Η Τουρκία του Ερντογάν δεν πείθει τους επενδυτές.

Η Τουρκία του Ερντογάν δεν πείθει τους επενδυτές.

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

(1) Το Akkuyu προχωράει με εντυπωσιακά αργούς ρυθμούς: 
Όχι, η Τουρκία δεν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα.  
(2) Θανάσιμο όπλο παίρνουν στα χέρια τους οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις.
(3) “Συμφωνούν” Ερντογάν-Πούτιν για την Ιερουσαλήμ:
 Οριστικοποιείται η αγορά των S-400 λέει ο Ταγίπ. 
(4) Ελλάδα-Τουρκία:Ισχύς, ισορροπία ισχύος, εξοπλισμοί.



  Η Τουρκία του Ερντογάν δεν πείθει τους επενδυτές.

Η υποτονική άνοδος του τουρκικού νομίσματος μετά τα στοιχεία για ανάπτυξη 11,1% φανερώνει τις ανησυχίες των επενδυτών. Η ανοδική πορεία του εξωτερικού χρέους, ο υψηλός πληθωρισμός και η συγκέντρωση εξουσιών από τον Ερντογάν.

Η τουρκική λίρα συνέχισε την άνοδο έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 11,1% το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters (που ανέμενε ανάπτυξη 10%) και του Bloomberg (8,5%).
Ωστόσο, η λίρα δεν πραγματοποίησε άλμα. Η άνοδος του 1% το πρωί της Δευτέρας έφερε το ράλι έναντι του δολαρίου στο 3,6% από τα χαμηλά της 28ης Νοεμβρίου. Αλλά παραμένει 10% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου σε σχέση με το πρόσφατο υψηλό του Σεπτεμβρίου και έχει χάσει πάνω από το ένα τέταρτο της αξίας της από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.
Τα νέα για ανάπτυξη 11,1% είναι καλά μόνο μέχρι ένα σημείο. Ακόμα και αν η οικονομία της Τουρκίας επιδεικνύει αναπάντεχη αντοχή μπροστά στις προκλήσεις, όπως το έθεσε στους FT η Χατίς Καραχάν, οικονομικός σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για μια σειρά από λόγους.
Αυτοί είναι οι τρεις από αυτούς: Ο πρώτος είναι η ποιότητα της ανάπτυξης. Στα θετικά, λέει ο Τίμοθι Ας της BlueBay Asset Management, είναι τα υγιή δημόσια οικονομικά, ο ισχυρός τραπεζικός τομέας και η «φιλική προς την επιχειρηματικότητα κουλτούρα». Η Τουρκία, σημειώνει, «θέλει να αναπτυχθεί».
Στα αρνητικά, περιλαμβάνονται οι συνέπειες από την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω δημοσιονομικής γενναιοδωρίας και φθηνής πίστωσης. «Έχει υπάρξει υπερβολικά μεγάλη τόνωση» σημειώνει ο κ. Ας. Η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει τη συνεισφορά των επενδύσεων στην ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου. Αλλά έρχεται από μια πολύ χαμηλή βάση. Η κατανάλωση έχει παίξει πολύ μεγαλύτερο ρόλο. Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός τρέχει με 13%, αρκετά πάνω από τον στόχο του 5%.
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο εκτοξεύτηκε κοντά στο 9% του ΑΕΠ μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, συρρικνώθηκε στο 3,4% στην αρχή του έτους. Αλλά έχει αρχίσει να επεκτείνεται και πάλι, αγγίζοντας το 4,7% στο τρίτο τρίμηνο.
Η Τουρκία είναι επικίνδυνα εκτεθειμένη. Ο Ινάμ Ντεμίρ της Nomura αναμένει πως η ανάγκη της χώρας για εξωτερική χρηματοδότηση θα φτάσει τα 43 δισ. δολάρια στο τέλος του έτους. Σε αυτό προστίθενται αποπληρωμές ξένου χρέους που λήγει τους επόμενους δώδεκα μήνες και ανέρχεται στα 170 δισ. δολάρια.
«Αυτά είναι πολύ μεγάλα ποσά» λέει ο κ. Ντεμίρ. Η ικανότητα της Τουρκίας να εξυπηρετήσει το χρέος της, υποστηρίζει, θα εξαρτηθεί από το πόσο χαλαρή είναι η παγκόσμια ρευστότητα. «Αν τα επιτόκια σε βασικές αγορές παραμείνουν χαμηλά, θα είναι σε θέση να μετακυλίσει το χρέος της. Αλλά αν οι αποδόσεις αυξηθούν, η Τουρκία θα είναι η πρώτη που θα τιμωρηθεί».
Η δεύτερη ανησυχία αφορά το τι θα γίνει μετά. Ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από τη φετινή ανάπτυξη ήταν ένα ταμείο εγγύησης των πιστώσεων για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προσέφερε στήριξη για κρατικά δάνεια και το οποίο είχε κεφάλαια περίπου 65 δισ. ευρώ. Αλλά το ταμείο έχει σχεδόν εξαντληθεί.
Ακόμα και αν η κυβέρνηση ήθελε να το επεκτείνει, οι τράπεζες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να δανείσουν, λέει ο Ατίλα Γεσίλαντα της συμβουλευτικής GlobalSource Partners.
H κυβέρνηση εξετάζει νέα προγράμματα τόνωσης την επόμενη χρονιά για στρατηγικούς τομείς για την οικονομία. Ο κ. Γεσίλαντα είναι επιφυλακτικός. «Τα παραδοσιακά εργαλεία έχουν εξαντληθεί» επισημαίνει. «Χρειάζονται κάποια νέα μαγικά κόλπα».
Η τρίτη ανησυχία αφορά τον κ. Ερντογάν. «Αυτό έχει γίνει ένα τεράστιο πρόβλημα για όποιον ενδιαφέρεται να επενδύσει ή έχει επενδύσει στην Τουρκία» λέει ο κ. Γεσίλαντα. «Η Τουρκία δεν υπήρξε ποτέ μια χώρα με αποκεντρωμένη δομή λήψης αποφάσεων, αλλά μετά το δημοψήφισμα, ο μηχανισμός άσκησης πολιτικής συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο γύρω από τον Ερντογάν» επισημαίνει. «Κάθε ημέρα γίνεται χειρότερα. Δεν ξέρουμε ποιον ακούει».
Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η κα Καραχάν έχει βγει στο προσκήνιο ως το δημόσιο πρόσωπο της οικονομικής πολιτικής. Ακόμα και οι επικριτές της κυβέρνησης της πλέκουν το εγκώμιο για τις περγαμηνές της και την ψυχραιμία με την οποία διαχειρίζεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. «Κανείς δεν έχει κάποιο κακό λόγο να πει γι' αυτήν», επισημαίνει ο κ. Ας. Η κα Καραχάν υποβαθμίζει τη σημασία των ανησυχιών για τις επιθέσεις του κ. Ερντογάν κατά του «λόμπι των επιτοκίων».
«Είναι γεγονός πως είναι απογοητευμένος με τα υψηλά επιτόκια, γιατί θέλει να ενθαρρύνει τις επενδύσεις» σημειώνει η ίδια. «Αλλά ανησυχεί επίσης και για τον πληθωρισμό και θέλει να μειωθεί το ταχύτερο δυνατόν» επισημαίνει. Η ίδια απορρίπτει επίσης τις ανησυχίες για τον βαθμό ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας. «Η συζήτηση έχει ξεφύγει από τα λογικά πλαίσια» υπογραμμίζει. «Αν η κεντρική τράπεζα δεν ήταν ανεξάρτητη, πώς θα μπορούσε να είχε προχωρήσει σε σύσφιξη 400 μονάδων βάσης φέτος;».

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι διαβεβαιώσεις της κας Καραχάν μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που αναμένεται η κεντρική τράπεζα να ακολουθήσει την τελευταία έκκληση της κυβέρνησης και να προχωρήσει σε επιθετική αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Απλά, μην περιμένετε κάποια έντονη αντίδραση της λίρας.
13/12/2017

           ΣΧΕΤΙΚΑ            
               ΚΕΙΜΕΝΑ               


1.
Το Akkuyu προχωράει με εντυπωσιακά αργούς ρυθμούς: 
Όχι, η Τουρκία δεν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα. 

 Η πυρηνική ικανότητα μιας χώρας είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα , αλλά συγχρόνως αρκετά σύνθετο και ευαίσθητο. Τα χαρακτηριστικά αυτά αιτιολογούνται από την δυνητική σχέση μεταξύ της ειρηνικής πυρηνικής ικανότητας, κυρίως για παραγωγή ηλεκτρισμού και της στρατιωτικης, για κατασκευή πυρηνικών όπλων. 

Επειδή η ανωτέρω ώσμωση ικανότητας και στόχων είναι αναγνωρισμένη, αρμοδίως και μη, εχει αναπτυχθεί από την διεθνή κοινότητα, ειδικά μετά τον πόλεμο του Ιράκ το 2003, ένα διεθνές νομικό πλαίσιο που επιβάλλει διαρκή παρακολούθηση και αυστηρό έλεγχο όλων των πυρηνικών δραστηριοτήτων, δηλωμένων και πιθανόν καλυμμένων, των κρατών-μελών της συνθήκης για την μη διάδωση των πυρηνικών όπλων (ΝΡΤ) από έναν εξειδικευμένο οργανισμό, τον ΙΑΕΑ, και τους επιθεωρητές του. 

Η Τουρκία είναι μέλος της ΝΡΤ και υπόκειται ανελλιπώς στον πυρηνικό έλεγχο του ΙΑΕΑ. Το δηλωμένο πυρηνικό πρόγραμμα της περιλαμβάνει:

 Δύο ερευνητικούς αντιδραστήρες μικράς ισχύος, έναν σε λειτουργία και έναν ανενεργό σε σεισμική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό, και 
Δύο ‘’ενεργά’’ πυρηνικά projects που θα περιλαμβάνουν συνολικά οκτώ πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τέσσερις στο Akkuyu και ισάριθμους στην Sinop. ‘’Ενεργά’’ projects υπό την ένvοια ότι έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την δημιουργία του απαιτούμενου νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου κατασκευής και λειτουργίας τους.

 Ο ενδελεχής και πολυετής διεθνής έλεγχος του πυρηνικού προγράμματος της Τουρκίας επιβεβαιώνει με υψηλή αξιοπιστία τόσο την ορθότητα όσο και την πληρότητα όλων των δηλώσεων των αρμόδιων Τουρκικών αρχών. Δηλαδή, δεν ανακαλύπτει ανεξήγητο έλειμμα ή πλεόνασμα πυρηνικών υλικών στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ούτε κάποιες παράνομες πυρηνικές δραστηριότητες ή εγκαταστάσεις.

 Όσον αφορά στην εξέλιξη των δύο Τουρκικών πυρηνικών projects η τελευταία ενδελεχής διεθνής αξιολόγηση των εθνικών πυρηνικών προγραμμάτων τον Απρίλιο του 2017 στην Βιέννη κατέδειξε ότι: 

Το Akkuyu project προχωράει με εντυπωσιακά αργούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, ενώ η επίσημη έναρξη του έγινε τον Νοέμβριο του 2007 και η σχετική συμφωνία για την κατασκευή, ιδιοκτησία και λειτουργία των τεσσάρων αντιδραστήρων υπεγράφη με την ρωσική Rosatom τον Μάϊο 2010, η τελική έγκριση της άδειας τοποθεσίας δόθηκε από την αρμόδια τουρκική ρυθμιστική αρχή ατομικής ενέργειας (TAEK) στον κατασκευαστή τον Φεβρουάριο του 2017(!). Η αίτηση για άδεια κατασκευής υπεβλήθη τον Μάρτιο του 2017 και μόλις τον προηγούμενο μήνα, Οκτώβριο του 2017, εκδόθηκε μία περιορισμένη άδεια κατασκευής (limited construction permit) για κτίρια και δομές που δεν θα έχουν σχέση με την πυρηνική ασφάλεια (nuclear safety) των πυρηνικών αντιδραστήρων. Εκκρεμεί δηλαδή ακόμη η έκδοση τελικής άδειας κατασκευής (construction license) του πυρηνικού project. 

Επιπλέον, τον Ιούνιο του 2017 μια κοινοπραξία Τουρκικών εταιρειών υπέγραψε με την Ρωσία (Rosatom) πρωτόκολλο προϋποθέσεων που θα επιτρέπουν την απόκτηση από τουρκικές εταιρείες μέχρι και του 49% των μετοχών του project, ενώ η απόλυτη πλειοψηφία τους θα παραμένει στην Rosatom, δηλαδή τη Ρωσία. Η τελευταία αυτή εξελιξη είναι προφανές ότι προσθέτει επιπλέον καθυστέρηση στον χρόνο πραγματοποίησης του όλου έργου. 

Εκτιμάται ότι η γενικότερη αστάθεια στις ισορροπίες δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων, Ρωσίας και Τουρκίας, είναι καθοριστικός παράγοντας στις καθυστερήσεις, ίσως τελικά και στην θετική ή αρνητική έκβαση του Akkuyu project. 

Το Sinop project ουσιαστικά δεν έχει ακόμη αρχίσει. Από τον Μαίο του 2013 που υπεγράφει η σχετική συμφωνία συνεργασίας Τουρκίας και Ιαπωνίας μέχρι την διεθνή αξιολόγηση του τουρκικού πυρηνικού προγράμματος τον παρελθόντα Απρίλιο, δεν είχε υποβληθέι αίτηση για έγκριση τοποθεσίας (!). 

Εν κατακλείδι θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στην Τουρκία σήμερα επίσημα:

 1.Δεν υπάρχει κανένας πυρηνικός αντιδραστήρας ισχύος (Nuclear Power Plant) σε λειτουργία ή υπό κατασκευή, και επίσης 
2. Δεν υπάρχουν μη δηλωμένα πυρηνικά υλικά, εγκαταστάσεις και δραστηριότητες που σχετίζονται με οποιαδήποτε παράνομη δυνατότητα χρήσης.

 Είναι βέβαιο ότι οι εμπλεκόμενες διεθνείς υπηρεσίες προβαίνουν σε συνεχή και αντικειμενική αξιολόγηση όλων των σχετικών πυρηνικών γεγονότων. Ευκταίον όμως είναι όπως και τα ενδιαφερόμενα κράτη επιδεικνύουν την επιβαλόμενη επαγρύπνηση και με προσήκουσα νηφαλιότητα καταλήγουν σε ορθές εκτιμήσεις. 

Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργείται λανθασμένα στο ευρύ κοινό και προπαντός στους διαμορφωτές πολιτικής η πεποίθηση ότι η ‘’νευρική’’ γείτων χώρα βαδίζει προς την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Διότι τότε δεν θα χρειαζόταν καν να το επιχειρήσει. 

Όπως έχει ξαναγραφεί, η ισχύς του πυρηνικού όπλου δεν εκπορεύεται μόνο από την έκρηξή του αλλά και από την πεποίθηση των άλλων ότι το κατέχεις ή ότι έχεις την ικανότητα να το αποκτήσεις. 

Δρ. Παντελής Οικονόμου,
 πρώην επιθεωρητής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για την μη-διασπορά των πυρηνικών όπλων.

8/12/2017





  Kamikaze drone - Alpagu (made in turkey)
TEŞKİLAT TR 



Kamikaze Drone - Kargu (Made İn Turkey)

2.
Θανάσιμο όπλο παίρνουν στα χέρια τους οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις

Οι τουρκικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων παρέλαβαν τα πρώτα τους «καμικάζι drones». Οι δύο τύποι αυτών των μη επανδρωμένων αεροχημάτων, αναπτύσσονται από την τουρκική εταιρία STM και παραδόθηκαν για εκπαίδευση. Θα ακολουθήσει παράδοση περισσότερων στις αρχές του 2018.

Τα εν λόγω drones είναι το Alpagu, παρόμοιο σε εμφάνιση με το AeroVironment Switchblade και το δεύτερο το Kargu. «Περιπολούν» στην περιοχή επιχειρήσεων και όταν αναγνωρίσουν στόχο επιτίθενται και εκρήγνυνται πάνω του καταστρέφοντάς τον.

Αμφότερα χρησιμοποιούν εκρηκτικά γεμίσματα θραυσματοποίησης, αλλά εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας είπε, ότι είναι πιθανό να εφοδιαστούν με θερμοβαρικές πολεμικές κεφαλές…



13/12/2017



3.
Κοινή δήλωση Πούτιν - Ερντογάν στην Άγκυρα. 

Τα κυριότερα σημεία από τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του, Ρ.Τ. Ερντογάν, αναφέρει τουρκικό δημοσίευμα.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας Ερντογάν: 

Η συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία ενισχύεται καθημερινά. Αναπτύσσουμε κοινές απόψεις με τις επισκέψεις και τις τηλεφωνικές μας κλήσεις. Αυτή η αρμονία σε πολιτικό επίπεδο αντικατοπτρίζεται και στις ανθρώπινες σχέσεις μας. 
Ο όγκος του διμερούς εμπορίου μας αυξήθηκε κατά 30%.
Σήμερα, μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε τα περιφερειακά ζητήματα με τον αγαπητό μου φίλο Πούτιν.
Ο ορισμός από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ έχει εξοργίσει ολόκληρο τον κόσμο. Ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν τέσσερις Παλαιστίνιους την εβδομάδα διαμαρτυρίας. 
Το Ισραήλ εξακολουθεί να τροφοδοτεί τη φωτιά. Δεν είναι δυνατόν για κανέναν που έχει αξίες να αγνοήσει αυτές τις δολοφονίες.
Είδα ότι είμαστε σε παρόμοια θέση με τον Πούτιν για την Ιερουσαλήμ. Συζητήσαμε επίσης την κατάσταση στη Συρία. Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα θέματα που συζητήσαμε στο Σότσι. Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε τη δεύτερη μας συνάντηση στο Σότσι.
Αυτή η στενή σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας είναι επίσης σημαντική για την περιφερειακή σταθερότητα.
Θα γίνει επίσης συνάντηση των αρμοδίων για το θέμα των S-400 αυτήν την εβδομάδα για να ολοκληρωθεί το έργο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν

Οι διαπραγματεύσεις μας πραγματοποιήθηκαν σε εποικοδομητικό κλίμα. Συζητήσαμε για τα τρέχοντα θέματα της διεθνούς και περιφερειακής ατζέντας. Η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας είναι  πραγματικά επιτυχημένη. Τα εμπόδια στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις είναι ελάχιστα.

Οι εξαγωγές τουρκικών γεωργικών προϊόντων στη Ρωσία έχουν αυξηθεί. Είδαμε πως μπορούμε να προωθήσουμε  τα επόμενα βήματά μας. Η τουριστική τάση αυξάνεται από τη Ρωσία προς την Τουρκία.
Οι εργασίες για τη δημιουργία του Ακούγιου ξεκίνησαν. Ο αγωγός φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα προχωράει.
Συμφωνήσαμε, επίσης, στην παροχή δανείου (στην Τουρκία σχετικά με τους S-400;).
 Σχεδόν όλη η περιοχή της Συρίας έχει απελευθερωθεί από τρομοκράτες.
Μιλήσαμε για τα μέτρα που ελήφθησαν για την εκπλήρωση των συμφωνιών της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου σχετικά με την πολιτική λύση στη Συρία.

(Στοιχεία από f5haber.com)
--

The Hellenic Information Team

11/12/2017



“Συμφωνούν” Ερντογάν-Πούτιν για την Ιερουσαλήμ:
 Οριστικοποιείται η αγορά των S-400 λέει ο Ταγίπ. 

Η Ρωσία και η Τουρκία συμφωνούν ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ αποσταθεροποιεί την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση, ενώ ο Ερντογάν ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία αγοράς από την Τουρκία ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400. 

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι η Ρωσία ελπίζει να υπογράψει συμβάσεις πίστωσης για την αμυντική βιομηχανία με την Τουρκία στο κοντινό μέλλον. 

Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να οριστικοποιήσουν την συμφωνία αγοράς από την Τουρκία ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν την ίδια άποψη σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επικοινωνία για το ζήτημα. 

 ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Sputnik, Άγκυρα 
11/12/2017 

Russian President Vladimir Putin (L)  and Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) meet in Ankara, Turkey, 11 December 2017.  Vladimir Putin makes a working visit to Turkey.  EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Παρόμοιες οι θέσεις Τουρκίας-Ρωσίας 

Αυτή τη βδομάδα θα καταλήξουν οι εργασίες μεταξύ των δύο χωρών για τους S400 ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαδιμίρ Πούτιν στην Άγκυρα. Ανέφερε ακόμη ότι οι δύο χώρες έχουν παρόμοιες θέσεις σε σχέση με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ. Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι η απόφαση των ΗΠΑ προκάλεσε αστάθεια στην περιοχή ενώ ανέφερε για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου απέναντι από τις ακτές τις Κύπρου ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. 

Συγκεκριμένα στη συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι είναι η όγδοη φορά που συναντώνται φέτος και πως οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας κάθε μέρα που περνά ενισχύονται. Ανέφερε ότι η απόφαση των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση σε όλο τον κόσμο και επεσήμανε ότι με τον ομόλογό του τον Πούτιν έχουν παρόμοιες απόψεις σε αυτό το θέμα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν και το Συριακό και είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα θέματα που συζήτησαν στο Σότσι, ενώ επεσήμανε ότι το δεύτερο τους βήμα είναι να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις σύντομα. Συζήτησαν τα επιπρόσθετα βήματα που μπορούν να κάνουν ώστε να συμβάλουν στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν. 

Για τους S400 ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτή τη βδομάδα οι εκπρόσωποι των δύο χωρών θα κάνουν τις αναγκαίες εργασίες και θα ολοκληρώσουν αυτό το θέμα. Όπως είπε αυτή η στενή σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας είναι σημαντική για τη σταθερότητα της περιοχής. 

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησαν το Συριακό και πως οι δύο χώρες έχουν στενή συνεργασία. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία πραγματικά αναπτύσσεται με επιτυχημένο τρόπο ενώ είπε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο ο εμπορικός όγκος των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 36%. Όπως είπε, όλα αυτά έγιναν χάρη στις κοινές αποφάσεις. 

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες σχετικά με την ίδρυση του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου στην Τουρκία ενώ και ο ο αγωγός Turkish Stream (Τουρκικό Ρεύμα) προχωράει κανονικά. Για το Συριακό είπε ότι συζήτησαν τα βήματα που έγιναν στις διαπραγματεύσεις του Σότσι στις 22 Νοεμβρίου. 

Για την απόφαση των ΗΠΑ σχετικά με τα Ιεροσόλυμα είπε ότι προκάλεσε αστάθεια στην περιοχή και ότι μπορεί να σαμποτάρει την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι ενημερώθηκε και για την σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης που θα γίνει σε δύο μέρες στην Κωνσταντινούπολη ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση θετική. 

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη


 http://mignatiou.com/2017/12/simfonoun-erntogan-poutin-gia-tin-ierousalim-oristikopiisi-tis-agoras-ton-s-400-ipe-o-tagip/

11/1/2017


4.
Ελλάδα-Τουρκία:Ισχύς, ισορροπία ισχύος, εξοπλισμοί.