Τρίτη αξιολόγηση και συνέχεια χωρίς τέλος.


Σκίτσο του Β.ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τελείωσε ουσιαστικά και η 3η αξιολόγηση, που τυπικά κλείνει με την επικύρωση από το eurogroup’ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη βουλή με το πολυνομοσχέδιο’ με  περικοπές των επιδομάτων’ με  μείωση των δαπανών για την υγεία και  παιδεία’ με  περιορισμό του δικαιώματος λήψης απόφασης για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία το 50+1 και τους πλειστηριασμούς που θα γίνονται όλοι ηλεκτρονικά, και όσα άλλα. 

«Μεταρυθμίσεις»  τα βαπτίζουν όλα αυτά’ χωρίς καμία προοπτική για τον φτωχοποιημένο λαό μας’ χωρίς διέξοδο με την εφαρμοζόμενη πολιτική των μνημονίων’ χωρίς έξοδο από την 8ετή  βαθιά κρίση’ την μεγαλύτερη σε διάρκεια και οικονομική καταστροφή σε καιρό ειρήνης’ που και οι ίδιοι οι εμπνευστές δηλαδή οι Ε.Ε.,ΔΝΤ που εκφράζουν και υπηρετούν την καπιταλιστική ελίτ, παραδέχτηκαν δημοσία ότι το μίγμα πολιτικής ήταν λάθος, αλλά δεν το διορθώνουν, συνεχίζουν την καταστροφική λιτότητα που δίνει κέρδη στην Γερμανία, έφτασαν στο αστρονομικό ποσό των 290 δις ευρώ στα 8 χρόνια της κρίσης.

Η τεράστια εσωτερική υποτίμηση απέτυχε παταγωδώς’ μειώθηκαν οι μισθοί και συντάξεις’ οι τιμές των ακινήτων’ η απαξίωση σχεδόν των πάντων και η υπερβολική αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων χωρίς να μειωθούν αντίστοιχα οι τιμές των αγαθών και προϊόντων.

Πώς να μειωθούν όμως; Αφού το 80 % περίπου των προϊόντων και εμπορευμάτων είναι εισαγόμενα’ αφού η Ελληνική παραγωγή και κυρίως ο πρωτογενής τομέας που το 1980 αποτελούσε το 35% τώρα είναι στο 4 % και τώρα οδεύει προς εξαφάνιση. Εξάλλου, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής κος Γιούνκερ, ανακοινώνοντας  το όραμα της Ε.Ε., δήλωσε ότι πρέπει να είναι η ανάπτυξη και χρηματοδότηση των νέων τεχνολογιών, της ψηφιακής τεχνολογίας και της καινοτομίας γενικά.

Ο στρατηγικός στόχος της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας καπιταλιστικής ελίτ είναι η Ελλάδα να γίνει μια έρημη χώρα’ χωρίς παραγωγή, και όταν λέμε παραγωγή εννοούμε τον πρωτογενή τομέα που μπορεί να δώσει τροφή και εργασία στον λαό, γιατί οι άλλοι τομείς όπως ο τουρισμός, που είναι και εποχιακός, ελάχιστες μόνιμες θέσεις εργασίας μπορούν καλύψουν και μικρό σχετικά ποσοστό στο ΑΕΠ.

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι μειώθηκε η ανεργία! Πώς; Με τα 5μηνα ή 8μηνα επιδοτούμενα προγράμματα; Με τους 550.000 νέους και κυρίως επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν εργασία; Με πόσους δεν είναι δηλωμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ; Με το 55% ελαστικές μορφές εργασίας 2ωρα, 3ωρα και 4ωρα των 100 , 200 και 300 ευρώ; Με 1 εκ. και πάνω καταγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ; Άρα μειώθηκε ή αυξήθηκε η ανεργία; Μια απλή πρόσθεση το αποδεικνύει !

Ο μόνος κλάδος που είχε ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια είναι ο τουρισμός, που οφείλεται κυρίως στην εμπόλεμη κατάσταση στην Μέση Ανατολή και την κατάσταση στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν φτάνει. Για παράδειγμα το 2016 είχαμε  25 εκ. τουρίστες και έσοδα 11 δις ευρώ. Από αυτά περίπου τα μισά πήγαν στην αγορά, στην κατανάλωση. Τα υπόλοιπα τα πήραν τα πρακτορεία του εξωτερικού.
Η ουσία είναι ότι με τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόστηκαν, αλλά και με τα μελλοντικά που έχει υπογράψει  και δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα τα εφαρμόσει, δεν υπάρχει καμία ελπίδα για ανάπτυξη και μείωση της πραγματικής ανεργίας.

Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για ανάπτυξη, όταν «μειώνεις μισθούς ( μισθούς Βουλγαρίας όπως είχε πει ο κος Σόιμπλε πριν τρία χρόνια και επαληθεύτηκε, γιατί αυτός ήταν ο στόχος του), μειώνεις συντάξεις και αυξάνεις υπερβολικά τους φόρους»;

Αυτό είναι αδύνατον ! Δεν στέκει ούτε στη λογική, ούτε στους έχοντες στοιχειώδεις γνώσεις οικονομικής θεωρίας.

Θα ρωτήσει κανείς τι έπρεπε να γίνει;

Η απάντηση είναι : Αφού τον Ιούλιο του 2015 μετά το δημοψήφισμα, με 61% των Ελλήνων που ψήφισαν ΟΧΙ στην υπογραφή νέων μνημονίων, δεν συγκρούστηκε με το ευρωιερατείο και τους ολιγάρχες, έπρεπε τουλάχιστον άμεσα να ετοιμάσει, αν και έπρεπε να το έχει έτοιμο, ένα Ελληνικό οικονομικό, παραγωγικό πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση, να το επιβάλλει και όχι και αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, να υπογράψει νέα μνημόνια, προγράμματα λιτότητας  που επέφεραν και θα επιφέρουν, την πλήρη καταστροφή της όποιας παραγωγής που έχει απομείνει, αλλά και την φτωχοποίηση του 90% των Ελλήνων.

Η «Αχίλλειος φτέρνα» αυτής της κυβέρνησης, αλλά και όποιας άλλης προκύψει, θα είναι οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας.

Για τον Έλληνα το σπίτι του είναι ιερό πράγμα. Μια ζωή εργάστηκε σκληρά, στερούμενος πολλά πράγματα για να καταφέρει, έστω και με δάνειο από την τράπεζα, να αποκτήσει το δικό του σπίτι. Είναι μύθος, δεν ισχύει  ότι μόνο η πλειοψηφία των Ελλήνων έχουν ιδιόκτητο σπίτι. Τα στοιχεία της eurostat δείχνουν ότι στην Ελλάδα το ποσοστό ιδιοκτησίας είναι  73% και στην υπόλοιπη Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 70%. Αυτή είναι η διαφορά. Τα άλλα είναι η σκόπιμη προπαγάνδα για να πάρουν τα σπίτια του κοσμάκη οι τράπεζες και τα  «κοράκια».  Η φορολογία των ακινήτων με τον ΕΝΦΙΑ κλπ υπέρμετρους φόρους είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, είναι υπερβολική, αντιπαραγωγική και αντιαναπτυξιακή.

Όσον αφορά αυτή, καθεαυτή την «διαπραγμάτευση», ποια «διαπραγμάτευση»; Χωρίς δικό μας πρόγραμμα εκπονημένο από Έλληνες οικονομολόγους που γνωρίζουν ακριβώς τι χρειάζεται η χώρα για να βγει από την κρίση; Από τους καθηγητές του «Χάρβαντ» ή άλλους «καθηγητές» που ήταν ή είναι υπουργοί της νυν ή της πρώην κυβέρνησης, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα. Έχουν πλήρως αποτύχει, έχουν ξεχάσει γρήγορα αυτά που δίδασκαν στους φοιτητές των,  γιατί  άλλως δεν  μπορεί να εξηγηθεί η πλήρης αποτυχία τους στο να βγει η χώρα από την κρίση.

Ελπίδα λοιπόν και αισιοδοξία να βγει η χώρα μας από την κρίση μετά τον Αύγουστο του 2018, όπως επαγγέλλεται η κυβέρνηση, δεν υπάρχει   ούτε σαν πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά ούτε καν μέχρι το 2023 με την υπογραφή, δέσμευση για τα «εγκληματικά» πλεονάσματα του 3,5 % του ΑΕΠ, ή με την  παράταση του χρέους για 10 ή 20 χρόνια που λέγεται ότι θα δώσουν. Ξεχάσαμε την διαγραφή χρέους! Βλέπουμε, η λήθη του χρόνου αποτελεί σωσίβιο της κάθε εξουσίας.

Δυστυχώς τώρα, παγκόσμια θα έλεγα, έχουμε φτάσει στην προ της Οκτωβριανής επανάστασης του 1917, κατάσταση όσον αφορά τον βάρβαρο καπιταλισμό. Όλα τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν τα πήρε πίσω’ το 8ωρο, το 5νθήμερο, η Κυριακάτικη αργία, η πρόνοια για την υγεία, παιδεία, την ασφάλιση που είχε παραχωρήσει ο καπιταλισμός μέσω κυρίως των Σοσιαδημοκρατικών κομμάτων, φοβούμενος το αντίπαλο δέος, τα δικαιώματα και την πρόνοια που είχαν οι εργαζόμενοι στην πρώην Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ), δηλαδή μήπως εξαπλωθεί ο κουμμουνισμός παντού και χάσουν οι ολιγάρχες, οι καπιταλιστές  το χρήμα, την εξουσία και την περιουσία τους. 

Η ελπίδα που θα μπορούσα να δω  για την χώρα μας είναι όλοι μαζί νέοι και γέροι, να αυτοοργανωθούμε και να επιβάλουμε τη θέλησή μας στην κάθε εξουσία τοπική και κεντρική, γιατί και όσοι τώρα βολεύονται, καταφέρνουν και επιβιώνουν, είναι αφέλεια να πιστεύουν ότι σε ένα, δύο ή τρία χρόνια θα  μπορούν. Καθήκον και υποχρέωσή μας,  είναι  να μην παραδοθούμε, να παλέψουμε και να κηρύξουμε νέους αγώνες ,γιατί όλα με αγώνες και αίμα δυστυχώς, κατακτήθηκαν.

Άγγελος Κολέμπας


24/1/2018

Σκίτσο του Ηλία Μακρή



             ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ           



Σκίτσο του Β.ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 1.
Λύσεις για την Ελλάδα.

Εισερχόμενοι στο τελευταίο και χειρότερο στάδιο της κρίσης, δεν έχουμε πια πολύ χρόνο στη διάθεση μας για να αποφύγουμε την εθνική καταστροφή που διαφαίνεται στο κοντινό μέλλον – ενώ συνεχίζουμε να βαδίζουμε στην κόψη του ξυραφιού, χωρίς πυξίδα και χωρίς δικό μας σχέδιο.

«Η Ελλάδα είναι μία πολύ πλούσια χώρα, η οποία δεν έχει ακόμη εκμεταλλευθεί σχεδόν τίποτα από τον υπόγειο πλούτο της. Η Ρωσία όμως ήταν επίσης μία πλούσια χώρα που υπερχρεώθηκε και μόνο όταν χρεοκόπησε το 1998 εκδιώκοντας το ΔΝΤ, κατάφερε να αναπτυχθεί – όπως και η Αργεντινή.

Επομένως η λύση είναι ολοφάνερη – ενώ η Ελλάδα μοιάζει σήμερα με κάποιον που έχει 100 διαμερίσματα ανοίκιαστα, οπότε χάνει το ένα μετά το άλλο (α) επειδή δεν διαθέτει καθόλου μετρητά για να κινηθεί νοικιάζοντας τα και (β) λόγω του ότι αδυνατεί να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, ενώ κανένας δεν τον δανείζει, για να μπορέσει να αγοράσει πάμφθηνα τα διαμερίσματα του όταν πλειστηριαστούν».

Άποψη  

Για να επανέλθει η Ελλάδα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την ονομαστική διαγραφή του 50% του χρέους, ήτοι 160 δις €, έτσι ώστε το εναπομείναν να είναι κάτω του 100% του ΑΕΠ – αφού καμία χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί με δημόσιο χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ της, ειδικά όταν είναι σε ξένο νόμισμα όπως το ευρώ για όλα τα κράτη της Ευρωζώνης, καθώς επίσης εξωτερικό (ο εσωτερικός δανεισμός είναι ελάχιστος, σε αντίθεση με την Ιταλία που υπερβαίνει το 50%).

Στα πλαίσια αυτά, εάν οι πιστωτές ισχυρισθούν πως δεν γίνεται για τεχνικούς λόγους, καθώς επίσης εάν θέλουμε να είμαστε έντιμοι οφειλέτες, η μοναδική εναλλακτική λύση είναι η εξασφάλιση μίας δεκαετούς περιόδου χάριτος για το ποσόν αυτό (160 δις €), με το επιτόκιο δανεισμού του ESM – ενώ στη συνέχεια η σταδιακή του εξόφληση με ρήτρα εξαγωγών, όπως πέτυχε η Γερμανία το 1953.

Εν τούτοις οι πιστωτές δεν φαίνονται καθόλου πρόθυμοι να συμφωνήσουν, αφού έχουν υποθηκεύσει τα δάνεια τους με δημόσια περιουσιακά στοιχεία πολλαπλάσιας αξίας με τη συμπαιγνία ανίκανων ή/και διεφθαρμένων πολιτικών – ενώ έχουν εξασφαλίσει την υφαρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας μέσω των αφελληνισμένων τραπεζών. Από τις τράπεζες αυτές η Ελλάδα έχει ήδη χάσει 38 δις € – ενώ για ένα ποσόν της τάξης των 6-7 δις € με το οποίο οι ξένοι εξαγόρασαν την πλειοψηφία των μετοχών τους, ελέγχουν ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 300-400 δις € (ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια και επιχειρήσεις ως εγγυήσεις των δανείων τους).


Σε μία τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα πρέπει να τολμήσει τη στάση πληρωμών, επικαλούμενη την εθνική της κυριαρχία – ενώ έχει το ηθικό έρεισμα πια να το κάνει, αφού η πολιτική που της επέβαλλαν οι πιστωτές της μετά το 2010 της προκάλεσε τεκμηριωμένα συνολικές ζημίες άνω του 1 τρις €.

Διαφορετικά οι Έλληνες θα χάσουν ότι έχουν και δεν έχουν, θα μετατραπούν σε φθηνούς σκλάβους χρέους της γερμανικής κυρίως βιομηχανίας, ενώ θα απειληθεί παράλληλα πολύ σοβαρά η εδαφική τους ακεραιότητα – όπως ήδη φαίνεται από το γερμανικό Δούρειο Ίππο των Σκοπίων. Όποιος ισχυρισθεί πάντως πως δεν υπάρχουν τέτοιοι φόβοι είτε εθελοτυφλεί, είτε είναι εθελόδουλος, είτε έχει ιδιοτελείς σκοπιμότητες, εάν είναι πολιτικός – ενώ φυσικά είναι αδύνατον να πληρώσουμε 160 δις € μόνο για τόκους έως το 2030 (γράφημα)

Τα κόκκινα δάνεια

Ειδικά όσον αφορά τώρα τα κόκκινα δάνεια, αυτά που οφείλονται στο δημόσιο και στους οργανισμούς του θα πρέπει να διαφοροποιηθούν σε εισπράξιμα και μη εισπράξιμα, για να υπάρχει μία καθαρή εικόνα – ενώ από τα εισπράξιμα οφείλουν να αφαιρεθούν οι προσαυξήσεις της εποχής των μνημονίων και οι υπερβολικοί τόκοι. Αμέσως μετά, να προταθεί στους οφειλέτες είτε (α) η άμεση πληρωμή τους με έκπτωση ίση με την πτώση του ΑΕΠ (27%), είτε (β) η ρύθμιση τους σε 120 δόσεις (δέκα χρόνια), χωρίς όμως τις σημερινές εξαιρέσεις των αντίστοιχων ρυθμίσεων, είτε (γ) έκπτωση 27% και ρύθμιση, εάν τοποθετηθούν εμπράγματες εγγυήσεις.

Σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών έχουμε τα εξής: (α) διασώθηκαν με 38 δις € που επιβάρυναν τους Πολίτες μέσω του δημοσίου χρέους και (β) τους έχει επιτραπεί η διενέργεια αποσβέσεων των επισφαλειών τους, η οποία θα μειώνει τη φορολογία των κερδών τους για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από αυτό που ισχύει για τις επιχειρήσεις. Επομένως, ένα μέρος από τα συγκεκριμένα οφέλη τους θα πρέπει να αποδοθεί στους Πολίτες – πριν από όλα σε αυτούς που έχουν ενυπόθηκα δάνεια πρώτης κατοικίας, τα οποία υπολογίζονται στα 12 δις €, αλλά και γενικότερα σε εκείνους που έχουν εγγυημένα δάνεια.

Εν προκειμένω είναι υποχρεωμένες λόγω των παραπάνω οι τράπεζες να προσφέρουν εναλλακτικές δυνατότητες, όπως θα ήταν για παράδειγμα οι εξής: (α) εξόφληση τους εντός δύο μηνών με έκπτωση 30% επί του κεφαλαίου, όσο περίπου η πτώση του ΑΕΠ, χωρίς φυσικά τόκους και προσαυξήσεις (β) επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στο διπλάσιο, οπότε με τη μισή δόση, με επιτόκιο ίσο με το Euribor+2% (γ) παραμονή των οφειλετών στην κατοικία τους με ενοίκιο, μέρος του οποίου θα υπολογίζεται ως ποσόν εξυπηρέτησης του δανείου τους (Leaseback) και (δ) παράδοση του σπιτιού, με το ταυτόχρονο σβήσιμο του υπολοίπου χρέους. Είναι εντελώς απαράδεκτο να χάνει κανείς το σπίτι του, την προκαταβολή και τις δόσεις, παραμένοντας χρεωμένος – οπότε θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση.

Όσον αφορά τα μη εγγυημένα δάνεια, μέρος των οποίων οι τράπεζες έχουν πουλήσει έως το 3% της αξίας τους, οφείλει να προταθεί η εξόφληση τους με τη διαγραφή τουλάχιστον του 50% που έχει ήδη αποσβεσθεί από τις τράπεζες – εναλλακτικά η αποπληρωμή τους με 120 χαμηλότοκες δόσεις, με διαγραφή του 30% εάν οι οφειλέτες τοποθετήσουν εμπράγματες εγγυήσεις έναντι.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, η κατάσταση στην Ελλάδα πρέπει να καθαρίσει άμεσα – ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις οφείλουν να σταματήσουν, έως ότου επανέλθει η χώρα σε πορεία ανάπτυξης και ανακτηθούν οι τιμές των επιχειρήσεων. Διαφορετικά θα χάσουμε τα πάντα, χωρίς να μειωθεί καθόλου το δημόσιο χρέος – ενώ πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να επανέλθουν οι τιμές των δημοσίων και ιδιωτικών περιουσιακών μας στοιχείων σε φυσιολογικά επίπεδα (έχουν χαθεί ήδη περί τα 600 δις € μόνο από την ακίνητη ιδιωτική περιουσία), οπότε να υπάρξουν ξανά αξιόχρεοι οφειλέτες που θα είναι σε θέση να δανεισθούν για να επενδύσουν.

Εάν δεν επενδύσουν άλλωστε πρώτοι οι Έλληνες, δεν πρόκειται να το κάνει κανένας άλλος – ενώ αυτός ο απίστευτος διεθνής εξευτελισμός της Ελλάδας από τους πολιτικούς της, κυριολεκτικά η αποθέωση της ηλιθιότητας, καθώς επίσης το βάδισμα στην κόψη του ξυραφιού που υποχρεώνουν οι πιστωτές της όλες τις κυβερνήσεις της, πρέπει να σταματήσουν αμέσως με κάθε κόστος. Ελπίζουμε μόνο να καταλάβουν οι Πολίτες πως όλοι σέβονται έναν αποφασισμένο λαό, αλλά επίσης όλοι ποδοπατούν μία τρομοκρατημένη μάζα – η οποία δεν κάνει απολύτως τίποτα για να προστατεύσει την πατρίδα της και τα παιδιά της, αν μη τι άλλο πλημμυρίζοντας τους δρόμους (ξεκινώντας την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη).



19/1/2018



Σκίτσο του Soloup

 2.
Βαρουφάκης: Παραμύθι ότι έχει σωθεί η Ελλάδα 
-Από το κακό στο χειρότερο.
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΜΑΚΡΟΝ

Επίθεση στους Ευρωπαίους, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, εξαπέλυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσα από μία ακόμη συνέντευξή του.

Η Ευρώπη λέει ότι η Ελλάδα έχει σωθεί και πάει καλύτερα, αλλά αυτό είναι ένα παραμύθι, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στο Nouvel Observateur, συμπληρώνοντας ότι η πραγματικότητα είναι πως η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο.

«Η Ευρώπη πανηγυρίζει τα αποτελέσματα των πλάνων της, αλλά οι νέοι άνθρωποι φεύγουν. Και είναι οι πιο καταρτισμένοι αυτοί που εγκαταλείπουν τη χώρα. Πρέπει να το μετανιώνουμε, όχι να το πανηγυρίζουμε. Στην Ελλάδα, οι δουλειές πλήρους απασχόλησης μειώνονται και η επισφαλής εργασία αυξάνεται. Αν δουλεύεις 3 ώρες την εβδομάδα, λες ότι έχεις δουλειά. Είναι καταστροφή», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

«Πουλάνε μεταξύ άλλων εκείνα της Μυκόνου και της Σαντορίνης σε γερμανική εταιρεία για 1,2 δισ., δεν είναι τίποτα. Αυτό της Μυκόνου αξίζει 1,2 δισεκατομμύρια. Αγοράζουν με τα χρήματα που  παίρνουν για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Είναι σαν να παίρνω το σπίτι σου, αλλά να μου δίνεις εσύ τα λεφτά για να το κάνω. Είναι τρελό. Δυστυχώς, είναι μια αριστερή κυβέρνηση αυτή που έχει επιλέξει αυτή την πολιτική. Παραλύει την πλειοψηφία του πληθυσμού. Είναι θανατηφόρος συνδυασμός», προσθέτει.

Σε σχετική ερώτηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πολύ απογοητευμένος από τον Εμανουέλ Μακρόν. «Είχα καλή προσωπική σχέση μαζί του. Εκτίμησα τη στάση του το 2015, όταν ήμουν στην κυβέρνηση. Είχα διαφωνίες στο θέμα της λιτότητας και των εργασιακών, αλλά περίμενα δύο πράγματα από εκείνον: ένα συνεπές και λογικό όραμα για την Ευρώπη και μια μάχη για μεγαλύτερες υποχωρήσεις από το Βερολίνο», εξήγησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Δήλωσε ακόμη ότι ήλπιζε πως ο Μακρόν θα είχε πιο φιλελεύθερες απόψεις για τις πολιτικές ελευθερίες, την ασφάλεια, τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες. «Είμαι απογοητευμένος γιατί έκανα λάθος και στα δύο. Οι ευρωπαϊκές προτάσεις του είναι πολύ αδύναμες», συμπλήρωσε. 

Πηγή:
 Βαρουφάκης: Παραμύθι ότι έχει σωθεί η Ελλάδα 
-Από το κακό στο χειρότερο | iefimerida.gr

23/1/2018