Φοβίζει η νέα πτώση του Dow Jones: Τι ανησυχεί τη Wall Street και ποιο το σχέδιο του Ντόναλντ Τράμπ.

   President Donald Trump applauds as he listens to opening statements during the National Prayer Breakfast, in Washington, DC., 

 Με νέα δραματική πτώση έκλεισε την Πέμπτη 8/2 η χρηματαγορά της Νέας Υόρκης, με το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να πέφτει κατά περίπου 1000 μονάδες, παρασύροντας και τους υπόλοιπους δείκτες που κατέγραψαν σημαντική πτώση. 

Μετά το σοκ της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου και την δραματική πτώση του δείκτη Dow Jones, νέα μεγάλη πτώση του δείκτη σημειώθηκε με το κλείσιμο της αγοράς στη Wall Street την Πέμπτη 8/2. 

Την περασμένη εβδομάδα, η ανακοίνωση ότι μειώνεται η ανεργία και αυξάνουν οι μισθοί στις ΗΠΑ ήταν το πρώτο καμπανάκι για τη Wall Street, ότι οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν αρνητικά τον πληθωρισμό και τα κέρδη της βιομηχανίας. 

Στους φόβους αυτούς προστέθηκε η ανησυχία ότι μία πολύ πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο θα αυξήσει το κόστος του χρήματος και τον δανεισμό, πλήττοντας εκ νέου κυρίως την Αμερικανική βιομηχανία και τους ρυθμούς ανάπτυξης. 

Ο συνδυασμός των παραπάνω είναι που έχει ανησυχήσει τους επενδυτές στο Αμερικανικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να πουλήσουν μαζικά μετοχές του βιομηχανικού τομέα φοβούμενοι ότι η εντυπωσιακή αύξηση ρεκόρ του Dow Jones το προηγούμενο διάστημα πιθανότατα παραπέμπει σε φούσκα από την οποία πρέπει τάχιστα να απεμπλακούν. 

Το γεγονός ότι ο δείκτης έπεσε την περασμένη Δευτέρα κατά 1000 και πλέον μονάδες και εκ νέου την Πέμπτη υποχώρησε πάλι περίπου 1000 μονάδες, δείχνει ότι το νέο σημείο ισορροπίας για τον Dow Jones – σύμφωνα με τους επενδυτές – βρίσκεται κάτω από τις 25000 μονάδες.

 Παράλληλα, υποχώρησε και η τιμή του πετρελαίου, λόγω της υψηλής παραγωγής που παρατηρείται στις ΗΠΑ. Η τιμή του Brent έκλεισε κοντά στα 64.20 δολάρια το βαρέλι.

 Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει ότι η οικονομία πάει σχετικά καλά και δεν ανησυχεί από την πτώση των δεικτών στο χρηματιστήριο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το υψηλό χρέος της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ο τρόπος εξυπηρέτησής του

. Για να λύσει αυτό το πρόβλημα ο Πρόεδρος Τράμπ πρέπει να μειώσει το χρέος και να αυξήσει τις πηγές εσόδων για να το εξυπηρετήσει, την ώρα μάλιστα που έχει προβεί σε φορολογικές μειώσεις.

 Το Σχέδιο Τράμπ 

Στόχος του Λευκού Οίκου για τη μείωση του χρέους είναι η σημαντική αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Μέσα από την αύξηση του ΑΕΠ θα μειωθεί ως ποσοστό και το χρέος. Με τις εξαγωγές σχιστολιθικού πετρελαίου και υψηλής προστιθέμενης αξίας τεχνολογία, καθώς και την αύξηση στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, ο Αμερικανός Πρόεδρος σκοπεύει να αυξήσει σε σημαντικό βαθμό το ΑΕΠ της χώρας και έτσι να μειώσει ως ποσοστό το χρέος. Έτσι εξηγείται και η προ δυο περίπου εβδομάδων παραίνεση του Προέδρου Τράμπ προς τους πρεσβευτές του να προωθήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις Αμερικανικές πωλήσεις οπλικών συστημάτων παγκοσμίως! Στην ατζέντα του οικονομικού του επιτελείου υπάρχουν ωστόσο ακόμη πιο προωθημένα σχέδια, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις οικονομίες εκείνες που έχουν αγοράσει μέρος του χρέους των ΗΠΑ.

 Με την ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων θα αυξηθούν οι αποδόσεις των Αμερικανικών ομολόγων. Μέσω αυτής της κίνησης, στόχος του Λευκού Οίκου είναι να στρέψει το ενδιαφέρον των επενδυτών στις καλύτερες αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ έναντι των υπολοίπων κρατικών ομολόγων. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να μαζέψει πίσω στις ΗΠΑ τα πληθωριστικά δολάρια των QEs που μαζικά εκδόθηκαν μετά την κρίση του 2008 και διοχετεύθηκαν στις παγκόσμιες αγορές προκειμένου να στηριχθεί η Αμερικανική οικονομία. Η επιστροφή των πληθωριστικών δολαρίων πίσω στις ΗΠΑ θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην εξυγίανση της Αμερικανικής οικονομία και έτσι θα την κάνει ακόμη πιο ασφαλή για τους επενδυτές.

 Τέλος, ο σχεδιασμός του προέδρου Τράμπ περιλαμβάνει διεύρυνση των ειδικών φορολογικών προνομίων και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, εκτός αυτής του Delaware, προκειμένου οι επενδυτές να έχουν ασφαλή λιμάνια για τα χρήματά τους την ώρα που στην Ευρώπη στοχοποιούνται οι φορολογικοί παράδεισοι σε αναζήτηση των κυβερνήσεων για νέα φορολογικά έσοδα.

 Το επόμενο διάστημα εκτιμούμε ότι θα είναι περίοδος αρκετών ακόμη, σχετικά ελεγχόμενων, διορθώσεων στους χρηματιστηριακούς δείκτες και στην αξία των μετοχών, με μικρές επαναφορές της αγοράς και νέα χαμηλότερα σημεία ισορροπίας.

 Εάν αυξηθούν – όπως σχεδιάζει ο Λευκός Οίκος – οι εξαγωγές των υψηλής προστιθέμενης αξίας Αμερικανικών προιόντων και μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα της χώρας με άλλες σημαντικές οικονομίες, τότε η αξία των βιομηχανικών μετοχών στο Αμερικανικό χρηματιστήριο θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της αγοράς. Μια υγιή πραγματική οικονομία θα βοηθήσει τα μέγιστα στη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης – καταρρίπτοντας έτσι την ανησυχία των επενδυτών – και ολοένα περισσότερα χρήματα θα επενδύονται στην Αμερικανική οικονομία. 

  Βασίλης Κοψαχείλης,
Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής

  http://mignatiou.com/2018/02/fovizi-i-nea-ptosi-tou-dow-jones-ti-anisichi-ti-wall-street-ke-pio-to-schedio-tou-ntonalnt-trab/

8/2/2018



    ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ   
  
1.
"Βουτιά" 1.033 μονάδων για τον Dow 
- Η δεύτερη χειρότερη ημέρα στην ιστορία του. 

Νέος γύρος sell-off διαδραματίστηκε στο ταμπλό του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με τον Dow Jones να γνωρίζει τη  δεύτερη χειρότερη πτώση στην ιστορία του σε όρους μονάδων - έπειτα από την πρόσφατη ιστορική "βουτιά" των 1.175 μονάδων - χάνοντας, την Πέμπτη, 1.033 μονάδες.

Μάλιστα, με τις τελευταίες του επιδόσεις, ο Dow Jones εισήλθε σε περιοχή διόρθωσης, καθώς βρίσκεται 10% χαμηλότερα από τα τελευταία του υψηλά (ήτοι στις 26 Ιανουαρίου). Επιπλέον, απέχει σχεδόν 100 μονάδες από τα χαμηλότερα επίπεδα της εβδομάδας (τις 23.778,74 μονάδες που άγγιξε την Τρίτη).

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 4,15% στις 23.860,46 μονάδες. Η μετοχή της American Express (-5,63%) βρέθηκε στον "πάτο" του δείκτη, με την Intel και την Caterpillar να γνωρίζουν επίσης απώλειες άνω του 5%, ενώ η μετοχή JP Morgan έχασε άνω του 4%.

Παράλληλα, σε περιοχή διόρθωσης βρέθηκε και ο S&P 500, ο οποίος σημείωσε πτώση 3,75% στις 2.581,00 μονάδες, φθάνοντας σε νέα χαμηλά για την εβδομάδα. Σημειωτέον πως πρόκειται για την τρίτη πτώση άνω του 2% που γνωρίζει ο δείκτης στη διάρκεια των 5 τελευταίων συνεδριάσεων.

Ο τεχνολογικός Nasdaq, εν τω μεταξύ, κατέγραψε απώλειες 3,90% στις 6.777,16 μονάδες, με πτώση άνω του 4,5% για καθεμία από τις μετοχές των Facebook, Amazon και Microsoft. 

Μάλιστα, εν μέσω των ισχυρών αυτών πιέσεων στην Wall, η μετοχή της Twitter που στον απόηχο των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, ξεκίνησε τη συνεδρίαση με ράλι της τάξεως του 24%, περιόρισε τα κέρδη της στο 12%. 

Αυτά, την ώρα που ο "δείκτης φόβου" VIX της CBOE σημείωσε "άλμα" 24%.

Βασικό στοιχείο της συνεδρίασης ήταν και η μεταβλητότητα, με τη "βουτιά" του Dow Jones να γνωρίζει χαρακτηριστικές διακυμάνσεις, καθώς οι πωλήσεις εντάθηκαν ιδιαίτερα στο φίνις των συναλλαγών. 

Άλλωστε, στο σύνολο της εβδομάδας η Wall Street κινείται σε "κόκκινο" έδαφος, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις, εν μέσω των ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα ξεφύγει από τις προβλέψεις φέτος, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει την Federal Reserve σε ταχύτερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. 

Πράγματι, ήδη από τις αρχές της εβδομάδας, οι έντονες πτωτικές τάσεις ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς στο αμερικανικό χρηματιστήριο, την 5η Φεβρουαρίου του 2018 (Δευτέρα) να σηματοδοτεί την ημέρα με τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία του Dow, ο οποίος τερμάτισε με τη "βουτιά" - ρεκόρ των 1.175 μονάδων. Και ενώ την επομένη, Τρίτη, ακολούθησε ισχυρή ανοδική αντίδραση στην Wall, την Τετάρτη ο Dow υπέκυψε στις πιέσεις: Από εκεί που κέρδιζε πάνω από 300 μονάδες, βρέθηκε και πάλι στον "κατήφορο", διαμορφώνοντας έτσι το σκηνικό της έντονης μεταβλητότητας που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στις αγορές. 

Όσον αφορά στις τελευταίες επιδόσεις των αγορών παγκοσμίως, ο επικεφαλής της Fed στο Ντάλας, Robert Kaplan, θέλησε πάντως (μάλλον μάταια) να καθησυχάσει τους επενδυτές, σημειώνοντας πως "η πρόσφατη διόρθωση στις αγορές είναι υγιής και είναι απίθανο να πλήξει στις χρηματοοικονομικές συνθήκες ή την ευρύτερη αμερικανική οικονομία". 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Fed στη Νέα Υόρκη, William Dudley, σημείωσε ότι η πτώση στις αγορές δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη, επιμένοντας σε 3 αυξήσεις επιτοκίων από την Κεντρικής Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, το 2018.

Εν τω μεταξύ, στα μάκρο της ημέρας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν, την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας την καλή εικόνα της αμερικανικής οικονομίας. 

