Η Ελλάδα χάνει όταν επικρατεί η διχόνοια: Στα εθνικά θέματα δεν χωρούν μικροκομματισμοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
 (1)  Η καλύτερη αποτροπή του πολέμου είναι η αποφασιστικότητα.
 (2) Συσχετισμός δυνάμεων ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ:
 ΑΝΑΛΥΣΗ (ΒΙΝΤΕΟ).  
(3) Το τεράστιο ρίσκο που πήρε ο Αποστολάκης το 2013 σημείο ελληνικής υπεροχής σήμερα στο Αιγαίο.
(4) Μήπως είναι καιρός η ναυτική κρούση στο Αιγαίο
 να περάσει στα F-16 με JSOW-C1;
(5) Στρατιωτική εκπαίδευση στο Λιμενικό και το χάος που μας χωρίζει από την τουρκική ακτοφυλακή.
(6) Τουρκία: Οι στρατηγικές προτεραιότητες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. 
 (7) Οι Τούρκοι μετέφεραν στην Κύπρο 77 α/κ πυροβόλα των 155 χλστ.




Στα εθνικά θέματα δεν χωρούν μικροκομματισμοί.

Οι Εθνικές ήττες που έχουμε υποστεί από το 1974 και μετά, έλαβαν χώρα όταν και όποτε το Ελληνικό κράτος τελούσε σε καθεστώς αστάθειας εξαιτίας κλυδωνισμών που διέρχονταν το πολιτικό μας σύστημα. Η Κύπρος το 1974, τα Ίμια το 1996 και το «γκριζάρισμα» πολλών νησιών μας , όταν ουδέποτε είχε αμφισβητηθεί η Ελληνική κυριαρχία τα τελευταία 30 χρόνια, αποτελούν χτυπητά παραδείγματα.
Είναι ηλίου φαεινότερον, ότι οι γύρω εχθροί μας, επιβουλευόμενοι μονίμως την εδαφική μας ακεραιότητα, περιμένουν πάντοτε τη στιγμή που θα μας βρούνε πιο ευάλωτους.
Το τελευταίο χτύπημα, το ισχυρότερο των τελευταίων ετών, ήρθε από τον πρωθυπουργό του ακραιφνή ισλαμιστή Ταγιπ Ερντογάνπου όχι απλώς αμφισβήτησε την Ελληνική κυριαρχία στα Ίμια , αλλά δήλωσε ανερυθριάστως ότι αυτά ανήκουν στην Τουρκία. Περιττεύει πιστεύω να αναφερθώ στο σαθρό του πράγματος, με βάση το διεθνές δίκαιο. Οι Τούρκοι γείτονες, ουδέποτε θα αποδεχθούν να συζητήσουν με βάση το διεθνές δίκαιο. Δεν το έκαναν με την Κύπρο, δεν θα το κάνουν σε καμία περίπτωση και για τα Ίμια. Και δεν θα το κάνουν, διότι δεν έχουν τι να πούν. Κανένα διεθνές δικαστήριο, κανένα διεθνές Forum δεν πρόκειται ποτέ να αποφανθεί υπερ της Τουρκίας στο θέμα αυτό. Οι γείτονες μας, δεν μιλάνε τη γλώσσα του διεθνούς δικαίου. Η γλώσσα που τους εξυπηρετεί είναι η γλώσσα του «δικαίου του ισχυρότερου».
Το κράτος μας, αν κατανοήσει τα παραπάνω, δεν έχει παρά να αναζητήσει ταυτοχρόνως με τις ειρηνικές λύσεις μέσα από τα διεθνή δικαστήρια και διεθνή Forα, τρόπους για να είναι προετοιμασμένο αν χρειαστεί να αποδειχθεί ισχυρό και στο παιχνίδι «του δικαίου του ισχυρότερου».
Η εικόνα που παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε στην κατεύθυνση αυτή. Οι χειρισμοί με τα Σκόπιααπό τα κόμματα εξουσίας, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το κομματικό συμφέρον έχει καταστεί υπέρτερο του Εθνικού. Δεν επιθυμώ και δεν είναι φρόνιμο να αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Και μόνο ωστόσο το γεγονός ότι δεν έχει συγκληθεί μέχρι σήμερα το Συμβούλιο Αρχηγών, μιλάει από μόνο του.
Τη στιγμή αυτή, πέραν του ζητήματος των Σκοπίων όπου δεν διακρίνουμε πουθενά μία Εθνική γραμμή, μας προκύπτει (ξαφνικά ;) και το θέμα των Ιμίων. Ξανά, οι εκατέρωθεν κομματικές δηλώσεις δείχνουν μια απίστευτη απόσταση. Είναι γνωστό, ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά, ενώ διχασμένοι βγαίνουμε μονίμως χαμένοι. Δεν είναι στις προθέσεις μου να ασκήσω οποιαδήποτε κριτική. Θέλω μόνο να απευθύνω έκκληση ως νησιώτης και ως πατριώτης προς τις πολιτικές δυνάμεις. Σταματήστε να προσδοκάτε κομματικά οφέλη από τα Εθνικά μας θέματα. Δώστε προτεραιότητα στο Εθνικό συμφέρον και αφήστε σε δεύτερη μοίρα το κομματικό. Ο λαός μας χρειάζεται μία ενιαία γραμμή και θέλει να μιλήσει με μία φωνή. Διχασμένος λαός σημαίνει νικημένος λαός.
Κανένας Τούρκος και κανένας Σκοπιανός δεν θα τολμήσει να αμφισβητήσει την εδαφική μας ακεραιότητα, αν είμαστε ενωμένοι όλοι σα μια γροθιά. Τις άλλες προϋποθέσεις τις έχουμε όλες. Ο λαός δεν φοβάται κανένα εχθρό και το Εθνικό μας φρόνημα παραμένει υψηλό. Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ικανότατες και καμία υπεροπλία των Τούρκων δεν μπορεί να τις φοβίσει. Η διεθνής συγκυρία, ποτέ δεν ήταν ευνοϊκότερη για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η μεγάλη υπερδύναμη και η Ευρωπαίοι , δεν επιθυμούν καμία διατάραξη της ισορροπίας στο Αιγαίο και θέλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, την ίδια ώρα που οι Τούρκοι έχουν ανοιχτά πολλά μέτωπα. Η χώρα μοιάζει σε λίγο καιρό να εισέρχεται επιτέλους σε επίπεδο οικονομικής ανάκαμψης. Τι μας λείπει ; ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΦΩΝΗ . Μια ενιαία φωνή που ο λαός όχι απλώς θα ακολουθήσει, αλλά θα είναι και έτοιμος να θυσιαστεί για τα προστάγματα της. Το ίδιο θα πράξουν και οι απανταχού Έλληνες. Ολόκληρο το Έθνος.
Γιώργος Νικητιάδης 
Δικηγόρος, τ. υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού / π. Βουλευτής Δωδεκανήσου
16/2/2018
            ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ            


1.
“Η καλύτερη αποτροπή του πολέμου είναι η αποφασιστικότητα”! 

«Ους νυν υμείς ζηλώσαντες καί τό εύδαιμον τό ελεύθερον το δέ ελεύθερον το εύψυχον κρίναντες, μή περιοράσθε τούς πολεμικούς κινδύνους»

''Εσείς, παίρνοντας παράδειγμα αυτούς που έπεσαν στον πόλεμο και πιστεύοντας ότι η ευτυχία βασίζεται στην ελευθερία και η ελευθερία στην ανδρεία, μην αποφεύγετε τους κινδύνους του πολέμου υπέρ της πατρίδος.''

(Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το έργο του Αθηναίου ιστορικού Θουκυδίδη, στο οποίο παρατίθεται ο λόγος που ο Περικλής εκφώνησε το 430 π.χ για τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου.  Ένας λόγος Ύμνος στην ελευθερία και την Δημοκρατία)

Η καλύτερη αποτροπή του πολέμου είναι η αποφασιστικότητα. Όλες οι αναλύσεις των ειδικών στην Ελλάδα για τις ελληνοτουρκικές διαφορές υποκρύπτουν έναν αδιόρατο ενδοτισμό. Φτάσαμε στο σημείο στην Ελλάδα ακόμα και οι στρατιωτικοί να απεύχονται τον πόλεμο. Οι συστάσεις για ενίσχυση του οπλοστασίου της χώρας είναι κενού περιεχομένου, διότι τις τελευταίες δεκαετίες,  μολονότι οι ελληνικές ΕΔ ήταν υπέρτερα εξοπλισμένες από τις αντίστοιχες Τουρκικές, οι Τούρκοι αναβάθμισαν και στρατικοποίησαν τις διεκδικήσεις τους. Τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, των τελευταίων δεκαετιών πριν την κρίση, κατατάσσονταν στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου εμπορίου όπλων.

Ο καθ’ έξιν « επιτήδειος ουδέτερος »  δεν πρόκειται να βγει ποτέ σε ένα πόλεμο εναντίον της Ελλάδας εάν δεν είναι σίγουρος ότι θα τον κερδίσει, είτε είναι στην εξουσία οι κεμαλιστές, είτε οι ισλαμιστές. Όλοι διεκδικούν τη λαϊκή υποστήριξη την οποία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να απολέσουν.

Η κύρια επιδίωξη της Τουρκίας είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και η πρόσβαση στα κοιτάσματα νοτίως της Κύπρου. Η εξελισσόμενη δε αποτυχία της εκστρατείας στη  Συρία, επιτείνει την νευρικότητα του Ερτογάν και τον καθιστά περισσότερο απρόβλεπτο και επιθετικότερο.

Έχει παγιωθεί στις εκτιμήσεις της Τουρκίας  η υποχωρητικότητα μας, ιδιαίτερα σε περιόδους που η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ρευστή και η κυβέρνηση αδύναμη, όπως συμβαίνει τώρα εξ’ αιτίας και του Μακεδονικού. 

Η χώρα μας διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, με πολλαπλασιαστή ισχύος έναν λαό, που δεν ανέχεται υποχωρήσεις στα εθνικά του δίκαια. Οι πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας είναι υποχρεωμένες να προβάλουν την ικανότητα αυτή, ώστε να καταστεί γνωστή διεθνώς η αποφασιστικότητα μας για τις συνέπειες τις οποίες θα υποστεί όποιος αμφισβητήσει την εθνική μας ακεραιότητα.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το φαινόμενο ότι το σύνολο σχεδόν των αναλυτών, ενώ ξοδεύει  τόνους μελάνι, για τις Τουρκικές διεκδικήσεις, αποφεύγει  να αναφέρει την λέξη πόλεμος,  ακόμα και όταν η άλλη πλευρά συχνά την υπαινίσσεται,  φοβούμενο μήπως θιχτεί το αναγνωστικό του  κοινό  και το μοντέρνο πνευματικό του στάτους.

Δυστυχώς εξ’ αιτίας της δανεικής μας ευμάρειας, ξεχάσαμε και τα λόγια του Περικλή.

Θυμάμαι σε μια τελετή αποφοίτησης ενός κολεγίου στην Αμερική, την παρουσία ενός γονέα στρατιωτικού (παρευρισκόμενου με άδεια από το Ιράκ ) με στολή ερήμου, ο οποίος μετά από αίτημα των διοργανωτών,  απηύθυνε χαιρετισμό από την εξέδρα της εκδήλωσης, υπό τις έντονες επευφημίες όλων των παρισταμένων.  Η Ελληνική κοινωνία δικαίως καταδικάζει ως ιμπεριαλιστικό  τον πόλεμο των Αμερικανών στο Ιράκ. Από την καταδίκη όμως αυτή, μέχρι την αντίρρηση για την θερμή αποτροπή της Τουρκικής επιθετικότητας, μεσολαβούν, η εισβολή στην Κύπρο, το Casus Beli,  η απώλεια της κυριαρχίας των Ίμια, η αμφισβήτηση της ΑΟΖ, οι καθημερινές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, κλπ…, 

Η επίκληση του διεθνούς δικαίου, η ασθμαίνουσα αναζήτηση διεθνών συμμαχιών και οι αντιπολεμικές ιδεοληψίες, αποτελούν άλλοθι που εξυπηρετούν την ανοχή και τον εθισμό της κοινωνίας μας, στην σταδιακή της  υποταγή.. 

Η αποφασιστικότητα για πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία, θα συσπειρώσει την Ελληνική κοινωνία και θα αναδείξει τις αντιθέσεις, τις αδικίες και τις παθογένειες της. Επιπλέον θα υποχρεώσει  πολλούς  ΄΄παράγοντες΄΄ της κρατικής νομενκλατούρας,  ακόμα και ορισμένους  στρατιωτικούς  να γνωρίσουν καλύτερα τις δυνατότητες, τα όρια και τα σύνορα της Ελλάδας.  «Ο πόλεμος διατηρεί την ηθική υγεία των λαών »  Friedrich Hegel

Πολύ θα με ενδιέφερε να ακούσω τις απόψεις του Μίκη, αυτού του γνωστού σε όλο τον κόσμο αγνού Έλληνα πατριώτη, ο οποίος είναι ίσως  ο μοναδικός που μπορεί να ενώσει και να ξεσηκώσει τον λαό. 

«Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο »,  Κλαούζεβιτς

Έτσι ο Ελληνικός και ο Τουρκικός λαός θα απελευθερωθούν  για να ζήσουν ειρηνικά  όπως ταιριάζει σε πολιτισμένους γείτονες.

Γιώργος Μουρουζίδης

Από Π. Καρβουνόπουλος - 16/02/2018 | 06:30



2.
Συσχετισμός δυνάμεων ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ:
 ΑΝΑΛΥΣΗ (ΒΙΝΤΕΟ).  

Σε μια αποκαλυπτική ανάλυση που πρέπει όλοι να την ακούσουμε, ο αναπληρωτής καθηγητής γεωπολιτικής της σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας εξετάζει ανά όπλο τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Όπως τονίζει, σε μια σύγχρονη πολεμική αναμέτρηση, «η τουρκική ποσοτική υπεροπλία δεν παίζει ιδιαίτερο λόγο». Αντίθετα με την αντίληψη που θέλει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να μειονεκτούν λόγω των οικονομικών προβλημάτων, αυτά δεν «συγκρίνονται με τα τεράστια προβλήματα που έχει η τουρκική πολεμική μηχανή, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα».


How Powerful is Turkey? - Turkish Military Power 2018
 Military Defense

Χαρακτηριστικά είναι τόσο η έλλειψη άρτιου εκπαιδευμένου προσωπικού 
αλλά και οι ελαττωματικές τουρκικές κατασκευές.

Δείτε αναλυτικά τα όσα είπε ο κος Γρίβας:


Ο καθηγητής Κ. Γρίβας εξετάζει ανά όπλο 
τον συσχετισμό δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας (13/2/17). 
Καθαρή Δύναμη 3

https://voicenews.gr/%CF%83%CF%85%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B1%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9/#

 18/02/2018




3.
Το τεράστιο ρίσκο που πήρε ο Αποστολάκης το 2013 
σημείο ελληνικής υπεροχής σήμερα στο Αιγαίο.

Το 2013, ο τότε Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, είχε βάλει το κεφάλι του στο ντορβά! Σε μια μεγάλη σύσκεψη υπό την προεδρία του τότε ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου, είχε προτείνει και είχε πάρει επάνω του το σχέδιο για τη συνέχιση της λειτουργίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Είχε δεσμευτεί ότι μ΄ αυτό το σχέδιο ο Στόλος θα παραλάμβανε και τα τέσσερα υποβρύχια τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ…

Πολλοί, αναμεσά του κι εμείς, του είχαμε πει ότι δεν θα τα κατάφερνε. Ότι θα έχανε το στοίχημα. Τόσοι και τόσοι λέγαμε δεν το έλυσαν το θέμα…Μετά καταλάβαμε ότι δεν είχαν προσπαθήσει καν να το λύσουν ,απλά το …άφηναν για τον επόμενο.

Ο Αποστολάκης πήρε το ρίσκο που ήταν τεραστίων διαστάσεων ως Α/ΓΕΝ και εισπράττει τα κέρδη ως Α/ΓΕΕΘΑ .Και τα τέσσερα υποβρύχια είναι στο Αιγαίο. Αυτό σημαίνει πάρα πολλά…

Με δυο λόγια κι επειδή διαπιστώνουμε ότι κάποιοι έχουν υποταχθεί σ΄ένα κλίμα ηττοπάθειας που κάποιοι άλλοι με μανία προσπαθούν να επιβάλλουν, να επισημάνουμε ότι σε πραγματικές συνθήκες με τα τέσσερα υποβρύχια που διαθέτει η Ελλάδα ουδείς μπορεί να πλεύσει στο Αιγαίο ασφαλής. Τούρκος εννοείται… Το Αιγαίο “κλειδώνει” μ΄ αυτά τα τέσσερα πιο σύγχρονα συμβατικά υποβρύχια σ΄ όλο τον κόσμο.

Μπορείτε να φανταστείτε πόσο πιο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα αν δεν υπήρχε αυτό το σημείο ελληνικής υπεροχής στο Αιγαίο. Δεν είναι το μοναδικό , αλλά είναι από τα πιο σημαντικά…Όπως πολλά είναι και τα προβλήματα που έχουμε σε άλλους τομείς.

Αυτά για τους κατ΄ επάγγελμα (;) ηττοπαθείς…


Στη φωτογραφία ένα από τα υποβρύχια μας στο Καστελόριζο…

Από Π. Καρβουνόπουλος - 16/02/2018 | 06:02

 https://www.militaire.gr/terastio-risko-pou-pire-o-apostolakis-2013-simio-ellinikis-yperochis-simera-sto-egeo/




4.
ΘΕΜΑ: Μήπως είναι καιρός η ναυτική κρούση στο Αιγαίο
 να περάσει στα F-16 με JSOW-C1;

Ανάμεσα στις πολεμικές αποστολές που πρέπει να εκτελέσει η Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο, είναι η ναυτική κρούση. Σε πολλές χώρες στο εξωτερικό, η ναυτική κρούση για πολλά χρόνια ήταν μια πολύ ιδιαίτερη αποστολή, που την αναλάμβαναν αεροσκάφη με σχεδόν αποκλειστικότητα.

Στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία η αποστολή αυτή ήταν σαν όλες τις άλλες. H ναυτική κρούση στο Αιγαίο για πολλά χρόνια δεν διέφερε από μια κλασική αποστολή βομβαρδισμού, βόμβες ελεύθερης πτώσης, ρουκέτες, και αργότερα βόμβες laser, πύραυλοι AGM-65 Maverick και μετά πύραυλοι HARM. Αλλά μέχρι την εισαγωγή σε υπηρεσία του πυραύλου AM-39 Exocet σε συνδυασμό με τα αεροσκάφη Mirage 2000 EGM/BGM, η ΠΑ θα πετούσε σε αποστολές όμοιες με αυτές που πετούσαν οι Αργεντίνοι πιλότοι των A-4 Skyhawks όταν βομβάρδιζαν τον αγγλικό στόλο στα Φώκλαντς το 1981.

Ο πύραυλος ΑΜ39 έφερε τα πάνω κάτω στους σχεδιασμούς των επιτελείων εκατέρωθεν του Αιγαίου. Με ικανότητα άφεσης σε αποστάσεις που δεν κινδυνεύει από τα περισσότερα Α/Α συστήματα του τουρκικού στόλου, θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την εχθρική αεράμυνα. Ειδικά αν εκτοξεύοντας σε «πακέτα» με πυραύλους HARM από F-16, ή ακόμη καλύτερα αν συνδυάζονταν με ταυτόχρονες εκτοξεύσεις ΜΜ38, ΜΜ40, Harpoon από πλοία (και υποβρύχια), και Penguin από ελικόπτερα S-70B6.




To περιορισμένο απόθεμα των ΑΜ39, συνεχίζει να δίνει μάχιμο ρόλο στα παλαιά Mirage 2000 EGM/BGM, ίσως μάλιστα τον μόνο αξιόλογο ρόλο που μπορούν να έχουν τα παλαίμαχα αεροσκάφη σε ένα σύγχρονο πόλεμο. Αλλά πρέπει να σημειώσουμε πως η επιβιωσιμότητα των αεροσκαφών είναι περιορισμένη, ενώ ο ίδιος ο πύραυλος είναι αρκετά ξεπερασμένος τεχνολογικά. Το μικρό δε ελληνικό απόθεμα πιθανότατα να ανήκει σε αρχικά Block παραγωγής, ενώ κάποια στιγμή θα «λήξει» (όπως κάθε πύραυλος) ή έστω θα χρειαστεί επαναπιστοποίηση η οποία δεν είναι σίγουρο ότι είναι αυτό που λέμε cost-effective.

Η λύση της χρήσης του περιορισμένου στόλου των Mirage 2000-5Mk2 για ναυτική κρούση, το πιθανότερο είναι πως θα απαιτήσει φυσικά πιστοποίηση του όπλου (αν πιστοποιείται), ή ακόμη καλύτερα, αγορά νέου αποθέματος. Η άλλη λύση είναι η χρήση του μεγαλύτερου στόλου των F-16C/D Block52+/52+Adv και αργότερα των F-16V για ναυτική κρούση.



Υπάρχουν αρκετές λύσεις για προσθήκη ενός ικανού όπλου ναυτικής κρούσης στα F-16 της ΠΑ (όπως για παράδειγμα το AGM-84 Harpoon, λύση που έχει επιλέξει και η Τουρκική Αεροπορία, ή και παραλλαγές του). Το πλέον όμως ενδεδειγμένο όπλο για το F-16 είναι το JSOW-C1. H -C1 παραλλαγή του όπλου, έχει προηγμένες ικανότητες και μάλιστα μπορεί να διασυνδεθεί με Link 16. Η καθοδήγηση μπορεί να γίνει και με υπέρυθρο αισθητήρα IR, ενώ η χρήση του είναι διπλή, δηλαδή μπορεί να χτυπήσει στόχους είτε σε ξηρά είτε στην θάλασσα. Η χρήση του Link 16 το κάνει τόσο ευέλικτο, που ενώ μπορεί να γίνει η άφεση από F-16, θα μπορεί να λάβει δεδομένα στόχου από άλλο επιτελικό μέσο στην περιοχή (πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ή Ρ-3Β).



Η Πολεμική Αεροπορία έχει έναν πραγματικό περιορισμένο αριθμό AGM-154 JSOW στο οπλοστάσιό της, και το απόθεμα αυτό πρέπει να διευρυνθεί, αν φυσικά θέλουμε να λέμε ότι έχουμε «έξυπνα όπλα», και δεν εκσυγχρονίζουμε τα F-16 σε F-16V προκειμένου τα τελευταία να χρησιμοποιούν Iron Bombs. Η έκδοση αυτή του AGM-154 είναι προφανώς η πλέον εξελιγμένη, πιο ικανή, και η πλέον ευέλικτη επιχειρησιακά. Επίσης, δεν απαιτείται η ύπαρξη ενός ξεχωριστού όπλου για ναυτική κρούση, ενώ σε «απλή» κρούση το όπλο δεν χρειάζεται πλέον να βασίζεται αρκετά στο GPS (φυσικά και INS). Το κόστος όμως του κάθε όπλου μπορεί να είναι ίσως και τα διπλά σε σχέση με το AGM-154A, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η καλύτερη κεφαλή (BROACH).



Στα μειονεκτήματα του όπλου θα πρέπει να προσθέσουμε εκτός από το κόστος (όχι τόσο υψηλό όσο άλλα αντίστοιχα κατευθυνόμενα όπλα) και η χαμηλή ταχύτητα προσέγγισης στον στόχο, κάτι που ίσως το κάνει ευάλωτο στην αεράμυνα. Το ίδιο το όπλο, καθώς ανεμοπορεί, δίνει πολύ μικρό θερμικό ίχνος, ενώ λόγω σχεδίασης δίνει πολύ μικρό ίχνος στα εχθρικά ραντάρ.



Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη υψηλού αριθμού μέσων του Τουρκικού Ναυτικού και Τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, κάνει απαραίτητη την ύπαρξη αντιστοίχων πολυάριθμων μέσων αντιμετώπισής τους. Είναι ανάγκη, το βασικό μαχητικό της ΠΑ να αποκτήσει το συντομότερο δυνατότητα ναυτικής κρούσης. Το όπλο δε μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα στον υπολογιστή βολής του F-16C/D Blk52+Adv ή F-16V.

Στο θέμα των κατευθυνόμενων όπλων που χρειάζονται τα μαχητικά της ΠΑ, και ειδικά τα F-16V θα επανέλθουμε άμεσα μέσα από τις σελίδες του περιοδικού.


(AGM-154 Joint Stand-Off Weapon (JSOW), U.S. Navy photo Airman Bo Flannigan)

 https://www.ptisidiastima.com/f-16-should-take-over-naval-strike/

17/2/2018




 5.
Στρατιωτική εκπαίδευση στο Λιμενικό και το χάος 
που μας χωρίζει από την τουρκική ακτοφυλακή.

Η Τουρκία διαθέτει έναν δεύτερο πολεμικό ναυτικό στόλο! Κι αυτός είναι ο στόλος της τουρκικής ακτοφυλακής, τον οποίο καλείται κάθε μέρα να αντιμετωπίσει το Λιμενικό Σώμα γύρω από τα Ίμια αλλά και σε πολλά άλλα σημεία του Αιγαίου.Η διαφορά εξοπλισμού της τουρκικής ακτοφυλακής και του ΛΣ είναι χαώδης… 

Το γράφημα από το navalanalyses.com είναι νομίζουμε ενδεικτικό. Η τουρκική ακτοφυλακή διαθέτει νέα σκάφη, μικρά και μεγάλα, όλα σχεδόν εξοπλισμένα και εκπαίδευση στρατιωτική. Διαθέτει επίσης δικά της εναέρια μέσα. Η Άγκυρα πολλά χρόνια τώρα και ειδικά επί Ερντογάν έχει δαπανήσει πολλά δις για να “χτίσει” μια αξιόπιστη ακτοφυλακή. Αρχικά ο στόχος ήταν -και παραμένει- να ελέγξει την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο. Προσπαθούσε και προσπαθεί να είναι πάντα πρώτη σ΄ οτιδήποτε συμβαίνει στο Αιγαίο.

Από την άλλη πλευρά εμείς δεν ακολουθήσαμε την αναγκαία πορεία εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος, ακόμη κι όταν το “βαφτίσαμε” Ελληνική Ακτοφυλακή. Πολλές συζητήσεις έγιναν, λίγα πράγματα προχώρησαν. Μετά από το επεισόδιο στα Ίμια, πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν στο Militaire.gr ότι θα προχωρήσει γρήγορα η περαιτέρω στρατιωτική εκπαίδευση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στο Αιγαίο. Το ΓΕΕΘΑ θεωρεί εξαιρετικά κρίσιμο τον ρόλο του Λιμενικού στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Η εκπαίδευση βέβαια δεν αρκεί. Θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση και των μέσων που διαθέτουν τα στελέχη του ΛΣ. Δεν είναι αναγκαίο να πάμε σε νέες αγορές. Παλαιότερα υπήρχαν σκέψεις για την παραχώρηση κάποιων πλοίων του ΠΝ. Ίσως να πρέπει να συζητηθεί ξανά αυτό το σχέδιο.

Από Π. Καρβουνόπουλος - 16/02/2018 | 08:41




6.
Τουρκία: Οι στρατηγικές προτεραιότητες 
του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. 

Η ναυπήγηση φρεγατών, κορβετών και περιπολικών σκαφών συγκαταλέγεται στις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες του τουρκικού Ναυτικού (TDK).

Σε μια εποχή περιορισμένων αμυντικών προϋπολογισμών και ραγδαία αναπτυσσόμενων τεχνολογιών, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (TDK) φαίνεται προς το παρόν να απολαμβάνει διάθεση κονδυλίων για ναυπηγήσεις κύριων μονάδων που στόχο έχουν να ανανεώσουν το δυναμικό του τουρκικού Στόλου με σύγχρονα πλοία που θα προσφέρουν υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες.

Παρόλα αυτά όπως και οι υπόλοιπες τουρκικές Ε.Δ το TDK υπέστη απομείωση έμπειρων στελεχών από τις τάξεις του, απόρροια των διώξεων της κυβέρνησης Ενρτογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στη γείτονα. Οι συλλήψεις έμπειρων στελεχών δημιουργούν προβλήματα αλλά δεν είναι δυσαναπλήρωτες όπως στην περίπτωση της τουρκικής Αεροπορίας που απαιτείται σημαντικά μεγαλύτερο διάστημα για την παραγωγή νέων χειριστών αεροσκαφών, ενώ η δεξαμενή στελεχών παραμένει αριθμητικά μεγάλη.. 

Στο τουρκικό Ναυτικό φαίνεται ότι α) γίνεται προσπάθεια για μείωση του κόστους συντήρησης και των λειτουργικών δαπανών και β) αξιοποιούνται νέες τεχνολογίες μέσω επενδύσεων σε λύσεις που ευνοούν τη σχέση κόστους-αποτελέσματος (χαρακτηριστικό το παράδειγμα του εγχώριας ανάπτυξης συστήματος διαχείρισης μάχης GENESIS). 

Η Άγκυρα ουδέποτε έκρυψε το όραμα της για θαλάσσια κυριαρχία σε Αιγαίο και Ν.Α Μεσόγειο, λαμβάνοντας υπόψη εγκαίρως, την ανάγκη για διεξαγωγή επιχειρήσεων σε ανοικτές θάλασσες, θέτοντας τις εξής βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές προτεραιότητες του ΤDK:

• Ναυπήγηση κορβετών και περιπολικών σκαφών και ο εκσυγχρονισμός οπλικών συστημάτων και του συστήματος διοίκησης, έλεγχου και επικοινωνιών (C4I)

• Ενίσχυση της ικανότητας ναυτικής αποτροπής, ανάπτυξης δυνάμεων και περιορισμένης προβολής ισχύος με την απόκτηση Αποβατικού Φορέα Δεξαμενής (LPD) μεγάλης μεταφορικής ικανότητας ελικοπτέρων, σκάφους υποστήριξης επιχειρήσεων, φρεγάτες πολλαπλού ρόλου με ικανότητα μεταφοράς ελικοπτέρων/UAS καθώς και υποβρυχίων αναερόβιας προώσης (AIP) εντός των επόμενων 10 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα της νέας φρεγάτας είναι συνέχεια του προγράμματος MILGEM, που μέχρι τώρα έχει αποδώσει τις κορβέτες κλάσης Hebeliada και στοχεύει στην αναβάθμιση μαχητικής ισχύος προκειμένου να υποστηριχτούν οι επεκτατικές επιδιώξεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. 

Σε δηλώσεις του ο τούρκος υπουργός Άμυνας Fikri Işık δήλωσε πως οι τουρκικές προμήθειες αμυντικού υλικού θα γίνονται σε ποσοστό 60% από τουρκικές εταιρείες. Το πρώτο και ομώνυμο πλοίο της κλάσης θα είναι έτοιμο το 2021. Τα τέσσερα πλοία που έχουν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν είναι τα εξής:TCG Istanbul (F-515) / TCG Izmir (F-516) / TCG Izmit (F-517) / TCG Icel (F-518).

Οι νέες φρεγάτες εκτοπίσματος 3000 τόνων περίπου και μήκους 113,2 μέτρων θα μπορούν να πετύχουν ταχύτητες 29+ κόμβων ενώ στον οπλισμό τους θα περιλαμβάνονται 16 βλήματα Anti-ship RGM-84L Harpoon Block II (2 Χ 8), 64 βλήματα επιφάνειας αέρος RIM-162 ESSM σε 16πλό κατακόρυφο εκτοξευτή Mk41 VLS,  1 αντιπυραυλικό σύστημα Phalanx Mk-15 Block 1B CIWS, 1 πυροβόλο Leonardo Oto 76/62 SR, 76mm, 2 x τορπιλοσωλήνες των 324mm για τορπίλεςMk-32  (Mk 46 Mode 5), 2 Χ πυροβόλα των 25 mm Aselsan STOPκαι 1 οργανικό ελικόπτερο Sikorsky S-70B2 Seahawk.

• Περαιτέρω ενίσχυση των παραπάνω δυνατοτήτων με την απόκτηση ελικοπτεροφόρου (LHD) με ικανότητα μεταφοράς αεροσκαφών κάθετης από/προσγείωσης (STOVL), φρεγατών αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής (AAW) και μη επανδρωμένων υποθαλάσσιων οχημάτων μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Η τελευταία αναφορά έχει ήδη πυροδοτήσει συζητήσεις για το κατά πόσο είναι πιθανό να αποκτήσει η Τουρκία και την έκδοση του υπό ανάπτυξη μαχητικού F-35B STOVL καθώς είναι διατυπωμένη η πρόθεση για αγορά 100 μαχητικών 5ης γενιάς τα οποία θα εφοδιάσουν την τουρκική Αεροπορία με την πρώτη Μοίρα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα από το 2022.

 Του Απόλλωνα Λεονταρίτη


13.02.2017 


7. 
 Οι Τούρκοι μετέφεραν στην Κύπρο 77 α/κ πυροβόλα των 155 χλστ.

Μια σοκαριστική αποκάλυψη έκανε στην ιστοσελίδα sigmalive της Κύπρου ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος, σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέκρυψε από τον λαό την πληροφορία ότι την περίοδο 28 Ιουνίου 2017 έως 7 Ιουλίου 2017 η Τουρκία μετέφερε στα κατεχόμενα 77 αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χλστ.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, οι Τούρκοι μετέφεραν στο νησί έξι συνολικά επιπλέον μονάδες Πυροβολικού, οι οποίες περιελάμβαναν 77 αυτοκινούμενα πυροβόλα.

Όμως ο δημοσιογράφος Λάζαρος Μαύρος δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες για τον τύπο ή για το μήκος των σωλήνων των πυροβόλων που μεταφέρθηκαν στην Κύπρο.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία οι Τούρκοι στα κατεχόμενα διαθέτουν 90 αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Μ44Τ των 155 χλστ παλαιάς τεχνολογίας τα οποία όμως έχουν εκσυγχρονιστεί, 18 ρυμουλκούμενα πυροβόλα Μ114Α2 των 155 χλστ, 12 ρυμουλκούμενα πυροβόλα Μ115 των 203 χλστ και 72 ρυμουλκούμενα πυροβόλα Μ101Α1 των 105 χλστ.

Η εξέλιξη αυτή αν και ήταν σε γνώση του Κύπριου Προέδρου όταν διαπραγματευόταν με τους Τουρκοκύπριους στο Grans-Montana δεν ανακοινώθηκε πουθενά σε κανένα ΜΜΕ Κυπριακό ή διεθνές αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για το σχεδιασμό του Αναστασιάδη σχετικά με την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

http://www.defence-point.gr/news/lazaros-mavros-i-tourki-meteferan-to-kalokeri-stin-kypro-mystika-77-pyrovola-ton-155chlst

16/02/2018