'Εκρηξη ληξιπρόθεσμων και 1.000 κατασχέσεις την ημέρα.
Ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν υποστεί κατασχέσεις, οι οποίες πλέον διενεργούνται με ρυθμό περίπου 1.000 κάθε ημέρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έφθασε τον Οκτώβριο τα 1.014.295, άτομα, αριθμός ηυξημένος κατά 22.903 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
Προκύπτει έτσι ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προβαίνουν σε περίπου 1.000 κατασχέσεις κάθε εργάσιμη ημέρα του μήνα.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία έφθασε στα τέλη Οκτωβρίου τα 4.170.753 άτομα (μείωση κατά 96.655), εκ των οποίων 1.718.371 είναι εκτεθειμένοι σε μελλοντικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων).
Ο εκρηκτικός ρυθμός των κατασχέσεων «πιστοποιείται» και από τα σχετικά έσοδα του προϋπολογισμού: Ετσι, ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ κατάφερε να εισπράξει το α' 10μηνο του έτους συνολικά 1,7 δισεκατομμύρια από νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές και άλλα 2,3 δισ. ευρώ από σωρευμένες οφειλές παλαιότερων ετών. Σύνολο εισπράξεων 4 δισεκατομμύρια από την αρχή του έτους.
Επιπλέον, στα τέλη Οκτωβρίου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ και έχουν πλέον ανέλθει σε 10,4 δισ. ευρώ έναντι 9,2 δισ. τον Σεπτέμβριο. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έχει σχεδόν αγγίξει τα 100 δισ. ευρώ συνυπολογιζομένων των παλαιών οφειλών ύψους 89,3 δισ.
12/12/2017
Σκίτσο του Η.ΜΑΚΡΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
1.
Κράτος «κοράκι» – Κατασχέσεις για όσους
δεν πληρώσουν σε 24 ώρες τον φόρο τους.
Στη μακρά λίστα των οφειλετών του Δημοσίου θα βρεθούν το 2018 όσοι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις καθυστερήσουν έστω και 24 ώρες να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο ελληνικό δημόσιο. Αμέσως το ποσό που δεν κατέβαλαν θα γίνεται ληξιπρόθεσμο και εφόσον είναι άνω των 500 ευρώ η εφορία θα κινεί διαδικασίες κατασχέσεων.
Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους φορολογούμενους έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών όπως για παράδειγμα των 100 δόσεων. Για αυτούς που είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση και δεν πληρώσουν πριν τη λήξη της προθεσμίας:
- θα γίνεται αυτομάτως απαιτητό ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο που ήταν στη ρύθμιση των 100 δόσεων
- θα αναβιώνουν άμεσα και όλοι οι τόκοι και προσαυξήσεις που είχαν «κουρευτεί» με αποτέλεσμα η τρέχουσα οφειλή να αυξάνεται στα ύψη
- θα ενεργοποιούνται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.
Και αν σήμερα οι οφειλέτες ανέρχονται σε 4,2 εκατομμύρια, το 2018 δεν αποκλείεται να αυξηθούν και να ξεπεράσουν τα 5 και 6 εκατομμύρια αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Και από τα 100 δισ. ευρώ που φθάνουν σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εκτιναχθούν στα 120 δισ. ευρώ συμπληρώνουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το νόμο από την 1η Ιανουαρίου 2018 προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι η εξόφληση των νέων οφειλών εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, δηλαδή ακριβώς με την καταληκτική ημερομηνία. Όσοι καθυστερήσουν την πληρωμή της νέας οφειλής έστω και μια μέρα τότε η ρύθμιση χάνεται.
Η εφορία αναγκάζεται από τη νομοθεσία να δείξει το χειρότερο της πρόσωπο. Τη στιγμή που η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί οι νέοι νόμοι γίνονται ακόμα πιο σκληροί και δυστυχώς αυξάνονται οι φόροι και οι εισφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από το 2010 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονταν στο ποσό των 31 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο χρωστούσαν κατά κύριο λόγο μπαταχτσήδες και πτωχευμένες επιχειρήσεις. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και 1 στους δύο φορολογούμενους χρωστάει στο ελληνικό δημόσιο, με τους περισσότερους να μην μπορούν να πληρώσουν χρέη που δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βλέπει... φως στο τούνελ καθώς οι αριθμοί ευημερούν. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 θα προσεγγίσει το 3% του ΑΕΠ, χορήγησε κοινωνικό μέρισμα και όλα κυλούν λες και η χώρα έχει βγει από την εποχή των μνημονίων.
Όταν διενεργούνται όμως μέσα σε ένα μήνα 23.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων, μισθών, συντάξεων και ακινήτων, κάτι δεν πάει καλά. Οταν οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν 1,2 δισ. ευρώ φόρους σε ένα μήνα, τα πράγματα φαίνεται ότι κινούνται σε λανθασμένη κατεύθυνση. Και όταν από τις αρχές του έτους δεν έχουν πληρωθεί φόροι 10,5 δισ. ευρώ η οικονομική κατάσταση των πολιτών φαίνεται ότι έχει φτάσει στο ναδίρ.
Δυστυχώς όμως το 2018 και με στόχο την αύξηση των εσόδων η εφορία προχωρά σε:
- Προληπτικές κατασχέσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές
- Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμών ακινήτων για το 55% των οφειλετών του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων
- αύξηση κατά 10% κατασχέσεων- πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία και
- εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων.
Του Προκόπη Χατζηνικολάου
http://www.liberal.gr/arthro/181270/oikonomia/forologika/kratos-isonkorakisin---katascheseis-gia-osous-den-plirosoun-se-24-ores-to-foro-tous.html
13/12/2017
2.
Να μην πεινάς για να δουλεύεις…
Τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Συγκροτούν άλλωστε τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα μας που κάνουμε πως δεν την βλέπουμε ακόμα και αν αφήνει το αποτύπωμά της μέσα στην οικογένειά μας. Τείνουμε να την αποδεχτούμε ως μια φυσιολογική εξέλιξη για την οποία εμφανιζόμαστε πρόθυμοι να αποδεχτούμε την ευθύνη.
Δύο στους τρεις Έλληνες πληρώνουν εκπρόθεσμα τους λογαριασμούς, γιατί αδυνατούν να συγκεντρώσουν έγκαιρα το απαιτούμενο ποσό. Τρεις στους δέκα εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα είναι μερικώς απασχολούμενοι και αμείβονται, κατά μέσον όρο, με 407,15 ευρώ μεικτά. Αυτό σημαίνει ότι παίρνουν στο χέρι περίπου τριακόσια πενήντα ευρώ! Αυτό βέβαια δεν είναι είδηση. «Είδηση» είναι ότι η ανεργία μειώθηκε κατά τον μήνα Σεπτέμβριο στο 20,5%…
Όποιος θέλει μπορεί να συμμεριστεί τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και να το γιορτάσει μαζί της. Όποιος δεν θέλει ίσως γνωρίζει πως στον ιδιωτικό τομέα η μερική απασχόληση αυξήθηκε στο 30,6%. Σημαίνει πως το 30,6% όσων δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με περίπου 350 ευρώ στο χέρι. Είναι ποτέ δυνατό αυτοί οι εργαζόμενοι να πληρώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους; Προφανώς όχι. Το πιθανότερο είναι ορισμένους από αυτούς να τους αφήσουν απλήρωτους.
Όσοι έχουν βρεθεί στις ουρές έξω από γραφεία της ΔΕΗ μπορούν να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Όποιος σήμερα καθυστερεί να πληρώσει το ρεύμα αύριο θα αφήνει απλήρωτη την εφορία. Κι όποιος αφήσει αύριο απλήρωτη την εφορία θα έρχεται μεθαύριο η «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» και θα του παίρνει το σπίτι σύμφωνα με όσα υπέγραψε ο κ. Τσακαλώτος για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Και μιλάμε μέχρι τώρα για εργαζόμενους. Για τους άνεργους δεν κάνουμε καν κουβέντα.
Πώς μπορεί κάποιος να έχει κανονική ζωή με τριακόσια πενήντα ευρώ τον μήνα; Κάποιος που είχε δουλειά με έναν συνηθισμένο μισθό προ κρίσης, ας πούμε χίλια διακόσια ευρώ το μήνα, την έχασε μέσα στην κρίση και τώρα που βγήκαμε στις λεωφόρους της ανάπτυξης βρίσκει μια άλλη με τριακόσια πενήντα. Σε αυτό το ερώτημα δεν δίνεται καμιά πειστική απάντηση. Δεν δίνεται καμιά απάντηση από τους μονολογούντες στο βήμα της Βουλής, συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους.
Μια μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας καταδικάζεται να ζήσει μισή ζωή. Αυτό σημαίνει μισός μισθός. Δεν επιτρέπει όνειρα για πραγματική ζωή, για δημιουργία και συντήρηση οικογένειας, για ξεκούραση, ψυχαγωγία, διακοπές. Μπορεί να ζήσει κανείς με τριακόσια πενήντα ευρώ; Η απάντηση είναι ότι μπορεί να διατηρηθεί στην ζωή. Μπορεί να μην ψάχνει στους κάδους των σκουπιδιών, να φοράει τα ίδια ρούχα και τα ίδια παπούτσια μέχρι να λιώσουν πάνω του, μπορεί να ελαττώσει στο ελάχιστο την κατανάλωση ρεύματος, να τρώει απλά για να μην πεινάει, να βιδώνεται στον καναπέ και στην τηλεόραση, να μη συναναστρέφεται.
Και φυσικά να δουλεύει και να θεωρεί εαυτό τυχερό διότι δίπλα του κάποιοι άλλοι δεν θα έχουν δουλειά ούτε λεφτά για να φάνε. Θα αναζητούν την τροφή. Μέχρι η ανάπτυξη να τους συμπεριλάβει για να πάρουν κι αυτοί τα τρακόσια πενήντα ευρώ. Οδηγούμαστε ολοταχώς στην κοινωνία της μειωμένης απαιτητικότητας. Οι αριθμοί μπορεί να αρχίσουν πάλι να ευημερούν, οι κυβερνητικοί πανηγυρίζουν για τη μείωση της ανεργίας. Το κάνουν με τον ίδιο και απαράλλαχτο τρόπο που το έκανε πριν από τρία χρόνια η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
Τρέχουν στην Αμερική και υποβάλλουν τα σέβη τους σε υποψήφιους επενδυτές. Ο πρωθυπουργός σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του τους διαβεβαίωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες υψηλής κερδοφορίας. Τους είπε με άλλα λόγια ότι εδώ θα βρουν «απασχολούμενους» με συνολικό κόστος 407,15 ευρώ μεικτά. Τους υποσχέθηκε ότι υπάρχουν Έλληνες πολίτες που αποδέχονται να ζουν μισή ζωή για ολόκληρη εργασία πληρωμένη κάτω από το μισό. Ανοίξτε την τηλεόραση. Έρχονται δουλειές…
Γιώργος Χελάκης
http://www.parapolitika.gr/article/na-min-pinas-gia-na-doulevis
12/12/2017
http://www.protothema.gr/greece/article/740536/eurostat-enas-stous-treis-ellines-se-kathestos-sterisis-ulikon-kai-koinonikon-agathon/
3.
Ένας στους τρεις Έλληνες στερείται βασικά αγαθά.
Δεν έχουν τέλος τα στοιχεία που δείχνουν τη δραματική φτωχοποίηση των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, πάνω από 1 στους 3 Έλληνες αντιμετωπίζουν υλικές και κοινωνικές στερήσεις, με την Ελλάδα να εμφανίζει το τρίτο χειρότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Συνολικά 75 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αντιστοιχούν στο 16% του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν υλικές και κοινωνικές στερήσεις, σύμφωνα με την Eurostat.
Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκεται η Ρουμανία η οποία εμφανίζει ποσοστό που αγγίζει το 50% και ακολουθεί η Βουλγαρία με ποσοστό κοντά στο 48%. Στην Ελλάδα το ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν υλικές και κοινωνικές στερήσεις διαμορφώνεται στο 36%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ουγγαρία είναι στο 32% και στη Λιθουανία στο 29%.
Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στις σκανδιναβικές χώρες και στο Λουξεμβούργο όπου έχουμε: 3% στη Σουηδία, 4% στη Φινλανδία, 5% στο Λουξεμβούργο και 6% στη Δανία.