Στις υπόλοιπες αγορές, στο "κόκκινο" επέστρεψαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε 1,60% χαμηλότερα, με τον γερμανικό DAX να συνιστά τον μεγαλύτερο χαμένο της ημέρας, γνωρίζοντας "βουτιά" 2,62%. 

Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με το αμερικανικό αργό να "κατρακυλάει" στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 εβδομάδων.

Ο χρυσός, πάντως, διαμορφώθηκε σε θετικό έδαφος, εν μέσω αποδυνάμωσης του δολαρίου και καθώς η "βουτιά" των αμερικανικών μετοχών παρείχε αρκετή στήριξη στο πολύτιμο μέταλλο, προκειμένου να διαγράψει μέρος των απωλειών που σημείωσε στη διάρκεια των τελευταίων 4 συνεδριάσεων.

Ζωή Σεργεντάνη

http://www.capital.gr/agores/3272192/-boutia-1-033-monadon-gia-ton-dow-i-deuteri-xeiroteri-imera-stin-istoria-tou

 8/2/2018


2.
"Παραδόθηκε" στο αμερικανικό sell-off η Ασία, 
"βουτιά" άνω του 4% στην Κίνα

Ζωντανεύει ξανά το παγκόσμιο sell-off μετά την μικρή παύση στα μέσα της εβδομάδας, με την Ασία να παραδίνεται πλήρως στις διαθέσεις των πωλητών επεκτείνοντας τις απώλειές της στο 10% από τα υψηλά του Ιανουαρίου, ενώ η Κίνα ηγείται των απωλειών με εντυπωσιακή "βουτιά" άνω του 4%. Είχαν προηγηθεί βαριές απώλειες στην Wall Street το βράδυ της Πέμπτης, με τον Dow Jones να χάνει 1.033 μονάδες βιώνοντας την δεύτερη χειρότερη ημέρα στην ιστορία του.

Ο πανικός πωλήσεων στις διεθνείς αγορές που ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή πυροδοτήθηκε από την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, η οποία ενέτεινε τις προσδοκίες για επιθετικότερη στάση της Fed, ήτοι περισσότερες από τις αρχικά αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων το 2018. Πολλοί αναλυτές μίλησαν για μια υγιή διόρθωση μετά τα απανωτά ρεκόρ των προηγούμενων μηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του αμερικανικού Treasury διαμορφώνεται στο 2,88%.

Στο ταμπλό, ο Nikkei έκλεισε με απώλειες 2,27%. Ο ιαπωνικός δείκτης έχει εισέλθει σε περιοχή διόρθωσης, καθώς μετρά απώλειες 12% από τα υψηλά του φέτος. Παράλληλα, ο ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε πτώση 0,89%, ενώ ο New Zealand στη Νέα Ζηλανδία κατέγραψε πτώση ύψους 1,1%.

Τος μεγαλύτερο χτύπημα ωστόσο σήμερα δέχονται τα κινεζικά χρηματιστήρια, με τον κινεζικό Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα να σημειώνει βουτιά 4,17%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ χάνει 2,91%. Σε βαθύ κόκκινο και ο Kospi τη Νότια Κορέα που υποχωρεί κατά 1,82%, ενώ οι απώλειες στο Χρηματιστήριο της Ταϊβάν διαμορφώνονται στο 1,49%.

Υπενθυμίζεται ότι στην δίνη των πωλητών βρέθηκε χθες η Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 4,15%. Σημειώνεται ότι ο βιομηχανικός δείκτης βρίσκεται σε περιοχή διόρθωσης. Παράλληλα, ο "δείκτης φόβου" VIX σημείωσε άλμα 24 μονάδων την Πέμπτη.

Αΐντα Κίτου

http://www.capital.gr/agores/3272220/-paradothike-sto-amerikaniko-sell-off-i-asia-boutia-ano-tou-4-stin-kina


9/2/2018