Στήνουν «ναυμαχίες» στο Αιγαίο.


Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα κρίνει, εν πολλοίς, αν η πορεία ομαλοποίησης των σχέσεων με την Τουρκία αποτελεί ρεαλιστικό στόχο για το 2018. Πέρα από τη μόνιμη σκιά που ρίχνει πια πάνω από τα ελληνοτουρκικά η υπόθεση των οκτώ, η συζήτηση ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία για την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, σε συνδυασμό με την τουρκική αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατ. Μεσόγειο, δημιουργεί αρκετές δυσκολίες στην προσπάθεια της Αθήνας να δημιουργήσει συνθήκες καλύτερης συνεννόησης με την Αγκυρα.

Την περασμένη Πέμπτη, την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε η επανέναρξη των πολιτικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο γ.γ. υπουργείων Εξωτερικών, η Αγκυρα έθεσε εκ νέου ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, εισπράττοντας μια στοχευμένη, αλλά αρκετά ήπια αντίδραση από την Αθήνα. Σε γενικές γραμμές, έμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι οι τουρκικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2019 είναι ακόμη πολύ μακριά, προοπτική η οποία καθιστά την Ελλάδα αναπόφευκτα θέμα εσωτερικής κατανάλωσης.

Το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτή η διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στο κυβερνών ΑΚΡ και τους κεμαλιστές της αντιπολίτευσης για νησιά που δήθεν «κατέλαβαν» οι Ελληνες τα τελευταία χρόνια. Μια πολύ γλαφυρή αποτύπωση αυτής της διόλου θετικής κατάστασης είναι ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συσφίγγει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μετατρέποντας τη συνεργασία των δύο κομμάτων σε προγραμματική.

Η τουρκική κινητικότητα παραμένει ελεγχόμενη, ωστόσο, παρά τις ρητορικές διαβεβαιώσεις, φαίνεται ότι το μοτίβο διεκδικήσεων παραμένει σταθερό. Από το Βορειοανατολικό Αιγαίο και την υπερπτήση πάνω από τη Ζουράφα την περασμένη Δευτέρα, έως τις ασκήσεις έρευνας - διάσωσης στο Καστελόριζο. Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι περιγράφονται ως συνήθεις, συνεχίζονται και οι πλόες τουρκικών ακταιωρών στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων.

Ωστόσο, εκείνο που ανησυχεί πολύ περισσότερο τους αρμοδίους είναι η σταθερά ανοδική πορεία των παραβιάσεων των εθνικών χωρικών υδάτων. Το 2017 εκτοξεύθηκαν σε 1.861, από 414 το 2016 και 299 το 2015. Αυτή η πιεστική πραγματικότητα, κυρίως, όμως η ανάγκη του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) να διατηρήσει και να αυξήσει τις δυνατότητες ελέγχου και παρέμβασης στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι και εκείνη που οδήγησε την Αθήνα στην απόφαση να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με τη Γαλλία για την προμήθεια δύο σύγχρονων φρεγατών ή ισάριθμων κορβετών. Κάποιες από τις υφιστάμενες φρεγάτες προσεγγίζουν ήδη τα 40 έτη και η παλαιότητα τους καθιστά, κατά το Π.Ν., επιτακτική την αντικατάστασή τους. Η κατάληξη των συζητήσεων δεν είναι βέβαιη, ωστόσο αυτές αναμένεται να αρχίσουν τον επόμενο μήνα.


Ως προς την τουρκική παραβατικότητα, η Αθήνα είναι ιδιαίτερα ενεργή σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει. Ωστόσο, προβλήματα δημιουργούνται ακόμη και εντός των διεθνών οργανισμών, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία με την Κύπρο. Ενα από τα προβλήματα που έχει προκύψει αφορά τη συνεργασία Ε.Ε. - ΝΑΤΟ. Κυρίως διότι η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, αντιτίθεται στη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία και προσπαθεί να αποκλείσει. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», ήδη υπάρχει στο ΝΑΤΟ μια πρόταση για την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών κατά τρόπο που να μην υπάρχουν αποκλεισμοί οποιουδήποτε κράτους-μέλους και δη της Κύπρου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, θα υπάρχει πλήρης αποκλεισμός όλων των κρατών-μελών ΝΑΤΟ και Ε.Ε., περιορίζοντας τις επαφές σε επίπεδο «staff-to-staff».

Η εμπλοκή

Ολες αυτές οι συζητήσεις ξεκίνησαν λόγω της παταγώδους αποτυχίας συνεργασίας ΝΑΤΟ και Ε.Ε. τον περασμένο Οκτώβριο κατά τη διάρκεια της επιτελικής άσκησης CMX-17. Στη Συμμαχία υπάρχει σφοδρότατη ενόχληση για τη στάση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), στην οποία αποδίδεται από αδιαφορία έως προσπάθεια τορπιλισμού της διαδικασίας. Από την πλευρά της η ΕΥΕΔ προσπάθησε να ρίξει το φταίξιμο στο ΝΑΤΟ και τις εθνικές αντιπροσωπείες, περιλαμβανομένης, βεβαίως, της ελληνικής. Σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές, με γνώση όσων συνέβησαν στις Βρυξέλλες μεταξύ ΕΥΕΔ και ΝΑΤΟ, η συγκεκριμένη εξέλιξη μπορεί να αποβεί αρνητική και για τα ευρύτερα συμφέροντα της Ελλάδας.

Πρακτικά, εμφανίζεται ως απολύτως αιτιολογημένη η τουρκική κριτική για απουσία συμμόρφωσης της Ε.Ε. στις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και γίνεται δεκτή από χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, αλλά και κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Επί του συγκεκριμένου ζητήματος, οι μεγάλες χώρες της Ε.Ε. που παράλληλα είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, ζητούν από την Ελλάδα να επικρίνει στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο την Τουρκία. Κάτι που, εκ των πραγμάτων, είναι μάλλον αναποτελεσματικό, καθώς γίνεται αντιληπτό ως πάγια, σχεδόν «παραδοσιακή», πρακτική αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

«Κυριαρχικό δικαίωμα η ΑΟΖ»

Ο καθορισμός συντεταγμένων ΑΟΖ «είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα», αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» της Κύπρου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τονίζει ότι δεν έχει διαπιστώσει «απειλή μη υλοποίησης των ενεργειακών μας σχεδιασμών». Αναφερόμενος στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα, ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει ότι «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ορίσουμε τις συντεταγμένες. Στη συνέχεια, θα δούμε ποιος θα είναι ο πρόσφορος χρόνος κατάθεσής τους στον ΟΗΕ». Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης αποκαλύπτει στην «Κ» ότι έπειτα από το ναυάγιο του Κραν-Μοντανά δεν έχει συνομιλήσει με τον μέχρι πρότινος Τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί. Επαναλαμβάνει ότι η τουρκική εμμονή «σε σύστημα εγγυήσεων και παρουσίας τουρκικού στρατού δεν συνάδει με την αρχή ότι η ασφάλεια του ενός δεν πρέπει να αποτελεί απειλή για τον άλλο». Σε περίπτωση επανεκκίνησης των συνομιλιών, ο κ. Αναστασιάδης ετάχθη εναντίον της εκ του μηδενός διαπραγμάτευσης. «Πρέπει να γίνει συνείδηση πως εάν επιδιώξουμε κάτι ανάλογο, κανένας δεν θα μας κατανοήσει».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ


15/1/2018


           ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ              




1.
Μπιρλίκ: 
Ανησυχία για το σενάριο αγοράς φρεγατών FREMM από την Ελλάδα.

Ανησυχία για το σενάριο αγοράς φρεγατών FREMM από την Ελλάδα εκφράζει η Μπιρλίκ. Στο κυριακάτικο δημοσίευμα της χρησιμοποιεί τον δηκτικό τίτλο: Η  Ελλάδα δεν χορταίνει να εξοπλίζεται και αυτοί που δίνουν όπλα δεν σταματάνε" και υπογραμμίζει: "Μετά από τις ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Ισραήλ και Ιταλία, τώρα και η Γαλλία συνεχίζει να δίνει όπλα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να λύσει τα υπάρχοντα θέματα της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών."

Δίνει και λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο που γίνει η προμήθεια των νέων πολεμικών πλοίων που θα ενταχθούν στον Ελληνικό Στόλο. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι σε πρώτο χρόνο η απόκτησή τους θα πραγματοποιηθεί με χρονομίσθωση(leasing) και στη συνέχεια η Ελλάδα θα προβεί στην αγορά τους. Συνδέει μάλιστα την φερόμενη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας για τις φρεγάτες Fremm και Gowind με την παρουσία του γαλλικού πετρελαιικού κολοσσού της Total στην εξορυκτική διαδικασία υδρογονανθράκων που έχει ξεκινήσει στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. 

Το δημοσίευμα μάλιστα σύμφωνα με την ιστοσελίδα tourkikanea.gr αναφέρει: 

Τώρα η Γαλλία σε πρώτο στάδιο αποφάσισε να βοηθήσει την Ελλάδα να αγοράσει δύο φρεγάτες πολλαπλών χρήσεων τύπου FREMM (σύγχρονο πολεμικό πλοίο). Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές. Η αγορά από την Ελλάδα των δύο φρεγατών τύπου FREMM είναι μονόδρομος, ενώ αναφέρεται πως γίνονται εργασίες για την αγορά και δύο φρεγατών τύπου Gowing . Τα όπλα αυτά θα παρθούν με την μέθοδο του λίζινγκ και αργότερα θα αγοραστούνε.

Αναφέρεται πως μετά από αυτή την απόφαση δεν υπάρχει πια ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ομονοούν σε αυτό.O αγώνας ενάντια στην Τουρκία και η λογική της διασφάλισης της ανωτερότητας στο Αιγαίο¨ συνεχίζεται, θα συνεχιστεί και θα γίνουν ακόμη περισσότερες αγορές όπλων.

Το σημαντικότερο είναι πως οι Γάλλοι, με αυτή την πώληση βλέπουν θετικά την πώληση ως πακέτου και των πυραύλων SCALP-Naval ή MDCN. Το σχέδιο που θα θέσουν επί τάπητος οι Έλληνες αρμόδιοι για τις FREMM, σχετίζεται και με την αγορά των Scalp και Exocet. Είναι γνωστό πως σε αυτή την αγορά των όπλων και στην ξαφνική προσέγγιση Ελλάδας και Γαλλίας, συνέβαλε η συμφωνία για την επένδυση του γαλλικού κολοσσού TOTAL στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ελληνοκυπριακού τομέα.

Στα πλαίσια αυτής της στρατιωτικής και πολιτικής προσέγγισης, το επόμενο διάστημα αναμένεται Γάλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι να επισκεφτούν τον Ελληνοκυπριακό τομέα και ακολούθως και την Ελλάδα. Επιπρόσθετα σε αυτό, ο Ελληνοκυπριακός τομέας οσονούπω θα ανοίξει προς χρήση για τους Γάλλους την αεροπορική βάση ¨Ανδρέας Παπανδρέου¨.

Όπως είναι γνωστό στο παρελθόν ΗΠΑ και Τουρκία ήταν ενάντιες στην πώληση αυτών των ρουκετών. Διότι οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον εκτοξευτήρα Sylver A70 έχουν βάρος 1400 κιλά, βαλλιστική κεφαλή βάρους 300 κιλών, μήκος 5,5 μέτρων και εμβέλεια 1.400 χλμ. 


ΠΗΓΗ: 

15.01.2018  




2.
Οι Τούρκοι πετούν με αόρατα drones κι εμείς έχουμε μείνει στις επιχειρήσεις του Βιετνάμ! Βίντεο.

Το μίνι drone ελικόπτερο που θα δείτε στο βίντεο είναι τουρκικής κατασκευής. Δεν είναι είδηση αλλά μάλλον κουραστική επανάληψη ότι η γειτονική χώρα έχει επενδύσει πολύ στον τομέα των μη επανδρωμένων οχημάτων. Δεν λέμε πολλά, γιατί είναι βέβαιο ότι τα χρήματα που δαπανώνται σ΄ αυτή τη τεχνολογία είναι πολύ, πολύ λιγότερα απ΄ όσα μπορεί να δαπανήσει μια χώρα για την αγορά οπλικών συστημάτων του χθες. Όπως επιμένει να κάνει η Ελλάδα. Οι “απέναντι” θα κάνουν τις αποστολές αναγνώρισης με χαμηλό κόστος, μηδενικό ρίσκο για το προσωπικό τους και κυρίως με απόλυτη αποτελεσματικότητα. Μας αρέσει δεν μας αρέσει, “απέναντι” προχωρούν στην τεχνολογία του σήμερα και του αύριο κι εδώ είμαστε στον πόλεμο του Βιετνάμ!

Στο βίντεο θα δείτε το Black Hornet ένα πραγματικά αόρατο drone που μπορεί να μεταδίδει ζωντανά εικόνα και να κάνει αποστολές αναγνώρισης.

Αν μπορούμε να φτιάξουμε κάτι αντίστοιχο; Μα αυτό που εκνευρίζει είναι ότι διαθέτουμε και τα μυαλά και τα χέρια και τις εταιρείες που μπορούν να φτιάξουν πολύ καλύτερα “προϊόντα”. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν το θέλουν όμως. Απλά πράγματα…




  Π. Καρβουνόπουλος  


 15/01/2018