Σύμφωνα με την Eurostat, οι υλικές και κοινωνικές στερήσεις συνεπάγονται ότι δεν μπορούν να «σηκώσουν» οικονομικά πέντε από τα ακόλουθα:
- να καλύψουν απροσδόκητα έξοδα
- να πληρώσουν μία εβδομάδα το χρόνο διακοπές μακριά από το σπίτι
- να αποφύγουν ληξιπρόθεσμες οφειλές (στεγαστικό, ενοίκιο, λογαριασμοί, δόσεις)
- γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι ή αντίστοιχα για φυτοφάγους κάθε δεύτερη ημέρα
- να ζεσταίνουν σε ικανοποιητικό βαθμό το σπίτι τους
- αυτοκίνητο για προσωπική χρήση
- να αντικαταστήσουν σκισμένα έπιπλα
- να αντικαταστήσουν σκισμένα ρούχα με καινούρια
- να έχουν δύο ζευγάρια παπούτσια
- να ξοδεύουν μικρά ποσά κάθε εβδομάδα για τον εαυτό τους
- να έχουν τακτικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες
- να βρίσκονται με φίλους και οικογένεια για ένα ποτό ή φαγητό τουλάχιστον μία φορά το μήνα
- να έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο
http://www.liberal.gr/arthro/181193/oikonomia/2017/enas-stous-treis-ellines-antimetopizoun-ulikes-kai-koinonikes-steriseis.html
12/12/2017
Σκίτσο του Η.ΜΑΚΡΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
1.
Κράτος «κοράκι» – Κατασχέσεις για όσους
δεν πληρώσουν σε 24 ώρες τον φόρο τους.
Στη μακρά λίστα των οφειλετών του Δημοσίου θα βρεθούν το 2018 όσοι φορολογούμενοι και επιχειρήσεις καθυστερήσουν έστω και 24 ώρες να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο ελληνικό δημόσιο. Αμέσως το ποσό που δεν κατέβαλαν θα γίνεται ληξιπρόθεσμο και εφόσον είναι άνω των 500 ευρώ η εφορία θα κινεί διαδικασίες κατασχέσεων.
Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους φορολογούμενους έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών όπως για παράδειγμα των 100 δόσεων. Για αυτούς που είναι ενταγμένοι σε ρύθμιση και δεν πληρώσουν πριν τη λήξη της προθεσμίας:
- θα γίνεται αυτομάτως απαιτητό ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο που ήταν στη ρύθμιση των 100 δόσεων
- θα αναβιώνουν άμεσα και όλοι οι τόκοι και προσαυξήσεις που είχαν «κουρευτεί» με αποτέλεσμα η τρέχουσα οφειλή να αυξάνεται στα ύψη
- θα ενεργοποιούνται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.
Και αν σήμερα οι οφειλέτες ανέρχονται σε 4,2 εκατομμύρια, το 2018 δεν αποκλείεται να αυξηθούν και να ξεπεράσουν τα 5 και 6 εκατομμύρια αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Και από τα 100 δισ. ευρώ που φθάνουν σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εκτιναχθούν στα 120 δισ. ευρώ συμπληρώνουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το νόμο από την 1η Ιανουαρίου 2018 προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι η εξόφληση των νέων οφειλών εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, δηλαδή ακριβώς με την καταληκτική ημερομηνία. Όσοι καθυστερήσουν την πληρωμή της νέας οφειλής έστω και μια μέρα τότε η ρύθμιση χάνεται.
Η εφορία αναγκάζεται από τη νομοθεσία να δείξει το χειρότερο της πρόσωπο. Τη στιγμή που η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί οι νέοι νόμοι γίνονται ακόμα πιο σκληροί και δυστυχώς αυξάνονται οι φόροι και οι εισφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από το 2010 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονταν στο ποσό των 31 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο χρωστούσαν κατά κύριο λόγο μπαταχτσήδες και πτωχευμένες επιχειρήσεις. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και 1 στους δύο φορολογούμενους χρωστάει στο ελληνικό δημόσιο, με τους περισσότερους να μην μπορούν να πληρώσουν χρέη που δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βλέπει... φως στο τούνελ καθώς οι αριθμοί ευημερούν. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 θα προσεγγίσει το 3% του ΑΕΠ, χορήγησε κοινωνικό μέρισμα και όλα κυλούν λες και η χώρα έχει βγει από την εποχή των μνημονίων.
Όταν διενεργούνται όμως μέσα σε ένα μήνα 23.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων, μισθών, συντάξεων και ακινήτων, κάτι δεν πάει καλά. Οταν οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν 1,2 δισ. ευρώ φόρους σε ένα μήνα, τα πράγματα φαίνεται ότι κινούνται σε λανθασμένη κατεύθυνση. Και όταν από τις αρχές του έτους δεν έχουν πληρωθεί φόροι 10,5 δισ. ευρώ η οικονομική κατάσταση των πολιτών φαίνεται ότι έχει φτάσει στο ναδίρ.
Δυστυχώς όμως το 2018 και με στόχο την αύξηση των εσόδων η εφορία προχωρά σε:
- Προληπτικές κατασχέσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές
- Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμών ακινήτων για το 55% των οφειλετών του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων
- αύξηση κατά 10% κατασχέσεων- πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία και
- εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων.
Του Προκόπη Χατζηνικολάου
http://www.liberal.gr/arthro/181270/oikonomia/forologika/kratos-isonkorakisin---katascheseis-gia-osous-den-plirosoun-se-24-ores-to-foro-tous.html
13/12/2017
2.
Να μην πεινάς για να δουλεύεις…
Τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Συγκροτούν άλλωστε τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα μας που κάνουμε πως δεν την βλέπουμε ακόμα και αν αφήνει το αποτύπωμά της μέσα στην οικογένειά μας. Τείνουμε να την αποδεχτούμε ως μια φυσιολογική εξέλιξη για την οποία εμφανιζόμαστε πρόθυμοι να αποδεχτούμε την ευθύνη.
Δύο στους τρεις Έλληνες πληρώνουν εκπρόθεσμα τους λογαριασμούς, γιατί αδυνατούν να συγκεντρώσουν έγκαιρα το απαιτούμενο ποσό. Τρεις στους δέκα εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα είναι μερικώς απασχολούμενοι και αμείβονται, κατά μέσον όρο, με 407,15 ευρώ μεικτά. Αυτό σημαίνει ότι παίρνουν στο χέρι περίπου τριακόσια πενήντα ευρώ! Αυτό βέβαια δεν είναι είδηση. «Είδηση» είναι ότι η ανεργία μειώθηκε κατά τον μήνα Σεπτέμβριο στο 20,5%…
Όποιος θέλει μπορεί να συμμεριστεί τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και να το γιορτάσει μαζί της. Όποιος δεν θέλει ίσως γνωρίζει πως στον ιδιωτικό τομέα η μερική απασχόληση αυξήθηκε στο 30,6%. Σημαίνει πως το 30,6% όσων δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με περίπου 350 ευρώ στο χέρι. Είναι ποτέ δυνατό αυτοί οι εργαζόμενοι να πληρώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους; Προφανώς όχι. Το πιθανότερο είναι ορισμένους από αυτούς να τους αφήσουν απλήρωτους.
Όσοι έχουν βρεθεί στις ουρές έξω από γραφεία της ΔΕΗ μπορούν να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. Όποιος σήμερα καθυστερεί να πληρώσει το ρεύμα αύριο θα αφήνει απλήρωτη την εφορία. Κι όποιος αφήσει αύριο απλήρωτη την εφορία θα έρχεται μεθαύριο η «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» και θα του παίρνει το σπίτι σύμφωνα με όσα υπέγραψε ο κ. Τσακαλώτος για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Και μιλάμε μέχρι τώρα για εργαζόμενους. Για τους άνεργους δεν κάνουμε καν κουβέντα.
Πώς μπορεί κάποιος να έχει κανονική ζωή με τριακόσια πενήντα ευρώ τον μήνα; Κάποιος που είχε δουλειά με έναν συνηθισμένο μισθό προ κρίσης, ας πούμε χίλια διακόσια ευρώ το μήνα, την έχασε μέσα στην κρίση και τώρα που βγήκαμε στις λεωφόρους της ανάπτυξης βρίσκει μια άλλη με τριακόσια πενήντα. Σε αυτό το ερώτημα δεν δίνεται καμιά πειστική απάντηση. Δεν δίνεται καμιά απάντηση από τους μονολογούντες στο βήμα της Βουλής, συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους.
Μια μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας καταδικάζεται να ζήσει μισή ζωή. Αυτό σημαίνει μισός μισθός. Δεν επιτρέπει όνειρα για πραγματική ζωή, για δημιουργία και συντήρηση οικογένειας, για ξεκούραση, ψυχαγωγία, διακοπές. Μπορεί να ζήσει κανείς με τριακόσια πενήντα ευρώ; Η απάντηση είναι ότι μπορεί να διατηρηθεί στην ζωή. Μπορεί να μην ψάχνει στους κάδους των σκουπιδιών, να φοράει τα ίδια ρούχα και τα ίδια παπούτσια μέχρι να λιώσουν πάνω του, μπορεί να ελαττώσει στο ελάχιστο την κατανάλωση ρεύματος, να τρώει απλά για να μην πεινάει, να βιδώνεται στον καναπέ και στην τηλεόραση, να μη συναναστρέφεται.
