Είναι δυνατόν να υπάρχει άγνοια επίσημης εθνικής θέσης στο “Σκοπιανό”;




Είναι δυνατόν να υπάρχει άγνοια επίσημης εθνικής θέσης 
στο “Σκοπιανό”;

Με λύπη διαπιστώνω ακόμα και σήμερα, ότι η πλειονότητα του πολιτικού προσωπικού, των ΜΜΕ και των πολιτών της χώρας μας, δε γνωρίζουν την ακριβή επίσημη εθνική θέση για το ονοματολογικό πρόβλημα των Σκοπίων.

Αποτέλεσμα του παραπάνω, είναι να υιοθετούν άκριτα τα ελληνικά ΜΜΕ της χώρας μας και διάφοροι αιρετοί, πρόσφατες επικοινωνιακές τακτικές της σκοπιανής πλευράς αναφορικά με δήθεν κρίσιμες υποχωρήσεις της, άλλοτε στο όνομα και άλλοτε στην ιστορία και στα αγάλματα.

Είναι επιζήμιο για τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας να διολισθαίνουμε σε τέτοιου είδους συμπεριφορές που διαμορφώνουν και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό μια θετική δυναμική μιας κακής λύσης για την ελληνική πλευρά.

Εξηγούμαι: Οι περισσότεροι στη χώρα νομίζουν ότι η διαμάχη από ελληνικής πλευράς αφορά μόνο το όνομα της πΓΔΜ, για αυτό άλλωστε αναφέρονται λανθασμένα σε «θέμα του ονόματος».

Δυστυχώς αγνοούν παντελώς, ότι στη διάσταση υπάρχει το λεγόμενο «εύρος χρήσης του ονόματος», δηλαδή αν η λύση θα περιλαμβάνει τη συνταγματική αλλαγή του (ισχύς έναντι όλων-erga omnes) όπως θέτει η ελληνική πλευρά, ή αν θα έχει μια πιο χαλαρή εφαρμογή όπως αποκάλυψε και εχθές ο πρωθυπουργός της γείτονος κ. Ζάεφ, για διεθνή και συνταγματική ονομασία χωρίς παραχωρήσεις στα θέματα της ταυτότητας, όπως επιδιώκει η Σκοπιανή πλευρά.

Το δεύτερο ήσσονος σημασίας κομμάτι, αφορά τη χρήση των επιθετικών προσδιορισμών, δηλαδή πως θα ονοματίζονται οι κάτοικοι στα διαβατήρια (υπηκοότητα), ποια θα είναι η εθνικότητα τους, πως θα αναφέρονται τα παραγόμενα στα Σκόπια προϊόντα, η γλώσσα τους, ο πολιτισμός τους, αλλά ακόμα και ποιες θα είναι οι διαδικτυακές καταλήξεις ιστοσελίδων, η σύντμηση της χώρας (alpha code 2-3) κ.α.

Μετά λύπης διαπιστώνω, ότι από τα ΜΜΕ της χώρας μας και τους αιρετούς μας, δε γίνεται ΚΑΜΙΑ αναφορά στο παραπάνω κομμάτι των επιθετικών προσδιορισμών. Η λύση στο όνομα της χώρας θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και στους επιθετικούς προσδιορισμούς και μάλιστα θα προσέθετα, σε όλες τις επίσημες γλώσσες, έτσι ώστε να μην έχουμε αλλαγή του ονόματος της χώρας τους μόνο, όμως με «Μακεδόνες» υπηκόους και «Μακεδονική» γλώσσα και προϊόντα.

Εν κατακλείδι, το όνομα των Σκοπίων και οι επιθετικοί προσδιορισμοί, αποτελούν στο σύνολο τους το ονοματολογικό πρόβλημα. Η Ελληνική πλευρά θα πρέπει να συνεχίσει να απαιτεί λύση με γεωγραφικό ή μη προσδιορισμό (όχι πολιτικό) πριν το συνθετικό «Μακεδονία» με εφαρμογή «erga omnes» ΚΑΙ «για πάσα χρήση» αναφορικά με τους επιθετικούς προσδιορισμούς. Θα προσέθετα μάλιστα, ότι το νέο όνομα θα πρέπει να υφίσταται ενιαίο σε μια λέξη.

Να κατανοήσουμε ότι το εθνικό συμφέρον και η άσκηση εξωτερικής πολικής δεν μπορεί πάντα να βασίζεται στην απόλυτη τήρηση του καταστατικού του ΟΗΕ – τουλάχιστον φανερά. Αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας και όχι της real politic. Το διακύβευμα για τα Σκόπια είναι η εσωτερική συνοχή τους και η οικονομική τους ανάταση μέσω της ένταξης τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Θα είναι τραγικό να διολισθήσουμε σε μια υπαναχώρηση της εθνικής επίσημης θέσης όταν εξαρτάται το μέλλον της γειτονικής χώρας από εμάς. Η αφετηρία της διαπραγματευτικής θέσης μας, επίσης είναι ένα ζητούμενο. Δε νοείται σε μία διαπραγμάτευση να ξεκινάς από το «απόλυτα» επιθυμητό και να καταλήγεις σε αυτό. Κάτι θα δώσεις, και δυστυχώς αυτό το κάτι θα αποτελεί μέρος μιας κακής λύσης.

Πέτρος Πετράκης
Μελετητής και ακτιβιστής στο ονοματολογικό θέμα της πΓΔΜ
BA in Economics / PMI Project Management


13/12/2017


  
                  ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ                

 1.
Πρώτη συνάντηση υπό τον Μάθιου Νίμιτς μετά από τρία χρόνια.

Σε δηλώσεις πρόκειται να προβεί ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Matthew Nimmets σήμερα Τρίτη περί τις 13.30 (ώρα Ελλάδος), μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Vasko Naumovski και τους βοηθούς τους. Η διαδικασία προέβλεπε και τη διεξαγωγή δείπνου εργασίας χθες βράδυ, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της κακοκαιρίας στη δυτική Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική, η οποία καθυστέρησε τις πτήσεις των συμμετεχόντων.

Η σημερινή συνάντηση είναι η πρώτη του είδους από το 2014 και έχει χαρακτήρα διερευνητικό - εξ ού και δεν αναμένεται η υποβολή τυχόν νέας πρότασης του κ. Nimmetz για το ονοματολογικό ζήτημα. Συμπίπτει όμως με την αισθητή αλλαγή στο κλίμα μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων μετά την άνοδο στην εξουσία της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης της γείτονος, με τη στήριξη των αλβανικών κομμάτων και υπό την πρωθυπουργία του Zoran Zaev. Η αλλαγή αυτή, που έθεσε τέλος στην πολιτική κρίση δύο ετών, επικυρώθηκε κατόπιν με τις δημοτικές αλλαγές, οι οποίες υποχρέωσαν σε παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος VMRO-DPMNE τον τέως πρωθυπουργό Nikola Gruevski, θιασώτη μιας "αρχαιόπληκτης” εκδοχής εθνικισμού που είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Η Αθήνα δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει κάνει λόγο για δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 ενώ χαρακτηριστικά είναι και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την τετραμερή σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας την Παρασκευή. "Ίσως το 2018 να είναι ένα έτος που θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε ένα χρόνιο πρόβλημα, αν η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, κάνει αποφασιστικά βήματα προς τα εμπρός” τόνισε και ζήτησε "να σταματήσει, κατά την άποψή μου, την αχρείαστη ρητορική, ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν σταματήσει μια λυτρωτική ρητορική και ταυτόχρονα αποδεχθεί μια λύση στην ονομασία αμοιβαία αποδεκτή. Σ' αυτή την προοπτική βεβαίως θα είμαι ο πρώτος που θα σπεύσει να εγγυηθεί η Ελλάδα την αναπτυξιακή προοπτική και την ασφάλεια αυτής της γείτονος χώρας”.

Στην κατεύθυνση της επίλυσης πιέζει βέβαια και ο υπερατλαντικός παράγοντας, που επείγεται για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς διαβάζει τις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια ως νεοψυχροπλεμικό αγώνα δρόμου με τη Ρωσία για την άσκηση επιρροής στην περιοχή.

Μια διόλου αμελητέα αλλαγή στους βαλκανικούς συσχετισμούς έχει επιφέρει πάντως η υπογραφή την 1η Αυγούστου της Συμφωνίας Φιλίας Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, σε εφαρμογή της οποίας πραγματοποιήθηκε έκτοτε και η διακυβερνητική συνάντηση της Στρούμιτσα. Ξεπερνώντας τα προβλήματα που δημιουργούσε παλαιότερα η μη αναγνώριση "μακεδονικού έθνους” από βουλγαρικής πλευράς, η Σόφια έχει αναγορευτεί σε θερμό συνήγορο της ένταξης της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Σε αντίστοιχα συμπεράσματα κατέληξε τον περασμένο μήνα και η τριμερής συνάντηση ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας-Αλβανίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. 

Του Κώστα Ράπτη

http://www.capital.gr/epikairotita/3260452/proti-sunantisi-upo-ton-mathiou-nimits-meta-apo-tria-xronia

12/12/2017








2.
Σκοπιανό. Τώρα που βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντ’ έξι. 

Πρώτα ήρθαν οι δηλώσεις Ζαέφ, ότι έχουν γίνει «υπερβολές» από τις προηγούμενες κυβερνήσεις γύρω από τα σύμβολα των Σκοπίων. Μετά, ήρθαν οι δηλώσεις Τσίπρα, ότι ίσως το 2018 να είναι έτος με θετική εξέλιξη στο πρόβλημα με το όνομα των Σκοπίων. Χτες ήρθαν οι δηλώσεις Νίμιτς για πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα από όσο παλιά στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. Όσοι αισιοδοξούν, βλέπουν το τυράκι, αλλά όχι τη φάκα.

Πρώτο ερώτημα: Τι τον έπιασε τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να λέει για αδικίες σε βάρος της Ελλάδας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και να προαναγγέλλει ξήλωμα των αγαλμάτων του Μεγαλέξανδρου και μετονομασία του αεροδρομίου της χώρας του;

Πρώτον τον έπιασε ότι είναι πιο έξυπνος από τους προκατόχους του. Οι οποίοι με μια πεισματική πολιτική είχαν καταδικάσει τη χώρα τους να στερείται τεράστιων ωφελημάτων από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, νομίζοντας ότι θα τους προωθήσει η Αμερική ό,τι κι αν κάνει η Ελλάδα. Όπως όταν τους αναγνώρισε ως Μακεδονία.

Δεύτερον δεν του στοιχίζει τίποτε να λέει ωραία λόγια και να αλλάζει θέσεις σε αγάλματα και ονομασίες, αρκεί να μην αλλάζει το μείζον. Και το μείζον είναι τα σχολικά βιβλία, η αλυτρωτική προπαγάνδα και το Σύνταγμα της χώρας που αναφέρεται σ αυτά.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής σ αυτό το θέμα προχτές στην τετραμερή των Βαλκανίων. Ζήτησε να σταματήσει «η αχρείαστη ρητορική ότι αποτελούν τους μοναδικούς απόγονους των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η αλυτρωτική ρητορική, και να γίνει αποδεκτή από τους γείτονες μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία».

Όπως παρατηρεί ο αναγνώστης, αλλά και ο πολιτικός και ο διπλωμάτης που ακούνε, ο πρωθυπουργός ζητάει να σταματήσει «η ρητορική». Δεν ζητάει να σταματήσει η ουσία. Ζητάει να μην το φωνάζουν αυτό που μαθαίνουν από τα γενοφάσκια τους. Όχι να σταματήσουν να το μαθαίνουν. Δεν τους ζητάει να σταματήσουν την εθνοκαπηλεία. Τους ζητάει να σταματήσουν να την εξαπολύουν κατά της Ελλάδας!

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι τυχαίος. Προέρχεται από τον πολιτικό χώρο που υπερασπίστηκε σθεναρά το δικαίωμα των Σλαβομακεδόνων να είναι Μακεδόνες, να λέγονται Μακεδόνες και να ονομάζονται έτσι. Προέρχεται από τον πολιτικό χώρο που ακούει Μεγαλέξανδρος και βγάζει φλύκταινες και που θεωρεί τον Μακεδόνα αιμοσταγή εισβολέα και όχι Έλληνα. Με τόμους βιβλίων, συγγραμμάτων και πανεπιστημιακών παραδόσεων. Με τεράστια υποστήριξη στα σλαβομακεδονικά κόμματα που κατεβαίνουν στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με το ΚΚΕ, που έχει αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στο σλαβομακεδονικό ζήτημα, είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του σλαβομακεδονικού αλυτρωτισμού. Είναι το μόνο ελληνικό κόμμα, που βουβάθηκε όταν ο ιστορικός ηγέτης των γειτόνων Κίρο Γκλιγκόροφ είπε δημόσια ότι ο λαός του δεν έχει σχέση με τους Μακεδόνες γιατί ο λαός του είναι Σλάβοι που κατέβηκαν στον Αξιό 7 αιώνες μετά το Χριστό. Χίλια χρόνια μετά τον Αλέξανδρο!

Και τα σημερινά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνοι που κατηγορούσαν για εθνικιστές τους Έλληνες που αντιδρούσαν στον σλαβομακεδονικό εθνικισμό και αλυτρωτισμό. Ο οποίος, δεν ήταν εθνικισμός! Ήταν Σάββατο!

Ο Ζάεφ τα ξέρει πολύ καλά όλα αυτά. Και δεν έχει καμιά όρεξη να ξαναβρεθεί μπροστά σε αδιέξοδο αν ακολουθήσει τη σκληρή εθνικιστική στάση των προκατόχων του. Η φυσιογνωμία της ελληνικής κυβέρνησης του έρχεται γάντι.

Από τη μία πλευρά θα ξεκουβαλήσει τίποτε αγάλματα του Φίλιππου και του Αριστοτέλη κι από την άλλη θα ονομάσει το αεροδρόμιο Κίρο Γκλιγκόροφ. Θα απαλύνει τα αλυτρωτικά σημεία του συντάγματος και δεν πρόκειται να πειράξει τίποτε από τα σχολικά βιβλία κι από το σύστημα παιδείας που θέλει το λαό του απόγονο των αρχαίων Μακεδόνων. Στο κάτω κάτω, είναι πάνω από 4 γενιές που έχουν μεγαλώσει μ αυτή την πεποίθηση. Θα συνεχίσει να τους ταϊζει με το όραμα της Μακεδονίας του Αιγαίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν του ζητάει να το κόψει. Να μην το φωνάζει του ζητάει… 

Ο Ζάεφ έχει μπροστά του μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και μια της ΕΕ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Εκεί ελπίζει να έχει άρει τις ελληνικές αντιρρήσεις και να ενταχθεί επιτέλους η χώρα του στην ατλαντική συμμαχία ως επίσημο πλέον προτεκτοράτο των ΗΠΑ στην περιοχή. Οι ίδιοι οι Αμερικάνοι έχουν λυσσάξει εδώ και χρόνια να τους εδραιώσουν στα Βαλκάνια.
Παράλληλα, η πάμφτωχη χώρα μπορεί να ελπίζει σε μια μελλοντική ένταξη στην ΕΕ με τις ευλογίες της Ελλάδας, αν έχει ικανοποιήσει την ελληνική πολιτική σκηνή στο θέμα της ονομασίας τουλάχιστον. Ο Ζάεφ είναι αρκετά ευφυής για να έχει καταλάβει ότι μ αυτή την ελληνική κυβέρνηση η ευκαιρία είναι μοναδική. Όπως το έχουν καταλάβει και οι Αμερικάνοι! Ο κ Τσίπρας είναι ο άνθρωπός τους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δρομολογήσει το θέμα της Σούδας χωρίς να έχει ανοίξει ρουθούνι στους ελληνικούς δρόμους. Μέχρι που πορεύτηκαν και στην αμερικάνικη πρεσβεία οι συριζαίοι στις 17 Νοέμβρη! Ο Τραμπ, που από διάβολος έγινε άγγελος του καλού (!), μπορεί να είναι πολύ ευχαριστημένος, όπως και όλο το αμερικανικό στρατιωτικό ιερατείο:

Η αγαπημένη τους Αλβανία μπορεί να κατεδαφίζει τα σπίτια των Ελλήνων ανενόχλητη, αλλά ο Αλβανός ηγέτης να συνομιλεί με την ελληνική κυβέρνηση επί όλων των θεμάτων (!) ώστε να υπάρχει αδιατάραχτη ατμόσφαιρα στην περιοχή για τα αμερικανικά συμφέροντα. Με τους Βορειοηπειρώτες θα ασχολούμαστε τώρα;

Ο κ Τσίπρας συνομιλεί για το Κυπριακό με τους άλλους εμπλεκόμενους, όχι με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως είναι η πάγια ελληνική πολιτική, αλλά με βάση τις προτάσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ! Ο οποίος προωθεί λύση Ανάν, που είναι η αμερικανική βούληση!

Ο κ Τσίπρας έχει εγκαταστήσει τον Νατοϊκό στόλο στο ανατολικό Αιγαίο για να αποτρέπει μαζικές εισόδους μεταναστών, ανάγοντάς τον έτσι σε μόνιμο τοποτηρητή της περιοχής, μέσα στην υποτιθέμενη ελληνική κυριαρχία! Χωρίς μάλιστα να αποτρέπει τη διαρκή τουρκική στρατιωτική επιθετικότητα σε θάλασσα και αέρα. Τοποτηρητής δωρεάν!

Ο κ Τσίπρας έχει παραγκωνίσει το αντιπαθητικό για τους Αμερικάνους αραβικό στοιχείο από την ελληνική εξωτερική πολιτική, αγνοώντας ότι η Ελλάδα έχει πολιτικά, οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα και τεράστια πολιτιστική και οικονομική περιουσία στη Μέση Ανατολή να υπερασπίζεται.

Ο κ Τσίπρας είναι αυτό που λένε Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι «ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές». Και τις διεκπεραιώνει χωρίς να λέει και όχι. Πού θα βρουν άλλον τόσο πρόθυμο για μια καρέκλα.

Γ Παπαδόπουλος- Τετράδης
  Στήλη Άλατος


13/12/2017


 3.
Το κρίσιμο τρίμηνο για το Σκοπιανό.
  
Το κρίσιμο διάστημα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2018, οι διπλωματικοί και γεωπολιτικοί σχεδιασμοί δείχνουν να διαμορφώνουν ευνοϊκό έδαφος, και ο επιταχυντής των εξελίξεων μπορεί να είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ του επόμενου Ιουνίου: Μετά από τρία χρόνια στασιμότητας το Σκοπιανό δείχνει να μπαίνει σε νέα φάση κινητικότητας, η αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικής προσέγγισης στα Σκόπια διαμορφώνει νέα δεδομένα, και το θέμα της ονομασίας είναι το επόμενο κεφάλαιο των εθνικών θεμάτων που θα απασχολήσει την Αθήνα το επόμενο διάστημα.

«Τον επόμενο χρόνο το θέμα μπορεί και πρέπει να επιλυθεί», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα του διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών  Μάθιου Νίμιτς χθες από τις Βρυξέλλες, όπου χθες ολοκληρώθηκε αθόρυβα αλλά “εποικοδομητικά”, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων. Η δήλωση Νίμιτς έγινε ενώπιον των διαπραγματευτών των δύο χωρών, του πρέσβη Αδαμάντιου Βασιλάκη από την ελληνική πλευρά και του Βάσκο Ναουμόφσκι από τα Σκόπια, με τις πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα να αναφέρουν ότι επί του παρόντος οι διαβουλεύσεις αφορούν “μεθοδολογικά ζητήματα” και δεν μπαίνουν στον πυρήνα του ονοματολογικού.

Σύμφωνα με τον Μάθιου Νίμιτς, ωστόσο, το ζήτημα έχει μπει “σε υψηλή προτεραιότητα” τόσο για τα Σκόπια όσο και για την Αθήνα και, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, διαπιστώνεται πρόθεση για “σοβαρή συζήτηση επί του θέματος του ονόματος”.

Επίσης κατά τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική προθεσμία για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ωστόσο ο Μάθιου Νίμιτς επεσήμανε με νόημα πως “οι καθυστερήσεις και οι χρονικές επιμηκύνσεις δεν βοηθούν την λύση”. Εξίσου έυγλωττη μάλλον ήταν και η επισήμανσή του ότι «δεν υπάρχει κάποιο μαγικό όνομα που μπορεί να εμφανιστεί από το πουθενά και να λύσει το ζήτημα» - μια επισήμανση, που σημαίνει ότι η λύση θα αναζητηθεί εντός των ήδη γνωστών πλαισίων.

Ενδειτική των λεπτών και αναγνωριστικών κινήσεων που γίνονται στην παρούσα φάση είναι και η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ότι “δεν έχουμε φθάσει στο σημείο να συζητάμε για ορισμένα νέα ονόματα ή κάτι συναφές. Εκείνο που πιστεύουμε ότι θα συζητηθεί αυτές τις ημέρες είναι η επιβεβαίωση της επιθυμίας των δύο πλευρών να εισέλθουν ουσιαστικά σε επίλυση του προβλήματος που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα».
Η συγκρατημένη μεν, υπαρκτή δε αισιοδοξία πίσω από αυτή την εικόνα ξεκινά κυρίως από την τελείως διαφορετική προσέγγιση που δείχνει προς την Αθήνα η κυβέρνηση Ζάετς σε σχέση με τις προηγούμενες ηγεσίες των Σκοπίων, καθώς και εκπεφρασμένη πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να ανοίξει ο ευρωατλαντικός δρόμος για την ΠΓΔΜ, ει δυνατόν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον επόμενο Ιούνιο.

Ο ίδιος ο Ζόραφ Ζάεφ σφράγισε αυτή την διαφορετική προσέγγιση, αναγνωρίζοντας ότι τα Σκόπια “προκαλούσαν την Ελλάδα επί χρόνια”, ενώ  προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος ακόμη και να χάσει τις επόμενες εκλογές, προκειμένου να πετύχει την προώθηση του εθνικού συμφέροντος.

Από την Αθήνα η στάση αυτή παρακολουθείται θετικά μεν, αλλά πάντοτε με την επιφύλλαξη της τήρησης των εθνικών “κόκκινων γραμμών”. Το στίγμα το έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με την δήλωσή του στην τετραμερή του Βελιγραδίου: «Ίσως”, είπε, “το 2018 να είναι ένα έτος, όπου θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε ένα χρόνιο πρόβλημα, αν η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων αποφασίσει να κάνει ουσιαστικά βήματα προς τα μπρος. Αν σταματήσει μια, κατά την άποψή μου, αχρείαστη ρητορική, ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αν σταματήσει μια αλυτρωτική ρητορική και ταυτόχρονα αποδεχτεί μια λύση στην ονομασία, αμοιβαία αποδεκτή με τους γείτονες”.

Σ' αυτό το κλίμα, η πλευρά της ΠΓΔΜ καθιστά σαφές ότι επιθυμεί το επίπεδο των διαπραγματεύσεων να μεταφερθεί σύντομα από διπλωματικό και σε πολιτικό επίπεδο, πιθανόν και με μία συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ. Στην Αθήνα η προοπτική αυτή δεν αποκλείεται αλλά δεν θεωρείται άμεση. Κατά τις πληροφορίες μια συνάντηση κορυφής δεν θεωρείται εφικτή πριν από τον επόμενο Μάρτιο και πριν ωριμάσουν πλήρως οι προϋποθέσεις. Σ' αυτές τις προϋποθέσεις, δε, η ελληνική πλευρά εντάσσει απτά δείγματα που θα δείχνουν σύγκλιση και δεν θα μετατρέψουν την συνάντηση των δύο πρωθυπουργών σε ένα φόρουμ στο οποίο απλώς θα επιβεβαιωθούν οι όποιες διαφωνίες.


13/12/2017