Τουρκία: Πανικός στην αυλή του Ερντογάν.

  



Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στην Άγκυρα, οι υπουργοί και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι σοκαρισμένοι από δυο σημαντικά γεγονότα: Την κατάθεση ενώπιων των Αμερικανών δικαστών του επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ και των offshore εταιρειών που σχετίζονται με πρόσωπα του περιβάλλοντος του Προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Ζαράμπ, που κρατείται στην Νέα Υόρκη και κατηγορείται για παραβίαση του εμπάργκο εναντίον του Ιράν και των διεθνών τραπεζικών κανόνων και για ξέπλυμα χρήματος, επέλεξε να αποδεχθεί τις κατηγορίες και να συνεργαστεί με τον εισαγγελέα.

Την Τετάρτη, ο Ζαράμπ κατέθεσε ενώπιον των δικαστών και σχεδόν κατέρριψε κάθε δικαιολογία που είχε προφασιστεί η Άγκυρα για το οικονομικό σκάνδαλο του Δεκεμβρίου του 2013, όπως και για την εμπλοκή Τούρκων αξιωματούχων στην παραβίαση του εμπάργκο.

Ανέφερε τα ονόματα υπουργών τους οποίους δωροδόκησε με εκατομμύρια ευρώ, και παρέδωσε έγγραφα στον Εισαγγελέα, που αποδείκνυαν τα όσα έγιναν χάρη στην αρωγή υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων στην Άγκυρα. Ο Ζαράμπ επίσης αποκάλυψε τις προσωπικές του επαφές με τον «Κύριο», κωδικό όνομα του Προέδρου Ερντογάν.

Μετά τις αποκαλύψεις, οι οπαδοί του Ερντογάν αδυνατούν να υπερασπιστούν τον αρχηγό τους. «Η Ουάσιγκτον επιτίθεται στην Τουρκία! Όλοι οι Τούρκοι πρέπει να υπερασπιστούν στον Πρόεδρό μας», είπε ο καθηγητής Μπουχράν Κουζού, βουλευτής και σύμβουλος του Ερντογάν. «Τα ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο είναι ψευδή. Πρόκειται για συνομωσία», έγραψε ένας αρθρογράφος. «Ο Ζαράμπ ήταν πάντα ένας πράκτορας της CIA», εκτίμησε ένας βουλευτής. Ένας άλλος έγραψε: «Πρόκειται για εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν, συνεπώς η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση». «Πρέπει πρωτίστως να παραδεχθούμε ότι η οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν είναι παντού παρούσα σε αυτό το δικαστήριο της Νέας Υόρκης», έγραψε ένας δημοσιογράφος.

Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης δεν έχει μείνει έξω από τον χορό. Άρχισε να διασπείρει πληροφορίες εναντίον των δυο εισαγγελέων της δίκης Ζαράμπ. Ο τελευταίος, δε, έχει αλλάξει «χαρακτηρισμό»: Από ο νούμερο ένα κατηγορούμενος έχει γίνει απλά ένας μάρτυρας του εισαγγελέα. Πλέον ο νούμερο ένα κατηγορούμενος είναι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής δημόσιας τράπεζας Halk, κ. Χακάν Ατίλα.

Σύμφωνα, βέβαια, με τους Τούρκους ανταποκριτές στην Νέα Υόρκη ο Ζαράμπ πρόκειται να αποκαλύψει και άλλες πληροφορίες που εμπλέκουν τους Τούρκους αξιωματούχους.

Την προηγούμενη Τρίτη, ένα νέο χτύπημα δόθηκε στον Πρόεδρο και την οικογένειά του, αυτή τη φορά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο τουρκικό κοινοβούλιο. Ο κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP, κατέθεσε επίσημα έγγραφα για τρεις εμπορικές επιχειρήσεις που είναι καταγεγραμμένες στην Νήσο του Μαν, χωρίς να πληρώνουν κανέναν φόρο, όπου τα ονόματα του αδερφού, των γιων και των θείων του Ερντογάν αναφέρονταν σαφώς. Επίσης παρέδωσε τραπεζικά ντοκουμέντα, που αποδείκνυαν την μεταφορά πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Έχουν περάσει δυο εβδομάδες από τότε που αντίστοιχα έγγραφα που αφορούσαν τον Τούρκο πρωθυπουργό, δημοσιεύθηκαν στον φάκελο για τα Paradise Papers. Οι οπαδοί της εξουσίας, με τα μάτια κλειστά, διαμαρτυρήθηκαν και προσποιήθηκαν ότι πρόκειται πάλι για λάθος. Κάποιοι υπουργοί υποστήριξαν μάλιστα αυτές τις πρακτικές στο όνομα της ελεύθερης αγοράς, της διοίκησης επιχειρήσεων από μέλη της οικογένειας του Προέδρου και του πρωθυπουργού, χωρίς να μιλούν για την μεγάλη φοροδιαφυγή. Η Άγκυρα βέβαια, που επιμένει στην εθνικιστική της προπαγάνδα, δεν υποστήριξε από την πλευρά της εκείνους τους πολίτες που επέλεξαν να εγκατασταθούν σε φορολογικούς παραδείσους.

Η δίκη στην Νέα Υόρκη, κατά τους ειδικούς, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε κατηγορητήριο εναντίον του Ερντογάν. Τουλάχιστον τέσσερις τουρκικές τράπεζες θα δεχθούν τεράστια πρόστιμα, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. «Εάν ο εισαγγελέας και οι δικαστές στις ΗΠΑ μπορούν να αποδείξουν ότι αυτά τα εκατομμύρια δολάρια, που μεταφέρονται σε διάφορες εταιρείες, καταλήγουν στους τζιχαντιστές της Συρίας, ο Ερντογάν κινδυνεύει να βρεθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καθώς πρόκειται για έγκλημα πολέμου», εκτίμησε η δημοσιογράφος Αρμαγκάν Καργκιλί.

Ραγκίπ Ντουράν(*)

[(*) Ο δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στη Τουρκία. (Μετάφραση: Νίκος Μίχος)]


2/12/2017



         ΣΧΕΤΙΚΑ  KEIMENA     

Η «ισλαμική» οικονομία της Τουρκίας.

Η σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα θα γίνει σε περίοδο που η οικονομία της γειτονικής χώρας βρίσκεται σε αστάθεια και οι άμεσες προοπτικές της απέχουν πολύ από τον διθυραμβικό τόνο των υψηλών (υπερφιλόδοξων) εξαγγελιών του παρελθόντος.

Ο Ερντογάν ξεπέρασε, με τον τρόπο του, την πολιτική κρίση και το πραξικόπημα που στόχευε στην ανατροπή του αλλά εις βάρος των παραδοσιακών σχέσεων με τις ΗΠΑ, ενώ η εμπλοκή στη Συρία, οι «αταίριαστες» σχέσεις με τη Ρωσία, ο απηνής διωγμός πολιτικών αντιπάλων, έπληξαν τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, τις ένοπλες δυνάμεις, την εκπαίδευση και κυρίως την οικονομία.

Τα τελευταία στοιχεία για τον τιμάριθμο είναι απογοητευτικά. Υπολογίζεται σε 11,20%, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας ήταν 5%. Το χειρότερο είναι ότι το νόμισμα της χώρας, η λίρα, μπήκε σε καθοδική πορεία υποτίμησης και η ισοτιμία του ευρώ είναι πάνω από 4 λίρες, ισοτιμία που θα ενθουσίαζε τους τουρίστες, αν υπήρχαν. Η πολιτική αναστάτωση, η διακοπή χορήγησης βίζας σε Αμερικανούς, η τρομοκρατία, έπληξαν και τον τουρισμό.

Αν επρόκειτο για συνηθισμένη κυβέρνηση, η λύση θα ήταν απλή. Με άνοδο των επιτοκίων η Τουρκία θα μπορούσε να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Επιπλέον, θα ενίσχυε το νόμισμα, θα περιόριζε την υποτιμητική κερδοσκοπία, καθώς κάποιοι δανείζονται λίρες με χαμηλό επιτόκιο, αγοράζουν δολάρια και τα πωλούν αργότερα, κερδίζοντας και εξοφλούν το χαμηλότοκο δάνειο σε λίρες. Θα ανέβουν τα επιτόκια; Οχι επιμένει η κυβέρνηση, θυμίζοντας έμμεσα ότι σύμφωνα με το κοράνι, είναι αμαρτία να ζητείς τόκο. Πολύ περισσότερο, είναι κατακριτέο, να αυξηθεί. Πίσω όμως από τις θρησκευτικές αναστολές κρύβεται ο φόβος ότι η άνοδος επιτοκίων θα επιβραδύνει την οικονομία, καταστρέφοντας την κυβερνητική ρητορική.

Ετσι, το στενό επιτελείο του Ερντογάν, «ανακάλυψε» έναν απρόσμενο, νέο, «διάβολο», τον οικονομολόγο Τζον Τέιλορ, καθηγητή του Στάνφορντ. Ο κ. Τέιλορ είναι ένας από τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου της FED, καθώς η θητεία της Τζάνετ Γέλεν λήγει τον Φεβρουάριο. Δεν είναι αυτός ο λόγος που είναι αντιπαθής στην Αγκυρα, αλλά το επιστημονικό του έργο!

Ο 70χρονος καθηγητής είναι διάσημος για τον «κανόνα Τέιλορ» όπως επικράτησε να λέγεται και προβλέπει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αυξάνουν το επιτόκιο μία ποσοστιαία μονάδα για κάθε μονάδα που ο πληθωρισμός υπερβαίνει τον στόχο που είχε τεθεί. Ετσι μειώνεται ο πληθωρισμός και με ανάλογο ρυθμό πρέπει να μειώνονται τα επιτόκια όταν ο πληθωρισμός περιορίζεται.


Με βάση τον «κανόνα Τέιλορ», τα επιτόκια στην Τουρκία από περίπου 13% σήμερα, πρέπει να αυξηθούν σε 19% προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός. Γίνεται; Αποκλείεται, λένε, τα επιτόκια είναι σατανική εφεύρεση. Θα πληγεί η δημοφιλία της κυβέρνησης που στηρίζεται στο οικονομικό θαύμα του παρελθόντος. Η λύση κατά το «ερντογανικό στυλ», είναι η αδιαφορία για τις αγορές και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων με χώρες. Ενα κύμα προτάσεων, επιχειρηματικών σχεδίων και προοπτικών, με χώρες γειτονικές, μακρινές όπως η Μ. Βρετανία, αλλά και απόμακρες όπως η Ν. Κορέα είναι η επίσημη «αναπτυξιακή» ρητορική. Θα εμφανιστεί και στην Αθήνα.

 ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

http://www.kathimerini.gr/937478/opinion/epikairothta/politikh/h-islamikh-oikonomia-ths-toyrkias

2/12/2017