Ελλάδα-Τουρκία:Ισχύς, ισορροπία ισχύος, εξοπλισμοί. (25/4/2018)

 (1) Πώς η τουρκική απειλή αποτυπώνεται στην Άσκηση «ΕFES».
 (2) Η αντιμετώπιση ενός μελλοντικού πολέμου με την Τουρκία.
 (3) Οι πολιτικοί υπεύθυνοι για την Άμυνα δε το 'χουν. 
Οι στρατιωτικοί το 'χουν;
  (4) Διαπραγμάτευση δημόσια ΥΠΕΘΑ για τα F-16
Θέλουμε αλλά φταίνε δανειστές και Τσακαλώτος… με ανακρίβειες.
(5)Αυτοί… οι FREMM και τα… μυστήρια. 
  (6) Κουβέλης: Θα πάρουμε φρεγάτες - Καμμένος: Δεν θα πάρουμε φρεγάτες.Δηλαδή τι πρέπει να γίνει για να παραιτηθεί κάποιος υπουργός;
(7) Γιώργος Κοντογιώργης : Ιμιοποίηση της Ελλάδας. 
(8) 135η Σμηναρχία Μάχης. Με αναμμένους τους κινητήρες.
(9) ΕΚΤΑΚΤΟ: Συμφωνία Airbus και Dassault για την ανάπτυξη του νέου ευρωπαϊκού μαχητικού 6ης γενιάς Future Combat Air System (FCAS)
(10) ERDOGANISTAN.
(11)Το Altay στη “φιλική” BMC, με γερμανική βοήθεια, 
την πιο κατάλληλη στιγμή.
(12) Έξι Α/Κ αντιαεροπορικά πυροβόλα KORKUT
παραλαμβάνει ο Τουρκικός Στρατός την επόμενη εβδομάδα.
 (13) Δηλώσεις Καμμένου: Ξεκίνησε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 
των φρεγατών MEKO200HN;
  (14) Φρεγάτες ΜΕΚΟ: Αυτές είναι η φρεγάτες που διαθέτει το ΠΝ.
  (15)  Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ενδιαφέρεται για 2 ελικόπτερα MH-60R και FOS των S-70B6.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ : 
Ελλάδα-Τουρκία:Ισχύς-Εξοπλισμοί  




Άσκηση «ΕFES»

 1.
Πώς η τουρκική απειλή αποτυπώνεται στην Άσκηση «ΕFES».

Η όποια αισιοδοξία που εκφράσθηκε από ορισμένους για ενδεχόμενη αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία μετά το πρόσφατο τηλεφώνημα Γιλντιρίμ – Τσίπρα καθώς επίσης και από τον σαββατιάτικο «ειδικό κάδο ελαίας» Ερντογάν, εκτιμάται ότι σε λίγες μέρες θα τεθεί… επ’ αμφιβόλω. Σ΄ αυτό θα συντελέσει η καταφανέστατη ένδειξη αναθεωρητισμού που καταδεικνύεται από την πραγματοποίηση αποβατικής άσκησης μεγάλης κλίμακας με την ονομασία «EFES» δηλ.ΕΦΕΣΣΟΣ, που ανακοίνωσε η Τουρκία και θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Απριλίου μέχρι και 10 Μαΐου κοντά στις Οινούσσες.

Κάθε χρόνο η Τουρκία σχεδιάζει και εκτελεί ασκήσεις αυτού του τύπου, που συνήθως περιλαμβάνουν διακλαδικές αμφίβιες επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας με προσομοίωση κατάληψης κάποιου νησιού αρχιπελαγικής χώρας. Οι ασκήσεις αυτές εκτελούνται από τη Στρατιά Αιγαίου (με έδρα τη Σμύρνη), η οποία συγκροτεί τη «Διακλαδική Δύναμη Ειδικής Αποστολής», με Σχηματισμούς που αναλαμβάνει Υπό Διοίκηση ή Υπό Επιχειρησιακό Έλεγχο, ενώ προικοδοτείται με αεροπορικό και ναυτικό δυναμικό, ώστε να δύναται να διεξαγάγει αποβατικές, αεροκίνητες και αεραποβατικές επιχειρήσεις. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κανείς άλλος πιθανός «αντίπαλος» στην περιοχή, η άνευ προηγουμένου συγκέντρωση στρατιωτικών μέσων και δυνάμεων υπό τη Στρατιά Αιγαίου, καθώς επίσης ο τρόπος εκπαίδευσης και η αποστολή αυτής που είναι καθαρά επιθετικού χαρακτήρα, καταδεικνύει ότι η απειλή στρέφεται εναντίον των ελληνικών νησιών.

Την τελική φάση που αποτελεί και την ημέρα επιδείξεως, ασκήσεων τύπου «EFES» συνήθως προσκαλούνται να παρακολουθήσουν στρατιωτικοί ακόλουθοι και εκπρόσωποι ξένων χωρών και το γεγονός αυτό μετατρέπει αυτές σε ένα είδος προβολής ισχύος και εργαλείο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Παρά το γεγονός αυτό, παρέχεται η δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων για τον τρόπο ενεργείας των τουρκικών Ε.Δ. και αντανακλούν το ισχύον δόγμα και τον υφιστάμενο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Κάποια από τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από ασκήσεις του παρελθόντος τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν σε σχέση με τη γενικότερη σχεδίαση της Τουρκίας είναι ότι : 

- Αρχικά εφαρμόσθηκε τακτική εξασφάλισης αεροπορικής και ναυτικής υπεροχής, καθώς επίσης απομόνωση και προσβολή των αμυνομένων δυνάμεων με πυρά αεροπορίας, ναυτικού και πυροβολικού για την εξάρθρωση του συστήματος διοίκησης- ελέγχου και της αμυντικής διάταξης των αμυνομένων.

- Εν συνεχεία διεξαγωγή αποβατικής και αεραποβατικής επιχείρησης, με σκοπό την κατάληψη του νησιού, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε η διεξαγωγή επιχειρήσεων νύχτα και ημέρα. Υπήρξε ευρεία χρήση ελαστικών λέμβων εφόδου, τμημάτων ειδικών δυνάμεων και ελικοπτέρων, με σκοπό τη δημιουργία και συνένωση προγεφυρώματος στην ακτή και αεροπρογεφυρωμάτων στο εσωτερικό της τοποθεσίας. Τα παραπάνω προϋποθέτουν τη διάθεση σημαντικών φίλιων δυνάμεων για την εξουδετέρωση τους ακόμα και αν δεν υπάρξει ενίσχυση αυτών.

- Η εγγύτητα των μικρασιατικών ακτών με τα ελληνικά νησιά-νησίδες-βραχονησίδες, που είναι κατανεμημένα σε όλο το μήκος και πλάτος του Αιγαίου, ενώ απέχουν αρκετές δεκάδες μίλια από τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας, παρέχει τη δυνατότητα εχθρικών αποβατικών ενεργειών της μορφής από «ακτή σε ακτή» και την υποστήριξη τους με πυροβολικό ταγμένο στις Μικρασιατικές ακτές. Επιπλέον, διευκολύνει το ναυτικό αποκλεισμό των νησιών, τις καταδρομικές ενέργειες του εχθρού και αυξάνει σημαντικά τον τακτικό αιφνιδιασμό, ιδιαίτερα σε περίπτωση ενέργειας με αεροκίνητες δυνάμεις.

- Η δυνατότητα αιφνιδιαστικής εκδήλωσης των επιχειρήσεων ενδεχομένως θα συνδυαστεί με παραπλανητικές κινήσεις και δολιοφθορές, με στόχο την εξαπάτηση ως προς την περιοχή, στην οποία θα εκτελεστεί η αποβατική ενέργεια.

- Οι σύγχρονες εξελίξεις των οπλικών μέσων και συστημάτων, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν ταχέως εξελισσόμενες καταστάσεις στο πεδίο της μάχης, που απαιτούν ανάπτυξη πνεύματος πρωτοβουλίας και ικανότητας άμεσης ανταπόκρισης στη διαχείριση θερμών επεισοδίων και κρίσεων κάθε μορφής και εντάσεως από όσους συμμετέχουν στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων, αλλά και τους διοικητές όλων των κλιμακίων (από ομάδα και άνω).

- Είναι σημαντικό να επισημανθεί, ότι η ενέργεια εναντίον κάποιου νησιού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και η επιχείρηση σε σημαντικό βαθμό μπορεί να κριθεί στα πρώτα στάδιά της. Βασική επιδίωξη πρέπει να είναι η καταστροφή του εχθρού εντός της θάλασσας πριν αποβιβασθεί στην ακτή, ή πριν προσγειωθεί στο έδαφος.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι για να επιτευχθεί μια αξιόπιστη αποτρεπτική στρατηγική από την πλευρά της χώρας μας, βασική προϋπόθεση αποτελεί η πειστική απειλή, που να εξασφαλίζει ότι σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας από πλευράς της Τουρκίας, αφενός μεν δεν θα της επιτρέψει να επιτύχει τους σκοπούς της, αφετέρου δε θα καταβάλει δυσανάλογα μεγάλο τίμημα γι’ αυτό εκεί ή «οπουδήποτε αλλού»!

  Λάμπρος Τζούμης,
Αντιστράτηγος ε.α.

https://www.liberal.gr/arthro/201086/amyna--diplomatia/2018/pos-i-tourkiki-apeili-apotuponetai-stin-askisi-isoneFESsin-.html

 25 Απριλίου 2018  

2.
Η αντιμετώπιση ενός μελλοντικού πολέμου με την Τουρκία.

Τη στρατηγική της Ελλάδας στον πιθανολογούμενο μελλοντικό πόλεμο με την Τουρκία, πρέπει να τη χτίσουμε γύρω από δύο σενάρια: ένα κατά το οποίο η Ελλάδα θα νικηθεί επειδή δεν προετοιμάστηκε για το μελλοντικό πόλεμο, και ένα άλλο στο οποίο κυριαρχεί ο Ελληνισμός επειδή προετοιμάστηκε. Πιστεύω στο δεύτερο σενάριο και στην εκπόνηση μιας εθνικής στρατηγικής για το μέλλον του πολέμου στον ελλαδικό χώρο (και της ανάπτυξης της στρατηγικής αντίληψης) που θα πείσει την Τουρκία ότι σε καμία απολύτως περίπτωση θα ωφεληθεί αυτού του πολέμου ώστε να μην το φανταστεί. Αλλιώς η απειλή ενός τέτοιου πολέμου θα αναγκάσει τον Ελληνισμό να αποδεχθεί απαράδεκτους συμβιβασμούς είτε στην κυριαρχία είτε στην ασφάλεια του.

Αυτός ο μελλοντικός πόλεμος θα πρέπει να δει τον αντίπαλο με μια οπτική, που θα προσπαθήσει να καταστρέψει την ικανότητα του Ελληνισμού (Ελλάδα-Κύπρος), τόσο για να προστατεύσει τους ανθρώπους και τις ατομικές περιουσίες τους, όσο και για να καταφέρει να εξουσιάσει με την επιρροή ως περιφερειακή δύναμη. Έτσι αυτός ο μελλοντικός πόλεμος θα πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας υψηλής στρατηγικής, ασύμμετρων και υβριδικών απειλών από τους εχθρούς για να αντισταθμιστεί η ισχύς των ημετέρων δυνάμεων. 

Οι επιθέσεις στην κοινωνία του Ελληνισμού έχουν γίνει ήδη, καθημερινότητα, με σκοπό να κρατήσουν τον Ελληνισμό στρατηγικά, πολιτικά και στρατιωτικά εκτός ισορροπίας. Οι παραδοσιακές στρατιωτικές πλατφόρμες, οπλικά συστήματα, τεχνολογίες και στρατηγικές, θα δούμε να συνδέονται με νέες και επιταχυνόμενες τεχνολογίες όπως η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη και πέραν αυτής, θα χρησιμοποιηθούν σε μια προσπάθεια γρήγορης επίτευξης αποφασιστικών στρατηγικών στόχων.

Ναυτική Ισχύς και η έννοια της ασφάλειας του Ελληνισμού

Μετά από χρόνιους στροβιλισμούς και αντιφατικές γνώμες, στα περί της εθνικής ασφαλείας, η Ελλάδα τελικά αποφάσισε να υιοθετήσει τη λύση της πρόσκτησης σύγχρονων φρεγατών και της άμεσης ένταξης τους στο στόλο ως κύριες μονάδες κρούσεως, ενώ ταυτόχρονα γίνονται συζητήσεις για εκσυγχρονισμό των υφισταμένων στο εγγύς μέλλον. Οι νέες φρεγάτες με τις αυξημένες δυνατότητες, δίδουν μια αξιόλογη ώθηση στην επιχειρησιακή κατάσταση στο Πολεμικό Ναυτικό. Και αναφέρομαι σε ώθηση προς τα εμπρός, καθώς αναμένεται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να αντιμετωπίσουν δύσκολες προκλήσεις, όπως προαναφέραμε, στο μελλοντικό περιφερειακό πεδίο μάχης, τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων τόσο των "νέων" στρατιωτικών συγκρούσεων με υβριδικούς και "αόρατους" εχθρούς που έχουν προσαρμοστεί στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και στις επαναστατικές τεχνολογίες που διαθέτουν οι προηγμένοι στρατοί που κατάφεραν να αλλάξουν την προσέγγιση της χρήσης της βίας σε στρατιωτικές συγκρούσεις. 

Από την απόφαση αυτή, εκτιμάται εφόσον υλοποιηθεί, ότι στην περιοχή θα υπάρξει επαναφορά της ισορροπίας δυνάμεων, στην συσσώρευση ισχύος του γνώριμου μας αντιπάλου εξ ανατολών, και κατά συνέπεια ενίσχυση της έννοιας της ασφάλειας του Ελληνισμού. Οι φρεγάτες είναι ένα σκάφος με καινοτόμες και προηγμένες δυνατότητες, όπως ένα υψηλό επίπεδο ανεξάρτητης άμυνας, που το επιτρέπουν να επιχειρεί σε ανοικτές θάλασσες, με συστήματα και αισθητήρες υψηλής ποιότητας που παρέχουν στα πληρώματα έναν αμυντικό και προειδοποιητικό χώρο γύρω το σκάφος που μπορεί να προειδοποιεί για απειλές. 

Διαδικασία σχεδιασμού δυνάμεων

Η διαδικασία προμηθειών οπλικών συστημάτων και πλατφορμών έχει μεγάλη σημασία για την εθνική ασφάλεια. Στην περίπτωση της Ελλάδος, η διαδικασία είναι εκτεταμένη και ιδιαίτερα περίπλοκη, επειδή η Ελλάδα στερείται στρατηγικού βάθους. Επομένως, οι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στην αρχή της συγκέντρωσης δυνάμεων που θα αποτελέσει τη βέλτιστη λύση για μια σειρά προκλήσεων στα διάφορα μέτωπα. Οι πόροι είναι περιορισμένοι και βασίζονται στους υπολογιζόμενους κινδύνους, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις (ΕΕΔ) πρέπει να λάβουν αποφάσεις και να δημιουργήσουν μια δομή δυνάμεων με συγκεκριμένο εξοπλισμό και προτεραιότητα. 

Για παράδειγμα, η πρόσκτηση και ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών, εφόσον υλοποιηθούν, είναι πιθανό να προσφέρουν μαζί με τα σύγχρονα ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων τύπου Super Vita class 7 (κλάσης Ρουσσέν) και τα υποβρύχια τύπου 214 (κλάσης Παπανικολής), καλύτερη άμυνα στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου, αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσει τις ικανότητες επίθεσης του Πολεμικού Ναυτικού στο χώρο της Μεσογείου. Με άλλα λόγια, το συνολικό άθροισμα από αυτή την υλοποίηση είναι το σημαντικό. 

Συμπεράσματα

Μια στρατηγική αντίληψη για το μέλλον του πολέμου στην Ελλάδα πρέπει να εγκαινιαστεί για να δημιουργήσει γρήγορα έναν αξιόπιστο αποτρεπτικό και αμυντικό εξοπλισμό στο μέλλον και να σφυρηλατήσει την έξυπνη χρήση της σκληρής ισχύος με την έξυπνη χρήση τεχνολογιών και την επιρροή σε όλο το φάσμα των συγκρούσεων. 

Οι πολεμικές επιχειρήσεις θα χρειαστούν νέες τακτικές στη σχεδίασή μας για να κατανοήσουμε πότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια επίθεση και να δημιουργήσουμε μια ταχεία δράση, υπεράσπιση του κυβερνοχώρου, υβριδική άμυνα και αντιμετώπιση, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της επίθεσης.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι ικανή και πρόθυμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση της ισχύος από την Τουρκία. Ο Ελληνισμός βρίσκεται πίσω από τη μελλοντική πολεμική καμπύλη του εικοστού πρώτου αιώνα και η προσαρμογή πρέπει να βοηθήσει τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να σχεδιάσουν μια νέα δομή δυνάμεως.

Βασικό μήνυμα αντί επιλόγου

Το κεντρικό μήνυμα αυτής της αναλύσεως είναι λοιπόν το εξής: Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα Εθνική Στρατηγική για την έννοια του μελλοντικού πολέμου, εάν ο Ελληνισμός θέλει να διατηρήσει μια αξιόπιστη αποτροπή και υπεράσπιση στο μέλλον. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει μια πολύ πιο ολιστική αντίληψη της σχέσης μεταξύ προστασίας των πολιτών και προβολής της ισχύος και της επιρροής της, σε όλους τους οργανισμούς και συμμαχίες. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες με ευρείες στρατιωτικές εφαρμογές, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλγόριθμοι οδήγησης συστημάτων που δημιουργούνται, πρέπει να μας καθιστούν όλο και πιο ανήσυχους με εγρήγορση των αντανακλαστικών μας.

 Δημήτρης Τσαϊλάς ,
Υποναύαρχος ε.α., ΠΝ.

https://www.liberal.gr/arthro/201278/amyna--diplomatia/2018/i-antimetopisi-enos-mellontikou-polemou-me-tin-tourkia.html


26/4/2018




 3.
Οι πολιτικοί υπεύθυνοι για την Άμυνα δε το 'χουν. 
Οι στρατιωτικοί το 'χουν;

Άνθρακες λοιπόν ο θησαυρός της ενοικίασης των γαλλικών φρεγατών Fremm, που άμεσα θα παραλαμβάναμε από την Γαλλία, και αφελείς όσοι πιστέψαμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ικανή να κάνει κάτι σοβαρό για την ασφάλεια της Ελλάδας. Η διάψευση ήρθε με πλήρη επισημότητα από τον ΥΕΘΑ, με τον Φώτη Κουβέλη -τον αρμόδιο στον οποίο οφείλεται το φιάσκο- να παρίσταται ατάραχος κατά τη σχετική συνέντευξη Τύπου (ο Σάκης Μουμτζής πολύ εύστοχα επεσήμανε ότι ο ΑΝΥΕΘΑ κατάφερε να κάνει ακόμη και τον Πάνο Καμμένο να δείχνει σοβαρός).

Σύμφωνα με τον υπουργό το μόνο θέμα υπό συζήτηση με το Παρίσι είναι η πιθανή μελλοντική εγχώρια κατασκευή πολεμικών πλοίων. Ούτε με την αναβάθμιση των F-16 έχουμε κάτι νεώτερο, διότι ενώ υπάρχει συμφωνία όσον αφορά το ύψος του τιμήματος (μειωμένο κατά 25% χάρη στην αμερικανική προσφορά οικονομικής αμυντικής βοήθειας περίπου 460 εκατομμυρίων δολαρίων) προκύπτει θέμα καταβολής των δόσεων των αμέσως επόμενων ετών, εξαιτίας των συμφωνημένων θεόρατων δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Με άλλα λόγια, ακόμη μια εθνική βλάβη οφειλόμενη στην επιπόλαια διαπραγμάτευση Τσίπρα.

Το Πεντάγωνο έχει δώσει περιθώριο αποδοχής της πρότασής του ως τις 30 Απριλίου. Μετά την ημερομηνία αυτή η οικονομική προσφορά και η δωρεάν στρατιωτική βοήθεια παύουν να βρίσκονται στο τραπέζι, κι ο Θεός βοηθός.

Δεν γνωρίζουμε αν η όλη δημόσια συζήτηση για τα F-16 γίνεται στα πλαίσια κάποιου παζαριού (πάντως το προϋπολογισθέν ποσό 1,1 δις Ευρώ είναι σχεδόν αμελητέο για την αμερικανική αμυντική βιομηχανία), ούτε έχουμε καταλάβει πώς προέκυψε η φήμη για τις Fremm. Απ' όλη την ιστορία αυτό για το οποίο και πάλι βεβαιώθηκαμε είναι ότι οι τύχες της χώρας βρίσκονται στα χέρια επικίνδυνα ανίκανων ερασιτεχνών, ερασιτεχνών με πιθανώς αλλοπρόσαλλα κριτήρια, είτε διπλωματικά (φόβος μην ενοχληθεί η Μόσχα και μην ερεθιστεί η Άγκυρα), είτε ιδεολογικά (οι κατά καιρούς τοποθετήσεις Ζουράρι, Αναγνωστοπούλου, Μπαλάφα αλλά και Τσίπρα πάνω σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας είναι ενδεικτικές). Και η ανησυχία του υποψιασμένου κοινού ενισχύεται λόγω δυσπιστίας ως προς την επάρκεια της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας.

Τα προγράμματα των φρεγατών και των μαχητικών είναι καλά και άγια, ωστόσο η αξία τους -αν προχωρήσουν- θα φανεί μετά τουλάχιστον δύο έτη, χρονικό περιθώριο που ενδεχομένως δεν έχουμε. Η απαξίωση της πολεμικής ρητορικής Ερντογάν ως προεκλογικού τεχνάσματος δεν αποτελεί υπεύθυνη  στάση, αν  αναλογιστούμε ότι η εκλογή του είναι απολύτως βέβαιη. Είναι τουλάχιστον κοντόφθαλμο το να μην λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το σενάριο της... προθέρμανσης του τουρκικού λαού για την έλευση μεγάλων γεγονότων. Οπωσδήποτε υφίστανται σοβαρότατοι και λογικότατοι διπλωματικοί και οικονομικοί παράγοντες αποτροπής μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης, όμως ανάλογοι τους υφίσταντο πριν από σχεδόν κάθε σύγκρουση της ιστορίας, άρα ο εκ μέρους μας εφησυχασμός απλώς δεν επιτρέπεται. Η στρατιωτική αποτροπή είναι απαραίτητη. Πάμε λοιπόν στην ηγεσία των ΕΔ.

