Υπόθεση Novartis: Ολη η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα για τις μίζες των €40 εκατ.

Υπόθεση Novartis: 
(1) 'Ολη η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα 
για τις μίζες των €40 εκατ. 
(2) Κβο βάντις, σκάνδαλο Novartis;
(3) Τι αναφέρει η προστατευόμενη μάρτυς για την απόπειρα αυτοκτονίας στελέχους της εταιρείας.
(4) Η έρευνα για την Novartis και ποιοι είναι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες της αμερικανικής δικαιοσύνης.
(5) Ο γρίφος των προστατευομένων μαρτύρων.
(6) Η Ελλάδα αφετηρία για κέρδη παγκοσμίως.
(7) Το "Χάρβαρντ Πρότζεκτ" και τα πρόστιμα για φοροδιαφυγή. 


Η αναφορά στην περίοδο υπουργίας Αβραμόπουλου, η προμήθεια των εμβολίων για H1N1 και των διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας με το κωδικό όνομα Μάξιμος Σαράφης στον εισαγγελέα κατέθεσε όλη τη διαδικασία προμηθειών από την εταιρεία Novartis η οπία είχε κύκλο εργασιών στην Ελλάδα 500 εκατ. δολάρια. Ο μάρτυρας ονόμασε τον τότε υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, τον τότε υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο καθώς και διάφορους υπηρεσιακούς παράγοντες στο χώρο της Υγείας.

Το Βήμα παρουσιάζει αποσπάσματα από την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα Μ. Σαράφη

Κατά την διάρκεια της κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας ερωτηθείς τι γνωρίζει για τις παράνομες πρακτικές της Novartis και των λοιπών φαρμακευτικών εταιρειών αναφέρθηκε στο έτος 2008 επί υπουργίας Αβραμόπουλου όπου έτρεχε το πρόγραμμα Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας και το οποίο εκπονούσε η εταιρεία επικοινωνίας CIP συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα έπειτα από σχετική ανάθεση του Υπουργείου Υγείας. 

Στο εν λόγω πρόγραμμα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Αναστάσιος Γκοτσόπουλος με την έγκριση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Αλέξη Ζορμπά, αναφέρει ότι ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρίες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν. 

Επισημαίνει για παράδειγμα ότι η χορηγία μιας Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας έφτανε τις 50.000 ευρώ ανά εταιρεία. Η Novartis Hellas χορήγησε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας με το ποσό των 50.000 ευρώ για συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο King George παρουσία του κ. Ζορμπά, για εκθεσιακό περίπτερο ενημέρωσης στην πλατεία Κολωνακίου, το οποίο ουδέποτε στήθηκε, για ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση στην εφημερίδα Μετρόπολις, η οποία ουδέποτε δημοσιεύθηκε και για εκτύπωση και διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων, τα οποία ουδέποτε παρήχθησαν. Δηλαδή για μια συνέντευξη τύπου αξίας 5.000 ευρώ η εταιρία χορήγησε στην CIP για λογαριασμό του Υπουργείου υγείας το ποσό των 50.000 ευρώ.

Ο Μ Σαράφης αναφέρθηκε και στον Κωνσταντίνο Φρουζή, τότε αντιπρόεδρο της Novartis Hellas, ο οποίος φέρεται να επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρείας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας ήταν η εξασφάλιση ευνοϊκής μεταχείρισης της Novartis από τον κ. Αβραμόπουλο, τότε Υπουργό Υγείας.

Στη μαρτυρία του ο Μ Σαράφης εξηγεί ότι η εξυπηρέτηση αυτή πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων της εταιρείας όπως πχ το φάρμακο Affinitor. 

Σημειώνει επίσηςότι επί υπουργίας του Δ. Αβραμόπουλου υπήρξε στενή συνεργασία της Novartis και του Υπουργείου μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και του γενικού διευθυντή Θεόδωρου Παπαδημητρίου, που σε συνεργασία με τον Κ.Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας H1N1. Η Νοβάρτις την περίοδο 2008-2009 είχε εμβόλια για τον H1N1, τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά με την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στη μέγιστη βαθμίδα πέντε. 

Με τον ανωτέρω τρόπο ο τότε υπουργός υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο οποίος τελούσε εν αγνοία, να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στη συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα υψηλό (υπερπολλαπλάσιο) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες μα αντίστοιχο πληθυσμό.

Η ζημιά του κράτους στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διττή. Αφενός δια της παραγγελίας υπερβολικά υψηλού αριθμού εμβολίων, αφετέρου δια της καταβολής υψηλών ποσών που διοχετεύτηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ για την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.

Σύμφωνα με τον Μ Σαράφη εκείνη την εποχή ο Κ. Φρουζής έλεγε ότι ο ίδιος, ο οποίος έιχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση και έκλεισε τη συμφωνία εκ μέρους της NΟVARTIS VACCINES SRL, δωροδόκησε τους Θ. Παπαδημητρίου, τον τότε γγ του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλο και τον τότε υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο.

Αποκαλύπτει δε ότι για το ξέπλυμα χρημάτων που δόθηκαν στους ανωτέρω χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων ο μηχανισμός της υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπούμενης από τον τότε Κοσμήτορα Ιωάννη Κυρόπουλο ο οποίος ήταν γνώστης και της όλης υπόθεσης και χρησιμοποιήθηκε και ο ίδιος για την προσέγγιση του υπουργού Υγείας, του οποίου ήταν σύμβουλος.

Ομοίως το ξέπλυμα των χρημάτων έγινε και μέσω του ομίλου Γριβέα, ο οποίος αναλάμβανε συνέδρια για λογαριασμό της ΕΣΔΥ και υπερτιμολογημένες δραστηριότητες επικοινωνίας της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με τον Μ. Σαράφη ο υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος είναι απίθανο να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ. 

Κατά την γνώμη του δε το μεγαλύτερο σκάνδαλο  στο χώρο της υγείας αφορούσε το διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για το μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιο HIV, επί υπουργίας Αβραμόπουλου.

