Αλβανία-Τουρκία: Μία ισχυρή και επικίνδυνη σχέση στην βόρεια «αυλή» της Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) «Οι Αλβανοί διαχρονικά δεν τηρούν τις συμφωνίες με την Ελλάδα…»
(2) Μαζί με την Μακεδονία θα «πουληθεί» για ακόμη μια φορά και η Βόρειος Ήπειρος – Διαβάστε το πακέτο συμφωνίας Ελλάδος- Αλβανίας
(3) Τι πραγματικά είπε ο Ράμα περί “τσάμηδων”!
 Η ακριβής μετάφραση.


Η Αλβανία έχει σημαντική αξία γα την Τουρκία. Αυτό έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό από την μεταψυχροπολεμική εποχή και έπειτα. Ως απόρροια, η τουρκική πλευρά έχει επενδύσει μεγάλο πολιτικό και οικονομικό κεφάλαιο στην ενδυνάμωση των διμερών αυτών σχέσεων  από την δεκαετία του 1990. Πλέον, η αλβανο-τουρκική σχέση έχει εδραιωθεί και η Τουρκία είναι σύμμαχος της Αλβανίας. Μία τέτοια εξέλιξη όμως δημιουργεί ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν από την ελληνική πλευρά.

Οι αλβανο-τουρκικές σχέσεις (1992-2017)

Σκοπός του άρθρου δεν είναι να προβεί σε εκτενή ιστορική αναδρομή των σχέσεων των δύο αυτών κρατών παρά μόνο να αναφέρει τα γεγονότα-σταθμούς. Ήδη από την δεκαετία του 1990 με την πτώση του καθεστώτος Ενβέρ Χότζα και την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η Τουρκία αντιλαμβανόμενη την γεωπολιτική αναβάθμιση του αλβανικού πληθυσμού και θέλοντας να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη προσέγγισε στενά την Αλβανία.

Έτσι, βασιζόμενη στο μουσουλμανικό θρήσκευμα (58,79% του αλβανικού πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι), η τουρκική πλευρά μέσω του κινήματος Φετχιουλλάχ Γκιουλέν απέκτησε μεγάλη επιρροή. Το Κίνημα συμμετείχε στην κατασκευή ισλαμικών σχολείων (μαντράσσας) ενώ το 2011 εγκαινίασε το νέο «ισλαμικό» πανεπιστήμιο Μπεντέρ στα Τίρανα.

Επίσης, η τουρκική κρατική χρηματοδοτική εταιρεία Diyanet συνεργάζεται με αλβανικές μουσουλμανικές θρησκευτικές οργανώσεις ενώ έχει αναλάβει την κατασκευή του τζαμιού στα Τίρανα που όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί το μεγαλύτερο τζαμί στα Βαλκάνια.

Παράλληλα, η Τουρκία προσφέρει και ανθρωπιστική βοήθεια. Τουρκικές φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως η IHH χρηματοδοτούν κέντρα διαβίωσης ορφανών παιδιών και όχι μόνο. Κύριο ρόλο σε αυτήν την δράση διαδραματίζει η τουρκική πρεσβεία στα Τίρανα.

Στον οικονομικό τομέα η Τουρκία αποτελεί βασικό οικονομικό εταίρο της Αλβανίας. Ήδη από το 1992 τουρκικές χρηματοδοτήσεις κατέκλυσαν την Αλβανία σε μία προσπάθεια να ανταγωνιστούν την ελληνική οικονομική και επενδυτική παρουσία. Με την άνοδο όμως του ΑΚP το 2003 και την σταδιακή βελτίωση της τουρκικής οικονομίας, η τουρκική πλευρά επέστρεψε πιο δυναμική.

Τουρκικές εταιρείες έχουν επενδύσει σε στρατηγικής σημασίας τομείς της αλβανικής οικονομίας (υποδομές, ενέργεια, αεροδρόμια). Ταυτόχρονα, οι εμπορικές σχέσεις είναι πολύ καλές ιδίως από το 2010 και έπειτα.

Το 2012 η Αλβανία απορροφούσε τουρκικές εξαγωγές σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μέχρι και το 2013 1,5 δις δολλάρια είχαν επενδυθεί από Τούρκους στην Αλβανία. Επιπλέον, οι τουρκικές αερογραμμές (Turkish Airlines) επρόκειτο να αναλάβουν την ανασύσταση των αλβανικών αερογραμμών. Τον Ιούλιο του 2017 ο Έντι Ράμα συναντήθηκε στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης με τον Διευθυντή της Turkish Airlines Ιλκέρ Αϋτσί και η συνάντηση αυτή επιβεβαίωσε την τουρκική υποστήριξη στην πρωτοβουλία της αλβανικής κυβέρνησης.

Η τουρκική αρωγή προς τα Τίρανα είναι εμφανής και στον διπλωματικό τομέα. Η Άγκυρα ενίσχυσε την αλβανική υποψηφιότητα στον Οργανισμό Συνεργασίας Κρατών της Μαύρης Θάλασσας το 1992 και στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνδιάσκεψης. Με την άνοδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν και την προβολή του νεο-οθωμανισμού, οι αλβανο-τουρκικές διπλωματικές σχέσεις ενισχύθηκαν παρά κάποιες κρίσεις. Σημαντική ήταν η τουρκική υποστήριξη και συμβολή για την είσοδο της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ. Το πόσο ουσιαστική είναι η γεωπολιτική σημασία της Αλβανίας για την Τουρκία το αποτυπώνει ο Αχμέτ Νταβούτογλου όταν υποστηρίζει ότι για να λάβει ηγετική θέση η Τουρκία δύο λαούς είναι καλό να προσεγγίσει: τους Βόσνιους και τους Αλβανούς.

Μάλιστα, η Αλβανία θεωρείται ως εξισορροπητικός παράγοντας για την τουρκική εξωτερική πολιτική στην βαλκανική χερσόνησο.

Τέλος, στον στρατιωτικό τομέα οι σχέσεις μπορούν να χαρακτηριστούν άριστες. Ευθύς αμέσως με την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, η τουρκική πλευρά έσπευσε να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού. Το 1992 υπέγραψαν τα δύο κράτη μία συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που είχε ως στόχο την εκπαίδευση του αλβανικού στρατιωτικού προσωπικού, τον εφοδιασμό του αλβανικού στρατού με τουρκικά οπλικά συστήματα και την διεξαγωγή κοινών ασκήσεων.

Ένα ακόμα στοιχείο της ανωτέρω συμφωνίας είναι και το ότι δόθηκε η δυνατότητα σε τουρκικές εταιρείες να επιδιορθώσουν την βάση Πασά Λιμάν του αλβανικού ναυτικού στην επαρχία του Βλόρε. Σαν αντάλλαγμα, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούσαν να την χρησιμοποιήσουν για δικούς τους λόγους.

Προκειμένου να ενισχυθεί η τουρκική στρατιωτική παρουσία ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο αφίχθη στο λιμάνι του Δυρραχίου. Έκτοτε και με την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία εκπαιδεύει τους Αλβανούς στρατιώτες, συνδράμει στον εκσυγχρονισμό του αλβανικού στρατού και στην διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων. Την δυναμική της διμερούς αυτής σχέσης φανερώνει και η κατάληξη δύο διπλωματικών κρίσεων. Η μία αφορούσε την κυβέρνηση Σάλι Μπερίσα το 2012. Η τελευταία σκόπευε να απέχει από την ψηφοφορία για την αναβάθμιση του status  της Παλαιστινιακής Αρχής στον Ο.Η.Ε.. Παρά τις τουρκικές πιέσεις για να ψηφίσει «ναι», η αλβανική στάση έμεινε σταθερή. Η δεύτερη κρίση αφορούσε τις κυρώσεις στην δραστηριότητα του Κινήματος Γκιουλέν. Τον Μάϊο του 2015 η κυβέρνηση Ερτογάν ζήτησε να κλείσουν όλα τα σχολεία που είχαν χρηματοδοτηθεί από το Κίνημα. Η αλβανική κυβέρνηση παρά τις πιέσεις αρνήθηκε. Όμως, τον Οκτώβριο του 2017 κατόπιν διεθνούς εντάλματος σύλληψης εκδοθέν από την Τουρκία συνελήφθη ο Μωχάμμεντ Αϋντογκμούς στέλεχος της παράταξης Γκιουλέν. Κατόπιν έρευνας της αλβανικής αστυνομίας και της Interpol απεδείχθη ότι είχε διαρρεύσει τουρκικά απόρρητα στοιχεία μέσω του Twitter (2013-14) και συνελήφθη στο Δυρράχιο. Οι δύο αυτές κρίσεις δεν φαίνεται να έχουν μεταβάλει ριζικά τις διμερείς σχέσεις προς το χειρότερο.   
      
  Απειλείται η Ελλάδα; 

Όλη η ανασκόπηση των αλβανο-τουρκικών σχέσεων δείχνει ότι εκείνες αποτελούν ζήτημα ασφάλειας για την Ελλάδα. Ήδη από την δεκαετία του 1990 όταν η ελληνική πλευρά διεδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στα βαλκανικά ζητήματα υπήρχε καχυποψία από την Αθήνα για κάποιες κινήσεις της Τουρκίας. Η προσπάθεια προσεταιρισμού του αλβανικού μουσουλμανικού κόσμου σε συνδυασμό με την απόκτηση βάσεων στην Ανδριατική θάλασσα προκάλεσε την εντύπωση μίας «στρατηγικής» περικύκλωσης της Ελλάδας. Σήμερα, με τις κατά διαστήματα εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, ο επαναπροσδιορισμός της ελληνικής στάσης μοιάζει πιο επιτακτικός από ποτέ.

Οι Τούρκοι είναι φανερό ότι προσπαθούν να προσεταιριστούν το μουσουλμανικό τμήμα των Αλβανών εντός και εκτός της Αλβανίας που είναι πολύ μεγάλο. Με άλλα λόγια η ύπαρξη ενός μουσουλμανικού «μετώπου» στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης αν συνυπολογιστεί και η καταστροφή της θρησκευτικής κληρονομιάς των Ελλήνων της νότιας Αλβανίας. Παράλληλα, δεν θα είναι περίεργο αν η τουρκική εξωτερική πολιτική ενισχύει τις αλβανικές διεκδικήσεις προκαλώντας μεγαλύτερο αναβρασμό στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις. Εκκρεμότητες μεταξύ Ελλάδας- Αλβανίας αν συνεκτιμηθούν με το εκκρεμές ζήτημα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ. αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την τουρκική επεμβατικότητα και επίσης μπορούν να αποσπάσουν την ελληνική ηγεσία από άλλα θέματα. Με την σχεδόν αδιαμφισβήτητη επιρροή της Άγκυρας στο εσωτερικό της Αλβανίας καθίσταται δύσκολο για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική διπλωματία να ανακτήσουν το έδαφος που απωλέσθηκε με την οικονομική κρίση. Με τον τουρκικό στρατό να ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό την οργάνωση του αλβανικού και να χρησιμοποιεί ελεύθερα βάσεις του είναι φανερή η τουρκική κυριαρχία στην Αλβανία.

Εν κατακλείδει, η σχέση Αλβανίας- Τουρκίας είναι ζήτημα που πρέπει να ανησυχήσει την Αθήνα. Δημιουργείται ένας στρατηγικός άξονας Τιράνων- Άγκυρας στην βόρεια «αυλή» της ελληνικής επικράτειας. Το τι ενέργειες μπορεί να πράξει η Ελλάδα είναι θέμα άλλου άρθρου ωστόσο είναι αδήριτη ανάγκη η ελληνική ηγεσία να επανεξετάσει τις κινήσεις της και να λάβει σοβαρά υπ’όψιν το ζήτημα ασφάλειας που ανακύπτει πριν να είναι αργά.  

  Νικολάου Νικόλαος,
μεταπτυχιακός φοιτητής διεθνών σχέσεων. 
  nnikolaou618@gmail.com 


3/2/2018


     ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ    





1.
«Οι Αλβανοί διαχρονικά δεν τηρούν τις συμφωνίες με την Ελλάδα…»

«Νομίζω ότι έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα στο θέμα της Αλβανίας. Ένα θέμα, σας θυμίζω, που είναι άλυτο εδώ και εβδομήντα χρόνια, με πολλές πτυχές. Και πιστεύω ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Έχει ήδη διανυθεί πάρα πολύ μεγάλη απόσταση», είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενημερώνοντας τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα για τα εθνικά θέματα μετά τις συναντήσεις που είχε στο Νταβός της Ελβετίας.

O κ. Τσίπρας ενημέρωσε επίσης τους πολιτικούς αρχηγούς ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων.

«Είμαστε επομένως έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας που θα επιλύσει τις κρίσιμες διαφορές και θα οδηγεί στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής μας χώρας»,  είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του για τα εθνικά θέματα, προσθέτοντας ότι: «Στο ζήτημα αυτό φαίνεται εξάλλου ότι διαμορφώνεται μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση, την οποία δεν μπορώ παρά να καλωσορίσω».

Στη συνάντηση Τσίπρα – Ράμα την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στο Νταβός συζητήθηκαν σημεία που απομένουν για υπογραφή συμφωνίας καθώς και τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο, ενώ συμφωνήθηκε επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αλβανία.

Δ. Περδίκης: Καμία αισιοδοξία για πρόοδο στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις

«Έχουν γίνει πολλές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας κατά το παρελθόν, οι όποιες όμως δεν έχουν τηρηθεί από την αλβανική πλευρά», δήλωσε στο Κανάλι Ένα ο πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Δημήτρης Περδίκης, εκφράζοντας απαισιοδοξία για πραγματική πρόοδο στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις.

«Η Αλβανία διαχρονικά προσπαθεί να πάρει ότι μπορεί από την Ελλάδα με συμφωνίες και αυτό που βλέπουμε συνεχώς είναι ότι η Ελλάδα υλοποιεί αυτά που έχει υποσχεθεί αλλά η Αλβανία δεν υλοποιεί αυτά για τα οποία έχει αναλάβει υποχρέωση. Γι’ αυτό λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ γιατί η αλβανική στήνει πάρα πολλές παγίδες στις οποίες πέφτει η Αθήνα και εν συνεχεία δεν καταλήγουμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Περδίκης.

Παράλληλα ανέφερε τα ανοικτά θέματα που υφίστανται μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας: «Υπάρχει το πογκρόμ εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, υπάρχουν θέματα εκπαιδευτικά, είναι το θέμα των άταφων Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στη Βόρειο Ήπειρο το 1940 – ΄41και πολλά άλλα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν λυθεί εάν η Αλβανία είχε την καλή διάθεση. Δεν είμαι όμως αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν».

Ο πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας ανεύρεσης και περισυλλογής των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν ηρωικά κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σχολίασε ότι, «Μία ανάλογη διαδικασία είχε ξεκινήσει και πριν από δώδεκα χρόνια, η οποία ενώ προχωρούσε άρχισαν να μαζεύονται κάποιοι, κατά τη γνώμη μου εγκάθετοι, οι οποίοι φώναζαν “μας παίρνουν τα οστά των προγόνων μας” και κάτι άλλα παρόμοια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ολόκληρο θέμα και τελικά να σταματήσει η προσπάθεια άδοξα».

Όπως εκτίμησε, «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την ελληνική πλευρά η οποία θα πρέπει να διπλοελέγχει αυτά που κάνει σε σχέση με την Αλβανία. Θα μπορούσε να γραφτεί ένα ολόκληρο βιβλίο με τις διαχρονικές γκάφες των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στη γειτονική χώρα ήδη από το 1935 με το Σχολικό Ζήτημα και ακόμα περισσότερο με τις συμφωνίες με τις οποίες η Αλβανία δεσμεύθηκε να σεβαστεί τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό».

Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε επίσης στο πως ερμηνεύουν οι Αλβανοί την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην επικράτεια τους: «Όταν για παράδειγμα η Αθήνα διαμαρτύρεται για την καταπάτηση των περιουσιών των κατοίκων της Χιμάρας, τα Τίρανα θα απαντήσουν ότι στην Χιμάρα δεν υπάρχουν Έλληνες και ότι εκεί ζουν μόνο Αλβανοί».

Τέλος υπογράμμισε ότι, «Είναι καθαρά διαφορετική η οπτική γωνία από την οποία βλέπουν οι Αλβανοί τα διμερή ζητήματα και έτσι παγιδεύεται η Ελλάδα. Ειδικά όταν αναλαμβάνουν άτομα που δεν γνωρίζουν καλά τα θέματα αυτά, όπως ενδεχομένως ο πρωθυπουργός, ο οποίος φοβάμαι ότι θα παγιδευτεί και ο ίδιος».

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Πηγή:kanaliena.gr

 http://www.echedoros-a.gr/2018/02/blog-post_5.html


1/2/18 




2.
Μαζί με την Μακεδονία θα «πουληθεί» για ακόμη μια φορά και η Βόρειος Ήπειρος – Διαβάστε το πακέτο συμφωνίας Ελλάδος- Αλβανίας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα αποποιηθεί το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας και συνάμα την Βόρειο Ήπειρο και ότι στοιχεία έχουν απομείνει εν δυνάμει μέχρι σήμερα.

Η Ελλάδα και η Αλβανία έχουν αποφασίσει να επιλύσουν μια και καλή τις διαφορές τους. Όμως η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει ακριβώς την συμφωνία κυρίως στο θέμα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Μπορεί επίσημα να μην έχει ανακοινωθεί ακόμα το πακέτο συμφωνίας από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, στην Αλβανία ο Bushati σε τηλεοπτικές εκπομπές έχει ήδη αναφέρει τι περιλαμβάνει η συμφωνία.

Ανάμεσα σε αυτό ήταν και η υπογραφή της μη αναγνώρισης του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας το οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ οποιαδήποτε στιγμή και να δημιουργηθεί ξανά η Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Από ότι φαίνεται μαζί με την Μακεδονία θα «πουληθεί» και η Βόρειος Ήπειρος.

Διαβάστε παρακάτω τι περιέχει η συμφωνία συμφωνία
 με τις δηλώσεις Bushati:

1.Εμπόλεμη Κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Η εμπόλεμη κατάσταση είναι σε ισχύ από το 1940, που τότε τα ιταλικά στρατεύματα επιτέθηκαν μέσω της Αλβανίας στην Ελλάδα. Απ’ ό, τι φαίνεται η Ελλάδα θα καταργήσει την Εμπόλεμη Κατάσταση.

2.Οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων. Απ’ ό, τι φαίνεται η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ από τα 6 ν.μ που είναι τώρα. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι 12.νμ Αυτό θα ανοίξει το δρόμο και για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών. Ο υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας τόνισε επανειλημμένα, ότι έχει συμφωνηθεί η συζήτηση του θέματος αλλά το τεχνικό κομμάτι θα το αναλάβουν οι εμπειρογνώμονες. Ο Bushati τόνισε ότι η νέα συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα θα διαφέρει από την συμφωνία του 2008 και ότι η Αλβανία δεν χάνει ούτε ένα εκατοστό θαλάσσιου χώρου από αυτήν την συμφωνία.

3.Αναγνώριση χερσαίων συνόρων. Λίγο είναι γνωστό ότι οι δύο χώρες έχουν και χερσαίες διαφορές. Η μια χώρα επικαλείται το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, ενώ η άλλη το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας. Σύμφωνα με τον Bushati, οι δυο πλευρές έχουν έρθει σε συμφωνία να αναγνωριστεί το Σύμφωνο της Φλωρεντίας, η οποία ουσιαστικά περιγράφει τα σημερινά χερσαία σύνορα μεταξύ των δυο χωρών.

4.Σχολικά βιβλία. Θα γίνει αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων και στις δυο χώρες, όπου δεν θα γίνει αναφορά σε διεκδικήσεις και εθνικισμό. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός, τα νέα σχολικά κείμενα θα είναι σύμφωνα με του ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

5.Στρατιωτικά νεκροταφεία Ελλήνων πεσόντων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα δημιουργηθούν δυο στρατιωτικά νεκροταφεία. Η αναζήτηση των ελλήνων στρατιωτών έχει ξεκινήσει, και η εκταφή τους γίνεται από επιτροπή.

6.Επισημείωση της Χάγης (Σφραγίδα APOSTILLE). (Vula Apostile) Η Ελλάδα συμφώνησε να αναγνωρίσει την Σφραγίδα APOSTILLE της Αλβανίας. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν την αναγνωρίζει. Όταν αυτό γίνει οι Αλβανοί Μετανάστες θα απαλλαχθούν από ένα γραφειοκρατικό και οικονομικό βάρος . Ο τζίρος των μεταφράσεων και των σφραγίδων υπολογίζεται στα 5 εκ. ευρώ ετησίως.

7.Αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης.

8.Δικαιώματα στην Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αλβανίας φαίνεται να πρότεινε να γίνει απευθείας προμήθεια με σχολικά βιβλία από την Αθήνα στα χωριά της Ελληνικής μειονότητας.

9.Περιουσία Αλβανών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον υπουργό υπάρχουν περίπου 1800 περιπτώσεις πολιτών που θα κερδίσουν από την άρση του εμπόλεμου και θα μπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στην Ελλάδα. Ο υπουργός ξεκαθάρισε και τόνισε ότι δεν πρόκειται για “τις περιουσίες των τσάμιδων” που έχουν απαλλοτριωθεί με απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων το 1945-1946 αλλά περιουσίες που έχουν απαλλοτριωθεί το 1940. Έμμεσα δηλαδή επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του έλληνα ομολόγου τους ότι θέμα τσάμικου δεν θα τεθεί.

10.Ευρωπαϊκή Προοπτική της Αλβανίας. Έμμεσα ο υπουργός παραδέχτηκε ότι έχει συζητηθεί το θέμα και ότι η Ελλάδα στηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας

Η υπογραφή των συμφωνιών θα γίνει σταδιακά και μια μια. Για κάθε επιμέρους θέμα θα δημιουργηθούν επιτροπές εμπειρογνωμόνων και από τις δυο πλευρές και εφόσον ολοκληρώσουν το έργο ,θα γίνει και η υπογραφή της ανάλογης συμφωνίας.

Πριν όμως υπογραφούν όλα αυτά ο Κοτζιάς οφείλει να ενημερώσει τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου ή να διαψεύσει τον Αλβανό ομόλογο του σε καποια απο τα θεματα που εχει φερει στο φως της δημοσιοτητας.

Himara.gr

http://www.anixneuseis.gr/?p=183972


 3 Φεβρουαρίου 2018 



3.
Τι πραγματικά είπε ο Ράμα περί “τσάμηδων”!
 Η ακριβής μετάφραση.

“Χαμένοι στη μετάφραση”… Οι δηλώσεις περί “τσάμηδων” από τον Έντι Ράμα, έγιναν κι αυτές αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αθήνα. Άλλο που δεν θέλουμε…
Αναζητώντας την ακριβή μετάφραση των όσων είπε ο Ράμα, προκύπτει ότι δεν είπε πως “δεν άκουσε ο Κοτζιάς καλά” (για “τσάμικο”), αλλά “δεν άκουσαν (η αλβανική αντιπολίτευση) καλά τι είπε ο Κοτζιάς”.
 Η λέξη, λέξη μετάφραση των δηλώσεων Ράμα για να βγάλετε συμπέρασμα:
“Η Ελλάδα έχει μια παράνοια, μια φαντασία, νομίζοντας, για τους δικούς της λόγους,  ότι η Αλβανία  με το “τσάμικο”,  τρέφει εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος  της. Εμείς δεν τρέφουμε εδαφικές διεκδικήσεις, απορούμε  μάλιστα όταν ακούμε και από υψηλούς ελληνικούς κύκλους να λένε ότι η κυβέρνηση Ράμα επιδιώκει τη “Μεγάλη Αλβανία”, ζητά την ΄΄ Τσαμουριά ΄΄.  Εμείς θα θέσουμε τέρμα σ΄ αυτή την παράνοια. Από πλευράς μας, αυτούς που ονομάζουμε Τσάμηδες, είναι Αλβανοί, μιλάμε δηλαδή για Αλβανούς που έχουν ένα ιστορικό παρελθόν στο ελληνικό κράτος, που έχουν περιουσίες στην Ελλάδα. Εμποδίζονται στην ελεύθερη διακίνησή τους λόγω της καταγωγής τους. Μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που έχουν πικρές αναμνήσεις  και δικαιολογημένα ζητάμε να τιμηθεί η μνήμη τους. Τον  κ. Κοτζιά τον άκουσαν λάθος  δεν τον άκουσαν όμως τι είπε  για τους Τσάμηδες. Είπε ότι η αλβανική πλευρά θέτει επιθετικά το “τσάμικο”. Για μας “τσάμικο” δεν υπάρχει ως εδαφικό θέμα, θα προσπαθήσουμε όμως για μια ξεχωριστή συμφωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

-Ποιος άνοιξε το “τσάμικο”; Το άνοιξε η Ελλάδα, ή το ανοίξαμε εμείς; Συμπεριλάβαμε το «τσάμικο» στο πρόγραμμα της κυβέρνησής μας το 2013 και σήμερα  το συζητούμε, με μία απόχρωσηΗ Ελλάδα υποστηρίζει ότι δεν αναγνωρίζει το «τσάμικο», και έχει λόγο που το κάνει, διότι για την Ελλάδα, το «τσάμικο» σημαίνει  διεκδίκηση  εδαφών της Ελλάδας. Τρέφουμε εμείς  εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας; Όχι, κατ΄ ουδένα τρόπο. Το «τσάμικο» έχει αυτό το όνομα, εκπροσωπεί όμως τα προβλήματα μιας  αλβανικής κοινότητας  που έχουν σχέση με  το δικαίωμα απότισης φόρου τιμής,  με τις περιουσίες και με το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα εάν η Ελλάδα λέει πως δεν αναγνωρίζω το «τσάμικο», διότι για μας είναι σαφές, εμείς δεν διεκδικούμε εδάφη, εμείς όμως θέλουμε ανθρώπινα δικαιώματα. Σωστά τα λέει ο Υπουργός (σ.σ: Ο κ. Κοτζιάς) όταν δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το «τσάμικο», το οποίο σύμφωνα με αυτούς (σ.σ: Τους Έλληνες), σημαίνει εδαφική διεκδίκηση. Στο τραπέζι όμως συζητούμε και ο Υπουργός δήλωσε ότι οι Αλβανοί  το ζητούν με επιθετικό τρόπο.