Η μεγαλύτερη μετακόμιση βιβλίων στην ιστορία της Ελλάδας είναι σε εξέλιξη.
Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»-Μετακόμιση Βιβλίων.
Η μεταφορά, των βιβλίων για την οποία έχει διασφαλιστεί η λιγότερη δυνατή καταπόνηση των συλλογών και η μέγιστη ασφάλειά τους, συνεχίζεται και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Η μεγαλύτερη μετακόμιση βιβλίων στην ιστορία της Ελλάδας ξεκίνησε, γράφει η γαλλική εφημερίδα La Figaro, η οποία σε εκτενές δημοσίευμά της αναφέρεται στη μεταφορά των βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, που περιλαμβάνουν περισσότερους από 700.000 τόμους, από το νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας στους νέους χώρους που σχεδίασε ο Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απέναντι από τη θάλασσα.
Πρόκειται για μια ιστορική μετακόμιση, «η αρχή μιας νέας εποχής», δηλώνει ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης Φίλιππος Τσιμπόγλου.
Περισσότερα από 550 άτομα εργάσθηκαν κατά τη διάρκεια δύο χρόνων για τη μεταφορά, καταγράφοντας, ψηφιοποιώντας και επαναταξινομώντας τους περισσότερους από 700.000 τόμους βιβλίων και χειρογράφων. Το ολοκαίνουργιο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος απέναντι από τη θάλασσα, περιλαμβάνει επίσης τις νέες πολυτελείς αίθουσες της Εθνικής Όπερας. Χρειάσθηκαν οκτώ χρόνια για τη σύλληψη και κατασκευή του συμπλέγματος που εγκαινιάσθηκε το 2016 και αμέσως έγινε αγαπημένος τόπος επίσκεψης για τους Αθηναίους.
Το κόστος κατασκευής 600 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια σε μία χώρα κτυπημένη από την κρίση, η κατασκευή δεν θα είχε πραγματοποιηθεί. Το ελληνικό κράτος, ωστόσο, παρείχε μια μικρή συνεισφορά για τα έξοδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης. «Η Εθνική Βιβλιοθήκη, που δέχεται 20.000 επισκέπτες ετησίως, αναμένει να δεκαπλασιασθούν στους νέους χώρους της έκτασης 22.000 τ.μ. με 400 επιπλέον θέσεις αναγνωστών» δηλώνει με ικανοποίηση η υπεύθυνη του αναγνωστηρίου, Βασιλική Τσιγκούνη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Ελλάδα
21/02/2018
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τρέχουν τα έργα Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου.
Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το έργο της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Η περιοχή των 500 στρεμμάτων μέχρι το τέλος του 2019 θα έχει αλλάξει τελείως όψη. Σε αυτή την περίοδο και από τον περασμένο Μάϊο εκτελείται η Α` φάση του έργου που αφορά τα "βαριά" έργα υποδομής και τις σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που θα θωρακίσουν μια και καλή την περιοχή του Φαλήρου και του Μοσχάτου από τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Πριν λίγες μέρες ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καπάταης παρουσίασε την εξέλιξη του έργου και σημείωσε ότι σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και ξεκίνησαν οι εργασίες. Όπως είπε, σήμερα, έχουν σχεδόν τελειώσει οι θεμελιώσεις του νέου δρόμου και οι γεφυρώσεις έχουν ξεκινήσει, προκειμένου να συνδεθεί η πόλη με τη θάλασσα. Έχουν γίνει οι προεργασίες για τις δύο νέες συνδέσεις με τη λεωφόρο Συγγρού και με τον Κηφισό στο Μοσχάτο. Μετά την κατασκευή του νέου δρόμου θα ξεκινήσει γκρέμισμα της Ποσειδώνος και η κατασκευή του υπόγειου αντιπλημμυρικού καναλιού και των συνοδών έργων.
Για την καλύτερη διευθέτηση των κυκλοφορικών ρυθμίσεων, κυρίως πραγματοποιούνται πολλαπλές συναντήσεις και ενημερώσεις των τεχνικών με τους εμπλεκόμενους πέντε δήμους. Στόχος είναι η γρήγορη αντιπλημμυρική θωράκιση των 160.000 κατοίκων της περιοχής, η προσβασιμότητα των πολιτών στη θάλασσα που σήμερα δεν υπάρχει και η αλλαγή του προσανατολισμού της περιοχής, αλλά και όλης της Αττικής προς το Παράκτιο Μέτωπο.
Ενημέρωσε ότι από τα προαναφερόμενα έργα, το 2014 ήταν εγγεγραμμένα τέσσερα με τις μελέτες σε διαφορετικά στάδια. Και ότι εκτός από αυτά, υπάρχει και η εντατική απασχόληση της καθημερινότητας που αφορά κατάσταση των ρεμάτων, των νησίδων των φρεατίων, των οδοστρωμάτων την πιλοτική αντικατάσταση φωτισμού με LED στη Λεωφ. Ποσειδώνος, κλπ.
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ
Τα έργα υποδομής που εκτελεί η ΑΚΤΩΡ, αρχικού κόστους 150 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνουν την μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου κατά 80-100 μέτρα προς το Νότο, σε μήκος 1.800 μέτρων, όπου σε ορισμένα σημεία θα «βυθιστεί», ώστε να επιτρέψει στους βασικούς δρόμους της Καλλιθέας και του Μοσχάτου να συνεχίσουν ώς τη θάλασσα.
Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ένα ξηρό κανάλι παράλληλα με τη νέα λεωφόρο και πλάτους 35 μέτρων, που θα υποδέχεται τα νερά της βροχής από τις γύρω γειτονιές. Επίσης, θα λειτουργούν αγωγοί με αμφίδρομη κατεύθυνση της ροής, τόσο για να τραβούν νερό από την θάλασσα και να «καθαρίζουν» την κοίτη από τα στάσιμα νερά όσο και για να απορροφούν τα όμβρια. Αυτό θα γίνει συνδυαστικά με την εκβάθυνση του Κηφισού, ώστε να ανανεώνονται τα νερά.
Στη Β` φάση του έργου προβλέπεται η δημιουργία του μεγαλύτερου παράκτιου άλσους της Αθήνας που θα διαθέτει 3.500 δέντρα και πάνω από 200.000 θάμνους. Με την ολοκλήρωση των έργων το νέο Πάρκο του Φαληρικού Όρμου θα συνδεθεί (μέσω της Εσπλανάδας) με το Κέντρο Πολιτισμού Ι.Σ.Νιάρχος, την Μαρίνα Φλοίσβου και το υφιστάμενο Πάρκο Φλοίσβου δημιουργώντας τον μεγαλύτερο παράκτιο πνεύμονα πρασίνου για τη Αθήνα και τις περιοχές του Πειραιά, του Φαλήρου, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι μελέτες Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου έχουν εκπονηθεί από τον Ιταλό παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano και είναι μία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τα έργα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την Περιφέρεια Αττικής.
Νίκος Καραγιάννης
http://www.ypodomes.com/index.php/astiki-anaptiksi/anaplaseis/item/45539-trexoun-ta-erga-anaplasis-falirikoy-ormou
26 Φεβρουάριος 2018