Τι κρύβεται πίσω από το ράλι στα ελληνικά ομόλογα.


Τι κρύβεται πίσω από το ράλι στα ελληνικά ομόλογα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:

(1) Ασταμάτητο το ράλι. 
  Σε επίπεδα Μαρτίου 2007 η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

(2) Τραπεζικό και συναλλακτικό άλμα... απογείωσαν το ΧΑ.

(3) Υπερσυγκράτηση δαπανών δημιούργησε
 πρωτογενές πλεόνασμα €4,6 δισ. στο 11μηνο

(4) Σε ελεύθερη πτώση το κόστος δανεισμού 
- Στα επίπεδα του 2006 το spread.

  (5) Η ψευδής εξίσωση «τέλος Μνημονίου=τέλος δεινών».


Δύο εβδομάδες μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών του swap των 25 δισ. ευρώ, το spread των δεκαετών ομολόγων έπεσε κάτω από τις 400 μονάδες βάσεις, αγγίζοντας πλέον τα προ κρίσης επίπεδα.
Η διολίσθηση αυτή, όπως υποστηρίζεται από την πλειονότητα των αναλυτών, αναμένεται να συνεχιστεί, διαμορφώνοντας συνθήκες που θέτουν δίλημμα επίσπευσης εκδόσεων ομολόγων που είναι προγραμματισμένα για τις αρχές του 2018 στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ.
Όπως εκτιμάται αρμοδίως, το όριο στο οποίο το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να σκεφτεί άμεσα την υλοποίηση της επόμενης έκδοσης είναι όταν η απόδοση του δεκαετούς διολισθήσει κάτω των 380 μονάδων βάσης.
Οι δύο βασικοί λόγοι της ταχύτερης του αναμενομένου βελτίωσης των τιμών είναι οι εξής: η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο τεχνικό επίπεδο και η ισχυρή ανταπόκριση της αγοράς στην πρόσκληση του ΟΔΔΗΧ για το swap των 25 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τον δεύτερο λόγο, δηλαδή την κάλυψη σε ποσοστό 86% του swap, οι αναλύσεις των τραπεζών συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι έχει προκαλέσει μια αυξημένη θετική πίεση στην αγορά, εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει δημιουργηθεί μια μικρή μεν, αλλά με επαρκή ρευστότητα αγορά, που υποστηρίζεται από συγκριτικά υψηλές αποδόσεις για τα δεδομένα της Ευρωζώνης.
Το γεγονός, δε, ότι αυτή η σχετικά "μικρή" αγορά παρουσιάζεται σε συνθήκες όπου οι εξελίξεις αυξάνουν σταθερά τη βεβαιότητα ομαλής ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, σε ένα περιβάλλον με πολύ μεγάλη "δίψα" για αποδόσεις, κάνει τις αγορές να βάζουν σε δεύτερη μοίρα το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει ακόμη εκτός του QE...
Τραπεζικός παράγοντας με εμπειρία στην αγορά ομολόγων, στον οποίο απευθύνθηκε το "Κ", σχολίασε την εξέλιξη αυτή ως ιδιαίτερα ευνοϊκή, υποστηρίζοντας ότι "σε έναν βαθμό θα μπορούσε να πει κανείς ότι η στάση των αγορών στο swap δείχνει ότι το QE τελικά δεν είναι απαραίτητος όρος για τη σταδιακή επιστροφή (σ.σ.: στις αγορές), όταν αυτές χωρίς το QE αξιολογούν με τον τρόπο αυτό τα ελληνικά ομόλογα και τον εκδότη τους...".
Η εικόνα του χρέους 
Βέβαια, όπως όλοι παραδέχονται, η συμπεριφορά των αγορών θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να αναστραφεί είτε από κάποιο πολιτικό γεγονός στο εσωτερικό είτε από κάποια εξέλιξη αρνητική στον διεθνή χώρο.
Ενδεικτικό ενός τέτοιου ενδεχομένου είναι αυτό που είχε συμβεί με τη δεύτερη έκδοση του ομολόγων τον Ιούνιο το 2014, όταν η κατάρρευση της Banco Espirito Santo (BES) στην Πορτογαλία παρ' ολίγον να οδηγήσει σε ακύρωση της έκδοσης του τριετούς ομολόγου που είχε εξαγγελθεί. Βέβαια, ήδη το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα τότε, μετά τις ευρωεκλογές, είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια αβεβαιότητας και η κατάρρευση της BES ήρθε απλώς να επιδεινώσει ένα ήδη αβέβαιο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον.
Η "εμπειρία" αυτή δεν έχει σβηστεί από τη μνήμη των αγορών, όσο και αν συγκυριακά το κλίμα φαίνεται να βελτιώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στην Ελλάδα.
Θα ήταν διαφορετικά, βέβαια, αν "επισπεύδουσα" της βελτίωσης αυτής ήταν μια απόφαση της ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE. Κάτι τέτοιο, όμως, ακόμη δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Και οπωσδήποτε δεν μπορεί να υπάρξει σχετική ένδειξη πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, οπότε θα επιβεβαιωθεί η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και θα ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης μιας δόσης η οποία θα είναι σημαντικά πάνω από τα 5,5 δισ. ευρώ, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη.
Η έναρξη της διαδικασία αυτής, σε συνδυασμό με την εκκίνηση της συζήτησης για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους με το πακέτο μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης παρέμβασης, όπως είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup Μαΐου- Ιουνίου, θα μπορούσε, σύμφωνα με εκτιμήσεις κοινοτικών αξιωματούχων, να δώσει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε μια νέα εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ένταξη των ομολόγων στο QE. Αυτές, όμως, είναι διαδικασίες που χρονικά τοποθετούνται στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2018.
Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ και οι "λύσεις" του ESM
Κοινοτικοί αξιωματούχοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη συμπεριφορά των αγορών απέναντι στο ελληνικό χρέος, σχολιάζοντας την ενδεχόμενη στάση του ΔΝΤ στο άμεσο μέλλον και την προοπτική να επιμείνει σταθερά στις απαιτήσεις για ισχυρή και άμεση ελάφρυνση στο χρέος, θεωρούν ως πολύ πιθανή την άμεση εξαγορά του υπολοίπου του δανείου του ΔΝΤ (περί τα 12 δισ. ευρώ) από τον ESM. To δάνειο αυτό επιβαρύνεται με επιτόκιο που συνολικά καταλήγει να είναι λίγο πάνω από το 3,5%, όταν τα δάνεια από τον ESM μετά την αναδιάρθρωση των βραχυπρόθεσμης παρέμβασης μέτρων "δουλεύουν" με επιτόκια της τάξης του 1,6%-1,8% μακροπρόθεσμα.
Το δάνειο του ΔΝΤ, που εξυπηρετείται κανονικά, λήγει το 2024, γεγονός που σημαίνει ότι η αντικατάστασή του από ένα χαμηλότοκο δάνειο μακροπρόθεσμης διάρκειας από τον ESM οδηγεί σε μια περαιτέρω ελάφρυνση της βραχυμεσοπρόθεσμης διάρκειας του ελληνικού χρέους κατά μέσο όρο με περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως, ήτοι περίπου 1% του ΑΕΠ ετησίως.
Μια τέτοια παρέμβαση μειώνει ως ποσοστό του ΑΕΠ την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους για τα επόμενα δέκα χρόνια –αν στο μεταξύ δεν αυξηθεί ο όγκος του στο διάστημα αυτό με νέο δανεισμό– σε επίπεδα που είναι από τα χαμηλότερα της Ευρωζώνης.  
Του Γ.Αγγέλη

http://www.capital.gr/oikonomia/3261570/ti-krubetai-piso-apo-to-rali-sta-ellinika-omologa

16/12/2017



Σκίτσο του Β.ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

  
                ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ                

 1.
Ασταμάτητο το ράλι. 
  Σε επίπεδα Μαρτίου 2007 η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Συνεχώς σπάνε τα ρεκόρ οι επιδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, με το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης να έχει μειωθεί πάνω από 40% από τις αρχές του έτους. Σήμερα το yield βρίσκεται κάτω από το 4,2% ένα επίπεδο που δεν έχει ξανασημειωθεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση στο ελληνικό 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται σήμερα στο 4,155% με πτώση της τάξης του 2,4% από χθες και στα επίπεδα του Μαρτίου του 2007.

Η εντυπωσιακή βελτίωση στην αγορά ομολόγων που τροφοδότησε η εκκίνηση της διαπραγμάτευσης των 5 νέων ομολόγων που προέκυψαν από το swap συνεχίζεται, προσφέροντας στους ελληνικούς τίτλους ένα ράλι το οποίο διευκολύνει σημαντικά τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αν και η αντίδραση ενδέχεται να είναι τεχνικού χαρακτήρα αφού τα νέα ομόλογα αύξησαν την κινητικότητα και την ρευστότητα στην αγορά, το γεγονός παραμένει πως με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης - η οποία όπως φαίνεται θα είναι η πιο σύντομη από όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις του προγράμματος - η βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα έχει όλα τα… φόντα να διατηρηθεί και να υλοποιήσει τα σχέδια της κυβέρνησης για 2-3 νέες εξόδους στις αγορές μέχρι το τέλος του προγράμματος. Άλλωστε η βελτίωση του κλίματος γύρω από την Ελλάδα έχει ήδη προσελκύσει πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως η Pimco και η Schroders.

Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή την εβδομάδα, ο Philip Brown της Citigroup, στην ομιλία στα πλαίσια του Συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι η αγορά των ελληνικών ομολόγων αποτελεί το "αστέρι" των αποδόσεων του 2017.


14/12/2017  


 2.
Τραπεζικό και συναλλακτικό άλμα... απογείωσαν το ΧΑ.

Πολύ κοντά από το κρίσιμο επίπεδο των 770 μονάδων "πέταξε" σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας να ξεπεράσει την εσωστρέφεια και να αποτυπώσει την ισχυρή βελτίωση της αγοράς ομολόγων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,38% στις 767,57 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 749,64 μονάδων (-0,02%) και 769,36 μον. (+2,61%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 116 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 96 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,6 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,35%, στις 2.003,53 μονάδες, ενώ στο +2,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.116,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 6,79% στις 838,39 μονάδες.

Μπορεί να προσέγγισε τα επίπεδα των 770 μονάδων, αλλά η αγορά δεν θέλησε να τα δοκιμάσει. Ήταν άλλωστε αρχές Νοεμβρίου η προηγούμενη αποτυχημένη δοκιμασία, με την εγχώρια αγορά να έχει περάσει από τότε μέσα από δύσκολες πιέσεις. Έτσι, επί του παρόντος ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να διαμορφώνει το επόμενο σκαλοπάτι, ίσως και την συσσώρευση τιμών που θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια αναμέτρηση με τις 770 μονάδες με περισσότερες προϋποθέσεις.

Βρίσκοντας σημαντικά στηρίγματα στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και στην ενεργοποίηση των χαρτοφυλακίων που είχαν μείνει στο περιθώριο των επιλεκτικών κινήσεις, το ΧΑ έδειξε ότι αρχίζει να "ξυπνά" πιο ενεργές εντολές. Επίσης, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε πάνω από τις 800 μονάδες, επίπεδο που είχε να δει από τις αρχές Νοεμβρίου. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, ο κλαδικός έχει καταγράψει μόνο τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, με τα κέρδη του μικρού, αλλά σημαντικού αυτού διαστήματος, να ξεπερνούν το ......%.

Η συνέχιση, πάντως, και σήμερα του ράλι στα ελληνικά ομόλογα παρείχε στήριξη στην αγορά. Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί στο 4,2%, με το spread, η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται 380 μονάδες, αποτυπώνοντας τη βελτίωση του κλίματος για τα ελληνικά assets μετά και την ολοκλήρωση του swap.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, αν και η αντίδραση ενδέχεται να είναι τεχνικού χαρακτήρα αφού τα νέα ομόλογα αύξησαν την κινητικότητα και την ρευστότητα στην αγορά, το γεγονός παραμένει πως με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης - η οποία όπως φαίνεται θα είναι η πιο σύντομη από όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις του προγράμματος - η βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα έχει όλα τα… φόντα να διατηρηθεί και να υλοποιήσει τα σχέδια της κυβέρνησης για 2-3 νέες εξόδους στις αγορές μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Πάντως, η αίσθηση που άφησε η εικόνα της αγοράς σήμερα είναι θετική, δεδομένου του ότι αύριο, Παρασκευή, έχουμε λήξη παραγώγων. Οι long κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν το προβάδισμα, παρά το γεγονός ότι αρκετά funds εμφανίζονταν short κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και η Πειραιώς σημείωσαν κέρδη που έφτασαν το 8,59% και το 8% αντίστοιχα, με την Alpha Bank και την ΕΧΑΕ να κλείνουν στο +6,80% και +6,24% αντίστοιχα. Η Εθνική στο +4,90%, ο ΑΔΜΗΕ στο +4,20%, ενώ ΔΕΗ και Jumbo σημείωσαν άνοδο 3,99% και 3,88% αντίστοιχα.

Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Grivalia, Aegean και Βιοχαλκο, ενώ άνω του 1% η άνοδος σε ΟΠΑΠ, Φουρλής, Folli Follie, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΟΛΠ, Τιτάν και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, η Attica Bank σημείωσε απώλειες που έφτασαν το 5,50%, με την Motor Oil να υποχωρεί κατά 1,27%. Ήπια πτωτικά οι Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΕΕΕ και Μυτιληναίος.


14/12/2017 


 3.
Υπερσυγκράτηση δαπανών δημιούργησε
 πρωτογενές πλεόνασμα €4,6 δισ. στο 11μηνο

Σημαντική υπέρβαση στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα 11μήνου κατά 1,6 δισ. ευρώ καταγράφουν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Η υπέρβαση ωστόσο στηρίζεται αποκλειστικά στην υπερσυγκράτηση των δαπανών, οι οποίες ήταν συνολικά χαμηλότερες του στόχου κατά 1,7 δισ. ευρώ, μάλιστα δεν διατέθηκαν ούτε οι χρηματοδοτήσεις για επενδύσεις (οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσίασαν μείωση έναντι του στόχου κατά 818 εκατ. ευρώ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει:  

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 763 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 353 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στόχου για έλλειμμα 2.347 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2018, για το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.658 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 5.757 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3.074 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 45.142 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 146 εκατ. ευρώ ή 0,3%  έναντι του στόχου.

Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 43.760 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 517 εκατ. ευρώ ή 1,2% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 4.842 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας  μείωση κατά 48 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (4.889 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.382 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 664 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Νοέμβριο 2017 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4.570 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 472 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4.517 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 193 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) για την περίοδο Νοεμβρίου 2017 ανήλθαν σε 349 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 49 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (397 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για την περίοδο Νοεμβρίου 2017 ανήλθαν σε 53 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 665 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2017 ανήλθαν στα 45.905 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.731 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (47.635 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42.847 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 913 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 110 εκατ. ευρώ, οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 106 εκατ. ευρώ, τα εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 53 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες μεταναστευτικών ροών κατά 76 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 κατά 1.375 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 485 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, 19 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 52 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας, 22 εκατ. ευρώ για δαπάνες μεταναστευτικών ροών και 22 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 3.058 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 818 εκατ. ευρώ.


Ειδικά για τον μήνα Νοέμβριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5.477 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 522 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.397 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 252 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.079 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 269 εκατ. ευρώ.

http://www.capital.gr/oikonomia/3261081/upersugkratisi-dapanon-dimiourgise-protogenes-pleonasma-4-6-dis-sto-11mino

14/12/2017


4.
Σε ελεύθερη πτώση το κόστος δανεισμού 
- Στα επίπεδα του 2006 το spread.

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να επιστρέψει στα επίπεδα του 2006. 

Πριν από λίγο το 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου διαπραγματευόταν με απόδοση 4,065%. Πολύ κοντά δηλαδή στο επίπεδο του 4,015% στο οποίο είχε υποχωρήσει η απόδοση του ομολόγου τον Μάρτιο του 2006. 

Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα το περιθώριο (η διαφορά απόδοσης) από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο να υποχωρήσει κάτω από το 4% και συγκεκριμένα στο 3,765%. Ιστορικά, κάτω από το 4% το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων είχε "βρεθεί" τον Ιούλιο του 2006.

Η θετική πορεία των ομολόγων σε αντίθεση με αυτή του Χρηματιστηρίου επισημαίνεται σε σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times. Στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι σε αντίθεση με το Χρηματιστήριο το οποίο από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει κατά περίπου 16% με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2015, οι αποδόσεις των ομολόγων στο ίδιο διάστημα, έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 3% (σ.σ στις αρχές του 2017 η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 7%.).

Στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, απέδωσε την επιστροφή των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα του 2009, o υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου. σε σύντομη συνέντευξή του στο Bloomberg. 


Ο ίδιος είχε επισημάνει ότι οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch, τη Standard & Poor's και τη Moody's, είχαν ως αποτέλεσμα να στηριχθούν τα ελληνικά ομόλογα, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιτυχημένη ολοκλήρωση ανταλλαγής ομολόγων ύψους 25,5 δισ. ευρώ.

http://tvxs.gr/news/ellada/se-eleytheri-ptosi-kosmos-daneismoy-sta-epipeda-toy-2006-spread

15/12/2017


5.
  Η ψευδής εξίσωση «τέλος Μνημονίου=τέλος δεινών»

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σ’ όλους τους τόνους ότι το καλοκαίρι του 2018 η Ελλάδα θα αφήσει πίσω της την επώδυνη περίοδο των Μνημονίων. Αν και η σχετική διαπραγμάτευση θα αρχίσει την ερχόμενη άνοιξη, είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού πως και στο ευρωιερατείο τείνει να κυριαρχήσει η επιλογή το “κεφάλαιο Ελλάδα” να κλείσει σαν success story. Εάν πράγματι επικρατήσει αυτό το σενάριο θα έχουμε “καθαρή έξοδο”, με την έννοια ότι δεν θα επιβληθούν στην Αθήνα πρόσθετες δεσμεύσεις. Αυτές, άλλωστε, που έχουν συμφωνηθεί είναι υπεραρκετές, και μόνο αν σκεφθεί κανείς ότι μέχρι το 2060 η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ.

Όπως παλαιότερα η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, έτσι και η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι με την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου θα τελειώσουν και οι δύσκολες ημέρες. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική από την προπαγανδιστική αυτή εξίσωση. Ακόμα και εάν τελικώς η Αθήνα επιτύχει “καθαρή έξοδο”, οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών έχουν κληροδοτήσει ένα πυκνό πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων και αλλαγών, οι οποίες έχουν αλλάξει ριζικά το τοπίο.
(...)

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΔΩ: