Αποσύρθηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα.

 Αδέσποτα σκυλιά της Αθήνας (Guardian)


Αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις 
το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα αδέσποτα ανακοίνωσε και τυπικά η κυβέρνηση με δήλωση του αναπληρωτοή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, στην οποία αναφέρεται:

«Κατόπιν εντολής Πρωθυπουργού το νομοσχέδιο που αφορά στα ζώα συντροφιάς αποσύρεται προσωρινά και θα επανέλθει στην δημόσια διαβούλευση εντός 30 ημερών τροποποιημένο με όποιες διορθώσεις κρίνεται απαραίτητο».

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «θα επανέλθει σε 30 ημέρες με τις αναγκαίες διευκρινίσεις και διορθώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο» και τόνισε πως «η μέχρι τώρα συμμετοχή των πολιτών στη διαβούλευση, απέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον για την ευζωία των ζώων συντροφιάς».

Το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων κυρίως μεταξύ φιλοζωϊκών οργανώσεων ενώ με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι έστρεψαν τα βέλη τους κατά του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος για τα ζώα συντροφιάς χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο ως «απαράδεκτο», ενώ κατέγραψαν και 14 «μελανά σημεία» του σχεδίου νόμου.

Οι «μαύρες σελίδες» του νομοσχεδίου

Σωρεία παράλογων διατάξεων που προκαλούν κάθε πολιτισμένο άνθρωπο -και όχι μόνον τους φιλόζωους- περιλαμβάνει, όπως υποστηρίζουν με επιχειρήματα, οι φιλοζωικές οργανώσεις, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τόσο για τα δεσποζόμενα ζώα όσο και για τα άδεσποτα.

Σύμφωνα με προσεκτική μελέτη του περιεχομένου του εν λόγω νομοσχεδίου από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, δεκάδες διατάξεις του αποτελούν «μαύρες σελίδες» που αντί να επιχειρούν να βοηθήσουν στο υπαρκτό πρόβλημα του περιορισμού των αδεσπότων, το επιτείνουν με νομοθετικές ρυθμίσεις που γυρίζουν χρόνια πίσω την αντιμετώπιση των ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων και παραπέμπουν σε μεθόδους μαζικής εξόντωσης.

Η Πανελλήνια Φιλοζωϊκη Ομοσπονδία, έχει επισημάνει ορισμένα μόνον από τα πιο κραυγαλέα σημεία του νομοσχεδίου:

1. Απαγορεύει διά ρητών διατάξεων, τη φιλοζωική δράση των πολιτών και των σωματείων. Και συγκεκριμένα τη διάσωση, στείρωση, φιλοξενία αδέσποτων ζώων καθώς και κάθε προσπάθεια από πολίτες η σωματεία να δοθούν τα αδέσποτα για υιοθεσία!

2. Ουσιαστικά, έτσι, απαγορεύει τη δράση των φιλοζωικών σωματείων, καθώς περιορίζει μέχρι εξαφανίσεως τους σκοπούς που υπηρετούν.

3. Οποιος πολίτης ή σωματείο παραβιάσει το νόμο και περιθάλπτει ή φιλοξενεί ή διασώζει και βρίσκει οικογένεια στα αδέσποτα, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο από 5 ως 15 χιλιάδες ευρώ και με ποινή φυλάκισης ενός έτους. Θεωρείται παράνομος έμπορος.

4. Περιορίζει το ρόλο των φιλοζωικών σωματείων σε «επικουρικό» του (ανύπαρκτου) έργου των δήμων -και μόνον εφόσον οι Δήμοι το επιτρέπουν - θέτοντας παράλληλα ανέφικτες προδιαγραφές για μια συμμετοχή εν τελει παθητική. Ο αποκλεισμός των φιλοζωικών από την ενεργό περίθαλψη έχει άμεσο αντίκτυπο και στα κακοποιημένα ζώα, που μέχρι τώρα παραδίνονταν σε φιλοζωικές οι οποίες τους προσέφεραν την απαραίτητη ανθρώπινη φροντίδα και στοργή για να συνέλθουν από την κακομεταχείριση. Τώρα θα παραδίδονται και αυτά στις (ανύπαρκτες) δομές των Δήμων.

5. Η σίτιση αδέσποτων σκύλων και γατών από τους πολίτες που χρόνια τα ταίζουν και τα φροντίζουν, θα επιτρέπεται πλέον μόνο στα σημεία που θα αποφασίζει ο Δήμος.

6. Εισάγονται τόσοι περιορισμοί στους χώρους όπου θα επιτρέπεται η επανένταξη αδέσποτων ζώων (πεντακόσια μέτρα περιμετρικά από αρχαιολογικούς χώρους, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, κλπ κλπ που στην ουσία δεν θα είναι δυνατή στον αστικό ιστό, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται η εγκατάστασή τους σε εκχερσωμένες και απομονωμένες περιοχές. Η διάταξη αυτή είχε εισαχθεί τον περασμένο Φεβρουάριο προς ψήφιση και αποσύρθηκε μετά τη γενικευμένη κατακραυγή.

7. Καταργούνται δια νόμου όλα τα υπάρχοντα δίκτυα προώθησης για υιοθεσία αδέσποτων ζώων που λειτουργούν από φιλοζωϊκές οργανώσεις και εκείνα των απλών πολιτών.

8. Απαγορεύεται κάθε ανάρτηση αγγελίας από πολίτη ή φιλοζωική οργάνωση ή μέσο μαζικής ενημέρωσης, για υιοθεσία αδέσποτου καθώς χαρακτηρίζεται παράνομη πράξη και τιμωρείται.

9. Απαγορεύεται να υιοθετήσουν οι πολίτες ζώο από το δρόμο.

10. Οσοι φιλοξενούν ζώα αδέσποτα θα πρέπει να τα παραδώσουν στον Δήμο. Τα ζώα αυτά, όπως τονίζει η Σοφία Τζονίκη, Γενική Γραμματέα της Πανελλήνιας Φιλοζωϊκής Ομοσπονδίας, «τι θα γίνονται αφού οι Δήμοι δεν έχουν δομές; Απλώς Θα οδηγούνται σε ευθανασία με συνοπτικές διαδικασίες, έχοντας βαπτιστεί “επιθετικά” ή “πάσχοντα από σοβαρή ασθένεια”, χωρίς έλεγχο ούτε δυνατότητα παρέμβασης φιλοζωικών όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, εφόσον η συμμετοχή τους στις πενταμελείς επιτροπές των Δήμων θα αποκλείεται από τις νέες προδιαγραφες που βάζει ο νόμος...".

11. Η δυνατότητα κάθε πολίτη να έχει ζώο θα εξαρτάται από τα τετραγωνικά του σπιτιού του. Για παράδειγμα για δύο ζώα απαιτείται, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, χώρος 60 τμ. Δηλαδή στα 60 τμ θα μπορείς να έχεις 2 μολοσσούς, αλλά όχι 3 γάτες. Αν έχεις τρεις γάτες η τρία κανισάκια θα πρέπει να διαλέξεις ποια θα κρατήσεις και ποιο θα αφήσεις για να μην εξοντωθείς στα πρόστιμα.

12. Επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στους κτηνίατρους που περιθάλπουν ζώο που δεν φέρει σήμανση ηλεκτρονική και δεν έχει καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων. «Αυτό είναι καταρχήν αντίθετο με την ιατρική δεοντολογία» τονίζει η Ειρήνη Μολφέση, «ποιό νοσηρό μυαλό σκέφτηκε τέτοια ρύθμιση, που επιβάλλει στον γιατρό να μην προσφέρει βοήθεια σε άρρωστο ζώο;»

13. Επιβάλλεται υποχρεωτική στείρωση σε όλα τα ζώα συντροφιάς με εξαιρέσεις που ενισχύουν φαινόμενα ιδιωτικής εκτροφής.

«Οσο για τις υποτιθέμενες υποχρεωτικές στειρώσεις», λέει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφεση, «πρόκειται για κανονική πλάνη. Είναι φοροεισπρακτικό μέτρο και δεν έχει στόχο την μείωση των αδέσποτων παρά αντιθέτως την ενθάρρυνση της ιδιωτικής εκτροφής με την εισαγωγή, πρώτη φορα στη νομοθεσία, της έννοιας της "διαιώνισης του είδους" με 3 γέννες ανά νοικοκυριό για όσους έχουν αρσενικό και θηλυκό. Σκεφτείτε πόσα κατοικίδια υπάρχουν στην Ελλάδα σε πόλεις και σε όλη την επαρχία και αναλογιστείτε τι σημαίνει τρεις γέννες το κάθε ζευγάρι….».


27.03.2018 

                ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ              




1.
H Πανελλαδική Φιλοζωική Ομοσπονδία κατά του νομοσχεδίου 
για τα κατοικίδια.

Kριτική στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς ασκεί η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, για το οποίο σήμερα η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νατάσα Μπομπολάκη κλήθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ Ε. Αποστόλου και της παραδόθηκε το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας ο Υπουργός δήλωσε ότι κατά την μακρά περίοδο της διαβούλευσης , η οποία σύμφωνα με τα λεγόμενά του μπορεί να κρατήσει έως και 3 μήνες, είναι πρόθυμος να συζητήσει εξ αρχής με τις φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας τις προτάσεις τους, οι οποίες λογω των πρωτοφανών και απαράδεκτων χειρισμών του αναπληρωτή Υπουργού κ. Τσιρώνη κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης του νομοσχεδίου, δεν κατατέθηκαν ποτέ.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας επεσήμανε στον κ. Αποστόλου την δική του μεγάλη ευθύνη γιατί όλο αυτό το διάστημα της διαμόρφωσης του νομοσχεδίου και παρά το τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας αλλά και την μη συμμετοχή στον υποτιθέμενο διάλογο τόσο της Κ.Ε.Δ.Ε. όσο και της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλοζωικών οργανώσεων της χώρας , ουδόλως παρενέβη .

Οπως σημειώνεται από την ομοσπονδία τις επόμενες ημέρες «θα αποκαλύψουμε, αποδομώντας το νομοσχέδιο σημείο προς σημείο, τι σημαίνει αυτό στην πράξη τόσο για τα ίδια τα ζώα όσο και για την κοινωνία αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση που θα κληθεί να το υλοποιήσει αν γίνει νόμος.

Σε γενικές γραμμές όμως θα επισημάνουμε

1. ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για μαζικές ευθανασίες αφού η ασφαλιστική δικλείδα των φιλοζωικών σωματείων στις 5μελείς επιτροπές για το θέμα αυτό παύει να υπάρχει

2. ότι μέσα από αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες διατάξεις καταργείται η εθελοντική προσφορά των φιλοζωικών σωματείων, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσει αδέσποτα η χώρα ενώ αξίζει να επισημάνουμε εδώ ότι καταργείται η υιοθεσία νεαρών ζώων μέχρι και 6 μηνών.

3. ότι καταργείται στην ουσία η υιοθεσία αδέσποτων ζώων από χιλιάδες φιλόζωους πολίτες χωρών μελών της ευρωπαϊκής ένωσης , στην οποία σημειωτέον και ανήκουμε

4. ότι χιλιάδες έλληνες πολίτες θα κληθούν μέσα από τους περιορισμούς του αριθμού των ζώων στις κατοικίες και τα διαμερίσματα να πετάξουν τα ζώα τους διαφορετικά θα υποστούν τα εξοντωτικά πρόστιμα , που προβλέπονται στο νομοσχέδιο έκτρωμα

5. ότι εισάγεται και πάλι ο εφιάλτης της επονείδιστης τροπολογίας για την εξορία των αδέσποτων στα όρη και τα βουνά

6. ότι οι κτηνίατροι καλούνται να μην εξετάζουν ζώα άρρωστα ,τραυματισμένα,δηλητηριασμένα κλπ, αν δεν έχουν σήμανση

7. ότι ο πνιγμός, η σύνθλιψη, η δηλητηρίαση ,το κρέμασμα κλπ των ζώων δεν υπάγονται στην πρωτοεισαγόμενη έννοια της μη σύννομης θανάτωσης και έχουν μικρότερες ποινές φυλάκισης κοκ .

Πρόκειται για ένα σοκαριστικό σχέδιο νόμου, που οι ελάχιστες θετικές διατάξεις, δεν μπορούν να αποτελέσουν πρόσχημα και εφιαλτήριο για να γίνει αυτό νόμος. Και δεν θα γίνει

Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τσιρώνης, αποσιωπώντας τα όσα τραγικά για τα ζώα και την κοινωνία αποπειράται να θεσπίσει, προσπάθησε να εντυπωσιάσει, αλληλοαναιρούμενος πολλές φορές, τους δημοσιογράφους

Οι επόμενες μέρες και μήνες θα καταδείξουν την κενότητα και την κυνικότητα του νομοσχεδίου του.

Καλούμε την φιλοζωική κοινότητα της χώρας, τους φορείς της κοινωνίας, τις δομές της πολιτείας και τους χιλιάδες πολίτες που ασχολούνται με την προστασία των ζώων να αντισταθούν με κάθε τρόπο και να βάλουν ένα τέρμα στον κατήφορο του κ. Τσιρώνη αλλά και της Κυβέρνησης , που μέχρι τώρα καλύπτει την επικινδυνότητα του υπουργού του .

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία»


23/3/2018



2.
Αυξημένα πρόστιμα και φιλοζωικά τέλη στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων. 

Ριζικές αλλαγές έρχονται στον νόμο για τα κατοικίδια και αδέσποτα ζώα, που θα γίνουν έντονα αισθητές στους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Οχι μόνο εξαιτίας μιας σειράς διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθήσουν και που αλλάζουν τα δεδομένα στη φιλοζωία όπως τη γνωρίζουμε, αλλά κυρίως εξαιτίας της θέσπισης φιλοζωικών τελών και των αυξημένων προστίμων.

Τα ταμεία ζωοφιλίας που θα δημιουργηθούν θα τροφοδοτούνται κυρίως από τους φιλόζωους και όχι από το σύνολο της κοινωνίας, σαν αυτή η πολυπληθέστατη «κατηγορία» ανθρώπων αλλά και τα ίδια τα ζώα να είναι ξεκομμένα από αυτήν.

Το σχετικό νομοσχέδιο, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20 Απριλίου, παρουσίασαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης ο οποίος είναι αρμόδιος για την επεξεργασία του.

Οπως τονίστηκε, στόχος του νέου νόμου είναι ο περιορισμός του αριθμού των αδέσποτων με τη θέσπιση αυστηρών κυρώσεων στους ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων, καθώς θεωρούνται οι κύριοι υπεύθυνοι για την εγκατάλειψη νεογέννητων και ενήλικων ζώων.

Σε αυτό το πλαίσιο καθίσταται υποχρεωτική η στείρωση των κατοικίδιων από τους ιδιοκτήτες τους εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Αν και ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι δεν μπορούν να νομοθετήσουν την υποχρεωτική στείρωση όλων των οικόσιτων ζώων συντροφιάς, καθώς αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό, το υπουργείο φαίνεται να τηρεί τη συνταγματικότητα δίνοντας την «επιλογή» σε όσους ιδιοκτήτες επιλέξουν να μη στειρώσουν το ζώο τους να πληρώνουν ετήσιο τέλος ύψους 100 ευρώ! Επιπλέον κάθε ιδιοκτήτης θα μπορεί να διατηρεί μέχρι 2 αστείρωτα ζώα συντροφιάς με την καταβολή του «ειδικού τέλους αστείρωτου ζώου», ενώ ορίζεται ανώτατο όριο τοκετών μόλις τρεις φορές ανά ζώο στον κύκλο ζωής του, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατον να ελεγχθεί.

Αυστηροποιούνται οι όροι διατήρησης των ζώων συντροφιάς σε πολυκατοικίες και μονοκατοικίες και προτείνεται η αναλογία 30 τετραγωνικών μέτρων ανά ζώο ανεξαρτήτως του μεγέθους του ζώου (π.χ. γάτα ή μολοσσός).

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα εντός 6μήνου στους ιδιοκτήτες σκύλων και γάτων που δεν έχουν σημάνει με τσιπ τα ζώα τους να το πράξουν χωρίς να υποστούν κυρώσεις. Σε αυτό το διάστημα γίνεται η αντικατάσταση του βιβλιαρίου υγείας του ζώου με διαβατήριο που οι ιδιοκτήτες των ζώων θα πρέπει να έχουν μαζί τους όταν το κυκλοφορούν. Καθίσταται υποχρεωτικό το τέλος καταγραφής των ζώων συντροφιάς με ελάχιστο ύψος τα 6 ευρώ.

Διαδικτυακή βάση

Το παράδοξο είναι ότι ως ιδιοκτήτης ζώου ορίζεται και όποιος «έχει δεχτεί να ασχοληθεί με ένα ζώο συντροφιάς», δηλαδή ο κάθε πολίτης που φροντίζει και σιτίζει ένα αδέσποτο ζώο, με ό,τι αυτό νομικά συνεπάγεται, με κίνδυνο να αναγκαστεί να σταματήσει να ασχολείται με τα αδέσποτα.

Τα τσιπαρισμένα ζώα θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένα στη διαδικτυακή βάση δεδομένων του υπουργείου η οποία επεκτείνεται και θα περιλαμβάνει επιπλέον πληροφορίες, όπως εάν το ζώο είναι στειρωμένο ή μη, την υγειονομική του κατάσταση σε σχέση με νοσήματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία κ.ά. Η τήρηση των αυστηρότερων υποχρεώσεων των ιδιοκτητών θα παρακολουθείται μέσω της διαδικτυακή βάσης.

Ωστόσο «φακελώνονται», κατά παράβαση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, ευαίσθητα δεδομένα των ιδιοκτητών ζώων, καθώς δίνονται βορά στις διάφορες ελεγκτικές και σε ιδιώτες επαγγελματίες (άρθρο 4, παρ. 10).

Οπως αναφέρεται, «οι αρμόδιες αρχές των παραγράφων ιστ) και ιζ) του άρθρου 1 (σημ. υπουργείο, Περιφέρεια, Περιφερειακές Ενότητες και δήμοι) έχουν πρόσβαση ανάλογα με το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων τους στα στοιχεία της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης».

Αυστηρότερο γίνεται και το πλαίσιο της μεταβίβασης του ζώου. Ολόκληρη η διαδικασία θα καταγράφεται πλήρως, προκειμένου οι αρχές να γνωρίζουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και το πλήρες «ιστορικό» του ζώου συντροφιάς.

Θα απαγορεύεται η πώληση σκύλου ή γάτας ηλικίας μικρότερης των 2,5 μηνών (γιατί αλήθεια;) Επίσης δίνεται κίνητρο για υιοθεσία αδέσποτων ζώων με απαλλαγή από όλα τα τέλη.

Ωστόσο θα δυσχερανθεί η δυνατότητα κατοίκων του εξωτερικού να υιοθετούν ζώα, αφού θα είναι υποχρεωμένοι να έρθουν στη χώρα μας για να τα παραλάβουν.

Θεσπίζεται η υποχρέωση των κτηνιάτρων να εφαρμόζουν καθολικά το σύστημα σήμανσης και καταγραφής σκύλων και γάτων και των ιδιοκτητών τους και απαγορεύεται η περίθαλψη σκύλου ή γάτας που δεν φέρει σήμανση και δεν έχει καταγραφεί στην ηλεκτρονική βάση του ΥΠΑΑΤ, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά. Για την παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 3.000 ευρώ. Βέβαια αναρωτιέται κανείς αν ένα άρρωστο ή τραυματισμένο ζώο θα εντάσσεται στην κατηγορία «επείγοντα περιστατικά» ή θα εγκαταλείπεται στη μοίρα του.

Στα pet shops θα απαγορευτούν οι βιτρίνες με ζώα. Θα βρίσκονται μόνο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο καθώς και σε εκτροφεία που καλύπτουν τις προδιαγραφές ευζωίας.

Στα είδη που πωλούνται στα καταστήματα ζώων συντροφιάς μπαίνει «ειδικό τέλος ζωοφιλίας» με σκοπό την ενίσχυση της χρηματοδότησης των δήμων για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία υποδομών διαχείρισης των αδέσποτων, δηλαδή των καταφυγίων αδέσποτων ζώων σε εκτάσεις εκτός πόλεων.

Ετσι επανέρχεται μια τροπολογία που καταδικάζει χιλιάδες ζώα να ζήσουν στα όρη και στα βουνά και που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των φιλοζωικών οργανώσεων.

Αυστηροποιούνται τα πρόστιμα και οι κυρώσεις για βασανισμούς και θανάτωση ζώων, με το ύψος τους να ανέρχεται στα 15.000 μέχρι 30.000 ευρώ και τρία χρόνια φυλάκιση.

Η εγκατάλειψη ζώου από τον ιδιοκτήτη τιμωρείται με πρόστιμο έως 1.000 ευρώ, ενώ η διατήρηση περισσοτέρων των δύο ζώων σε κατοικίες επιφέρει πρόστιμο 100 έως 500 ευρώ ανά ζώο.

Η εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου μετά από τροχαίο ατύχημα επιφέρει πρόστιμο 500 ευρώ. Πρόστιμο 30 ευρώ θα πληρώνουν όσοι δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των ζώων κατά τη βόλτα τους.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι θα τιμωρούνται οι πολίτες που καταγγέλλουν περιπτώσεις κακοποίησης ζώων στην περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει (σωστά ή λάθος) την αθώωση του κατηγορούμενου.

Πρόκειται για μια διάταξη που δρα απολύτως αποτρεπτικά προς τους πολίτες να καταγγέλλουν αξιόποινες πράξεις.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις

Θεματοφύλακες της εφαρμογής του νόμου, κυρίως στα ζητήματα των αδέσποτων ζώων και των υιοθεσιών τους, καθίστανται οι δήμοι της χώρας. Προβλέπεται η σύσταση ταμείου ζωοφιλίας σε κάθε δήμο, το οποίο θα ενισχύεται με πόρους που θα προέρχονται από τα τέλη μη στείρωσης, τα πρόστιμα καθώς και το τέλος για το τσιπ.

Στην πράξη το νομοσχέδιο φορτώνει τους δήμους της χώρας με επιπλέον αρμοδιότητες στις οποίες είναι αμφίβολο ότι θα ανταποκριθούν, αφού εδώ και 15 χρόνια που οι δήμοι έχουν εκ του νόμου την αρμοδιότητα διαχείρισης των αδέσποτων είτε δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτήν.

Οπως διαφαίνεται στο νομοσχέδιο, και έχει ιδιαίτερη σημασία, περιορίζεται δραστικά ο ρόλος των φιλοζωικών οργανώσεων και η δυνατότητά τους να παρεμβαίνουν στην πράξη όπου καταπατούνται τα δικαιώματα των ζώων.

Εξ ου και η μόνη αναφορά που έγινε γι’ αυτά κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου από τους δύο υπουργούς ήταν ότι αποτελεί στόχο τους η συνεργασία των δήμων με τους φιλοζωικούς φορείς.

Τι κι αν οι φιλοζωικές οργανώσεις είναι οι μόνοι φορείς που μπορούν να μεταφέρουν τη φωνή των ζώων, καθώς αυτά δεν μπορούν να μιλήσουν;

Η υποβάθμιση του ρόλου των φιλοζωικών οργανώσεων ενέχει τον κίνδυνο να ανοίξει ο δρόμος για μαζικές ευθανασίες ζώων, αφού αφαιρούνται όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες προστασία τους μέσω αυτών και πλέον το αν θα θανατωθούν ή όχι ως επιθετικά ή επικίνδυνα θα το αποφασίζουν μόνο κτηνίατροι.

Η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ), της μεγαλύτερης φιλοζωικής ομοσπονδίας στη χώρα στην οποία συμμετέχουν 60 φιλοζωικά σωματεία.

«Πρόκειται για ένα σοκαριστικό σχέδιο νόμου που οι ελάχιστες θετικές διατάξεις του δεν μπορούν να αποτελέσουν πρόσχημα και εφαλτήριο για να γίνει αυτό νόμος» αναφέρει η ΠΦΠΟ και καλεί «τη φιλοζωική κοινότητα της χώρας, τους φορείς της κοινωνίας, τις δομές της πολιτείας και τους χιλιάδες πολίτες που ασχολούνται με την προστασία των ζώων να αντισταθούν με κάθε τρόπο και να βάλουν ένα τέρμα στον κατήφορο του κ. Τσιρώνη, αλλά και της κυβέρνησης, που μέχρι τώρα καλύπτει την επικινδυνότητα του υπουργού της».

Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο

● Υποχρεωτική η στείρωση

● Ετήσιο τέλος 100 € για κάθε μη στειρωμένο ζώο

● Σκύλοι και γάτες πρέπει να σημανθούν με τσιπ

● Απαγορεύεται η περίθαλψη σκύλου ή γάτας που δεν φέρει σήμανση

● Ανώτατο όριο τριών τοκετών ανά ζώο

● 30 τ.μ. για κάθε ζώο σε διαμέρισμα

● Υποχρεωτικό τέλος καταγραφής των ζώων

● Απαγορεύεται η πώληση σκύλου ή γάτας ηλικίας μικρότερης των 2,5 μηνών

● «Ειδικό τέλος ζωοφιλίας» στα pet shops


Συντάκτης: Τάσος Σαραντής

https://www.efsyn.gr/arthro/ayximena-prostima-kai-filozoika-teli-stoys-idioktites-katoikidion


26.03.2018