Ετοιμοι οι Κούρδοι για τον πόλεμο του Αφρίν.

  



Με μια δύναμη περίπου 50.000 ανδρών, οι Κούρδοι ετοιμάζονται να υπερασπιστούν το κουρδικό καντόνι του Άφριν από την επικείμενη τουρκική εισβολή. Οι ντόπιοι παρατηρητές αναφέρουν ότι το κουρδικό κίνημα μεταφέρει ενισχύσεις στην περιοχή και λαμβάνει έκτακτα μέτρα ασφαλείας και άμυνας.

Την ίδια στιγμή, σε δηλώσεις προέβη πριν από λίγο ο «επιτελάρχης» των κουρδικών δυνάμεων στο Άφριν, Μπεχτσέτ Έμπντο, ο οποίος φέρει τον τίτλο του προέδρου της Επιτροπής Άμυνας του Άφριν, στο Πρακτορείο Μεσοποταμίας.

«Ονειρεύονται την κατάληψη του Χαλεπιού, της Ράκκα, του Ίντλιπ και του Νταρ-αλ Ζορ, πόλεις που εντάσσουν στην επικράτεια του περίφημου εθνικού συμβολαίου», αναφέρει ο κ. Έμπντο, προσθέτοντας ότι η Τουρκία προσεγγίζει ως «απειλή» κατά της εθνικής της ασφάλειας τους Κούρδους της περιοχής.

Συνεχίζοντας, ο Κούρδος στρατηγός ανέφερε τα εξής: «Η Τουρκία και οι φιλοτουρκικές δυνάμεις μας επιτίθενται εδώ και επτά χρόνια. (Σε αυτήν την περίοδο) Ενισχυθήκαμε με την κάθε νέα ημέρα και δημιουργήσαμε επαγγελματικό στρατό. Το 2017 πραγματοποιήσαμε μια μεγάλη προετοιμασία. Ο λαός και οι δυνάμεις μας είναι έτοιμες για αντίσταση. Αυτά τα εδάφη μας ανήκουν. Θα πολεμήσουμε μέχρι την ύστατη στιγμή. Αυτό είναι το μήνυμα μας προς την παγκόσμια κοινή γνώμη. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατανοούν αυτήν την πραγματικότητα. Διανύουμε μια περίοδο στην οποία είμαστε πολύ ισχυροί. Θα υπερασπιστούμε τα εδάφη μας».

Το μήνυμα της νίκης και η συνεργασία με την Ρωσία

Στην συνέχεια, ο κ. Έμπντο δηλώνει τα εξής: «Το Άφριν θα γίνει το τείχος της αντίστασης. Το Άφριν είναι η καρδιά του Κουρδιστάν. Δεν έχει παραιτηθεί στην μοίρα του. Η νίκη του Άφριν, θα είναι νίκη του Ντιγιάρμπακιρ και του Μαχμάμαντ. Μέχρι σήμερα αντισταθήκαμε. Σημειώσαμε επιτυχία. Το ίδιο θα πράξουμε και στην συνέχεια. Υπερασπιστήκαμε το Άφριν τα τελευταία επτά χρόνια. Εφόσον χρειαστεί θα το υπερασπιστούμε για τα επόμενα 70 χρόνια. Το Άφριν είναι η βούληση του κουρδικού λαού. Όλοι οι Κούρδοι πρέπει να ενωθούν μαζί μας. Το ίδιο πρέπει να πράξουν και όλοι οι λαοί της Συρίας. Ο νικητής θα είναι η αδελφοσύνη, η ζωή με ισότητα. Το καλύτερο παράδειγμα για την κοινωνική ισότητα, την αδελφοσύνη, την ελευθερία είναι το Άφριν. Θα κερδίσει το ομόσπονδο, δημοκρατικό όραμα μας. Θα ηττηθεί ο φασισμός του ΑΚΡ και του ΜΗΡ. Νικήσαμε το Ισλαμικό Κράτος και τις άλλες τρομοκρατικές δυνάμεις. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στον ελεύθερο βίο των λαών», σύνεχισε ο στρατιωτικός. 

Τέλος, ο Κούρδος στρατηγός αναφέρεται και στις σχέσεις του κουρδικού κινήματος με τις Μεγάλες Δυνάμεις: «Έχουμε ισχυρές και σταθερές στρατιωτικές σχέσεις με την Ρωσία. Η Ρωσία ενδέχεται να τηρήσει σιωπηλή στάση απέναντι στις απειλές του Ερντογάν. Διότι εμείς δεν ζητήσαμε τίποτα από την Ρωσία. Οι στρατιωτικές σχέσεις μας μαζί της ξεκίνησαν και συνεχίζονται ύστερα από αίτημα της Ρωσίας. Αυτές οι σχέσεις δεν πρόκειται να διακοπούν, θα συνεχιστούν. Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν από κοινού στο γεγονός ότι οι λαοί της Συρίας πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας. Για αυτόν τον λόγο, παρά την αντίθετη άποψη της Τουρκίας, η Ρωσία ζητά από εμάς να συμμετάσχουμε στην Διάσκεψη του Σότσι που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη αυτού του μηνός με 150 αντιπροσώπους». 

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ


16/1/2018





  ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ   

1.
Συνοριακός στρατός-πρελούδιο δημιουργίας του Κουρδιστάν.

Βενζίνη στα εδώ και καιρό φλεγόμενα «τόπια» του Συριακού ρίχνουν τα σχέδια της Ουάσινγκτον για τη δημιουργία συνοριακού στρατού 30.000 ανδρών, «εν ευθέτω χρόνω», με ραχοκοκαλιά την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας - πρελούδιο, κατά πολλούς, ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Στόχος, ανακοινώθηκε, θα είναι η διαφύλαξη των ελεγχόμενων εδαφών από τον (υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ) κουρδο-αραβικό συνασπισμό SDF εντός Συρίας.

Εξ ου και τα όρια δράσης της νέας δύναμης θα εκτείνονται έως τα σύνορα με την Τουρκία στα βόρεια και με το Ιράκ στα νοτιοανατολικά, αλλά και κατά μήκος της ανατολικής ακτής του ποταμού Ευφράτη, που σήμερα αποτελεί φυσικό όριο μεταξύ των κτήσεων του SDF και όσων εδαφών έχει απελευθερώσει ο συριακός στρατός από το «Ισλαμικό κράτος», με την πολύτιμη στρατιωτική συνδρομή Ιρανών και Ρώσων.

Για «κατάφωρη επίθεση» στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας έκανε λόγο η Δαμασκός, διακηρύττοντας ότι θα ανακτήσει τον έλεγχο στο σύνολο της χώρας, με τερματισμό κάθε μορφής αμερικανικής παρουσίας στα εδάφη της. Εσπευσε δε να χαρακτηρίσει όποιον Σύρο ενταχθεί στη νέα μεθοριακή δύναμη «προδότη».

Αποτυχία της αμερικανικής ρελάνς προέβλεψε η Τεχεράνη. Η Μόσχα, διά του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε ανοιχτά τις ΗΠΑ ότι «δεν θέλουν τη διατήρηση της Συρίας ως κράτους στα υφιστάμενα σύνορά της», προωθώντας αντίθετα «τον κατακερματισμό της».



Η πιο οξεία πάντως αντίδραση ήταν αυτή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, όπως αναμενόταν.

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ -«μια χώρα που αποκαλούμε σύμμαχο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- ότι «επιμένουν στη δημιουργία ενός τρομοκρατικού στρατού στα σύνορά μας», τον οποίο ωστόσο η Αγκυρα «θα στραγγαλίσει πριν καν γεννηθεί».

Κάλεσε άπαντες τους συμμάχους του να «μην μπουν ανάμεσα σε εμάς και τους τρομοκράτες, διαφορετικά δεν θα είμαστε υπεύθυνοι για τις ανεπιθύμητες συνέπειες».

Και διακήρυξε ότι «οι προετοιμασίες έχουν πια ολοκληρωθεί», τονίζοντας ότι πλέον «μια στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων μπορεί να αρχίσει ανά πάσα στιγμή» στη βόρεια Συρία.

Ως πρώτους στόχους μάλιστα κατονόμασε τις μοναδικές δύο περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχο των YPG ανατολικά του Ευφράτη: την πόλη Μπανμπίτζ και, πρωτίστως, το κουρδικό καντόνι Αφρίν στη βορειοδυτική επαρχία Χαλεπίου (αποκομμένο από τα άλλα τρία στα βορειοανατολικά της χώρας), όπου οι Ρώσοι διατηρούν δυνάμεις, αλλά παρ’ όλα αυτά η περιοχή βάλλεται ήδη από το Σάββατο από τις τουρκικές δυνάμεις, μάλιστα από δύο μέτωπα ταυτοχρόνως.



Τουρκική μπότα

Ενα από Βορρά, από τη γειτονική τουρκική επαρχία Χατάι, όπου η Αγκυρα έχει ήδη στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις. Κι ένα από Νότο, από τη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, όπου κυριαρχούν οι τουρκόφιλοι τζιχαντιστές της «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ» και από τα τέλη του 2017 η Τουρκία έχει πατήσει επισήμως «μπότα» ως συνεγγυήτρια δύναμη (μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν) στην εφαρμογή της συμφωνίας της Αστάνα για τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης» στην πολύπαθη Συρία.

Η (λυκο)συμμαχία μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας ήδη δοκιμάζεται έντονα στην Ιντλίμπ τις τελευταίες ημέρες, μετά τις εκεί επιθέσεις του συριακού στρατού (για τις οποίες το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τους πρέσβεις Ρωσίας και Ιράν για να διαμαρτυρηθεί για παραβιάσεις), αλλά και τον βομβαρδισμό παρακείμενων βάσεων των Ρώσων με drones από τζιχαντιστές.

Λαβρόφ κατά Τουρκίας

Οχι τυχαία, κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ άφησε αιχμές ενάντια στον εκεί ρόλο της Τουρκίας.

«Ελπίζουμε οι Τούρκοι συνάδελφοί μας να ολοκληρώσουν την ανάπτυξη των υπόλοιπων σημείων ελέγχου γύρω από τη ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ. Εξ όσων γνωρίζουμε», υπογράμμισε, «έχουν αναπτύξει μόνον τρία από τα προβλεπόμενα είκοσι».

«Μας διαβεβαίωσαν ότι θα επιταχυνθεί το έργο. Ευελπιστούμε ότι αυτό θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ιντλίμπ», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ενόσω η Μόσχα εντείνει τις προετοιμασίες για τη «Διάσκεψη Εθνικού Διαλόγου της Συρίας», που έχει προγραμματιστεί στο Σότσι για τα τέλη Ιανουαρίου, κατά πληροφορίες με την πρώτη «παρθενική» συμμετοχή των Κούρδων της Συρίας.

Προοπτική που εντείνει έτι περαιτέρω τον διπλωματικο-στρατιωτικό εκνευρισμό στην ίδια την Τουρκία...

«Η Αγκυρα έχει προϊστορία στη λήψη αιφνιδιαστικών αποφάσεων, οποτεδήποτε βρίσκεται στριμωγμένη και απομονωμένη», επισημαίνει στο Middle East Eye ο αναλυτής Αχμέτ Κασίμ Χαν, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης, προβλέποντας άμεσα εξελίξεις. «Δεν θα με εξέπληττε», εξηγεί, «εάν η Τουρκία εξαπολύσει τελικά επίθεση στο Αφρίν, κόντρα στις πιθανότητες»...

 Μαργαρίτα Βεργολιά

http://www.efsyn.gr/arthro/synoriakos-stratos-preloydio-dimioyrgias-toy-koyrdistan


16/1/2018

 Syrien YPG Kämpfer in Qamishli (Getty Images/AFP/D. Souleiman)


2.
Το ριψοκίνδυνο σχέδιο των ΗΠΑ στη Συρία

Οι Αμερικανοί, προς μεγάλη οργή του Ερντογάν, θέλουν να στήσουν μεθοριακή στρατιωτική ομάδα με μεγάλη συμμετοχή Κούρδων του YPG. Ο τούρκος πρόεδρος φοβάται αναβίωση του κουρδικού εθνικισμού και των αποσχιστικών τάσεων.

Ο τούρκος πρόεδρος είναι οργισμένος. Διαφωνεί με τα σχέδια των ΗΠΑ να συγκροτήσουν και να εξοπλίσουν μια ομάδα 30.000 ανδρών, η οποία με βάση την επαρχία Ιντλίμπ στη βόρεια Συρία, θα εμποδίζει την διείσδυση ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα. Την αποκαλεί «τρομοκρατικό στρατό» και απειλεί να την διαλύσει εν τη γενέσει της. Εκείνο που ενοχλεί τον Ταίπ Ερντογάν είναι ότι κατά το ήμισυ θα αποτελείται από μαχητές των κουρδικών μονάδων εθνοφυλακής YPG, που αποτελούν τον ένοπλο βραχίονα του Συριακού Κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης PYD. Φοβάται, χωρίς να είναι ο μόνος, ότι με αυτόν τον τρόπο οι Αμερικανοί θα αφυπνίσουν τον κουρδικό εθνικισμό και τις αποσχιστικές τους τάσεις, όχι μόνο στη Συρία, αλλά και στην ίδια του τη χώρα. 

 Αναβίωση των αποσχιστικών τάσεων των Κούρδων στη χώρα του φοβάται ο τούρκος πρόεδρος.

«Βig deal»

Τι είναι όμως αυτό που οδηγεί τις ΗΠΑ σε αυτήν την απόφαση; «Από τη μια θέλουν να σταματήσουν ενδεχόμενη επιστροφή στη Συρία των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους, που κατέφυγαν στο Ιράκ μετά την ανακατάληψη των πόλεων Ράκα και Ντέιρ-αλ-Ζορ» υποστηρίζει ο Αντρέ Μπανκ, ειδικός σε θέματα Συρίας από το Ινστιτούτο Μελετών Μέσης Ανατολής (GIGA) του Αμβούργου. «Από την άλλη επιδιώκουν τη διατήρηση τοπικών στρατιωτικών μονάδων για να περιορίσουν εν μέρει την επιρροή του Ιράν, που διατηρεί μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων, μεγαλύτερο από αυτό την Ρωσίας».

Βέβαια παρά το ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τα αμερικανικά σχέδια «big deal», ερωτήματα προκαλεί η μέχρι τώρα σιωπηρή συναίνεση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ γύρω από τα τεκταινόμενα. Ασφαλώς η Μόσχα έχει συμφέρον να διατηρηθεί σχετική ηρεμία στη Συρία, όπως και να παραμείνει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασάντ στο αξίωμά του προκειμένου να διατηρεί η Ρωσία την επιρροή της εκεί, πιθανολογεί ο γερμανός εμπειρογνώμων.

 Η κατεστραμένη πόλη Iντλίμπ μετά την αποχώρηση του IS

«Ενταγμένοι στη Συρία θέλουν να ζήσουν οι Κούρδοι» 

Πιο περίπλοκη καθιστά την κατάσταση η ισχυρή παρουσία σύρων Κούρδων στη νέα στρατιωτική μονάδα. Το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης, βέβαια, δεν επιδιώκει ανεξάρτητο κράτος στην επικράτεια της Συρίας, όπως υποστηρίζει στη Deutsche Welle ο Νεβάφ Χαλίλ, επικεφαλής του Κουρδικού Κέντρου Σπουδών στο Μπόχουμ.

«Οι Κούρδοι της Συρίας θέλουν να αναπτυχθούν ενταγμένοι στη συριακή κοινωνία. Αυτό το έχουν αντιληφθεί οι ΗΠΑ και θεωρούν ότι η πρωτοβουλία τους μπορεί να αποτελέσει πρότυπο στην περιοχή. Άρα οι τουρκικές απειλές απευθύνονται περισσότερο σε ένα τουρκικό κοινό» συμπληρώνει. «Κλιμάκωση θα μπορούσε να έρθει από την Τουρκία» λέει ο Αντρέ Μπανκ συμπληρώνοντας: «Αλλά υπάρχει το έντονο ενδιαφέρον των Ρώσων, των Ιρανών αλλά και του καθεστώτος Ασάντ να ηρεμήσει η κατάσταση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, νοτιοανατολικά της Συρίας, ώστε να μπορέσουν να συγκεντρώσουν την προσοχή τους σε περιοχές που κατέχουν ακόμη οι μαχητές του IS. Αυτές οι περιοχές έχουν χαρακτηριστεί ζώνες αποκλιμάκωσης στις διαπραγματεύσεις της Αστάνα, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για περιοχές νέας κλιμάκωσης».


Κέρστεν Κνιπ/ Ειρήνη Αναστασοπούλου 

http://www.dw.com/el/%CF%84%CE%BF-%CF%81%CE%B9%CF%88%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1/a-42160565

16/1/2018