Και φυσικά να δουλεύει και να θεωρεί εαυτό τυχερό διότι δίπλα του κάποιοι άλλοι δεν θα έχουν δουλειά ούτε λεφτά για να φάνε. Θα αναζητούν την τροφή. Μέχρι η ανάπτυξη να τους συμπεριλάβει για να πάρουν κι αυτοί τα τρακόσια πενήντα ευρώ. Οδηγούμαστε ολοταχώς στην κοινωνία της μειωμένης απαιτητικότητας. Οι αριθμοί μπορεί να αρχίσουν πάλι να ευημερούν, οι κυβερνητικοί πανηγυρίζουν για τη μείωση της ανεργίας. Το κάνουν με τον ίδιο και απαράλλαχτο τρόπο που το έκανε πριν από τρία χρόνια η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
Τρέχουν στην Αμερική και υποβάλλουν τα σέβη τους σε υποψήφιους επενδυτές. Ο πρωθυπουργός σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του τους διαβεβαίωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες υψηλής κερδοφορίας. Τους είπε με άλλα λόγια ότι εδώ θα βρουν «απασχολούμενους» με συνολικό κόστος 407,15 ευρώ μεικτά. Τους υποσχέθηκε ότι υπάρχουν Έλληνες πολίτες που αποδέχονται να ζουν μισή ζωή για ολόκληρη εργασία πληρωμένη κάτω από το μισό. Ανοίξτε την τηλεόραση. Έρχονται δουλειές…
Γιώργος Χελάκης
http://www.parapolitika.gr/article/na-min-pinas-gia-na-doulevis
12/12/2017
http://www.protothema.gr/greece/article/740536/eurostat-enas-stous-treis-ellines-se-kathestos-sterisis-ulikon-kai-koinonikon-agathon/
3.
Ένας στους τρεις Έλληνες στερείται βασικά αγαθά.
Δεν έχουν τέλος τα στοιχεία που δείχνουν τη δραματική φτωχοποίηση των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, πάνω από 1 στους 3 Έλληνες αντιμετωπίζουν υλικές και κοινωνικές στερήσεις, με την Ελλάδα να εμφανίζει το τρίτο χειρότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Συνολικά 75 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αντιστοιχούν στο 16% του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν υλικές και κοινωνικές στερήσεις, σύμφωνα με την Eurostat.
Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκεται η Ρουμανία η οποία εμφανίζει ποσοστό που αγγίζει το 50% και ακολουθεί η Βουλγαρία με ποσοστό κοντά στο 48%. Στην Ελλάδα το ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν υλικές και κοινωνικές στερήσεις διαμορφώνεται στο 36%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ουγγαρία είναι στο 32% και στη Λιθουανία στο 29%.
Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στις σκανδιναβικές χώρες και στο Λουξεμβούργο όπου έχουμε: 3% στη Σουηδία, 4% στη Φινλανδία, 5% στο Λουξεμβούργο και 6% στη Δανία.
Σύμφωνα με την Eurostat, οι υλικές και κοινωνικές στερήσεις συνεπάγονται ότι δεν μπορούν να «σηκώσουν» οικονομικά πέντε από τα ακόλουθα:
- να καλύψουν απροσδόκητα έξοδα
- να πληρώσουν μία εβδομάδα το χρόνο διακοπές μακριά από το σπίτι
- να αποφύγουν ληξιπρόθεσμες οφειλές (στεγαστικό, ενοίκιο, λογαριασμοί, δόσεις)
- γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι ή αντίστοιχα για φυτοφάγους κάθε δεύτερη ημέρα
- να ζεσταίνουν σε ικανοποιητικό βαθμό το σπίτι τους
- αυτοκίνητο για προσωπική χρήση
- να αντικαταστήσουν σκισμένα έπιπλα
- να αντικαταστήσουν σκισμένα ρούχα με καινούρια
- να έχουν δύο ζευγάρια παπούτσια
- να ξοδεύουν μικρά ποσά κάθε εβδομάδα για τον εαυτό τους
- να έχουν τακτικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες
- να βρίσκονται με φίλους και οικογένεια για ένα ποτό ή φαγητό τουλάχιστον μία φορά το μήνα
- να έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο
http://www.liberal.gr/arthro/181193/oikonomia/2017/enas-stous-treis-ellines-antimetopizoun-ulikes-kai-koinonikes-steriseis.html
12/12/2017