''Αυτό που έρχεται θα είναι χειρότερο από χθες.Και το χθες δεν το αντέχαμε'' ...





Μαρτυρίες από τη Γούτα: 
«Αυτό που έρχεται θα είναι χειρότερο από χθες. 
Και το χθες δεν το αντέχαμε».

Σειρά από μαρτυρίες της σκληρά δοκιμαζόμενης Γούτα στη Συρία, η οποία βομβαρδίζεται εδώ και ημέρες από κυβερνητικά και ρωσικά αεροσκάφη, περιλαμβάνει δημοσίευμα του Guardian.







Eastern Ghouta: the powerful compete, Syrian civilians pay

Όπως αναφέρεται, οι βομβαρδισμοί είναι οι πλέον συντριπτικοί στη Συρία αυτή τη στιγμή, με τρομακτικές επιπτώσεις για τους 350.000-400.000 ανθρώπους που βρίσκονται στην πολιορκημένη περιοχή, καθώς οι κυβερνητικές χερσαίες δυνάμεις ετοιμάζονται για την επίθεσή τους.

Αυτοί που βρίσκονται στη Γούτα λένε ότι έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους από τις δυνάμεις που τους ενθάρρυναν να εξεγερθούν στην αρχή, αλλά απομακρύνθηκαν όταν τα οφέλη τους μετατράπηκαν σε απώλειες.

«Δεν έχουν την αντοχή για κάτι τέτοιο» λέει ο Αφίφ Αχμέντ, έμπορος, ο οποίος κρύβεται στα ερείπια του σπιτιού του εδώ και ημέρες. «Το Ιράν και η Ρωσία την έχουν. Τουλάχιστον δεν εγκαταλείπουν τους συμμάχους τους».

Επίσης, στη βόρεια Συρία, η Τουρκία, επίσης ένας από τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, έχει επανεξετάσει την εμπλοκή της, από την πλήρη στήριξη στους αντικαθεστωτικούς που μάχονταν κατά του Άσαντ, στη χρήση της δύναμης – υποχειρίου που βοήθησε να δημιουργηθεί εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

«Μας έλεγαν “έχετε πίστη, η τυραννία δεν θα νικήσει” λέει ένας πρώην αντάρτης, ο Αντνάν Σαμλί, που έφυγε από τη Γούτα τον περσινό Ιούνιο. «Ήταν οι αραβικές χώρες με τις οποίες είχαμε συναντήσεις, κυρίως στην Ιορδανία. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι με υποσχέσεις. Μέχρι και σήμερα μετανιώνω που έφυγα και δεν έμεινα στο σπίτι μου να πεθάνω με τους φίλους μου».

Οι νεκροί ανέρχονται σε εκατοντάδες από τις επιθέσεις αεροπλάνων και ελικοπτέρων- τις τρεις τελευταίες ημέρες είναι κοντά στους 250, μεταξύ τους γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι.

Γιατροί εντός της πόλης λένε πως μέχρι και 12 ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν βομβαρδιστεί μέσα στις τρεις τελευταίες ημέρες και μόνο. Η βία έχει περιγραφεί ως η χειρότερη στη Συρία μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για εγκλήματα πολέμου, καθώς η πρόσβαση του ΟΗΕ και των οργανισμών αρωγής έχει διακοπεί. «Δεν έχουμε χρήματα για τρόφιμα ή θέρμανση» λέει η Μάχα Γιασίν, μητέρα τεσσάρων παιδιών από την ανατολική Γούτα. «Κανείς δεν έχει. Το μόνο έλεος φέτος είναι ότι ο χειμώνας δεν ήταν σκληρός. Το προηγούμενο βράδυ, όταν τα αεροπλάνα ξαναήρθαν, ευχήθηκα να μας έπαιρναν (σκότωναν) και εμάς. Αυτό που έρχεται μετά θα είναι χειρότερο από χθες. Και το χθες δεν το αντέχαμε».


22/02/2018



              ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ            




1.
Αφανίζεται από τον πόλεμο η ανατολική Γούτα της Συρίας. 

Πρώην οπωρώνας της Δαμασκού, η ανατολική Γούτα, γύρω από την οποία ο συριακός στρατός ενίσχυσε τις θέσεις του ενόψει μιας χερσαίας επιχείρησης, είναι το τελευταίο προπύργιο των Σύρων ανταρτών κοντά στην πρωτεύουσα και υπόκειται από το 2013 σε σχεδόν καθημερινούς βομβαρδισμούς.

Πολιορκία και βομβαρδισμοί

Τον Μάρτιο του 2011 ξέσπασε ο εμφύλιος στη Συρία μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ένα μέρος των αντιφρονούντων πέρασε στον ένοπλο αγώνα με τη δημιουργία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ).

Τον Ιούλιο του 2012 ο ΕΣΣ εξαπέλυσε από τη Γούτα τη μάχη της Δαμασκού.

Αυτός ο πρώην "πράσινος πνεύμονας", όπου οι κάτοικοι της Δαμασκού πήγαιναν τα Σαββατοκύριακα για πικ-νικ, είναι έκτοτε στόχος τακτικών εναέριων βομβαρδισμών και πυρών από το πυροβολικό που πλήττουν αγορές, σχολεία και νοσοκομεία προκαλώντας πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων.

Η συριακή κυβέρνηση, που διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της Δαμασκού, πολιορκεί την ανατολική Γούτα από το 2013.

Από το καλοκαίρι του 2017 η περιοχή είναι μία από "τις ζώνες αποκλιμάκωσης" που δημιουργήθηκαν έπειτα από συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν, βασικών συμμάχων του Άσαντ, και της Τουρκίας που στηρίζει τους αντάρτες. Οι ζώνες αυτές έχουν βασικό στόχο τον περιορισμό των συγκρούσεων.

Όμως ο βομβαρδισμός της ανατολικής Γούτα είναι σχεδόν καθημερινός. Σε αντίποινα οι αντάρτες εκτοξεύουν τακτικά όλμους εναντίον της Δαμασκού.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2018 ο συριακός στρατός εξαπέλυσε εναέρια επίθεση ασύγκριτης σφοδρότητας εναντίον της Γούτα, προκαλώντας τον θάνατο περίπου 250 αμάχων και τραυματίζοντας εκατοντάδες ακόμη σε διάστημα πέντε ημερών. Τις τελευταίες ημέρες ο στρατός έχει στείλει ενισχύσεις γύρω από τη Γούτα. "Η (χερσαία) επιχείρηση περιμένει απλώς το πράσινο φως", σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υποσιτισμός

Στο παρελθόν η Γούτα ήταν μια γεωργική περιοχή που παρήγαγε φρούτα και λαχανικά. Πλέον εκεί εκτυλίσσεται μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Η πολιορκία έχει αυξήσει κατακόρυφα τις τιμές των προϊόντων, ενώ έντονες είναι οι ελλείψεις.

Τον Νοέμβριο του 2016 ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ είχε καταγγείλει τη χρήση της "απάνθρωπης τακτικής" της πολιορκίας, "κυρίως από τη συριακή κυβέρνηση", η οποία με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να πείσει τους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα και τους αμάχους είτε να παραδοθούν είτε να φύγουν.

Το 2017 ο ΟΗΕ καταδίκασε "την εσκεμμένη στέρηση τροφής από τους άμαχους" ως τακτική πολέμου μετά τη δημοσιοποίηση "σοκαριστικών" εικόνων από σκελετωμένα παιδιά στην ανατολική Γούτα.

Η Unicef καταγγέλλει τη χειρότερη κρίση υποσιτισμού στη Συρία μετά την έναρξη του πολέμου στη χώρα, με το 11,9% των παιδιών κάτω των 5 ετών να υποφέρουν τον Φεβρουάριο από οξύ υποσιτισμό έναντι 2,1% τον Ιανουάριο.

Σχεδόν 400.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν πολιορκημένοι, με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα. Οι μισοί εξ αυτών είναι παιδιά, σύμφωνα με τη Unicef.

Χημικές επιθέσεις

Τις τελευταίες εβδομάδες η συριακή κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι εξαπέλυσε χημικές επιθέσεις εναντίον της ανατολικής Γούτα.

Στις 22 Ιανουαρίου 2018 το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για 21 περιστατικά ασφυξίας στην πόλη Ντούμα, με τους κατοίκους και τις ιατρικές πηγές να κάνουν λόγο για επίθεση με αέριο χλωρίου. Στις 13 Ιανουαρίου παρόμοια επίθεση καταγράφηκε στην περιφέρεια της Ντούμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία αναφέρθηκε σε "επτά περιπτώσεις ασφυξίας".

Στις 5 Φεβρουαρίου η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι "υπάρχουν ολοφάνερες αποδείξεις" για τη χρήση χλωρίου από τον συριακό στρατό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.capital.gr/diethni/3274235/afanizetai-apo-ton-polemo-i-anatoliki-gouta-tis-surias

20/2/2018



2.
Συρία: Διπλωματικός μαραθώνιος για εκεχειρία στη Γιούτα.

Ένας διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να γίνει κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Γιούτα, τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα ανατολικά της Δαμασκού, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις σφυροκοπούν από την περασμένη Κυριακή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απαίτησε σήμερα την άμεση παύση των εχθροπραξιών στην περιοχή, η οποία, όπως τόνισε, έχει μετατραπεί σε «κόλαση επί γης».

Η Ρωσία ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αύριο Πέμπτη με θέμα συζήτησης την κατάσταση στην Ανατολική Γούτα.

Αυτή η δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ θα επιτρέψει σε όλες τις πλευρές «να παρουσιάσουν την οπτική τους, την κατανόησή τους για την κατάσταση και να προτείνουν τρόπους εξόδου από την τωρινή κατάσταση», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια ενώπιων του 15ου μελούς Συμβουλίου.

«Καλώ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν άμεσα κάθε πολεμική ενέργεια στην Ανατολική Γούτα για να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη», δήλωσε ο ΓΓ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η Γαλλία ζητάει την εφαρμογή μιας εκεχειρίας στην Ανατολική Γούτα προκειμένου να διασφαλιστεί η αναγκαία απομάκρυνση των άμαχων, η πρόσβαση όλη της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας, όσο το δυνατόν συντομότερα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας μιας συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Λιβερίας Τζορτζ Γουεά.

Ωστόσο παρά τις διεθνείς διαμαρτυρίες πολεμικά αεροσκάφη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων βομβαρδίζουν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα τον θύλακα των ανταρτών.

Από την Κυριακή 296 άμαχοι, εκ των οποίων 71 παιδιά και 42 γυναίκες, έχουν χάσει τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς αυτούς και 1.400 έχουν τραυματιστεί. 

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επεσήμανε ότι οι νεκροί από τους σημερινούς βομβαρδισμούς ανήλθαν σε 24, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 3 παιδιά, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 200.

Πριν από την ανατολική Γούτα, πολλές ζώνες που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών συνεθλίβησαν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και την ασφυκτική πολιορκία των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων με στόχο να αναγκαστούν οι αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα και οι κάτοικοι να τραπούν σε φυγή.



Χομς

Η παλιά πόλη της Χομς πολιορκείτο για δύο χρόνια από το 2012. Ο σφοδρός βομβαρδισμός της και οι μάχες που μαίνονταν παράλληλα κατέστρεψαν τον ιστορικό αυτόν τομέα.

Η Χομς ήταν μια από τις πρώτες πόλεις που ξεσηκώθηκαν όταν άρχισε η εξέγερση κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στα μέσα Μαρτίου του 2011 και ήταν, όπως και η περιοχή της, στόχος πολλών επιχειρήσεων του στρατού.

Τον Μάιο του 2014, η πλειοψηφία των ανταρτών αποχώρησε από την πόλη κατόπιν συμφωνίας, έπειτα από δύο χρόνια σφοδρών βομβαρδισμών και ασφυκτικής πολιορκίας που είχαν επιβάλει οι κυβερνητικές δυνάμεις. Αυτή ήταν η πρώτη συμφωνία που συνήφθη από τότε που άρχισε ο πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών για την απόσυρση των δεύτερων.

Υπολογίζεται ότι κατά τα δύο αυτά χρόνια της πολιορκίας, στην παλιά πόλη έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 2.200 άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο ιστορικό της κέντρο, που ήταν πλέον ερείπια, οι κάτοικοι που είχαν απομείνει δεν είχαν πια σχεδόν τίποτε να φάνε, εκτός από αγριόχορτα και ξηρά τροφή.

Μεταξύ του Μαρτίου και του Μαΐου του 2017, χιλιάδες αντάρτες και άμαχοι εγκατέλειψαν την Ουαέρ, την τελευταία συνοικία της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας που ήλεγχαν οι αντάρτες.



Χαλέπι

Την 1η Φεβρουαρίου του 2016, οι κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τους μαχητές της Χεζμπολάχ και τα ρωσικά βομβαρδιστικά, εξαπέλυσαν επίθεση στην επαρχία του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία.

Τον Ιούλιο οι κυβερνητικές δυνάμεις έκοψαν τον τελευταίο άξονα ανεφοδιασμού των ανταρτών, την αρτηρία του Καστέλο. Πλέον πολιορκούσαν το σύνολο των συνοικιών στις οποίες οι κάτοικοι αντιμετώπιζαν μεγάλες ελλείψεις, ενώ οι τιμές είχαν εκτοξευτεί στα ύψη.

Στις 15 Νοεμβρίου έπειτα από έναν μήνα ηρεμίας, εξαπολύθηκε εκστρατεία πληγμάτων: οι συνοικίες των ανταρτών υπέστησαν τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς των τελευταίων δύο ετών, με βαρέλια με εκρηκτικά, οβίδες και ρουκέτες. Οι δυτικοί έκαναν λόγο για "εγκλήματα πολέμου" από τη Ρωσία και τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Η επιχείρηση αυτή επέτρεψε στη Δαμασκό να ξαναθέσει υπό τον έλεγχό της μία-μία τις συνοικίες των ανταρτών.

Στις 22 Δεκεμβρίου, μετά την έξοδο και της τελευταίας αυτοκινητοπομπής ανταρτών και αμάχων από το Ανατολικό Χαλέπι, οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο του Χαλεπιού.

Αποχώρηση ή Θάνατος

Η πόλη της Νταράγια, στην επαρχία της Δαμασκού, ήταν μια από τις πρώτες που εξεγέρθηκαν κατά των συριακών αρχών. Αυτή ανακατελήφθη πλήρως στα τέλη του Αυγούστου του 2016 από τον συριακό στρατό μετά την απομάκρυνση χιλιάδων ανταρτών και αμάχων, οι οποίοι είχαν υποστεί για τέσσερα χρόνια μια ανελέητη πολιορκία και αδιάκοπους βομβαρδισμούς.

Το 2017, οι συριακές αρχές ξαναέθεσαν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή Ουάντι Μπαράντα, κοντά στη Δαμασκό, τον οποίο είχαν χάσει το 2012, και στη συνέχεια έθεσαν επίσης υπό τον έλεγχό τους πολλές συνοικίες ανταρτών στη πρωτεύουσα (Μπαρζέ, Καμπούν και Τεχρίν). Πολλές χιλιάδες άμαχοι και μαχητές πήραν το δρόμο για την επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενός συνασπισμού οργανώσεων με κυρίαρχη μια πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα.

Τους τελευταίους μήνες, οι συριακές αρχές έχουν ανακαταλάβει πολλές περιοχές τις οποίες ήλεγχαν οι αντάρτες στα περίχωρα της Δαμασκού, βάσει των λεγόμενων συμφωνιών «συμφιλίωσης», οι οποίες καταλήγουν στην απομάκρυνση των μαχητών με αντάλλαγμα τον τερματισμό των βομβαρδισμών και της πολιορκίας.

Σε έκθεσή της με τίτλο «Αποχώρηση ή Θάνατος», η Διεθνής Αμνηστία σημείωνε πρόσφατα ότι οι εκτοπισμοί διά της βίας πληθυσμών βάσει των λεγόμενων συμφωνιών «συμφιλίωσης» προσομοιάζουν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Η συριακή κυβέρνηση και, σε μικρότερο βαθμό, οι ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης έχουν παράνομα πολιορκήσει αμάχους» και «πραγματοποιήσει παράνομες επιθέσεις σε πυκνοκατοικημένες ζώνες», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, φωτογραφία: https://twitter.com/UNHumanRights/status/966370470198169605 

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΕΛΗΣ 

https://typos-i.gr/article/syria-diplwmatikos-mara8wnios-gia-ekexeiria-sth-gioyta

  21-02-2018 



3.
 Οι εξελίξεις στη Συρία πυροδοτούν έναν περιφερειακό πόλεμο.

Ο σύνθετος πόλεμος στη Συρία γίνεται ακόμη πιο σύνθετος. Την Τρίτη, κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στο Αφρίν, που πολιορκείται από τις τουρκικές δυνάμεις οι οποίες εισέβαλαν στη Συρία τον περασμένο μήνα. Οι δυνάμεις του προέδρου Ασαντ φαίνεται να ενισχύουν τις κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Αγκυρας.

Οι μάχες στο Αφρίν μπορεί να εξελιχθούν σε μείζονα σύγκρουση. Η κυριότερη ένοπλη οργάνωση των Κούρδων της Συρίας, η YPG, θεωρείται από τους Τούρκους παράρτημα του ΡΚΚ. Oι Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, στηρίζονται στην YPG για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Ο πολύπλοκος ρόλος των ΗΠΑ στον πόλεμο, καθώς και η απόφασή τους να μην εμπλακούν στις συγκρούσεις στο Αφρίν, οδήγησαν τους Κούρδους να στραφούν για βοήθεια στον πρόεδρο Ασαντ.

Στο μεταξύ, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα εξαπολύσει τις επόμενες ημέρες σφοδρή επίθεση στο Αφρίν και χαρακτήρισε την κίνηση της συριακής κυβέρνησης έργο «τρομοκρατών».

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι κυβερνητικοί μαχητές που εισήλθαν στο Αφρίν ανήκουν σε ένα δίκτυο μονάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν και έχουν επανειλημμένα ενισχύσει τις προσπάθειες του στρατού του Άσαντ. Αν είναι έτσι, βλέπουμε την Τουρκία και τους συμμάχους της να είναι αντιμέτωποι με δυνάμεις φιλικές προς τον Ασαντ, που συνδέονται με το Ιράν και συνεργάζονται με τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τελευταίες, βέβαια, αντιτίθενται τόσο στην κυβέρνηση του Άσαντ όσο και στην παρουσία του Ιράν στη Συρία?

Από ιρανικής πλευράς, οι τουρκικές επιχειρήσεις στο Αφρίν είναι ανεπιθύμητες. Οι Ιρανοί ηγέτες, περιλαμβανομένου του προέδρου Ρουχανί, κατήγγειλαν την εισβολή, ως αποτέλεσμα της οποίας «πάγωσαν» οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για το πολιτικό μέλλον της Συρίας.

«Η Τουρκία ήλπιζε ότι θα εισέλθει στο Αφρίν και οι άλλες χώρες θα κοιτάζουν αλλού», έγραψε στην ιστοσελίδα Al-Monitor ο Γκιονούλ Τολ, από το Middle East Institute της Ουάσινγκτον. «Η Αγκυρα πίστεψε ότι πέτυχε τον στόχο της όταν η Ρωσία, που ελέγχει τον εναέριο χώρο του Αφρίν, έδωσε το πράσινο φως για τη στρατιωτική εισβολή στον κουρδικό θύλακα. Οι τελευταίες εξελίξεις όμως δείχνουν ότι η προέλαση μπορεί να μην είναι τόσο ομαλή και η συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν όχι τόσο ισχυρή όσο ήλπιζε η Αγκυρα».

Έξω από το Αφρίν, στη συριακή σκακιέρα δεν επικρατεί μικρότερος συνωστισμός. Οι αντίπαλες ισλαμιστικές οργανώσεις στη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ πολεμούν μεταξύ τους, ενώ την ίδια στιγμή συνεργάζονται με τις τουρκικές δυνάμεις εναντίον του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του. Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί, που στρέφονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, οδηγούν και σε θανάτους ρώσων μισθοφόρων. Η κυβέρνηση Ασαντ, με την υποστήριξη της Ρωσίας, εξακολουθεί να σφυροκοπά περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες. Και το Ισραήλ, ανήσυχο από την ενισχυμένη παρουσία του Ιράν στη Συρία, πραγματοποιεί επιδρομές εναντίον ιρανικών θέσεων. Ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλούν ανοιχτά για την προοπτική ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου.

Η σκληρή πραγματικότητα για την Άγκυρα είναι ότι δεν έχει πολλές επιλογές. Ο αυξανόμενος αντιαμερικανισμός στην Τουρκία, σε συνδυασμό με την αμερικανική υποστήριξη προς την YPG, έχει φέρει σε αντιπαράθεση τους δύο συμμάχους. Την ίδια στιγμή, «ούτε η Ρωσία ούτε το Ιράν ? τους οποίους μερικοί τούρκοι πολιτικοί θεωρούν πολλές φορές πιθανά υποκατάστατα των ΗΠΑ ? μοιάζουν διατεθειμένες να υπηρετήσουν τα τουρκικά συμφέροντα», παρατηρεί ο Νίκολας Ντάνφορτ, ένας ειδικός του Bipartisan Policy Center για την Τουρκία.

Στην Ουάσινγκτον, αυξάνονται οι επιφυλάξεις για την Τουρκία. «Κανείς δεν επιθυμεί μια βίαιη ρήξη», έγραψε ο Ντέιβιντ Ιγκνάσιους στην Ουάσινγκτον Ποστ. «Επτά χρόνια μετά την έναρξη του καταστροφικού πολέμου, όμως, γίνεται κατανοητό ότι οι Τούρκοι επέτρεψαν σε χιλιάδες εξτρεμιστές ισλαμιστές να μπουν στη Συρία και να δημιουργήσουν βάσεις από τις οποίες απειλούν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αυτοί οι τρομοκράτες θα ήταν ακόμη στη Ράκα και θα σχεδίαζαν επιθέσεις, αν οι ΗΠΑ δεν δρούσαν από κοινού με τους Κούρδους τους οποίους μισεί η Τουρκία».

Και για τους Αμερικανούς, βέβαια, ο δρόμος είναι δύσκολος. «Η ικανότητα της Ουάσινγκτον να διαμορφώνει τις εξελίξεις στη Συρία είναι περιορισμένη», τονίζει η Μόνα Γιακουμπιάν από το United States Institute of Peace. «Οσο ο Ασαντ παραμένει στην εξουσία, το μόνο που μπορεί να κάνει η Ουάσινγκτον είναι να περιορίζει τη σκανδαλώδη συμπεριφορά του καθεστώτος χωρίς να ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Αυτό σημαίνει όμως ανοχή σε ένα καθεστώς που είναι ένοχο για σφαγή του λαού του. «Καμιά λέξη δεν θα αποδώσει δικαιοσύνη για τα παιδιά που σκοτώθηκαν», ανακοίνωσε η UNICEF αναφορικά με το πολύνεκρο σφυροκόπημα της Γκούτα από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας. Ηταν άλλη μια κραυγή απελπισίας για έναν πόλεμο που γίνεται όλο και πιο ωμός.


Πηγή: Washington Post / Μετάφραση: ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/oi-ekselikseis-sti-syria-pyrodotoyn-enan-perifereiako-polemo

22/2/2018


 ... ''Friends of Syria''! 

 United States Secretary of State Hillary Clinton (R) greets Turkey’s Foreign Minister Ahmet Davutoglu (L), United Arab Emirates’ Foreign Minister Sheikh Abdullah bin Zayed al-Nahyan (2nd L) and British Foreign Minister William Hague, in Tunis.


        ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΠΗΓΕΣ       

Χαφίζ Αχμέτ: Πώς η Δύση δημιούργησε το Ισλαμικό Κράτος

Η πραγματικότητα πίσω από το Ισλαμικό Κράτος

Ο Βρώμικος Ρόλος Δύσης και Τουρκίας στην Συρία

Στη Συρία η Αραβική Άνοιξη έγινε μόνιμος Χειμώνας…

8 λόγοι που δεν τελειώνει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 6 χρόνια εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. 
Eνώ η χώρα βυθίζεται στον έβδομο χρόνο εμφύλιων συγκρούσεων, 4.9 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν διωχθεί σαν πρόσφυγες και τίποτα δεν δείχνει ότι θα υπάρξει κατάπαυση πυρός

Συρία: Οι αιτίες του πολέμου και ποιοι τον προσχεδίαζαν.Ο αμερικανός συγγραφέας, Robert F. Kennedy , με άρθρο του στο « Politico.eu»,αποκάλυψε ότι ο συριακός πόλεμος ξεκίνησε από τις μυστικές υπηρεσίες και τις κυβερνήσεις της Δύσης προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εταιρειών πετρελαίου, όταν ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ απέρριψε το έργο που περιλαμβάνει την μεταφορά καταριανού φυσικού αερίου μέσω αγωγών από Κατάρ και Τουρκία προς την Ευρώπη.

Τα 10 μεγαλύτερα ψέματα της Δύσης για τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

GEOPOLITICS-Middle East

WAR CRIMES: IRAQ-SYRIA-LIBYA

WAR CRIMES