Από ότι θυμάται κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας Το Βημα, τον Δεκέμβριο του 2006, που αφορούσε  περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης, ο τότε υπουργός Δ. Αβραμόπουλος εξήγγειλε το μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε ποτέ στο χώρο της Υγείας ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου. 

Τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ τα διέθεταν μόνο οι εταιρίες Roche και Chiron που ανήκουν στον όμιλος Novartis. Και σε αυτή την περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος σημειώνει, τονίζοντας ότι είναι απίθανο να πήρε μίζα κάτω από 40 εκατ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα η προμήθεια ανατέθηκα για την εταιρείας Roche για 40 ευρώ ανά τεστ, ενώ για την εταιρεία Chiron για 50 ευρώ ανά τεστ, την ώρα που τα διαγνωστικά τεστ είχαν στις διάφορες χώρες της Ευρώπης εύρος τιμής 5-15 ευρώ ανά τεστ. 

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της μεθόδευσης, κάποια στιγμή ο διαγωνισμός έγινε διεθνής αλλά παραταύτα προτιμήθηκαν οι ανωτέρω αντιπρόσωποι. 

Την μίζα μοιράστηκαν οι τότε υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, ο τότε Γενικός Διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα χρήματα που δόθηκαν ως μίζα ξεπλύθηκαν και από δραστηριότητες της ΕΣΔΥ διά του Κυριόπουλου. Περαιτέρω άλλο πολιτικό πρόσωπου που δωροδοκήθηκε κατεπανάληψη από τη Novartis ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας αλλά και Eργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Να σημειωθεί ότι τα τρία αρμόδια υπουργεία για την πολιτική του φαρμάκου ήταν το Υγείας, το Ανάπτυξης και το Εργασίας.







Ολόκληρη η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα Μ. Σαράφη.

Κατά την διάρκεια της κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία Μάξιμος Σαράφης ερωτηθείς τι γνωρίζει για τις παράνομες πρακτικές της Novartis και των λοιπών φαρμακευτικών εταιρειών ανέφερε: 

Η Novartis AG είναι μια διεθνής εταιρεία παραγωγής εμπορίας και διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων καθώς και άλλων προϊόντων υγείας. Μέσω θυγατρικών δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 185 χώρες. Η Novartis έχει συσταθεί και διαρθρωθεί με βάση το Δίκαιο της Ελβετίας, με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αποκλειστικά μέσω των θυγατρικών του, συμπεριλαμβανομένων της Novartis ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ , SANDOZ, ALCON. Η Novartis Hellas είναι μια εξολοκλήρου υπαγόμενη στη Novartis AG εταιρεία και αποτελούσε κατά την κρίσιμη περίοδο 2004-2014 την μεγαλύτερη βιοφαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα με ετήσιο κύκλο εργασιών ετησίως, περίπου 500 εκατ. δολάρια ΗΠΑ/ Κατά το έτος 2008 επί υπουργίας Αβραμόπουλου έτρεχε το πρόγραμμα Παγκόσμιες ημέρες υγείας το οποίο εκπονούσε η εταιρεία επικοινωνίας CIP συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα έπειτα από σχετική ανάθεση του Υπουργείου Υγείας. Στο εν λόγω πρόγραμμα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Αναστάσιος Γκοτσόπουλος με την έγκριση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Αλέξη Ζορμπά, ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρίες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν. Για παράδειγμα η χορηγία μιας παγκόσμιας ημέρας υγείας έφτανε τις 50.000 ευρώ ανά εταιρεία. Η Νοβάρτις Ελλάς χορήγησε την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας με το ποσό των 50.000 ευρώ για τις κάτωθι υπηρεσίες:
Α. Συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο King George παρουσία του κ. Ζορμπά
Β. Εκθεσιακό περίπτερο ενημέρωσης στην πλατεία Κολωνακίου, το οποίο ουδέποτε στήθηκε
Γ. Ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση στην εφημερίδα Μετρόπολις, η οποία ουδέποτε δημοσιεύθηκε και 
Δ. Εκτύπωση και διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων, τα οποία ουδέποτε παρήχθησαν.

Δηλαδή για μια συνέντευξη τύπου αξίας 5.000 ευρώ η εταιρία χορήγησε στην CIP για λογαριασμό του Υπουργείου υγείας το ποσό των 50.000 ευρώ.
Ο Φρουζής, τότε αντιπρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς, επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρείας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας ήταν η εξασφάλιση ευνοϊκής μεταχείρισης της Νοβάρτις από τον κ. Αβραμόπουλο, τότε Υπουργό Υγείας.
Η εξυπηρέτηση αυτή πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων της εταιρείας όπως πχ το φάρμακο Affinitor. Επίσης επί υπουργίας του υπήρξε στενή συνεργασία της Νοβάρτις και του Υπουργείου μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και του γενικού διευθυντή Παπαδημητρίου Θεόδωρου, που σε συνεργασία με τον Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας H1N1. Η Νοβάρτις την περίοδο 2008-2009 είχε εμβόλια για τον H1N1, τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά με την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στη μέγιστη βαθμίδα πέντε. Με τον ανωτέρω τρόπο ο τότε υπουργός υγείας Αβραμόπουλςο παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (κ. Καραμανλή), ο οποίος τελούσε εν αγνοία, να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στη συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα υψηλό (υπερπολλαπλάσιο) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό.
Η ζημιά του κράτους στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διττή.
1. Αφενός δια της παραγγελίας υπερβολικά υψηλόυ αριθμού εμβολίων, 2. Αφετέρου δια της καταβολής υψηλών ποσών που διοχετεύτηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ για την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.

Χαρακτηριστικά εκείνη την εποχή ο Φρουζής έλεγε ότι ο ίδιος, ο οποίος είχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση και έκλεισε τη συμφωνία εκ μέρους της NΟVARTIS VACCINES SRL, δωροδόκησε τους 1. Θ. Παπαδημητρίου, 2. τον τότε γγ του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλο και τον τότε υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο.

Για το ξέπλυμα χρημάτων που δόθηκαν στους ανωτέρω χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων ο μηχανισμός της υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπούμενης από τον τότε Κοσμήτορα Ιωάννη Κυριόπουλο ο οποίος ήταν γνώστης και της όλης υπόθεσης και χρησιμοποιήθηκε και ο ίδιος για την προσέγγιση του υπουργού Υγείας, του οποίου ήταν σύμβουλος.
Ομοίως το ξέπλυμα των χρημάτων έγινε και μέσω του ομίλου Γριβέα, ο οποίος αναλάμβανε συνέδρια για λογαριασμό ης ΕΣΔΥ και υπερτιμολογημένες δραστηριότητες επικοινωνίας της Νοβάρτις και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Θεωρώ αντίθετο στη λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη τόσο της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας, ο υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ. 

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατά τη γνώμη μου στο χώρο της υγείας αφορούσε το διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για το μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιό HIV, επί υπουργίας Αβραμόπουλου.
Πιο συγκεκριμένα από ότι θυμάμαι κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας Το Βήμα, το Δεκέμβριο του 2006, που αφορούσε ατυχές περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης, ο τότε υπουργός Αβραμόπουλος εξήγγειλε το μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε ποτέ στο χώρο της υγείας ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου. Τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ τα διέθεταν μόνο οι εταιρίες Roche, Chiron που ανήκει στον όμιλο Νοβάρτις. Η Νοβάρτις κατέχει το 30% των μετοχών της Roche. Και για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος. Συγκεκριμένα η προμήθεια ανατέθηκα για με την εταιρείας Roche σε εταιρεία συμφερόντων του μπροστινού της Roche Ασημάκη Κατόπη, στο ύψος των 40 ευρώ ανά τεστ, για δε την εταιρεία Chiron στην εταιρεία safeblood bionalytica συμφερόντων Λόντου Διαμαντίδη, στο ύψος των 50 ευρώ ανά τεστ.

Υπογραμμίζω ότι τα διαγνωστικά τεστ είχαν στις διάφορες χώρες της Ευρώπης ένα εύρος τιμής 5-15 ευρώ ανά τεστ. Σήμερα και στη χώρας μας τα ίδια τεστ κοστολογούνται στο ύψος περίπου των 5 ευρώ. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της μεθόδευσης, κάποια στιγμή ο διαγωνισμός έγινε διθενής αλλά παραταύτα προτιμήθηκαν οι ανωτέρω αντιπρόσωποι. Με βάση τη λογική των πραγμάτων και τα μεγέθη της προμήθειας θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ. Την μίζα μοιράστηκαν οι τότε υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, ο τότε Γενικός Διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα χρήματα που δόθηκαν ως μίζα ξεπλύθηκα και από δραστηριότητες της ΕΣΔΥ διά του Κυριόπουλου. Περαιτέρω άλλο πολιτικό πρόσωπου που δωροδοκήθηκε κατεπανάληψη από τη Νοβάριτς ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας αλλά και εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Τα τρία αρμόδια υπουργία για την πολιτική του φαρμάκου ήταν το υπουργείο Υγείας, αρμόδιο για την έγκριση φαρμάκων μέσω του ΕΟΦ και για την προμήθεια φαρμάκων στα κρατικά νοσοκομεία, το υπουργείο Ανάπτυξςη αρμόδιο για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων και το υπουργείο Εργασίας αρμόδιο για την αποζημίωση των φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο συγκεκριμένος υπουργός αρχικά ήταν στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί φρόντιζε ώστε να δίνεται πλήρης αποζημίωση σε φάρμακο της Νοβάρτις σίγουρα ογκολογικά, αιματολογικά, και φάρμακα σπανίων παθήσεων.


7/2/2018


             ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ             





 1. 
Κβο βάντις, σκάνδαλο Novartis;

Γελοιότητα και επανάληψη του παρελθόντος σε εκδοχή φάρσας; Ή το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής ελληνικού κράτους; Το σίριαλ Novartis βρίσκεται μόλις στο πρώτο επεισόδιο. Ιδού τι ξέρουμε έως τώρα και ορισμένες προβλέψεις –spoiler alert– για τα επόμενα επεισόδια...

Πώς γίνεται μια υπόθεση όπως αυτή της Novartis, από τη φύση της πολυδαίδαλη και χαοτική, να έχει μετεξελιχθεί σε δίπολο; Η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει από τη στιγμή που τα δέκα πολιτικά ονόματα, δυο πρώην Πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών, βγήκαν στο προσκήνιο, καλεί ουσιαστικά τον κόσμο να αποφασίσει αν το σκάνδαλο του πολυεθνικού φαρμακευτικού κολοσσού είναι το μεγαλύτερο από συστάσεως του ελληνικού κράτους ή μια γελοιότητα και επανάληψη του παρελθόντος σε εκδοχή φάρσας. Αν δεν το καταλάβατε, η υπόθεση Novartis είναι το νέο δικαστικό σίριαλ με πολιτικά χαρακτηριστικά που θα παιχτεί στη χώρα. Και μόλις άρχισε το πρώτο επεισόδιο…

Το μόνο βέβαιο είναι ότι πρόκειται για μια υπόθεση που δεν της λείπει τίποτε. Και να, γιατί (με βάση τουλάχιστον τα όσα έχουν γίνει γνωστά από δικαστικές πηγές αλλά και την ίδια τη δικογραφία που έφθασε στη Βουλή):

Εχει μίζες; Εχει. Και μάλιστα με βαρβάτους αποδέκτες. Περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ λέγεται ότι μοιράστηκαν στους πολιτικούς που αναφέρονται, με τη μερίδα του λέοντος τα 40 να έχουν μοιραστεί σε τρεις για την υπόθεση των εμβολίων γρίπης. Δικαστικές πηγές δεν διστάζουν να βάζουν αστερίσκο σε μία περίπτωση: σε αυτή του πρώην Πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, για τον οποίο υπάρχει μία και μοναδική αναφορά σε κατάθεση, χωρίς άλλη επιβεβαίωση, την όποια επιβεβαίωση μπορούν να προσφέρουν αυτές οι μαρτυρίες. Στο σύνολο των στοιχείων, που υπάρχουν πάντως μέχρι στιγμής, ως αποδέκτες δωροδοκιών λογίζονται καμιά τριανταριά: πέραν των 10 πολιτικών προσώπων, οι υπόλοιποι 20 είναι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δηλαδή γενικοί γραμματείς υπουργείων, μέλη επιτροπών, σύμβουλοι και συνεργάτες υπουργών.

Υπάρχουν μάρτυρες; Υπάρχουν. Αλλά όχι και αδιάσειστα στοιχεία. Γεγονός που επιτείνει την πολιτική αντιπαράθεση και θέτει ερωτηματικά στην έρευνα. Οι μάρτυρες που αναφέρονται στα πολιτικά πρόσωπα είναι τρεις οι οποίοι και έχουν τεθεί υπό καθεστώς προστασίας, καταθέτοντας ανωνύμως. Οι άνθρωποι αυτοί μιλούν για βαλίτσες και μαύρο χρήμα που αλλάζει χέρια σε τετ α τετ συναντήσεις, χωρίς να υπάρχει ούτε μία ύποπτη συναλλαγή που να έχει γίνει μέσα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς και εμβάσματα που θα μπορούσαν να αποτυπώσουν τη ροή του χρήματος, τη διαδρομή της όποιας μίζας.

Πολιτικοί, όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος, τους αποκαλούν κουκουλοφόρους, καλώντας τους να βγάλουν την κουκούλα, ενώ στην άλλη όχθη, αυτή της εισαγγελικής έρευνας, οι μάρτυρες θεωρούνται αξιόπιστοι. Εχουν –όπως λέγεται– προσκομίσει έγγραφα και άλλα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν τη στενή σχέση τους με τα γεγονότα. Οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να είναι κατηγορούμενοι, όπως έχει διαρρεύσει, θεωρούνται όμως γνώστες της όλης ιστορίας. Οι καταθέσεις τους έχουν δοθεί από τα τέλη Νοεμβρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου, ημέρα του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό στην Αθήνα. Κατά τη μια πλευρά, πρόκειται για «συγκλονιστικές» μαρτυρίες, κατά την άλλη πρόκειται για εξόφθαλμη «σκευωρία».

  • Εκτιμάται ότι δεν θα αργήσει η δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν γιατρούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Εχει συνάψει πόρισμα η Εισαγγελία Διαφθοράς για τους εμπλεκόμενους πολιτικούς; Σαφώς και όχι. Κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε κρίση από πλευράς εισαγγελικών αρχών, και δεν θα υπάκουε στο γράμμα του νόμου. Τα πολιτικά ονόματα μπήκαν στο τραπέζι από τους προστατευόμενους μάρτυρες, και η Εισαγγελία χωρίς να μπει σε έρευνα των καταγγελιών, απέστειλε τη δικογραφία στη Βουλή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Το Σώμα θα πρέπει να εξετάσει αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας, τα οποία πάντως θεωρούνται παραγεγραμμένα.

Εχει τελειώσει το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας; Οχι. Για την ακρίβεια, δεν έχουμε δει τίποτε ακόμη. Οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας άλλωστε είναι κυρίως γιατροί, κι ας διαθέτουν οι πολιτικοί πιο ηχηρά ονόματα. Οι γιατροί έχουν εκτιμηθεί σε μια πρώτη φάση σε χιλιάδες, δίκτυο ολόκληρο που είχε στηθεί για να «προτιμά» τα φάρμακα της εταιρείας, πχ. στη συνταγογράφηση, έναντι σκευασμάτων άλλων εταιρειών, με αντάλλαγμα «διακριτικές πληρωμές» στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Αυτό, λογικά, θα πρέπει να είναι και το πιο «δεμένο» κομμάτι της έρευνας από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Εκτιμάται πάντως ότι δεν θα αργήσει η δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν γιατρούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, στο πλαίσιο της έρευνας που γίνεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν αποστείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Ελβετία και Κύπρο, και αναμένουν. Να σημειωθεί ότι η έρευνα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος συνεχίζεται και ως προς τα πολιτικά πρόσωπα.

Δεν διεξάγει όμως έρευνα μόνον η Εισαγγελία Διαφθοράς. Οι αθέμιτες πρακτικές της Novartis και η στενή της σχέση της με κομβικά πρόσωπα του χώρου της Υγείας, εξετάζονται ως προς το σκέλος της τιμολόγησης του φαρμάκου από το Συντονιστικό Όργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου, του οποίου προεδρεύει η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Και αυτή η έρευνα είναι σε εξέλιξη, αλλά μάλλον θα καθυστερήσει, αφού δεν έχει φθάσει ακόμη -από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Κρατικής Ασφάλειας Αθηνών- στα χέρια των ιθυνόντων της έρευνας, όλος ο όγκος των κατασχεθέντων – έγγραφα, σκληροί δίσκοι – από εφόδους των Αρχών σε γραφεία και οικίες εμπλεκομένων στην υπόθεση.

  • Η εκτίμηση θεωρείται ως προάγγελος αποζημίωσης μαμούθ που ίσως απαιτήσουν οι ελληνικές αρχές από τον πολυεθνικό κολοσσό, με την πρόοδο της ποινικής διαδικασίας.

Και ασφαλώς, έρευνα διεξάγουν οι αμερικανικές αρχές, μέσω της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του υπουργείου Δικαιοσύνης, περιλαμβανομένου του FBI, κλιμάκιο του οποίου βρίσκεται στην Αθήνα εδώ και μήνες προκειμένου να συνδράμει το έργο των αρχών. Ενώπιον των Αμερικανών έχουν καταθέσει στοιχεία – και λέγεται ότι είναι όχι μόνον πολλά αλλά και εξαιρετικά σημαντικά -, τρεις άλλοι προστατευόμενοι μάρτυρες, πρώην στελέχη της εταιρείας, που καθοδηγούνται νομικά από το δικηγορικό γραφείο του Παύλου Σαράκη. Η υπόθεση Novartis ενδιαφέρει τις ΗΠΑ ως προς την παραβίαση ομοσπονδιακών νόμων, εν προκειμένω αυτού για τις Πρακτικές Διαφθοράς στο Εξωτερικό, γνωστού ως FCPA (Foreign Corrupt Practices Act) και αναμένεται να κλείσει με ιλιγγιώδη οικονομικά συμβιβασμό.

Η συνεργασία ανάμεσα σε ελληνικές και αμερικανικές αρχές ανέδειξε πάντως χάσμα της νομικής πραγματικότητας ανάμεσα στις δυο χώρες. Με τους αμερικανούς να δυσφορούν και να έχουν μείνει μάλλον ενεοί από το γεγονός ότι δημοσιοποιούνται κομμάτια της έρευνας προτού αυτή τελεσφορήσει. Αδυνατώντας, προφανώς, να κατανοήσουν τον περιβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Σε κάθε περίπτωση, στη δικογραφία που εστάλη στη Βουλή –όπως τουλάχιστον τονίζουν δημοσίως πολιτικά πρόσωπα που έχουν λάβει γνώση της– δεν υπάρχουν στοιχεία του FBI για πολιτικά πρόσωπα.

Εχει υπολογιστεί η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο; Η έρευνα ξεκινάει από το 2006-2007 και λήγει το 2015, η μίζα (σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές) εκτείνεται ωστόσο από το έτος 2000 ως το 2015, με τη ζημία για το ελληνικό Δημόσιο να εκτιμάται σε ποσό μεγαλύτερο των 3 δις ευρώ –και 23 δις ευρώ, με γενική κατόπτευση της διαφθοράς στον χώρο του φαρμάκου.
Η εκτίμηση θεωρείται ως προάγγελος αποζημίωσης μαμούθ που ίσως απαιτήσουν οι ελληνικές αρχές από τον πολυεθνικό κολοσσό, με την πρόοδο της ποινικής διαδικασίας.


Εχει πολιτική ταυτότητα η έρευνα; Ασφαλώς και έχει, δεν θέλει άλλωστε να την αφήσει ορφανή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, θυμίζοντας με κάθε ευκαιρία ότι εκείνος ήταν που έστειλε δημοσιεύματα για τη Novartis στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ώστε να πάρει δικαστική υπόσταση η υπόθεση. Οι δηλώσεις του ιδίου, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν μεταβεί για να ενημερώσουν τον Πρωθυπουργό, θα συνοδεύουν επ’ άπειρον και την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή.

Διαβάστε περισσότερα: 
Το φάρμακο για την αλήθεια

Ελευθερία Κόλλια

http://www.protagon.gr/epikairotita/kvo-vantis-skandalo-novartis-44341562548


7/2/2018 




2.
Υπόθεση Novartis:
 Τι αναφέρει η προστατευόμενη μάρτυς για την απόπειρα αυτοκτονίας στελέχους της εταιρείας.

Πως πείστηκε από τον ειδικό διαπραγματευτή της Αστυνομίας να μην πηδήξει από τον 17ο όροφο του Χίλτον. 

Νέα στοιχεία από τη δικογραφία βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας καθώς πλέον οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων έχουν δοθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Novartis.

Η γυναίκα μάρτυρας με τον κωδικό «Αικατερίνη Κελέση» φαίνεται να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Στην κατάθεσή της, που δόθηκε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, τονίζει τα εξής: «Η Novartis διατηρούσε τουλάχιστον από το 2007 λογαριασμό επ’ ονόματι PHARMA AG σε ελβετική τράπεζα πιθανώς τη UBS. Από τον λογαριασμό αυτόν γίνονταν πληρωμές με την κωδική ονομασία τύπου Β, ήτοι πληρωμές προς Ελληνες γιατρούς για εν μέρει ή συνολικά εικονικά συμβόλαια, που αφορούσαν τυπικά ομιλίες σε συνέδρια κλπ, τα οποία κάλυπταν στην πραγματικότητα αμοιβές γιατρών για την προώθηση των φαρμάκων της εταιρείας.

Ο λογαριασμός αυτός κινείτο με εντολές της GRUBER SUSANNE, η οποία ήταν διευθύντρια στο τμήμα Mso της Novartis Ελλάς από το 2007 έως το 2011 αν θυμάμαι καλά. Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας έπρεπε να συνυπογράφει και ο εκάστοτε brand μάνατζερ της εταιρείας. Ενδεικτικά για το φάρμακο GALVUS, μπραντ μάνατζερ ήταν ο κ. Τενεκίδης. Αναφέρω αυτό το όνομα επειδή το 2016 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών, θεωρώντας ότι ο ίδιος θα αποτελούσε το εξιλαστήριο θύμα.

Παράλληλα, η Novartis διατηρούσε ένα δεύτερο λογαριασμό, στον οποίο είχε το δικαίωμα υπογραφής και διαχείρισης των χρημάτων μέχρι του ποσού του 1.000.000 ευρώ, ανά περίπτωση ο Φρουζής, ως αντιπρόεδρος αυτής. Από το λογαριασμό αυτό γινόταν ο χρηματισμός των πολιτικών προσώπων και των λοιπών αξιωματούχων στην Ελλάδα».

Ο 44χρονος, ο οποίος επιχείρησε να δώσει τέλος στη ζωή του πέφτοντας από τον 13ο όροφο του ξενοδοχείου Hilton στην Αθήνα, είναι μεγαλοστέλεχος της εταιρείας στα κεντρικά της στην Βασιλεία της Ελβετίας.

Η απόπειρα αυτοκτονίας έγινε το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς του 2018. Η Αστυνομία ενημερώθηκε ότι ένας άνδρας απειλεί να δώσει τέλος στη ζωή του με μια βουτιά θανάτου από τον 13ο όροφο του Hilton. Ειδικός διαπραγματευτής της αστυνομίας έπεισε τον 44χρονο να μην προβεί στο απονενοημένο διάβημα.


Ο παρ’ ολίγον αυτόχειρας «έσπασε» και άρχισε να λέει στους αστυνομικούς ότι «δεν θα φορτώσουν σε εμένα όλα τα κακά της εταιρείας», όπως επίσης και ότι του «την έχουν στημένη» και φοβάται για τη ζωή του, αναφερόμενος προφανώς στο σκάνδαλο της εταιρείας Novartis. 

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=940935

7/2/2018




3.
Η έρευνα για την Novartis και ποιοι είναι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Τι δήλωσε ο δικηγόρος τους και ποια η σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες της ελληνικής δικαιοσύνης. 

Έξι είναι τελικά οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis όπως προκύπτει από όσα είπε ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης.

Όπως είπε ο κ. Σαράκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Θέματος έχει τρεις εντολείς που κατέθεσαν προσφυγή στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και δεν είναι οι ίδιοι με τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη.

«Πρόκειται για τρεις διαφορετικούς μάρτυρες που δεν έχουν καταθέσει στις ελληνικές αρχές» ειπε ο κ. Σαράκης για τους εντολείς του που είναι πρώην στελέχη της Novartis, διευκρινίζοντας ότι η ταυτότητα τους δεν είναι γνωστή στις ελληνικές αρχές γιατί βρίσκονται σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα στις ΗΠΑ.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι οι τρεις που κατέθεσαν στις ελληνικές αρχές είναι πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον κύκλο που υπέδειξαν οι τρεις μάρτυρες που κατέθεσαν στις ΗΠΑ για στελέχη που χρηματίζονταν» είπε ο κ. Σαράκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δύο από τους τρεις εντολείς του κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές τον Αύγουστο του 2016 και ο τρίτος τον Οκτώβριο του 2017.

Όπως εξήγησε για να χορηγήσουν το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα οι ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το δικόγραφο που κατέθεσε έχει βάση.

«Για την καταδίκη χρειάζονται σίγουρα και άλλα στοιχεία, για τη δίωξη είναι αρκετές οι ενδείξεις. Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω οι αμερικανικές αρχές θέλουν τεκμήρια για τις κατηγορίες» συμπλήρωσε ο κ. Σαράκης.

Όπως είπε το πρώτο δικόγραφο, τον Αύγουστο του 2016, αφορούσε πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

«Στο δικόγραφο αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα που παρείχαν αποφάσεις που ευνοούν τη συγκεκριμένη εταιρεία. Οι πελάτες μου υπέδειξαν πολιτικές αποφάσεις, υπήρχαν ΦΕΚ με τις τιμές των φαρμάκων» εξήγησε ο δικηγόρος χωρίς να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένες συναλλαγές.

Εξηγώντας γιατί οι εντολείς του προσέφυγαν στην αμερικανική δικαιοσύνη είπε ότι γνώριζαν ότι η αμερικανική δικαιοσύνη έχει δικαιοδοσία για μια εταιρεία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ καθώς και ότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

«Οι δικοί μου πελάτες δεν είναι γνωστοί στις ελληνικές αρχές ώστε να καταθέσουν οτιδήποτε εάν όμως κληθούν είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν τα ίδια που ειπαν στις αμερικανικές αρχές αφού όμως διασφαλιστεί η ασφάλειά τους» απάντησε ο κ. Σαράκης στην ερώτηση για το τι θα γίνει σε περίπτωση που οι τρεις εντολείς του κληθούν να καταθέσουν στη Βουλή.

Νωρίτερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σαράκης σημείωσε ότι η ελληνική έρευνα ξεκίνησε ζητώντας την συνδρομή της αμερικανικής κυβέρνησης, με βάση διαρροή το Δεκέμβριο του 2016. Ακολούθησε η παρέμβαση Κοντονή που ζήτησε από την εισαγγελέα διαφθοράς Ελ. Ράικου τη συνδρομή των αμερικανικών αρχών κι έτσι ξεκίνησε η στενή συνεργασία.

Βάσει διακρατικής συμφωνίας ισχύει η αρχή αμοιβαιότητας, άρα τα στοιχεία αμερικανικών αρχών διαβιβάζονται προς επεξεργασία στις ελληνικές αρχές και αμφίδρομα.


«Θεωρώ ότι έχουν δοθεί τα πάντα», τόνισε ο κ. Σαράκης, σημειώνοντας: «Λένε οι ΗΠΑ, σας παρέχουμε στοιχεία, αλλά η υπόθεση πρέπει να φτάσει ως το τέλος και τα στοιχεία να μην διαρρεύσουν».

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=940774

7/2/2018


4.
Υπόθεση Novartis: Ο γρίφος των προστατευομένων μαρτύρων.

'Ερχεται και νέος γύρος με πρωταγωνιστές γιατρούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους μη πολιτικά πρόσωπα - Η δικογραφία στους εμπλεκόμενους 

Το κεφάλαιο «προστατευόμενοι μάρτυρες» και οι ανώνυμες καταθέσεις τους, τρεις τον αριθμό, αναδεικνύεται στη βασικότερη εστία «πόλωσης» ανάμεσα στις δικαστικές αρχές και πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Novartis. Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, διατυπώνεται πλέον ανοικτά αίτημα αποκάλυψης τηςταυτότητας των μαρτύρων, όταν στον αντίποδα δικαστικές πηγές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο - εκτιμώμενο ως απειλή ακόμη και για την ίδια τη ζωή των προσώπων αυτών.

Η εξίσωση είναι εξάλλου στρυφνή: είκοσι μάρτυρες συνολικά, τρεις προστατευόμενοι, ουδεμία πληροφορία ως προς το πώς - αν έχουν αλλάξει κατοικία για παράδειγμα - προφυλάσσεται η υπόστασή τους στην υπόθεση. Οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά φειδωλές, επικρατεί μούδιασμα, και το μόνο που αφήνεται να εννοηθεί είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί ούτως ή άλλως δεν θα ήταν κατηγορούμενοι.

Δεδομένου ότι οι μαρτυρίες ως προς τα πολιτικά πρόσωπα δέχονται πυρά, καθώς κάνουν λόγο για λεφτά που διακινούνται χέρι με χέρι, αποκλείοντας την όποια αποτύπωση της ροής μαύρου χρήματος μέσα από τα γρανάζια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ύπαρξη αδιαμφισβήτητων στοιχείων, πληροφορίες από δικαστικές πηγές φέρουν τους προστατευόμενους μάρτυρες ως «ιδιαιτέρως αξιόπιστους», καθώς - όπως λέγεται - είναι σε θέση να έχουν γνώση, ήταν με άλλα λόγια πολύ κοντά στα επίδικα γεγονότα την εποχή της έκβασης τους, ενώ παράλληλα έχουν προσκομίσει στοιχεία, έγγραφα και άλλα, που αποδεικνύουν αυτή τους τη συνάφεια.

Στο πλαίσιο του - ενεργού - νόμου που θέλει καθεστώς προστασίας για μάρτυρες σε συγκεκριμένες υποθέσεις, τα τρία αυτά πρόσωπα έχουν καταθέσει ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς τους τελευταίους χονδρικά δυο μήνες, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και να κλητευθούν εκ νέου, αν κριθεί απαραίτητο.

«Αν πάντως κάποιος προσπαθούσε να ανιχνεύσει το γενικό μοτίβο που ακολούθησαν οι εισαγγελείς στις καταθέσεις, θα έπρεπε να καταλήξει μάλλον στο ότι οι μάρτυρες καλούνταν να προσδιορίσουν κάθε φορά το ελάχιστο ποσό της μίζας», τονίζει πηγή που είναι σε θέση να διαβάζει πίσω από τις λέξεις της δικογραφίας. «Η μόνη μη συντηρητική εκτίμηση φαίνεται να ειναι αυτή για τα 40 εκατομμύρια ευρώ που λέγεται ότι κατευθύνθηκαν σε τρία πολιτικά πρόσωπα».

Αξίζει να τονιστεί ότι στις καταθέσεις που έχει συνολικά στα χέρια της η Εισαγγελία Διαφθοράς, δεν έχει την τιμητική της μόνο η Novartis, καθώς γίνεται αναφορά και σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Ερχεται και δεύτερος «γύρος»

Και ενώ το πολιτικό σκηνικό φλέγεται, με αντιδράσεις, αντιπαραθέσεις ακόμη και μηνύσεις από πολιτικά πρόσωπα που θίγονται στην υπόθεση αυτή, αναμένεται σύντομα και νέος γύρος από την Εισαγγελία Διαφθοράς, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της έρευνας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με πρωταγωνιστές γιατρούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους (όχι πολιτικά πρόσωπα), που φέρονται να έχουν δωροδοκηθεί.

Συνεχίζεται ασφαλώς και η έρευνα ως προς το σκέλος του ξεπλύματος που αφορά τους πολιτικούς, ενώ αναμένονται οι απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν υποβάλει γενικότερα οι αρχές σε Ελβετία και Κύπρο.

Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση ότι η διαδρομή της μίζας δεν περιορίζεται στο χρονικό φάσμα της έρευνας, από το 2006 - 2007 ως το 2015, αλλά πάει πολύ πιο πίσω, φθάνοντας ως το millennium.

Το έτος 2000 είναι άλλωστε και η αφετηρία υπολογισμού (ως το 2015) της ζημίας για το ελληνικό Δημόσιο από τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis, σε ποσό μεγαλύτερο των 3 δις ευρώ _και 23 δις ευρώ, με γενική κατόπτευση της διαφθοράς στον χώρο του φαρμάκου.

Η εκτίμηση θεωρείται ως προάγγελος αποζημίωσης μαμούθ που ίσως απαιτήσουν οι ελληνικές αρχές από τον πολυεθνικό κολοσσό, με την πρόοδο της ποινικής διαδικασίας.

Η δικογραφία στους εμπλεκόμενους

Στα χέρια τους πήραν την Τετάρτη αντίγραφα της δικογραφίας όλοι οι ενδιαφερόμενοι, το όνομα των οποίων αναφέρεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis.


Από το πρωί, στο πρώτο όροφο της Βουλής και στο γραφείο 131, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο φυλάσσεται αυστηρά η δικογραφία, είχαν σχηματιστεί ουρές, καθώς τόσο οι εμπλεκόμενοι, όσοι και οι εκπρόσωποι που έχουν ορίσει τα κόμματα, είχαν πάρει σειρά και να ενημερωθούν σχετικά με το περιεχόμενό της.

 Κόλλια Ελευθερία 

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=940691

7/2/2018



5.
Η Ελλάδα αφετηρία για κέρδη παγκοσμίως. 

Μία από τις βασικές πτυχές του σκανδάλου Novartis είναι οι τιμές των νέων φαρμάκων που εισήγαγε η εταιρεία στην Ελλάδα.

Οι τιμές ορίζονταν έως και πριν από το 2010 από το υπουργείο Ανάπτυξης και κατόπιν τα σκευάσματα διοχετεύονταν στην αγορά.

Το σημαντικό είναι όμως πως αυτές οι τιμές αποτελούσαν τον μπούσουλα για άλλες αγορές (Βραζιλία, Τουρκία, Αυστραλία κ.α.) που έχουν σημείο αναφοράς τους και τη χώρα μας, ώστε να τιμολογήσουν ανάλογα τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς πως όσο ψηλότερα ήταν η τιμή, τόσο μεγαλύτερο ήταν το κέρδος της εταιρείας. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε περιπτώσεις τιμολογήσεων νέων φαρμάκων της Novartis που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των αρχών: 

 - Φάρμακο με τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη, ως Dalzad (εμπορική ονομασία) κόστιζε 17,30 ευρώ αλλά ως Diovan κόστιζε 18,01 ευρώ.
Η ακριβότερη... βαλσαρτάνη ως Diovan είναι διαχρονικά από τα φάρμακα με τεράστια κατανάλωση πανελλαδικά, άρα αυτή η επιπλέον μυστηριώδης επιβάρυνση των 0,80 ευρώ ανά τεμάχιο που απεκρύβη τεχνηέντως εξαιτίας του ότι η συνταγογράφηση -τότε- δεν γινόταν με δραστική ουσία, αθροισμένη στα εκατοντάδες χιλιάδες τεμάχια που καταναλώθηκαν, αύξησε αδικαιολόγητα τη φαρμακευτική δαπάνη σε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό.

Με απλά λόγια, αυτή η μικρή διαφορά στην τιμή φαίνεται πως απέφερε εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία σε παγκόσμια κλίμακα. 

 -Το φάρμακο με την εμπορική ονομασία Eucreas, που αποτελούσε συνδυασμό των φαρμάκων μεθφορμίνη και γιλδαγλιπτίνη, και δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας συνδυασμός των εμπορικών σκευασμάτων Glucophage και Galvus για το σάκχαρο. Ενώ η τιμή των δύο τελευταίων, αθροιστικά, μέχρι και το 2009 και για μια σειρά ετών πριν ήταν κοντά στα 70 ευρώ, η τιμή του συνδυασμού τους (Εucreas) ήταν... 130 ευρώ. 

 -Κάτι ανάλογο ισχύει και με το Lucentis (φάρμακο για την καταπολέμηση της ωχράς κηλίδας), το οποίο πήρε αρχική τιμή το 2009 στα 1.524,99 ευρώ για να πέσει την επόμενη χρονιά στα... 1.059,60 ευρώ.

Εντελώς... συμπτωματικά εκείνη την περίοδο δημοσιεύματα έκαναν λόγο για το «σκάνδαλο της ωχράς κηλίδας», που αφορούσε την παράνομη εξαγωγή φαρμάκων θεραπείας της, μια ιστορία που άρχισε έπειτα από καταγγελία στο ΣΔΟΕ.

«Εκατοντάδες φαρμακοποιοί, ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών και γιατροί φαίνεται να εμπλέκονται σε ένα τεράστιο κύκλωμα εξαγωγής φαρμάκων μεγάλης αξίας (με κύριο τμήμα της απάτης το σκεύασμα για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου οφθαλμολογικού προβλήματος), τα οποία επισήμως φαίνεται να πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο και να έχουν χορηγηθεί σε Ελληνες ασθενείς. Ηδη το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει τη δικαστική συνδρομή της Γερμανίας, ενώ η δράση του κυκλώματος φαίνεται να επεκτείνεται από την Αθήνα ώς την Καλαμάτα και από τη Θεσσαλονίκη ώς την Κέρκυρα...», ανέφερε χαρακτηριστικά τότε η εφημερίδα «Το Βήμα» (29.4.2012).

 Δημήτρης Τερζής

http://www.efsyn.gr/arthro/i-ellada-afetiria-gia-kerdi-pagkosmios

7/2/2018


6.
Υπόθεση Novartis:
 Το "Χάρβαρντ Πρότζεκτ" 
και τα πρόστιμα για φοροδιαφυγή. 

Κωδικός "Χάρβαρντ Πρότζεκτ", όπως  εμφανίζεται στις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, ονομαζόταν η επιχείρηση "γοητεία" του ευρωπαϊκού τμήματος της Novartis, προς πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους, προκειμένου να αυξήσει η εταιρεία το μερίδιό της στην αγορά φαρμάκου και να αυξήσει παράλληλα την επιρροή της. Το  επίμαχο πρότζεκ εκπονήθηκε από τη Novartis Ευρώπης  προκειμένου να επηρεαστούν κρατικοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα. Το αρχικό κεφάλαιο για το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, ποσό όμως δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τις καταγγελλόμενες δωροδοκίες οι οποίες εκτείνονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το έγγραφο 

Σύμφωνα με πληροφορίες στη δικογραφία πάντως υπάρχουν κι άλλα στοιχεία πέραν των καταγγελιών των μαρτύρων. Συγκεκριμένα υπάρχει εσωτερικό έγγραφο της εταιρείας που αναφέρεται σε "λάδωμα" πολιτικών. Περιγράφει δηλαδή περίπου ως πάγια πρακτική το "λάδωμα" των πολιτικών για τη βελτίωση της θέσης της εταιρίας στην αγορά φαρμάκου.

Πρόστιμα


Την ίδια ώρα καρπούς αποδίδει η έρευνα του ΚΕΦΟΜΕΠ για φοροδιαφυγή κορυφαίων στελεχών της Novartis την οποία είχε διατάξει ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο πριν από περίπου ένα χρόνο. Η έρευνα αφορούσε ενδεχόμενη φοροδιαφυγή σε βάρος 20 μεγαλοστελεχών της Novartis Ελλάς. Την έρευνα έκανε το ΚΕΦΟΜΕΠ το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο σε 10 από αυτούς, διαπιστώνοντας αποκλίσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που στηρίζει τις εκτιμήσεις περί φοροδιαφυγής. Και οι 10 έχουν έρθει σε συμβιβασμό με το ΚΕΦΟΜΕΠ, και σπεύδουν  να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου που περικόπτει πρόστιμα και προσαυξήσεις. Ήδη μάλιστα έχουν αρχίσει να πληρώνουν το δημόσιο ταμείο.  

Του Παναγιώτη Στάθη 

http://www.capital.gr/epikairotita/3271998/upothesi-novartis-to-xarbarnt-protzekt-kai-ta-prostima-gia-forodiafugi

8/2/2018