Πόσοι πλανήτες υπάρχουν πέρα από τον γαλαξία μας;

Πόσοι πλανήτες υπάρχουν πέρα από τον γαλαξία μας;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Ο Μασκ εκτόξευσε τον ισχυρότερο πύραυλο στην ιστορία 
υπό τους ήχους του David Bowie.  
(2) Ορυχεία στο φεγγάρι: Το back-up σχέδιο της Γης;




Νέα μελέτη δίνει τις πρώτες ενδείξεις -εάν όχι αποδείξεις- για την ύπαρξη εξωπλανητών πέρα από τον Γαλαξία μας. Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες αδυνατούσαν να βρουν εξωπλανήτες πέρα από τα όρια του Γαλαξία μας. Οι χιλιάδες εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί ανήκουν όλοι στον δικό μας Γαλαξία.

Σύμφωνα ωστόσο, με νέα μελέτη Αμερικανών αστροφυσικών, που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου στην επιστημονική επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters» υπάρχει πλέον η πρώτη απόδειξη ότι, πέραν του Γαλαξία μας μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από ένα τρισεκατομμύριο εξωπλανήτες.


Πέρα από τον Γαλαξία μας

Αναλύοντας στοιχεία από το Παρατηρητήριο της NASA Chandra X-ray Observatory και χρησιμοποιώντας μια τεχνική ανίχνευσης πλανητών που ονομάζεται microlensing για τη μελέτη μακρινών quasar (τα κβάζαρ είναι οι πυρήνες των ενεργών γαλαξιών), ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα βρήκαν στοιχεία για την ύπαρξη περίπου 2.000 εξωγαλαξιακών πλανητών, σύμφωνα με το Νational Geographic

Κάποιοι εξ αυτών είναι (σχετικά) μικροί όπως η Σελήνη, ενώ άλλοι είναι ογκώδεις όπως ο Δίας. Σε αντίθεση με τη Γη, οι περισσότεροι από τους εξωπλανήτες δεν συνδέονται στενά με τα αστέρια, αλλά περιφέρονται στο Διάστημα ή βρίσκονται σε χαλαρή τροχιά ανάμεσα στα αστέρια.

Διαβάστε επίσης: 

«Υπολογίζουμε ότι ο αριθμός των πλανητών σε αυτόν τον [μακρινό] γαλαξία είναι πάνω από ένα τρισεκατομμύριο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Xinyu Dai, καθηγητής Αστρονομίας και Αστροφυσικής.

Το microlensing λειτουργεί όπως η μεγέθυνση, εξηγεί ο συνεργάτης του Dai, Eduardo Guerras. Πρόκειται για μια εξαιρετικά λεπτή διαδικασία που εξετάζει τις συχνότητες οι οποίες εκπέμπονται από την κίνηση ουράνιων αντικειμένων, με στόχο την παρατήρηση της παραμόρφωσης και μεγέθυνσης του φωτός που προέρχεται από αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους. «Το φως αυτό φωτίζει πράγματα που διαφορετικά δεν θα ήταν ορατά. Το microlensing ενισχύει κάτι που είναι πολύ μικρό και αλλάζει χρώματα ή, ενισχύει μια μικρή περιοχή ενός μεγαλύτερου αντικειμένου το οποίο αντικείμενο έχει διαφορετικά χρώματα».

Δεδομένου ότι αυτά τα «αντικείμενα» είναι τόσο μακρινά - τα εξωγαλαξιακά αυτά σώματα απέχουν περίπου 3,8 δισεκατομμύρια έτη -το microlensing [αλλιώς, μικροσκοπία, ή, τεχνική μικροφακού κβάζαρ] είναι ο μοναδικός τρόπος να έχουμε μια ιδέα του σχήματος, ακόμη και της μάζας τους.

Αναζητώντας εξωπλανήτες

Λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα, η ανίχνευση εξωπλανητών μπορεί να αποδειχθεί «απατηλή» υπόθεση. Η απευθείας παρατήρηση των εξωπλανητών είναι σχεδόν αδύνατη, οπότε οι αστροφυσικοί είναι υποχρεωμένοι να «κοσκινίσουν» τα data και να χρησιμοποιήσουν ειδικές τεχνικές ανίχνευσης που να δίνουν αποδείξεις «υπογραφής πλανητών». Κανονικά, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη εξωπλανήτη «εκεί έξω» απαιτούνται πολλές και διαφορετικές μέθοδοι και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ανιχνεύσεις έχουν αποδειχθεί -ψευδώς- θετικές.

«Αυτά τα αστέρια είναι πολύ μακριά. Δεν υπάρχει τρόπος να τα παρατηρήσουμε με οποιοδήποτε [‘παραδοσιακό’] μέσο» λέει ο Guerras.


Οι ερευνητές προσδοκούν ότι με τη δημοσίευση της μελέτης τους, άλλοι επιστήμονες θα πάρουν τα στοιχεία με στόχο να αναπτύξουν στη συνέχεια, μια νέα τεχνική για την επιβεβαίωση -ή όχι- των εξωγαλαξιακών εξωπλανητών. «Ελπίζουμε ότι άλλες ομάδες θα δημοσιεύουν ανεξάρτητες αναλύσεις επιβεβαιώνοντας τα ευρήματά μας», σημειώνει ο Dai.

Μέχρι σήμερα είναι γνωστοί 3.726 εξωηλιακοί πλανήτες σε 2.792 πλανητικά συστήματα από τα οποία 622 έχουν πάνω από ένα πλανήτη. Ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται γρήγορα, καθώς συνεχώς προστίθενται νέες ανακαλύψεις. Οι ανακαλύψεις αυτές είναι όλες, πλην μίας, έμμεσες, δηλαδή τα σώματα αυτά δεν είναι παρατηρήσιμα με τηλεσκόπιο, εξαιτίας των τεράστιων αποστάσεών τους από τη Γη (δεκάδες έτη φωτός απέχουν οι πλησιέστεροι). Ανιχνεύσιμες είναι μόνο οι φασματοσκοπικές (συνήθως), φωτομετρικές ή αστρομετρικές μεταβολές που επιφέρει η κίνησή τους γύρω από τους αστέρες τους στο φως ή τη θέση των αστέρων αυτών.


9/2/2018



              ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ            




1.
Ο Μασκ εκτόξευσε τον ισχυρότερο πύραυλο στην ιστορία 
υπό τους ήχους του David Bowie.
  
Η αμερικανική ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ εκτόξευσε με επιτυχία το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy, τον πιο μεγάλο και ισχυρό αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Στην παρθενική πτήση του ο πύραυλος μεταφέρει στο εσωτερικό του ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ.

Όπως αποκάλυψε ο επιχειρηματίας μετά την εκτόξευση από το ιστορικό Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα ότι έτρεμε από το φόβο του για την έκβαση της εκτόξευσης και ότι έδινε πιθανότητες 50-50 κάτι να πάει στραβά σε αυτό το πρώτο τεστ. «Ένιωσα μια μεγάλη ανακούφιση. Είχα στο μυαλό μου την εικόνα μιας γιγάντιας έκρηξης στην εξέδρα, μιας ρόδας να πέφτει από ψηλά και να κυλάει μόνη της στο δρόμο. Αλλά ευτυχώς τίποτε από αυτά δεν συνέβη», δήλωσε μετά την πετυχημένη εκτόξευση.

Ο πύραυλος Falcon Heavy (Βαρύ Γεράκι), που έχει ύψος 70 μέτρων και διαθέτει 27 μηχανές προώθησης, ουσιαστικά αποτελείται από τρεις μικρότερους συνενωμένους δίπλα-δίπλα πυραύλους Falcon 9 της SpaceX. Μπορεί να μεταφέρει βάρος έως 64 τόνους σε χαμηλή τροχιά με κόστος 90 εκατομμυρίων δολαρίων ανά εκτόξευση.

Ο επόμενος αμερικανικός πύραυλος σε επιδόσεις σήμερα είναι ο Delta IV Heavy της United Launch Alliance (συνεταιρισμού της Lockheed Martin και της Boeing), που μπορεί να μεταφέρει σχεδόν το μισό φορτίο και με σχεδόν τετραπλάσιο κόστος (350 εκατ. δολάρια). Λόγω αυτής της πολύ ευνοϊκής σύγκρισης υπέρ του, το «Βαρύ Γεράκι» αναμένεται να αποτελέσει το «βαρύ πυροβολικό» των διαστημικών πτήσεων στο μέλλον.


CBS News
Elon Musk celebrates successful Falcon Heavy rocket launch

Στην πρώτη αυτή πτήση που μετέφερε το αυτοκίνητο Tesla, μια κούκλα με διαστημική στολή κάθεται στη θέση του οδηγού, ενώ το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου παίζει ξανά και ξανά την μεγάλη επιτυχία του Ντέιβιντ Μπάουι "Space Oddity". Αν όλα πάνε καλά, το ανώτερο τμήμα του πυραύλου θα θέσει σε ελλειπτική τροχιά το Tesla γύρω από τον Ήλιο, η οποία θα φθάσει έως τον 'Αρη.


Manny Gonzalez-Reyna
Starman - SpaceX/Tesla

Εντυπωσιακό είναι επίσης πως οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευση, δύο από τα κατώτερα μέρη του πυραύλου επέστρεψαν στη Γη με ελεγχόμενο τρόπο, για να ξαναχρησιμοποιηθούν στο μέλλον, κάτι που επιτρέπει μεγάλη εξοικονόμηση κόστους. Μάλιστα προσεδαφίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα κοντά στο σημείο από όπου είχαν εκτοξευθεί. «Ήταν επικό. Είναι πιθανώς το πιο συναρπαστικό πράγμα που έχω ποτέ δει», σχολίασε ο Μασκ.


Horizon Productions SFL
INSANE! SpaceX Falcon Heavy Side Boosters Landing Simultaneously
 at Kennedy Space Center

Όμως το τρίτο κατώτερο τμήμα, που επρόκειτο να επιστρέψει πάνω σε ένα πλοίο-drone εκατοντάδες χιλιόμετρα από την ακτή της Φλόριντα, έχασε το στόχο του και συνετρίβη στη θάλασσα του Ατλαντικού με ταχύτητα 500 χιλιομέτρων την ώρα. Ήταν το μόνο συμβάν που κάπως σκίασε τη μεγάλη επιτυχία της SpaceX.



 Tech Insider
Watch SpaceX Launch A Tesla Roadster To Mars On The Falcon Heavy Rocket 
— And Why It Matters

Οι αποδεδειγμένες πλέον δυνατότητες του νέου γιγάντιου πυραύλου θα επιτρέψουν στην αμερικανική κυβέρνηση και στο Πεντάγωνο να θέσουν μελλοντικά σε τροχιά πολύ μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς, στρατιωτικούς και κατασκοπευτικούς δορυοφόρους. Επίσης να σταλούν μεγαλύτερα ρομπότ όχι μόνο στον 'Αρη, αλλά και σε πιο μακρινούς πλανήτες όπως ο Δίας και ο Κρόνος.

Χάρη στο άκρως ανταγωνιστικό κόστος του Falcon Heavy, ο Μασκ προέβλεψε ότι «θα είναι το τέλος του παιγνιδιού για όλους τους άλλους πυραύλους βαρέων φορτίων». Όσο για το αυτοκίνητο Tesla που ταξιδεύει στο διάστημα, είπε ότι «μπορεί κάποτε στο μέλλον να το ανακαλύψει κάποια φυλή εξωγήινων».

Ο Falcon Heavy είναι ο πιο μεγάλος πύραυλος εν λειτουργία σήμερα. Στην ιστορία έχουν υπάρξει δύο ακόμη πιο ισχυροί πύραυλοι που έχουν πια αποσυρθεί, ο αμερικανικός Saturn V που έστειλε τους αστροναύτες στη Σελήνη και ο σοβιετικός Energia που έκανε δύο πτήσεις το 1987-88. Αλλά η SpaceΧ ετοιμάζει έναν ακόμη πιο μεγάλο πύραυλο, τον BFR (Big Falcon Rocket, πιο γνωστό ως Big Fucking Rocket!).


SpaceX
Falcon Heavy Test Flight


TIME
Watch Elon Musk's Falcon Heavy Launch For First Test Flight 
From Kennedy Space Center | TIME

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://tvxs.gr/news/sci-tech/o-isxyroteros-pyraylos-toy-kosmoy-ethese-se-troxia-ena-aytokinito-binteo

7/2/2018



2.
Ορυχεία στο φεγγάρι: Το back-up σχέδιο της Γης;

Μετά από δεκαετίες έρευνας και αποστολών, ο άνθρωπος είναι πλέον σε θέση να πει ότι, «γνωρίζει καλά το φεγγάρι». Σε αυτή τη γνώση και εμπειρία βασίζονται οι ιδιωτικές εταιρείες που πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στην εξερεύνηση του Διαστήματος, όπως η Tesla και η SpaceX του Έλον Μασκ -εταιρείες που έχουν θέσει υψηλούς στόχους, μεταξύ των οποίων τα τουριστικά ταξίδια στη Σελήνη, αλλά και η εποίκηση του πλανήτη Άρη. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Γιατί η άλλη, αφορά τον «γαλαξιακό πυρετό του χρυσού» (galactic gold rush). Εταιρείες τεχνολογίας έχουν κάνει ήδη γνωστές τις βλέψεις τους για εξόρυξη στη Σελήνη προς αναζήτηση σπάνιων γαιών, χρυσού, Ηλίου - 3 και νερού.

Βεβαίως, το ζήτημα εγείρει πολλά ερωτήματα, όπως ποίου… ιδιοκτησία είναι το φεγγάρι, συνεπώς και οι πρώτες ύλες του ή, πόσο τελικά, οικονομικά εφικτή είναι η εξόρυξη τους;

Ο Ian Crawford, καθηγητής Πλανητικής Επιστήμης και Αστροβιολογίας στο Birkbeck College του Λονδίνου, αντιπρόεδρος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (RAS) και σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, μιλά στη Deutsche Welle για τον «γαλαξιακό πυρετό του χρυσού».

«Δεν είμαι βέβαιος πόσο πραγματικά υφίσταται ο ‘πυρετός’ αυτός. Νομίζω ότι έχει γίνει απολύτως κατανοητό ότι σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, οι οικονομίες βασίστηκαν στους ενεργειακούς και υλικούς πόρους ενός και μοναδικού πλανήτη. Τώρα, καθώς ο κόσμος συνειδητοποιεί την πρόοδο που σημειώνεται στην εξερεύνηση του Διαστήματος, γίνεται σαφές ότι ίσως είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε κάποιους από τους πόρους των άλλων πλανητών» λέει ο Ian Crawford.

Ποιός «σπρώχνει» την υπόθεση των σεληνιακών εξορύξεων;

«Υπάρχει μία σειρά ιδιωτικών εταιρειών οι οποίες μάλιστα, έχουν καταρτίσει αντίστοιχα σχέδια. Αλλά, στην πραγματικότητα η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει ιδιαίτερα. Τουλάχιστον όσον αφορά τους βραχυπρόθεσμούς στόχους, η ιδέα δεν επικεντρώνεται τόσο στις εργασίες εξόρυξης στο φεγγάρι για όσα χρειαζόμαστε στη Γη, αλλά στις εξορύξεις για πράγματα που θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε εκεί και τα οποία συνδέονται με την εξερεύνηση του Διαστήματος στο μέλλον.

Εάν αποφασίσουμε ότι θέλουμε να συνεχίσουμε την εξερεύνηση της Σελήνης και ότι, θέλουμε να δημιουργήσουμε εκεί μία ‘εστία’, μία βάση, όπως κάναμε στην Ανταρκτική, η λειτουργία της θα είχε σαφώς χαμηλότερο κόστος στην περίπτωση κατά την οποία θα χρησιμοποιούνταν σεληνιακές πηγές νερού και ενέργειας αντί να μεταφέρονται από τη Γη».



Τι είδους πόροι υπάρχουν στο φεγγάρι και πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν;

«Κάθε χημικό στοιχείο στον Περιοδικό Πίνακα που υπάρχει στη Γη υπάρχει και στο φεγγάρι, συνεπώς, κατά μία έννοια, η Γη έχει ήδη όλα όσα ελπίζουμε ότι θα βρούμε στο φεγγάρι.

Το ισότοπο Helium-3 αποτελεί κατά τους επιστήμονες μια πιθανή μελλοντική πηγή ενέργειας για τη Γη, διότι θα μπορούσε καταρχήν να χρησιμοποιηθεί στη λειτουργία πυρηνικών σταθμών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το Ήλιο - 3 θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών μας αναγκών στο μέλλον. Προσωπικά, είμαι πολύ σκεπτικός σχετικά με το θέμα. Το Ήλιο-3 υπάρχει στα σεληνιακά εδάφη, αλλά μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες -οι τυπικές συγκεντρώσεις είναι 4 έως 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο. Πράγμα που σημαίνει ότι, για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της Γης στις αρχές του 21ου αιώνα, τουλάχιστον σε ένα μεγάλο μέρος, θα έπρεπε κάθε χρόνο να κάναμε εργασίες εξόρυξης σε μία έκταση πολλών εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων σεληνιακού εδάφους. Θα ήταν μία επιχείρηση τεραστίων διαστάσεων. Και όπως συμβαίνει με κάθε ορυκτό καύσιμο που βρίσκεται στο έδαφος επί εκατομμύρια χρόνια, άπαξ και αρχίσει η εξόρυξη του, κάποια στιγμή θα έρθει το τέλος.

Με άλλα λόγια, αν έχετε τα κεφάλαια που θα διασφαλίσουν τις ενεργειακές ανάγκες του μέλλοντος, δεν θα τα επενδύατε σε ακόμη ένα μη ανανεώσιμο καύσιμο όπως το Helium-3, αλλά σε αποδοτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης, εάν υποθέσουμε ότι, τις επόμενες δεκαετίες θα δούμε να αναδύεται μία σεληνιακή βιομηχανία εξόρυξης, τίθεται το ερώτημα, από νομικής άποψης, ποίου ιδιοκτησία είναι η Σελήνη και οι πρώτες ύλες της.

Τυπικά, το φεγγάρι δεν ανήκει σε κανέναν και την ίδια στιγμή ανήκει σε όλους μας, ανάλογα με την ερμηνεία που δίνει κανείς στη Συνθήκη για το Διάστημα που τέθηκε σε εφαρμογή το 1967 και αποτελεί τη νομική βάση διεθνούς δικαίου του Διαστήματος, στην οποία βασίζονται όλες οι σχετικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη το φεγγάρι ή, οποιοδήποτε άλλο ουράνιο σώμα δεν ανήκει σε κανένα κράτος -έθνος. Η διαφορά είναι ότι, όταν συντάχθηκε η εν λόγω Συνθήκη ουδείς είχε προβλέψει ότι θα υπήρχαν ιδιωτικές εταιρείες που θα ενδιαφέρονταν να διανοίξουν ορυχεία στο φεγγάρι. Και μπορεί οι ιδιωτικές εταιρείες να μην θέλουν να οικειοποιηθούν ολόκληρο το φεγγάρι, αλλά θέλουν σίγουρα να αποσπάσουν τους πόρους του και να τους πουλήσουν. Επομένως, η Συνθήκη Outer Space Treaty είναι ασαφής σε αυτό το σημείο και προτού η εν λόγω δραστηριότητα εξελιχθεί σε μεγάλη κλίμακα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποσαφηνιστεί νομικά».

Πόσο οικονομικά εφικτή είναι μία τέτοια ιστορία;

«Εξαρτάται. Ορυχεία στο φεγγάρι για επιτόπια χρήση των πόρων; Κάτι τέτοιο, ναι, είναι οικονομικά εφικτό. Ορυχεία στο φεγγάρι για κάτι που θα χρησιμοποιήσουμε στη Γη; Όχι, αυτή τη στιγμή, δεν είναι οικονομικά εφικτό». 


Tech Insider
This company wants to mine the Moon using robots 
— and they could be doing it within three years

«Ένα είδος μακροπρόθεσμης ασφαλιστικής πολιτικής»

Το φεγγάρι έχει ικανοποιητικά αποθέματα σπάνιων γαιών. Στο απώτερο μέλλον ίσως χρειαστούμε τους εξωγήινους αυτούς πόρους για τις ‘πράσινες’ υψηλές τεχνολογίες μας, όπως για παράδειγμα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και η Γη διαθέτει τέτοια κοιτάσματα, όμως οι συνεχείς εξορύξεις την έχουν καταστρέψει.


Θεωρώ ότι η ιστορία αυτή είναι ένα είδος μακροπρόθεσμης ασφαλιστικής πολιτικής. Ακόμη και αν σε εκατό χρόνια έχουμε κάνει ό, τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε το σημάδι της ανθρωπότητας στον πλανήτη, οι ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι πολύ μεγάλες για τα πεπερασμένα όρια της Γης. Λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα αυτά, η αναζήτηση πόρων στο φεγγάρι και εντός του ηλιακού μας συστήματος θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη αν και όταν προκύψει η ανάγκη...»

http://tvxs.gr/news/sci-tech/oryxeia-sto-feggari-back-sxedio-tis-gis

7/2/2018