ERDOGANISTAN:Διάταγμα από τον Ερντογάν για λιντσάρισμα της εφημερίδας «Αφρίκα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
Σενέρ Λεβέντ: Έκκληση προς ΗΕ και Κυπρίους για βοήθεια - Του επιτέθηκαν επειδή χαρακτήρισε ως δεύτερη εισβολή την επιχείρηση στο Αφρίν.

Κατεχόμενα: Διαδηλωτές εισέβαλαν στην εφημερίδα «Αφρίκα», 
μετά το «παράγγελμα» Ερντογάν.

Ραγκίπ Ντουράν: Γιατί καταδικάστηκα σε 18 μήνες φυλακή...


Διάταγμα από τον Ερντογάν για λιντσάρισμα της εφημερίδας «Αφρίκα».

Από το πρωί ουρλιάζουν εναντίον μας εκείνοι που έχουν τους μιναρέδες ως σπαθιά τους, τους θόλους ως κράνος τους και τα τζαμιά ως στρατόπεδά τους. Αστυνομικοί φυλάνε σκοπιά μπροστά στην πόρτα μας. Αλλά έφυγαν προ ολίγου μόλις σκοτείνιασε. Έγινε έκκληση για λιντσάρισμα. Από ποιον; Από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από νωρίς το πρωί του έστειλαν από την Κύπρο τη χθεσινή μας εφημερίδα. Μόλις είδε τον τίτλο μας έγινε έξαλλος. Είπε το εξής στο πλήθος στο οποίο απευθυνόταν στην Προύσα: «Στη βόρεια Κύπρο μια ξεφτιλισμένη εφημερίδα έβαλε έναν τίτλο. Λέει ότι ο τουρκικός στρατός εισέβαλε και στη Συρία μετά από την Κύπρο. Τι ανηθικότητα είναι αυτή, τι αισχρότητα. Τα αδέλφια μου από τη βόρεια Κύπρο πρέπει να δώσουν την απάντηση που πρέπει εκεί».

Ποια είναι η «απάντηση που πρέπει»; Θα μας λιντσάρουν; Θα μας σκοτώσουν; Θα μας κάνουν να πληρώσουμε τίμημα για το γεγονός ότι δεν χειροκροτήσαμε έναν αιματηρό πόλεμο; Να κοπιάσουν. Είμαστε εδώ. Επειδή είμαστε από εδώ, θα είμαστε πάντα εδώ.

Ένας όχλος που διψά για αίμα, εξαγριωμένος. Τα μυαλά όλων πετάνε. Βγάζουν κραυγές πολέμου. Υμνούν τον ηρωικό τουρκικό στρατό. Και σε όλα τα τζαμιά της Τουρκίας διαβάζεται η «προσευχή της κατάκτησης». Κατάκτηση! Τι είναι η κατάκτηση; Μήπως δεν είναι κατοχή; Άμα εκείνοι διαβάζουν την προσευχή της κατάκτησης, είναι έγκλημα να μιλώ εγώ για κατοχή; Άμα δεν εκπλήσσονται για την προσευχή της κατάκτησης, γιατί λυσσάνε μόλις μιλήσει κανείς για κατοχή;

Την ώρα που γράφω αυτό το άρθρο, συνεχίζουν να έρχονται βροχή οι απειλές. Και τι δεν λένε. Θα μας κρεμάσουν, θα μας σφάξουν, θα μας γδάρουν! Έναν χαιρετισμό στον ηρωικό τουρκικό στρατό έστειλε και ο κύριος Κουντρέτ. Ο Κουντρέτ Όζερσαϊ. Και μια ευχή έκανε ο ηγέτης του ΡΤΚ Τουφάν Ερχουρμάν, ο οποίος ετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός. Εύχεται να ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Τουρκίας, εκφράζοντας την επιθυμία να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Μήπως έχει κάτι να πει για την έκκληση λιντσαρίσματος που έγινε κατά της εφημερίδας μας; Δεν έχει! Πρώτα να ρωτήσουμε τον κύριο Κουντρέτ: Μήπως είναι νόμιμος ο ελεύθερος συριακός στρατός; Δεν ξέρει ότι αυτός ο στρατός έχει μετεξελιχθεί από το τζιχαντιστικό Ισλαμικό Κράτος; Ακόμα δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες; Μαζί με αυτούς βαδίζει η Τουρκία εναντίον της Συρίας. Και ακόμα ένα ερώτημα: Πότε και πού προέβησαν σε τρομοκρατική ενέργεια οι ένοπλες κουρδικές οργανώσεις που ονομάζονται YPG/PYD; Μήπως εκείνες έβαλαν τις βόμβες στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Αγγλία και σε άλλα πολλά μέρη; Μήπως δικό τους έργο είναι οι βόμβες που προκάλεσαν τον θάνατο εκατοντάδων ατόμων σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη; Μήπως όλα αυτά δεν είναι έργο του λαφυραγωγού Ισλαμικού Κράτους; Μήπως το Ισλαμικό Κράτος δεν προστατευόταν και στηριζόταν τόσο καιρό από την Τουρκία; Η Τουρκία πάει τώρα χέρι με χέρι με αυτούς τους αιμοβόρους τρομοκράτες να σκοτώσει τους Κούρδους, οι οποίοι δεν γνοιάζονται για τίποτε άλλο εκτός από το να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους; Και εσύ το χαιρετίζεις αυτό, έτσι δεν είναι; Σημαίνει ότι ακόμα δεν κατάλαβες ότι η ειρήνη αξίζει πιο πολύ από τον πόλεμο…

Και εσύ Τουφάν. Μιλάς για εδαφική ακεραιότητα. Ποια εδαφική ακεραιότητα; Μήπως η Τουρκία σεβάστηκε την εδαφική ακεραιότητα στην Κύπρο και θα το κάνει και στην Τουρκία; Μήπως δεν υποσχέθηκε και σε εμάς το ίδιο πράγμα όταν αποβιβαζόταν ο τουρκικός στρατός στο νησί το 1974; Τι έγινε ύστερα; Μήπως δεν διαμέλισε αυτό το νησί; Μήπως κράτησε την υπόσχεσή της; Μήπως έμεινε εδαφικά ακέραιη η Κύπρος;

Κύριοι που έχετε τους μιναρέδες ως σπαθιά, τους θόλους ως κράνη και τα τζαμιά ως στρατόπεδα. Θυμώσατε πολύ, έτσι δεν είναι; Δεν χειροκροτήσαμε και δεν θα χειροκροτήσουμε το αιματηρό σας σενάριο. Ναι, είστε κατακτητές, εισβολείς. Και στην Κύπρο και στη Συρία. Άλλωστε καυχιέστε για την ιδιότητά σας, του κατακτητή. Με τις προσευχές της κατάκτησης που διαβάσατε σε όλα τα τζαμιά. Γι’ αυτό τον λόγο δεν καταφέραμε να βρούμε λύση στην Κύπρο μέχρι σήμερα. Διότι εσείς είστε κατακτητές. Καίτε, γκρεμίζετε ένα μέρος και γίνεται δικό σας!
Αποκαλέσατε τη δική μας «ειρηνευτική επιχείρηση». Στη Συρία την αποκαλέσατε «επιχείρηση κλάδος ελαίας». Στις μπροσούρες που έριχναν οι πιλότοι σας από αέρος στην Κύπρο υπήρχε ένα περιστέρι με ένα κλαδί ελιάς στο ράμφος του. Κάποιοι πίστεψαν. Σάστισαν όταν είδαν τον δεινόσαυρο απέναντί τους αντί για το περιστέρι. Μήπως θα αποκαλέσετε «επιχείρηση γιασεμί» την τρίτη επιχείρηση στην Κύπρο;

 ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ,
Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος


22/1/2018


    ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ   



 1.
Σενέρ Λεβέντ: Έκκληση προς ΗΕ και Κυπρίους για βοήθεια - Του επιτέθηκαν επειδή χαρακτήρισε ως δεύτερη εισβολή την επιχείρηση στο Αφρίν.

Τουρκοκύπριοι εθνικιστές και έποικοι από την Τουρκία έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Africa στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας και πετροβολούν, σε ένδειξη «διαμαρτυρίας» για τη στάση της στην επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν. 

Το έναυσμα έδωσαν δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τον χθεσινό τίτλο της εφημερίδας: «Άλλη μια επιχείρηση κατοχής από την Τουρκία». Η αντίδραση του προέδρου Ερντογάν ήταν άμεση. Χαρακτήρισε την εφημερίδα «χυδαία» και είπε: «Εγώ καλώ τους αδελφούς μου στην Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ) να αντιδράσουν. Λέει ότι ο τουρκικός στρατός, μετά την Κύπρο, έκανε άλλη μια κατοχή. Τι ανήθικο είναι αυτό, τι αηδιαστικό. Οι αδελφοί μου της ΤΔΒΚ, πρέπει να δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε αυτή τη στάση», ανέφερε.
   
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση πρόκειται να προβεί σε διαβήματα στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για τις επιθέσεις εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας.

Διαβάστε επίσης:
  
Αυτοί που έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της Africa υψώνουν τουρκικές σημαίες και σημαίες της «ΤΔΒΚ». Έσπασαν τη γυάλινη πόρτα της εισόδου, ξήλωσαν την ταμπέλα με το λογότυπο της εφημερίδας και ανάρτησαν τουρκική σημαία.   

Τα συνθήματα που φωνάζουν είναι «Ο Αλλάχ Είναι Μεγάλος», «Μπάσταρδοι των Ελληνοκυπρίων (για τους δημοσιογράφους της εφημερίδας», «Τι γυρεύει αυτή η εφημερίδα εδώ;», «Δεν τελειώνει με το να ζητήσουν συγγνώμη». Στον χώρο βρίσκεται μικρή αστυνομική δύναμη του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, περισσότερο για τους τύπους, παρά για να προστατέψει την εφημερίδα και τους δημοσιογράφους της. «Είσαστε αστυνομικοί αυτής της πατρίδας, μην προφυλάσσετε τους προδότες, να φύγουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι προς τους αστυνομικούς.

Η Africa τον περασμένο μήνα συμπλήρωσε 20 χρόνια έκδοσης. Αρχικά λεγόταν Avrupa (Ευρώπη) και είναι πάντα στο στόχαστρο των εκάστοτε κρατούντων στην Άγκυρα και στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Άλλαξε το όνομά της για να δείξει έλλειψη ελευθεροτυπίας, πριν από μερικά χρόνια, όταν φυλακίστηκε ο εκδότης της, γνωστός δημοσιογράφος και αρθρογράφος Σενέρ Λεβέντ.   

Ο Σενέρ Λεβέντ, με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε έκκληση για βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη και από όσους Κύπριους αγαπούν την ειρήνη και την ελευθερία.  
Η Africa διαφωνεί, τόνισε ο Σενέρ Λεβέντ, με τον πόλεμο του Αφρίν, τον οποίο χαρακτηρίζει ως «δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στα εδάφη μιας ξένης χώρας, μετά την εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974. Η Τουρκία "βάπτισε" αυτόν τον πόλεμο, την εισβολή, ως "ειρηνευτική επέμβαση"». Σύμφωνα με τον Σ. Λεβέντ και στις δυο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με αιματηρούς πολέμους. «Από πότε οι πόλεμοι ονομάζονται ειρήνη;», διερωτήθηκε.  

Αναφερόμενος στην «έκκληση» Ερντογάν προς τους οπαδούς του στην Κύπρο «να δώσουν την απαραίτητη απάντηση», ο Σενέρ Λεβέντ δήλωσε ότι ο κ. Ερντογάν ζητεί «από όχλο να επιτεθεί στην εφημερίδα». Τέλος, επεσήμανε ότι καθιστά υπεύθυνο τον Πρόεδρο της Τουρκίας για ανεπιθύμητες εξελίξεις, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η εφημερίδα. Εξάλλου, την οργή των εθνικιστικών κύκλων προκάλεσε και η αντίδραση στελεχών της τουρκοκυπριακής Αριστεράς στον πόλεμο του Αφρίν. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Ντογούς Ντεργιά, η οποία δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της.    

Σήμερα το πρωί, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε για το ζήτημα της εφημερίδας: «Εκτός από τις πρώτες τρεις ημέρες, από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, η Africa υπήρξε η εφημερίδα που με κατέκρινε με τον πιο έντονο τρόπο. Το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής, ήταν αδικαιολόγητο και άδικο. Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα ήταν καλά να σωπάσει αυτή η εφημερίδα. Δεν συμμερίστηκα και δεν ενέκρινα και το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. 
Ωστόσο, μπορούμε να αντισταθούμε στο λάθος μονάχα με το σωστό. Ανεξάρτητα από τον βαθμό προβληματισμού που προκαλεί το δημοσίευμα, η λύση θα έρθει στο πεδίο της σκέψης. Δεν πρέπει να επιλεχθούν σε καμία περίπτωση προβοκάτσιες. Θέλω να επαναλάβω την προειδοποίηση που έκανα στο Αρχηγείο των Δυνάμεων Ασφαλείας και στο Γενικό Αρχηγείο της Αστυνομίας. Πιστεύω ότι θα λάβουν κάθε μέτρο και θα αποφευχθούν ανεπιθύμητα γεγονότα». 

Ο κ. Ακιντζί απέρριψε τη θέση περί τουρκικής κατοχής στην Κύπρο. Παράλληλα, πήρε θέση στο ζήτημα του Αφρίν και επέρριψε ευθύνες στις ΗΠΑ για το αδιέξοδο. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε ότι «η Τουρκία έχει το δικαίωμα να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των εδαφών και των συνόρων της».   

Εξάλλου, ο Σενέρ Λεβέντ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Πολίτης», όπου έχει μόνιμη στήλη, γράφει μεταξύ άλλων:
«Την ώρα που γράφω αυτό το άρθρο, συνεχίζουν να έρχονται βροχή οι απειλές. Και τι δεν λένε. Θα μας κρεμάσουν, θα μας σφάξουν, θα μας γδάρουν! Έναν χαιρετισμό στον ηρωικό, τουρκικό στρατό έστειλε και ο κύριος Κουντρέτ Όζερσαϊ (αρχηγός Κόμματος του Λαού). Και μια ευχή έκανε ο ηγέτης του ΡΤΚ Τουφάν Ερχουρμάν, ο οποίος ετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός. Εύχεται να ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Τουρκίας, εκφράζοντας την επιθυμία να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Μήπως έχει κάτι να πει για την έκκληση λιντσαρίσματος που έγινε κατά της εφημερίδας μας; Δεν έχει! Πρώτα να ρωτήσουμε τον κύριο Κουντρέτ: Μήπως είναι νόμιμος ο ελεύθερος συριακός στρατός; Δεν ξέρει ότι αυτός ο στρατός έχει μετεξελιχθεί από το τζιχαντιστικό Ισλαμικό Κράτος; Ακόμα δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες; Μαζί με αυτούς βαδίζει η Τουρκία εναντίον της Συρίας. Και ακόμα ένα ερώτημα: Πότε και πού προέβησαν σε τρομοκρατική ενέργεια οι ένοπλες κουρδικές οργανώσεις που ονομάζονται YPG/PYD; Μήπως εκείνες έβαλαν τις βόμβες στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Αγγλία και σε άλλα πολλά μέρη; ….. Και εσύ Τουφάν. Μιλάς για εδαφική ακεραιότητα. Ποια εδαφική ακεραιότητα; Μήπως η Τουρκία σεβάστηκε την εδαφική ακεραιότητα στην Κύπρο; Μήπως δεν υποσχέθηκε και σε εμάς το ίδιο πράγμα όταν αποβιβαζόταν ο τουρκικός στρατός στο νησί το 1974; Τι έγινε ύστερα; Μήπως δεν διαμέλισε αυτό το νησί; Μήπως κράτησε την υπόσχεσή της; Μήπως έμεινε εδαφικά ακέραιη η Κύπρος;….Κύριοι, που έχετε τους μιναρέδες ως σπαθιά, τους θόλους ως κράνη και τα τζαμιά ως στρατόπεδα, αποκαλέσατε τη δική μας ως «ειρηνευτική επιχείρηση». Στη Συρία την αποκαλέσατε "επιχείρηση κλάδος ελαίας". Στις μπροσούρες, που έριχναν οι πιλότοι σας από αέρος στην Κύπρο, υπήρχε ένα περιστέρι με ένα κλαδί ελιάς στο ράμφος του. Κάποιοι πίστεψαν. Σάστισαν όταν είδαν τον δεινόσαυρο απέναντί τους αντί για το περιστέρι. Μήπως θα αποκαλέσετε "επιχείρηση γιασεμί" την τρίτη επιχείρηση στην Κύπρο;».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Σημερινή


2.
Κατεχόμενα:
Διαδηλωτές εισέβαλαν στην εφημερίδα «Αφρίκα», μετά το «παράγγελμα» Ερντογάν.

Kυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο: 
«Άλλη μια επιχείρηση κατοχής από την Τουρκία» για το ζήτημα της Συρίας - Καλώ τους αδελφούς μου να αντιδράσουν, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Διαδήλωση εκφοβισμού πραγματοποίησαν το πρωί στα κατεχόμενα, Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι έποικοι, έξω από τα γραφεία της εφημερίδας «Αφρίκα», μετά από τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε  την εφημερίδα «χυδαία» επικρίνοντας τον τίτλο της για την επιχείρηση στο Άφριν της Συρίας. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Άλλη μια επιχείρηση κατοχής από την Τουρκία».

Στη διαδήλωση δεν συμμετείχαν τουρκοκυπριακά κόμματα. Συμμετειχε όμως και ο δολοφόνος του Τάσου Ισαάκ,  Ερχάν Αρικλί ο οποίος εξελέγη λεγόμενος «βουλευτής» στις παράνομες εκλογές που πραγματοποιηθήκαν στα κατεχόμενα στις 7 Ιανουαρίου. Οι διαδηλωτές ξήλωσαν τη ταμπέλα της εφημερίδας και μπήκαν στο κτίριο από τα παράθυρα, αντιμετωπίζοντας χλιαρή αντίσταση από τους «αστυνομικούς» του ψευδοκράτους. Οι διαδηλωτές, κυρίως εθνικιστές και γκρίζοι λύκοι, πέταξαν πέτρες και αυγά εναντίον του κτιρίου, έσπασαν τζάμια και κρέμασαν τουρκικές και σημαίες του ψευδοκράτους. Η λεγόμενη «αστυνομία» τους απώθησε.

Η διαδήλωση που πραγματοποίησαν οι Τούρκοι έποικοι και οι Τουρκοκύπριοι ακροδεξιοί με εντολή Εντογάν στα γραφεία της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Αφρίκα έληξε λίγο μετά τις 11. Οι διαδηλωτές πήγαν στο κτήριο της λεγόμενης «Βουλής» του ψευδοκράτους και διαμαρτυρήθηκαν εκτοξεύοντας απειλές εναντίον «βουλευτών» που διαφώνησαν με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου με ανακοίνωση της καταδικάζει την βαρβαρότητα κατά της εφημερίδας Αφρίκα και στηρίζει τον Σενέρ Λεβέντ. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφερόμενος στην «Αφρίκα» είπε ότι «στην ‘τβδκ’ (ψευδοκράτος) μια χυδαία εφημερίδα με κακοήθεια έκανε σήμερα έναν τίτλο. Εγώ καλώ τους αδελφούς μου στην ‘τδβκ’ να αντιδράσουν και εδώ. Λέει ότι ο τουρκικός στρατός μετά την Κύπρο έκανε άλλη μια κατοχή. Τι ανήθικο είναι αυτό, τι αηδιαστικό; Οι αδελφοί μου της ‘τδβκ’ πρέπει να δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε αυτή τη στάση».

Τουρκική βαρβαρότητα - Βομβαρδισμένο τοπίο τα γραφεία της Αφρίκα μετά την επίθεση.










Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι αν κοιτάξει κανείς μόνο τον τελευταίο μισό αιώνα θα δει ότι έχουν γίνει σφαγές στη Βοσνία, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη και σήμερα στη Συρία.

«Δεν γνωρίζουμε αύριο τι καταπίεση και τι πόνο θα έχουμε απέναντί μας. Γι` αυτό και δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε μακριά από τα γεγονότα που διαπραγματεύονται στην περιοχή μας», ανέφερε. 

«Θα μας σκοτώσουν; Ας κοπιάσουν»

Ο Σενέρ Λεβέντ, εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας «Αφρίκα», αρθρογραφεί καθημερινώς στην ελληνοκυπριακή εφημερίδα «Πολίτης». Στο σημερινό του άρθρο επικρίνει έντονα τον Ταγίπ Ερντογάν και τη Τουρκία για τις πρακτικές που εφαρμόζουν.  

Γράφει ο Σενέρ Λεβέντ: «Από το πρωί ουρλιάζουν εναντίον μας εκείνοι που έχουν τους μιναρέδες ως σπαθιά τους, τους θόλους ως κράνος τους και τα τζαμιά ως στρατόπεδά τους. Αστυνομικοί φυλάνε σκοπιά μπροστά στην πόρτα μας. Αλλά έφυγαν προ ολίγου μόλις σκοτείνιασε. Έγινε έκκληση για λιντσάρισμα. Από ποιον; Από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από νωρίς το πρωί του έστειλαν από την Κύπρο τη χθεσινή μας εφημερίδα. Μόλις είδε τον τίτλο μας έγινε έξαλλος. Είπε το εξής στο πλήθος στο οποίο απευθυνόταν στην Προύσα: «Στη βόρεια Κύπρο μια ξεφτιλισμένη εφημερίδα έβαλε έναν τίτλο. Λέει ότι ο τουρκικός στρατός εισέβαλε και στη Συρία μετά από την Κύπρο. Τι ανηθικότητα είναι αυτή, τι αισχρότητα. Τα αδέλφια μου από τη βόρεια Κύπρο πρέπει να δώσουν την απάντηση που πρέπει εκεί».

Ποια είναι η «απάντηση που πρέπει»; Θα μας λιντσάρουν; Θα μας σκοτώσουν; Θα μας κάνουν να πληρώσουμε τίμημα για το γεγονός ότι δεν χειροκροτήσαμε έναν αιματηρό πόλεμο; Να κοπιάσουν. Είμαστε εδώ. Επειδή είμαστε από εδώ, θα είμαστε πάντα εδώ.

Ένας όχλος που διψά για αίμα, εξαγριωμένος. Τα μυαλά όλων πετάνε. Βγάζουν κραυγές πολέμου. Υμνούν τον ηρωικό τουρκικό στρατό. Και σε όλα τα τζαμιά της Τουρκίας διαβάζεται η «προσευχή της κατάκτησης». Κατάκτηση! Τι είναι η κατάκτηση; Μήπως δεν είναι κατοχή; Άμα εκείνοι διαβάζουν την προσευχή της κατάκτησης, είναι έγκλημα να μιλώ εγώ για κατοχή; Άμα δεν εκπλήσσονται για την προσευχή της κατάκτησης, γιατί λυσσάνε μόλις μιλήσει κανείς για κατοχή;

Την ώρα που γράφω αυτό το άρθρο, συνεχίζουν να έρχονται βροχή οι απειλές. Και τι δεν λένε. Θα μας κρεμάσουν, θα μας σφάξουν, θα μας γδάρουν!

Κύριοι που έχετε τους μιναρέδες ως σπαθιά, τους θόλους ως κράνη και τα τζαμιά ως στρατόπεδα. Θυμώσατε πολύ, έτσι δεν είναι; Δεν χειροκροτήσαμε και δεν θα χειροκροτήσουμε το αιματηρό σας σενάριο. Ναι, είστε κατακτητές, εισβολείς. Και στην Κύπρο και στη Συρία. Άλλωστε καυχιέστε για την ιδιότητά σας, του κατακτητή. Με τις προσευχές της κατάκτησης που διαβάσατε σε όλα τα τζαμιά. Γι’ αυτό τον λόγο δεν καταφέραμε να βρούμε λύση στην Κύπρο μέχρι σήμερα. Διότι εσείς είστε κατακτητές. Καίτε, γκρεμίζετε ένα μέρος και γίνεται δικό σας!


Αποκαλέσατε τη δική μας «ειρηνευτική επιχείρηση». Στη Συρία την αποκαλέσατε «επιχείρηση κλάδος ελαίας». Στις μπροσούρες που έριχναν οι πιλότοι σας από αέρος στην Κύπρο υπήρχε ένα περιστέρι με ένα κλαδί ελιάς στο ράμφος του. Κάποιοι πίστεψαν. Σάστισαν όταν είδαν τον δεινόσαυρο απέναντί τους αντί για το περιστέρι. Μήπως θα αποκαλέσετε «επιχείρηση γιασεμί» την τρίτη επιχείρηση στην Κύπρο;»

http://www.protothema.gr/greece/article/752969/katehomena-diadilotes-poliorkoun-tin-efimerida-afrika-meta-to-paraggelma-erdogan/

22/1/2018





Ragıp Duran

 3.
Ραγκίπ Ντουράν: 
Γιατί καταδικάστηκα σε 18 μήνες φυλακή...

Η δημοσιογραφία ποτέ δεν ήταν ισχυρή στην Τουρκία, ειδικά εάν δεν συμμαχούσε με τα εθνικιστικά και θρησκευτικά πιστεύω της εξουσίας.

Μπορώ να πω ότι το ξέρω καλά, αφού είχα περάσει 7,5 μήνες στην φυλακή το 1999 επειδή είχα δημοσιεύσει μια συνέντευξη με τον Οτσαλάν. Βέβαια, τέτοιες συνεντεύξεις ήταν κοινότυπες εκείνη την περίοδο. Όπως και οι καταδίκες, είναι αλήθεια.

Τίποτα, από ό,τι φαίνεται, δεν έχει αλλάξει αυτά τα 20 χρόνια, αφού με καταδίκασαν σε 18 μήνες φυλακή.

Οφείλω να επισημάνω ευθύς, πως αυτό που συμβαίνει σε μένα είναι ψύλλος στ’ άχυρα συγκριτικά με τα όσα έχουν πάθει οι συνάδελφοί μου που βρίσκονται στην φυλακή, μαζί με τους απολυμένους ακαδημαϊκούς και τους χιλιάδες εκείνους δημόσιους υπαλλήλους που έπεσαν θύματα της Κατάστασης Εκτάκτου Ανάγκης και των νομοθετικών διαταγμάτων. 

Επιπλέον, εμείς οι δημοσιογράφοι κανονικά πρέπει να λέμε τις ειδήσεις, όχι να γινόμαστε το θέμα ή οι ήρωες των ειδήσεων. Όμως μ’ αυτό το καθεστώς...

Σήμερα εφαρμόζεται μόνο ένας νόμος. Αυτός του πιο ισχυρού, όπως στους μύθους του Αισώπου. Αλίμονο στους δημοσιογράφους και στους αντιπάλους που είχαν το θάρρος να διαταράξουν την μεγαλοπρέπεια αυτού του ισχυρού!

Ένα παράδειγμα είναι ο φίλος και συνάδελφός μου, Αχμέτ Σικ, που ήδη έχει κάνει ένα χρόνο φυλακή, επειδή έγραψε ένα βιβλίο που κατήγγειλε τις ενέργειες των Γκιουλενιστών. Σήμερα, βρίσκεται πάλι φυλακισμένος, κατηγορούμενος αυτή τη φορά για «προπαγάνδα υπέρ των Γκουλενιστών». Το κερασάκι στην τούρτα και «χωρίς πολλές διαδικασίες», που θα έλεγε κανείς.

Επιπλέον, δυο συνάδελφοί μας, ο Αχμέτ Αλτάν και ο Μεχμέτ Αλτάν, είναι και οι δυο στην φυλακή εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο: Κατηγορήθηκαν πως μετέφεραν «ανατρεπτικά υποσυνείδητα μηνύματα» σε μια τηλεοπτική εκπομπή, την παραμονή της περιβόητης «απόπειρας του πραξικοπήματος» τον Ιούλιο του 2016. Οι ίδιοι οι Κινέζοι εισαγγελείς (που συναγωνίζονται τους Τούρκους συναδέλφους τους για την παγκόσμια πρωτιά στην δίωξη δημοσιογράφων) δεν θα είχαν διανοηθεί την ύπαρξη ενός εισαγγελέα με τόση φαντασία!

Και παρότι, κατ’ εξαίρεση, το Συνταγματικό Δικαστήριο επιχείρησε να διατάξει την απελευθέρωση του Μεχμέτ Αλτάν και του Σαφίν Αλπάϊ, λόγω «έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων στον φάκελο της υπόθεσης», ο υπουργός «δικαιοσύνης» βιάστηκε να κατηγορήσει δημοσίως το ανώτατο δικαστήριο «ότι ξεπερνά τα όρια της δικαιοδοσίας του». Κατά συνέπεια, το πρωτοδικείο αρνήθηκε να συμμορφωθεί με αυτή την απόφαση, που υποτίθεται ήταν «άμεσα εκτελεστή».

Πρόκειται για το 13ο Ποινικό Δικαστήριο, που είναι δυστυχώς διαβόητο για τις διαδικαστικές ατέλειές του και για το αβάσιμο σκεπτικό του. Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, που προσφάτως με καταδίκασε, μαζί με άλλους δυο συναδέλφους, για «προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Πρέπει να πω ότι αυτό με ενοχλεί. Καταρχήν γιατί δεν είμαι μέλος παρά σε έξι οργανώσεις: Δυο επαγγελματικές ενώσεις δημοσιογράφων, μια μεταφραστών συνεδρίων, στην Ένωση Ελληνοτουρκικής Φιλίας, στην ένωση των απόφοιτων του Λυκείου του Γαλατά και φυσικά στην ένωση της ποδοσφαιρικής μου ομάδας της Galatasaray. Σίγουρα οι φίλαθλοί μας κάποιες φορές είναι ιδιαίτερα ευέξαπτοι - ειδικά κατά το ντέρμπι με την Fenerbahçe, αλλά σας διαβεβαιώ πως καμία από αυτές τις οργανώσεις δεν είναι τρομοκρατικές.

Επίσης, ποτέ δεν έχω αγγίξει όπλο, εκτός από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία μου, που και πάλι! Πάντα ήμουν ενάντια στην τρομοκρατία. 

Αλλά αυτό που με έχει πληγώσει περισσότερο, είναι ότι με κατηγορούν για «προπαγάνδα». Εμένα... έναν δημοσιογράφο!

Είναι αλήθεια πως σήμερα, η «προπαγάνδα» είναι ένας τομέας στον οποίο διαπρέπουν τα ΜΜΕ που βρίσκονται στην υπηρεσία της εξουσίας. Όσο χυδαιότερα τόσο το καλύτερο. Και βέβαια, είναι αυτό ή αλλιώς ανεργία. Αχ, ξέρουν καλά πως να το κάνουν!  

Εμείς ήμασταν διαφορετική περίπτωση. Εμείς είμασταν μόνο ένοχοι για μια συμβολική δράση αλληλεγγύης προς την πρώτη ημερήσια κουρδική εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης, Özgür Gündem.

«Εμείς»: Πρόκειται για 57 δημοσιογράφους με διαφορετικούς προσανατολισμούς. Το «έγκλημά» μας: Κάθε ένας από εμάς κυκλικά έγινε «συνδιευθυντής έκδοσης» για μια ημέρα και παρευρέθηκε συμβολικά σε συνεδριάσεις της ομάδας σύνταξης, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους μας που βάλλονται από την κυβέρνηση.

Λοιπόν, εάν είναι έγκλημα να είσαι αλληλέγγυος με μια εφημερίδα, τότε θα πρέπει να καταδικαστούμε και για τις δράσεις αλληλεγγύης μας προς τους κεμαλιστές συναδέλφους της Cumhuriyet, τους οποίους οι φανατικοί φονταμενταλιστές ήθελαν να απολύσουν γιατί εξέδωσαν μια τουρκική έκδοση του Charlie Hebdo (μετά την σφαγή του Ιανουαρίου του 2015). Ή για τις δράσεις μας προς τους φιλελεύθερους συναδέλφους μας της Hürriyet, που λιθοβολήθηκαν από φανατικούς του ΑΚΡ τον Σεπτέμβριο του 2015. Ή προς τους ισλαμιστές συναδέλφους της Zaman, που η ομάδα σύνταξής της, δέχθηκε σφοδρή κυβερνητική επίθεση το καλοκαίρι του 2016.

Το δικαστήριο, από την άλλη, δεν μπήκε καν στον κόπο να θυμηθεί την προηγούμενη απόφασή του, όταν μας είχε χορηγήσει αναστολή της ποινής. Αρνήθηκε επίσης να μας δικάσει μαζικά, ενώ επέλεξε να μας καταδικάσει έναν προς έναν, σίγουρα από φόβο για δράσεις αλληλεγγύης υπέρ μας.

Είμαστε, επίσης, πολλοί αυτοί που έχουμε φύγει στο εξωτερικό για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλειά μας. Είναι αλήθεια πως όσο πιο μακριά από τον Ερντογάν βρισκόμαστε, τόσο πιο ελεύθεροι είμαστε να γράφουμε αυτά που σκεφτόμαστε.

Βαδίζοντας σιγά-σιγά στα 64 μου, μπορώ να πω ότι είδα πολλούς προέδρους και πρωθυπουργούς. Όλοι αργά ή γρήγορα φεύγουν. Έτσι θα γίνει και μ’ αυτόν.

 Ραγκίπ Ντουράν


 20/1/2018