Bloomberg: Η 6η χειρότερη οικονομία η Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΜΕΝΑ:
 (1)Υπερφορολόγηση, ακριβά δάνεια & υψηλή ανεργία 
μας έμειναν από τα μνημόνια (Κατά τον ΣΕΒ).
(2) Ποδαρικό με 16.542 νέους ανέργους έκανε το 2018.
(3) «Πρωταθλήτρια» στην ανεργία η Ελλάδα.  
(4) ''Der Freitag'': Η Ελλάδα είναι σαν να πέρασε από πόλεμο.



Bloomberg: 
Η 6η χειρότερη οικονομία η Ελλάδα.

Πιο απειλητική για την παγκόσμια οικονομία είναι η άνοδος των τιμών απ’ ότι η ανεργία σύμφωνα με τον Δείκτη Δυστυχίας του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg που συνοψίζει τις προβλέψεις του πληθωρισμού και της ανεργίας για 66 οικονομίες. 

Σύμφωνα με αυτόν, η Βενεζουέλα κατέχει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά την πρωτιά της χειρότερης οικονομίας του κόσμου. Ο υπερπληθωρισμός στη λατινοαμερικανική χώρα κάνει τους οικονομολόγους να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, η μαύρη αγορά ανθεί ενώ μεταβάλλει διαρκώς τις τιμές των αγαθών, καθιστώντας τους κατοίκους της χώρας τον πιο δυστυχισμένο λαό παγκοσμίως. Στη δεύτερη θέση έρχεται η οικονομία της Αιγύπτου, τρίτη ακολουθεί η Αργεντινή, τέταρτη η Νότια Αφρική και πέμπτη η Ουκρανία

Έκτη χειρότερη οικονομία του κόσμου η Ελλάδα

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυο βασικές παραμέτρους, δηλαδή τα υψηλά ποσοστά του πληθωρισμού και της ανεργίας στον οποίο βασίζεται ο Δείκτης Δυστυχίας, η χώρα μας έρχεται στην έκτη χειρότερη θέση από τις 66 οικονομίες του κόσμου για το 2017, με πρόβλεψη ότι το τρέχον έτος θα βρεθεί στην πέμπτη θέση. 

Στον αντίποδα, οι ασιατικές οικονομίες όπως αυτή της Ταϊλάνδης, της Σιγκαπούρης, της Ιαπωνίας, της Μαλαισίας, της Ταϊβάν και της Κίνας δείχνουν να κινούνται προς μια θετική κατεύθυνση, με ακόμη καλύτερες προοπτικές για το 2018.

Ο Δείκτης Δυστυχίας του πρακτορείου Bloomberg βασίζεται στην παραδοσιακή αντίληψη ότι ο χαμηλός πληθωρισμός κι η χαμηλή ανεργία γενικά αντικατοπτρίζουν την καλή ποιότητα ζωής των κατοίκων κάθε μιας οικονομίας. 

Ωστόσο μερικές φορές ένας χαμηλός βαθμός ενδέχεται να είναι παραπλανητικός, για οποιονδήποτε δείκτη, αναφέρει το πρακτορείο. Οι επίμονα χαμηλές τιμές των αγαθών λόγου χάρη, μπορεί να είναι ένδειξη χαμηλής ζήτησης και η πολύ χαμηλή ανεργία μπορεί να «κρύβει» από τα πραγματικά στοιχεία, τους εργαζόμενους που θέλουν να στραφούν σε καλύτερες θέσεις εργασίας. 

Τα αποτελέσματα συνολικά σηματοδοτούν ένα ευοίωνο μέλλον, ενώ οι οικονομολόγοι προβλέπουν ετήσια αύξηση του ΑΕΠ παγκοσμίως στο 3,7% για το τρέχον έτος. Το εν λόγω ποσοστό είναι ίδιο με αυτό του προηγούμενου έτους και το αμέσως καλύτερο από αυτό του 2011.

Γεραντώνη Μαριλένα  

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=943687

16/2/2018


         ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ       


Σκίτσο του ΓΕΩΡΓΟΠΑΛΗ

1.
ΣΕΒ:Υπερφορολόγηση, ακριβά δάνεια & υψηλή ανεργία 
μας έμειναν από τα μνημόνια.

Οι τρεις κυριότερες προκλήσεις που δεν έχουν επιλυθεί
 κατά τη διάρκεια των μνημονίων.

Τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα που μας κληροδότησαν τα Μνημόνια είναι η υπερφορολόγηση της οικονομίας, η ακριβή τραπεζική χρηματοδότηση και η υψηλή διαρθρωτική ανεργία, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Ενώ «οι τρεις κυριότερες προκλήσεις που δεν έχουν επιλυθεί κατά τη διάρκεια των μνημονίων και αντιμετωπίζει η χώρα μας καθώς οδεύει προς την έξοδο από το 3ο πρόγραμμα», είναι η αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης/κατάρτισης, την ώρα μάλιστα που παρατηρείται έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού, και, τέλος, η αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Αναφερόμενος στη μεταμνημονιακή περίοδο ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι ακόμη κι αν αναδιαρθρωθεί το δημόσιο χρέος, η Ελλάδα παραμένει δέσμια της εξυπηρέτησής του, γεγονός που επιβάλλει την απαρέγκλιτη προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία, σε μόνιμη βάση.

Ο ΣΕΒ τονίζει ότι το πρόβλημα της υπερφορολόγησης των συνεπών φορολογούμενων και των οργανωμένων επιχειρήσεων «θα διαιωνίζεται όσο το Δημόσιο αδυνατεί να αυξήσει την παραγωγικότητά του, ώστε να μειωθούν οι λειτουργικές του δαπάνες, χωρίς μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, και όσο δεν υιοθετείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Για τις τράπεζες αναφέρει ότι το πρόβλημα «θα τείνει να παρατείνεται όσο οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων εμποδίζονται από ανεπαρκείς ρυθμίσεις στο πτωχευτικό και προ-πτωχευτικό δίκαιο, και όσο οι πλειστηριασμοί ακινήτων που κατέχουν οι τράπεζες ως εγγυήσεις για τη χορήγηση δανείων και το σύστημα εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων δεν αποκτήσουν την κρίσιμη μάζα διεκπεραίωσης υποθέσεων, ώστε να μειωθεί το υψηλό απόθεμα δανείων σε καθυστέρηση».

Επαναλαμβάνει εξάλλου τις θέσεις του για τα εργασιακά, τασσόμενος κατά της επαναφοράς των εργασιακών σχέσεων που ίσχυαν προ κρίσης, «συμπεριλαμβανομένων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό, που ο καθορισμός του πρέπει να αποσυνδεθεί από το μηχανισμό μισθολογικών αναπροσαρμογών στις επιχειρήσεις».

http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/uperforologisi-akriba-daneia
--upsili-anergia-mas-emeinan-apo-ta-mnimonia

15/2/2018


Φωτογραφία του  Δ. Μιχαλάκη: ''ΜΝΗΜΟΝΙΟ'' 

2.
Ποδαρικό με 16.542 νέους ανέργους έκανε το 2018.

Επιπλέον 16.542 άνεργοι προστέθηκαν στη λίστα όσων δεν έχουν δουλειά το περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη", τον Ιανουαρίου 2018, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 153.876, ενώ οι αποχωρήσεις σε 170.418. Από τις 170.418 συνολικά αποχωρήσεις, οι 70.332 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 100.086 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Σύμφωνα με το Υπ.Εργασίας, από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Ιανουάριος 2018 και Ιανουάριος 2017, προκύπτει "θετική" επίδοση κατά 13.275 θέσεις εργασίας, για τον Ιανουάριο 2018 (αρνητικό ισοζύγιο 16.542  θέσεων εργασίας) έναντι αρνητικού  ισοζυγίου (29.817) τον Ιανουάριο του 2017.  

Ωστόσο,όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα, οι καταγγελίες συμβάσεων τον Ιανουάριο του 2018 ήταν περισσότερες από τις καταγγελίες συμβάσεων τον Ιανουάριο του 2017.  


Του Δημήτρη Κατσαγάνη

http://www.capital.gr/oikonomia/3273790/podariko
-me-16-542-neous-anergous-ekane-to-2018

16/2/2018


3.
«Πρωταθλήτρια» στην ανεργία η Ελλάδα. 

Άλλη μία αρνητική πρωτιά καταγράφει η Ελλάδα, που αναδεικνύεται πρωταθλήτρια της ανεργίας στην Ευρώπη για το τρίτο τρίμηνο του 2017, σημειώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (58%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της Κομισιόν για την απασχόληση, το 73,4% των ανέργων ήταν μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή είχαν παραμείνει εκτός της αγοράς εργασίας για πάνω από 12 συνεχόμενους μήνες. Το ίδιο τρίμηνο, η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας στην ΕΕ (15,3%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (7,1%) και την Ιταλία (6,2%). Επίσης, η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ «πολύ μακροχρόνιας ανεργίας» (άνω των 24 μηνών) (11%).

Γενικά, τα συμπεράσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρίνονται μάλλον αισιόδοξα καθώς σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 1,7%, φτάνοντας στο 72,3 % το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, με περισσότερος από 236 εκατ. απασχολούμενους. Ωστόσο, τα επίπεδα της απασχόλησης εξακολουθούν να έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.  

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την κατάσταση των νοικοκυριών στην ΕΕ, παρόλο που στην ΕΕ συνεχίζει να βελτιώνεται με ποσοστό ανάπτυξης περίπου 1,5% σε ετήσια βάση (κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων από την εργασία), δεν παρατηρείται το ίδιο και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν παρουσιάζει σταθερή τάση βελτίωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών. Επίσης, το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών παραμένει κάτω από το επίπεδο του 2008 σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Κροατία, αλλά και η Ολλανδία.

Σχετικά με την παραγωγικότητα της εργασίας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, η έκθεση επισημαίνει ότι βελτιώθηκε κατά 0,8 % από το τρίτο τρίμηνο του 2016 έως το τρίτο τρίμηνο του 2017. Η μεγαλύτερη αύξηση με διαφορά σημειώθηκε στη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία (πάνω από 3 % σε ετήσια βάση). Μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας καταγράφηκε στην Ελλάδα (-0,8%) και στην Πορτογαλία (-0,5%).

Όσον αφορά τη ζήτηση εργασίας, σημειώνεται ότι το συνολικό ποσοστό κενών θέσεων εργασίας στην ΕΕ έφτασε το 2% το τρίτο τρίμηνο του 2017 και το 0,5% στην Ελλάδα (το χαμηλότερο στην ΕΕ). Το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας στην ΕΕ ήταν υψηλότερο στις υπηρεσίες σε σύγκριση με τη βιομηχανία και τις κατασκευές.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση της Επιτροπής υπογραμμίζει ότι η αύξηση της απασχόλησης στην ΕΕ οφείλεται στην αύξηση των μόνιμων θέσεων εργασίας και των θέσεων πλήρους απασχόλησης. Μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2016 και του 2017, ο αριθμός των εργαζομένων με μόνιμες συμβάσεις αυξήθηκε κατά 2,8 εκατομμύρια. Αυτή η αύξηση είναι τρεις φορές υψηλότερη από την αύξηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (900.000). Ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης αυξήθηκε κατά περίπου 3 εκατομμύρια, φτάνοντας τα 181 εκατομμύρια, ενώ οι εργαζόμενοι με μειωμένο ωράριο αυξήθηκαν κατά περίπου 300.000, φτάνοντας τα 42,7 εκατομμύρια.

Τέλος, η έκθεση καταδεικνύει ότι η ανεργία στην ΕΕ πλησιάζει τα προ της κρίσης επίπεδα με σταθερό ρυθμό. Η ανεργία έχει υποχωρήσει περίπου κατά 8,6 εκατομμύρια άτομα μετά την κορύφωση που καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2013 και ο αριθμός των ανέργων παρέμεινε κάτω από 18 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο του 2017, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί από τον Νοέμβριο του 2008.

http://www.insider.gr/eidiseis/oikonomia/75564/
protathlitria-stin-anergia-i-ellada


12/2/2018



 3.
«Der Freitag»: Η Ελλάδα είναι σαν να πέρασε από πόλεμο.
    
Αναλυτική αναφορά στην κατάσταση στην Ελλάδα κάνει η ερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα «Der Freitag», επικρίνοντας την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η βοήθεια προς την Ελλάδα είχε ως πρωταρχικό στόχο τη σωτηρία των γερμανικών, γαλλικών και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών που τα θαλάσσωσαν με ελληνικά κρατικά ομόλογα» γράφει, «κι αφού το κατάφεραν συνέχισαν επιβάλλοντας σκληρή πολιτική λιτότητας στους οφειλέτες. Τελικά οι σκληροπυρηνικοί στο Eurogroup, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να αποδεχθούν ελάφρυνση του χρέους», προσθέτει η εφημερίδα και αναδημοσιεύει η Deutsche Welle.

H «Der Freitag» χαρακτηρίζει την πολιτική λιτότητας ως «σκέτο ψέμα» (...) «όταν το πρόγραμμα λιτότητας ολοκληρωθεί, τότε οι δανειστές θα το χαιρετίσουν ως επιτυχία», σημειώνει.

«Αλλά τόσο στην Πορτογαλία, όσο και στην Ελλάδα η εξοντωτική πολιτική λιτότητας κατά τα γερμανικά πρότυπα δεν έφερε τίποτα περισσότερο από εξαθλίωση και παρακμή», αναφέρει.

Όπως τονιζει η γερμανική εφημερίδα, «καμιά άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχασε με την ευρωκρίση το 1/4 της οικονομικής της δραστηριότητας, όπως συμβαίνει συνήθως σε έναν πόλεμο, σε καμιά άλλη η ανεργία και η φτώχεια δεν έφτασαν σε τόσο υψηλό σημείο, δεν καταστράφηκε σε τέτοιο βαθμό το κοινωνικό σύστημα».

«Καμιά άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχασε τόσους νέους με υψηλή μόρφωση, όσους η Ελλάδα», γράφει η «Der Freitag».

Πηγή: in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


16/1/2018