ΕΛΛΑΔΑ-F.Y.R.O.Macedonia: Ανέγγιχτος προσώρας ο Αλυτρωτισμός της FYROM. (2)

 (1) Κακοφωνία στα Σκόπια, ερωτήματα στην Αθήνα.

(2) Οι προτάσεις Νίμιτς στο μικροσκόπιο.

 (3) Μεταξύ Νίμιτς και Στόλτενμπεργκ: 
Κρίσιμη καμπή για το ζήτημα της πΓΔΜ.

(4) Σκοπιανά ΜΜΕ: 
Τα πέντε ονόματα της πρότασης Νίμιτς για την ΠΓΔΜ. 

(5) Ο Dimitrov επιμένει σε «εθνική ταυτότητα», δημοψήφισμα και μη μονοπώληση του όρου «Μακεδονία» από Ελλάδα - πΓΔΜ.

(6)Το «τοξικό» Σύνταγμα της ΠΓΔΜ - Γιατί η λύση προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση.

(7) ΗΠΑ και Σκόπια επιχείρησαν να περάσουν «ύπουλα» την «λύση»
 που ήθελαν
 - Τους «ακύρωσε» η ελληνική αντίδραση.



 1.
Κακοφωνία στα Σκόπια, ερωτήματα στην Αθήνα.

Θα πέσει η προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ θύμα των εσωτερικών διαιρέσεων του σλαβικού στοιχείου της γειτονικής χώρας; Το ερώτημα δικαιολογεί απολύτως η εικόνα που επικράτησε τις πρώτες ώρες μετά την συνάντηση που είχε ο διεθνής μεσολαβητής Matthew Nimmetz με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Vasko Naumovski στους οποίους και παρουσίασε νέα πρόταση.

Οι προτάσεις Nimmetz "απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση" έσπευσε να δηλώσει ο Vasko Naumovski,προκαταλαμβάνοντας τους πολιτικούς και πολιτειακούς του προϊσταμένους, στους οποίους παρόλα αυτά εναπόκειται, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, η αξιολόγηση της κατάστασης.

Και πράγματι, από πλευράς της κυβέρνησης Zaev τα συμπεράσματα ήταν αντιδιαμετρικά αντίθετα. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα εκδόθηκε κυβερνητική ανακοίνωση στην οποία διαπιστώνεται ότι "Δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές”. Συμπληρώνει δε η ίδια ανακοίνωση ότι "μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο κ. Nimmetz στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, και με βάση τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης εκ μέρους της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"".

Η τελευταία αυτή αποστροφή προφανώς επιχειρεί καθησυχαστικά να ενσωματώσει τα όσα ανέφερε ο Vasko Naumovski περί της ταυτότητας και της γλώσσας των γειτόνων ("Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ σε κράτος-μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας", και αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του "μακεδονικού" λαού και της "μακεδονικής" γλώσσας).

Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική ανακοίνωση αποπνέει καταρχήν αισιοδοξία και όχι αρνητισμό, ενώ το γεγονός ότι κατέστη αναγκαία η έκδοσή της μαρτυρεί την πολιτική μάχη που διεξάγεται.

Την κακοφωνία εξηγεί βέβαια το γεγονός ότι ο κ. Naumovski δεν αποτελεί πρόσωπο της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης Zaev αλλά έχει διοριστεί στη θέση που κατέχει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της πΓΔΜ Gjorge Ivanov, προσκείμενο στην, αντιπολιτευόμενη πλέον, παράταξη του VMRO-DPMNE. Η αδυναμία της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τον διαπραγματευτή αποτελεί και το μυστικό της συμφωνίας των Νίκου Κοτζιά και Nikola Dimitrov κατά την πρόσφατη συνάντησή τους να πλαισιώσουν (ή μήπως επί της ουσίας να υποκαταστήσουν;) την υπό τον Matthew Nimmetz διαδικασία με τις απευθείας συνομιλίες των δύο πλευρών μέσω ομάδων εργασίας υπό τους ίδιους τους υπουργούς Εξωτερικών.

Ότι η εθνικιστική πτέρυγα της πολιτικής έκφρασης του σλαβικού στοιχείου της γειτονικής χώρας δεν θα σταματήσει σε καμία στιγμή να βάζει προσκόμματα στο υψηλότερο επίπεδο φαίνεται και από τη στάση του Gjorge Ivanov, στο ζήτημα της επίσημης χρήσης της αλβανικής γλώσσας, το οποίο βρίσκεται στη βάση της κυβερνητικής συμφωνίας των Σοσιαλδημοκρατών του Zoran Zaev με το κόμμα DUI και λοιπές αλβανικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της πΓΔΜ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του έκανε γνωστό ότι δεν θα υπογράψει τον νόμο περί διεύρυνσης των χρήσεων της αλβανικής γλώσσας, ο οποίος ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα και κρίνεται από τον ίδιο ως αντισυνταγματικός. Το πρώτο αυτό βέτο στην προεδρική θητεία του Gjorge Ivanov κινδυνεύει να βάλει φωτιά όχι μόνο στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στις εθνοτικές ισορροπίες, καθώς και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, εφόσον την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, έχουν χαιρετίσει οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσόβου.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση Zaev, με εμφανή ενθάρρυνση από τη Δύση, εκδηλώνει επιθυμία τερματισμού όλων των εκκρεμοτήτων με τα "εθνικά θέματα” της χώρας, είτε πρόκειται για τον συσχετισμό σλαβοφώνων-αλβανοφώνων, είτε για τις σχέσεις με τη Βουλγαρία (πρβ. την συνυπογραφή συμφώνου φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων) είτε για τη διαφορά με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας.

Η ενθάρρυνση, βέβαια, εναλλάσσεται με πιέσεις, όπως κατέστη σαφή αυτές τις ημέρες η ξερή επισήμανση του επισκεπτόμενου τη γειτονική χώρα γ.γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ότι πρόσκληση της πΓΔΜ στη συμμαχία δεν θα υπάρξει χωρίς προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Παράλληλα, και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Boris Borisov, παρουσιάζοντας στο Στρασβούργο τις προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας στην Ε.Ε., απέφυγε, μέσα στα όσα παραινετικά ανέφερε, ακόμη και να κατονομάσει τη γειτονική χώρα.

Όλα αυτά δεν αναιρούν ωστόσο το κύριο πρόβλημα της Αθήνας, ότι δηλ. ελλείψει των αριθμητικών και πολιτικών προϋποθέσεων για συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ, οποιαδήποτε λύση τυχόν προκύψει θα διαιωνίζει την συνταγματική ονομασία για εσωτερική χρήση. Θα πρόκειται συνεπώς για μία λύση διπλής ονομασίας, όσο και αν, με μιαν εξαιρετικά διεσταλμένη ερμηνεία, η νέα, σύνθετη ονομασία θα θεωρείται ότι ισχύει erga omnes (έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις). Είναι αυτή η ενδεχόμενη υποχώρηση που πραγματικά διακυβεύεται και θα κρίνει τις πολιτικές αντοχές της ελληνικής πλευράς και όχι η συμπερίληψη του όρου "Μακεδονία", που προεξοφλείται από την εποχή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και της "εθνικής γραμμής" του 2007-8 για τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.

Του Κώστα Ράπτη 


18/1/2018

*Διαβάστε ακόμη:

-Νίμιτς: Μη ρεαλιστική μία λύση χωρίς τη χρήση του όρου "Μακεδονία"





2.
Οι προτάσεις Νίμιτς στο μικροσκόπιο.

Τα πέντε ονόματα που έριξε στο τραπέζι ο Νίμιτς ουσιαστικά καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα των σύνθετων ονομασιών για το γειτονικό κράτος. Μεταξύ αυτών υπάρχουν σύνθετες ονομασίες που θίγουν τα θεμιτά ελληνικά συμφέροντα και άλλες που όχι. Αυτό που δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί είναι εάν το όνομα που θα συμφωνηθεί θα είναι για όλες τις χρήσεις (δηλαδή θα είναι το νέο συνταγματικό όνομα) ή μόνο για τις διεθνείς χρήσεις. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πάντως, φαίνεται πως η διαπραγμάτευση αφορά το δεύτερο.

Πρώτο στον κατάλογο, όπως είχαμε εγκαίρως αποκαλύψει, είναι το «Νέα Μακεδονία» (σλαβικά «Nova Makedonija»), Σε προηγούμενο σχόλιό μας είχαμε αποδείξει τους λόγους που αυτό το όνομα για το κράτος επικυρώνει αντί να ακυρώνει τον «Μακεδονισμό» των Σκοπίων, το φαντασιακό ιδεολόγημα περί «διαμελισμένου μακεδονικού έθνους».

Το δεύτερο όνομα του καταλόγου είναι «Βόρεια Μακεδονία» (σλαβικά Severna Makedonija). Το όνομα αυτό αντανακλά εν μέρει την πραγματικότητα της περιοχής, με την έννοια ότι παραπέμπει σε Μέρος και όχι στην Όλη (γεωγραφική περιοχή) Μακεδονία. Έχει, ωστόσο, δύο μειονεκτήματα. Πρώτον, προσκρούει σε βουλγαρικές αντιρρήσεις, επειδή η βουλγαρική «Μακεδονία του Πιρίν» είναι κι αυτή στη βόρεια Μακεδονία. Δεύτερον, σημειολογικά το «Βόρεια-Νότια» παραπέμπει λόγω του Βιετνάμ και της Κορέας σε -για γεωπολιτικούς λόγους- διαμελισμένα έθνη.

Το τρίτο όνομα του καταλόγου είναι το «Άνω Μακεδονία» (σλαβικά Gorna Makedonija). Είναι ένα όνομα που γεωγραφικά αντανακλά την πραγματικότητα της περιοχής και ως εκ τούτου δεν θίγει σε τίποτα τα ελληνικά συμφέροντα. Επίσης, δεν έχει τα μειονεκτήματα του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία».

Το τέταρτο όνομα του καταλόγου είναι «Μακεδονία του Βαρδάρη» (σλαβικά Vardarska Makedonija). Πρόκειται για όνομα που οι Σλαβομακεδόνες χρησιμοποιούν για την περιοχή που καλύπτει το κράτος τους. Κι αυτό αντανακλά την πραγματικότητα της περιοχής. Η Ελλάδα δεν έχει πραγματικό λόγο να το αρνηθεί υπό τον όρο ότι θα είναι ενιαίο όνομα (Vardarskamakedonija).

Το τελευταίο όνομα του καταλόγου είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)». Για προφανείς λόγους πρέπει να είναι και όλα δείχνουν πως είναι εκτός διαπραγμάτευσης. 

Όλα δείχνουν πως το ζήτημα του ονόματος της εθνότητας είναι εκτός διαπραγμάτευσης, επιβεβαιώνοντας τις προϋπάρχουσες πληροφορίες. Όσον αφορά το όνομα της γλώσσας ο Νίμιτς προτείνει το «μακεδονική» στη σλαβική εκφορά «makedonski». Η εναλλακτική π.χ. «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας» είναι προφανώς χρύσωμα του χαπιού για την Ελλάδα.

Το όνομα της γλώσσας πάει μαζί με το όνομα της εθνότητας και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά. Το όνομα «σλαβομακεδονική» θα έλυνε το πρόβλημα. Είναι, άλλωστε, το όνομα που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι ίδιοι οι Σλάβοι που κατοικούσαν στην ευρύτερη Μακεδονία. Εάν η Αθήνα επιτρέψει το ζήτημα αυτό να μείνει εκτός διαπραγμάτευσης θα έχει διαπράξει δια παραλείψεως εθνικό έγκλημα.

Όσον αφορά την υπηκοότητα, κακώς προτείνεται η σλαβική εκδοχή «makedonska». Πάντα και παντού στον κόσμο, η υπηκοότητα προκύπτει από το όνομα του κράτους.

Σταύρος Λυγερός

https://slpress.gr/sxolio/oi-protaseis-nimits-sto-mikroskopio/

18/1/2018



 3.
Μεταξύ Νίμιτς και Στόλτενμπεργκ: 
Κρίσιμη καμπή για το ζήτημα της πΓΔΜ.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί για την πΓΔΜ διπλό ορόσημο. Από τη μία ξεκινά διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg - σε μία συγκυρία κατά την οποία οι ΗΠΑ επείγονται για την διεύρυνση της συμμαχίας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να ανακοπεί η πιθανή διείσδυση της Ρωσίας, να περικυκλωθεί η επαμφοτερίζουσα Σερβία και να ελεγχθούν οι εντάσεις (δυνάμει διαλυτικές για χώρες όπως ακριβώς η πΓΔΜ) που δημιουργεί η διασπορά του αλβανικού στοιχείου σε διαφορετικές κρατικές οντότητες.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας Gjorge Ivanov, τον πρωθυπουργό Zoran Zaev, τον Πρόεδρο της Βουλής Talat Xhaferi, τον υπουργό Εξωτερικών Nikola Dimitrov, την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας Radmila Šekerinska, τον ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski και τον ηγέτη του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Ali Ahmeti, ενώ αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο.

Για την περίσταση, οι βουλευτές του VMRO-DPMNE αναμένεται να διακόψουν το μποϊκοτάζ των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων, το οποίο πραγματοποιούν εδώ και έναν μήνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση πέντε βουλευτών του κόμματος, ως εμπλεκομένων στα βίαια επεισόδια στο Κοινοβούλιο τον περασμένο Απρίλιο. Το απόγευμα της Πέμπτης θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις Stoltenberg και Zaev προς τον Τύπο.

Ωστόσο, το μήνυμα που κομίζει ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας είναι ουσιαστικά ήδη γνωστό: συνοψίζεται σε πιέσεις για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων εκείνων που θα επιτρέψουν την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και στην επίδειξη της ευελιξίας που απαιτείται ώστε να εκλείψει το εμπόδιο της διαφωνίας με την Αθήνα για το ζήτημα της ονομασίας.

Επ' αυτού, η 17η Ιανουαρίου είναι επίσης κρίσιμη μέρα, εφόσον στην Νέα Υόρκη πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της ονομασίας Matthew Nimetz με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Vasko Naumovski και τους βοηθούς τους.

Η συνεργασία των τριών πλευρών ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο από μία ημέρα και πάντως επισπεύσθηκε κατά δύο ημέρες (σε σχέση με την αρχικά ανακοινωθείσα ημερομηνία), προκειμένου προφανώς να αφεθεί χώρος, ώστε, σε περίπτωση που επιτευχθεί πρόοδος, να είναι δυνατή μία συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Zoran Zaev στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, όπως επιζητεί ο τελευταίος.

Σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, ο Matthew Nimetz έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προσέλθει με νέα πρόταση, αντίστοιχη προς τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, η οποία πάντως δεν θα αποκλίνει από την σχετικά περιορισμένη γκάμα των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι καθ' όλα τα χρόνια της διαπραγμάτευσης. Θα πρόκειται, όπως εξήγησε με διπλωματική γλώσσα, για σύνθετη ονομασία, η οποία προφανώς θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία”, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την προσωρινή διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία FYROM.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για αυτόν τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων, ο Stephane Dujarric, εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ παρατήρησε ότι αυτές οι "πολύ ευαίσθητες συζητήσεις” διεξάγονται εδώ και πολύ καιρό, και για αυτό δεν επιθυμεί να προκαταλάβει το αποτέλεσμά τους.

Καλωσόρισε το γεγονός της συνάντησης των δύο μερών με τον κ. Nimetz και δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει για το αποτέλεσμά της. Σε ερώτηση, εάν προβλέπει λύση, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να τοποθετηθεί, επισημαίνοντας ότι, όπως και σε άλλα προβλήματα που εκκρεμούν επί μακρόν, είναι καλό όταν διεξάγονται συνομιλίες να τηρείται στάση αναμονής.

Το πραγματικό ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσον η πλευρά της πΓΔΜ είναι έτοιμη να καταλήξει σε μία ονομασία έναντι όλων (erga omnes) και για όλες τις χρήσεις, και πώς πρακτικά θα ερμηνευθεί αυτό, η δε ελληνική πλευρά σε μία σύνθετη ονομασία χωρίς ενδεχομένως γεωγραφικό προσδιορισμό.

Οι συσχετισμοί στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας δεν δικαιολογούν την αισιοδοξία που έχει καλλιεργηθεί. Η κυβέρνηση Zaev έχει βέβαια δείξει έμπρακτη βούληση για επίλυση ποικίλων προβλημάτων (λ.χ. χρήση αλβανικής γλώσσας, σύμφωνο φιλίας με τη Βουλγαρία) χωρίς εθνικιστικές αγκυλώσεις, όμως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της είναι οριακή και ασφαλώς δεν επαρκεί για συνταγματική αναθεώρηση.

Εξάλλου, το γεγονός ότι ο Vasko Naumovski αναφέρεται στον προσκείμενο προς το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE πρόεδρο Ivanov, οδήγησε στην απόφαση που ελήφθη κατά την συνάντηση των Νίκου Κοτζιά και Nikola Dimitrov την προηγούμενη εβδομάδα να συγκροτηθεί ένα παράλληλο δίκτυο διαπραγμάτευσης, με ομάδες εργασίας υπό την προεδρία των ίδιων των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Κατά μία έννοια η κεντρική "σκηνή του δράματος” βρίσκεται πλέον αλλού και όχι στην Νέα Υόρκη.

Του Κώστα Ράπτη


17/1/2018





4.
Σκοπιανά ΜΜΕ: 
Τα πέντε ονόματα της πρότασης Νίμιτς για την ΠΓΔΜ. 

Πέντε ονόματα φέρεται κατέθεσε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδος και πΓΔΜ. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναφέρει σε δημοσίευμά του το "Βήμα", οι οποίες επίσης δημοσιεύονται (εν όλω ή εν μέρει) στη σκοπιανή ιστοσελίδα "www.MKD.mk", τα ονόματα είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα: 

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), 
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), 
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), 
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]. 

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι:

Nova Makedonija, 
Severna Makedonija, 
Gorna Makedonija, 
Vardarska Makedonija και 
Makedonija (Skopje). 

Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει στη δέσμη ιδεών Νίμιτς, αναφέρει "το Βήμα". Υπάρχει αναφορά στη γλώσσα όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή "makedonski" είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ "επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας". 

Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή "makedonska" είτε η περιγραφή πχ "nationality of the Republic on Nova Makedonija".

Σύμφωνα με την σκοπιανή ιστοσελίδα, η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει σχολιάσει τις προτάσεις Νίμιτς. Κυβερνητική πηγή πάντως δήλωσε στο www.MKD.mk "έχουμε δεσμευτεί για την επίλυση της διαμάχης που έχουμε με την Ελλάδα για το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

"Υπάρχουν προϋποθέσεις για πρόοδο στις συζητήσεις αλλά το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την προθυμία για συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές", ανέφερε η ίδια πηγή.  


18/1/2018

Skopia-kitsch

5.
Ο Dimitrov επιμένει σε «εθνική ταυτότητα», δημοψήφισμα και μη μονοπώληση του όρου «Μακεδονία» από Ελλάδα - πΓΔΜ.

Την αποτύπωση τριών αξόνων στους οποίους πρέπει να αναζητηθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κάνει σε συνέντευξη του στο Balkaninsight - BIRN ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Nikola Dimitrov, περιλαμβάνοντας σε αυτούς και πάλι την αμοιβαία παραίτηση από την αποκλειστική χρήση του όρου «Μακεδονία». Συγχρόνως όμως το δημοσίευμα επαναφέρει τα γνωστά σενάρια για ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ ακόμη και χωρίς την συνολική επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Μιλώντας στο Balkaninsight ο κ. Dimitrov δηλώνει ότι η Λύση πρέπει να καλύψει διάφορα στοιχεία ,ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δυο χώρες: «να μην πλήττει την εθνική μας ταυτότητα, να ανταποκρίνεται στην ελληνική απαίτηση να έχει μια καθαρότερη διάκριση μεταξύ της χώρας «Μακεδονία» και της περιοχής της Μακεδονία. Επίσης θα είναι ευρωπαϊκό εάν δεν υπήρχε μονοπώληση του όρου «Μακεδονία», εάν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα στην χρήση του όρου, για καμιά από τις δυο πλευρές».

Ο κ .Dimitrov επανέλαβε ότι «η λύση μπορεί να είναι πιθανή μόνο εάν δεν υπονομευθεί η εθνική ταυτότητά της χώρας του…», ενώ στην ερώτηση για τον εάν τον φοβίζει η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την λύση ,απαντά ότι «πολλά θα εξαρτηθούν από την μορφή της λύσης» και προσθέτει: «Φυσικά δεν θα παρουσιάσουμε στον λαό μια λύση την οποία δεν θα στηρίζουμε. Το δημοψήφισμα θα είναι πολύ σημαντικό για την βιωσιμότητα της λύσης. Φυσικά ο λαός έχει τον τελικό λόγο και εναπόκειται σε εμάς να το εξηγήσουμε επαρκώς...».

Στο κείμενο, χωρίς να διευκρινίζεται εάν πρόκειται περί δήλωσής του κ. Dimitrov, αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ, «ελπίζει ότι εάν υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και σε σχέση με την φάση που θα βρίσκεται η διαδικασία, η Ελλάδα θα συναινέσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και στην πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Ο κ. Dimitrov πάντως δηλώνει ότι όλες οι επιλογές είναι ανοικτές και αποκαλύπτοντας ουσιαστικά την επιχειρηματολογία που θα χρησιμοποιήσουν τα Σκόπια απευθυνόμενος στην διεθνή κοινότητα δηλώνει ότι «η χώρα του έχει ανάγκη το εργαλείο της ενταξιακής διαδικασίας προκειμένου να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρύθμισες, οι οποίες δεν μπορεί να υλοποιηθούν όσο η χώρα παραμένει κολλημένη στον προθάλαμο(σ.σ.της Ε.Ε.)».

«Έχουμε χρέος Αθήνα και Σκόπια, να κάνουμε το καλύτερο για να εκμεταλλευθούμε το μομέντουμ» είπε ο κ .Dimitrov επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης ενώ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι οι υπουργοί εξωτερικών θα εμπλακούν ενεργά στην διαδικασία, κάτι που όπως είπε «εμπεριέχει ρίσκο, καθώς μέχρι τώρα οι υπουργοί και πρωθυπουργοί εμπλέκονταν όταν διαφαίνονταν ένα βέβαιο αποτέλεσμα» αλλά όπως συμπλήρωσε «αξίζει να το ρισκάρουμε».

Ο σκοπιανός ΥΠΕΞ πάντως δηλώνει ότι παρά την αισιοδοξία, θα πρέπει να δεχθούμε το ενδεχόμενο να «μην ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή την στιγμή, αλλά είμαστε αμετακίνητοι στο να συνεχίσουμε, μέχρι να το πετύχουμε...».

Του Νίκου Μελέτη

http://www.liberal.gr/arthro/186099/amyna--diplomatia/2017/o-Dimitrov-epimenei-se-isonethniki-tautotitasin-dimopsifisma-kai-mi-monopolisi-tou-orou-isonmakedoniasin-apo-ellada-kai-skopia.html

17/1/2018


6.
Το «τοξικό» Σύνταγμα της ΠΓΔΜ - Γιατί η λύση προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, προκειμένου να ενσωματώσει την όποια νέα συμφωνία επί του ονοματολογικού καταλήξουν Αθήνα και Σκόπια, αναδεικνύεται σε κομβικό ζήτημα που αφορά τόσο την εγγύηση εφαρμογής της erga omnes λύσης, αλλά και της απάλειψης κάθε αλυτρωτικού στοιχείου το οποίο περιβάλλεται τώρα με συνταγματική νομιμοποίηση.

Το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης είναι εξαιρετικά προβληματικό και για τις δύο χώρες: Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε μια κοινή γνώμη που κάθε άλλο παρά έτοιμη είναι να δεχθεί έναν συμβιβασμό για το όνομα, δεν θα μπορέσει να περάσει μια λύση ενόσω το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ θα συνεχίζει να ομιλεί για «Μακεδονικό» Λαό και «Μακεδονική» γλώσσα ούτε για «εκπατρισμένους Μακεδόνες» και «Μακεδονικό λαό στις γειτονικές χώρες».

Το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας έχει υποστεί αλλεπάλληλες διαδικασίες αναθεώρησης, πριν την Ενδιάμεση Συμφωνία αλλά και με την Συμφωνία της Αχρίδας, οι οποίες απάλειψαν ακραίες αναφορές αφήνοντας όμως πολλά προβληματικά σημεία.

Το Σύνταγμα καθορίζει ως «Μακεδονική» τη γλώσσα, ενώ ορίζει ότι η ιθαγένεια των πολιτών είναι η «ιθαγένεια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία η οποία θα είναι erga omnes και θα κλείνει κάθε παράθυρο στον αλυτρωτισμό και τον «Μακεδονισμό», εάν παραμείνει συνταγματικά κατοχυρωμένη η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε ό,τι αφορά την ιθαγένεια και ο όρος «Μακεδονική» αναφορικά με τη γλώσσα.

Είναι ενδεικτικά τα αποσπάσματα από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που ακολουθούν:

-Αρχικό προοίμιο

«...Λαμβάνοντας ως σημείο εκκίνησης της ιστορικής, πολιτιστικής και πνευματικής και της κρατικής κληρονομίας του Μακεδονικού Λαού και του αγώνα του μέσω των αιώνων για εθνική και κοινωνική ελευθερία καθώς και για την δημιουργία του δικού του κράτους και ειδικά τις παραδόσεις της πολιτειακής κατάστασης και νομιμότητας της Δημοκρατίας του Κρουσόβου και των ιστορικών αποφάσεων της Αντιφασιστικής Συνέλευσης της Λαϊκής Απελευθέρωσης της Μακεδονίας ( Anti- Fascist Assembly of the People’s Liberation of Macedonia), μαζί με την συνταγματική και νομική συνέχεια του Μακεδονικού κράτους σαν κυρίαρχη Δημοκρατία εντός της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας και την ελεύθερα διακηρυχθείσα βούληση των πολιτών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο δημοψήφισμα της 8ης Σεπτεμβρίου 1991, όπως και το ιστορικό γεγονός ότι η Μακεδονία ιδρύθηκε ως εθνικό κράτος του Μακεδονικού λαού, στην οποία προβλέπεται πλήρης ισότητα ως πολίτες και μόνιμη συνύπαρξη του Μακεδονικού λαού με τους Αλβανούς, τους Τούρκους, τους Βλάχους, του Ρομανί και άλλες εθνικότητες που ζουν στην Δημοκρατία της Μακεδονίας.
….η Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας εγκρίνει το ΣΥΝΤΑΓΜΑ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

Η τροπολογία στο προοίμιο βελτιώνει τις διατυπώσεις αλλά και πάλι αναφέρεται σε «Μακεδονικό» λαό με παραπομπές στην Δημοκρατία του Κρουσόβου και στο ASNOM, που αποτέλεσαν τις κολυμβήθρες του «Μακεδονισμού» και του αγώνα για την «απελευθέρωση» της Μακεδονίας και της δημιουργίας «Μακεδονικού» κράτους.

- Τροπολογία 4 Προοίμιο

«Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο Μακεδονικός λαός καθώς και οι πολίτες που ζουν εντός των συνόρων της, και είναι μέλη του Αλβανικού λαού, του Τουρκικού λαού, του βλάχικου, του Σερβικού, του Ρομανί, του Βοσνιακού λαού και άλλων παίρνουν την ευθύνη για το παρόν και το μέλλον της πατρογονικής γης, γνωρίζοντας και ευγνωμονώντας τους προγόνους για τις θυσίες και την αφοσίωση τους στον αγώνα τους για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Μακεδονίας και υπεύθυνοι για τις μελλοντικές γενεές να διατηρήσουν και να αναπτύξουν ό,τι είναι πολύτιμο από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τη συνύπαρξη εντός της Μακεδονίας, τα ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις έναντι του κοινού καλού - Δημοκρατίας της Μακεδονίας - σύμφωνα με την παράδοση της Δημοκρατίας του Κρούσοβο και τις αποφάσεις του Αντιφασιστικής Λαϊκής Απελευθερωτικής Συνέλευσης της Μακεδονίας (ASNOM) και το δημοψήφισμα της 8ης Σεπτεμβρίου, 1991, αποφάσισαν να συστήσουν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος…»

-Τα άρθρα 4 και 7 του συντάγματος καθορίζουν την ιθαγένεια και την γλώσσα ως «Μακεδονική»:

Άρθρο 4: 

«Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχουν την ιθαγένεια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας….»

Άρθρο 7

«Η Μακεδονική γλώσσα στην γραπτή μορφή χρησιμοποιεί το Κυριλλικό αλφάβητο και είναι η επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας…»

Βασικό στοιχείο αλυτρωτισμού στο Σύνταγμα είναι και το άρθρο 49 που αναφέρεται στο ενδιαφέρον της χώρας για «Μακεδονικές» μειονότητες σε γειτονιές χωρείς» και «εκπατρισμένος Μακεδόνες»: 

- Άρθρο 49

«Η Δημοκρατία ενδιαφέρεται για το καθεστώς και τα δικαιώματα εκείνων των προσώπων που ανήκουν στον Μακεδονικό Λαό σε γειτονικές χώρες καθώς και για τους εκπατρισμένους Μακεδόνες..»

Τροπολογία 2 (στο άρθρο 49)

«Στην άσκηση αυτού η Δημοκρατία δεν θα παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών η στις εσωτερικές υποθέσεις του». 

Αυτή η αναφορά αποτέλεσμα των ελληνικών παρεμβάσεων σαφώς και δεν ανατρέπει τον αλυτρωτισμό που καλλιεργείται μέσω της διεκδίκησης αναγνώρισης υποτιθέμενης «Μακεδονικής» μειονότητας στην ελληνική Μακεδονία.

- Επίσης και το άρθρο 119 θα πρέπει να αλλάξει καθώς ορίζει ότι οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας συνάπτονται στο όνομα της … «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Εάν δεν υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας θα εμφανισθεί να υπογράφει διεθνή Συμφωνία π.χ. για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας , εις το όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», οδηγώντας αυτομάτως στην διπλή ονομασία.

-'Αρθρο 119

«Οι διεθνείς Συμφωνίες συνάπτονται στο όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας …»

Η τροπολογία που αναφέρεται στα σύνορα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» (τροπολογία 1) αναφέρει :

«Η Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι οποιουδήποτε γειτονικού κράτους. Τα σύνορα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας μπορούν να αλλάξουν μόνο σε συμφωνία με το Σύνταγμα και στην αρχή της ελεύθερης βούλησης, καθώς και σε συμφωνία με τους γενικώς αποδεκτούς διεθνείς κανόνες.»

Αυτή η αναφορά που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής των συνόρων του κράτους αποτελεί κορυφαίο δείγμα αλυτρωτισμού…

Προβληματική για την Ελλάδα είναι και η αναφορά τόσο στο αρχικό κείμενο του Συντάγματος όσο και στην Τροπολογία 7, σε «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» η οποία αποτελεί σχισματική Εκκλησία και αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους, προσχηματικούς ίσως αλλά υπαρκτούς, που η Εκκλησία της Ελλάδας έχει υιοθετήσει σκληρή θέση στο θέμα της ονομασίας.
Καθώς όλα τα τελευταία χρόνια η σκολιανή πλευρά έχει τηρήσει σιγή για το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, είναι σαφές ότι χωρίς να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα που καταγράψαμε, μέσω αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ώστε και συνταγματικά να κατοχυρωθεί η εσωτερική και διεθνής χρήση του νέου ονόματος, δεν θα μπορεί να υπάρξει λύση του ονοματολογικού.

Τέτοια τουλάχιστον η οποία θα μπορεί να περάσει από την ελληνική Βουλή.

Του Νίκου Μελέτη

http://www.liberal.gr/arthro/186042/amyna--diplomatia/2017/to-isontoxikosin-suntagma-tis-pgdm---giati-i-lusi-propothetei-suntagmatiki-anatheorisi.html

17/1/2018



7.
ΗΠΑ και Σκόπια επιχείρησαν να περάσουν «ύπουλα» την «λύση» 
που ήθελαν
 - Τους «ακύρωσε» η ελληνική αντίδραση.



 Όλα δείχνουν ότι μια ακόμα αμερικανική υπόγεια προσπάθεια να επιβάλλουν όπως το 2008 στο Βουκουρέστι την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με οποιοδήποτε όνομα, απέτυχε παταγωδώς για έναν πολύ απλό λόγο:

Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν ότι ο ελληνικός λαός είναι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε λύση που περιέχει το όνομα «Μακεδονία», είτε σύνθετη, είτε σκέτη, είτε με παράγωγα, είτε με οτιδήποτε.

Και ακόμα περισσότερο δεν καταλαβαίνουν ότι στην Ελλάδα οι πολιτικοί έχουν ένστικτο επιβίωσης. Τουτέστιν ξέρουν πότε κινδυνεύουν να «εξαφανιστούν».

Αυτό δεν το καταλαβαίνουν διότι στις ΗΠΑ ον πρόεδρος έχει δικαίωμα για δύο θητείες και τέρμα. Εδώ χτίζονται καριέρες ζωής πάνω στην πολιτική. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Θ.Πάγκαλος εξέφρασε τις απόψεις που έχει για τον λαό και την διανοητική του επάρκεια τώρα που δεν πολιτεύεται.

Επιβεβαιώνεται το μπλοκάρισμα της συμφωνίας για την ονομασία των Σκοπίων, καθώς η Αθήνα φοβούμενη τις διογκούμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας (υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δίνουν μέχρι και 75% αντίθεση των πολιτών στην χρήση του ονόματος "Μακεδονία" από τα Σκόπια, ποσοστό που στην βόρειο Ελλάδα ανεβαίνει μέχρι και 85%), ενημέρωσε τον διαμεσολαβητή ότι "Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε σύνθετο όνομα, χωρίς να υπάρξει πλήρης αποδοχή των προαπαιτούμενων του Βουκουρεστίου".

Σημειώνεται ότι ακόμα και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ένα 63% ήταν ενάντιο σε μια τέτοια λύση.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δήλωσε χθες ότι θεωρεί "μη ρεαλιστική τη λύση χωρίς το όνομα «Μακεδονία»", επιβεβαιώνοντας  εμμέσως πλην σαφώς το (προσωρινό;) μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων το Ελλάδας και Σκοπίων για το θέμα του ονόματος.

Με τη δήλωσή του αυτή η οποία έρχεται σε ακολουθία τη δήλωση του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Ντιμιτρόφ ότι «αφήνουμε το όνομα για κάποια άλλη στιγμή» προσθέτοντας ότι η λύση του ζητήματος πρέπει να μετατεθεί για μια πιο κατάλληλη χρονική συγκυρία, αλλά  και πληροφοριών από Μέγαρο Μαξίμου ότι η Ελλάδα δε θα συναινέσει σε ονομασία όπου να περιέχεται η λέξη «Μακεδονία» ξεκαθαρίζεται πλέον με σαφήνεια ότι δεν είναι ώριμη η διαπραγμάτευση για να οδηγήσει σε μια κοινά αποδεκτή λύση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

«Θα προσκαλέσουμε την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους μας, μόνο εφόσον επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος» διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του, λίγο πριν την άφιξη του στα Σκόπια, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, "MIA".

Ερωτηθείς εάν τα Σκόπια μπορούν να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία, τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο του ΟΗΕ» ξεκαθάρισε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οι Αμερικανοί κατανόησαν ότι ετοιμαζόντουσαν να «φάνε» μια «πόρτα» ακόμα και επειδή οι «μεντεσέδες» είναι δυσκολοχώνευτοι, καλύτερα να σταματήσει η διαδικασία τώρα για να μην πληγεί το γόητρο για μια ακόμα φορά.

Οι ΗΠΑ πίεζαν για μια «λύση» ότι να 'ναι προκειμένου να ικανοποιήσουν τα συμφέροντά τους και να εντάξουν το βαλκανικό κρατίδιο όπως όπως στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ.

Στόχος είναι να απομείνει μόνος σύμμαχος της Ρωσίας στα Βαλκάνια και μάλιστα περικυκλωμένος, η Σερβία. Με την προοπτική βέβαια σε λίγα χρόνια να πέσει και αυτή στα αμερικανικά χέρια, είτε με το γνωστό σύστημα των «εξεγέρσεων» είτε με οικονομική συμφόρηση, είτε με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο

Η «λύση» είναι ένα σκέλος, τα υπόλοιπα είναι αυτά που προβλημάτιζαν ακόμα περισσότερο την ελληνική ηγεσία. Τολμάμε να πούμε ότι ήταν ακόμα πιο επίφοβα από το όνομα το ίδιο.

Τι θα γίνει με την εθνικότητα των Σκοπιανών ως «Μακεδόνες» ; Και με το Σύνταγμα που μιλάει για απελευθέρωση των αδελφών «Μακεδόνων»; Και με την σλαβοβουλγαρική γλώσσα που θα ονομαστεί «μακεδονική»; Και με τα βιβλία των Σκοπίων που λένε ότι ο Μεγαλέξανδρος ήταν εχθρός των Ελλήνων; Και με τους χάρτες που έχουν τη Θεσσαλονίκη ως λιμάνι της σκλαβωμένης από τους Έλληνες, Μακεδονίας του Αιγαίου;

Όλα αυτά θα εξαφανιστούν; Οι «φίλοι» μας οι Αμερικανοί που θέλουν τα Σκόπια εντός ΝΑΤΟ τι προτίθενται να κάνουν περί αυτών; Επιτέλους τι θα προσφέρουν στην Ελλάδα πέραν του απόλυτου «τίποτα» που της δίνουν εδώ και δεκαετίες; 

Όπως φαίνεται τίποτα δεν προτίθεντο να αλλάξουν

Να τα πούμε τα πράγματα ως έχουν: Η Ελλάδα δεν είχε κανένα λόγο να αποδεχτεί μια σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» καθώς δεν ήταν αυτή που βιάζονταν να υπάρξει «λύση» αλλά οι Σκοπιανοί και οι Αμερικάνοι.

Οι Σκοπιανοί με τη νέα τους «χαμογελαστή» ηγεσία επιχείρησαν να περάσουν όσα ήθελαν με πλάγιο τρόπο και αθόρυβα. Στην ουσία προχωρούσαν σε μια άκαμπτη στάση (με το γάντι) υιοθέτησης μιας σύνθετης ονομασίας την οποία όμως δεν θα την αποδεχόντουσαν για όλες τις χρήσεις αλλά μόνο για την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα στα ακόμα πιο σημαντικά ζητήματα της γλώσσας και της εθνικότητας δεν έκαναν βήμα πίσω. Ούτε ήθελαν να αλλάξουν αυτά που αναφέρει το σκοπιανό Σύνταγμα περί «χαμένων» εδαφών και «αλύτρωτων» πατρίδων στην ελληνική Μακεδονία και ότι η Θεσσαλονίκη τους «ανήκει» και άλλα τέτοια ωραία και... φιλικά.

Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να παρουσιάσει τέτοιους όρους στον ελληνικό λαό και αυτό ας το καταλάβουν στην Ουάσιγκτον και ας ξεκινήσουν να πιέζουν άλλες πλευρές εάν θέλουν τόσο πολύ τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.

Να μάθουν και να προσφέρουν και τίποτα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όχι μόνο να ζητάνε. Συνεπώς την επόμενη φορά θα θέλουν να βάλουν στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια να αποφασίσουν έγκαιρα και ποιους πρέπει να πιέσουν.

Δεν ήταν καθόλου τυχαία η διορθωτική δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ (την οποία τα ελληνικά ΜΜΕ έκαναν... αβαβά) 

«Από την Ελλάδα θα ζητηθούν οι υποχωρήσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αυτό σας είπα χθες, γι’ αυτό και η χρονική πίεση να λυθούν όλα τους επόμενους μήνες έως την θερινή σύνοδο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Σ.Λαβρόφ στον Θ.Αυγερινό στο πλαίσιο της ετήσιας δεξίωσης για τους ξένους ανταποκριτές στη Μόσχα.

Ε, δεν γίνεται αυτό και άργησαν να το καταλάβουν στην Ουάσιγκτον

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

http://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ethnika-themata/661560_ipa-kai-skopia-epiheirisan-na-perasoyn-sta-koyfa-tin-lysi-poy

18/1/2018







      ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ        

GREECE - FYROM