Το Μακεδονικό και ο «δάκτυλος» Ερντογάν.
Δύο παράλληλα, ανοιχτά εθνικά μέτωπα στην τελική ευθεία της εξόδου από τα Μνημόνια δεν θα ήταν ποτέ το καλύτερο σενάριο για την – όποια – ελληνική κυβέρνηση. Eίναι όμως ένα σενάριο απολύτως υπαρκτό αυτή τη στιγμή με δεδομένη αφ’ ενός την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και αφ’ ετέρου τους οιωνούς «επιπλοκών» στην διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ για το Μακεδονικό.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δύο εθνικά θέματα με εμφανή πλέον διασύνδεση και με κομβικό στοιχείο την υπόγεια ναρκοθέτηση από την πλευρά Ερντογάν των προσπαθειών για συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων – μια ναρκοθέτηση, που επισημαίνεται με προβληματισμό και από ελληνικές κυβερνητικές πηγές.
Ο ρόλος της Αγκυρας
Κατά τις εν λόγω πηγές, η υπονόμευση της διαπραγμάτευσης από την Αγκυρα γίνεται σε διπλό επίπεδο – τόσο μέσω ενός μηχανισμού προπαγάνδας και διασποράς ψευδών ειδήσεων στα Βαλκάνια με στόχο να διαμορφωθεί αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη Ελλάδας και πΓΔΜ για την επίτευξη συμβιβασμού στο ονοματολογικό, όσο και με απ’ ευθείας παραινέσεις από την Αγκυρα προς την κυβέρνηση Ζάεφ να μην υπαναχωρήσει σε κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα. Παράλληλα με αυτές τις παραινέσεις, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές με γνώση των εξελίξεων, ο Ερντογάν φέρεται να έχει παράσχει δεσμεύσεις στον ίδιον τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για οικονομική αλλά και πολιτική στήριξη από την Τουρκία, ακόμη και για ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ με το όνομα Μακεδονία.
Η τουρκική αυτή στάση βασίζεται στο γεγονός ότι η Αγκυρα θεωρεί δικής της «σφαίρα επιρροής» τα δυτικά Βαλκάνια και επιχειρεί να αποτρέψει την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή. Και, ταυτόχρονα, συνδέεται από διπλωματικούς παράγοντες με την συνολική έξαρση της επιθετικότητας της Αγκυρας και την προσπάθειά της να επιστρέψει στο δόγμα των «πολλαπλών μετώπων» (Κύπρος, Αιγαίο, Συρία, Βαλκάνια).
Ο τουρκικός «δάκτυλος» θεωρείται από τις ίδιες πηγές και ως ένας από τους παράγοντες που οδηγούν τις τελευταίες μέρες τμήμα τουλάχιστον της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων να παίρνει θέσεις «οι οποίες δεν διευκολύνουν την διαπραγμάτευση». Αιχμή αυτών των θέσεων αποτελούν τα θερμά ζητήματα της αλλαγής του συντάγματος της γείτονος αλλά και τα θέματα ταυτότητας για τα οποία ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε χθες ότι δεν έχουν τεθεί καν στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.
Οι πιέσεις στον Ζάεφ
Η εκτίμηση στο Μαξίμου και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι πως ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ είναι ειλικρινής ως προς τις προθέσεις και την μετριοπαθή στάση του, πιέζεται όμως έντονα από τους σύνθετους συσχετισμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησής του και τους εκπροσώπους της «σκληρής» πλευράς. Κοντά σε αυτή την σκληρή πλευρά φαίνεται να κινείται και ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο οποίος είναι πρόσωπο της επιρροής του προέδρου της χώρας και προερχόμενου από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO Γκιόργκι Ιβανόφ. Η αίσθηση αυτή φέρεται να αποτυπώθηκε και στη νέα συνάντηση που είχε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην Σόφια με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ, όπου κατά τις πληροφορίες δεν υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδος.
Τα ραντεβού με την Μέρκελ
Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένη την παράλληλη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στην συνάντηση που θα έχει αύριο, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με την γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Η κυρία Μέρκελ, η οποία επιστρέφει ενεργά στην διεθνή σκηνή μετά από έξι μήνες πολιτικής κρίσης στην Γερμανία, θα συναντηθεί την Παρασκευή και με τον έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής. Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο ακριβώς για τα δύο ανοιχτά εθνικά θέματα - το μακεδονικό και τις τουρκικές προκλήσεις.
Η Γερμανία είναι από τους διεθνείς παράγοντες που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, οι πληροφορίες όμως από ελληνικής πλευράς αναφέρουν ότι οι μέχρι τώρα επαφές με το Βερολίνο δείχνουν ότι η Ανγκελα Μέρκελ στηρίζει πλήρως τις θέσεις της Ελλάδας τόσο στην διαπραγμάτευση με τα Σκόπια όσο και σε ό,τι αφορά την τουρκική επιθετικότητα.
Είναι μια μάλλον αναμενόμενη στήριξη, με δεδομένη την παράλληλη και βασική προτεραιότητα της Γερμανίας για επάνοδο της Ελλάδας και της ευρωζώνης στην οικονομική ομαλότητα – μια ομαλότητα, που μπορεί να διακυβευθεί εάν η έξοδος από την κρίση και τα Μνημόνια σκιαστεί από γεωπολιτικές εντάσεις και αβεβαιότητες. Είναι όμως και μια στήριξη που η ισχύς και η αποτελεσματικότητά της μένει να επιβεβαιωθούν και να κριθούν στους επόμενους δύσκολους μήνες…
21/2/2018
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Οι Πρόεδροι Τουρκίας και ΠΓΔΜ κατά τη συνάντησή τους
- Πηγή: Τουρκική Προεδρία
1.
Προκλητικές δηλώσεις από τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ κατά της Ελλάδας με τον Ερντογάν στο πλευρό του.
Aνέβασε επικίνδυνα τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ιβανοφ χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα» και πρόσθεσε: «Η διαφορά για το όνομα πρέπει να επιλύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο που ορίζεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του 2011. Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και σε αυτήν την επίσκεψη εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τις απόψεις μας σε αυτό το θέμα».
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να δηλώσει ευγνώμων για την μακρόχρονη τουρκική υποστήριξη κυρίως στο θέμα της ενταξιακής πορείας της χώρας του στο ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε: «Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα. Εμείς δεν κινούμαστε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Η Τουρκία στην διπλωματία δεν συμπεριφέρεται ποτέ διφορούμενα. Από τη στιγμή που πήραμε την απόφασή μας, εμείς πεθαίνουμε αλλά δεν γυρίζουμε πίσω».
http://mignatiou.com/2018/02/proklitikes-dilosis-kata-tis-elladas-apo-ton-proedro-tis-pgdm-ivanof-para-to-plevro-tou-erntogan/
FEBRUARY 20, 2018
2.
Angela Merkel:
Angela Merkel:
«Καλωσορίζω τον Μακεδόνα Πρωθυπουργό Zoran Zaev»
Η «Μακεδονία» είναι πιο κοντά από ποτέ την τελευταία δεκαετία σε λύση για το ονοματολογικό με την Ελλάδα δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά την συνάντηση που είχε με τον Zoran Zaev.
Μάλιστα η κ. Merkel καλωσόρισε τον κ. Zaev πριν την έναρξη της κοινής συνέντευξης τύπου λέγοντας χαρακτηριστικά «..με χαρά καλωσορίζουμε τον μακεδόνα πρωθυπουργό Zoran Zaev..» (Βίντεο)
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στις κοινές δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, η An. Merkel δήλωσε ικανοποιημένη αλλά και ανακουφισμένη από το γεγονός ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη. Σημείωσε δε ότι οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αλλά πρέπει να είναι και υλοποιήσιμοι.
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε συζητήσει κατά καιρούς εντατικά. Όταν μιλούσαμε για την "Μακεδονία" συζητούσαμε και για το θέμα του ονόματος. Θυμάμαι μεταξύ άλλων τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου τότε η δυνατότητα ένταξης απέτυχε λόγω του θέματος της ονομασίας και είμαι πολύ χαρούμενη και ανακουφισμένη που με την κυβέρνηση Zaev τώρα ήρθε πάλι κινητικότητα στις συνομιλίες. Μίλησα χθες και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μία τη άλλη. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη. Αλλά από τη δική μας πλευρά κατέστησα σαφές ότι επιθυμούμε πολύ μια λύση, και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε, θα παροτρύνουμε και τα δύο διαπραγματευόμενα μέρη να κάνουν βήματα που είναι αναγκαία. Θα έλεγα ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, μια λύση δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο τώρα και θα ήταν βεβαίως πολύ ωραίο εάν θα μπορούσαν να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες δυσκολίες. Αυτό θα σήμαινε πολλά για τη χώρα της "Μακεδονίας" αλλά και για την Ελλάδα. Διότι διενέξεις υπάρχουν αρκετές στην περιοχή και κάθε διένεξη που επιλύεται, είναι κάτι καλό», δήλωσε η κ. Merkel μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev.
«Η στάση μου είναι να λυθεί το πρόβλημα. Και η πίεση τις περισσότερες φορές σε διαπραγματεύσεις δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Έχω την εντύπωση, εδώ και πολύ καιρό για πρώτη φορά, ότι και οι δύο πλευρές έχουν ενδιαφέρον για την επίλυση αυτού του θέματος και αυτό είναι μια καλή προϋπόθεση. Και κατά τα άλλα νομίζω γνωρίζετε ότι δημόσιες δηλώσεις μερικές φορές μπορεί περισσότερο να ζημιώσουν παρά να είναι χρήσιμες. Και έχω εμπιστοσύνη και στις δυο πλευρές ότι θα χειριστούν την επιθυμία να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή. Ο καθένας πρέπει να ξέρει τι μπορεί να κάνει -οι συμβιβασμοί είναι πάντα επώδυνοι, αυτό το γνωρίζει κανείς από την πολιτική του ζωή. Όποιο συμβιβασμό και να κάνεις, είναι πάντα επώδυνος, αλλά πρέπει είναι και υλοποιήσιμος. Η υψηλή διπλωματική τέχνη είναι να βρεθεί "η τρύπα της βελόνας", και αυτό θα έπρεπε να γίνεται εμπιστευτικά παρά σε συνεντεύξεις Τύπου», δήλωσε η κ. Merkel απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σε ποια πλευρά θεωρεί ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για την λύση.
Τέλος, η καγκελάριος τόνισε ότι προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, αν και απέφυγε να αναφερθεί σε ημερομηνία ένταξης, καθώς, όπως είπε, όλα εξαρτώνται από την ταχύτητα στην υλοποίηση των προϋποθέσεων.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να πετύχουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ»
Τη βούληση της κυβέρνησής του να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και επιλύοντας το ζήτημα της ονομασίας, προκειμένου να πετύχει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την καγκελάριο Angela Merkel.
«Η "Μακεδονία" (sic) αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην στήριξη της Γερμανίας για τους στρατηγικούς της στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί. Πρέπει να υλοποιήσουμε εντατικές μεταρρυθμίσεις και να λύσουμε και το ανοιχτό θέμα του ονόματος με την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει αυτή η χώρα με το συνταγματικό μας όνομα. Αυτά είναι λεπτά, δύσκολα θέματα, αλλά θέλουμε να φέρουμε αποτελέσματα και θέλουμε και η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμμετέχουν σε αυτό, και βεβαίως θα παρακαλέσουμε και τους πολίτες για την συγκατάθεσή τους», δήλωσε ο κ. Zaev.
21 Φεβρουαρίου 2018