Συναίνεση ΗΠΑ-Τουρκίας εις βάρος των Κούρδων.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
(1) Tillerson-Çavuşoğlu: Χαμόγελα για τις κάμερες -
Κυρώσεις ενόψει για τους S-400
& διαφορές πίσω από τις κλειστές πόρτες.
(2) Στ.Λυγερός: Αλλαγή ταχύτητας της Τουρκικής Επιθετικότητας.
Εικόνα "επανεκκίνησης” των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων θέλησαν να δώσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο πλευρών, Rex Tillerson και Mevlüt Çavuşoğlu κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι μετά τη συνάντησή τους στο Ankara Palas και ενώ χθες Πέμπτη είχε προηγηθεί η διάρκειας τριών ωρών και 15 λεπτών συνεργασία του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan με τον υψηλό Αμερικανό επισκέπτη.
Το ταξίδι του επικεφαλής του State Department υπήρξε η τρίτη μέσα σε μία εβδομάδα αφορμή για τουρκο-αμερικανικές επαφές υψηλού επιπέδου μετά τη συνεργασία που είχαν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη (σε κλίμα, κατά τις πληροφορίες, προβληματικό) ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου H.,R. McMaster και ο συνεργάτης του Erdogan, Ibrahim Kalin, καθώς και τη συνάντηση της Τετάρτης, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ James Mattis και τον Τούρκο ομόλογό του Nurettin Canikli.
Στην Άγκυρα, πάντως, αν εξαιρέσουμε τη διαδήλωση της αριστερής αντιαμερικανικής νεοεθνικιστικής Ένωσης Νεολαίας Τουρκίας (TGB) εναντίον της επίσκεψης Tillerson, το κλίμα ήταν θερμό – αλλά με αστερίσκους. Διότι η αποκατάσταση των σχέσεων για την οποία γίνεται λόγος, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί, όπως κατέστησε σαφές ο Çavuşoğlu, σε διαδοχικά βήματα, κάθε ένα εκ των οποίων θα αποτελεί και δοκιμασία της ειλικρίνειας των αμερικανικών προθέσεων.
Κεντρικό στοιχείο της υπό διαμόρφωση τουρκο-αμερικανικής συνεννόησης αποτελεί η πρόταση, που φέρεται να αναπτύχθηκε εκτενώς την Πέμπτη από τον Erdogan, για αναδίπλωση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (δηλ. του μετώπου περί την κουρδική οργάνωση PYD),που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ανατολικά του Ευφράτη, ενώ η πόλη Μάνμπιτζ, που βρίσκεται δυτικά του ποταμού και κατά τον Τούρκο πρόεδρο προοριζόταν να αποτελέσει τον επόμενο στρατιωτικό στόχο της χώρας του μετά το Αφρίν) θα εκκενωθεί από τους Κούρδους μαχητές και ο έλεγχός της θα αναληφθεί από τουρκικές και αμερικανικές δυνάμεις από κοινού.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Çavuşoğlu, η αποχώρηση του PYD από το Μάνμπιτζ αποτελεί "αμερικανική υπόσχεση” και κατόπιν ακολουθεί το κρίσιμο στοίχημα της διοίκησης της περιοχής και τη κατοχύρωσής της ασφάλειάς της.
Οι δύο πλευρές, υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός, συμφώνησαν να εγκαθιδρύσουν μηχανισμούς επίλυσης των θεμάτων που ανακύπτουν μεταξύ τους.
Ο Tillerson, πάλι, τόνισε ότι οι δύο πλευρές "διευκρίνισαν τις θέσεις τους”, "έφθασαν σε μία συναίνεση” και καμία του δεν θα κινηθεί "μόνη της” εφεξής στα θέματα της περιοχής. Ανέφερε ότι Τουρκία και ΗΠΑ μοιράζονται τους ίδιους στόχους (καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δημιουργία ασφαλών ζωνών, ανάδυση μιας ανεξάρτητης και ενιαίας Συρίας), ενώ αναγνώρισε το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύει τα σύνορά της.
Προσπάθησε δε να υποβαθμίσει το ζήτημα της παροχής αμερικανικού οπλισμού στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, λέγοντας ότι θα είναι περιορισμένη και συνδεδεμένη με την επίτευξη συγκεκριμένων στρατιωτικών στόχων. Ο ίδιος την παραμονή της μετάβασής του στην Άγκυρα είχε φροντίσει να ανεβάσει τους τόνους επί του θέματος, αποκρούοντας, παρά τις προηγούμενες περί του αντιθέτου υποσχέσεις του Mattis, το τουρκικό αίτημα για επιστροφή των όπλων που δόθηκαν στο PYD, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ανάξιο λόγου ελαφρύ οπλισμό.
