital.gr/politiki/3252678/i-apantisi-tis-marebas-mitsotaki-gia-ta-paradise-papers
Τα Paradise Papers καίνε πολιτικούς και εταιρείες από όλο τον κόσμο: http://www.kathimerini.gr/933392/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/ta-paradise-papers-kaine-politikoys-kai-etaireies-apo-olo-ton-kosmo
Τα Paradise Papers καίνε πολιτικούς και εταιρείες από όλο τον κόσμο: http://www.kathimerini.gr/933392/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/ta-paradise-papers-kaine-politikoys-kai-etaireies-apo-olo-ton-kosmo
Επί γης τελικά ο παράδεισος.
Με κάθε λίστα τύπου Λαγκάρντ και με κάθε νέα παρτίδα «papers» που φέρνει στο φως η κοπιώδης αλλά και επικίνδυνη δημοσιογραφική έρευνα, όπως τα «Panama Papers» και τώρα τα «Paradise Papers», καλούμαστε να ξανασυλλαβίσουμε και να ξανααποστηθίσουμε την αλφαβήτα του βίου. Οσο κι αν μας δυσαρεστεί, η αλφαβήτα αυτή είναι ένα δυσαγγέλιο το οποίο εξηγεί τη μοίρα μιας ανθρωπότητας που προοδεύει σε αρκετούς τομείς, μένει ωστόσο ακίνητη, λιμνασμένη, αρχαϊκή σε άλλους τόσους.
Τα κεφάλαια του αναποδογυρισμένου ευαγγελίου είναι λίγα και λιγόλογα. Κεφάλαιο πρώτο: «Ολοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, μόνο που αυτό η ίδια η ιστορία το έχει χαρακτηρίσει Δόγμα Μυνχάουζεν». Δεύτερο: «Μια χαρά μπορείς να δουλεύεις και τον θεό, όποιον θεό, και τον Μαμωνά, αρκεί να μεριμνάς για τις προμήθειές σου σε φαρισαϊσμό». Τρίτο: «Σωστό είναι ότι οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα, απλώς στη θέση των προλεταρίων να τεθεί το κεφάλαιο». Τέταρτο: «Πόσοι οι νόμοι; Οσα και τα παράθυρά τους. Με τι μοιάζουν; Με ιστό αράχνης».
Τα «Paradise Papers» αποκαλύπτουν ένα τμήμα από το πλανητικό δίκτυο της νομότυπης ανομίας και της ανηθικότητας των ισχυρών: 13,4 εκατομμύρια έγγραφα, εκατοντάδες βαριά ονόματα της πολιτικής, των επιχειρήσεων, του θεάματος, 8 τρισεκατομμύρια ευρώ παρκαρισμένα στις Νήσους Κέιμαν, στις Βερμούδες, στην Αντίγκουα... Να πούμε ότι τα μισά είναι του οργανωμένου εγκλήματος, από το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων; Τα υπόλοιπα όμως είναι σε ποικιλότροπα καλυμμένους λογαριασμούς χρηστών πολιτών, χρηστότατων πολιτικών και κολοσσών της αγοράς, που δεν παραλείπουν να κάνουν μια ευεργεσία κάθε τόσο. Τα ποσά αυτά δεν φορολογήθηκαν εκεί όπου προέκυψαν ως κέρδος, αφού ξεγέλασαν τις φορολογικές και διωκτικές αρχές, με το κόλπο των οφσόρ, που ως γνωστόν δεν έχει αφήσει ασυγκίνητους και κάμποσους συμπατριώτες μας, οι οποίοι, φιλοπερίεργοι και φιλομαθείς, και κυρίως διεθνιστές, γεύτηκαν και αυτοί τις χάρες των παραδεισένιων νησιών του πλανήτη, μετά τις ελβετικές απολαύσεις. Η Ελλάδα της κρίσης δεν μπορεί παρά να οφείλει ευγνωμοσύνη στον πατριωτισμό τους.
Πώς θα ήταν η οικονομία των ΗΠΑ, της Αγγλίας, της Κίνας, της Ελλάδας –τα νοσοκομεία τους, τα σχολεία, οι δρόμοι, τα γήπεδα– αν τα ιλιγγιώδη ποσά φορολογούνταν στη χώρα όπου αποκτήθηκαν, όπως φορολογείται ο μισθός των εργαζομένων και τα έσοδα των μικρομεσαίων, οι οποίοι αδυνατούν και να ονειρευτούν έναν επίγειο παράδεισο και μόνο στον μεταθανάτιο μπορούν να υπολογίζουν; Το ερώτημα έχει νόημα. Αλλά σε έναν άλλον κόσμο.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
http://www.kathimerini.gr/933504/opinion/epikairothta/politikh/epi-ghs-telika-o-paradeisos
8/11/2017