Πως η βουλγαρική κυβέρνηση κατάφερε να έχει στα χέρια της 3 δισ δολάρια σε Bitcoin.


  Ένας από τους πιο ακριβείς τρόπους να ξέρουμε την τρέχουσα αξία του Bitcoin είναι η σελίδα
http://preev.com/ , η οποία εξετάζει πολλαπλά Bitcoin Markets και βγάζει το μέσο όρο της αξίας, με βάση τον όγκο συναλλαγών.

Πρόκειται για το 18% του εθνικού χρέους της χώρας σε Βitcoin.Το γεγονός ότι το ΑΕΠ της Βουλγαρίας κυμαίνεται στο 52,4 δις δολάρια με στοιχεία του 2016 αποτελεί τεράστια έκπληξη όταν η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως εντόπισε σχεδόν 3 δις δολάρια σε bitcoin που βρίσκονται στα χέρια ατόμων που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα.

Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα αυτά είχαν στα χέρια τους το 18% του εθνικού χρέους της χώρας σε bitcoin.

Η ανακάλυψη της καλοστημένης απάτης αποκαλύφθηκε όταν η βουλγαρική ρυθμιστική Αρχή κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, σε συνεργασία με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή που δρα σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ, κατάφερε να συλλάβει 23 Βούλγαρους ανάμεσα στους οποίους και 5 τελωνειακούς υπαλλήλους και να κατασχέσει συνολικά 213.519 bitcoins.

Το εγκληματικό αυτό δίκτυο είχε απλώσει τα πλοκάμια τους στα τελωνεία βαλκανικών χωρών όπου με τη «βοήθεια» διαφθαρμένων τελωνειακών χάκαραν τους κρατικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα βουλγαρικά τελωνεία δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη του δικτύου να παρακάμπτουν τα τέλη για την εισαγωγή αγαθών στη χώρα. 

Για να λειτουργήσει, η ομάδα στρατολόγησε διεφθαρμένους τελωνειακούς υπαλλήλους για να μεταφορτώσει έναν ιό σε κυβερνητικές μηχανές, έτσι ώστε οι χάκερς να μπορούν να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση.

Το δίκτυο είχε δημιουργηθεί από Βούλγαρους υπηκόους που είχαν διασυνδέσεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Σερβία οι οποίοι στρατολογούσαν διεφθαρμένους τελωνειακούς υπαλλήλους σε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες με στόχο τη διείσδυση ενός ιού στα μηχανογραφημένα συστήματα των Τελωνείων. Μόλις εγκατασταθεί ο ιός, από απόσταση, οι παραβάτες ήταν σε θέση να ολοκληρώσουν διάφορες μεταφορές, καθώς στο σύστημα του Τελωνείου φάνηκε ότι το φορτίο είχε ήδη ελεγχθεί και περάσει.

Η αστυνομία κατάφερε ωστόσο να τους εντοπίσει και να βρει πάνω από 100 διευθύνσεις υπόπτων και οχημάτων ενώ από τους 23 που συνελήφθησαν, 5 ήταν βουλγαρικοί τελωνειακοί υπάλληλοι. Η αστυνομία κατάσχεσε "εξοπλισμό, συσκευές επικοινωνίας, υπολογιστές, δισκία και τραπεζικά έγγραφα".

Ως αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας, οι ζημιές που καταγράφηκαν από την Υπηρεσία Τελωνείων, μόνο για το έτος 2015, είναι περίπου 10 εκατομμύρια Leva (βουλγαρικό νόμισμα).

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι η αστυνομία κατάσχεσε και 213.519 bitcoins, η αξία των οποίων ήταν τότε στα 500 εκατομμύρια δολάρια τα οποία σήμερα ανέρχονται σε 3.676.583.661, σύμφωνα με το CoinDesk,
χρήματα που έχει στη διάθεσή της πλέον η Βουλγαρική κυβέρνηση.


 9/12/2017  



          ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ           

1.




2. 
Η φούσκα του Bitcoin ξεπέρασε τα 15.000 δολάρια. 

Ιστορικές φούσκες αξιών, όπως η… τουλιπομανία του 17ου αιώνα στην Ολλανδία, το όργιο με τις μετοχές της βρετανικής Εταιρείας Νοτίων Θαλασσών στις αρχές του 18ου αιώνα και η αχαλίνωτη κερδοσκοπία με τους τίτλους των εταιρειών Ιντερνετ (Dotcom) στα τέλη της δεκαετίας του 1990, θυμίζει η πορεία του Bitcoin. Το ψηφιακό νόμισμα ξεπέρασε την περασμένη Πέμπτη τα 15.000 δολάρια, επιτυγχάνοντας άνοδο μεγαλύτερη των 4.500 χιλιάδων δολαρίων σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας.

Από την αρχή της χρονιάς έχει 15πλασιάσει την αξία του και το ερώτημα που απασχολεί πλέον αρκετούς είναι πού οδηγεί αυτό το ράλι.

Πρόκειται για την «Κόλαση του Δάντη… Οποιος εισέρχεται (σε αυτό) εγκαταλείπει κάθε ελπίδα», προειδοποίησε πριν από λίγες ημέρες από το Βloomberg TV ο επικεφαλής της βρετανικής Royal Bank of Scotland (RBS) Χάουαρντ Ντέιβις. Δεν είναι ο μόνος.

Ανάλογες προειδοποιήσεις έχουν εκπέμψει νωρίτερα κορυφαίες φιγούρες της διεθνούς τραπεζικής, όπως οι επικεφαλής των JP Morgan και Goldman Sachs Τζέιμι Ντάιμον και Λόιντ Μπλανκφέιν, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Fed, Αλαν Γκρίνσπαν.

Από την πλευρά του ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς έχει ζητήσει τη διά νόμου απαγόρευση του bitcoin.

Ωστόσο, κορυφαίες ρυθμιστικές αρχές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η αμερικανική Fed, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης -αν και εκφράζουν και αυτές την ανησυχία τους- αμφιταλαντεύονται ως προς το ενδεχόμενο λήψης κάποιων μέτρων.

Η αναποφασιστικότητα αυτή αφήνει έτσι ανοιχτό το πεδίο σε ακόμη μεγαλύτερη κερδοσκοπία και... φούσκωμα από το οποίο όλοι -νόμιμοι και παράνομοι- θέλουν να έχουν ένα μερίδιο.

Ετσι, μεγάλα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, όπως το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου (CME), ετοιμάζονται πλέον να παρέχουν σε τράπεζες και hedge funds τη δυνατότητα αγοράς και πώλησης παραγώγων που θα βασίζονται στο bitcoin.

H κίνηση εκτιμάται ότι θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο την αξία του ψευτονομίσματος. Πού θα φτάσει η φούσκα;

Οι αναλυτές της διαδικτυακής Saxo Βank εκτιμούν ότι η αξία του bitcoin θα μπορούσε να αγγίξει την επόμενη χρονιά τα 60.000 δολάρια -αυξάνοντας τη συνολική κεφαλαιοποίησή του πάνω από το ένα τρισ. δολάρια.

Ωστόσο στη διάρκεια του 2019 -και όταν οι αρχές αποφασίσουν τελικά να εισαγάγουν μεγαλύτερους ελέγχους- το κρυπτονόμισμα θα καταρρεύσει στα 1.000 δολάρια.

Εως τότε το bitcoin μπορεί να χρησιμεύσει όχι μόνο σε όσους έχουν απόθεμα και επιθυμούν να κερδοσκοπήσουν γρήγορα, αλλά και σε όσους θέλουν να ξεπλύνουν το μαύρο χρήμα.

Η ανωνυμία του bitcoin καθιστά όπως είναι γνωστό ευκολότερες τις συναλλαγές για έναν έμπορο ναρκωτικών, προαγωγό, καταχραστή, φοροφυγάδα ή άλλου είδους απατεώνα.

 Μπάμπης Μιχάλης

http://www.efsyn.gr/arthro/i-foyska-toy-bitcoin-xeperase-ta-15000-dolaria

10/12/2017