Στον απόηχο της αναβολής της απόφασης Τραμπ:Η σημασία της Ιερουσαλήμ για εβραίους και μουσουλμάνους.


 Η Ιερουσαλήμ ή αλλιώς η «πόλη-λάφυρο» ανέκαθεν αποτελούσε το μεγαλύτερο αγκάθι στην πολυετή αραβο-ισραηλινική διένεξη   (Φωτογραφία:  Reuters )


Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου και του κατεχόμενου ανατολικού τμήματός της, ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, σε προγραμματισμένη ομιλία του
αναβλήθηκε, όπως και η εκεί μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ.


Πολλές πλευρές εξέφρασαν ανησυχίες ακόμη και για αιματοχυσία, ήδη η Χαμάς προειδοποιούσε με νέα Ιντιφάντα, η Παλαιστινιακή Αρχή για καταστροφικές συνέπειες και αναλυτές για το ενδεχόμενο
αποσταθεροποίησης σε μια εξαιρετικά εύφλεκτη περιοχή.

Η απόφαση αυτή θα συνιστούσε πλήρη μεταστροφή της πολιτικής που ακολουθούσε η Ουάσινγκτον για δεκαετίες, η οποία προέβλεπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πάρουν θέση για το τελικό καθεστώς της ιερής πόλης, προτού Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτούν και αποφασίσουν από κοινού.

Η Ιερουσαλήμ, αλλιώς η «πόλη-λάφυρο» όπως την έχουν χαρακτηρίσει ιστορικοί, εξαιτίας του τεράστιου θρησκευτικού της εκτοπίσματος, ανέκαθεν αποτελούσε το μεγαλύτερο αγκάθι στην πολυετή αραβο-ισραηλινική διένεξη. Το καθεστώς της πόλης εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες χωρίς ορατή προοπτική επίλυσης.

Οι Παλαιστίνιοι που διεκδικούν ένα παλαιστινιακό κράτος χωρίς εποικισμούς ονειρεύονται την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά τους. Από την πλευρά τους, οι Εβραίοι αντιτίθενται στο σχέδιο διχοτόμησης της «αιώνιας και αδιαίρετης» πόλης, που μεταξύ άλλων αποδίδει τεράστια οφέλη στην οικονομία, καθώς προσελκύει σε ετήσια βάση εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.






Η θρησκευτική σημασία

Στην Ιερουσαλήμ, το μνημείο - σύμβολο του Ιουδαϊσμού και το ιερότερο σημείο λατρείας των Εβραίων όλου του κόσμου αποτελεί το Τείχος των Δακρύων, που βρίσκεται πάνω στο Όρος του Ναού. Για τους
Εβραίους θεωρείται σκοπός ζωής να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν μπροστά στο Τείχος των Δακρύων και μια από τις επιδιώξεις τους, όχι μόνο των βαθιά θρησκευόμενων αλλά και των πιο
κοσμικών Εβραίων, αποτελεί η ανοικοδόμηση του Ναού του Σολομώντα στο σημείο.

Αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο φαντάζει ανήκουστο για τους απανταχού μουσουλμάνους, διότι εκεί ακριβώς εφάπτεται και εκτείνεται ο τρίτος ιερότερος μουσουλμανικός τόπος μετά την Μέκκα και την Μεδίνα, το λεγόμενο Χαράμ αλ Σαρίφ που στα αραβικά σημαίνει «ευγενές ιερό».

Μαριλένα Γεραντώνη


5/12/2017


         ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ         





1.
Τραμπ: Αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Σφοδρές αντιδράσεις.

Αψηφώντας όλες τις προειδοποιήσεις ηγετών που φοβούνται ανάφλεξη της βίας, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αναγνωρίσει εντός της ημέρας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Εξέλιξη που αποτελεί «casus bellli» για τους ηγέτες των παλαιστινίων.

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου, που αναμένεται να γνωστοποιήσει με ένα εξ ορισμού ιστορικό διάγγελμά του στις 13:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) από τον Λευκό Οίκο, ενδέχεται να σημάνει τον τερματισμό της προσπάθειας του γαμπρού και συμβούλου του Τζάρεντ Κούσνερ για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, που του είχε αναθέσει ο Τραμπ.

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ αποτελεί casus belli για τους ηγέτες των Παλαιστίνιων, που θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία καταλήφθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και προσαρτήθηκε κατόπιν, να γίνει πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται.

«Την 6η Δεκεμβρίου 2017, ο πρόεδρος Τραμπ θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ», δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κάνοντας λόγο για την «αναγνώριση μιας πραγματικότητας», τόσο ιστορικής όσο και σύγχρονης.

Μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίδ στην Ιερουσαλήμ

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα δώσει ταυτόχρονα εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αρχίσει προετοιμασίες για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Δεν θα ορίσει πάντως το χρονοδιάγραμμα, καθώς η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει «χρόνια», αφού θα χρειαστεί να βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία, χρηματοδότηση για το έργο και να ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις, κατά τον αξιωματούχο.

«Ο πρόεδρος εφαρμόζει μια κεντρική δέσμευση της προεκλογικής του εκστρατείας, μια υπόσχεση που είχε γίνει από πολλούς υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές», συνέχισε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Για να υποστηρίξει το σκεπτικό του Τραμπ, ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες «δεν συνέβαλε σε τίποτε» ως προς τις προσπάθειες «να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ειρήνης».

Μολονότι ο εβδομηντάρης ρεπουμπλικάνος, που επαίρεται συχνά για το ταλέντο του ως «διαπραγματευτής», παραμένει «αποφασισμένος» να συνεχίσει τις προσπάθειες για να «υπάρξει μια συμφωνία ειρήνης» μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων, που θα είναι «διαρκής», η εξίσωση μοιάζει πλέον επίφοβα περίπλοκη.

Διεθνείς εκκλήσεις προς τον Τραμπ – Φόβοι για κλιμάκωση της έντασης

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την Τρίτη, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε τον Τραμπ για τις «επικίνδυνες συνέπειες που θα είχε μια τέτοια απόφαση για την ειρηνευτική διαδικασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο».

Οι εκκλήσεις να μην ληφθεί αυτή η απόφαση που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες ήταν αλλεπάλληλες τις τελευταίες 24 ώρες. Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι μια τέτοια απόφαση υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει «την οργή των μουσουλμάνων» και τη χαρακτήρισε «επικίνδυνο βήμα».

«Κύριε Τραμπ, η Ιερουσαλήμ είναι μια κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους», προειδοποίησε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ασκεί την προεδρία του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, και πρόσθεσε ότι συγκαλέσει έκτακτη σύνοδό των 57 κρατών μελών του μέσα σε «5 ως 10 ημέρες» εάν η Ουάσινγκτον αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η Ιορδανία, θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, προειδοποίησε εναντίον μιας απόφασης που θα είχε «πολύ σοβαρές συνέπειες» και των κινδύνων «κλιμάκωσης» της έντασης.

Στην Ευρώπη υψώθηκαν επίσης πολλές φωνές: ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισήμανε πως «καθετί που συμβάλλει στην αναζωπύρωση της κρίσης είναι αντιπαραγωγικό αυτή τη στιγμή».

Αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, που έχει διακοπεί από το 2014, ο αμερικανός αξιωματούχος είπε πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να ταχθεί υπέρ της «λύσης δύο κρατών» αν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι συμφωνούν σε αυτό.

Ο Τραμπ θα υπογράψει ξανά τη ρήτρα αναστολής της ισχύος ενός νόμου του 1995 που προέβλεπε τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ, όπως είχε κάνει τον Ιούνιο και όπως έπρατταν όλοι οι προκάτοχοί του τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Συναγερμός στη Μ.Ανατολή μετά την απόφαση Τραμπ για Ιερουσαλήμ

Ο μόνος ηγέτης κράτους της Μέσης Ανατολής που δεν εξέδωσε ανακοίνωση μετά τα τηλεφωνήματα που έκανε ο Τραμπ ήταν ο δεξιός πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τάσσεται υπέρ της μεταφοράς της πρεσβείας εδώ και χρόνια.

Στο Ισραήλ χαιρετίζουν την απόφαση Τραμπ

Ένας ισραηλινός υπουργός χαιρέτισε την επικείμενη ανακοίνωση του Τραμπ, όμως παράλληλα τόνισε πως οι αρχές της χώρας προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα βίας. Η εσωτερική συζήτηση στην αμερικανική κυβέρνηση για την κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε από εντάσεις.

 Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν πίεζαν υπέρ της απόφασης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις εναντιώνονταν στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ και τη μεταφορά της πρεσβείας, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν. Ο όλο και πιο ανυπόμονος Ντόναλντ Τραμπ εντέλει διεμήνυσε στους υπουργούς και στους συνεργάτες του την περασμένη εβδομάδα ότι εννοεί να τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση, κατά τις ίδιες πηγές.

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ έχει ήδη επιβάλει περιορισμούς στις κινήσεις των αμερικανών διπλωματών στην Ιερουσαλήμ και έχει προειδοποιήσει όλες τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην περιοχή πως υπάρχει πιθανότητα να ξεσπάσουν ταραχές και αντιαμερικανικές εκδηλώσεις, ενώ αποφάσισε να τεθούν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα ασφαλείας στις αμερικανικές πρεσβείες.

http://news.in.gr/world/article/?aid=1500180489


6/12/2017



2.
Τα τινάζει όλα στον αέρα ο Ερντογάν: Εμπλέκει Ισραήλ, 
απειλεί ΗΠΑ για αναγνώριση Ιερουσαλήμ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι «κόκκινη γραμμή» για τους μουσουλμάνους, αναφερόμενος σε ενδεχόμενο ρήξης των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, αν η Ουάσινγκτον αναγνωρίσει την ιερή πόλη ως πρωτεύουσα.

«Κύριε Τραμπ, η Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του. «Θα διεξαγάγουμε αυτή τη μάχη μέχρι το τέλος με αποφασιστικότητα. Και αυτό μπορεί να φθάσει έως τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεών μας με το Ισραήλ», πρόσθεσε, σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος κόμματος AKP.

«Ως ασκούντες την προεδρία του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) θα παρακολουθήσουμε το θέμα αυτό μέχρι τέλους. Αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα συγκαλέσουμε εντός 5 ή 10 ημερών μια σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΟΙΔ στην Κωνσταντινούπολη (…) Θα θέσουμε σε κίνηση όλο τον μουσουλμανικό κόσμο σε αυτή τη σύνοδο κορυφής», είπε ακόμη.

Η Τουρκία είχε ήδη προειδοποιήσει χθες εναντίον της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την Ουάσινγκτον, λέγοντας πως ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλούσε «μεγάλη καταστροφή».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του Τραμπ για το θέμα αυτό αναβλήθηκε (επρόκειτο να γίνει χθες). «Ο πρόεδρος ήταν σαφής στην υπόθεση αυτή από την αρχή: το θέμα δεν είναι αν (η πρεσβεία θα μεταφερθεί από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ), το θέμα είναι πότε», δήλωσε ο Χόγκαν Γκίντλι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης, όμως ο υπουργός Παιδείας Ναφταλί Μπένετ, σημαντικός εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε τις δηλώσεις του Ερντογάν. «Πάντοτε θα υπάρχουν κάποιοι που επικρίνουν, αλλά στο τέλος της ημέρας είναι καλύτερα να έχουμε μια ενωμένη Ιερουσαλήμ παρά τη συμπάθεια του Ερντογάν», είπε.

Εξάλλου, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο Ναμπίλ Σάατ, προειδοποίησε σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ ότι ενδεχόμενη αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θα σήμαινε το τέλος της προσπάθειας που διεξάγει η αμερικανική κυβέρνηση για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας. «Δεν θα δεχθούμε πλέον τη μεσολάβηση της Αμερικής, δεν θα δεχθούμε πλέον τη μεσολάβηση του Τραμπ. Θα είναι το τέλος του ρόλου που διαδραματίζουν οι Αμερικανοί στη διαδικασία αυτή», είπε ο Σάατ στους δημοσιογράφους.

Ο Σάατ επανέλαβε την προειδοποίηση για την αντίδραση που θα προκαλούσε μια τέτοια απόφαση στους δρόμους των παλαιστινιακών και αραβικών πόλεων. «Δεν γνωρίζω αν θα προκληθεί βία, αλλά θα υπάρξουν χωρίς αμφιβολία λαϊκές διαδηλώσεις παντού. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει βία», είπε. Αλλά «βία μπορεί να ξεσπάσει στον αραβικό κόσμο, η οποία δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί».

Ο Σάατ χρησιμοποίησε ασυνήθιστα ισχυρές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης Τραμπ και ιδίως για το γεγονός ότι δεν έχει εκφραστεί δημόσια υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, της λεγόμενης λύσης των δύο κρατών που παραμένει σημείο αναφοράς της διεθνούς κοινότητας. «Θα δεχόμασταν την αμερικανική διαδικασία, αν δεσμεύονταν να τηρήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού», είπε ο Σάατ. «Δεν ζητάμε τίποτε άλλο από τη λύση των δύο κρατών. Ο κ. Τραμπ και η κυβέρνησή του ετοιμάζονται να παραβιάσουν (αυτή την αρχή), δεν παίζουν το παιχνίδι και εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι τους», είπε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμπού Γάιτ, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να λάβουν οποιαδήποτε μέτρα που θα αλλάζουν το νομικό και πολιτικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA. Είπε πως μια ενδεχόμενη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ ή η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θα ήταν «ένα επικίνδυνο μέτρο που θα είχε επιπτώσεις» σε ολόκληρη την περιοχή.

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε σήμερα για τις «σοβαρές επιπτώσεις» που θα έχει ενδεχόμενη αναγνώριση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και η μεταφορά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην πόλη αυτή. «Θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινή γνώμη και σε ολόκληρα μέρη του κόσμου», αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπηρεσιών της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στις προσπάθειες για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και να αποφύγουμε οποιαδήποτε ενέργεια θα υπονόμευε τις προσπάθειες αυτές.»

«Από τις αρχές του έτους», η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά πως πρέπει να σκεφθούμε «τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια μονομερής απόφαση ή ενέργεια όσον αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ». Η ΕΕ, που υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών που θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο στα σύνορα του 1967, καταδικάζει σθεναρά τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών τον οποίο χαρακτηρίζει «παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». «Η ΕΕ θα συνεχίσει τη δέσμευσή της με τα δύο μέρη, τους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους της, περιλαμβανομένου του Κουαρτέτου (για τη Μέση Ανατολή) προκειμένου να υποστηρίξει την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Κάθε τι που αναμοχλεύει την κρίση είναι αντιπαραγωγικό αυτή τη στιγμή», δήλωσε εξάλλου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Μια λύση για το ζήτημα της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να εξευρεθεί παρά μόνο στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών», είπε.


 ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
 Άγκυρα
  http://mignatiou.com/2017/12/ta-tinazi-ola-ston-aera-o-erntogan-empleki-israil-apili-ipa-gia-anagnorisi-ierousalim/

 5/12/2017