Ισες αποστάσεις, άνισες συνέπειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΜΕΝΑ:
(1) Ελληνικά τα 'Ιμια και στους χάρτες.
 (2) Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί της 'Αγκυρας.
Χάρτες - ντοκουμέντο που δείχνουν ότι τα Ιμια είναι ελληνικά.



΄Ισες αποστάσεις, άνισες συνέπειες. 


Στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλά τις συνέπειες της πολιτικής των ίσων αποστάσεων που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά εδώ και πολλές δεκαετίες. Οταν η μία πλευρά είναι επιτιθέμενη και η άλλη σε άμυνα, οι «ισορροπίες» ευνοούν τον επιτιθέμενο. Οταν ο ένας ευθύνεται για μεγάλα εγκλήματα και ο άλλος για μικρά, οι ίσες αποστάσεις βελτιώνουν τη θέση του πρώτου εις βάρος του δευτέρου. Μόλις πριν από δύο ημέρες ήμασταν μάρτυρες αυτής της πολιτικής, όταν, εν μέσω κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, οι ΗΠΑ δήλωσαν: «Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να κάνουν βήματα που θα αποκλιμακώσουν την παρούσα κατάσταση».

Οι ΗΠΑ, όμως, ίσως άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι η ανοχή έχει εκθρέψει ένα τέρας το οποίο δεν διστάζει να χρησιμοποιεί την πολιτική ίσων αποστάσεων εναντίον της ίδιας της Αμερικής. Μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Εάν είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ πρέπει να υπακούν στις προσταγές του ΝΑΤΟ όσο και η Τουρκία. Ως πρόεδρος της Τουρκίας, θέλω να είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ δεν ισούται με τις ΗΠΑ. Κάθε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ ισούται με τις ΗΠΑ»

Αδιαφορώντας για την ειρωνεία όσον αφορά την τουρκική συμπεριφορά προς την Ελλάδα, ο Ερντογάν αναφερόταν στην τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία. Κατά τις ΗΠΑ, ο πόλεμος της Τουρκίας εναντίον των «τρομοκρατών» –όπως τους αποκαλεί η Αγκυρα– Κούρδων της περιοχής «αποπροσανατολίζει» από τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα, απαντώντας σε Αμερικανούς αξιωματούχους που προειδοποίησαν την Τουρκία να μην πλήξουν περιοχή στην οποία δρουν δυνάμεις των ΗΠΑ, ο Ερντογάν δήλωσε: «Αυτοί που λένε “αν μας πλήξουν θα απαντήσουμε σκληρά” προφανώς δεν γνωρίζουν το οθωμανικό χαστούκι».

Οταν για τις ΗΠΑ η τουρκική επιθετικότητα αντιμετωπίζεται ως ίση με την ελληνική προάσπιση της εδαφικής κυριότητας, όταν τα δικαιώματα της Κύπρου θεωρούνται ίσα με τις αξιώσεις της Τουρκίας, τότε γιατί η Τουρκία να μη θεωρεί τρομοκράτες τους Κούρδους που πολεμούν τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, τον εαυτό της ίσο με τις ΗΠΑ και τις αξιώσεις της ίσες με το δίκαιο; Η ανοχή για τα τουρκικά νταηλίκια επέτρεψε στην Τουρκία να πιστεύει πως δικαιούται ό,τι θέλει. Ισως τώρα οι ΗΠΑ να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν ότι οι «ίσες αποστάσεις» οδηγούν όχι στην ισορροπία, αλλά στην αδικία. Οι Ευρωπαίοι άρχισαν να αντιμετωπίζουν την Τουρκία με μεγαλύτερη σοβαρότητα και αυστηρότητα. Οσο, όμως, η χώρα παρασύρεται από την παραφροσύνη ενός ανδρός, δεν μπορούν να την επηρεάσουν. Εκτός εάν εφεύρουν το δικό τους οθωμανικό χαστούκι.

 ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ


16/2/2018


                ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ            


Το 1969 η ίδια η τουρκική Γεωγραφική Υπηρεσία αναγνώριζε στους χάρτες που εξέδιδε ότι τα Ιμια ήταν ελληνικά νησιά. Του λόγου το ασφαλές προκύπτει από το όνομα που χρησιμοποιείται στον χάρτη (Immia adalari), ενώ αποτυπώνονται και όρια ανάμεσα στα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Τουρκίας. Μάλιστα, στον χάρτη φαίνεται καθαρά ως τουρκική και ευρισκόμενη ανατολικά της οριογραμμής η νησίδα Τσαβούς. Στάση εκ διαμέτρου αντίθετη με σήμερα, όπου η Τουρκία έχει εντάξει τα Ιμια στις αποκαλούμενες γκρίζες ζώνες, μη αποδεχόμενη, επίσης, ότι υπάρχουν χωρικά ύδατα. Τα Ιμια περιγράφονται ως ελληνικό έδαφος σε χάρτες της βρετανικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του 1991, σε αντίστοιχους του αμερικανικού Ναυτικού το 1990, αλλά και σε ακόμα 17 παλαιότερους που έχουν εκδοθεί από το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών.

1.
Ελληνικά τα Ιμια και στους χάρτες.

Τη διαχρονική περιγραφή των Ιμίων ως νησίδων που ανήκουν στην Ελλάδα αποδεικνύει σειρά από 19 χάρτες που είναι δημοσιευμένοι στην έκδοση «Υπόμνημα περί των νησίδων “Λιμνιά-Ιμια”» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Η έκδοση έγινε τον Νοέμβριο του 1996 και σε αυτήν γίνεται σαφές ότι από τον 19ο αιώνα μέχρι και τις αρχές δεκαετίας του 1990, τα Ιμια δεν θεωρούνταν σε καμία περίπτωση μέρος της τουρκικής επικράτειας.

Ο πρώτος χάρτης, της τουρκικής Γεωγραφικής Υπηρεσίας, εκδόθηκε το 1969, απεικονίζει τα Ιμια με το ελληνικό όνομά τους (Immia adalari), ενώ –όλως περιέργως με βάση τα τουρκικά επιχειρήματα– περιέχει και γραμμή διαχωρισμού των χωρικών υδάτων των δύο χωρών.

Στα ανατολικά της γραμμής, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, διακρίνεται η νησίδα Τσαβούς, στην οποία, μάλιστα, προχθές οι Τούρκοι ήγειραν παρατηρητήριο. Ο δεύτερος χάρτης της βρετανικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας εκδόθηκε το 1991 και απεικονίζει τα Ιμια με το ελληνικό τους όνομα και τη χρήση του ελληνικού όρου «νησιά». Ο τρίτος χάρτης σχεδιάστηκε το 1990 από το Ναυτικό των ΗΠΑ. Τα Ιμια περιγράφονται ως «Λιμνιά» και –όπως φαίνεται στην παρένθεση κάτω από το όνομα– ανήκουν στην Ελλάδα (Greece). Αναλόγως, η νησίδα απέναντι (Τσαβούς) περιγράφεται ως τουρκική, όπως και σήμερα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ


19/2/2018



 2.
Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί της 'Αγκυρας.
Χάρτες - ντοκουμέντο που δείχνουν ότι τα Ιμια είναι ελληνικά.

Χάρτες από το παρελθόν και μάλιστα αμερικανικοί και ρωσικοί καταρρίπτουν πλήρως τις αιτιάσεις των Τούρκων ότι τα Ιμια είναι δικά τους.

Πρόκειται για στρατιωτικούς χάρτες που περιγράφουν το στάτους κβο του Αιγαίου και αναφέρουν τα νησιά με το όνομά τους και βεβαίως ότι είναι ελληνικά.

Την ίδια στιγμή που και επίσημα η Αγκυρα έχει μετατρέψει τις «γκρίζες» ζώνες σε «κόκκινες» και ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην περιοχή των Ιμίων, έρχονται τα στοιχεία – φωτιά που τους διαψεύδουν. Κι όμως, παρά την ύπαρξη των χαρτών η Ουάσιγκτον συνεχίζει να τηρεί τη λογική των ίσων αποστάσεων ενώ η Μόσχα μοιάζει αδιάφορη στα πολεμικά παιχνίδια που στήνει η Τουρκία στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα υπάρχει χάρτης του ρωσικού ναυτικού με αριθμό 32208 και κλίμακα 1:275.000, που εκδόθηκε το 1974, ο οποίος αναφέρει τα Ιμια με το ελληνικό όνομα κι όχι Καρντάκ, όπως επιμένουν οι Τούρκοι.



Αντίστοιχα, στον αμερικανικό χάρτη που εκδόθηκε το 1950, δύο χρόνια μετά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, τα Ιμια αναφέρονται με την ελληνική ονομασία τους «Νήσοι Λίμνια».



Κάτω μάλιστα από την ονομασία αναγράφεται η λέξη «Greece», σε αντίθεση με την κοντινή τουρκική βραχονησίδα «Cavus», που στον χάρτη τη συνοδεύει η λέξη «Turkey». Πρόκειται για το νησάκι απέναντι από τα Ιμια όπου οι Τούρκοι κατασκευάζουν φυλάκιο.

Αυτός ο χάρτης έχει αριθμό 54418 και κλίμακα 1:45.000. Επισημαίνεται ότι οι ναυτικοί χάρτες τελούν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού, που εδρεύει στο Μονακό και έχει 65 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων την Ελλάδα και την Τουρκία.


Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι υπόμνημα του Εθνικού Κέντρου Ερευνών που χρονολογείται από το 1996 αναφέρει ότι τα Ιμια είναι στην ελληνική επικράτεια. Βασίζεται σε 19 χάρτες με τον πρώτο να έχει εκδοθεί το 1969 και να απεικονίζει τα νησιά με το ελληνικό όνομα ενώ ξεχωρίζει και η γραμμή διαχωρισμού των δύο χωρών.

Ο δεύτερος χάρτης της βρετανικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας εκδόθηκε το 1991 και απεικονίζει τα Ιμια με το ελληνικό τους όνομα και τη χρήση του ελληνικού όρου «νησιά». Ο τρίτος χάρτης σχεδιάστηκε το 1990 από το Ναυτικό των ΗΠΑ και είναι αυτός όπου τα Ιμια περιγράφονται ως «Λιμνιά» και –όπως φαίνεται στην παρένθεση κάτω από το όνομα– ανήκουν στην Ελλάδα (Greece).



Και οι τουρκικοί χάρτες

Όμως, ακόμη και οι Τούρκοι παραδέχονται το αυτονόητο, παρ’ ότι σήμερα αμφισβητούν ότι τα Ιμια είναι ελληνικά. Σε έκδοση του 1994, της Γενικής Διοίκησης Χαρτογράφησης του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, σε συνεργασία με τον γερμανικό χαρτογραφικό οίκο R. Ryborsch, στις τουρκικές βραχονησίδες προσετίθετο στην (με λατινική γραφή) ονομασία τους η συντομογραφία «Ad» (Ada=Νήσος), στις δε ελληνικές: «N» (=Νήσος). Εκεί λοιπόν τα Ιμια αναγράφονταν ως «N. Limnia» (που είναι και η ορθή, μη παρεφθαρμένη φωνητικά, ελληνική ονομασία).

Βεβαίως, το 1997 ο χάρτης επανεκδόθηκε, αλλοιωμένος, αφού προστέθηκε το Kardak Ad το οποίο αντικατέστησε το Ν. Limnia.


 http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500199887

19/2/2018