Τι σημαίνει για την Ελλάδα η Αναβάθμιση από τον Moody’s.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Τι κρύβεται για χρέος-επιτήρηση πίσω 
από τις αναβαθμίσεις των ξένων οίκων.
 (2)  Νέα επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, εφήμερα 
τα χαμόγελα που έφερε η Moody's.  
(3) Έρχονται οι θεσμοί στην Αθήνα. 
Ποια τα βασικά θέματα στις διαπραγματεύσεις για την 4η αξιολόγηση.
(4) Το κρίσιμο πλαίσιο της 4ης Αξιολόγησης. 
(5) Πουλάει "φουλ" ο Τουρισμός- με συν 30% τρέχουν οι κρατήσεις.
(6) Spiegel: ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν πείθονται για την πιστοληπτική ικανότητα 
της Ελλάδας.

 JOEL SAGET VIA GETTY IMAGES

Η Moody’s προχώρησε σε μία θετική κίνηση που ήταν αναμενόμενη: την έναρξη μίας διαδικασίας αναβάθμισης των Ελληνικών ομολόγων στη βαθμίδα Β3 από την βαθμίδα Caa2. Στο βαθμολογικό της όμως σύστημα απέχουμε ακόμα σε βαθμίδες για να προσεγγίσουμε την επενδυτική βαθμίδα αλλά η προοπτική παραμένει θετική και αναμένουμε στον επόμενο ενάμισι χρόνο, υπό κανονικές συνθήκες να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Επειδή όμως η αναβάθμιση ήταν κατά δύο επίπεδα και επειδή συνέβη στον φορτισμένο ελληνικό πολιτικό χρόνο (την ημέρα που έγινε η συζήτηση για την Novartis στη Βουλή) πυροδότησε μία σειρά από σενάρια που βλέπουν μία σκοπιμότητα και μία συσχέτιση στην κίνηση της Moody’s και στην γενικότερη εσωτερική πολιτική και εξωτερική επικαιρότητα της Ελλάδας.

Βεβαίως είναι πάρα πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς ανάμεσα στην δικαιολογημένη απόφαση, την τυχαιότητα, την συγκυρία και την σκοπιμότητα των αλλότριων σκοπών που ενδεχομένως να συνοδεύουν κάθε ενέργεια. Σε γενικές γραμμές πάντως είναι μία απόφαση που είναι ορθή σε τεχνοκρατική βάση αφού η γενική εικόνα της οικονομίας, βελτιώνεται ουσιαστικά. Σημειώνουμε μόνο ότι η Moody’s τοποθετεί τη λέξη «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο εντός εισαγωγικών.

Στο παρελθόν οι οίκοι αυτοί (οι λεγόμενοι μεγάλοι τρεις, Moody’s,Standard & Poor’s και Fitch που έχουν περίπου το 90% της αγοράς) είχαν κατηγορηθεί και μάλιστα με έντονο τρόπο ότι συνέβαλαν στην διεύρυνση του μεγέθους της μεγάλης κρίσης του 2007 – 2009 λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων που είχαν και του συνακόλουθου ηθικού κινδύνου που έφεραν. Αυτό το έκαναν συμμετέχοντας σε ένα «παζάρι» προσφοράς καλύτερων αξιολογήσεων στηριζόμενοι στο ότι τα προϊόντα που αξιολογούσαν ήταν περίπλοκα και τεχνικά, γεγονός που επέτρεπε διαφορετικούς βαθμούς παρέμβασης και διαχείρισης.

Η Ελληνική οικονομία παραμένει ένα «complexproduct». Ένα περίπλοκο δηλαδή οικονομικό σύστημα το οποίο δεν υπακούει σε παραδεδεγμένες διαφανείς και απλές αναλύσεις. Εξάλλου η γειτονιά του κόσμου που βρισκόμαστε είχε πάντοτε αρκετά υψηλό συστηματικό κίνδυνο με ρευστό εξωτερικό περιβάλλον και μία εντυπωσιακά ρευστή εσωτερική πολιτική κατάσταση.

Βεβαίως βγαίνοντας από τα μνημόνια η οικονομική προοπτική της Ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται. Σε οικονομικούς λοιπόν όρους, μπορούμε να φανταστούμε ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον.

Θα λειτουργήσουν όμως θετικά και οι άλλοι παράγοντες που είναι απαραίτητοι για να διατηρηθεί η προοπτική αυτή; Το 2018 κουβαλάει μαζί του μεγάλες αποφάσεις:Έξοδος από το Μνημόνιο, ΠΔΓΜ, αέριο Ν.Α. Μεσογείου.Το 2019 θα έχει τρεις ή ακόμα και τέσσερις εσωτερικές εκλογικές αναμετρήσεις και οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές θα είναι με απλή αναλογική (!) Ο παραγωγικός τομέας της οικονομίας είναι γεμάτος «zombiefirms»!

Πιστεύουμε ότι σήμερα υπάρχει πνεύμα συνεργασίας στην Ελληνική πολιτική και κοινωνική σκηνή που θα μπορούσε να απορροφήσει όλους αυτούς τους κραδασμούς; Είμαστε λίγο σκεπτικοί. Έτσι όσο και αν η τωρινή αξιολόγηση της Moody’s είναι ορθή, η τωρινή συνολική εικόνα είναι μάλλον μία εικόνα φορτωμένη με προβληματισμούς!


Παναγιώτης Πετράκης

 24/2/2018





   ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ   

 1.
Τι κρύβεται για χρέος-επιτήρηση πίσω από τις αναβαθμίσεις 
των ξένων οίκων.

Η ρήση "αν κριθούν αναγκαίες" που ακολουθεί τις δεσμεύσεις των δανειστών και των εταίρων της Ελλάδας αναφορικά με τις αποφάσεις για παρεμβάσεις στο χρέος αναβιώνει μέσα από τα "ψιλά γράμματα" των επισημάνσεων των διεθνών οίκων  στις αναλύσεις που συνοδεύουν τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας. Και παράλληλα τα κείμενα σκιαγραφούν την άμεση σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στις παρεμβάσεις αυτές και στην νέα γενιά από "αιρεσιμότητες" ή από προαπαιτούμενα όπως προτείνεται να ονομάζονται στην μετά – μνημονίου εποχή.

Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό μεταξύ των "θεσμών" ότι η ειδική (υβριδική ή ολιστική, όπως την ονοματίσουν) μετα-μνημονιακή εποπτεία που υφαίνεται για την Ελλάδα θα είναι το "αντίτιμο" των παρεμβάσεων αυτών. Που, όπως φαίνεται, δεν θεωρούνται προς το παρόν δεδομένες. 

Η "μάχη" για το χρέος αρχίζει άμεσα, την 1η Μαρτίου, όταν σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΠΟΙΚ θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τεχνικών συζητήσεων για το χρέος που έχουν εντατικοποιηθεί από την αρχή του έτους. Ο λόγος για τη σύνοδο του EWG των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στο οποίο θα πρέπει να αποτιμηθεί η πρόοδος στην 3η αξιολόγηση και ειδικά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αλλά και στην 4η αξιολόγηση που ανοίγει διάπλατα από την Δευτέρα με την κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόθεση των δανειστών να πιέσουν ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.   

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Fitch  για κάποιους δεν τοποθετήθηκαν απλά για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα αλλά έδωσαν το στίγμα της πληροφόρησης που έχουν αντλήσει για τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στις αξιολογήσεις της Fitch όσο και της Moody's είναι κοινή πεποίθηση ότι δεν "βλέπουν" μια προληπτική πιστοληπτική γραμμή (σ.σ. δηλαδή ένα "λάιτ" Μνημόνιο με τρίμηνες αξιολογήσεις, προαπαιτούμενα και δόσεις). Δηλαδή απορρίπτουν ως επιλογή τη διέξοδο που προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Αλλά υπάρχουν κομβικές διαφοροποιήσεις που  συνδέονται με το αν θα γίνουν ή όχι παρεμβάσεις στο χρέος.

Ο οίκος Moody’s, στην ανάλυση που συνοδεύει την –μη προγραμματισμένη– αναβάθμιση της χώρας κατά δύο βαθμίδες (σε "Β3") την προηγούμενη Τετάρτη, περιλαμβάνει ιδιαίτερα θετικές επισημάνσεις για την ουσιαστική δημοσιονομική και θεσμική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. Περιέχει και την πεποίθηση ότι θα ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο Μνημόνιο και θα επιστρέψει στις αγορές.

Ωστόσο, εκτιμά και ότι δεν θα χρειαστεί ένα καθεστώς αυξημένης εποπτείας και νέας γενιάς από αιρεσιμότητες μετά το τέλος του προγράμματος, βλέπει δηλαδή "καθαρή" έξοδο.  Συνοδεύει αυτή την πρόβλεψη όμως  με την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες ως αναλογία του ΑΕΠ θα φθίνουν συνεχώς τα επόμενα χρόνια. Τις παρεμβάσεις επί του χρέους, τις παραπέμπει στο μέλλον και αναφέρει ότι αυτό που ζητούν οι αγορές προς το παρόν είναι η ισχυρή δέσμευση των επίσημων δανειστών της Ελλάδας ότι, αν χρειαστεί, θα προχωρήσουν σε πράξεις. Μάλιστα, εξηγεί, αυτή η δέσμευση ουσιαστικά θα υποχρεώνει την ελληνική πλευρά να παραμένει σε τροχιά προσαρμογής, ούτως ώστε να δύναται να γίνει αποδέκτης της μελλοντικής αυτής εφαρμογής των παρεμβάσεων στο χρέος.

Αντιθέτως, ο οίκος Fitch (σ.σ,  που προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος μία εβδομάδα πιο πριν) εκτιμά ότι θα γίνουν μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος και παράλληλα βλέπει ενισχυμένη "υβριδική", όπως των ονομάζει, εποπτεία μετά το Μνημόνιο.

Μάλιστα, εκτιμά ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η νέα σειρά από προαπαιτούμενα (αιρεσιμότητες) να συνδέεται με την εφαρμογή των συμφωνημένων δημοσιονομικών μέτρων για μετά το 2018, δηλαδή με την περικοπή του αφορολόγητου και των συντάξεων.

Της Δήμητρας Καδδά 

http://www.capital.gr/oikonomia/3275208/ti-krubetai-gia-xreos-epitirisi-piso-apo-tis-anabathmiseis-ton-xenon-oikon

24/2/2018



 2.
ΑΓΟΡΕΣ: Νέα επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, 
εφήμερα τα χαμόγελα που έφερε η Moody's.  

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα λόγω Moody's, τα ελληνικά ομόλογα επιστρέφουν στον... μονόδρομο της επιδείνωσης, με τις αποδόσεις να παίρνουν και πάλι την ανιούσα, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη ημέρα την υποτονικότητα και την risk-off διάθεση που επικρατεί πλέον στα ελληνικά assets, όπου οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο.

Ο "καταλύτης" που έδωσε η κίνηση-έκπληξη του οίκου αξιολόγησης ο οποίος αναβάθμισε εσπευσμένα και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες το rating της Ελλάδας, αποδείχθηκε εφήμερος, μην αφήνοντας τις πιέσεις... που κατοικοεδρεύουν στην αγορά από τις αρχές του μήνα, λόγω τόσο εξωτερικών (αναταραχή και μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές) όσο και εσωτερικών (πολιτική και γεωπολιτική αστάθεια) παραγόντων , να υποχωρήσουν.

Έτσι, η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων αυξάνεται κατά 0,7% και στο 4,405% μετά από μία μέτρια βελτίωση χθες η οποία έστειλε το yield 2,2% χαμηλότερα, τη στιγμή που κάποιος θα περίμενε ένα πολύ πιο εκρηκτικό ξέσπασμα μετά το έντονο sell-off του τελευταίου διαστήματος. Αξίζει να σημειώσουμε πως από τις αρχές του μήνα οπότε και ξεκίνησε η διόρθωση, η απόδοση στο 10ετές ομόλογο έχει εκτοξευθεί κατά 22,4%.

Ακόμα πιο αρνητική είναι η εικόνα στα 5ετή ομόλογα, όπου η απόδοσή τους αυξάνεται στο 3,644% με άνοδο 2,33% από χθες, σβήνοντας ουσιαστικά όλη τη βελτίωση που έφερε η Moody's και επαναφέροντας την αύξηση του yield από τις αρχές του μήνα στο 40,2%.

Το ίδιο αρνητικό παραμένει το κλίμα και στο νέο 7ετές ομόλογο, του οποίου  η απόδοση επιμένει πάνω από το 4% και διαμορφώνεται στο 4,0433%, έχοντας εκτοξευθεί κατά 15,5% από την ημέρα της έκδοσής του πριν δύο περίπου εβδομάδες όπου η απόδοση ήταν στο 3,5%.

Η ακόμα ευάλωτη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τις εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό το τελευταίο διάστημα έχουν επαναφέρει την λέξη "αβεβαιότητα" και "ρίσκο" γύρω από τους ελληνικούς τίτλους, με τους επενδυτές οι οποίοι πραγματοποίησαν "γενναία" κέρδη το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου να γίνονται πλέον επιφυλακτικοί. Όπως σημείωσε πρόσφατα και η Janus Henderson Investors, τα ελληνικά ομόλογα "δεν είναι το καλύτερο μέρος" για να επενδύσει κανείς λόγω των μακροπρόθεσμων προκλήσεων.

Ελευθερία Κούρταλη

http://www.capital.gr/agores/3275087/nea-epideinosi-sta-ellinika-omologa-efimera-ta-xamogela-pou-efere-i-moody-s?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery


24/2/2018



3.
Έρχονται οι θεσμοί στην Αθήνα 
Ποια τα βασικά θέματα στις διαπραγματεύσεις 
για την τέταρτη αξιολόγηση.

Για την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών ετοιμάζεται πυρετωδώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία ήρθαν για να «στρώσουν» το χαλί για τους επικεφαλής οι οποίοι φθάνουν στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου. 

Οι θεσμοί ζητούν να έρθουν νωρίτερα οι όποιες αποφάσεις για τα θέματα των 88 προαπαιτούμενων, όπως οι περικοπές στο αφορολόγητο και τις συντάξεις αλλά και τα αντίμετρα. 

Το μεγάλο μέτωπο συνεχίζει να παραμένει και αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας προκάλεσαν τον έντονο διάλογο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριου Ντράγκι αλλά και καθυστέρησαν και την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ κατά ένα μήνα περίπου. 

Η αναβολή αυτή δείχνει τις δυσκολίες στην διαπραγμάτευση. Ένα, λοιπόν, από τα μηνύματα που έστειλε το Eurogroup είναι ότι οι θεσμοί θέλουν να υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα και μέσα στα χρονοδιαγράμματα.  

Οι δανειστές στρέφουν την προσοχή τους στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου καθώς θα τεθούν επί τάπητος όλες οι εκκρεμότητες και τα μέτρα που θα επιτρέψουν στην Αθήνα να σταθεί στα πόδια της αφότου λήξει η χρηματοδοτική στήριξη των εταίρων. Στο επίκεντρο της τέταρτης αξιολόγησης θα βρεθούν η μείωση του αφορολογήτου ορίου, οι περικοπές στις συντάξεις, οι αποκρατικοποιήσεις και τα «κόκκινα» δάνεια. 

Αφορολόγητο όριο: 
Οι θεσμοί ζητούν να επισπευστεί η μείωση του αφορολογήτου από το 2019, αντί του 2020. Το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση του αφορολογήτου από τις αρχές του 2019, κάτι που θα αποφασιστεί τον Μάιο όταν όλες οι πλευρές εκτιμήσουν κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Εάν το ΔΝΤ εμμείνει στην πρόβλεψή του ότι το πλεόνασμα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ, τότε αυτόματα θα τεθεί θέμα εφαρμογής της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 προκειμένου να κλείσει το πρόγραμμα.

Πριν λίγες ημέρες η Citigroup ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ούτε και φέτος αλλά ούτε και το 2019 να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5%. Συγκεκριμένα εκτιμά πως φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα βρεθεί στο 3,1%, γεγονός που δείχνει ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της η μείωση του αφορολόγητου που έχει προγραμματιστεί για το 2020 θα έλθει έναν χρόνο νωρίτερα και μαζί με την μείωση των συντάξεων, όπως έχουν επισημάνει και οι δανειστές ότι θα συμβεί σε περίπτωση «αστοχίας».

Συντάξεις:
 Στις άμεσες προτεραιότητες είναι και ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων ώστε να γίνουν οι μειώσεις από την 1η Ιανουαρίου 2019. 

Αποκρατικοποιήσεις:
 Σκληρές αναμένονται οι διαπραγματεύσεις και για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Μπορεί η επένδυση για το Ελληνικό να πήρε το «πράσινο φως» από το ΣτΕ, πλην όμως ο μακρύς κατάλογος περιλαμβάνει από τα μειοψηφικά πακέτα των εταιρειών ύδρευσης μέχρι τα πακέτα μετοχών στα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ και το «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

«Κόκκινα» δάνεια:
 Ως κυριότερο πρόβλημα για τις τράπεζες, η Moody’ s βλέπει το μεγάλο υπόλοιπο των «κόκκινων» δανείων. Οι τράπεζες δρομολογούν προς πώληση εντός του τρέχοντος έτους μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ. 

Παύλου Ανδρομάχη 

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=945516


  23/02/2018  



 4.
Κώστας Μελάς : Το κρίσιμο πλαίσιο της 4ης Αξιολόγησης. 

Όποια κι αν είναι η κυβερνητική αφήγηση για την οικονομία, αλλά και οι δηλώσεις και απαιτήσεις των δανειστών, όσο κι αν η ΕΚΤ επιμένει για πιστοληπτική γραμμή, το πλαίσιο που τελικά θα διαμορφωθεί από την 4η Αξιολόγηση και που θα φανεί πλήρως μέχρι τον Μάιο , θα αποκαλύψει και την μορφή σκληρής ή ήπιας επιτήρησης, με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο . Αυτό είπε στον 98.4 ο καθηγητής χρηματοοικονομικών Κώστας Μελάς, σημειώνοντας ότι αυτό το πλαίσιο που θα δημιουργηθεί μέχρι τον Μάιο, θα σηματοδοτήσει με τον έναν ή άλλο τρόπο και τις όποιες πολιτικές εξελίξεις μετά τον Αύγουστο. 


https://www.youtube.com/watch?v=-FZTZ1bycDk


20/2/2018



5.
Πουλάει "φουλ" ο Τουρισμός - με συν 30% τρέχουν οι κρατήσεις.

Φουλάρουν οι πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων, με την ζήτηση τόσο από παραδοσιακές αγορές, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και από νέες (Πολωνία, σκανδιναβικές χώρες) να χτυπά κόκκινο, ένα μήνα πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Τουρισμού, οι κρατήσεις καταγράφουν άνοδο έως και 30% σε σύγκριση με την περσινή- εξίσου θετική- χρονιά και όλα δείχνουν πως, τουλάχιστον σε επίπεδο αφίξεων ξένων επισκεπτών, το 2018 ο Τουρισμός οδεύει προς ένα ακόμη ρεκόρ. Παράλληλα, φέτος έχουν ενισχυθεί τα πτητικά προγράμματα, ειδικά των tour operators για πτήσεις τσάρτερ, ενώ έχουν προγραμματιστεί νέες απευθείας συνδέσεις προς τους περισσότερους ελληνικούς προορισμούς.

Μεγάλη είναι η άνοδος από τη γερμανική αγορά στις πωλήσεις οργανωμένων πακέτων, αγγίζοντας ακόμη και το 40% (κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο τρίμηνο Νοέμβριος- Ιανουάριος). "Δυνατά” όμως διαμορφώνεται η ζήτηση των Γερμανών τουριστών για την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Τυνησία, που προτιμώνται ως πιο "value for money” επιλογές σε αντίθεση με την πιο ακριβή Ισπανία.

Τα τελευταία νέα έρχονται από την αγορά της Σερβίας, από όπου η αύξηση των κρατήσεων για την Ελλάδα φαίνεται ότι ξεπερνά το 15% (οι αφίξεις Σέρβων τουριστών ξεπέρασαν το 2017 τις 850 χιλ.). Ισχυρό ποσοστό ανόδου παρουσιάζει και το Βέλγιο- πέρσι μάλιστα σημειώθηκε ρεκόρ δεκαετίας στις αφίξεις, ξεπερνώντας τις 509 χιλ. για πρώτη φορά (άνοδος 12%). Παράγοντες του κλάδου περιμένουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των Βέλγων τουριστών, μετά και την ανακοίνωση νέας απευθείας πτήσης από τις Βρυξέλλες για την Καβάλα και το άνοιγμα του προορισμού τη Θάσου από τον Όμιλο TUI. Ακόμη, καθιερώνονται 7 νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις από Βέλγιο για Καλαμάτα, Χανιά, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο σε συνεργασία του ομίλου Thomas Cook και του αερομεταφορέα Brussel Airways.

Θετικά είναι τα νέα για τις κρατήσεις από την αμερικανική αγορά (φέτος διοργανώνεται στην Ελλάδα το Ετήσιο Συνέδριο των Αμερικανών Τουριστικών Γραφείων, οπότε αναμένεται σημαντική τόνωση της επισκεψιμότητας), όμως το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους Ρώσους επισκέπτες, οι οποίοι δείχνουν να προτιμούν τα τουρκικά παράλια. Η χώρα μας βρέθηκε στην 11η θέση στο top20 των προορισμών που διάλεξαν οι Ρώσοι το 2017, όπως ανέφερε το ρωσικό στατιστικό σύστημα EMISS, τη στιγμή που η ζήτηση από τους Ρώσους για την Τουρκία εκτοξεύτηκε. Πέρσι, όπως σημειώνει η ΤτΕ, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 1,1% και διαμορφώθηκε στις 589 χιλ. ταξιδιώτες.

Η περίοδος μέχρι και τα μέσα Μαρτίου είναι καθοριστική για τα πακέτα των μεγάλων tour operators, αφού πωλείται περίπου το 1/3 των ταξιδιωτικών πακέτων. Το τοπίο αναφορικά με την εξέλιξη της ζήτησης που φτάνει στους ταξιδιωτικούς οργανισμούς θα ξεκαθαρίσει εντούτοις στη μεγάλη τουριστική έκθεση που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Βερολίνο (η ITB Berlin που φέτος θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 11 Μαρτίου) που παραδοσιακά δίνει το στίγμα των κρατήσεων για τη σεζόν που έρχεται και οι επιχειρηματίες του κλάδου αναμένουν με αγωνία (ειδικά φέτος που ο ανταγωνισμός με τους υπόλοιπος προορισμούς της Μεσογείου είναι έντονος, με τη σημαντική ανάκαμψης της Τουρκίας να δημιουργεί νέα δεδομένα στην τουριστική αγορά). Μετά την έκθεση, καλύτερη εικόνα για την πορεία της ζήτησης εκτιμάται ότι θα έχουν και οι φορείς του τουριστικού χώρου, ώστε να ανακοινώσουν τις προβλέψεις τους για το στόχο των επισκεπτών το 2018 και κυρίως τις εκτιμήσεις τους για τα έσοδα.

Πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα έσοδα από τον Τουρισμό αυξήθηκαν κατά 10,5%, φτάνοντας τα 14,6 δισ. ευρώ. Οι αφίξεις άγγιξαν τα 27,2 εκατ., έναντι 24,8 εκατ. επισκεπτών το 2016.

Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

http://www.capital.gr/epixeiriseis/3275224/
poulaei-foul-o-tourismos-me-sun-30-trexoun-oi-kratiseis


24/2/2018


6.
Spiegel: ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν πείθονται 
για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Η χώρα δεν υλοποιεί όλα όσα έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει, για παράδειγμα στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Οίκο Moody’s σχολίαζει σε δημοσίευμά του το γερμανικό Spiegel το οποίο υποστηρίζει πως «οι κακοί βαθμοί για την Ελλάδα» παραμένουν παρά την προ ολίγων ημερών αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της.

«Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ αμφιβάλλουν για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική φερεγγυότητα της χώρας. Η ελληνική οικονομία δεν φαίνεται να βγαίνει από την κρίση. Τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ θεωρούν αβέβαιο σε κάθε περίπτωση το κατά πόσο η χώρα θα είναι σύντομα σε θέση να δανείζεται σε διαρκή βάση χρήματα από τις διεθνείς χρηματαγορές. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi προειδοποίησε στην τελευταία συνεδρίαση των υπ. Οικ. των χωρών της ευρωζώνης στην αρχή της εβδομάδας, ότι η πιστοληπτική αξιοπιστία της Ελλάδας πλήττεται όταν η ίδια δεν είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Η διστακτικότητά της έχει προκαλέσει ‘αστάθεια στις αγορές’, ανέφερε ο Draghi.

Η χώρα δεν υλοποιεί όλα όσα έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει, για παράδειγμα στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ο Poul Thomsen, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα στο ΔΝΤ, ανέφερε επικριτικά ότι ο διεθνής οργανισμός αναθεωρεί διαρκώς προς τα πάνω τις προοπτικές ανάπτυξης όλων των χωρών της ευρωζώνης, πλην της Ελλάδας. Η χώρα εξακολουθεί να απογοητεύει στο πεδίο της ανάπτυξης»
.
Το Spiegel αναφέρει ακόμη ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε στους ομολόγους του ότι «δυσκολίες» εκφεύγουν του ελέγχου της ελληνικής κυβέρνησης και ότι, ως προς αυτό, ο επίτροπος Νομισματικής Πολιτικής P. Moscovici υποστήριξε τον έλληνα υπουργό, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του. «Αυτή τη χρονιά εκπνέει το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα. Στη συνέχεια η χώρα θα πρέπει μόνη της να σταθεί στα πόδια της από χρηματοπιστωτική άποψη» καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

http://bankingnews.gr/index.php?id=353069


24/2/2018


 Οι απόψεις,που δημοσιεύονται στα εκάστοτε-χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού-αναρτώμενα άρθρα (ή κάθε είδους κείμενα) του ιστολογίου μου, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που επώνυμα τις διατυπώνουν.  Οι ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger.
 Στο αρχικό  πρωτότυπο κείμενο  παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων.