ΕΛΛΑΔΑ -Π.Γ.Δ.Μ.: Ο ανέγγιχτος Αλυτρωτισμός της FYROM. (5)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) «Σκοπιανό Κρυφτούλι».
(2) Αρχίσαμε στραβά τη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό: 
Η αφετηρία της κουβέντας έπρεπε να είναι άλλη.
(3) Περί της συνέντευξης Κοτζιά για το «Μακεδονικό».
(4) Ποιοι στηρίζουν τα Σκόπια και γιατί.
 (5) Η ηθελημένη αφελής πολιτική Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης 
στο θέμα του ονόματος της Μακεδονίας.
(6) Πως κατασκευάσθηκε το τεχνητό «Μακεδονικό» έθνος.
(7) Μακεδονικό: Ο πανάκριβος λογαριασμός της μη λύσης. 
 (8) Σύντομες ιστορίες από τη ζωή των αρχαίων Μακεδόνων. 
(9) Οι χάρτες που όρισαν τη «γεωγραφική Μακεδονία».
(10)  Τι Makedonija, τι Μακεδονία:
Τι πάνε πάλι να επιβάλουν στην Ελλάδα ημέτεροι και υμέτεροι.



Σκίτσο του Η. ΜΑΚΡΗ - Ο εγκλωβισμός σε μια πρώιμη ονοματολογία, άναψε τον καυγά στο δικό μας γήπεδο και επέτρεψε στους άλλους να εμφανίζονται ατάραχοι και…large με συμβολικές χειρονομίες χωρίς καμία πρακτική αξία.

1.
«Σκοπιανό Κρυφτούλι».

Παρά το θετικό κλίμα στη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός, παρά τις εκατέρωθεν κινήσεις καλής θέλησης, οι οποίες αναμφίβολα ενισχύουν το θετικό κλίμα, το ενδεχόμενο συμφωνίας συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες. Αυτή είναι η εκτίμηση διπλωματικών κύκλων τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια. Υπό την προϋπόθεση, όπως υπογραμμίστηκε, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός εννοεί τη δημόσια κατηγορηματική δήλωσή του πως όποιο όνομα για το γειτονικό κράτος συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι και η νέα συνταγματική ονομασία του.

Είναι κοινός παρονομαστής, λοιπόν, η εκτίμηση ότι η ελληνική αυτή θέση δεν αφήνει περιθώρια για αναζήτηση παρακαμπτηρίων οδών, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν. Ο Σλαβομακεδόνας πρωθυπουργός δεν είπε ψέματα όταν υπενθύμισε στον Ελληνα ομόλογό του ότι στο παρελθόν η Αθήνα είχε αποδεχθεί τη διπλή ονομασία (στο εσωτερικό της FYROM θα ίσχυε η τωρινή συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και στη διεθνή σκηνή το νέο όνομα). Οπως επίσης και ότι είχε εμφανιστεί διατεθειμένη να αποδεχθεί και το «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια» ως διεθνή ονομασία. Ο Κοτζιάς, μάλιστα, φρόντισε με tweet του να το υπενθυμίσει και να αντιπαραβάλει τη στάση της σημερινής κυβέρνησης.

Ηταν η εποχή που τα Σκόπια θεωρούσαν ότι είχαν δημιουργήσει τετελεσμένο με το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και δεν ήταν διατεθειμένα να κάνουν το παραμικρό βήμα πίσω. Συμμετείχαν προσχηματικά στις συνομιλίες, ουσιαστικά αρνούμενα να διαπραγματευτούν. Το μόνο που είχαν δεχθεί ήταν η Ελλάδα και μόνο η Ελλάδα να τα αποκαλεί στις διμερείς σχέσεις «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια»!

Σήμερα, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Τα Σκόπια είναι η επισπεύδουσα πλευρά. Είναι κοινός πολιτικός παρονομαστής των δύο σλαβομακεδονικών κομμάτων και των αλβανομακεδονικών κομμάτων η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε. Αυτό είναι και το κεντρικό πολιτικό επιχείρημα του Ζάεφ στο εσωτερικό, ενώ τα αλβανομακεδονικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχουν πρόβλημα αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας, αλλά πιέζουν για την επίτευξη ενός συμβιβασμού με την Αθήνα το ταχύτερο δυνατόν. Αυτή άλλωστε είναι και η παρότρυνση της Δύσης. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση στη FYROM, ακόμα και αν ο Ζάεφ συμφωνούσε σε αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, όπως τον παρότρυνε στο Νταβός ο Τσίπρας, δεν θα μπορούσε να την περάσει. Οπως και ο προκάτοχός του, Νίκολα Γκρουέφσκι, έχει κι αυτός δεσμευτεί ότι η ενδεχόμενη συμφωνία για το όνομα θα τεθεί προς έγκριση σε δημοψήφισμα.

Λόγω του εθνικιστικού πυρετού που επικρατεί στη γειτονική χώρα, πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα δεν μπορεί να προκύψει παρά το γεγονός ότι το αλβανικό στοιχείο θα ψήφιζε κατά κανόνα θετικά, ενώ ακόμα και Σλαβομακεδόνες ψηφοφόροι του Ζάεφ δεν θα τον ακολουθούσαν. Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι ότι η μόνη υποχώρηση που μπορεί να κάνουν τα Σκόπια είναι να συμφωνήσουν σε μια σύνθετη ονομασία για διεθνή χρήση και πιο συγκεκριμένα για χρήση σε διεθνείς οργανισμούς. Τόσο η συνταγματική ονομασία όσο και οι όροι «Μακεδόνες» και «μακεδονική γλώσσα» θεωρούνται ταμπού και εκτός διαπραγμάτευσης.

Αυτός είναι ο λόγος που, σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές, τόσο η Ουάσινγκτον όσο και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση Ζάεφ να εγκαταλείψει ευσχήμως τη δέσμευσή της για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αν αυτό συμβεί, θα πρέπει η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας να εγκριθεί από αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή. Ωστόσο, το κυβερνών σλαβομακεδονικό κόμμα και τα αλβανομακεδονικά κόμματα που έχουν συμμαχήσει μαζί του δεν διαθέτουν τέτοια πλειοψηφία.

Για να συγκεντρωθεί η αναγκαία πλειοψηφία πρέπει να συμπράξει και το μέχρι πρότινος κυβερνών εθνικιστικό κόμμα VMRO ή τουλάχιστον μία ομάδα βουλευτών του. Και παρότι προς το παρόν αυτό φαίνεται αδύνατον, υπάρχουν λίγες πιθανότητες, όπως μας είπε πηγή που έχει εικόνα. Μετά την παραίτηση του Γκρουέφσκι την ηγεσία έχει αναλάβει ο Κρίστιαν Μίτσκοφσκι, ο οποίος αυτές τις ημέρες μεταβαίνει στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες. Είναι δεδομένο ότι και οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί θα του ασκήσουν πιέσεις να ψηφίσει σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε συμφωνία.

Προς το παρόν, ο Μίτσκοφσκι δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, αν και φρόντισε να χαιρετίσει τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ. Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι ενδεχομένως το VMRO θα υποχωρούσε αν εξασφάλιζε ασυλία για τα στελέχη του που είναι στη φυλακή ή αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις. Προεξοφλεί, μάλιστα, πως και οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι συνομιλητές του Μίτσκοφσκι θα παίξουν δυνατά αυτό το χαρτί.

Μια ένδειξη ότι το VMRO αποφεύγει την εξαρχής μετωπική ρήξη είναι ότι δέχθηκε να συμμετάσχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Δημοκρατίας Γκιόργκε Ιβανόφ (του κλίματος Γκρουέφσκι) με σκοπό την εξέταση των προτάσεων Νίμιτς. Θεωρείται δεδομένο ότι ο Ζάεφ δεν πρόκειται να φέρει σοβαρή αντίρρηση στο να δώσει αντάλλαγμα την ασυλία στο VMRO προκειμένου να εξασφαλίσει τις ψήφους του, εάν, βεβαίως, ο ίδιος έχει προηγουμένως συμφωνήσει με την ελληνική πλευρά.

Ηδη παράγοντες της Ε.Ε., το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον εκφράζουν δημοσίως την παρότρυνσή τους προς τις δύο πλευρές να βρουν λύση. Αυτό πρακτικά σημαίνει άσκηση πιέσεων όχι μόνο προς τα Σκόπια, αλλά και προς την Αθήνα. Ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM Νίκολα Ντιμιτρόφ, αμέσως μετά τις επαφές του στις Βρυξέλλες (23 Ιανουαρίου), έγραψε στο Twitter: «Το μεγαλύτερο πατριωτικό καθήκον της γενιάς μας είναι να φροντίσουμε να πιάσουμε το τρένο της Ε.Ε. και να διασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό μέλλον, τη σταθερότητα και την ευημερία των Μακεδόνων πολιτών».

Δυτικοί διπλωματικοί κύκλοι αφήνουν, πάντως, να εννοηθεί ότι δεν είναι σίγουρο ότι ο Τσίπρας θα επιμείνει μέχρι τέλους στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Από την πλευρά του, πάντως, ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν σαφής όταν μίλησε για συμφωνία-πακέτο. Είναι αξιοσημείωτο, όμως, ότι δεν έκανε καμία αναφορά για το όνομα της εθνότητας και της γλώσσας. Το ίδιο και ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Νίμιτς, άλλωστε, το έχει εδώ και χρόνια αφαιρέσει από το τραπέζι. Προ ημερών, μάλιστα, δεν δίστασε να μιλήσει για «Μακεδόνες», παραβιάζοντας κατάφωρα τον ρόλο του ως μεσολαβητή. Η Ν.Δ., μάλιστα, έθεσε θέμα αντικατάστασής του.

Οι κραυγαλέα αλυτρωτικές αναφορές στο Σύνταγμα της FYROM, πάντως, έχουν απαλειφθεί με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Εχουν απομείνει υπολείμματα στο άρθρο 49. Τα Σκόπια ευχαρίστως θα δέχονταν να απαλείψουν αυτά τα υπολείμματα αν εξασφάλιζαν ως αντάλλαγμα ότι δεν θα αλλάξει η συνταγματική ονομασία και δεν θα αγγιχτεί το όνομα της εθνότητας («Μακεδόνες») και της γλώσσας («μακεδονική»).

Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα δεχθεί πιέσεις για να συμφωνήσει σε μια τέτοια μεθόδευση και επισημαίνουν το γεγονός ότι ο Κοτζιάς αποφεύγει επιμελώς να μιλήσει για αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Οι διαρροές μιλούν για αλλαγή του Συντάγματος με σκοπό την απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών. Το βασικό όχημα του σλαβομακεδονικού αλυτρωτισμού, όμως, είναι το όνομα του κράτους, της εθνότητας και της γλώσσας και όχι κάποιες αναφορές στο Σύνταγμα.

Καλοδεχούμενη η μετονομασία, αλλά δεν αγγίζει τον πυρήνα

Αυτός είναι ο λόγος που η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και της εθνικής οδού (επί κυβέρνησης Γκρουέφσκι είχαν ονομαστεί «Μέγας Αλέξανδρος») είναι καλοδεχούμενη, αλλά δεν αγγίζει τον πυρήνα. Η κίνηση καλής θέλησης του Ζάεφ, άλλωστε, έγινε με πιο πρακτικό ελληνικό αντάλλαγμα (άρση του βέτο για συμμετοχή στην Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου και κύρωση από την Ελληνική Βουλή της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της FYROM με την Ε.Ε.).

Ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα της διαπραγμάτευσης είναι στις 30 Ιανουαρίου, όταν ο Νίμιτς θα επισκεφθεί την Αθήνα και στη συνέχεια τα Σκόπια. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να υποβάλει πρόταση για συγκεκριμένη σύνθετη ονομασία. Και όποιες αναφορές κάνει σε ονόματα είναι ενδεικτικές και όχι επίσημη πρόταση.

Θεωρεί, άλλωστε, ότι τα Σκόπια πρέπει να αναλάβουν την «ιδιοκτησία» της σύνθετης ονομασίας που τελικώς θα συμφωνηθεί - αν βέβαια συμφωνηθεί. Παραλλήλως, με την προφανή διπλωματική σκοπιμότητα, υπάρχει και πολιτική σκοπιμότητα. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλει να δεσμευθεί σε ένα όνομα, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η συμφωνία της κυβέρνησης Ζάεφ.
Οι Τσίπρας και Κοτζιάς, άλλωστε, δεν έχουν να χειριστούν μόνο τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια αλλά και το εσωτερικό μέτωπο. 

Η μετατόπιση, πάντως, της Ν.Δ. στη θέση «ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγα» προκάλεσε ρήγμα στη σύμπλευση του Μητσοτάκη με το Κίνημα Αλλαγής. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν αφήνει περιθώρια στον Καμμένο να ψηφίσει μια σύνθετη ονομασία παρότι δεν επιθυμεί να προκαλέσει ρήγμα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τόσο στο Μαξίμου όσο και στους ΑΝ.ΕΛ. θεωρούν ότι προς το παρόν δεν πρέπει να έρχεται σε πρώτο πλάνο αυτή η διαφωνία. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (τελευταίος ο Σκουρλέτης), όμως, ρίχνουν λάδι στη φωτιά, με αποτέλεσμα να προκαλούν αντίστοιχες απαντήσεις (Δημήτρης Καμμένος).

Ο κόμπος, πάντως, δεν έχει φτάσει στο χτένι και δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα φτάσει. Γι’ αυτό οι ηγεσίες και των δύο κυβερνητικών εταίρων προς το παρόν τουλάχιστον τηρούν στάση αναμονής. Αυτό, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, συμφωνήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου την περασμένη Παρασκευή.

Σταύρος Λυγερός  


30/01/2018 


2.
Αρχίσαμε στραβά τη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό: 
Η αφετηρία της κουβέντας έπρεπε να είναι άλλη.

Δεν χρειάζεται να είσαι καθηγητής διπλωματικής ιστορίας για να καταλάβεις ότι η σημερινή κυβέρνηση ξεκίνησε την αναθέρμανση της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό, υπό ασφυκτική διεθνή πίεση, με λανθασμένες εκτιμήσεις του εσωτερικού πολιτικού αντίκτυπου και με εξόχως αβάσιμη υπεραυτοπεποίθηση διαχειριστικής επάρκειας. Κυρίως όμως ξεκίνησε την κουβέντα με τους γείτονες σε  εντελώς λανθασμένη βάση.

Πράγματι το κεντρικό ζήτημα της αντιπαράθεσης με τα Σκόπια προκύπτει από τον αλυτρωτισμό που θρέφεται από το «Μακεδονικό» ιδεολόγημα. Το κυρίαρχο στοιχείο όμως στο οποίο βασίζεται αυτός ο αλυτρωτισμός είναι το συνταγματικό (και διεθνές σε πλείστες όσες περιπτώσεις) όνομα του γειτονικού κράτους που σήμερα ακούει στο…νέτο σκέτο «Μακεδονία».

Η αφετηρία επομένως της όποιας διαπραγμάτευσης έπρεπε να είναι η δέσμευση των Σκοπιανών ότι δέχονται να…βαπτιστούν κάπως αλλιώς. Στο εσωτερικό τους και έναντι όλων των διεθνών χρήσεων, διμερών, πολυμερών, εμπορικών, αθλητικών κλπ. Το περίφημο δηλαδή “erga omnes” που ήταν η κόκκινη γραμμή του Καραμανλή.

Από εκεί έπρεπε να έχει αρχίσει η κουβέντα και όχι από τα αγάλματα, τα αεροδρόμια και τον Μέγα Αλέξανδρο. Γιατί μόνον έτσι θα διαπιστώναμε αν ο φαινομενικά διαλλακτικός Ζάεφ έχει πράγματι σοβαρές προθέσεις ή διαπραγματεύεται κουτοπόνηρα. Οπως οι προκάτοχοι του που αντικατέστησαν εν μία νυκτί την σημαία με το άστρο της Βεργίνας, με μια κακόγουστη παραλλαγή της γιαπωνέζικης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου να αποσπάσουν την εξαιρετικά πολύτιμη για αυτούς «Ενδιάμεση Συμφωνία».

Ξέρουν πολύ καλά να ελίσσονται οι Σκοπιανοί και να κάνουν τακτικού τύπου μικρο-παραχωρήσεις με το βλέμμα σε κάτι μεγαλύτερο. Παρά τα χάλια τους, η διπλωματία που ασκούν είναι άκρως μακιαβελική και το έχουν αποδείξει σε αντίθεση με εμάς που είμαστε ευκολόπιστοι για να μην πω…μπουνταλάδες!

Το συμπέρασμα προκύπτει και εκ του αποτελέσματος. Ο εγκλωβισμός σε μια πρώιμη ονοματολογία, άναψε τον καυγά στο δικό μας γήπεδο και επέτρεψε στους άλλους να εμφανίζονται ατάραχοι και…large με συμβολικές χειρονομίες χωρίς καμία πρακτική αξία. Αν αντιθέτως το πρώτο βήμα για να ανοίξει οποιαδήποτε κουβέντα ήταν η ελληνική αξίωση να δεσμευθούν οι άλλοι a priori για χρήση “erga omnes” σε οποιαδήποτε ονομασία συμφωνηθεί, θα είχαμε μεταφέρει την πίεση σε αυτούς και θα είχαμε γλυτώσει από τους αναίτιους καυγάδες στο εσωτερικό. Αν επιπλέον ο Ζάεφ αρνείτο να συναινέσει προκαταβολικά σε «βαφτίσια έναντι όλων» (που είναι και το πιθανότερο) θα κόβαμε κάθε περαιτέρω συζήτηση και θα φορτωνόταν εκείνος αποκλειστικά την αδιαλλαξία! Τόσο απλά…

Δυστυχώς μπλέξαμε και επιτρέψαμε στον Σκοπιανό πρωθυπουργό να μας «παίζει», ανάβοντας μας φωτιές με την ονοματολογία. Γιατί λυπάμαι που θα τον επιβεβαίωσω, αλλά έχει απόλυτο δίκιο όταν λέει ότι άλλες ελληνικές κυβερνήσεις και υπουργοί εξωτερικών φλέρταραν εντόνως με ονομασίες ανεκδιήγητες όπως το «Μακεδονία-Σκόπια», ή «Μακεδονική Δημοκρατία των Σκοπίων», αλλά και για εξίσου απαράδεκτες φόρμουλες διπλής χρήσεως. Με πρώτο και καλύτερο τον Πάγκαλο που το παραδέχεται και σήμερα δημοσίως, αλλά και τον Γιωργάκη Παπανδρέου, καθώς και από την εδώ πλευρά, την λαλίστατη σήμερα Ντόρα Μπακογιάννη!

Ειδικά για τους χειρισμούς της τελευταίας έχουν δημοσιευτεί και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι έξι μήνες μετά το βέτο στο Βουκουρέστι, σε συνάντηση της με τον τότε Σκοπιανό ομόλογο της, Αντόνιο Μιλόσοσκι, είχε ανατρέψει την ελληνική διαπραγματευτική γραμμή, αποδεχόμενη την διπλή ονομασία και τον προσδιορισμό της εθνότητας ως…«Μακεδονική»(«Μακεντόσκι» στα κυριλλικά!). Οι εκπτώσεις αυτές από την εθνική γραμμή που επιβλήθηκαν πιθανότατα κατόπιν πίεσης της τότε Αμερικανίδας Υπ-Εξ. Κοντολίζας Ράις, καταγράφονται σε απόρρητο τηλεγράφημα του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου 2008 και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Πιθανότατα δε στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών φυλάσσονται και άλλα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ενδοτικές πολιτικές άλλων κυβερνήσεων ή υπουργών εξωτερικών, όπως αυτές του ΠΑΣΟΚ που προαναφέρθηκαν…

Αλίμονο μας όμως αν στην αφετηρία της όποιας διαπραγμάτευσης αρχίσουμε να ξύνουμε πληγές και τα τηλεγραφήματα με τα…καμώματα των προηγούμενων γίνουν φέιγ βολάν στην ελληνική βουλή. Βούτυρο στο ψωμί του Τσίπρα που δεν θα διστάσει να τα χρησιμοποιήσει προκειμένου να αμυνθεί στις κατηγορίες που του προσάπτει η αντιπολίτευση και…μύλος σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ που θα πρέπει να απολογούνται εκ των υστέρων για χειρισμούς στελεχών τους.

Όμως αυτό είναι το ζητούμενο; Να τρίβει τα χέρια του ο Ζάεφ που μας έβαλε να τσακωθούμε; Γι αυτό σας λέω πήραμε την διαπραγμάτευση και τη ζωή μας …λάθος. 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ


  http://mignatiou.com/2018/01/archisame-strava-ti-diapragmatefsi-gia-to-skopiano-i-afetiria-tis-kouventas-eprepe-na-ine-alli/

28/1/18



3.
Περί της συνέντευξης Κοτζιά για το «Μακεδονικό».

Η ελληνική πρόταση προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) αλλά και προς τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σχετικά με το ονοματολογικό φαίνεται ότι θα είναι η σύναψη ενός συμφώνου στο οποίο η Αθήνα επιθυμεί να ενταχθούν όλα τα ζητήματα της χρονίζουσας εκκρεμότητας.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι η Αθήνα θα επιθυμούσε το όνομα που θα επιλεγεί να είναι στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστο.

Από την άποψη αυτή, οι τέσσερις εκ των πέντε προτάσεων Νίμιτς ήδη καλύπτουν την Αθήνα. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι, κάτι που έχει εξαρχής επισημανθεί, ότι ένα όνομα στα σλαβικά «γέρνει την πλάστιγγα» σε σημαντικό βαθμό στα θέματα της ταυτότητας, ενδεχομένως και της εθνικότητας που θα αναγράφεται στα διαβατήρια των πολιτών του γειτονικού κράτους. 

Αξιοσημείωτη αλλά και ορθή στο σημείο αυτό ήταν η επισήμανση του κ. Κοτζιά ότι στο θέμα της γλώσσας η σθεναρή θέση της πΓΔΜ έχει και ισχυρή νομική βάση, καθώς η γλώσσα αυτή έχει λάβει νομική αναγνώριση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Φυσικά, η πρόταση ενός Συμφώνου από την Ελλάδα δεν θα λύσει αυτομάτως το πρόβλημα. Προτάσεις θα υποβάλλει και η σκοπιανή πλευρά που μέχρι στιγμής δεν είναι ευρύτερα γνωστές. Κρίσιμο όμως παραμένει το ερώτημα αν και με ποιο τρόπο θα επιδιωχθούν αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. 

Ο κ. Κοτζιάς αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν για κάτι τέτοιο, ενώ υπήρξε πολύ προσεκτικός σχετικά με το ποια και πόσα είναι τα άρθρα με αλυτρωτικό περιεχόμενο – σε αντίθεση με τη σωρεία ανακριβειών που έχουν εσχάτως καταγραφεί στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Φειδωλός υπήρξε επίσης σχετικά με τη χρονική στιγμή μίας συνταγματικής αλλαγής στα Σκόπια.

Παράλληλα, δεν είναι σαφές (άλλωστε είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο) ποια μορφή και ποιο νομικό μανδύα θα λάβει ένα τέτοιο σύμφωνο. 

Οι διεθνείς συμφωνίες μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές.

 Δεν αποκλείεται επίσης να υπάρχει προτίμηση σε ένα Σύμφωνο όπως αυτό που πρόσφατα υπέγραψαν τα Σκόπια με τη Σόφια – θέση την οποία επίσης υποστηρίζουν ορισμένα αλβανικά κόμματα της πΓΔΜ, όπως το συγκυβερνών DUI. 

Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε αυτό που είχε γράψει «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή, ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση επιδιώκει μία συμφωνία που θα δίνει προοπτική στις διμερείς σχέσεις, στο πρότυπο εκείνης που επεδίωκε η κυβέρνηση Σημίτη την περίοδο 2000-2001.

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 


30/1/2018


The European Centre for Minority Issues (ECMI)
http://www.ecmi.de/about/about-ecmi/

4.
Ποιοι στηρίζουν τα Σκόπια και γιατί.

Τα ερείσματα των Σκοπίων ανήκουν πρωτίστως σε κύκλους γερμανικής και δευτερευόντως ιταλικής προελεύσεως και εμπνεύσεως για λόγους οι οποίοι έγιναν σαφείς από εδαφικής απόψεως ήδη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αμέσως μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στη Γερμανία ιδρύθηκαν ισχυρώς χρηματοδοτούμενα «ερευνητικά κέντρα» τα οποία εστόχευαν τον –ναζιστικής εμπνεύσεως– πολυτεμαχισμό και την διάλυση της Βαλκανικής στη «βιολογική βάση» του (φανταστικού) DNA των εθνοτήτων, τις οποίες φρόντιζαν να ανακαλύψουν σαν καταπιεζόμενες.

Ένα λαμπρό παράδειγμα αποτελεί το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Μειονοτήτων», ιδρυθέν το 1996, και προσωπικότητες όπως ο τότε διευθυντής του, και μετέπειτα «γενικός πρόξενος» στο, μη ανεγνωρισμένο ως κράτος, Κόσσοβο(!) Στέφαν Τραίμπστ. Τον Στέφαν Τραίμπστ τον γνώρισα προσωπικά σε πρόσφατη ερευνητική συνεργασία του Εργαστηρίου Γεωπολιτικής, το οποίο διευθύνω στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με το Πανεπιστήμιο της Λειψίας στο πλαίσιο προγράμματος διευθυνομένου από το DAAD.

Οι αντιεπιστημονικές θέσεις του σχετικά με την περιοχή μας και την Ελλάδα μου έκαναν ιδιαιτέρα εντύπωση και έψαξα σχετικώς με την δράση του. Μεταξύ αυτών που ανεκάλυψα ήταν ότι διηύθυνε το ανωτέρω γερμανικό «Ευρωπαϊκό Κέντρο Μειονοτήτων». Ο εν λόγω Τραίμπστ, σε διάλεξή του σε Συμπόσιο του Ιδρύματος Καρλ Φρίντριχ φον Ζίμενς, η οποία εδόθη εις το Μόναχο, περί των «προβλημάτων των εθνοτήτων» και τις «περιφέρειες» στην Κεντρο-Ανατολική Ευρώπη, δημοσιευθείσα στη λίαν «έγκυρη» επιστημονική επιθεώρηση «Südosteuropa» τ. 7-8/1992. Το ίδρυμα φέρει το όνομα του Γερμανού βιομηχάνου και «ευπατρίδη», ο οποίος πέραν της λοιπής στενής συνεργασίας του με το Ναζιστικό Ράϊχ ήτο και ο κατασκευαστής των κρεματορίων του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος των ναζιστικών στρατοπέδων συγκεντρώσεως).

Στη διάλεξή του ο Τραιμπστ ανέφερε τα εξής: «Στον μόλις το 1912 εξελληνισθέντα Βορρά (sic!) θα είναι, άραγε, οι εναπομείναντες Νοτιοσλάβοι ή οι Τούρκοι, οι εκεί διαβιούντες Πομάκοι ή οι Αρωμούνοι, οι Μεγλενοί, οι Αλβανοί, οι Σαρακατσάνοι, οι Σεφαρδείμ, οι Ρώμα, οι Γύφτοι ή οι Γιουρούκοι –ή ποιοι άλλοι– εκείνοι που πρώτοι θα αξιώσουν τα μειονοτικά τους δικαιώματα –ως προστάδιο της ιδίας κρατικής υπάρξεώς τους, ή της ενώσεως με ένα εκ των γειτονικών κρατών;».

H καταγραφή 282(!) εθνοτικών ομάδων από αυτά τα γερμανικά «ειδικά ερευνητικά κέντρα» αποτελεί στόχευση. Υπαγορεύεται εδώ και 100 χρόνια από την από την ανάγκη του γερμανικού (και, εν τω μεταξύ, του ευρωπαϊκού) Κεφαλαίου να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις που θα του επιτρέψουν να ανταγωνιστεί επιτυχώς, κατά τον 21ο αιώνα, το αμερικανικό Κεφάλαιο. Και αυτό επίσης βαδίζει με αργά βήματα προς την περιχαράκωση του δικού του στρατοπέδου, από την Αλάσκα μέχρι την Λατινική Αμερική.

Το μήνυμα του Συλλαλητηρίου

Το Συλλαλητήριο έκαμε σαφές ότι ο ελληνικός Λαός αντιλαμβάνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν παγιδεύεται, ούτε και θυσιάζει την συνολική εθνική του μνήμη, ενότητα και ταυτότητα στον βωμό των ανωτέρω συμφερόντων. Διότι είναι διαυγέστατος ο μηχανισμός της μοριοποιήσεως και κατόπιν πολτοποιήσεως των εθνικών ταυτοτήτων που χρησιμοποιείται από τα κέντρα αυτά.

Όπου το εθνικό συναίσθημα έχει υποχωρήσει, βαλλόμενο τόσον από τον διεθνιστικό κεφαλαιοκρατικό κοσμοπολιτισμό όσον και από έναν διεστραφέντα «νεοφιλελεύθερο διεθνισμό» μιας εξίσου νεοφιλελεύθερης, υποτιθέμενης Αριστεράς, οι άνθρωποι καταφεύγουν στο άμεσο και εγγύτερον: στην τοπική κοινότητα ή περιφέρεια, όπου διασώζονται ακόμη κάποια στοιχεία –ας είναι και μια διάλεκτος– που θα μπορούσαν να διακρίνουν «εμάς» από τους «άλλους».

Οπότε η τοπική ιδιαιτερότητα ανακηρύσσεται σε «εθνοτική/μειονοτική ταυτότητα» και ανάγεται από τους απελπισμένους στον ωκεανό της «Νέας Τάξεως» και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας σε σανίδα σωτηρίας. Και ο λυσιτελέστερος, λιγότερο επώδυνος και ηθικώς λιγότερο μεμπτός τρόπος αποσταθεροποιήσεως της Ευρώπης των μη-γερμανικών κρατών, προς όφελος του «Νέου Βερολίνου», είναι σήμερα το υπονομευτικό παίγνιο με τις τεχνητές ή/και πραγματικές «εθνοτικές» αλλά και «γλωσσικές μειονότητες». Παραδείγματος χάριν, η ομηρική ελληνική κυπριακή ή ποντιακή ή κρητική διάλεκτος θα παρουσιασθεί από τα διεθνή αυτά «Κέντρα» κάποια στιγμή, σαν «εθνοτική γλώσσα».

Γι’ αυτόν τον λόγο και πρέπει να απωλέσει ο Έλληνας την γνώση της συνέχειας της Γλώσσας του από την Αρχαία Ελληνική στην Βυζαντινή, στην μεταβυζαντινή και τέλος στη νεοελληνική σε όλες της τις μορφές. Γι’ αυτό και τα Αρχαία Ελληνικά πρέπει να θεωρηθούν «νεκρή γλώσσα» και να μην διδάσκονται, προϊόντως του χρόνου, εις ουδένα Έλληνα μαθητή. Τέτοιοι είναι οι λόγοι, για τους οποίους έχουν ενταθεί, στη νέα περίοδο που διανύουμε διεθνώς μετά τις κοσμοϊστορικές αλλαγές των ετών 1989-92 (διάλυση της ΕΣΣΔ), οι προσπάθειες προς επαναχάραξη του χάρτη της Ευρώπης με γνώμονα τις «μειονότητες».

Η αμερικανική ανάμειξη

Οι ΗΠΑ δεν έχουν παρά μίαν και μόνη μέριμνα: την εισδοχή του πολυεθνοτικού κρατιδίου των Σκοπίων εις το ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2018, ώστε να προληφθεί η ρωσική προβολή ισχύος στα Κεντρικά Βαλκάνια και μέσω του σλαβικού στοιχείου των Σκοπίων. Μία ρωσική προβολή ισχύος στην περιοχή θα ανέτρεπε το βασικό δόγμα δυτικής, αλλά και αμερικανικής αντιλήψεως, ασφαλείας: το Δόγμα του Αναχωματικού Δακτυλίου.

Μια πιθανή «δίοδος», λοιπόν, των –σλαβικής επιρροής και σλαβοορθοδόξου κλίματος– Σκοπίων προς το Αιγαίο θα σήμαινε την διακινδύνευση της αγγλοσαξωνικής ισορροπίας ισχύος στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Και μάλιστα σε μια περιόδο όπου η Νοτιοανατολική πτέρυξ του ΝΑΤΟ δεν διέρχεται και τις καλύτερες στιγμές της. Είναι δεδομένη η απολύτως αφερέγγυος συμπεριφορά της ισλαμιστικής Τουρκίας έναντι της Ουάσιγκτον και οι ερντογανικές επιλογές προς την πλευρά ακριβώς, της Μόσχας και –έτι ενοχλητικότερον– της Τεχεράνης.

Επίσης, δεν είναι ορθολογικό να θεωρείται ότι υπό τις προαναφερθείσες, νέες γεωστρατηγικές δυναμικές στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και της Μέσης Ανατολής, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ποτέ να επιτρέψουν σε μία χερσαία δύναμη της Heartland (κατά Ν.J. Spykman), γεωστρατηγικά και γεωγραφικά μελλοντική σύμμαχο της Μόσχας, όπως είναι η Γερμανία, να αποκτήσει τους λιμένες της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρουπόλεως.


Αν το επιτύγχαναν σε συνεργασία με την αναδυομένη Κίνα, τακτική σύμμαχο της Ρωσίας, θα έθεταν υπό τον έλεγχό τους το διεθνές εμπόριο από τον Ειρηνικό μέχρι τους λιμένες του Άμστερνταμ και του Ρότερνταμ. Και αυτό είναι κάτι το οποίον κατέστη σαφές ήδη από τον πρώτο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ τον Λόρδο Ismey. Στο ερώτημα γιατί δημιουργήθηκε το ΝΑΤΟ είχε απαντήσει με το γνωστό βρετανικό φλέγμα: «Για να κρατήσει την Αμερική εντός [της Ευρώπης], την Ρωσία εκτός και την Γερμανία κάτω»!

   Ιωάννης Μάζης 

https://slpress.gr/diethni/poioi-sthrizoun-ta-skopia-kai-giati/

30/1/2018



 5.
Η ηθελημένη αφελής πολιτική Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης 
στο θέμα του ονόματος της Μακεδονίας.

Είναι αδιανόητη, παράλογη και ανεπίτρεπτα αφελής η υπόθεση ότι όσοι βρίσκονται στην Κυβέρνηση ή στην Αντιπολίτευση πιστεύουν σοβαρά πως το πρόβλημα του ονόματος της Μακεδονίας (όπως κακώς αυτό δημιουργήθηκε και ακόμη χειρότερα αντιμετωπίστηκε επί σειρά ετών) θα επιλυθεί “αν δεχθούν οι Σκοπιανοί να αφαιρέσουν από το Σύνταγμά τους, τις αλυτρωτικές βλέψεις τους”.

Και τούτο, γιατί ακριβώς αυτή καθεαυτή η προσκόλληση των Σκοπιανών, επί δεκαετίες, στο όνομα “Μακεδονία” είναι ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΗ. Διαφορετικά, αν οι γείτονές μας δεν έχουν, πράγματι αλυτρωτικές βλέψεις, που ωστόσο πέρα από κάθε αμφιβολία αυτές συνδέονται με το όνομα, γιατί με τέτοια ζέση να το απαιτούν; Γιατί να έχουν αναζητήσει τεραστίων διαστάσεων χρηματοδοτήσεις, στο παρελθόν και στο παρόν, προκειμένου να δημιουργήσουν, σε διάφορα μέρη της υφηλίου, ερευνητικά ινστιτούτα, που δημοσιεύουν αναρίθμητα συγγράμματα με ασύστολα παραποιημένη την ιστορία της περιοχής; Γιατί να ανατρέφουν γενιές και γενιές Σκοπιανών, που από την πρώτη δημοτικού, στη θέση της προσευχής, τούς παρουσιάζουν ένα χάρτη, με ένα τεράστιο χέρι επάνω στη Μακεδονία, το ελληνικό χέρι, που…..ιδιοποιείται δήθεν τη δική τους πατρίδα;;;;; Και τα παιδάκια των 6-7 ετών, αρχίζουν από τα γεννοφάσκια τους να κλαίνε για την αδικία που τους κάνουν οι Έλληνες. Πασίγνωστα πράγματα! Ποιοι, λοιπόν, και γιατί τα αγνοούν; ;;;;

Συνεπώς, τι ακριβώς δέχθηκαν να συζητήσουν και πάλι και τώρα οι δικοί μας αρμόδιοι με τους Σκοπιανούς, και με τον κ. Νίμιτς, που έχει στενότατες σχέσεις με τον κ. Σόρο, ο οποίος κ. Σόρος, ενδιαφέρεται έντονα για την ψευδο-Μακεδονία, προκειμένου να κλείσει αυτό (το ουσιαστικά ανύπαρκτο πρόβλημα); Και να κλείσει “κουκουλωνόμενο”, και όσο γίνεται πιο γρήγορα, γιατί έτσι επιθυμούν οι μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες δεν ενδιαφέρονται για τον τρόπο του κλεισίματος. Και βέβαια ουδεμία αντίρρηση έχουν για λύσεις-μαϊμού, οι προστάτες μας, όπως ακριβώς είναι η αλλαγή κάποιων πινακίδων, στο σλαβικό γειτονικό κρατίδιο, που φέρει την ονομασία “Μ.Αλ έξανδρος” η το κατέβασμα από το βάθρο τους κάποιων γελοίων αγαλμάτων, που πάντως βροντοφωνάζουν τον δήθεν αλυτρωτισμό των Σκοπιανών. Έναν μύθο αλυτρωτισμού, που επιχειρεί να συγκαλύψει την απουσία ικανοποιητικής ιστορίας του σλαβικού κρατιδίου, καθώς και συνέχιση των επεκτατικών σχεδίων του Τίτου.

Το μέγα λάθος μας ήταν, βέβαια, το ότι επιτρέψαμε τη χρήση του ονόματός της Μακεδονίας, στην τότε επαρχία της Γιουγκοσλαβίας, στα Σκόπια, για να μη δυσαρεστήσουμε τους συμμάχους Αμερικανούς, Και αυτό αποτέλεσε στη συνέχεια τη βάση για να υφανθεί το παραμύθι του αλυτρωτισμού. Αλλά, ο εμπλουτισμός του αρχικού λάθους με συνεχή λάθη, από τότε, υπήρξε εγκληματική πολιτική, από την πλευρά μας, και τώρα “έφθασε ο κόμπος στο χτένι”.
Και τώρα Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση (παρακολουθώ με κομμένη την ανάσα τις διαφοροποιήσεις ορισμένων της Αντιπολίτευσης, με την ελπίδα να διατηρηθούν ως το τέλος αυτής της ελληνικής ιλαροτραγωδίας) αλληλοκατηγορούνται (προφανώς κοροϊδεύοντας εν γνώσει τους εαυτούς τους, και δυστυχώς όχι μόνο), για το αν και πόσο καλά απαίτησαν οι μεν και οι δε τη διαγραφή των…αλυτρωτικών ενδείξεων, από το γειτονικό σλαβικό κρατίδιο, για το πόσο “φροντίζουν τα ελληνικά συμφέροντα” οι μεν και οι δε, και ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.

Διότι, έστω και αν οι Σλαύοι γείτονες, δέχονταν να συμμορφωθούν με τις, οπωσδήποτε, χωρίς νόημα απαιτήσεις της επίσημης ελληνικής πλευράς, και να αλλάξουν τα “επικίνδυνα” κατά τους αρμόδιους μας, σημεία του Συντάγματος, αυτό θα σήμαινε άραγε (και είναι δυνατόν κάποιοι να το πιστεύουν σοβαρά;;;;;) ότι θα μετέβαλαν την πολιτική του αλυτρωτισμού, που έχει εμποτιστεί στο DΝΑ τους από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους;;;; Το ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ;;;;;; Φυσικά, και δεν θα άλλαζαν ούτε χιλιοστό των ψευδο-διεκδικήσεών τους, απέναντι στη δική μας πατρίδα. Απλώς, σε αυτή τη συγκυρία, οι γείτονες επιθυμούν να βγουν από την απομόνωση, και να πάρουν θέση στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με τη δική μας συναίνεση, και προφανώς να συνεχίσουν, με περισσότερες ενισχύσεις τις ψευδο-αλυτρωτικές τους βλέψεις, αμέσως αργότερα. Γι’ αυτό συζητούν το βάλε-βγάλε απαιτήσεων! Το ερώτημα, βέβαια, είναι τι κάνουμε εμείς. Εμείς “κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε”;;;; Μας δίνουν “καθρεφτάκια” εμάς τους απογόνους των Αρχαίων Ελλήνων, και ικανοποιημένοι κοιταζόμαστε μέσα σε αυτά;;;; Φθάνουμε μέχρι και του τελευταίου σκαλιού εθνικής μας αξιοπρέπειας, ώστε δηλαδή να υποστηρίζουμε ότι “τα συλλαλητήρια δεν είναι λύση”; Ίσως, πράγματι να μην είναι λύση τα συλλαλητήρια. Αλλά, υπάρχει μια άλλη λύση, με τις παρούσες συνθήκες Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης; ;;;;Όλοι επιθυμούμε το τέλος αυτής της όντως γελοίας περιπέτειας του δικού μας ονόματος. Αλλά, μέχρις ότου ευτυχήσει η Ελλάδα να έχει εκπροσώπηση αντάξια της ιστορίας της, πως να το κάνουμε; ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ (αν όχι και η λύση). Γιατί, δεν αποκλείεται (το εύχομαι και το ελπίζω), να υπάρξει κάποια ΛΥΣΗ μέσω αυτών. Οι Έλληνες δεν ξεσηκώθηκαν για την, επί 8 συνεχη χρόνια, εξαθλίωσή τους, αλλά όπως έδειξε το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, που δεν ήταν 90.000, όπως κάποιοι το παρουσίασαν, αλλά πάνω από 500.000, ταρακουνήθηκαν με το θέμα του ονόματος. Όλα, λοιπόν, είναι τώρα ΑΝΟΙΚΤΑ.

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη   

27/1/2018


6.
Πως κατασκευάσθηκε το τεχνητό «Μακεδονικό» έθνος.

Ιούλιος 1903.
Οι οπαδοί της Μεγάλης Βουλγαρίας και του ρωσόφιλου Πανσλαβισμού έχουν δημιουργήσει την σχισματική Εξαρχία, δηλαδή μία εκκλησιαστική οντότητα την οποία δεν αναγνωρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και τον πολιτικό της βραχίονα, το ΒΜΡΟ. Στα ελληνικά μεταφράζεται ΕΜΕΟ και σημαίνει Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση. Επεδίωκαν να πείσουν δια της βίας- και με τις ένοπλες ομάδες των κομιτατζήδων- τους Ελληνικούς πληθυσμούς της Μακεδονίας ώστε να δηλώσουν Βούλγαροι και Εξαρχικοί. Προκαλούν επεισόδια κατά των Οθωμανών, οι οποίοι ακόμη κατέχουν τη Μακεδονία. Στις 20 Ιουλίου, την ημέρα του Προφήτη Ηλία (Ίλι-ντεν στα βουλγαρικά), ξηλώνουν μερικές σιδηροδρομικές γραμμές και λίγους τηλεγραφικούς στύλους. Οι Οθωμανοί στρατιώτες για αντίποινα καίνε τρεις κωμοπόλεις με Βλαχόφωνο ελληνικό πληθυσμό: Το Κρούσοβο, το Νυμφαίο και την Κλεισούρα.

Οι Πρόξενοι των Μεγάλων Δυνάμεων από τη Θεσσαλονίκη μεταδίδουν τα γεγονότα στις πρωτεύουσές τους. Τα κείμενα υπάρχουν. Μιλούν για μία διαμάχη Ελλήνων και Βουλγάρων σε τουρκοκρατούμενη περιοχή. Πουθενά δεν γίνεται αναφορά σε «μακεδονικό» έθνος.

Ας διαβάσουμε και τις Οθωμανικές απογραφές για τον πληθυσμό της Μακεδονίας, όπως π.χ. αυτή του Χιλμί Πασά το 1904. Καταγράφει Τούρκους, Έλληνες, Εβραίους, Βουλγάρους, λίγους Ρουμανίζοντες, αλλά πουθενά δεν βρίσκει ξεχωριστό «μακεδονικό» έθνος.

1918.
Μετά την ήττα της Οθωμανικής και της Αυστριακής αυτοκρατορίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργείται ένα νέο κράτος στα Βαλκάνια, η γνωστή μας Γιουγκοσλαβία με τον αρχικό τίτλο: Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων. Πουθενά δεν γίνεται αναφορά σε «Μακεδόνες» ως έθνος. Η περιοχή Σκοπίων αποκαλείται Νότια Σερβία και αργότερα Βάρνταρσκα Μπανοβίνα, δηλαδή επαρχία του ποταμού Αξιού.

Δεκαετίες του 1920 και του 1930. 
Υπό την πίεση του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που επεδίωκε τον βουλγαρικό έλεγχο στη Μακεδονία, η Κομμουνιστική Διεθνής επιβάλλει σε όλα τα κομμουνιστικά κόμματα των Βαλκανίων να αναγνωρίσουν «μακεδονικό» έθνος και να ζητήσουν την απόσχιση της Μακεδονίας και της Θράκης από την Ελλάδα. Η ηγεσία του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος ακολούθησε τότε αυτήν την αυτοκαταστροφική γραμμή. Μετά το 1949 πολλοί αυτοαποκαλούμενοι «Σλαβομακεδόνες» αντάρτες του ΔΣΕ βρέθηκαν ως πολιτικοί πρόσφυγες στα Σκόπια.

Αύγουστος 1944. 
Στο μοναστήρι του Προχόρ Πιτσίνσκι ο ηγέτης των αριστερών Παρτιζάνων (αντιστασιακών) της Γιουγκοσλαβίας, ο Κροάτης Τίτο, αποφασίζει την ίδρυση της Λαϊκής (μετέπειτα Σοσιαλιστικής) Δημοκρατίας της «Μακεδονίας» μέσα στα όρια της νέας κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας. Σκέφθηκε πονηρά ότι με αυτό το όνομα θα διεκδικεί εδάφη και «μειονότητες» από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η επίσημη γραμμή του Τίτο είναι ότι η «Μακεδονία» του Βαρδάρη με έδρα τα Σκόπια, πρέπει να απελευθερώσει τη Μακεδονία του Αιγαίου από την Ελλάδα και τη Μακεδονία του Πιρίν από τη Βουλγαρία.

Με την εγκαθίδρυση του μονοκομματικού καταπιεστικού καθεστώτος του Τίτο αρχίζει η βιαία μακεδονοποίηση του πληθυσμού. Οι κάτοικοι της περιοχής Σκοπίων μέχρι τότε δήλωναν Βούλγαροι,, Έλληνες, Σέρβοι και Αλβανοί. Τούς Αλβανούς (ίσως λόγω μουσουλμανικής θρησκείας) δεν επέτυχαν να τούς εντάξουν στο τεχνητό έθνος. Όμως οι Χριστιανικές εθνότητες υπέστησαν πλύση εγκεφάλου, φυλακίσεις, απειλές και βασανιστήρια και τελικά αναγκάσθηκαν να υπογράψουν ότι είναι «Μακεδόνες». Πολλοί εξαναγκάσθηκαν μάλιστα να αλλάξουν και τα επώνυμά τους προσθέτοντας την κατάληξη –σκι για να αποκηρύξουν την ελληνική ή βουλγαρική τους ταυτότητα. Π.χ. ο Ναούμοφ έγινε Ναουμόφσκι, ο Αποστόλου έγινε Αποστολόφσκι κλπ. Χιλιάδες Ελλήνων Σαρακατσάνων φυλακίσθηκαν ή εκδιώχθηκαν και τα κοπάδια τους δημεύθηκαν.

Το ολοκληρωτικό καθεστώς έβαλε σε κίνηση την προπαγανδιστική μηχανή και μέσα σε μία γενιά αλλοιώθηκαν οι συνειδήσεις. Με εντολή του Τίτο κατασκευάσθηκε «Μακεδονική» Ακαδημία Επιστημών, «Μακεδονική» γλώσσα με ανάμιξη βουλγαρικών και σερβικών στοιχείων, «Μακεδονική» Ιστορία για να κατακλυσθούν οι βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο και... «Μακεδονική» Εκκλησία. Μάλιστα! Πρώτη φορά στην ιστορία είδαμε ένα άθεο κομμουνιστή να ιδρύει ...Εκκλησία.

Το 1958 ο Τίτο υποχρέωσε τρεις Ορθοδόξους Επισκόπους από την περιοχή Σκοπίων να αποσχισθούν αντικανονικώς από το Πατριαρχείο Σερβίας. Το 1967 πάλι ο Τίτο τούς ώθησε να ανακηρύξουν την Αυτοκεφαλία τους με τον τίτλο «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία». Ούτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ούτε η Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε οποιαδήποτε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία τούς ανεγνώρισε. Προ μιάς δεκαετίας μία ομάδα μετριοπαθών Σκοπιανών επανήλθε υπό το Πατριαρχείο Σερβίας και ακολουθεί σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος και Μητροπολίτη Σκοπίων Ιωάννη. Όσοι Επίσκοποι παραμένουν δέσμιοι του «μακεδονισμού» και στηρίζονται από το κράτος αποφάσισαν τον Νοέμβριο του 2017 να ζητήσουν προστασία από τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το 1991, με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το τεχνητό έθνος επεδίωξε τη διεθνή καθιέρωση και αναγνώριση μέσω του ονόματος του νέου κράτους. Ο Ελληνισμός ορθώς αντέδρασε και συνεχίζει να αντιδρά. Ήδη σήμερα το ψευδομακεδονικό ιδεολόγημα παρουσιάζει ρωγμές. Ο πρώην Πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι έχει δηλώσει ότι αισθάνεται Βούλγαρος. Δεκάδες χιλιάδες Σκοπιανών πολιτών έχουν αποκτήσει βουλγαρική υπηκοότητα. Αν γίνει αντικειμενική απογραφή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή της Ευρ. Ενώσεως θα ανακαλύψουμε και αρκετούς Έλληνες (κυρίως βλαχόφωνους), οι οποίοι ζουν ακόμη καταπιεσμένοι και φοβούνται να εκδηλωθούν. Ο πρώην Πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ το 1993 έκανε λόγο για 100.000 Έλληνες στο κράτος του επί συνολικού πληθυσμού 2.200.000. Και ας μην λησμονούμε ότι το 25% - 30% του πληθυσμού είναι Αλβανοί, οι οποίοι διεκδικούν καθεστώς ισότιμης και συγκυβερνώσης εθνότητας. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους ίσως έχουν την ιδέα της απόσχισης ή της μετατροπής του κράτους σε Ομοσπονδιακό με καντόνια.

Δεν πρέπει σήμερα, όταν έχουν πλέον καταρρεύσει τα κομμουνιστικά καθεστώτα, να νομιμοποιήσουμε με την υπογραφή μας το τεχνητό «μακεδονικό» έθνος που κατασκεύασε ο Τίτο. Γι’ αυτό θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε την παραχώρηση του όρου Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού μας κράτους.

  Κωνσταντίνος Χολέβας,
 Πολιτικός Επιστήμων.

http://www.liberal.gr/arthro/187808/apopsi/arthra/pos-kataskeuasthike-to-technito-isonmakedonikosin-ethnos.html

28/1/2018



7.
Μακεδονικό: Ο πανάκριβος λογαριασμός της μη λύσης.  

Το φάντασμα της “μη λύσης” στο Μακεδονικό στοιχειώνει την εξωτερική πολιτική της χώρας αφού επί δεκαετίες το θέμα μένει άλυτο.

Οι υποστηρικτές της “μη λύσης” ποτέ δεν αναρωτιούνται ποιά είναι τα αρνητικά αποτελέσματα που έχουν προκληθεί διατηρώντας αυτή την εθνική εκκρεμότητα επί 26 χρόνια.

Τώρα μπορεί να επιλυθεί το Μακεδονικό σε μια ομολογουμένως καλή ιστορική συγκυρία όπου επικρατούν σε σημαντικό βαθμό οι διαλλακτικές φωνές μέσα στα Σκόπια και είναι ορατό το ενδεχόμενο να επιλυθεί το θέμα με βάση την εθνική γραμμή που έχει διαμορφωθεί από το 2007 από τον Κώστα Καραμανλή. Και πρέπει να κατανοήσουμε ότι η διαιώνιση της μη λύσης συμφέρει μόνον τα Σκόπια που παγιώνουν ακόμη περισσότερο παγκοσμίως την ταύτιση της λέξης Μακεδονία με το γειτονικό κράτος.

“Ο στρατός της πΓΔΜ μιλάει... τουρκικά”

Το παλαιότερο και το σοβαρότερο think tank της Γερμανίας, το Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP), σε ανάλυσή του (Δεκέμβριος 2016) για την διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια σημείωνε για την αυξανόμενη επιρροή της ιδιαίτερα στο κομμάτι του στρατού: “... οι περισσότεροι αξιωματικοί του στρατού της “Μακεδονίας” μιλούν τουρκικά παρά αγγλικά”.

Αυτό είναι μόνον ένα από τα αποτελέσματα της εξαιρετικά έντονης προσπάθειας διείσδυσης της Τουρκίας στην πΓΔΜ από το 1992 έως σήμερα. Μια προσπάθεια που έχει χτιστεί σε πολλούς τομείς απευθείας (οικονομικά, πολιτικά, θρησκευτικά κ.α), είτε εμμέσως από τις πάνω από 50 τουρκικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που αλωνίζουν τις πόλεις και τα χωριά της πΓΔΜ, διοργανώνουν συνεχώς εκδηλώσεις, ομιλίες, εκατοντάδες υποτροφίες, προάγοντας την πολιτιστική, πολιτική και κοινωνική προπαγάνδα της Αγκυρας.

Κι αυτό δεν είναι τυχαίο αφού η πΓΔΜ, το Κόσοβο, η Αλβανία και η Βοσνία είναι η αιχμή του δόρατος της βαλκανικής πτυχής του επεκτατικού ρόλου της Τουρκίας που επί Ερντογάν ντύθηκε με νεο-οθωμανικό χαρακτήρα προστασίας τουρκικών και μουσουλμανικών πληθυσμών στην περιοχή.

Ο διακαής πόθος της Τουρκίας για “μη λύση”

Η Άγκυρα μόνο αρνητικά βλέπει την προοπτική προσέγγισης των Σκοπίων με την Αθήνα. Περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών (δηλαδή εκτός της οικονομίας όπου υπάρχει πραγματική ελληνική διείσδυση) και σε άλλους τομείς, ενοχλεί σφόδρα την Τουρκία που αποτελεί τον ένθερμο υποστηρικτή της μικρής αυτής χώρας στα διεθνή φόρα προς το ΝΑΤΟ είτε προς άλλους οργανισμούς με το αζημίωτο φυσικά.

Η Τουρκία εκτός των άλλων πολιτικών ωφελημάτων που έχει καταφέρει σε διπλωματικό επίπεδο, είναι ότι τα Σκόπια αντιπροσωπεύονται στο Ιράν, την Κιργιζία, την Σαουδική Αραβία και στο Ουζμπεκιστάν από τις αντίστοιχες διπλωματικές αποστολές της Άγκυρας.

Όμως η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της Τουρκίας είναι ότι η πΓΔΜ είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην ευρωπαική ήπειρο συνολικά, που δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο. Όταν το 2000 η κυβέρνηση των Σκοπίων είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο, ο Τούρκος πρέσβης είχε βγει σε τοπικά κανάλια και είχε απειλήσει ότι θα κλείσει η πρεσβεία της Τουρκίας στα Σκόπια.

Οσο λοιπόν το θέμα δε λύνεται, πολύ απλά η Ελλάδα παίζει το παιχνίδι της Τουρκίας. Όχι φυσικά θέλοντας το, αλλά αντικειμενικά. Στην πολιτική, όπως και στη Φύση δεν υπάρχουν «κενοί χώροι».

Ο φαύλος κύκλος του εθνικισμού

Ουσιαστικό και πρακτικό αποτέλεσμα της μη λύσης είναι ότι αλληλοτροφοδοτεί τους ακροδεξιούς και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Η ακροδεξιά στα Σκόπια τροφοδοτεί την φαρέτρα των εγχώριων ακροδεξιών και οι εγχώριοι τροφοδοτούν την ακροδεξιά στην γειτονική χώρα.

Για να σταθμίσουμε το αποτέλεσμα μιας ανοικτής υπόθεσης που ταλανίζει τις δύο χώρες είναι ότι η ουσιαστική πολιτική απουσία της Ελλάδας από την περιοχή, οδήγησε 26 χρόνια μετά στην δημιουργία 2 γενεών που μεγάλωσαν με τον φόβο, την εχθρότητα και το μίσος δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο το ζήτημα.

Οι νέοι στην πΓΔΜ μεγάλωσαν ακούγοντας ότι η Ελλάδα θέλει να τους αφανίσει από τον χάρτη και ταυτόχρονα διδάσκονταν στο σχολείο τις τρελές ιστορίες για αρχαίο μακεδονικό έθνος του οποίου αυτοί είναι οι συνεχιστές του…

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα δύο γενιές όποτε έτυχε να άκουσαν για το Μακεδονικό (η αλήθεια είναι όχι πολλές φορές από το 2000 και μετά) οι αναφορές γίνονταν στην βάση ότι κάποιοι τρελοί στην χώρα αυτή διεκδικούν τα εδάφη μας, την ιστορία μας και την περηφάνεια μας. Εν μέρει είναι αλήθεια. Αυτό που δεν είναι αλήθεια είναι ότι όλοι οι Σκοπιανοί επιβουλεύονται την ιστορία μας και τα εδάφη μας.

Κύριος φορέας της ακραίας “αρχαιομακεδονικής” προπαγάνδας είναι το VMRO. Η αλήθεια είναι ότι μεταξύ του σλάβικου πληθυσμού υπάρχει η ανιστόρητη εκδοχή του VMRO, αλλά υπάρχει και η άλλη εκδοχή ότι πρόκειται για πληθυσμούς με σλαβικές ρίζες. Η διαμάχη αυτή επικρατεί ανάμεσα στον τοπικό πληθυσμό από το 1992 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Όσοι εδώ στην Ελλάδα δεν ήθελαν τη λύση έδιναν χώρο στην προπαγάνδα της μιας πλευράς μέσα στα Σκόπια. Από την άλλη κινητοποιούσαν επί χρόνια τον φόβο του μουσουλμανικού τόξου που προσπαθεί να δημιουργήσει η Άγκυρα, αλλά φυσικά ποτέ κανείς δεν ομολόγησε ότι η Τουρκία και οι νεο-οθωμανικές βλέψεις φούντωναν γιατί ακριβώς η Ελλάδα δεν έπαιζε τον ρόλο που θα έπρεπε να έχει.

Μη λύση σημαίνει Μεγάλη Αλβανία και Μεγάλη Βουλγαρία

Αν δούμε τον μεγάλο χάρτη της γεωπολιτικής σκακιέρας στα Βαλκάνια η “μη λύση” οδηγεί σε δύο σενάρια. Η πΓΔΜ με δεδομένα τα εσωτερικά θέματα που έχει με την αλβανική μειονότητα αλλά και τις σχέσεις με όλους τους γείτονες ή θα διαλυθεί ή θα γίνει “έρμαιο – προτεκτοράτο” κάποιας άλλης χώρας. Και τα δύο αυτά σενάρια όμως είναι πολύ κακά για την Ελλάδα.

Ενα αδύναμο κράτος εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ μπορεί να γίνει ακόμη πιο επικίνδυνο, είτε το ίδιο ως οντότητα, είτε γιατί θα αποτελεί τον πολιορκητικό κριό των επιδιώξεων άλλων χωρών που στην συγκεκριμένη περίπτωση τα σχέδιά τους δεν θα είναι φιλικά προς την χώρα μας.

Όσο για το σενάριο της διάλυσης αυτό θα ήταν ακόμη χειρότερο, αφού θα οδηγούσε στην επίτευξη άλλων λαών που έχουν βλέψεις στα εδάφη και στους πληθυσμούς αυτής της χώρας. Και μιλάμε πλέον για σενάρια Μεγάλης Αλβανίας και Μεγάλης Βουλγαρίας.

Ο στρουθοκαμηλισμός της μη λύσης

Υπάρχει ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πολιτικού παραλογισμού και κυρίως του στρουθοκαμηλισμού που περιέχει το δόγμα της μη λύσης. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα της Κίνας. Τον δίαυλο Δούναβη -Αξιού που ενδιαφέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να κατασκευάσει με την συνεργασία τριών χωρών (Ελλάδας, Σερβίας, πΓΔΜ), και θα τις ωφελήσει όλες εξαιρετικά. Αλλά περισσότερο την Θεσσαλονίκη.

Πώς θα υπογραφούν αυτές οι συμφωνίες αφού η Κίνα και η Σερβία έχουν αναγνωρίσει την πΓΔΜ ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”; Το πιθανότερο θα είναι να γίνουν τρεις συμφωνίες της Κίνας με κάθε χώρα ξεχωριστά.

Αρα δια της πράξης, θα καταλήξεις να αποδέχεσαι την διπλή ονομασία. Μία (Δημοκρατία της Μακεδονίας) που θα χρησιμοποιούν όλοι οι υπόλοιποι και μια που θα χρησιμοποιεί η χώρα μας μαζί της (πΓΔΜ).

Αλλο ένα παράδειγμα του στρουθοκαμηλισμού είναι η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στην πΓΔΜ. Αλήθεια οι ελληνικές εταιρείες που βρίσκονται εκεί πώς δραστηριοποιούνται; Σε ποιές αρχές στέλνουν επίσημα έγγραφα και με ποιον τρόπο συναλλάσσονται εκεί; Βάζουν μπλάνκο στην συνταγματική ονομασία που βρίσκεται σε κάποια ή σε όλα τα έγγραφα; Όπως φανταζόμαστε όχι. Είναι “προδότες”; Φυσικά όχι. Αλλά αυτό είναι διπλή ονομασία στην πράξη. Το επίσημο κράτος επικοινωνεί με την πΓΔΜ και οι ελληνικές επιχειρήσεις με την “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Λύση σημαίνει οικονομική ανάπτυξη

Πιθανή λύση στην κατεύθυνση της εθνικής μας γραμμής, σημαίνει οικονομική ανάπτυξη και για τις δύο χώρες.

Η γραμμή των συνόρων με την πΓΔΜ μπορεί να χωρίζει δύο έθνη, δύο κράτη αλλά χωρίζει και δύο περιοχές που έχουν το ίδιο πρόβλημα. Την υπανάπτυξη και την φτώχεια. Η πΓΔΜ έχει ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στην Ευρώπη, όμως το ίδιο πρόβλημα έχουν και οι νομοί της βόρειας Ελλάδας. Εχουν από τα χαμηλότερα κατά κεφαλή εισοδήματα στην χώρα μας.

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Στερούνται επικοινωνίας και κοινών πρότζεκτ ανάπτυξης που όμως δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν αν δεν υπάρξει λύση.

Η Βόρεια Ελλάδα πάντα είχε μια φυσική ενδοχώρα που ήταν τα Βαλκάνια. Όλοι οι δρόμοι του εμπορίου ξεκινούσαν από την Καστοριά- Κοζάνη από την μια πλευρά και από την Θεσσαλονίκη στην άλλη. Και όλα τα εμπορεύματα κατέληγαν στην Ευρώπη.

Πόσα χρόνια μπορεί η χώρα μας να χρησιμοποιεί μια προσωρινή ονομασία;

Η Ελλάδα από το 1992 χρησιμοποιεί μια προσωρινή ονομασία που εμπεριέχει το όρο Μακεδονία. Οι μόνοι επίσημοι οργανισμοί που ακολουθούν... προσωρινά, την προσωρινή ονομασία είναι ο ΟΗΕ, η Ευρωπαική Ένωση, η EBU και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τον όρο FYROM με την σημείωση ότι άλλα μέλη την αναγνωρίζουν με το συνταγματικό της όνομα. Με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή νέτο σκέτο «Μακεδονία», την αναγνωρίζουν περισσότερες από 130 χώρες , μεταξύ των οποίων 4 από τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο.

Πόσο προσωρινή μπορεί να είναι μια λύση που διαρκεί τρεις δεκαετίες; Πότε θα ανοίξει η δημόσια συζήτηση για τις πραγματικές αρνητικές συνέπειες τη «μη λύσης», αλλά και για τα πολλαπλά θετικά που θα προκύψουν από την επίλυση αυτού του εθνικού ζητήματος; Η πολιτική της στρουθοκαμήλου (δε με νοιάζει πώς τους λένε όλοι, αρκεί να μην τους λέω έτσι εγώ) πρέπει να εγκαταλειφθεί στην πράξη. Τα πολιτικά κόμματα είναι για να εκφράζουν το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας. Όχι για να αποφεύγουν τις ευθύνες τους, ανάλογες με τη θέση τους στη Βουλή, βλέποντας μόνον ως τις επόμενες κάλπες.

Χρήστος Κουτσονάσιος 


* Το άρθρο του Χρήστου Κουτσονάσιου, δικηγόρου, μέλους της ΠΓ του Πράττω, δημοσιεύθηκε στο Έθνος της Κυριακής 28/01/2018

http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/makedoniko-o-panakribos-logariasmos-tis-mi-lysis

28/1/2018


BETTMANN VIA GETTY IMAGES

8.
Σύντομες ιστορίες από τη ζωή των αρχαίων Μακεδόνων. 

Αρχές 7ου αιώνα π.Χ.Ο Περδίκκας κοιτάει τον βασιλιά της Λεβαίας ο οποίος βρίσκεται εκτός εαυτού. Δίπλα του, τα μεγαλύτερα του αδέρφια, ο Γαυάνης και ο Αέροπος είναι έτοιμοι να επιτεθούν στο βασιλιά ο οποίος αποφάσισε να τους διώξει από τη δούλεψη του δίχως να τους πληρώσει. Ο Περδίκκας κατανοεί την οργή των αδερφών του. Φυγάδες από το Άργος, περήφανοι όμως απόγονοι του Τημένου – αυτός με τη σειρά του απόγονος του Ηρακλή – οι τρεις τους έφτασαν στην ορεινή Μακεδονία με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Η κατάσταση είναι έκρυθμη. Τρομαγμένος από κάποιο θεϊκό σημάδι, ο βασιλιάς αντί για πληρωμή, παραχωρεί ειρωνικά στα αδέρφια τον «ήλιο» που από την καπνοδόχο μπαίνει στο δωμάτιο και φωτίζει το χωματένιο δάπεδο. Οι Τημενίδες έχουν εξοργιστεί. Απαιτείται ωστόσο σύνεση διότι αν τα αδέρφια επιτεθούν στον βασιλιά τώρα, ίσως να μην κατορθώσουν να ξεφύγουν. Ο Περδίκκας γνέφει με αποφασιστικότητα στον εαυτό του, βγαίνει μπροστά, και αποδεχόμενος την «πληρωμή» χαράζει έναν κύκλο στο σημείο εκείνο περιμετρικά του ήλιου και αποχωρεί. Ψιθυριστά ωστόσο υπόσχεται εκδίκηση. Με αυτή την πράξη αυτοκυριαρχίας, ο νεαρός Περδίκκας αποδέχεται το πεπρωμένου του και υιοθετεί τον ήλιο ως οικόσημο του βασιλικού οίκου που ιδρύει, γνωστός σήμερα ως «ήλιος της Βεργίνας» (Ηροδότου Ιστορίαι, 8.137.1-8.137.5).

Λίγο καιρό μετά, τα αδέρφια κατεβαίνουν από τα υψίπεδα, και με ορμητήριο το όρος Βέρμιο, όχι μόνο παίρνουν την εκδίκηση τους, αλλά καταλαμβάνουν ολόκληρη την Μακεδονία. Στα πεδινά, ο Περδίκκας ακολουθεί ένα κοπάδι κατσικιών (αίγες), και στο σημείο που σταματούν αποφασίζει να χτίσει την πρωτεύουσα του, ονομάζοντας την Αιγές. Λόγω της καταγωγής τους από το Άργος, οι βασιλείς της δυναστείας του ονομάζονται Αργεάδες.

504 π.Χ. Ο Αλέξανδρος Α’ (ἀλέξω + ἀνήρ =αυτός που προστατεύει τους ανθρώπους), έχει καταφθάσει στην Ολυμπία εδώ και δυο μέρες. Μόνο του μέλημα είναι η νίκη. Επιθυμεί διακαώς να δοξάσει στα πέρατα του Ελληνισμού την πατρίδα του, τη Μακεδονία. Κάποιοι συναθλητές του φοβούνται τις ικανότητες του βασιλιά και προσπαθούν να του απαγορέψουν να συμμετάσχει. Ωστόσο αυτός περιμένει στωικά τη σειρά του. Οι Ελλανοδίκες τον πλησιάζουν. Ο Αλέξανδρος χαμογελά. Στέκεται υπερήφανα μπροστά τους ως Έλλην, και αυτοί πράττουν το αυτονόητο. Επιβεβαιώνουν την Αργεία καταγωγή του και τον καλούν να αγωνισθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την επόμενη μέρα ο Αργεάδης Βασιλεύς παίρνει μέρος στο αγώνισμα δρόμου ενός σταδίου και τερματίζει δεύτερος, στον ίδιο χρόνο με τον πρώτο συναθλητή του. Περιχαρής και ικανοποιημένος επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, έχοντας κερδίσει αιώνια υστεροφημία, και δόξα για τη Μακεδονία (Ηροδότου Ιστορίαι, 5.22.1-5.22.2).

408/7 π.Χ.Ο Αρχέλαος (=αυτός που ηγείται του λαού) είναι λάτρης των τεχνών. Είχε την ευτυχία στο παρελθόν να φιλοξενήσει πλήθος καλλιτεχνών στην Μακεδονική αυλή. Κανείς όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τον τραγικό ποιητή που στέκεται τώρα απέναντι του. Ο Αρχέλαος κοιτάει το σωρό νομισμάτων που βρίσκεται στοιβαγμένος δίπλα στον θρόνο του. Όπως οι πρόγονοι του, έτσι και αυτός έχει κόψει νομίσματα τα οποία στην μία τους πλευρά φέρουν κεφαλή του ιδίου ή περικεφαλαία. Στην άλλη πλευρά αναγράφεται το δικό του όνομα, «ΑΡΧΕΛΑΟΣ», απεικονίζοντας έναν έφιππο άνδρα. Ωστόσο γνωρίζει καλά, ότι ο Αθηναίος τραγικός δεν επιδιώκει πλούτο. Του προσφέρει λοιπόν την μεγαλύτερη τιμή. Φιλοξενία στην Πέλλα, χώρο και ελευθερία να μεγαλουργήσει. Οι αυλικοί περιμένουν την απόκριση του ποιητή με κομμένη την ανάσα. Θα περάσουν μερικές στιγμές. Ο πάντα αυστηρός Ευριπίδης όμως, θα παραχωρήσει ένα μικρό χαμόγελο. Θα αποδεχθεί την πρόσκληση του βασιλιά και μέσα σε έναν μόλις χρόνο θα ολοκληρώσει τα δύο τελευταία μεγάλα του έργα, τον «Αρχέλαο» και τις «Βάκχες».

337 π.Χ.Ο Φίλιππος Β΄ (=φίλος των ίππων/αλόγων) βρίσκεται στην Κόρινθο. Αισθάνεται αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Νικητής σε ιππικούς αγώνες στην Ολυμπία και τους Δελφούς, έχει σίγουρα αποδείξει το σθένος και τη δύναμη του. Οι διπλωματικές και στρατιωτικές του νίκες είναι επίσης πολλές. Εδώ και καιρό εξασφάλισε συμμετοχή στο Ελληνικό Συνέδριο της Δελφικής Αμφικτυονίας, όταν απελευθέρωσε το μαντείο από τους Φωκείς. Πριν από ένα χρόνο το ίδιο το Συνέδριο προσέφυγε σε αυτόν και του έδωσε την ευκαιρία στη Χαιρώνεια να αποδείξει ξανά τις στρατηγικές του ικανότητες (Δημοσθένης, Περί Στεφάνου 18, 155).

Εκεί η καρδιά του ήταν ατσάλι. Μακεδόνες, Θεσσαλοί, Αργείοι και Αρκάδες αντιμετώπισαν τον συνασπισμένο στρατό των Αθηναίων και των Θηβαίων. Για ακόμα μια φορά, Έλληνες πολέμησαν Έλληνες. Όχι πια όμως. Τώρα ο Μακεδόνας βασιλιάς θέλει να πολεμήσει τον παλαιό αδυσώπητο εχθρό της ελευθερίας των Ελλήνων. Στο ιερό του Ποσειδώνα στην Ισθμία, ο Φίλιππος έχει μπροστά του απεσταλμένους από ολόκληρο τον Ελληνισμό. Η πανελλήνια ιδέα συνεπαίρνει το λόγο αλλά και την ψυχή του. Ο Αργεάδης βασιλιάς καλεί εδώ και τώρα για ίδρυση Κοινού Συνεδρίου των Ελλήνων. Προς μεγάλη του ικανοποίηση, το συνέδριο αποφασίζει για πανελλήνια εκστρατεία κατά των Περσών, και ανακηρύσσει τον ίδιο αρχιστράτηγο των Ελλήνων. Σκουπίζει τον ιδρώτα από το πρόσωπο του και ξεφυσάει. Οι μόχθοι του ανταμείφθηκαν.

343 π.Χ.Ο Αλέξανδρος Γ’ είναι μόλις 13 χρονών. Πριν από λίγες μέρες έφθασε στο Νυμφαίο της Μίεζας. Βρίσκεται μακριά από τους γονείς του αλλά δεν φοβάται. Μαζί του είναι ο πιστός του Ηφαιστίων και αρκετοί καλοί του φίλοι από την Πέλλα. Ξαφνικά οι συμμαθητές του παγώνουν και ο νεαρός Αλέξανδρος κοιτάει να δει τι είναι αυτό που τους τράβηξε την προσοχή. Οι γυμναστές φωνάζουν τους νέους να σιωπήσουν και αναγγέλλουν την άφιξη του νέου τους δασκάλου. Ο Αριστοτέλης (=άριστος + τέλος/σκοπός), από τα Στάγειρα της Χαλκιδικής, αντικρίζει για πρώτη φορά τον Αλέξανδρο.

335 π.Χ.Ο Αλέξανδρος Γ΄ είναι έτοιμος να αναχωρήσει για την Ασία. Έχει μόλις αφήσει πίσω του την Πέλλα όπου και αποχαιρέτησε θερμά τη μητέρα του. Τώρα περνάει τις αψίδες της ιερής πόλης της Μακεδονίας. Ο βασιλιάς καταφθάνει στις Αιγές, την παλιά πρωτεύουσα. Όπως προστάζει η παράδοση, λίγο πριν ξεκινήσει την εκστρατεία, επισκέπτεται το ανάθημα του Ηρακλέους στο παλάτι. Είναι νύχτα και επικρατεί σιγή. Οι στρατιώτες περιμένουν με δάδες τον βασιλιά τους να εξέλθει. Ο Αλέξανδρος κοιτάει το ανάθημα. Στην επιγραφή ο θεός αναφέρεται ως «Ηρακλής Πατρώος», μιας και οι Μακεδόνες βασιλείς ήταν Ηρακλείδες, δηλαδή απόγονοι του. Συνδέοντας τη μοίρα του με αυτή του Ημίθεου, σηκώνεται αποφασισμένος και βγαίνει έξω στους Εταίρους του για να μεταδώσει τη φλόγα του Ηρακλή. Η Περσική Αυτοκρατορία θα λογοδοτήσει για τις ύβρεις της κατά των θεών των Ελλήνων.

334 π.Χ. Ο Αλέξανδρος πατάει για πρώτη φορά την Ασία. Λίγες μέρες πριν, τα ελληνικά στρατεύματα πέρασαν τον Ελλήσποντο. Ο βασιλιάς βρίσκεται σε έναν μικρό λόφο δίπλα από εκεί που κάποτε στεκόταν η Τροία. Ο αέρας φυσάει δυνατός. Το βλέμμα του είναι στραμμένο προς την Ευρώπη και υπενθυμίζει στον εαυτό του την ιερότητα της εκστρατείας του. Παίρνει μια βαθιά ανάσα και γυρνάει αποφασισμένος προς το μνημείο που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. Δίπλα του, ο πιστός του φίλος Ηφαιστίων τον ακολουθεί. Με ευλάβεια ο Αλέξανδρος καταθέτει στεφάνι στον τάφο του Αχιλλέα και ο Ηφαιστίων στο μνήμα του Πατρόκλου. Οι παρευρισκόμενοι υπασπιστές του βασιλιά, συγκινημένοι, μιλούν για μία νέα Τρωική εκστρατεία. Κάποιοι μιλούν ακόμα και για ένα νέο έπος. Η πανελλήνια εκστρατεία του Αλεξάνδρου ξεκινά.

Ιούνιος, 334 π.Χ.Όλο το στράτευμα μιλάει για θρίαμβο επί των Περσών. Ο Αλέξανδρος, ο Μέγας, γνωρίζει ότι με τη νίκη τους στο Γρανικό τα Ελληνικά στρατεύματα άνοιξαν το δρόμο για την κατάκτηση της Περσικής αυτοκρατορίας. Έχει αποφασίσει να κάνει τα πάντα για να αξιοποιήσει αυτή τη νίκη. Για το σκοπό αυτό πριν από δυο μέρες διέταξε την κατασκευή 25 αγαλμάτων στο ιερό του Διός, στο Δίον της Μακεδονίας. Έναν για κάθε Εταίρο που έπεσε στη μάχη. Ωστόσο, ο βασιλιάς δεν περιορίζεται εκεί. Έχει μπροστά του μια ομάδα αγγελιοφόρων, έτοιμοι να αναχωρήσουν για την Αθήνα. Σκοπός τους η μεταφορά αναθήματος με 300 πανοπλίες Περσών, στην Ακρόπολη της πόλης. Ο ίδιος ο Αλέξανδρος γράφει την αναθηματική περιγραφή και την παραδίδει στα χέρια του πιο έμπιστου αγγελιοφόρου του. Ο αγγελιοφόρος διαβάζει δυνατά: «Ο Αλέξανδρος, γιος του Φιλίππου, και οι Έλληνες, εκτός των Λακεδαιμονίων, αφιερώνουν αυτές τις πανοπλίες, οι οποίες προέρχονται από τα λάφυρα των βαρβάρων που κατοικούν στην Ασία». Χαμογελάει γεμάτος περηφάνια για τον βασιλιά του, και αναχωρεί (Αρριανός, Ανάβασις 1.16.7).

Η Μακεδονία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της περήφανης ιστορίας μας, αρχαίας και νέας, αλλά και της πολιτικοοικονομικής δύναμης της σύγχρονης Ελλάδας. Δεν θα επιτρέψουμε την παράδοση της Μακεδονίας. Δεν θα αποποιηθούμε της κληρονομιάς μας και δεν θα αποδυναμώσουμε οικειοθελώς τη χώρα μας.


Η μόνη εθνική θέση είναι η αυστηρή και απόλυτη απαγόρευση οποιασδήποτε χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» και των παραγώγων του από τη γείτονα χώρα. Η μακεδονική ταυτότητα, ιστορία και συνείδηση είναι μονάχα και υπερήφανα Ελληνική. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα. Η παραμικρή παραχώρηση στα αυτονόητα εθνικά κυρίαρχα δικαιώματα μας αποτελεί τραγική εθνική ήττα. Το πολιτικό σύστημα οφείλει να υπακούσει στη βούληση των πολιτών.

Σταύρος Καλεντερίδης 
Πολιτικός επιστήμονας - διεθνολόγος/επικοινωνιολόγος

http://www.huffingtonpost.gr/entry/e-adiamfisveteta-ellenike-makedonike-istoria_gr_5a6f8232e4b0290826014b33?utm_hp_ref=gr-homepage

30/1/2018




 9.
Οι χάρτες που όρισαν τη «γεωγραφική Μακεδονία».

Ας εξετάσουμε πρωτίστως κάποιες επιχειρηματολογικές αφηγήσεις του δημοσίου διαλόγου σχετικά με το «συνετόν» του συμβιβασμού των Αθηνών εις μίαν ονομασία σύνθετη εμπεριέχουσα τον όρον «Μακεδονία». Η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων είναι πρωτίστως και ουσιαστικώς κρίσιμη, για τους εξής λόγους:

Πρώτον, ο όρος «Μακεδονία» per se αποτελεί τον κατ’ εξοχήν φορέα του σκοπιανού δήθεν αλυτρωτισμού. Εξ αυτού και μόνον θα χαλκευθεί η νομιμοποίησις της ανυπάρκτου εθνικώς «μακεδονικής ταυτότητος», ανυπάρκτου γλωσσολογικώς «μακεδονικής γλώσσης» και φυσικά της ανυπάρκτου νομοκανονολογικώς «ορθοδόξου μακεδονικής εκκλησίας».

Δεύτερον, σημειωτέον ότι η ιστορική Μακεδονία της αρχαιότητας αντιστοιχεί σχεδόν πλήρως στο τμήμα της ελληνικής επικράτειας στην βόρειο Ελλάδα. Η έννοια της «γεωγραφικής Μακεδονίας» αποτελεί σε μεγάλο βαθμό κατασκευή Ρώσων, Γερμανών και Βουλγάρων χαρτογράφων τον ύστερο 19ο αιώνα. Σε χάρτες των μέσων του 19ου αιώνος, όπως του Γάλλου χαρτογράφου Ami Boue (1847, Βλ. σχετ. Χάρτη), ο όρος Μακεδονία δεν περιλαμβάνει τα Σκόπια, αλλά μόνο το όριο Μοναστηρίου-Αχρίδας και φυσικά την γνωστή μας Μακεδονία στην ελληνική επικράτεια.


Χάρτης Εθνολογικός του Ami Boué (1847) .

Αντιθέτως σε χάρτες του ύστερου 19ου αιώνος δημιουργείται η «γεωγραφική Μακεδονία», η οποία σύμφωνα με μία διαστρεβλωτική αντίληψη μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους μοιράστηκε μεταξύ Ελλάδος, Σερβίας και Βουλγαρίας. Όμως δεν υφίστατο «Μακεδονία» ως διοικητική ή γεωγραφική ενότητα κατά την οθωμανική περίοδο. Επίσης εθνογραφικοί χάρτες, όπως αυτός του Γερμανού γεωγράφου Heinrich Kiepert (βλ. σχετ. Χάρτη), οι οποίοι έδειχναν υψηλά ποσοστά σλαβοφώνων, αποτελούσαν παραγγελία του βουλγαρικού εξαρχάτου στην Κωνσταντινούπολη.


Χάρτης των Βαλκανίων του Γερμανού γεωγράφου Heinrich Kiepert, 1882.

Δεν εξασφαλίζεται η ελληνική πλευρά

Τρίτον, τα ζητήματα της απαλοιφής από το Σύνταγμα των Σκοπίων των δήθεν «αλυτρωτικών» επιταγών του, δια της απαλοιφής των αντιστοίχων άρθρων, δεν αποτελούν, κατά κανένα τρόπο, εξασφάλιση για την ελληνική πλευρά. Ασφαλώς ένα κράτος έχει το απόλυτον δικαίωμα να δημιουργεί, αλλά και να αναθεωρεί τον συνταγματικό του χάρτη κατά: i) τα εθνικά του συμφέροντα, ii) τα ιδεολογικά του ζητούμενα και iii) τα πολιτικά και iv) τα γεωστρατηγικά του προτάγματα, όπως αυτό τα αξιολογεί.

Εάν, συνεπώς, το σκοπιανό πολυεθνοτικό (αλβανο-σλαβο-ρομανικό) μόρφωμα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με σύνθετη ονομασία εμπεριέχουσα τον όρο «Μακεδονία» δεν θα έχει κανένα λόγο να μην τροποποιήσει εκ νέου το Σύνταγμά του προς την προϋπάρξασα δήθεν «αλυτρωτική» κατεύθυνση. Είναι λοιπόν φενάκη η διατυμπανιζομένη, από τους υποστηρικτές της υπάρξεως του όρου «Μακεδονία» στην «λύση» του ονοματολογικού, «διασφάλιση του αποκλεισμού των αλυτρωτικών διατάξεων από το νέο Σύνταγμα των Σκοπίων».

Έχει εισέτι υποστηριχθεί ότι εάν δεν καταλήξομε σε «σύνθετη ονομασία» (…με τον όρο «-Μακεδονία» άραγε εννοούν οι υποστηρίζοντες «λυσιν»;) τότε δεν θα υπάρξει «λύσις». Μα, αυτό ποιόν απειλεί; Την Ελλάδα ή τα Σκόπια τα οποία επείγονται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ; Ας λάβουμε επίσης υπόψη την προ εβδομάδος προειδοποίηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ προς την Σκοπιανή κυβέρνηση, η οποία αποκλείει την εισδοχή του κρατιδίου εις το ΝΑΤΟ με την συνταγματική των ονομασία. Και αυτά συμβαίνουν ενώ τα Σκόπια απαιτούν τον σφετερισμό της εθνικής ελληνικής ταυτότητος, της ελληνικής αυτοσυνειδησίας και της ελληνικής ιστορίας και μάλιστα με την επίσημη συναίνεση της…Ελλάδος;

Προτείνουν «καθρεφτάκια»

Και μας προτείνουν…«καθρεφτάκια και χάντρες για ιθαγενείς» προσφέροντάς μας την αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου των και κάποιων οδών της πρωτευούσης των; Ο κος Μητσοτάκης είχε απόλυτο δίκαιο όταν ανέφερε προχθές ότι : «δεν θα διακινδυνεύσω τον διχασμό των Ελλήνων για να διαφυλάξω την ενότητα των Σκοπιανών». Μόνο που θα πρέπει να προχωρήσει θαρραλέα και στην αποκήρυξη του όρου «Μακεδονία» από την προερχομένη εκ του, επικινδύνως συγχροτιζομένου μετά του κου Σόρος και παταγωδώς αποτυχόντος επί 25ετίαν, «διαμεσολαβητού» του ΟΗΕ και να απαιτήσει την άμεση απομάκρυνση και αντικατάστασή του.

Τότε θα ευεργετούσε πρωτίστως το έθνος μας και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του πολυεθνοτικού κρατιδίου των Σκοπίων και δευτερευόντως την μεγάλη παράταξη της οποίας επιδιώκει να ηγηθεί. Υπό το κράτος της εκφράσεως της λαϊκής βουλήσεως από το Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αλλά και του επομένου των Αθηνών, εις το Σύνταγμα, στις 4 Φεβρουαρίου, είναι αδύνατον η «μυστική διπλωματία» των Αθηνών να επιτρέψει εις τα πολιτικά κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να «αυτοκτονήσουν» πολιτικώς. Άρα «λύσις» του προαναφερθέντος τύπου δεν νομίζω ότι θα υπάρξει.

Γιατί «Κεντροβαλκανική Δημοκρατία»

Επιμένω εδώ και πολύ καιρό, στην σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes, «Κεντροβαλκανική Δημοκρατία», διότι όλες οι άλλες δεν ανταποκρίνονται στην ιστορική πραγματικότητα, πράγμα που θα καταλήξει προϊόντος του χρόνου, όχι μόνον εις βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων, αλλά και εις βάρος των κρατικών συμφερόντων και του ιδίου του κρατιδίου των Σκοπίων.

Και αυτό διότι οι ισορροπίες στην Βαλκανική, από τούδε και εις το εξής, θα είναι άκρως επισφαλείς με πρώτα θύματα, εκείνα τα πολυεθνικά μορφώματα τα οποία δεν έχουν και δεν μπορούν να αποδείξουν βαθύτατες εθνικές ταυτότητες οι οποίες να αποτελούν κοινή εθνική συνείδηση και πεποίθηση του μωσαϊκού των λαών που τα συνιστούν. Επίσης η ονομασία «Κεντροβαλκανική Δημοκρατία» δεν διαγράφει ούτε καταπνίγει κάποια εθνοπολιτισμική ή γλωσσική ταυτότητα των συνιστωσών εθνοτήτων του κρατιδίου.


Εις τα ταξιδιωτικά έγγραφα των κεντροβαλκανίων πολιτών, η κάθε εθνότης θα μπορεί να αναφέρει την ταυτότητά της: Π.χ. ο εθνοτικώς αλβανογενής, θα μπορεί να αναφέρει:«Εθνικότης αλβανική», ο εθνοτικώς Σλάβος αντιστοίχως: «Εθνικότης σλαβική», ο εθνοτικώς Έλλην: «Εθνικότης ελληνική», κ.τ.λ. Επίσης το ίδιο το ΝΑΤΟ θα ήταν απολύτως ικανοποιημένο όταν στον κατάλογο των μελών του εγένετο εμφανές δια της ονομασίας αυτής, ότι ασκεί επιρροήν εις την κεντρική βαλκανική! Άρα, όλοι θα ήσαν ικανοποιημένοι.

  Ιωάννης Μάζης 

https://slpress.gr/ethnika/oi-xartes-pou-orisan-ti-geografiki-makedonia/

28/1/2018






Thousands of people participate in the rally for the Macedonia naming dispute, Thessaloniki, Greece, 21 January 2018. The Macedonia name dispute is a political dispute between Greece and FYROM. Greece opposes the use of the name “Macedonia” by the FYROM. Millions of Greeks identify themselves as Macedonians, unrelated to the Slavic people who are associated with the Former Yugoslavian Republic of Macedonia. Greece further objects to the use of the term “Macedonian” for the neighboring country’s largest ethnic group and its language. EPA, NIKOS ARVANITIDIS JANUARY 30, 2018 

10.
  Τι Makedonija, τι Μακεδονία:
Τι πάνε πάλι να επιβάλουν στην Ελλάδα ημέτεροι και υμέτεροι.

Κατ’ αρχήν διερωτώμαι και ερωτώ: έχοντας υπόψη ότι από το 1992 το «κρατικό» συνονθύλευμα των Σκοπίων προσωρινά λέγεται πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), δηλαδή περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» και έχοντας επίσης υπόψη ότι, όπως «αποκαλύπτει» για να εντυπωσιάσει τους ανίδεους αναγνώστες η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Kontra News, η βασική πρόταση του φιλοσκοπιανού Νίμιτς για οριστική ονομασία των Σκοπίων είναι Novamakedònija.

Είναι λέξη που περιέχει πάλι τον όρο «Μακεδονία», όπως άλλωστε περιέχουν τον ίδιο όρο και όλες οι άλλες «προτάσεις» του ιδίου, (ας σημειωθεί πως ο πονηρός «διαμεσολαβητής» προτείνει τη σύνθετη λέξη Novamakedonija σαν να θέλει πει ότι ο όρος «Μακεδονία» είναι γραμμένος με το «μ» μικρό και επιπλέον στα σλάβικα,  υπονοώντας πως με αυτόν τον τρόπο «χάνεται» η έννοια της ελληνικής Μακεδονίας, οπότε οι Σκοπιανοί δεν κλέβουν από τους Έλληνες κανένα δικό τους όνομα και οι Έλληνες δεν πρέπει να κάνουν φασαρίες), υπάρχει κάποια διαφορά ανάμεσα στις δυο ονομασίες; Μπορεί λογικά κανείς να βεβαιώσει πως υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ των δυο όρων; Νομίζω πως θα μπορούσαμε να πούμε ότι και υπάρχει και δεν υπάρχει, όσο παράλογο κι αν φαίνεται αυτό.

Πρώτη απάντηση: δεν υπάρχει διαφορά. Και ναι, το ότι φαρισαϊκά προτείνεται ένα όνομα στα σλάβικα, «Makedònija», πρόκειται αλήθεια για όνομα που διαφέρει από το ελληνικό «Μακεδονία»; Μπορούμε να πούμε ότι Makedònija δεν είναι Μακεδονία; Με κανέναν τρόπο. Ουδεμία διαφορά. Το ένα όνομα είναι η ακριβής μετάφραση του άλλου ονόματος στην άλλη γλώσσα. Δεύτερη απάντηση: υπάρχει διαφορά. Και μάλλον τεράστια και ανυπολόγιστων συνεπειών, διότι: α) το Makedònija της σημερινής fYROM συνεχίζει να είναι «προσωρινό» και δεν οδηγεί πουθενά – έστω κι αν διατηρείται τώρα 25 χρόνια και έστω κι αν οι Σκοπιανοί, παραβιάζοντας τις Συμφωνίες, το μετέτρεψαν σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σφετερίζοντας ό, τι είναι μακεδονικό χωρίς η Ελλάδα να κάνει το παραμικρό για να το καταγγείλει και αποτρέψει – ενώ: β)  το Novamakedonija (που οι Σκοπιανοί κάλλιστα θα μπορούν να μετατρέψουν στο καλύτερα προσδιοριστικό  Nova Makedonija με ό, τι αυτό συνεπάγεται) εάν γίνει δεκτό από Ελλάδα και θεσπιστεί, θα είναι «οριστικό», για τους πάντες (ή erga omnes, όπως αρέσκονται να το λένε latinorum!), και ιδίως για την ελληνική Μακεδονία των 2500 χρόνων θα είναι μια βόμβα μεγατόνων.

Για το Βασίλειο των Αθηνών θα είναι μάλλον κάτι το φυσιολογικό: επιτέλους η ποθητή λύση! Βέβαια, για τους Σλάβους Βούλγαρους των Σκοπίων (δεν αληθεύει πως η Βούλγαροι χορηγούν βουλγάρικα διαβατήρια σε Σκοπιανούς που τα δέχονται πάλι με τον πονηρό σκοπό να «μπουν» από τη μικρή πόρτα στην ΕΕ;)  θα είναι ένας «τίτλος αριστοκρατίας» μεγίστου βαθμού και τίποτα δεν αποκλείει αργότερα τον πειρασμό του «κράτους των Makedonskij που σημαίνει Μακεδόνες» (και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει!) να απαιτήσει να πάψουν οι αυτόχθονες Έλληνες Μακεδόνες να ονομάζονται Μακεδόνες γιατί οι «αληθινοί Μακεδόνες» είναι οι Makedònskij διότι η αληθινή Μακεδονία είναι το Κράτος της  (Nova)Makedonija!! Και όπως ξέρουμε (αλλά στρουθοκαμηλίζουμε), ό, τι είναι «Μακεδονία» μονοπωλείται διεθνώς αποκλειστικά από τη ΧΩΡΑ, που ως κρατική υπόσταση  ονομάζεται Μακεδονία και όχι βέβαια από μια ΕΠΑΡΧΙΑ που λέγεται «Μακεδονία» και βρίσκεται σε μια άλλη χώρα.

Κατά τα άλλα, δεν χρειάζεται κανένας εκφρασμένος «αλυτρωτισμός» και «διεκδίκηση εδαφών»: αρκεί μια απλή αλλαγή του ονόματος, το  οποίο  εμπεριέχει από μόνο του την έννοια  του αλυτρωτισμού!  Αλλάζουμε το όνομα από fYROM σε Nova Makedonija και αυτομάτως μέσα στο «Makedonija» προϋπάρχει και ζει ο αλυτρωτισμός, έστω κι αν αλλάξουν όσα άρθρα θέλουμε του Συντάγματος.

Η άρση κάθε αλυτρωτισμού, όπως τώρα όλοι μασουλάν τη λέξη με ύφος παντογνώστη βιβλικής σοφίας, είναι στενά συνδεδεμένη με την ονομασία. Και το όνομα Makedònija στα χέρια των Σλάβων Σκοπιανών είναι το βασικό ατού αλυτρωτισμού, το μεγάλο κλειδί παντός είδους «μακεδονισμού»: για τα Σκόπια το «Μακεδονία», Makedònija,  σημαίνει μόνο αλυτρωτισμός, και το αντίθετο. Μεγάλο λάθος λοιπόν διαπράττουν όσοι Έλληνες διαχειρίζονται πολιτικά θέματα και διαχωρίζουν την «αξία» και τον «δυναμισμό» των δυο λέξεων πιστεύοντας – δεν θα έλεγα «με αφέλεια», αλλά «με μωρία» – ότι το «Μακεδονία» ή Makedonija μπορεί να στέκεται χώρια από το «αλυτρωτισμός» και «διεκδίκηση» – και τελικά ούτε γάτα ούτε ζημιά! Εάν ζητάμε να εξαφανιστούν από τα Σκόπια όλα όσα «μιλούν» για αλυτρωτισμό, τότε πρέπει να ζητάμε επίσης να εξαφανιστεί από τα Σκόπια και το όνομα «Μακεδονία», ή «Makedonija» στα σλάβικα, ένα και αυτό, κάτι που ab initio δεν τους ανήκει.

Και δυστυχώς για την Ελληνική Μακεδονία αλλά και για όλη την Ελλάδα, στην Βουλή η κομματική πλειοψηφία (Σύριζα, ΝΔ, πρώην ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) φαίνεται να ευνοεί την «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό με χρήση έναντι όλων» επιμελώς αποφεύγοντας να προσθέσουν «με τον όρο Μακεδονία», ακριβώς όπως προτείνει ο Νίμιτς στις πολλές του «παραλλαγές»!

Δεν το λένε όμως δημόσια, το κρύβουν (δεν το άκουσα ποτέ!), γιατί γνωρίζουν πως αν το έλεγαν δημόσια και ο κόσμος το άκουγε από το στόμα τους, η πολιτική σταδιοδρομία τους θα τελείωνε πάραυτα. Ωστόσο η υποκρισία περισσεύει διότι ο κρυμμένος «όρος Μακεδονία» βρίσκεται μέσα στη σκέψη τους, μάλλον για να εμφανιστεί την τελευταία στιγμή πριν από την υπογραφή της «συμφωνίας λύσης».

Γι’ αυτό άλλωστε όλοι οι κομματικοί παράγοντες είναι εναντίον και του δημοψηφίσματος που διακηρύττει το απόλυτο αντίθετο. Μένει να δει κανείς τους κρυφούς λόγους που ωθούν αυτά τα «ελληνικά» κόμματα σε μια απόφαση σαν κι αυτή: «μακεδονοκτόνος».

Επομένως για την Ελλάδα το να δεχθεί μια άκρως ζημιογόνα λύση για την ονομασία των Σκοπίων υποχωρώντας στο θέμα της ύπαρξης του όρου «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε γλώσσα, νομίζω πως δεν είναι καθόλου έξυπνο και αν δεν το «πληρώσουν» οι ίδιοι εκείνοι που το δέχτηκαν, θα το πληρώσουν τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους.

Πάντως όλη ετούτη η ξαφνική, δήθεν αναπότρεπτη «ιστορία», και υστερία, που προέκυψε, όλη αυτή η εξαιρετικά ύποπτη, και θα έλεγα περισσότερο: ένοχη, βιασύνη να «τακτοποιηθεί» άρον άρον, με επείγουσες διαδικασίες (κατά κάποιον τρόπο σαν να λέμε: «μου βάζουν τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι») μια άλυτη υπόθεση εικοσιπενταετίας και, το κυριότερο, όλο αυτό το αλαλούμ να «γεννάει» την πεζή και μονότονη επανάληψη των προτάσεων της παλιάς σύνθετης ονομασίας και προπαντός του όρου «Μακεδονία» χωρίς να αλλάξει απολύτως τίποτα – μου φαίνεται πως είναι πολύ κακό σημάδι για την Ελλάδα, ανέκαθεν συνηθισμένη στις υποχωρήσεις, στα φοβικά σύνδρομα (βλ. η ελληνική ΑΟΖ), στην έλλειψη αυτοπεποίθησης, στην ακραία, παρανοϊκή αλλά αληθινή εκχώρηση δικαιωμάτων και δικαίων σε όσους δεν έχουν δικαιώματα και δίκαια, και τελικά στην βαθιά αδυναμία να ορθώσει το ανάστημά της ό,τι και αν μπορούσε να γίνει (που συνήθως δεν γίνεται απολύτως τίποτα!).

Πιστεύω πως είναι τελείως και τραγικά απλοϊκή η οποιαδήποτε πεποίθηση στην Ελλάδα πως αυτοί οι βόρειοι γείτονες της, εάν τους γίνει η χάρη να σφετεριστούν το όνομα των 2500 χιλιάδων χρόνων που έχει η Μακεδονία μόνο και μόνο γιατί αυτοί το χρησιμοποιούν κλεψίτυπα αυτά τα τελευταία 70 χρόνια: – θα «κάτσουν στ’ αυγά τους», δεν θα εμφανίσουν ποικιλοτρόπως αλυτρωτισμούς και διεκδικήσεις, – θα πάψουν να κρατάν και να διατρανώνουν τα ελληνικά μακεδονικά σύμβολα, – θα πάψουν να θέλουν να λέγονται  και να λένε σε όλη τη γη ότι είναι οι μοναδικοί, γνήσιοι Makedonskij, δηλαδή Μακεδόνες, στην μόνη και γνήσια «μακεδονική γλώσσα» τους, – θα πάψουν να «διδάσκουν» στα σχολεία παντός επιπέδου την makedonskij, μακεδονική τους ιστορία, λογοτεχνία, πολιτική, γλωσσολογία, «πολιτισμό», κλπ. – θα σταματήσουν να θέλουν τα προϊόντα τους να λέγονται «Made in Makedonija», – θα…θα…θα…και…και…και…!

Και συνεπώς: – θα δεχθούν ότι είναι ένας λαός ως το μεδούλι Σλαβικός, καραμπινάτοι Σλάβοι, – θα δεχθούν ότι η γλώσσα τους είναι σλαβο-βουλγάρικη (και αυτό κανείς, μα κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να το διαψεύσει), – θα δεχθούν να μην διδάσκονται πια σε παιδιά, νέους και μεγάλους ότι αυτοί είναι οι μόνοι, «πρωτότυποι» Μακεδόνες», – θα δεχθούν να θεωρείται η ταυτότητά τους σλάβικη και όχι «μακεδονική», – θα θελήσουν να αφαιρέσουν, όχι μόνο στο κέντρο των Σκοπίων, αλλά παντού στην επικράτειά τους, όλα τα μακεδονικά σύμβολα και τις μακεδονικές αναφορές, και μαζί με όλα αυτά και πολλά άλλα ανάλογα: – θα εξαφανίσουν από Σύνταγμα και νόμους και κανονισμούς και βιβλία και τηλεόραση/ραδιόφωνο τα πάντα που αφορούν επεμβατισμούς σε ελληνικά εδάφη, επιδιώξεις για «σκλαβωμένους Makedonskij (Μακεδόνες)», χάρτες κατακτήσεων και ιδιοκτησίας της «μεγάλης Μakedonija» που φτάνει έως τη Λάρισα και την Ήπειρο και το Αιγαίο.

Έτσι όπως βαίνει η «υπόθεση», εάν τα Σκόπια πετύχουν να δεχθεί η Ελλάδα την, ή μήπως: «να επιβληθεί στην Ελλάδα» η  «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και παρουσία του όρου ‘Μακεδονία’» (μια έκφραση απόλυτα παραπλανητική αν όχι εγκληματική), και οι Έλληνες πολιτικοί μας την παρουσιάζουν σαν να είναι το nec plus ultra του τέλειου και επιτέλους(!) της «λύσης», ένα είδος «όποιας λύσης».

Είναι αναμφισβήτητα  σίγουρο πως τίποτα απ’ όλα τα παραπάνω δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι Σκοπιανοί, α! συγγνώμη, οι ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ! Και ποιος ξέρει; Μπορεί και να απαιτήσουν από την Ελλάδα να επιστρέψει σε αυτούς όσα μακεδονικά υπάρχουν σε Βεργίνα και Πέλλα κατηγορώντας την ότι τα έκλεψε και ανήκουν σε αυτούς που είναι οι αληθινοί «Μακεδόνες» και όχι στους «γιαλαντζί» της ελληνικής Μακεδονίας! Οι προηγούμενες απόπειρες θέσπισης ενός «μακεδονισμού» στη περιοχή των Σκοπίων που θα αναβάθμιζε εθνοτικά και ποιοτικά αυτόν τον κατ’ εξοχήν σλαβικό πληθυσμιακό χώρο σχεδόν μηδαμινού ιστορικο-πολιτισμικού εκτοπίσματος, έμειναν σε επίπεδο άκαρπων επιδιώξεων.

Τώρα με τον αναστημένο ανιστόρητο και πείσμωνα Νίμιτς, προσκολλημένο στις παλιές του εκβιαστικές για την Ελλάδα συνταγές, και με την επίσης αδικαιολόγητα πείσμωνα «επίσημη» Ελλάδα σε γεωγραφικούς προσδιορισμούς ανύπαρκτης οντότητας που μόνο τα σκοπιανά συμφέροντα εξυπηρετούν χαρίζοντας σε αυτά βάσιμα ιδεολογικά πατήματα, ενώ ουσιωδώς βλάπτουν τα ελληνικά, φοβάμαι μήπως η «λύση» έχει μπει σε ένα αυλάκι γενικά απίστευτης τοξικότητας και ειδικά απαξίωσης της ελληνικής Μακεδονίας.

Κανένας δεν αμφισβητεί ότι ένα μέρος (το νότιο) του κρατιδίου των Σκοπίων βρίσκεται στη  βόρεια ζώνη της αρχαίας Μακεδονίας. Εκείνο όμως που κανένας δεν θέλει να καταλάβει, μαζί και οι Έλληνες, αλλά πολύ περισσότερο (of course!)  οι Σκοπιανοί, είναι το αναμφισβήτητο γεγονός της οριστικής και αμετάκλητης αλλοίωσης αυτού του πρώην βόρειου κομματιού της ελληνικής αρχαίας Μακεδονίας το οποίο σταδιακά και αναπόφευκτα, όλο και βαθύτερα  μέσα στον χρόνο απώλεσε οιονδήποτε «ελληνικό μακεδονικό χαρακτηριστικό»  και απέκτησε αναγνωρίσιμη, αναγνωρισμένη και εκτεταμένη σλαβική φυσιογνωμία: Εν συντομία: μια ολοκληρωμένη σλαβική ταυτότητα, άρρηκτα βασισμένη πάνω στα σλαβικά γλωσσολογικά στοιχεία της κυριλλικής ανάγνωσης – φυσική συνέπεια της ογκώδους φυλετικής σλαβικής  διείσδυσης και αντίληψης που κυριολεκτικά «άλλαξε τα φώτα» και διέλυσε ό, τι «ελληνικό μακεδονικό» θα μπορούσε και είχε απομείνει στη περιοχή από τον 7ο αιώνα μ.Χ. και μετά. Και για το αληθές του λόγου: τίποτα το σημαντικό ελληνικό(μακεδονικό) δεν βρίσκεται στην επικράτεια των Σκοπίων!

Μήπως δεν είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο που οι Σκοπιανοί γέμισαν με μοντέρνα «μακεδονικά» καραγκιοζλίκια τους δρόμους και τις πλατείες τους σαν αντιστάθμισμα για το απόλυτο «μακεδονικό» κενό που υπάρχει στη χώρα τους; Είναι λοιπόν μεγά λάθος, μιλώντας για «Μακεδονία», να τοποθετούμε ως επί το πλείστον την σημερινή Μακεδονία μέσα στα πλαίσια της αρχαίας γεωγραφικής Μακεδονίας.

Η έννοια της Μακεδονίας είναι κυρίως πολιτιστική και γλωσσολογική διότι μετά από τον 7ο μ.Χ. αιώνα η γεωγραφική  ελληνική Μακεδονία έπαψε να υπάρχει στα εδάφη όπου οι σλαβικές φυλές είχαν εγκατασταθεί και εγκαταστήσει μια κυριαρχία μέσα στην οποία τίποτα δεν υπήρχε από αρχαίο ελληνικό κόσμο. Έτσι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως στην νότια περιοχή της σύγχρονης πρώην Γιουγκοσλαβίας, ονόματι Βαρντάρσκα, το συνολικό τοπίο άρδην άλλαξε: ό, τι κι αν είχε μείνει το αρχαίο ελληνικό μακεδονικό εξαφανίστηκε ολοσχερώς και επικράτησε κατά κράτος το σλαβικό στοιχείο με δική του γλώσσα, ιστορία, παραδόσεις, κοινωνία, ανθρωπολογία – τέλος πάντων «μοίρα».

Γι’ αυτό δεν νομίζω να έχει πια κάποια έννοια να μιλάμε, όπως τελείως άστοχα και ασυλλόγιστα λέει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, για ένα 50% ελληνική Μακεδονία, ένα 35% «σκοπιανή», ένα 5% βουλγάρικη και ποιος ξέρει τί ακόμη! Εκτός του ότι εν σχέση με την αρχαία Μακεδονία η σημερινή ελληνική είναι τουλάχιστον το 65% και η «σλαβική» το 30%, κανείς δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι όλο αυτό το δήθεν «σκοπιανό μακεδονικό» 30% είναι τώρα 1400 χρόνια που έπαψε να είναι Μακεδονία ακριβώς γιατί έγινε Νότια Σλάβια, και εάν πάλι εμφανίστηκε εκεί το όνομα Μακεδονία και «οριοθετήθηκε» ήταν μόνο μετά που ο Τίτο το τράβηξε έξω από το χρονοντούλαπο για τους λόγους που όλοι ξέρουμε και για εκείνους που η ελληνική πλευρά τότε και  ποτέ μετά δεν καταπολέμησε αφήνοντας εγκληματικά να παγιωθούν και να γίνουν συνείδηση και αξίωση, έστω και παράνομη.

Σήμερα ωστόσο – και κόντρα σε αυτή τη συνειδησιακή αντίληψη –  δεν παύει να μπορεί να ειπωθεί χωρίς κανέναν ενδοιασμό και με πάσα βεβαιότητα πως δεν υπάρχει πια κανένας γεωγραφικός μακεδονικός προσδιορισμός στον γεωγραφικό χώρο των Σκοπίων και ούτε βέβαια μπορούμε να «εφαρμόσουμε» σήμερα γεωγραφικά (δηλαδή από τον 8ο αιώνα μ.Χ. και μετά) εκείνο που υπήρχε στην εποχή της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας   Θα ήταν ο τέλειος παραλογισμός! Και έναν τέτοιο παραλογισμό συνεχίζει η ελληνική πλευρά να «θρέφει» και να υποστηρίζει.

Ίσως και γι’ αυτό τελευταία ο υπουργός εξωτερικών Κοτζιάς σχεδόν εκθειάζοντας (ακόμη βέβαια χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα να τον δικαιώνει) το έργο του: «Με την εξωτερική μας πολιτική βάζουμε τέλος στους αλυτρωτισμούς», θέλησε να ρίξει μερικά βέλη στους «παλιούς», μήπως και εξορκίσει την συμπεριφορά της τωρινής ευθύνης: «Με την αδράνεια τους άφησαν να κτίζονται αλυτρωτικοί Μεγαλέξανδροι», σάμπως με τον όρο «Μακεδονία» που ο ίδιος προκρίνει δεν «κτίζονται Μεγαλέξανδροι»! Το βλέπουμε στα φαιδρά Σκόπια. Να δούμε στη συνέχεια εάν όλο το κεφάλαιο που μάζεψε με τη στάση του στο Κυπριακό θα το σπαταλήσει ή όχι  με το Μακεδονικό.

Τώρα, εάν αυτοί οι «Μεγαλέξανδροι» που λέει ο υπουργός οι Έλληνες πολιτικοί πιστεύουν πως δεν θα υπάρξουν πια μόνο και μόνο γιατί ο άλλος πονηρός, ο Ζάεφ, είπε ότι θα μετονομάσει έναν αυτοκινητόδρομο και ένα αεροδρόμιο (όπως λένε: «κάτι τρέχει στα γύφτικα) και ο Έλληνας πρωθυπουργός βιάστηκε να του το «ανταποδώσει» δηλώνοντας πόσο πολύ τον ικανοποίησε (με τόσο λίγο ικανοποιούνται αυτοί οι κυβερνήτες), η ελληνική αντίδραση δείχνει αν μη τι άλλο ασυγχώρητη αφέλεια και λανθασμένη στάθμιση της όλης κατάστασης, όταν ο Ζάεφ ούτε λίγο ούτε πολύ λέει πως αυτές οι δυο «κινήσεις» του αποδεικνύουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές αξιώσεις!! Ανεκδιήγητο και προοριζόμενο μόνο σε υπανάπτυκτους!

Ο Ζάεφ απέρριψε ήδη το «Makedonija-Skopije», διότι εμφανώς αυτή η ονομασία περιορίζει γεωγραφικά τις εδαφικές ορέξεις και επιδιώξεις των Σκοπιανών: μια «Μακεδονία» στον στενό κύκλο των Σκοπίων! Δεν συμφέρει.  Απ‘ την άλλη, παραδέχεται πως το θέμα της αλλαγής του Συντάγματος είναι πολύ δύσκολο, μάλλον γιατί του είναι αδύνατο να «πείσει» την Βουλή να το κάνει. Φανερά ο Ζάεφ εξαρτάται και από την αντιπολίτευση και από μέρος της ίδιας του της κομματικής παράταξης. Οπότε «παίζει» περισσότερο πάνω στην πολιτική υποχώρησης της Ελλάδας.

Μεγάλα εθνικιστικά φανατικά ρεύματα κυριαρχούν στη χώρα των Σκοπίων, καρπός μιας εικοσιπενταετίας πλύσης εγκεφάλου και συνείδησης και κρυφής πειθούς των σκοπιανών κυβερνήσεων και διαφόρων άλλων αρχών. Έτσι – όπως δείχνουν οι απαντήσεις σε αιφνίδιες ερωτήσεις δημοσιογράφων στους δρόμους της πρωτεύουσας – αυτοί οι Σκοπιανοί φαίνονται πεπεισμένοι  πως είναι οι μόνοι αυθεντικοί Μακεδόνες στο κόσμο, όσο παράλογο και εξωφρενικό να μοιάζει! Και καθόλου έτοιμοι να δεχθούν οποιαδήποτε αλλαγή στην ονομασία και την «ταυτότητα» τους. Δεν τους νοιάζει η γελοιότητά τους! Ούτε καν αντιλαμβάνονται πόσο γελοίοι είναι όταν σε πολύ ωραία σλάβικα βουλγάρικα λένε πως «είναι και θα είναι Μακεδόνες»! Τους έκαναν makedonskij robot. Και σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα για αλλαγές τέτοιου είδους οι πιθανότητες καταψήφισής τους είναι μεγάλες.

Ο βομβαρδισμός ταυτότητας που έχουν υποστεί δυο και τρεις γενιές συγκρότησε έναν εθνικισμό χειρίστης ποιότητας, υπερφανατικού  και ανυπάκουης εμβέλειας, όταν περίπου 70% του πληθυσμού δηλώνει αμετάκλητα «μακεδόνας», όσο βλακώδες κι αν φαίνεται! Και δείχνει πως δεν έχει καμία διάθεση να καταλάβει το λάθος του! ¨Όλα αυτά σημαίνουν πως η θέση των Σκοπιανών, πεισματικά αγκιστρωμένη σε παρακαταθήκες η απώλεια των οποίων θα ρίξει τον πληθυσμό στην πιο έντονη φυλετική ανυποληψία, σε κανέναν Ζάεφ δεν επιτρέπει κάποιο συνετό και εφικτό «άνοιγμα» προς την Ελλάδα και ουσιαστικές παραχωρήσεις για την ιστορική αλήθεια, όσο κι αν οι Έλληνες πολιτικοί κάνουν πως δεν το ξέρουν. Είναι δηλαδή σαν να λέμε ότι πάλι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε εκείνη την επιθυμητή «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ (!)ΑΠΟΔΟΧΗΣ» που συνηθίζουν να λένε οι παπαγάλοι.

Στην Ιταλία λέμε: cornuto e mazziato, δηλαδή «κερατωμένος και δαρμένος». Υπέρ των Σκοπίων εμφανίζεται μετά και ο «διαμεσολαβητής» Νίμιτς ο οποίος όχι μόνο προτείνει ονομασίες όπου δεσπόζει αμετακίνητος ο ελληνικός όρος «Μακεδονία»(έστω και: Makedonija) και σε καμία απ’ αυτές δεν υπάρχει κάτι που να αναφέρεται σε σλαβική υπόσταση(!), αλλά και επιπλέον, τελευταία εκφράζεται ανεπίτρεπτα με τρόπους που ουδόλως συνάδουν με την αμεροληψία και αντικειμενικότητα που πρέπει να διαθέτει ένας διαμεσολαβητής που σέβεται τον εαυτό του.

Το να λέει, αυτός ο παρωχημένος πλέον Αμερικανός γέροντας «διπλωμάτης» (σίγουρα συνδυάζοντάς το με τις πέντε προτάσεις ονομασίας του): «έχουν πολύ ισχυρή ταυτότητα εδώ και πολλά χρόνια» (οι Σκοπιανοί) και «η ταυτότητα των ανθρώπων είναι ασφαλής» επιβεβαιώνοντας πως οι προτάσεις του «περισσότερο ενισχύουν παρά πλήττουν την ταυτότητα» (των Σκοπιανών), ολοκάθαρα δεν είναι τίποτα άλλο παρά σαν να λέει: «Σκοπιανοί, είμαι με το μέρος σας, είμαι κατά της Ελλάδας και ό,τι λέω το λέω για να σας βοηθήσω, αρχίζοντας από τις προτάσεις μου»! Μη ξεχνάμε άλλωστε πως ο Νίμιτς είναι τώρα 25 χρόνια που δεν άλλαξε θέση: πάντα οι ίδιες ή ανάλογες προτάσεις. Πάντα με το «Μακεδονία» ως εθνικό πρόσημο του κράτους των Σλάβων Σκοπιανών.

Ο πιο αποτυχημένος διαμεσολαβητής της ιστορίας. Δεν ξέρω τί συμβαίνει και η Ελλάδα, με όλα αυτά τα «τερτίπια» του Νίμιτς, συνεχίζει ακόμη να τον αποδέχεται και να δέχεται να συζητά μαζί του. Πώς την ονομάζουν αυτή τη συμπεριφορά οι Έλληνες πολιτικοί; Όπως τους συμφέρει, φυσικά, αλλά ίσως και  προπαντός όπως συμφέρει σε εκείνους που «σπρώχνουν» τόσο επιτακτικά ώστε – για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας – μια σλάβικη χώρα να ονομαστεί με ένα ελληνικό όνομα! Όνειδος!

Βέβαια τα παραδείγματα της Βρετάνης/Μεγάλης Βρετανίας και Αυστρίας/Νέας Γερμανίας και το μέγεθος των τότε εναντιωμένων κυβερνητών σε Γαλλία και Γερμανία δεν μπορούν να συγκριθούν με ό, τι παρουσιάζει σήμερα η Ελλάδα. Συνεπώς είναι τοις πάσι φανερό ότι ο Νίμιτς δεν είναι εδώ για να «λύσει το πρόβλημα», αλλά για να αποδειχθεί ο ίδιος μέρος του προβλήματος. Και οι πρώτοι που θα έπρεπε να το αντιληφθούν είναι οι Έλληνες πολιτικοί, κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι. Ένας ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για να διασφαλίσει την «μακεδονική ταυτότητα» των Σκοπιανών, που αναφέρεται συνέχεια και παντού σε «Μακεδόνες» εννοώντας (και συζητώντας με) τους Σκοπιανούς, ένας που «σέβεται απολύτως» αυτήν την κλοπιμαία ταυτότητα και δεν σέβεται την ταυτότητα εκείνων που την έχουν πηγαία και πρωτότυπα, που δημόσια αναφέρεται προσβλητικά για τον Μέγα Αλέξανδρο, τον αληθινό Έλληνα Μακεδόναν – πώς μπορεί να διατελέσει «διαμεσολαβητής» μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων;! Βέβαια, αυτή η κατάσταση πολύ θυμίζει την «περίπτωση» του Έιντε στο Κυπριακό πριν από το Κρανς Μοντάνα. Και ακούοντας τον Νίμιτς να μιλάει για «δυναμική για λύση» στο Σκοπιανό, είναι σαν να ακούω πάλι τον αλήστου μνήμης Έιντε να μιλάει για το Κυπριακό. Τελικά νομίζω πως είναι απαραίτητο να δούμε και ποιες και εάν υπάρξουν συνέπειες από τις μαζικότατες λαϊκές εκδηλώσεις/διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και αλλού, όπου προβλέπεται αθροιστικά μια παρουσία πάνω από το 1/3 του πληθυσμού της Ελλάδας.

Φαίνεται πως έντονο είναι το ΟΧΙ σε ονομασία Σκοπίων με τον όρο «Μακεδονία», στα σλάβικα ή σε άλλη γλώσσα, ή και «αμετάφραστο»(!), όπως αλαφροΐσκιωτα ειπώθηκε από κάποιους πολιτικούς που θέλησαν να εκφράσουν μια εξυπνάδα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε την αντίθεσή του σε όνομα πΓΔΜ με τον ιστορικό όρο. Η Εκκλησία της Ελλάδας, η επιρροή της οποίας είναι σημαίνουσα για μερικά εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών, έδωσε το «πράσινο φως» στους κατά τόπους Μητροπολίτες για την παρουσία τους σε συγκεντρώσεις του «ΟΧΙ Μακεδονία».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία ομιλία του μίλησε για «πατριωτισμό». Μένει να δούμε εάν ο «πατριωτισμός» του έχει κάποια σχέση με το όχι ή το ναι Μακεδονία. Βέβαια, η απάντησή του μάλλον θα ορίσει πολλά και όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, οποτεδήποτε κι αν γίνουν αυτές. Τώρα μιλάμε, και όλοι μιλούν, για μια «σύνθετη ονομασία έναντι όλων», δηλαδή για το εσωτερικό των Σκοπιανών αλλά και για το εξωτερικό. Επειδή τα 70 χρόνια που τα Σκόπια επίσημα έχουν, προσωρινά ή όχι, στην ονομασία τους τον (πλαστό) όρο «Μακεδονία»  δεν μπορούν να υπερισχύσουν και να σβήσουν τα 2500 χρόνια που η ελληνική Μακεδονία διαθέτει αυτόν τον όρο, πιστεύω πως η πιο αρμόζουσα ονομασία αυτού του ετοιμόρροπου κρατιδίου που με το ζόρι θέλουν να το κρατήσουν εν ζωή, είναι η Νότια Σλάβια, ακριβώς σύνθετη ονομασία με απόλυτα αληθινό γεωγραφικό προσδιορισμό. Ή ακόμη και Δημοκρατία του Βαρντάρ, πάλι με αληθινό γεωγραφικό πρόσημο.

Συμπερασματικά, εκείνο που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι ότι «δεν πρέπει να γίνει όχημα η Ελλάδα για να επιλύσουν οι Σκοπιανοί τα εσωτερικά τους προβλήματα», όπως άπταιστα σημειώνει ο Μιχ. Ιγνατίου. Τα Σκόπια επείγονται για ΝΑΤΟ και ΕΕ, όχι η Ελλάδα. Φυσιολογικά τα Σκόπια είναι που πρέπει να διορθώσουν ό, τι στραβό έχουν. Η Ελλάδα δεν πρέπει  να διορθώσει τίποτα από τα ορθά που έχει. Και εάν τα Σκόπια αρνούνται να αποδεχθούν την αλήθεια, δεν θα χαθεί η Ελλάδα: το μόνο σίγουρο! Ο Κρεσέντσιο Σαντζίλιο είναι Ελληνιστής, συγγραφέας

Κρεσέντσιο Σαντζίλιο


 http://mignatiou.com/2018/01/ti-makedonija-ti-makedonia-ti-pane-pali-na-epivaloun-stin-ellada-imeteri-ke-imeteri/

30/1/2018