Η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι ΗΠΑ και Τουρκία είναι "καταδικασμένες” να αποκαταστήσουν τη σχέση τους. Γεννά, ωστόσο, περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά.
Πώς θα πειθαναγκασθεί το κουρδικό στοιχείο να συνεργασθεί στον παραγκωνισμό του; Πώς θα διαφυλάξει εφεξής η Άγκυρα το επίπεδο συνεργασίας που έχει επιτύχει με τη Μόσχα, όταν εμφανίζεται να συντρέχει τις ΗΠΑ στο σχέδιό τους για μακράς πνοής κατοχή συριακών εδαφών; Τι θα συμβεί αν η Άγκυρα μείνει ανικανοποίητη από τον βαθμό υλοποίησης των συμφωνηθέντων με τη Ουάσιγκτον; Και τι θα συμβεί αν, όπως είναι πιθανό, το κουρδικό στοιχείο στραφεί, με τη μεσολάβηση και της Ρωσίας, στις αγκάλες της Δαμασκού;
Υπενθυμίζεται μόνο ότι από τις μέρες του Barack Obama μέχρι και σήμερα, η αμερικανική πλευρά έκανε την πρωτοφανή επιλογή να "αδειάσει” την σημαντικότερη εδώ και 60 χρόνια σύμμαχό της στην περιοχή, προκρίνοντας την ενίσχυση του κουρδικού στοιχείου – προφανώς διότι κάτι τέτοιο έδινε, με την επίκληση της ανάγκης καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους, περισσότερες ευκαιρίες υλοποίησης ενός σχεδίου διχοτόμησης της συριακής επικράτειας απ' ό,τι η αξιοποίηση του (πάντα πρόθυμου να επέμβει, αλλά όχι νομιμοποιημένου για μακρά παρουσία) τουρκικού στρατού.
16/2/2018
US Secretary of State Rex Tillerson (L) and Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu (R) attend their press conference in Ankara, Turkey, 16 February 2018. Tillerson was in Turkey for talks about the Turkish army's operation against the Kurdish Popular Protection Units (YPG) forces in Afrin, Syria. EPA, TUMAY BERKIN
1.
Χαμόγελα για τις κάμερες:
Κυρώσεις ενόψει για τους S-400, διαφορές πίσω από τις κλειστές πόρτες .
Με άλυτες τις περισσότερες διαφορές των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία, αναχώρησε από την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και χθες το βράδυ με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Σημεία τριβής παραμένουν οι Κούρδοι της Συρίας (YPG), που αποτελούν τους πιο στενούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, η εισβολή στη Συρία και η αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, που θα μπορούσε να αναγκάσει την Αμερική να επιβάλει κυρώσεις.
Αναγνωρίζοντας ότι οι σχέσεις με την Τουρκία, διέρχονται μια στιγμή κρίσης (“crisis point”), ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Ρέξ Τίλερσον, υποσχέθηκε συνεργασία με την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ταυτόχρονα, απεύθυνε νέες προειδοποιήσεις, σχετικά με τη διάβρωση των δημοκρατικών κανόνων και το σχέδιο της χώρας να υπογράψει αμυντική συμφωνία με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Τίλερσον, υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σχέση των δυο χωρών, και όπως φαίνεται οι προκλήσεις αυτές δεν έγινε εφικτό να επιλυθούν ακόμη και μετά τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, με τον ίδιο το Ταγίπ Ερντογάν, για πάνω από 3,5 ώρες, αλλά και την ολονύκτια προσπάθεια βοηθών του με τούρκους ομολόγους τους, , στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, για να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία.
Ρωσικά Όπλα
Ένα ακόμη αγκάθι είναι το σχέδιο της Τουρκίας, για αγορά από την Ρωσία του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400. Μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει επιβολή αμερικανικών κυρώσεων προς την Τουρκία, βάση του νόμου που έχει ψηφιστεί πρόσφατα από το Κογκρέσο, για να τιμωρηθεί η Ρωσία για την ανάμιξή της στις αμερικανικές εκλογές.
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, ήταν σαφής όσο αφορά το τι θα γίνει εάν προχωρήσει η αγορά του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, «έχουν σοβαρές ανησυχίες» και ο νόμος θα εφαρμοστεί.
Ένταση στο ΝΑΤΟ
Η εισβολή στη Συρία δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική αντιπαλότητα μεταξύ των δυο μεγαλύτερων στρατών στο ΝΑΤΟ, με τις αμερικανικές δυνάμεις να πολεμούν δίπλα στο YPG στη βορειοδυτική, τη στιγμή που η Τουρκία επιτίθεται σε μέλη του γκρουπ δυτικά. Οι δυο πλευρές σημείωσαν ότι αποτελεί προτεραιότητα της ομάδας εργασίας που θα δημιουργήθηκε η αντιμετώπιση του θέματος της πόλης Μανμπίζ, πόλης στη βόρεια Συρία που βρίσκεται υπό την κατοχή του YPG, με την υποστήριξη αμερικανικών στρατευμάτων. Ο Ερντογάν έχει απειλήσει ότι η Τουρκία θα επιτεθεί στην πόλη, αμέσως μετά την Αφρίν. Ο κ. Τίλερσον τόνισε, ότι η Μανμπίζ, πρέπει να μείνει υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.
«Ξεκαθαρίσαμε τι προσδοκούμε από τις ΗΠΑ, όσο αφορά την υποστήριξή τους προς το YPG, και τη μάχη εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε για το θέμα ο κ. Τσαβούσογλου, «θέλουμε οι κρίσιμες ανησυχίες μας για την ασφάλεια να εκλαμβάνονται σοβαρά». Όπως μάλιστα είπε, προηγούμενες υποσχέσεις των ΗΠΑ, δεν τηρήθηκαν, αλλά, «οι δυο πλευρές ήρθαν σε συνεννόηση να αποκαταστήσουν τη σχέση τους πάλι».
Συμφώνησαν σε μηχανισμό
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, με τον τούρκο ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου, συμφώνησαν να δημιουργήσουν, ένα μηχανισμό με στόχο αποτελέσματα (results-oriented mechanism), για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, αρχίζοντας από την υποστήριξη των ΗΠΑ προς του Κούρδους μαχητές του YPG, στη Συρία, και την πιθανότητα συγκρούσεων εκεί.
«Θα κλειδώσουμε τα χέρια, πρόκειται να εργαστούμε επάνω στα θέματα που δημιουργούν προβλήματα σε εμάς», ανέφερε ο κ. Τίλερσον στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών. «Γνωρίζουμε ότι πρέπει να κινηθούμε με κάποια αίσθηση επείγουσας ανάγκης και ταχύτητας», σημείωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Αμερικανικά Στρατεύματα
Η Τουρκία είναι κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και φιλοξενεί περίπου 1500 αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό, και αεροσκάφη στη βάση του Ιντσιρλίκ, σημείο εκκίνησης για τη μάχη εναντίον του ISIS. Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας έγιναν χειρότερες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, και την σύλληψη δημοσιογράφων, δικαστών, ακόμη και τούρκων πολιτών, που εργάζονται για την Αμερικανική Πρεσβεία.
Ο βασικός στόχος της επίσκεψης του Ρέξ Τίλερσον στην Τουρκία ήταν να βρει κάποιου είδους συμβιβασμό με τον Ερντογάν, όσο αφορά τη σύγκρουση στη Συρία. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τους Κούρδους του ΥΠΓ, που είναι βασικοί σύμμαχοί τους στην καταπολέμηση του ISIS. Αυτό έχει κάνει έξαλλη την Τουρκία, που χαρακτηρίζει το YPG, τρομοκρατική οργάνωση και έχει ξεκινήσει την στρατιωτική επιχείρηση, «κλάδος ελιάς, εναντίον του στη Συρία.
Η κοινή συνέντευξη τύπου, έδειξε ότι οι τόνοι της ρητορικής έχουν κατέβει, αλλά την ίδια στιγμή, αναλυτές αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ουσιαστικής βελτίωσης στη σχέση Ουάσιγκτον και Άγκυρας, μετά την επίσκεψη.
Επίσης, δεν φάνηκε να υπήρξε πρόοδος στην κόντρα γύρω από την έκδοση του μεγάλου εχθρού του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο η Τουρκία κατηγορεί ως το μυαλό πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα. «Περιμένουμε με αγωνία οποιαδήποτε νέα στοιχεία» ανέφερε ο κ. Τίλλερσον.
Πληροφορίες από Press Availability With Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu, Bloomberg, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: MIGNATIOU.COM
http://mignatiou.com/2018/02/chamogela-gia-tis-kameres-diafores-piso-apo-tis-klistes-portes-ke-kirosis-enopsi-gia-tous-s-400/
16/2/2018
2.
Σταύρος Λυγερός: Αλλαγή ταχύτητας της Τουρκικής Επιθετικότητας.
Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να αναλύσουν ψύχραιμα την αλλαγή ταχύτητας της Τουρκικής επιθετικότητας, λέει στον 98.4 , ο επικεφαλής του slpress.gr Σταύρος Λυγερός.
Ο ίδιος σημείωσε, ότι αυτή την περίοδο αφού η Ελλαδική πλευρά αντιληφθεί ότι η πολιτική κατευνασμού δεν έχει πλέον κανένα νόημα, θα πρέπει να τηρηθεί μια εξαιρετικά προσεκτική στάση αναμονής για το ποιά θα είναι η κατάληξη των σχέσεων ΗΠΑ με Τουρκία, ελέω των μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων στη περιοχή.
16/2/2017
Οι απόψεις,που δημοσιεύονται στα εκάστοτε-χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού-αναρτώμενα άρθρα (ή κάθε είδους κείμενα) του ιστολογίου μου, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που επώνυμα τις διατυπώνουν.
Οι ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger.
Στο αρχικό πρωτότυπο κείμενο παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων.
1.
Χαμόγελα για τις κάμερες:
Κυρώσεις ενόψει για τους S-400, διαφορές πίσω από τις κλειστές πόρτες .
Με άλυτες τις περισσότερες διαφορές των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία, αναχώρησε από την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και χθες το βράδυ με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Σημεία τριβής παραμένουν οι Κούρδοι της Συρίας (YPG), που αποτελούν τους πιο στενούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, η εισβολή στη Συρία και η αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, που θα μπορούσε να αναγκάσει την Αμερική να επιβάλει κυρώσεις.
Αναγνωρίζοντας ότι οι σχέσεις με την Τουρκία, διέρχονται μια στιγμή κρίσης (“crisis point”), ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Ρέξ Τίλερσον, υποσχέθηκε συνεργασία με την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ταυτόχρονα, απεύθυνε νέες προειδοποιήσεις, σχετικά με τη διάβρωση των δημοκρατικών κανόνων και το σχέδιο της χώρας να υπογράψει αμυντική συμφωνία με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Τίλερσον, υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σχέση των δυο χωρών, και όπως φαίνεται οι προκλήσεις αυτές δεν έγινε εφικτό να επιλυθούν ακόμη και μετά τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, με τον ίδιο το Ταγίπ Ερντογάν, για πάνω από 3,5 ώρες, αλλά και την ολονύκτια προσπάθεια βοηθών του με τούρκους ομολόγους τους, , στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, για να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία.
Ρωσικά Όπλα
Ένα ακόμη αγκάθι είναι το σχέδιο της Τουρκίας, για αγορά από την Ρωσία του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400. Μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει επιβολή αμερικανικών κυρώσεων προς την Τουρκία, βάση του νόμου που έχει ψηφιστεί πρόσφατα από το Κογκρέσο, για να τιμωρηθεί η Ρωσία για την ανάμιξή της στις αμερικανικές εκλογές.
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, ήταν σαφής όσο αφορά το τι θα γίνει εάν προχωρήσει η αγορά του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, «έχουν σοβαρές ανησυχίες» και ο νόμος θα εφαρμοστεί.
Ένταση στο ΝΑΤΟ
Η εισβολή στη Συρία δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική αντιπαλότητα μεταξύ των δυο μεγαλύτερων στρατών στο ΝΑΤΟ, με τις αμερικανικές δυνάμεις να πολεμούν δίπλα στο YPG στη βορειοδυτική, τη στιγμή που η Τουρκία επιτίθεται σε μέλη του γκρουπ δυτικά. Οι δυο πλευρές σημείωσαν ότι αποτελεί προτεραιότητα της ομάδας εργασίας που θα δημιουργήθηκε η αντιμετώπιση του θέματος της πόλης Μανμπίζ, πόλης στη βόρεια Συρία που βρίσκεται υπό την κατοχή του YPG, με την υποστήριξη αμερικανικών στρατευμάτων. Ο Ερντογάν έχει απειλήσει ότι η Τουρκία θα επιτεθεί στην πόλη, αμέσως μετά την Αφρίν. Ο κ. Τίλερσον τόνισε, ότι η Μανμπίζ, πρέπει να μείνει υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.
«Ξεκαθαρίσαμε τι προσδοκούμε από τις ΗΠΑ, όσο αφορά την υποστήριξή τους προς το YPG, και τη μάχη εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε για το θέμα ο κ. Τσαβούσογλου, «θέλουμε οι κρίσιμες ανησυχίες μας για την ασφάλεια να εκλαμβάνονται σοβαρά». Όπως μάλιστα είπε, προηγούμενες υποσχέσεις των ΗΠΑ, δεν τηρήθηκαν, αλλά, «οι δυο πλευρές ήρθαν σε συνεννόηση να αποκαταστήσουν τη σχέση τους πάλι».
Συμφώνησαν σε μηχανισμό
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, με τον τούρκο ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου, συμφώνησαν να δημιουργήσουν, ένα μηχανισμό με στόχο αποτελέσματα (results-oriented mechanism), για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, αρχίζοντας από την υποστήριξη των ΗΠΑ προς του Κούρδους μαχητές του YPG, στη Συρία, και την πιθανότητα συγκρούσεων εκεί.
«Θα κλειδώσουμε τα χέρια, πρόκειται να εργαστούμε επάνω στα θέματα που δημιουργούν προβλήματα σε εμάς», ανέφερε ο κ. Τίλερσον στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών. «Γνωρίζουμε ότι πρέπει να κινηθούμε με κάποια αίσθηση επείγουσας ανάγκης και ταχύτητας», σημείωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Αμερικανικά Στρατεύματα
Η Τουρκία είναι κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και φιλοξενεί περίπου 1500 αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό, και αεροσκάφη στη βάση του Ιντσιρλίκ, σημείο εκκίνησης για τη μάχη εναντίον του ISIS. Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας έγιναν χειρότερες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, και την σύλληψη δημοσιογράφων, δικαστών, ακόμη και τούρκων πολιτών, που εργάζονται για την Αμερικανική Πρεσβεία.
Ο βασικός στόχος της επίσκεψης του Ρέξ Τίλερσον στην Τουρκία ήταν να βρει κάποιου είδους συμβιβασμό με τον Ερντογάν, όσο αφορά τη σύγκρουση στη Συρία. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τους Κούρδους του ΥΠΓ, που είναι βασικοί σύμμαχοί τους στην καταπολέμηση του ISIS. Αυτό έχει κάνει έξαλλη την Τουρκία, που χαρακτηρίζει το YPG, τρομοκρατική οργάνωση και έχει ξεκινήσει την στρατιωτική επιχείρηση, «κλάδος ελιάς, εναντίον του στη Συρία.
Η κοινή συνέντευξη τύπου, έδειξε ότι οι τόνοι της ρητορικής έχουν κατέβει, αλλά την ίδια στιγμή, αναλυτές αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ουσιαστικής βελτίωσης στη σχέση Ουάσιγκτον και Άγκυρας, μετά την επίσκεψη.
Επίσης, δεν φάνηκε να υπήρξε πρόοδος στην κόντρα γύρω από την έκδοση του μεγάλου εχθρού του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο η Τουρκία κατηγορεί ως το μυαλό πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα. «Περιμένουμε με αγωνία οποιαδήποτε νέα στοιχεία» ανέφερε ο κ. Τίλλερσον.
Πληροφορίες από Press Availability With Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu, Bloomberg, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: MIGNATIOU.COM
http://mignatiou.com/2018/02/chamogela-gia-tis-kameres-diafores-piso-apo-tis-klistes-portes-ke-kirosis-enopsi-gia-tous-s-400/
16/2/2018
2.
Σταύρος Λυγερός: Αλλαγή ταχύτητας της Τουρκικής Επιθετικότητας.
Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να αναλύσουν ψύχραιμα την αλλαγή ταχύτητας της Τουρκικής επιθετικότητας, λέει στον 98.4 , ο επικεφαλής του slpress.gr Σταύρος Λυγερός.
Ο ίδιος σημείωσε, ότι αυτή την περίοδο αφού η Ελλαδική πλευρά αντιληφθεί ότι η πολιτική κατευνασμού δεν έχει πλέον κανένα νόημα, θα πρέπει να τηρηθεί μια εξαιρετικά προσεκτική στάση αναμονής για το ποιά θα είναι η κατάληξη των σχέσεων ΗΠΑ με Τουρκία, ελέω των μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων στη περιοχή.
Οι απόψεις,που δημοσιεύονται στα εκάστοτε-χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού-αναρτώμενα άρθρα (ή κάθε είδους κείμενα) του ιστολογίου μου, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που επώνυμα τις διατυπώνουν.
Οι ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger.
Στο αρχικό πρωτότυπο κείμενο παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων.