Ο Modi ετοιμάζεται να ανακόψει την Κίνα καθώς η ινδική οικονομία καλπάζει.



Η Ινδία δεν θα περικυκλωθεί από την Κίνα. Και δεν θα αφήσει την Κίνα να κάνει τη θάλασσα της Νότιας Κίνας δική της θάλασσα.

Αυτό είναι το διπλό μήνυμα που η Ινδία στέλνει αυτές τις μέρες, καθώς η οικονομία της ξεπέρασε την κινεζική για να γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο -και καθώς οι επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο επιφυλακτικοί για τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Index/FundΑπόδοση 12 μηνών
IShares China (FXI)24.90%
Global X MSCI Pakistan (PAK)-22.75
iShares S&P India 50 (INDY)16.60
 Για να παραδώσει το πρώτο μήνυμα, το Νέο Δελχί φιλοξένησε πολυεθνικές ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Όπως εκείνη στο Malabar στον κόλπο της Βεγγάλης πέρυσι με την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Μία άλλη που θα λάβει χώρα αυτό το μήνα που θα περιλαμβάνει 23 έθνη.

Για το δεύτερο μήνυμα, η Ινδία έχει ενώσει τις δυνάμεις της με το Βιετνάμ για να προάγουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, μια θέση που στηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στην Ασία και απορρίπτεται από την Κίνα.


Η περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού ήταν πάντα μια στρατηγική πλωτή οδός για το εμπόριο μεταξύ Αφρικής και Μέσης Ανατολής, αφενός, και των ασιατικών χωρών, αφετέρου. Όμως, τα τελευταία χρόνια η σημασία της έχει αυξηθεί σημαντικά με την άνοδο της Κίνας -ως σημαντικού ανταγωνιστή της Ιαπωνίας στο εμπόριο και ως υπερδύναμης που αμφισβητεί την κυριαρχία της Αμερικής τόσο στον Ινδικό Ωκεανό όσο και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Στην πραγματικότητα, η κυριαρχία της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας εξαρτάται από την παρουσία της στον Ινδικό Ωκεανό. Για έναν απλό λόγο. Ο αποκλεισμός των στενών της Μαλάκκα από τις ΗΠΑ και τη συμμαχία τους θα αποκόψει την Κίνα από την προμήθεια πετρελαίου της Μέσης Ανατολής και από τη "δεύτερη ήπειρό" της, την Αφρική.

Οι πρόσφατες προσπάθειες της Ινδίας για περιορισμό της Κίνας έρχονται σε μια εποχή που η ινδική οικονομία δυναμώνει, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 7,2%, αρκετά υψηλότερο από το 6,8% της Κίνας.

Για να είμαστε δίκαιοι, αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Η Ινδία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, όπου μπορεί να αναπτυχθεί με την αξιοποίηση πλεοναζόντων πόρων που έχουν παγιδευτεί στον πρωτογενή τομέα, ενώ η Κίνα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, όπου η ανάπτυξη έρχεται με την καινοτομία.

Παράλληλα, η Ινδία καλείται να χειριστεί πολλά άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων την διογκούμενης εισοδηματικής ανισότητας, της διαφθοράς αλλά και της ευνοιοκρατίας που την τροφοδοτεί.

Αλλά και πάλι, η ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία θα βοηθήσει την Ινδία να συγκεντρώσει πόρους για να φτάσει την Κίνα σε οικονομική και στρατιωτική ισχύ.

Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε σίγουρα να ανησυχεί την Κίνα. Και θα πρέπει να ανησυχεί και τους επενδυτές, καθώς ο αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ δύο παλιών εχθρών θα μπορούσε να αυξήσει τους γεωπολιτικούς κινδύνους για επενδύσεις στην περιοχή.

 Panos Mourdoukoutas

FORBES 

5/3/2018