Κλειδί η έγκαιρη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
 (1) Εμπόδια από ΔΝΤ στη γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος.
(2) Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης συμβάλλουν 
στην πλήρη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές. 
(3) Γιατί ήρθε πραγματικά η Tesla στην Ελλάδα; 

  

Η 4η αξιολόγηση αρχίζει με τον ερχομό των “θεσμών”. Προβλέπονται 88 τελευταίες μνημονιακές απαιτήσεις, οι οποίες θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το Μάιο. Θα πρέπει να κλείσουν τα πάντα εγκαίρως για να τηρηθεί το ορόσημο που έθεσε στο τελευταίο Eurogroup ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Ο λόγος για την επίτευξη, έως την υπουργική σύνοδο της 21ης Ιουνίου, συνολικής συμφωνίας που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την έναρξη των συνομιλιών για το χρέος και για την επόμενη μέρα.

Οι θεσμοί προγραμματίζουν να μείνουν στην Αθήνα περίπου μία εβδομάδα, καθώς θα πρέπει να δώσουν αναφορά στο EuroWorkingGroup της 1ης Μαρτίου, το οποίο έχει στην ατζέντα του τα σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η σχετική συζήτηση αρχίζει άμεσα (1η Μαρτίου), όταν σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τεχνικών συζητήσεων για το χρέος που έχουν εντατικοποιηθεί από την αρχή του έτους.

Μεταξύ των νέων 88 νέων μνημονιακών απαιτήσεων το σημαντικότερο είναι αυτό του Μεσοπρόθεσμου Προϋπολογισμού (2019-2022) που πρέπει να ψηφίσει η Βουλή το αργότερο μέχρι τον Μάιο. Σ’ αυτόν περιλαμβάνονται το τελικό μείγμα μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων τα έτη 2019-2020, καθώς και τα αντίμετρα που φιλοδοξεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Αλλά και στα υπόλοιπα 87 προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται μία σειρά από παρεμβάσεις που έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να συμφωνηθούν εγκαίρως. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών (και την πιθανή προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ), η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η περαιτέρω συγκράτηση της δαπάνης για την Υγεία, συγκεκριμένα βήματα για την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη φορολογία επιχειρήσεων. Περιλαμβάνεται και μία λίστα μεταρρυθμίσεων με υψηλό βαθμό δυσκολίας: ένα πολύ ασφυκτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παρεμβάσεων στην αγορά ενέργειας, αλλά και τομών στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

«Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης»

Πέρα από τις μνημονιακές απαιτήσεις, υπάρχουν και οι εθνικές πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να ανακοινώσει το δικό της «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης» έως το τέλος Απριλίου. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί, το σχέδιο αυτό (που θα γίνει σε συνεργασία με τους θεσμούς) θα πρέπει να ενταχθεί το ταχύτερο δυνατό στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Δηλαδή στη διαδικασία επιτήρησης των κρατών-μελών της ΕΕ ως το πρώτο βήμα για τη χάραξη του μεταμνημονιακού πλαισίου εποπτείας που επίσης θα πρέπει να κλείσει τον Ιούνιο.

Ένα από τα μηνύματα του τελευταίου Eurogroup είναι ότι οι θεσμοί απαιτούν να υλοποιηθούν όλα μέχρι κεραίας, χωρίς την παραμικρή έκπτωση. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να τελειώσει με τις μνημονικές δεσμεύσεις, αλλά και με τις δικές της πρωτοβουλίες στις τακτές ημερομηνίες, προκειμένου να έχει ελπίδες για ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου. Επομένως γίνεται αντιληπτή η μεγάλη σπουδαιότητα της 4ης αξιολόγησης. Από το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί, θα φανεί με σαφή τρόπο η συνέχεια.

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους αποτελεί έναν ακρογωνιαίο λίθο της όλης διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν οι δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, οι οποίες, υπό μια έννοια, περιγράφουν το πλαίσιο: εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για αυτό το ενδεχόμενο, ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε ομιλία του στο Τόκιο.

Δεν παρέλειψε, βεβαίως, να συμπληρώσει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος επικεντρώνονται στον μηχανισμό που θα συνδέει την αποπληρωμή του με τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας, στο πλαίσιο που όρισε η πρόταση της Γαλλίας.

