Γιατί οι αγορές "παρακάμπτουν" τους οίκους αξιολόγησης στα ελληνικά ομόλογα.



Λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου, όταν το Eurogroup θα κρίνει την ολοκλήρωση ή όχι της τρίτης αξιολόγησης, η S&P θα πρέπει να έχει δημοσιοποιήσει τη δική της αναθεώρηση για την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους (κρατικού και τραπεζικού). Και στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου (16/2) ακολουθεί η δημοσιοποίηση της αξιολόγησης της Fitch.

Τραπεζίτες στην Αθήνα εκτιμούν ότι αν η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί και επίσημα στις 22 Ιανουαρίου επιβεβαιώνοντας ότι το πρόγραμμα μπαίνει στην τελική του φάση "on track", τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο οι οίκοι αξιολόγησης να συνεχίσουν με την βήμα το βήμα βελτίωση της μίας βαθμίδας. Πολύ περισσότερο μάλιστα, αν όπως σχεδιάζεται, μεσολαβήσει η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες εκδόσεις ομολόγων για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και οι "τιμές" που δώσουν οι αγορές, δείξουν να... αγνοούν της junk αποτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης.

Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τα βήματα που έχουν γίνει στο πλαίσιο των αξιολογήσεων και αναμφίβολα πιέζονται από την στάση των αγορών ειδικά μετά το swap που μεσολάβησε τον Νοέμβριο. Παραμένουν όμως δέσμιοι των δικών τους αξιολογήσεων όπως επίσης και της διάστασης που υπάρχει ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσον αφορά την ανάγκη ή μη της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους για να αξιολογηθεί ως βιώσιμο ή μη.

Σε κάθε περίπτωση εφόσον η αξιολόγηση -μετά την συνάντηση του EWG– κριθεί ως ολοκληρωμένη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η αναβάθμιση κατά δύο τουλάχιστον βαθμίδες αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών στην Αθήνα, ότι θα χαρακτηρίσει τις ανακοινώσεις τόσο της "δύσκολης" S&P στις 19 Ιανουαρίου, όσο και της Fitch στις 16 Φεβρουαρίου.

Το κρίσιμο όμως στοιχείο στην διαδικασία της αναβάθμισης αναμένεται από την Φρανκφούρτη και αφορά την ΕΚΤ.

Σ' αυτή έχει κατατεθεί φάκελος για την αξιολόγηση ως επιλέξιμο, ενός καλυμμένου τραπεζικού ομολόγου μιας από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Αν στην ΕΚΤ αξιολογήσουν το συγκεκριμένο CB ως επιλέξιμο για τις αγορές του QE, ένα σημαντικό βήμα στην βελτίωση της εικόνας των τραπεζικών ομολόγων θα έχει γίνει, που δεν θα μπορούν να παρακάμψουν οι οίκοι αξιολόγησης στην συνολική τους εκτίμηση. Και αυτό έμμεσα θα επηρεάσει και την εικόνα των κρατικών ομολόγων παρά την επιμονή της ΕΚΤ να κρατά κλειστή προς το παρόν την συζήτηση για την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο QE...

Του Γ. Αγγέλη


29/12/2017

Σκίτσο του SOLUP




 Οι ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger.
 Στο αρχικό  πρωτότυπο κείμενο  παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων.