Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους "αποφασίζει" για την καθαρή ή μη "έξοδο" τον Αύγουστο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
 Handelsblatt:Αυταπάτη το σπάσιμο δεσμών από τους δανειστές 
- Αποπληρωμή χρέους μέχρι το 2059.


Το στοίχημα για την βιώσιμη "έξοδο” στις αγορές παίζεται στην δυνατότητα της οικονομίας να επιβεβαιώσει ότι μπορεί να κρατήσει το ετήσιο ύψος εξυπηρέτησης του χρέους της σε χαμηλά επίπεδα μεσομακροπρόθεσμα.  Στην άποψη αυτή συγκλίνουν πλέον τόσο ο ESM (η Κομισιόν συμφωνεί ήδη από καιρό σ' αυτό) όσο και η ΕΚΤ, παρά την σιωπηρή στάση του ΔΝΤ.

Με το επικείμενο τέλος της τρίτης αξιολόγησης (ακόμα και αν κάποιες εκκρεμότητες μεταφερθούν στην 4η αξιολόγηση), η διαδικασία των συζητήσεων για την περαιτέρω  ελάφρυνση του χρέους θα ανοίξει με προτάσεις (σε διαφορετικά εναλλακτικά σενάρια) που έχει ήδη επεξεργασθεί ο ESM.

Τα σενάρια αυτά έχουν ως βασικό τους κριτήριο την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους μεσομακροπρόθεσμα και όχι την μείωση του όγκου του, ο οποίος θα παραμείνει υψηλός μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά η αναδιάρθρωση του χρέους που έχει γίνει με την παρέμβαση του ESM στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που είχαν αποφασισθεί τον Μάιο του 2016, έχει ήδη αποκαταστήσει την "βιωσιμότητά” του τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, μειώνοντας τα ποσά ετήσιας εξυπηρέτησής του σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τόσο ως προς το κεφάλαιο όσο και – κυρίως – ως προς το επιτοκιακό του κόστος το οποίο γίνεται με επιτόκια χαμηλότερα του 1%.

Τα σενάρια που έχουν διαμορφωθεί στοχεύουν στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμης διάρκειας μέτρων να επεκτείνουν με τα ίδια κριτήρια την περίοδο "βιωσιμότητας” κατά δύο ακόμα δεκαετίες ή ακόμα περισσότερο εν χρειασθεί. Αυτό θα κριθεί με την ενσωμάτωση της ρήτρας που συναρτά την ανάπτυξη με την πορεία εξυπηρέτησης του χρέους, σύμφωνα με την γαλλική πρόταση.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ο κ. Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, επαναλαμβάνει στις δημόσιες δηλώσεις του ότι το χρέος έχει ήδη μπει στην διαδικασία χαρακτηρισμού του ως βιώσιμο.

Την άποψη αυτή επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM Ράλφ Στράουχ σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ελβετικό οικονομικό τύπο, υποστηρίζοντας ότι όταν κάποιος προσέχει αυτή την στιγμή την κατάσταση του ελληνικού χρέους "δεν θα πρέπει να μετρά τόσο πολύ το μέγεθός του αλλά περισσότερο πρέπει να λαμβάνει υπ' όψη του την δυνατότητα της χώρας να το εξυπηρετεί...” και όπως ο ίδιος δήλωσε "οι χρηματοδοτικές ανάγκες (σ.σ. της Ελλάδας) είναι απολύτως διαχειρίσιμες εκ του ότι οι όροι των δανείων του ESM είναι πολύ ευνοϊκοί...”.

Το γεγονός αυτό άλλωστε φαίνεται να αναγνωρίζεται από τις αγορές καθώς ειδικά στον βραχυπρόθεσμης διάρκειας δανεισμό – έντοκα γραμμάτια – τα επιτόκια στην τελευταία έκδοση έπεσαν χαμηλότερα της μίας μονάδας ...

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με στελέχη του  ESM διαμορφώνεται ένα περιβάλλον πολύ θετικό για την συζήτηση που αφορά στην έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι το "περιβάλλον” αυτό θα κριθεί και θα επηρεασθεί τους επόμενους μήνες αφ' ενός από τα αποτελέσματα των stress test στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όσο και από το αν οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον (π.χ. πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ιταλία) συμπαρασύρουν  την συμπεριφορά των αγορών και έναντι του ελληνικού χρέους.

Χαρακτηριστικό αυτής της αβεβαιότητας άλλωστε είναι το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που τα επιτόκια των εντόκων στην Ελλάδα "πέφτουν” κάτω από την μονάδα, στην Ιταλία οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων αυξάνονται πάνω από εκείνες της Πορτογαλίας...  

Του Γ. Αγγέλη


10/1/2018


           ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ       




 Handelsblatt:Αυταπάτη το σπάσιμο δεσμών από τους δανειστές 
- Αποπληρωμή χρέους μέχρι το 2059.

Η γερμανική Handelsblatt επισημαίνει ότι οι υποσχέσεις Τσίπρα για τέλος της λιτότητας από τον Αύγουστο δεν ισχύουν. Ο ίδιος έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών με νέα μέτρα λιτότητας μέχρι το 2022.

Με αφορμή την κατάθεση χθες βράδυ στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα τελευταία προαπαιτούμενα για να κλείσει εγκαίρως η τρίτη αξιολόγηση η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επανέρχεται στο δύσκολο δρόμο μέχρι την έξοδο από τα μνημόνια αλλά και μετά. Επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου είναι λεπτομερές, ο χρόνος όμως για τη διαβούλευση και τη ψήφιση είναι σύντομος. Ο Γερμανός ανταποκριτής στην Αθήνα περιγράφει την σπουδή της Αθήνας να διαβαστεί ένα νομοθετικό κείμενο 1.500 σελίδων με 400 άρθρα, να περάσει από διαβούλευση και να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

1.500 σελίδες σε 6 ημέρες

"Εάν περάσει το πολυνομοσχέδιο, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μπορούν να δώσουν το πράσινο φως για την τρίτη αξιολόγηση πριν από τη συνάντηση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου. Το Eurogroup θα μπορεί να εγκρίνει την επόμενη δόση ύψους 5,5 δις ευρώ και εάν γίνουν όλα αυτά θα έχουν παραμεριστεί κι άλλα εμπόδια στο δρόμο προς την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Το ότι όλα θα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα συμφέρει τον Τσίπρα που θέλει να περιορίσει χρονικά όσο περισσότερο γίνεται τη συζήτηση στη βουλή και το δημόσιο διάλογο για το πολυνομοσχέδιο". Ο Γερμανός αρθρογράφος περιγράφει μερικά από τα επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου και αναφέρει ότι "οι συνδικαλιστές θέλουν να συνοδεύσουν την κοινοβουλευτική διαβούλευση με απεργίες και διαδηλώσεις, αρχή γενομένης την ερχόμενη Παρασκευή και τη Δευτέρα, ημέρας ψήφισης του νομοσχεδίου. Αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί δυσαρέσκεια", προσθέτει.

"Το ότι η κυβέρνηση μετά από πολλές περικοπές συντάξεων και επανειλημμένες αυξήσεις φόρων τώρα  κόβει και τα οικογενειακά επιδόματα, ενοχλεί το κόμμα. Παρόλα αυτά η ψήφισή του θεωρείται σίγουρη. Γιατί ο Τσίπρας χρυσώνει το χάπι με την προοπτική ότι σε 7 μήνες η Ελλάδα επιτέλους θα μπορεί αυτόνομα να χρηματοδοτείται από τις αγορές… και ότι οι Έλληνες θα ξανακερδίσουν την κυριαρχία τους και θα πάρουν οι ίδιοι τα κλειδιά στο χέρι".

"Αποπληρωμή χρέους μέχρι το 2059"

Αυτήν την εκδοχή αμφισβητεί η εφημερίδα φέρνοντας ως παράδειγμα τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα οποία είναι υψηλότερα από αυτά άλλων χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία ή το ότι οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης συνεχίζουν να διαβαθμίζουν τα κρατικά χρεόγραφα στην κατηγορία των 'σκουπιδιών'. "Η χώρα χρειάζεται να κάνει πολλά για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη εάν από τον Αύγουστο θέλει να αναχρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές", σημειώνει η εφημερίδα. "Ο Τσίπρας υπόσχεται στους οπαδούς του ότι τον Αύγουστο η χώρα θα σπάσει τα δεσμά από τα προγράμματα λιτότητας και θα εκδιώξει τους μισητούς δανειστές για πάντα από την Αθήνα. Αλλά αυτό είναι αυταπάτη. Γιατί έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές και με άλλα μέτρα λιτότητας μέχρι το 2022. Το 80% του ελληνικού κρατικού χρέους βρίσκεται στα χέρια δημοσίων δανειστών. 248 δις ευρώ κρατούν Ευρωπαίοι δανειστές, άλλα 13 δις ευρώ χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ. Άρα η Αθήνα θα παραμείνει υπό την επιτήρηση των δανειστών μέχρι να αποπληρώσει το χρέος της που με τα σημερινά επιτόκια θα διαρκέσει μέχρι το 2059".

Ειρήνη Αναστασοπούλου


​Πηγή: Deutsche Welle

http://www.capital.gr/oikonomia/3265634/handelsblatt-autapati-to-spasimo-desmon-apo-tous-daneistes-apopliromi-xreous-mexri-to-2059

10/1/2018