«Αν κριθούν αναγκαίες»!

Η φράση «αν κριθούν αναγκαίες» που ακολουθεί τις δεσμεύσεις των δανειστών αναφορικά με τις αποφάσεις για τις παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος, ενυπάρχει στο σκεπτικό των αναλύσεων των διεθνών οίκων που συνοδεύουν τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, τα κείμενα σκιαγραφούν την άμεση σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στις παρεμβάσεις αυτές και στη νέα γενιά από προαπαιτούμενα, όπως προτείνεται να ονομάζονται στην μεταμνημονιακή εποχή.

Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό μεταξύ των “θεσμών” ότι η ειδική (υβριδική ή ολιστική, όπως την ονοματίσουν) μεταμνημονιακή εποπτεία που υφαίνεται για την Ελλάδα θα είναι το αντίτιμο των παρεμβάσεων για το χρέος, οι οποίες και δεν θεωρούνται προς το παρόν δεδομένες! Πάντως εξακολουθεί να διακρίνεται καθαρά ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν επ’ ουδενί το όπλο του χρέους.

Με απλά λόγια θα συνεχίσουν την ίδια λογική που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «κι άλλες μνημονιακές μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα την αναδιάρθρωση του χρέους». Συνεπώς, αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που διέπονται από τη λογική του Μνημονίου, τίθεται το εξής ερώτημα: οι μεταρρυθμίσεις που επικαλείται η κυβέρνηση ότι θα ενταχθούν στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης κατά πόσον θα μπορούν να κινηθούν εκτός αυτής της λογικής;

  Κώστας Μελάς


 Ο Κώστας Μελάς διδάσκει oικονομικά στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Είναι συγγραφέας των κάτωθι βιβλίων: Το Ανυπόφορο Βουητό του Κενού (με Γιάννη Παπαμιχαήλ, 2017), Αργεντινή- Ελλάδα (2015), 5 Οικουμενικοί Έλληνες Στοχαστές (συλλογικό 2014), Η Ατελέσφορη Επιστήμη (2013), Μικρά Μαθήματα για την Ελληνική Οικονομία (2013), Μετά τον Ερντογάν τι; (με Σταύρος Λυγερό, 2013), Οι Σύγχρονες Κρίσεις του Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος (2011), Η Σαστισμένη Ευρώπη (2009), Πλανόγραμμα (2009), Νεοσυντηρητικοί (2007), Παγκοσμιοποίηση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις (με Γιάννη Πολλάλη 2005), Ζητήματα Θεωριών Παραγωγής (2005), Περιδιαβαίνοντας σε ζητήματα της Μακροοικονομικής Θεωρίας, Αγορά Συναλλάγματος και Ιδιωτικοποίηση του Κινδύνου (2003), Εισαγωγή στην Τραπεζική Χρηματοοικονομική Διοικητική (2002 και 2009), Αρχές Νομισματικής Θεωρίας και Πολιτικής (με Κώστα Καρφάκη και Θεοφάνη Μπένο 2000), Διεθνής Τραπεζική στην Αλλαγή του Αιώνα (με Φιλομήλα Χρηστίδου, 1999), Παγκοσμιοποίηση (1999).

https://slpress.gr/oikonomia/kleidi-i-egkairi-oloklirosi
-tis-4is-axiologisis/

25/2/2018


          ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ         




 1.
Εμπόδια από ΔΝΤ στη γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος.

Η συζήτηση για την περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους άρχισε.
Κατά πως φαίνεται, όμως, έχει να ξεπεράσει έναν σκόπελο που ακούει στο όνομα "ΔΝΤ".

Η φόρμουλα με την οποία επιχειρείται να βρεθεί δίοδος υπέρβασης της αντίθεσης μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το χρέος έχει επίσης όνομα και λέγεται "γαλλική πρόταση", παρά το ότι δεν έχει τίποτα το... γαλλικό.

Αλλά και αυτή έχει τις δυσκολίες της, καθώς το ΔΝΤ όχι μόνο επιμένει στις δικές του εκτιμήσεις, αλλά, πολύ περισσότερο, επιμένει σε συμφωνία πάνω σε συγκεκριμένες προβλέψεις και μέτρα, ενώ η "γαλλική πρόταση" είναι μια μαθηματική συνάρτηση με "μεταβλητές" που θα αλλάζουν ανάλογα με τις εξελίξεις.

Κάπου εκεί έχει σκαλώσει η προσπάθεια του ESM, ο οποίος επιμένει στον σχεδιασμό του, γιατί βλέπει τη συμφωνία για το χρέος στην Ελλάδα να αποτελεί στη συνέχεια το μοντέλο πάνω στο οποίο θα διαμορφωθεί το πλαίσιο-βάση με το οποίο θα αντιμετωπίζεται η κάθε μελλοντική κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Η προοπτική αυτή, άλλωστε, θα αποτελέσει στη συνέχεια τη βάση για να κρατηθεί ζωντανή η διαδικασία ολοκλήρωσης της τραπεζικής ενοποίησης, με τον τρίτο πυλώνα, δηλαδή της συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων.

Όλα αυτά, δηλαδή, που έχουν τεθεί ως οι βασικές επόμενες "αλλαγές" στην αρχιτεκτονική της Ευρώπης. 

Η γαλλική πρόταση και το ΔΝΤ

Η "γαλλική πρόταση", που έχει κατ' αρχήν γίνει αποδεκτή από το Eurogroup του Ιουνίου του 2017, στηρίζεται σε μια λογική η οποία λέει ότι, όσο καλύτερα θα πηγαίνει η ελληνική οικονομία, τόσο περισσότερα θα δίνει για την αποπληρωμή του χρέους της. Αντίστοιχα, όσο χειρότερη είναι η πορεία του ΑΕΠ, τόσο μικρότερη θα πρέπει να είναι η επιβάρυνση του Προϋπολογισμού για την αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η "βιωσιμότητα" της διαδικασίες εξυπηρέτησης του χρέους και το ίδιο το χρέος, δηλαδή η μακροπρόθεσμη αποκλιμάκωση και αποπληρωμή του.

Το σχέδιο του ESM προβλέπει ότι η συνάρτηση αυτή θα συνοδεύεται με την οικειοθελή δέσμευση της Ελλάδας με ένα "αναπτυξιακό πρόγραμμα", το οποίο, όμως, θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τις ήδη νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις (με το τρίτο πρόγραμμα). Η τυχόν ανάκλησή τους θα οδηγεί σε αναστολή των όρων ελάφρυνσης του χρέους. Όλα αυτά πέραν και παράλληλα με την αυξημένη εποπτεία του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας.

Σ' αυτό το πλαίσιο λύσης, το ΔΝΤ έχει τις αντιρρήσεις του.

Κατά τη "λογική" του ΔΝΤ, ο συσχετισμός της πορείας της οικονομίας με το ύψος της εξυπηρέτησης του χρέους πρέπει να είναι συγκεκριμένος και όχι μια μαθηματική συνάρτηση. Για τον λόγο αυτό, θέτει ως προϋπόθεση τη διαμόρφωση συγκεκριμένων μεγεθών για το ΑΕΠ και την εξυπηρέτηση του χρέους.

Και το πρόβλημα πλέον έχει καταλήξει στο "πού" θα διαμορφωθούν τα σενάρια για το ΑΕΠ και την εξυπηρέτηση του χρέους με συγκεκριμένα μεγέθη, με τις προβλέψεις του ΔΝΤ ή της Ευρωζώνης, ή και των δύο μαζί.

Η διελκυστίνδα έχει αρχίσει, αλλά δύσκολα θα βρεθούν σενάρια που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές...

Καμπή η επόμενη αναβάθμιση

Η πρόσφατη εσπευσμένη αναβάθμιση από τη Moody's κατά δύο βαθμίδες, από το "Caa2" σε "Β3", ερμηνεύθηκε ανεπισήμως ως αναγκαία για να μπορεί ο οίκος αξιολόγησης να προχωρήσει έγκαιρα σε νέα αναβάθμιση με το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης.

Παρά το γεγονός ότι η "εξήγηση" αυτή δεν φαίνεται να καλύπτει τις απορίες της αγοράς, εντούτοις πράγματι υφίσταται ένα θέμα, καθώς η Moody's, κατ' εξοχήν "δύσκολη" στις αναβαθμίσεις για την Ελλάδα, είχε μείνει πίσω σε σχέση με τους άλλους οίκους όσον αφορά την προσαρμογή της βαθμίδας αξιοπιστίας μετά τη δεύτερη και την τρίτη αξιολόγηση.

Τώρα αναπάντεχα τοποθετεί την αξιολόγηση της Ελλάδας σε επίπεδα που αυτή ήταν πριν από το 2011, ήτοι μία βαθμίδα υψηλότερα από εκεί που ήταν το 2014, όταν είχε και πάλι τεθεί θέμα επιστροφής στις αγορές.

Εφόσον οι διαπραγματεύσεις για το χρέος οδηγήσουν έγκαιρα σε αποτέλεσμα με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, τότε και οι τρεις οίκοι θα πρέπει άμεσα να προβούν σε νέα αξιολόγηση.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο μεταξύ θα έχουν, εκτός απροόπτου, μεσολαβήσει και νέες εκδόσεις ομολόγων, που θα πρέπει να αξιολογηθούν από τους δύο τουλάχιστον εκ των τριών οίκων. Οι αξιολογήσεις αυτές θα αποτυπώσουν ως ενδιάμεσα βήματα τις προθέσεις των τριών οίκων όσον αφορά την αναβάθμιση. Και αναγκαστικά θα επηρεάσουν –και θα επηρεαστούν– από το πώς θα κλείσει η συμφωνία για το χρέος.

Υπό ομαλές συνθήκες, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επίπεδο "ΒΒ" ("-" ή "+") για Fitch και S&P και "Ca" ("2" ή "3") για τη Moody's. Σε κάθε περίπτωση, το "BB" θα αποτελέσει την επισφράγιση της προσδοκίας "ομαλής" επιστροφής στις αγορές, παρά το γεγονός ότι η "βαθμολογία" αυτή παραμένει non investment για τις διεθνείς αγορές. Οι εξελίξεις αυτές, βέβαια, προϋποθέτουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας διευκρινίσεων για τα επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το "πράσινο φως" από πλευράς Ευρωζώνης του "αναπτυξιακού προγράμματος" που θα καταθέσει το ελληνικό ΥΠΟΙΚ. Μέχρι τότε το ΔΝΤ κρατά για τον εαυτό του το δικαίωμα να διατηρεί σε εκκρεμότητα τη στάση του απέναντι στη "βιωσιμότητα" του ελληνικού χρέους...   

 Του Γ. Αγγέλη

http://www.capital.gr/oikonomia/3275368/empodia-apo-dnt-sti-galliki-protasi-gia-to-elliniko-xreos

25/2/2018




 2.
Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης συμβάλλουν 
στην πλήρη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές. 

 Ο Moody’s ολοκλήρωσε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης έναν γύρο αναβαθμίσεων της Ελλάδας από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Είχαν προηγηθεί οι αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου από τον S&P στις 19 Ιανουαρίου και από τον Fitch στις 16 Φεβρουαρίου. 

Και οι τρεις οίκοι διαβεβαίωσαν με τις αξιολογήσεις τους, τις οποίες παρακολουθούν στενά οι επενδυτές, ότι ο κίνδυνος των ελληνικών ομολόγων έχει μειωθεί σημαντικά. Την άποψή τους στηρίζουν στο ότι οι στόχοι για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα υπερκαλύπτονται, η οικονομία ανακάμπτει, και η Ευρωζώνη θα προχωρήσει τα μεσοπρόθεσμα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ η Ελλάδα θα βγαίνει με επιτυχία από τα μνημόνια φέτος τον Αύγουστο

Οι θετικές εκτιμήσεις των οίκων έχουν τη δική τους σημασία για την προσπάθεια μιας καθολικής επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές και τη χρηματοδότησή της με βιώσιμους όρους (λογικά επιτόκια) από αυτές. Η σημασία τους φάνηκε από την αντίδραση των αγορών μετά τις ανακοινώσεις τους.

 Η αναβάθμιση του αξιόχρεου (κατά μία βαθμίδα, στο Β από Β-) από τον S&P, συνέβαλε στην περαιτέρω μείωση της απόδοσης των 10ετών κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά στο 3,6% στις αρχές του τρέχοντος μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου στις 8 Φεβρουαρίου, με την οποία η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ από τις αγορές με κόστος 3,5%. Η αναβάθμιση από τον Fitch (επίσης κατά μία βαθμίδα στο Β από Β-) την περασμένη εβδομάδα, ανέκοψε την ανοδική πορεία των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά, λόγω της αναταραχής στα διεθνή χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων. Με τον ίδιο τρόπο αντέδρασαν οι αγορές και μετά την αιφνιδιαστική αναβάθμιση από τον Moody’s κατά δύο βαθμίδες στο Β3 από Caa2. Μία ημέρα μετά (την περασμένη Πέμπτη), οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν, με αυτή του 10ετούς να υποχωρεί πάνω από 10 μονάδες βάσης κοντά στο 4,30%. 

Οι ίδιοι οίκοι αξιολόγησης, που πριν από οκτώ χρόνια είχαν προδιαγράψει με τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας τον αποκλεισμό της από τις αγορές, δίνουν τώρα ώθηση στην καθολική επαναφορά της χώρας σε αυτές. Το σημαντικό στις αξιολογήσεις των οίκων είναι η εμπιστοσύνη που εκφράζουν σε μία περαιτέρω πρόοδο της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο. Θεωρούν ότι υπάρχει σχετική πολιτική σταθερότητα και ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά δεν θα αναστραφούν, καθώς η προοπτική ελάφρυνσης του χρέους θα δίνει κίνητρα για τη διατήρηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Η εμπιστοσύνη αυτή αντανακλάται στο θετικό outlook (προοπτικές) των αξιολογήσεων και στις αναφορές των οίκων για πιθανές νέες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου.

 Και οι τρεις οίκοι προβλέπουν έναν ρυθμό ανάπτυξης περί το 2% φέτος και ακόμη υψηλότερο τα επόμενα χρόνια, καθώς και σταδιακή μείωση του χρέους (ως ποσοστό του ΑΕΠ) από το 2019. Ο Moody’s εκτιμά ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος και 2,2% το 2019, ο S&P βλέπει 2% για φέτος και 2,4% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2018-2021, ενώ η πρόβλεψη του Fitch είναι 2,1% για φέτος και 2,6% για το 2019. 

Οι οίκοι θεωρούν ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα διασφαλισθεί πλήρως με τα νέα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσής του, τα οποία θα εστιάσουν πιθανόν στη γαλλική πρόταση για σύνδεση των αποπληρωμών χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας και σε περαιτέρω επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής του χρέους. Ο Fitch τονίζει ότι ήδη η μέση διάρκεια αποπληρωμής του ελληνικού χρέους είναι 18 χρόνια, υψηλότερη από κάθε άλλη χώρα που αξιολογεί, ενώ ο Moody’s αναφέρει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της θα βαίνουν μειούμενες τα επόμενα χρόνια: Από 14% του ΑΕΠ φέτος σε λιγότερο από 12% το 2019 και λιγότερο από 8% το 2020. Επιπλέον, ο Moody’s σημειώνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2020 θα ανέλθουν σε 17,3 δισ. ευρώ έναντι 18 δισ. ευρώ που εκτιμάται το «μαξιλάρι» (τα διαθέσιμα) έως τον Αύγουστο από τις εκδόσεις ομολόγων και από κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. 

Το μαξιλάρι και τα νέα μέτρα για το χρέος, εκτιμούν οι οίκοι, διασφαλίζουν τη δυνατότητα αυτοδύναμης χρηματοδότησης της Ελλάδας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Ο Moody’s κάνει λόγο για «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, χωρίς να απαιτείται περαιτέρω στήριξή της ή όροι πολιτικής. Ο Fitch αναφέρεται σε μία υβριδική «καθαρή» έξοδο, που δεν θα περιλαμβάνει κάποια προληπτική πιστωτική γραμμή, ενώ σημειώνει ότι οι όροι για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους είναι πιθανόν να εστιάσουν στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν νομοθετηθεί από την Ελλάδα για να ισχύσουν μετά τον Αύγουστο του 2018.

 ‘Ακης Χαραλαμπίδης 

ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Greece


 25/02/2018 




3.1.
Η Tesla έρχεται στην Ελλάδα. 

Με τη δημιουργία μιας εταιρείας και ενός γραφείου έρευνας και ανάπτυξης, η Tesla του Elon Musk "βάζει πόδι" στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) η σύσταση της μονοπρόσωπης ΙΚΕ με την επωνυμία Tesla Greece, με έδρα το Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος και διαχειριστή τον Werkman Stephan, ο οποίος με βάση τη σελίδα του στο Linkedin είναι EU Financial Director της Tesla Motors.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Ελλάδα επελέγη μεταξύ τριών άλλων χωρών τις οποίες εξέταζε ο αμερικανικός κολοσσός προκειμένου να δημιουργήσει γραφείο R&D. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας που μίλησε στο electrek.co, "η Tesla δημιουργεί ένα μικρό γραφείο έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα, το οποίο θα αποτελείται από μια εξαιρετικά εξειδικευμένη ομάδα μηχανικών. Αυτή η ομάδα θα επικεντρωθεί αποκλειστικά σε περιορισμένες δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης για την επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογίας ηλεκτρικών κινητήρων μέσω στενής συνεργασίας με την ομάδα μας στις ΗΠΑ". Ο ίδιος συμπλήρωσε, μιλώντας στο electrek.co, πως "η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό ταλέντο, προσφέροντας εξατομικευμένα προγράμματα και εξειδικευμένες δεξιότητες".

Σημειώνεται πως τρεις από τους κορυφαίους σχεδιαστές ηλεκτρικών κινητήρων της Tesla, είναι Έλληνες. Πρόκειται για τους κ.κ. Κωνσταντίνο Λάσκαρη, Κωνσταντίνο Μούρχα και Βασίλη Παπανικολάου. Βέβαια δεν είναι οι μοναδικοί Έλληνες που έχουν "επανδρώσει" την εταιρεία. 

Γιατί στο ΤΕΠΑ Λεύκιππος

Το ΤΕΠΑ Λεύκιππος, το οποίο ιδρύθηκε από το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", είναι ένα από τα μεγαλύτερα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας σε Φυσικές Επιστήμες, με σκοπό να ενισχύσει τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, προσφέροντας υπηρεσίες θερμοκοιτίδας, στήριξης νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων και επιστημονικό περιβάλλον συνεργασίας για ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Όπως αναφέρεται στον διαδικτυακό τόπο του Τεχνολογικού Πάρκου, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, με τα πέντε Ινστιτούτα του που καλύπτουν τους σημαντικότερους τομείς των θετικών επιστημών, διεξάγει έρευνα στην αιχμή της Επιστήμης και Τεχνολογίας και στοχεύει μέσω του ΤΕΠΑ Λεύκιππος να λειτουργεί ως φυτώριο τεχνοβλαστών και νεοφυών επιχειρήσεων, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

http://www.capital.gr/epixeiriseis/3275326/i-tesla-erxetai-stin-ellada

25/2/2018 



3.2.
Γιατί ήρθε πραγματικά η Tesla στην Ελλάδα;

H Tesla μπορεί να μη διαθέτει τα προϊόντα της στη χώρα μας αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να ιδρύσει στην Ελλάδα μια (μικρή) εταιρεία με έδρα τις εγκαταστάσεις του Δημόκριτου -πιο συγκεκριμένα στο Β' κτήριο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών- ακολουθώντας όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία της χώρας μας (ΓΕ.ΜΗ, κ.λπ.)

Φυσικά η ίδρυση της συγκεκριμένης εταιρείας δεν έχει καμία μα καμία σχέση με την παραγωγή αυτοκινήτων όπως πολλοί ευαγγελίζονταν. Άλλωστε η Tesla αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με το συγκεκριμένο θέμα στις ΗΠΑ και σίγουρα δεν θα ήθελε να βάλει και άλλο μπελά στο κεφάλι της. Πέρα από το ότι μέχρι στιγμής δεν υφίστανται ανάγκες για αύξηση της παραγωγής.

Η εταιρεία της Tesla στην Ελλάδα είναι ίσως το προοίμιο ενός ερευνητικού Hub που θα προστεθεί στα δύο που υπάρχουν ήδη στην Ολλανδία και στο ένα της Γερμανίας. Άλλωστε διοικητικά το ελληνικό παράρτημα θα αναφέρεται στην Ολλανδία. Ο ιδιαίτερα σημαντικός λόγος που η Tesla ήρθε στην Ελλάδα είναι για να εκμεταλλευτεί το πραγματικά υψηλό επίπεδο των Ελλήνων μηχανικών στους ηλεκτροκινητήρες, μιας και τα Πολυτεχνεία της χώρας μας διαθέτουν ειδικά προγράμματα σπουδών στο συγκεκριμένο τομέα.

Άλλωστε ήδη στην Tesla στις ΗΠΑ και σε θέσεις ευθύνης εργάζονται τρεις Έλληνες μηχανικοί, όλοι απόφοιτοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι Κωνσταντίνος Λάσκαρης (επικεφαλής σχεδιασμού ηλεκτροκινητήρων), Κωνσταντίνος Μπούρχας (σχεδιασμός ηλεκτροκινητήρων) και Βασίλης Παπανικολάου (σχεδιασμός ηλεκτροκινητήρων).


Με την ύπαρξη εταιρείας στην Ελλάδα οι μηχανικοί που θα απασχοληθούν -στην αρχή υπολογίζεται πως θα είναι περίπου 10- δεν θα χρειαστεί να μετακομίσουν στις ΗΠΑ, κάτι που δεν είναι εύκολο για όλους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε πως η Tesla δεν κατασκευάζει μόνο αυτοκίνητα, αλλά και προϊόντα ενέργειας, όπως ηλιακά πάνελ και μπαταρίες, οι τελευταίες και για οικιακή χρήση.

Γιάννης Σκουφής

http://www.cnn.gr/style/aytokinito/story/119135/
giati-irthe-pragmatika-i-tesla-stin-ellada


 25 Φεβρουαρίου 2018


REUTERS/HANDOUT
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του 
με τον ιδρυτή της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ.  

 3.3.
Συνάντηση Έλον Μασκ- Ερντογάν για εκτοξεύσεις δορυφόρων 
και συνεργασία Tesla - SpaceX με τουρκικές εταιρείες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX Έλον Μασκ, συναντήθηκαν την Τετάρτη για να συζητήσουν συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών του Μασκ και τουρκικών εταιρειών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Ο Μασκ, που βρίσκεται στην Τουρκία για να παραστεί στο Global SatShow στην Κωνσταντινούπολη, συνάντησε τον Ερντογάν και τους υπουργούς Μεταφορών και Βιομηχανίας της Τουρκίας στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Όπως αναφέρει το Reuters, o Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος της προεδρίας, είπε ότι ο Μασκ και ο Ερντογάν συζήτησαν πιθανά κοινά εγχειρήματα μεταξύ της Tesla, της SpaceX και τουρκικών εταιρειών, καθώς και για την εκτόξευση των τουρκικών δορυφόρων Turksat 5A και 5B.

«Επίσης ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με το τι είδους κοινές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να έχουν τουρκικές εταιρείες με τις SpaceX και την Tesla» ανέφερε ο Καλίν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Η Τουρκία σκοπεύει να εκτοξεύσει τον δορυφόρο Turksat 5A το 2020 και τον 5Β το 2021. Τον Οκτώβριο η Airbus υπέβαλε την καλύτερη προσφορά σε διαγωνισμό για την κατασκευή των τουρκικών δορυφόρων.

http://www.naftemporiki.gr/story/1293262/sunantisi-elon-mask-erntogan-gia-ektokseuseis-doruforon-kai-sunergasia-tesla-spacex-me-tourkikes-etaireies


9/11/2017



 Οι απόψεις,που δημοσιεύονται στα εκάστοτε-χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού-αναρτώμενα άρθρα (ή κάθε είδους κείμενα) του ιστολογίου μου, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που επώνυμα τις διατυπώνουν.  Οι ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger.

 Στο αρχικό  πρωτότυπο κείμενο  παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων.