Ο Trump απέλυσε τον Tillerson και... έβαλε ένα «γεράκι» στο State Department.

 

Σε αντικατάσταση του Rex Tillerson προχώρησε ο Donald Trump, τοποθετώντας τον πρώην επικεφαλής της CIA, Mike Pompeo, στη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Πρόκειται για ένα «γεράκι» της Ουάσινγκτον, που τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης πιο σκληρής πολιτικής έναντι της Μόσχας, ενώ έχει εκφράσει την αντίθεσή του και στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική κίνηση από τον Trump, καθώς η αλλαγή σκυτάλης στο νευραλγικό πόστο της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ έρχεται σε μία περίοδο εντάσεων αλλά και εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων. Τα ανοιχτά μέτωπα των ΗΠΑ είναι πολλά και η επιλογή του «σκληρού» Pompeo δίνει το στίγμα των προθέσεων του Αμερικανού προέδρου.

Το μέτωπο της Συρίας, οι σχέσεις με τη Ρωσία - για τις οποίες «κατηγορείται» ο Tillerson -, το λεπτό ζήτημα με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι... επικίνδυνες ισορροπίες με τη Βόρεια Κορέα, ζητούν απάντηση και σωστή διαχείριση, σε μία εποχή που οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι κάτι παραπάνω από αισθητές σε όλο το μήκος και πλάτος της υφηλίου.

Σημειώνεται ότι ο Tillerson είχε επισπεύσει την επιστροφή του από την περιοδεία του στην Αφρική, επικαλούμενος... φόρτο εργασίας στην Ουάσινγκτον, κάτι που σημαίνει πως είτε γνώριζε είτε υποψιαζόταν τις προθέσεις του Trump. Βέβαια, κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, καθώς οι φήμες περί επικείμενης απομάκρυνσης του Tillerson από το State Department κυκλοφορούσαν έντονα από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν δημοσιεύματα ανέφεραν ότι από τότε βρισκόταν στο κατώφλι της εξόδου.

Ο Donald Trump ήθελε μία νέα ομάδα να αναλάβει ενόψει των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα και λόγω ποικίλων διεθνών διαπραγματεύσεων για τις εμπορικές συναλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη, ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Ο Trump δήλωσε σίγουρος ότι ο Pompeo «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά σε αυτήν την κρίσιμη καμπή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Συνεννοούμασταν καλά, όμως είχαμε διαφωνίες», είπε ο Trump, αναχωρώντας για την Καλιφόρνια από τους κήπους του Λευκού Οίκου. «Όταν κοιτάζετε τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: εγώ πίστευα πως ήταν φρικτή, αυτός πίστευε πως ήταν εντάξει», εξήγησε.

Από την πλευρά του ο Rex Tillerson φέρεται να αγνοεί τους λόγους για τους οποίους απομακρύνθηκε. «Ο υπουργός Εξωτερικών δε μίλησε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο και αγνοεί τους λόγους, όμως είναι ευγνώμων επειδή μπόρεσε να υπηρετήσει και εξακολουθεί να πιστεύει πως το να υπηρετείς το δημόσιο είναι ένα ευγενές καθήκον και δεν πρέπει να μετανιώνει κανείς γι' αυτό», δήλωσε ο Steve Goldstein, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του State Department.

Όσον αφορά στον Pompeo, θεωρείται άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Trump. Εξελέγη για πρώτη φορά στη Γερουσία το 2010 και παρέμεινε μέλος της ως τις αρχές του 2017, όταν τοποθετήθηκε από τον Trump επικεφαλής της CIA. Θεωρείται βαθιά συντηρητικός και εκλεκτός του Tea Party, του κινήματος που έχει μεγάλη επιρροή στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων.

«Ο Mike Pompeo, επικεφαλής της CIA θα γίνει ο νέος μας υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει απίθανη δουλειά», έγραψε στο Twitter ο Donald Trump.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα πρώτα καθήκοντα που θα αναλάβει είναι να χειριστεί το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα -μάλιστα, έχει δηλώσει ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος. «Ποτέ πριν δεν είχαμε τους Βορειοκορεάτες σε θέση που η οικονομία τους να είναι σε τέτοιο κίνδυνο και η ηγεσία τους σε τέτοια πίεση, που να ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις με τους όρους που συμφώνησε ο Kim Jong Un», δήλωσε προχθές ο Pompeo. Εμείς δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση, ενώ περιμένουμε από τον Kim να τηρήσει τις υποσχέσεις του, όπως η παύση των πυρηνικών δοκιμών, τόνισε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.


Σε αντικατάσταση του Pompeo, ο Trump επέλεξε την Gina Haspel
που γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της CIA. 

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
Mike Pompeo, Director of the CIA, will become our new Secretary of State. He will do a fantastic job! Thank you to Rex Tillerson for his service! Gina Haspel will become the new Director of the CIA, and the first woman so chosen. Congratulations to all!

2:44 PM - Mar 13, 2018
66.4K
52.9K people are talking about this


 13 Μαρτίου 2018 


                   ΣΧΕΤΙΚΑ  ΚΕΙΜΕΝΑ                 



1.
Ποιοι πίεζαν να φύγει ο Rex Tillerson;

Ο πρώην πια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, φαίνεται να ήταν στόχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σύμφωνα με email που φέρεται να έχει στην κατοχή του, το BBC.

Συγκεκριμένα, τα Αραβικά Εμιράτα πλήρωναν Αμερικανικές εταιρείες δημοσίων σχέσεων και think tanks προκειμένου να πιέσουν ανθρώπους κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump ώστε να διώξει τον Υπουργό Εξωτερικών Rex Tillerson. Ο Tiilerson το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με τα ΗΑΕ υποστήριξε το Κατάρ κατά τον αποκλεισμό του από τα υπόλοιπα κράτη του Κόλπου. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν απόκλεισαν από θαλάσσης, αέρος και ξηράς το Κατάρ λόγω των σχέσεων του με τον εξτρεμισμό.

Τότε ο Donald Trump πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ των τεσσάρων κρατών που απέκλεισαν το Κατάρ, αλλά σύμφωνα με τον Elliot Broidy τον αποστολέα των email, που έχει μια ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων και ήταν χρηματοδότης της καμπάνιας του Αμερικανού προέδρου το 2016, ο Rex Tillerson θα έπρεπε να απολυθεί.

Η ανησυχία των ανθρώπων των Εμιράτων αυξήθηκε όταν ο Tillerson ο οποίος είναι άριστος γνώστης της περιοχής λόγω της προηγούμενης θέσης του ως επικεφαλής της ExxonMobil, ταξίδεψε στο Κουβέιτ, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία για να μαζέψει τα πράγματα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πίεσε το Kάταρ για να υπογράψουν μνημόνιο σύμφωνα με το οποίο η Ντόχα θα σταματήσει κάθε στήριξη στην τρομοκρατία. Όμως για τους ανθρώπους των ΗΑΕ κάθε άλλο παρά τα συμφέροντα τους υποστήριξε ο Tillerson.

O Broidy έστελνε τα email στον George Nader, Αμερικανό-Λιβανέζο επιχειρηματία που συνεργάζεται με τον Μohammed Bin Zayed, τον αρχηγό του στρατού των ΗΑΕ και τον Yussef Al-Otaiba, πρέσβη των Εμιράτων στην Ουάσινγκτον. Μάλιστα, από την έναρξη των αραβικών εξεγέρσεων του 2011, ο διάσημος για τα πάρτι και τα ακριβά του δώρα Otaiba  προειδοποιούσε στους διαδρόμους της Ουάσιγκτον την Αμερικανική εξουσία ότι οι λαϊκές αυτές εξεγέρσεις τις οποίες υποστήριζε το Κατάρ απειλούσαν την καθεστηκυία τάξη της περιοχής.

O Otaiba όταν τα emails του χακαρίστηκαν πέρσι, αποδείχτηκε ότι συνομιλούσε με τον γαμπρό του Trump, Jared Kushner, αλλά και φιλο-ισραηλινό think tank προκειμένου να ασκηθεί πίεση για να μετακινηθεί η τεράστια αμερικανική βάση από το Κατάρ σε άλλο κράτος της περιοχής. Tα ΗΑΕ χρηματοδοτούν σειρά από αμερικανικά think tanks προκειμένου να ασκήσουν επιρροή, να κερδίσουν περισσότερους συμμάχους και να απομονώσουν το Κατάρ και το Ιράν.

Του Γιάννη Μαντζίκου


  13 Μαρτίου 2018 


2.
Πέντε πληροφορίες για τον νέο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Mike Pompeo

Ακολουθούν πέντε πληροφορίες για τον διευθυντή της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Mike Pompeo, για τον οποίο ο πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε πως θα αντικαταστήσει τον Rex Tillerson στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

-- Ο Pompeo, 54 ετών, ενημερώνει τακτικά τον Trump για τις πληροφορίες που συγκεντρώνει η CIA, ανήκει στον εσωτερικό κύκλο του Trump και θεωρείται «γεράκι» στο θέμα της Βόρειας Κορέας.

-- Ο Pompeo έχει υποβαθμίσει την έκταση της επέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 λέγοντας πως η Μόσχα επιδιώκει εδώ και δεκαετίες να επηρεάσει αμερικανικές εκλογές. Τον Φεβρουάριο υπεραμύνθηκε των συνομιλιών που είχε εκείνον τον μήνα στο αρχηγείο της CIA με ρώσους αρχικατασκόπους.

-- Όπως και ο Trump, ο Pompeo είναι ένας σφοδρός επικριτής του Ιράν και έχει ζητήσει να καταργηθεί η συμφωνία του 2015 που περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων. Τον Οκτώβριο δήλωσε πως το Ιράν «επιδιώκει ανελέητα να γίνει η ηγεμονική δύναμη στην περιοχή».

-- Ο Pompeo έχει υποστηρίξει τη συγκέντρωση από την κυβέρνηση δεδομένων από τις επικοινωνίες Αμερικανών. Σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε το 2016, ζητούσε να αρχίσει και πάλι η συγκέντρωση μεταδεδομένων από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που γίνονται μέσα στις ΗΠΑ και να συνδυαστούν με οικονομικές και lifestyle πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων που να μπορεί να ερευνηθεί.

-- Πριν αναλάβει τα ηνία στη CIA τον Ιανουάριο, ο Pompeo ήταν ένας συντηρητικός ρεπουμπλικανός βουλευτής της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Κάνσας. Είναι απόστρατος αξιωματικός του στρατού και απόφοιτος της αμερικανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Γουέστ Πόιντ της Νέας Υόρκης και της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ.


13/3/2018



3.
Δόγμα Pompeo στις ΗΠΑ:
 Ισλαμικές δικτατορίες Ιράν-Τουρκία,
 μαστίγιο και καρότο για Ρωσία-Κίνα.

«Ο διευθυντής της CIA και πρώην στέλεχος των Ρεπουμπλικανών από το Κάνσας αντιπροσωπεύει ό,τι ακριβώς αρέσει στον Trump να έχει ένας εκλεκτός του – να είναι αποφασιστικός, μάχιμος και πιστός». Με αυτόν τον τρόπο περιέγραφε στις 4 Ιανουαρίου τον Mike Pompeo, τον ιδανικό «αντί-Tillerson» όπως τον χαρακτήριζε, το Bloomberg Businessweek, σε ένα κείμενο που χθες αποδείχθηκε προφητικό. Κι αυτό διότι ο Pompeo έγινε το νέο αφεντικό του State Department, στη θέση του πρώην CEO της ExxonMobil που εκτελούσε χρέη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ τους τελευταίους 14 μήνες, ο οποίος εκπαραθυρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

«Ο Pompeo έχει έναν τρόπο προσέγγισης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής με σκληρή γραμμή, που είναι περίπου άσπρο-μαύρο και αυτό ανταποκρίνεται στον τρόπο που και ο Trump αντιμετωπίζει τον κόσμο», λέει κάποιος αξιωματούχος που γνωρίζει καλά τον άνθρωπο ο οποίος ενημέρωνε προσωπικά, το πρωί κάθε ημέρας, τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στα θέματα ασφαλείας και τις απόρρητες πληροφορίες που είχε συλλέξει η υπηρεσία της οποίας προΐστατο. Έτσι, ο άνθρωπος που εξελέγη γερουσιαστής το 2010 με τη σημαία του ακραία συντηρητικού Tea Party, κέρδισε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Trump, ειδικά καθώς αποδείχθηκε στην πράξη ότι συμφωνούν σε ζητήματα μείζονος σημασίας, για τα οποία ο Tillerson εμφανιζόταν να εκφράζει διαφορετική γνώμη.

Τι σημαίνει, όμως, η αλλαγή φρουράς στο τιμόνι της αμερικανικής διπλωματίας; Τι μεταβολές θα επιφέρει αυτό στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, έναντι της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά και στις ελληνοτουρκικές διαφορές;

Ξεκινώντας από το τελευταίο, το ερώτημα είναι ποια από τις δύο χώρες, Ελλάδα ή Τουρκία δηλαδή, θα κατατάξει ο Pompeo στην κατηγορία του άσπρου και ποια θα θεωρήσει ότι ανήκει στην κατηγορία του μαύρου. Με βάση τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα του, είναι γεγονός ότι δεν φαίνεται να τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια ούτε για τον Tayyip Erdogan ούτε για το καθεστώς που χτίζει στην Τουρκία. Για του λόγου το αληθές, όταν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που έγινε τον Ιούλιο του 2016 η Τεχεράνη είχε εκφράσει την συμπαράστασή της στην κυβέρνηση Erdogan, ο ίδιος είχε γράψει στο Twitter ότι «και οι δύο χώρες (Ιράν και Τουρκία) μοιάζουν πολύ και είναι ολοκληρωτικές ισλαμικές δικτατορίες».

Βεβαίως, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο Pompeo θα εκφράσει όχι τις προσωπικές του απόψεις, αλλά τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Θα το κάνει δε όχι μόνο έναντι της Τουρκίας – κάτι που σημαίνει ότι μπορεί και να αλλάξει γνώμη στην πορεία για τον «σουλτάνο» – αλλά και σε όλη τη γκάμα της εξωτερικής πολιτικής.

Το σίγουρο είναι ότι σε ορισμένα τουλάχιστον θέματα μοιάζει να ταυτίζεται πλήρως με τις απόψεις του πολιτικού του προϊσταμένου: Ανάμεσα στα άλλα, έχει εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του με τη συμφωνία που υπογράφηκε το 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κάτι που σημαίνει ότι τόσο η Τεχεράνη όσο και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναμένουν περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της Ουάσινγκτον στο συγκεκριμένο θέμα και έενταση των πιέσεων για αναθεώρηση ή ακόμη και για κατάργηση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Απέναντι δε στη Ρωσία και την Κίνα, ο Pompeo εκτιμάται ήδη ότι θα αποδειχθεί θιασώτης της realpolitik, με αρκετή δόση… τσαμπουκά. Θα στείλει, με άλλα λόγια, το μήνυμα ότι δέχεται να συζητήσει τα πάντα, αρκεί να είναι σαφές ότι το αποτέλεσμα θα αποβεί σε όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε ποιο βαθμό θα πετύχει να επιβάλει τη γραμμή του, βεβαίως, θα αποδειχθεί πολύ σύντομα, καθώς αναμένονται σημαντικές εξελίξεις σε δύο μέτωπα: Αφενός, της Συρίας, όπου ο Trump επιχειρεί να στριμώξει τη Μόσχα, απειλώντας με στρατιωτικό πλήγμα τον σύμμαχό της Assad. Και αφετέρου της Κορέας, όπου έχουν προαναγγελθεί συνομιλίες κορυφής ανάμεσα στον Trump και τον Kim Jong-un – οι οποίες μπορούν είτε να οδηγήσουν σε ένα ιστορικό συμβιβασμό είτε να χρησιμοποιηθοπυν ως πρόσχημα για να ισχυριστούν οι Αμερικανοί ότι η διπλωματία δεν αποδίδει και χρειάζονται πιο δυναμικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εκπαραθύρωση του Tillerson και η αντικατάστασή του από τον Pompeo, ένα «γεράκι» των Ρεπουμπλικάνων, των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών, συμπίπτει με τη σκλήρυνση της στάσης των ΗΠΑ σε όλα τα μέτωπα: Συμπεριλαμβανομένου φυσικά του οικονομικού, όπως έδειξε η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, αλλά και το μπλοκάρισμα, για λόγους εθνικής ασφαλείας, της μεγάλης εξαγοράς της Qualcomm από την Broadcom, η οποία θεωρείται ότι ελέγχεται από τους Κινέζους.