Ομολογία αποτυχίας ενός πολέμου: 17 χρόνια μετά οι Ταλιμπάν ελέγχουν το μισό Αφγανιστάν και δρουν στο 70%.


OMAR SOBHANI / REUTERS

 Οι Ταλιμπάν δρουν ανοικτά στο 70% των διοικητικών περιφερειών του Αφγανιστάν, καθώς ελέγχουν πλήρως το 4% εξ αυτών κι είναι παρόντες σε άλλο ένα 66%, κατέγραψε έρευνα του BBC που μεταδόθηκε την Τρίτη.

Οι εκτιμήσεις αυτές της βρετανικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, που βασίστηκαν σε συζητήσεις με 1.200 πηγές σε όλες τις περιφέρειες της χώρας της νότιας Ασίας, υποδεικνύουν ότι η παρουσία των ισλαμιστών ανταρτών είναι πολύ πιο ευρεία από ό,τι αναγνωρίζεται στην πιο πρόσφατη αποτίμηση του διεθνούς συνασπισμού υπό τη διοίκηση του NATO που δρα εναντίον των Ταλιμπάν. 

Ο συνασπισμός ανέφερε την Τρίτη ότι οι Ταλιμπάν διεκδικούσαν ή κατείχαν το 44% των περιφερειών του Αφγανιστάν τον Οκτώβριο του 2017.

Σημειώνεται πως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 οι ΗΠΑ, η Βρετανία και συμμαχικές δυνάμεις κήρυξαν πόλεμο με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν ενώ με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη χώρα εγκαταστάθηκε διεθνής στρατιωτική δύναμη, τη διοίκηση της οποίας ανέλαβε το 2003 το NATO. Ωστόσο το κίνημα των Ταλιμπάν έχει ανασυγκροτηθεί πλήρως και πραγματοποιεί διαρκείς επιθέσεις σε διπλωματικές αποστολές, πρεσβείες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και προσωπικό ξένων αποστολών και φυσικά οι κυβερνητικοί στόχοι είναι πάντα προτεραιότητα.  Εκατομμύρια Αφγανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα ενώ συνολικά από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν χάσει του ζωή του περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι. 

Το Αφγανιστάν τρεκλίζει τις τελευταίες εννέα ημέρες έπειτα από μια δραματική έξαρση της βίας, που προσέλκυσε ακόμη περισσότερη προσοχή στη νέα, πιο επιθετική αμερικανική στρατηγική για την ενίσχυση και την υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων που πολεμούν τους Ταλιμπάν. Η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο αυτό κρατάει πάνω από 16 χρόνια. 

Taliban 'threaten 70% of Afghanistan' BBC investigation finds - BBC News.
The Afghan Taliban, which US-led forces spent billions of dollars trying to defeat, are now openly active in 70% of the country, a BBC study has found. The BBC's Auliya Atrafi travelled to Helmand Province, where they are most active.

Μία βόμβα κρυμμένη μέσα σε ασθενοφόρο πυροδοτήθηκε στο κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ το Σάββατο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 100 άνθρωποι, περίπου μία εβδομάδα μετά την επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου Intercontinental, επίσης στην Καμπούλ, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερις υπήκοοι των ΗΠΑ.

Όταν μετέδωσε τα αποτελέσματα της έρευνάς του, το BBC έκανε λόγο για 399 διοικητικές περιφέρειες στο Αφγανιστάν. Η δύναμη του NATO αντιθέτως κάνει λόγο για 407 περιφέρειες. Δεν είναι σαφής ο λόγος που οι δύο πηγές δίνουν διαφορετικά στοιχεία ως προς τη διοικητική διαίρεση της χώρας.

Κατά το BBC, η αφγανική κυβέρνηση ελέγχει 122 περιφέρειες, ή περίπου το 30% της επικράτειας της χώρας, αλλά όπως τόνισε αυτό δεν σημαίνει ότι σε αυτές δεν διαπράττονται ενέργειες των Ταλιμπάν.

«Η Καμπούλ και άλλες μεγάλες πόλεις (...) υπέστησαν μεγάλες επιθέσεις –οι οποίες εξαπολύθηκαν από γειτονικές περιοχές ή από πυρήνες εν υπνώσει– κατά την περίοδο της έρευνας, καθώς και πριν και έπειτα» από τη διεξαγωγή της, εξήγησε το BBC.

Ερωτηθέν σχετικά με την έρευνα του BBC, το Πεντάγωνο απέφυγε να τη σχολιάσει άμεσα, παραπέμποντας στα πιο πρόσφατα στοιχεία του συνασπισμού υπό το NATO, κατά τα οποία το 56% της αφγανικής επικράτειας βρίσκεται υπό τον έλεγχο, πλήρη ή μερικό, της κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

Το BBC μετέδωσε ότι ένας εκπρόσωπος του αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι υποβάθμισε τα ευρήματα της έρευνάς του.

Κατά την έρευνα του BBC, το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δρα σε 30 περιφέρειες του Αφγανιστάν αλλά δεν ελέγχει πλήρως καμία. 

MOHAMMAD ISMAIL / REUTERS


Αφγανικές αρχές: Πρέπει να ηττηθούν οι Ταλιμπάν στο πεδίο της μάχης

Οι αρχές του Αφγανιστάν στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή τους σήμερα Τετάρτη, τονίζουν πως οι Ταλιμπάν θα πρέπει να ηττηθούν στο πεδίο της μάχης, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε το ενδεχόμενο συνομιλιών μαζί τους μετά τις πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις.

Οι Ταλιμπάν αντέδρασαν στις δηλώσεις Τραμπ επισημαίνοντας ότι ούτως ή άλλως δεν ήθελαν να συζητήσουν με τις ΗΠΑ, όμως ένα ανώτερο μέλος της οργάνωσης δήλωσε ότι αναμένει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για διαπραγματεύσεις.

«Δεν θέλουμε να μιλήσουμε με τους Ταλιμπάν (...) Σκοτώνουν ανθρώπους παντού, αθώους ανθρώπους», δήλωσε τη Δευτέρα ο Τραμπ σε ένα γεύμα εργασίας με τους πρεσβευτές των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Δεν είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε σε αυτό το στάδιο. Θα έρθει ίσως η στιγμή αλλά θα χρειαστεί πολύς χρόνος», πρόσθεσε.

«Θα τελειώσουμε αυτό που πρέπει να τελειώσουμε (στο Αφγανιστάν), αυτό που κανείς άλλος δεν μπόρεσε να τελειώσει, θα μπορέσουμε να το κάνουμε», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Με αυτό το σχόλιο άφησε να εννοηθεί ότι αναμένει στρατιωτική νίκη επί των Ταλιμπάν, κάτι που όμως τόσο ο αμερικανικός στρατός όσο και οι διπλωμάτες έχουν τονίσει ότι δεν πρόκειται να συμβεί με τους πόρους και τους άνδρες που διαθέτουν.

Εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε ενθαρρύνει τους Ταλιμπάν να συνομιλήσουν, όμως οι πρόσφατες επιθέσεις στην Καμπούλ, περιλαμβανομένης αυτής του Σαββάτου που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους, αποτέλεσαν «κόκκινη γραμμή».

«Οι Ταλιμπάν πέρασαν μια κόκκινη γραμμή και έχασαν την ευκαιρία για ειρήνη», τόνισε ο Σαχ Χουσάιν Μουρταζάουι. «Πρέπει να αναζητήσουμε την ειρήνη στο πεδίο της μάχης, Πρέπει να περιθωριοποιηθούν».

Ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα την ανακοίνωση των Ταλιμπάν.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι ποτέ δεν επιθυμούσαν τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ. «Βασική τους στρατηγική είναι να συνεχίσουν τον πόλεμο και την κατοχή», υπογράμμισε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ταλιμπάν θα απαντήσουν αναλόγως αν οι Αμερικανοί θέλουν να επικεντρωθούν στον πόλεμο: «Αν προτιμάτε τον πόλεμο, τότε οι μουτζαχεντίν μας δεν θα σας υποδεχθούν με λουλούδια».

Πέρυσι ο Τραμπ είχε ζητήσει να αυξηθεί ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε νωρίτερα τον Ιανουάριο ότι η νέα στρατηγική αποφέρει αποτελέσματα και πιέζει τους αντάρτες να δεχθούν συνομιλίες.

Αυτό όμως έγινε πριν από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας του Σαββάτου στην Καμπούλ, από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 235. Η επίθεση αυτή σημειώθηκε μετά την επίθεση της 20ης Ιανουαρίου εναντίον του ξενοδοχείου Intercontinental από την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τέσσερις Αμερικανοί.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι οι επιθέσεις αυτές ήταν ένα μήνυμα προς τον Τραμπ ότι η επιθετική πολιτική του δεν θα αποδώσει.

Άλλο μέλος των Ταλιμπάν επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ προσεγγίζουν χώρες που έχουν σχέσεις με την οργάνωση προσπαθώντας να τις πείσουν να πιέσουν τους αντάρτες να συνομιλήσουν.

«Όσα λέει ο Τραμπ είναι για δημόσια κατανάλωση», επεσήμανε το μέλος των Ταλιμπάν που αρνήθηκε να κατονομαστεί. «Ο ίδιος και η ομάδα του καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να μας φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (…) Στην πραγματικότητα η τελευταία επίθεση στην Καμπούλ αποτέλεσε για τον Τραμπ και τις μαριονέτες του στο Αφγανιστάν επίδειξη των ικανοτήτων των Ταλιμπάν και του γεγονότος ότι μπορούν να εξαπολύσουν μεγάλες επιθέσεις οπουδήποτε». 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΗΓΗ


  31/01/2018