Από την αρχή της Κρίσης παρατηρείται ένα παράδοξο φαινόμενο. Tα κονδύλια για την εθνική άμυνα να έχουν μειωθεί κατά 30%, και παράλληλα να μην προωθείται οποιαδήποτε δράση ικανή να συντηρήσει το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Δε φτάνει που τα χρήματα δεν αρκούν για αγορές μείζονος νέου υλικού, παραλείπονται μονίμως και πρόσθετες ζωτικές πρωτοβουλίες, όπως οι προμήθειες ανταλλακτικών και σύγχρονων πυρομαχικών, οι εκ των ενόντων μαζικές αναβαθμίσεις υπάρχοντος οπλισμού, η στοχευμένη ενίσχυση των λεγόμενων αμυντικών πολλαπλασιαστών, και η κάλυψη ουσιαστικών ελλείψεων μέσω της προμήθειας μεταχειρισμένων συστημάτων και εξοπλισμού από συμμαχικές χώρες. Σίριαλ κατάντησε η παραλαβή ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ, συζητήσεις για τεθωρακισμένα και για οχήματα διοικητικής μέριμνας δεν κατέληξαν πουθενά, τα ατομικά υλικά των στρατιωτών δε φαίνονται να απασχολούν τους αρχιστράτηγους. Δε προωθήθηκαν ούτε καν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις χωρίς οικονομικό αντίκτυπο, σα τη δραστική μείωση στρατοπέδων, διοικήσεων και διευθύνσεων, ή τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της εκπαίδευσης στα όπλα. Παραμένουμε αδιαμφισβήτητοι πρωταθλητές στον αριθμό ανώτατων αξιωματικών σε σχέση με το μέγεθος του στρατεύματος, υψηλόβαθμων που διοικούν κληρωτούς με ανεπαρκή στρατιωτικοποίηση και μόνιμους με νοοτροπία δημόσιου υπαλλήλου. 

Και τί δηλαδή θα μπορούσαν να κάνουν οι αρχηγοί, ίσως πείτε. Σίγουρα θα μπορούσαν να σκύψουν πάνω στα άλυτα πραγματικά προβλήματα και να δρομολογήσουν εφαρμόσιμες αποτελεσματικές λύσεις, αντί να καμαρώνουν για τριτοκοσμικές πατέντες και να ποζάρουν σε στημένες επιδείξεις μικροσκοπικών συγκροτημάτων, οι οποίες βαφτίζονται μεγάλες ασκήσεις. Ομόλογοί τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Μεγάλη Βρετανία, στο Ισραήλ και στη Γαλλία μίλησαν δημόσια τα τελευταία χρόνια για τις αμυντικές αδυναμίες των χωρών τους όταν διαπίστωσαν ότι οι εισηγήσεις τους δε λαμβάνονταν υπόψη, και δε δίστασαν να υποβάλλουν ακόμη και παραιτήσεις, θέτοντας τους πολιτικούς προϊσταμένους τους προ των ευθυνών τους. Όμως αντί να σταθούν με υπευθυνότητα απέναντι στην αποστολή τους, οι Έλληνες αρχηγοί καταλήγουν να συμμετέχουν σε πολιτικάντικα παίγνια, εμφανιζόμενοι σε τηλεοπτικά πλάνα αυτοπροβολής υπουργών, εμπλεκόμενοι σε ατέρμονο PR, και προωθώντας κομματικά επίλεκτους αξιωματικούς έναντι άλλων αξιότερων.

Ο ελληνικός λαός συστηματικά κατατάσσει τις ένοπλες δυνάμεις ως έναν από τους πλέον έμπιστους θεσμούς της χώρας. Η ηγεσία του στρατεύματος έχει συνείδηση του ηθικού φορτίου που εμπεριέχει αυτή η εμπιστοσυνη; Έχει συνείδηση των εθνικών ευθυνών της; Ο ΑΓΕΣ την Δευτέρα ζήτησε την ευλογία του Αν Γιώργη. Βεβαίως πάντα ευπρόσδεκτη η άνωθεν προστασία, μα συν Αθηνά και χείρα κίνει.

Του Φάνη Ουγγρίνη

 25 Απριλίου 2018 


 4.
Διαπραγμάτευση δημόσια ΥΠΕΘΑ για τα F-16: 
Θέλουμε αλλά φταίνε δανειστές και Τσακαλώτος… με ανακρίβειες.

Όσοι ανέμεναν θετική ή αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση του προγράμματος αναβάθμισης των 85 μαχητικών F-16 στη διαμόρφωση «V» (Viper) διαψεύσθηκαν. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στη δημόσια τοποθέτησή του έδωσε την εντύπωση ότι χρησιμοποιεί τη συνέντευξη σε ένα είδος «δημόσιας διαπραγμάτευσης».

Η στρατηγική του είναι απλή. Δημοσιοποιώντας τις θέσεις του, εκτιμά ότι ασκεί πίεση στην αμερικανική πλευρά για να αποδεχθεί τους ελληνικούς όρους για να κλείσει το πρόγραμμα. Αυτό θα είχε ενδιαφέρον, εάν όσα αναφέρθηκαν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Δεν έχουν όμως. Και θα εξηγήσουμε… για μια ακόμη φορά.

Ο Πάνος Καμμένος αφού ανακοίνωσε ότι τα νούμερα που έχουν κυκλοφορήσει για το ύψος της σύμβασης μετά τη διαπραγμάτευση της τέταρτης αναθεωρημένης LOA (Letter of Offer and Acceptance) ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Επέμεινε όμως σε θέσεις οι οποίες είναι απλά παράλογες, με αποτέλεσμα ενώ τυπικά δηλώνεται ότι η επιθυμία ολοκλήρωσης της συμφωνίας είναι δεδομένη από κάθε πλευρά στην Ελλάδα, επί της ουσίας η πιθανότητα στόχος να είναι η υπονόμευση της συμφωνίας να μην μπορεί να αποκλειστεί. Εκτός αν υπάρχει «άσος στο μανίκι»… θα εξηγήσουμε.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Ο υπουργός εξακολουθεί να θέτει συγκεκριμένα θέματα τα εξής γνωστά: Αφενός ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να χωρέσει στο 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ του προϋπολογισμού που έχει εγκριθεί από ελληνικής πλευράς και αφετέρου οι πληρωμές να μην είναι «εμπροσθοβαρείς».

Εν ολίγοις, καθώς τα δύο πρωτότυπα θα παραδοθούν σε μια διετία από την υπογραφή της σύμβασης, η «υπουργική – κυβερνητική λογική» θέλει να είναι «άδικο» και υπερβολικό οι πληρωμές τα πρώτα χρόνια της σύμβασης να είναι υπερβολικές και σε κάθε περίπτωση τέτοιες που δεν μπορεί να «σηκώσει» ο προϋπολογισμός της χώρας.

Ποια είναι τα προβλήματα όμως σε αυτές τις αναφορές; Εμείς μπορεί να τα έχουμε γράψει πολλάκις, όμως φαίνεται ότι δε δίνει καμία σημασία κανείς, ή απλώς δεν ενδιαφέρονται! Δεν αποτελεί εξάλλου μυστικό ότι η Ελλάδα θεωρείται από πολλούς στο εξωτερικό και το εσωτερικό ως «χώρα του παραλόγου».

Η ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ… ΕΜΠΡΟΣΘΟΒΑΡΕΣ!

Αυτό που αρνούνται να κατανοήσουν οι κυβερνητικοί, είναι η αναμφισβήτητη – βάσει λογική και πληροφόρησης – ευθεία σχέση ανάμεσα στις «εμπροσθοβαρείς πληρωμές» και την επίτευξη σημαντικών εκπτώσεων με στόχο την όσο το δυνατόν προσέγγιση με το ποσό του προϋπολογισμού.

Οι «εμπροσθοβαρείς χρεώσεις» οφείλονται στην ανάγκη μαζικής παραγγελίας του συνόλου των απαρτίων που θα χρησιμοποιηθούν στην αναβάθμιση. Μόνον έτσι, με μαζική παραγγελία, μπορούν να διεκδικηθούν καλύτερες τιμές από τις εταιρίες – υποκατασκευαστές, διότι όσο και να θέλουμε εμείς, η παραγωγή αυτών έχει συγκεκριμένο κόστος, συν ένα λελογισμένο κέρδος.

Όπως θα ίσχυε παντού στην καθημερινή εμπορική πρακτική σε όλο τον κόσμο σχεδόν, εάν πας σε ένα κατάστημα και ζητήσεις 100 μονάδες ενός προϊόντος θα διεκδικήσεις σημαντικότατες εκπτώσεις συγκριτικά με ένα αίτημα για δέκα μονάδες ή ακόμα χειρότερα μία μονάδα του εν λόγω προϊόντος.

Κατά συνέπεια, για να μειωθεί το κόστος, θα πρέπει οι παραγγελίες να γίνουν όλες και να γίνουν άμεσα. Διότι ακόμα κι αν συμφωνήσουμε στο «όλες», εάν δεν υπάρξει και το «άμεσα», οι υποκατασκευαστές έχουν δώσει τιμές οι οποίες έχουν συγκεκριμένη περίοδο ισχύος, καθότι αναπροσαρμόζονται ετήσια με βάση τον πληθωρισμό και όχι μόνο.

Όποιος ξέρει στοιχειώδη μαθηματικά και 1-2% επιβάρυνση να επέλθει σε ένα πρόγραμμα που υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, τότε πολύ απλά το κόστος που θα κληθεί ο αγοραστής να καταβάλει ανέρχεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ παραπάνω… Είναι δυνατόν να μην το αντιλαμβάνονται;

Άρα τα περί «άδικου προγράμματος πληρωμών», επειδή τα δυο πρωτότυπα θα παραδοθούν μετά από δυο χρόνια, απλά δεν υφίσταται. Αντιθέτως, οι ελληνικές καθυστερήσεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και μας θέτουν ενώπιον του ενδεχομένου να παύσει η ισχύς των οικονομικών παραδοχών επί των οποίων όλα έχουν οικοδομηθεί οι υφιστάμενες προτάσεις.

Για να εξηγήσουμε, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε πλέον στο πρόγραμμα, είναι ότι οι τιμές από τους υποκατασκευαστές έχουν δοθεί πριν από σχεδόν έναν χρόνο και η δαπάνη χρόνου στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, έχει φέρει την ισχύ των τιμών που έχουν δοθεί σε οριακή ισχύ. Δεν το γνωρίζουμε;

ΠΕΡΙ… ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Όσον αφορά το να χωρέσει το πρόγραμμα στον ελληνικό προϋπολογισμό, παρουσιάζεται ένα λογικό πρόβλημα. Το ότι υπάρχει όριο στο τι μπορείς να χωρέσεις που! Για να δώσουμε ένα απλουστευτικό παράδειγμα, αν φοράς 43 νούμερο παπούτσι, άντε να μπορέσεις να βάλεις με στρίμωγμα το 42, δεν θα βάλεις όμως ποτέ το 40. Κατανοητό;

Άρα υπάρχει όριο στο πόσο μπορείς να στριμώξεις κάτι… κάπου! Εάν το πλαίσιο στο οποίο καλείται κανείς να προσαρμοστεί θεωρηθεί απολύτως άκαμπτο (βλ. 1,1 δισ. ευρώ) τότε μετά από την εξάντληση της πίεσης στο μέρος που αποτελείται από το κόστος, τότε άλλη επιλογή δεν έχεις από το να στραφείς στο σκέλος που αφορά τις απαιτήσεις!

Διότι όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, το πρόγραμμα αναβάθμισης αυτό καθαυτό έχει ήδη χωρέσει στο 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Τα υπόλοιπα είναι το «πακέτο υποστήριξης» των μαχητικών αεροσκαφών. Θα ήταν άραγε λύση το να χωρίσουν τα δυο προγράμματα;

Θεωρητικά ναι, πρακτικά δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες όσον αφορά την υλοποίησή του. Επειδή όμως υπάρχουν και τα 460 εκατ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, που θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα από το 2019, ίσως θα μπορούσε και να γίνει.

Υπάρχει περιθώριο να βρεθεί λύση; ΝΑΙ είναι η πραγματικότητα, αλλά ουδείς μπορεί να αντιληφθεί για ποιον λόγο θα έπρεπε να φθάσουμε σε οριακό σημείο χρονικά, ώστε να κινδυνεύουν «σταθερές» του προγράμματος που μπορούν μόνο να αυξηθούν συν τω χρόνω (σ.σ. οι τιμές που έδωσαν οι υποκατασκευαστές).

Μιλώντας με βάση απλούς λογικούς συνειρμούς, μοναδικός τρόπος να υπάρξει μείωση είναι μόνο κάποια θεαματική αλλαγή στη νομισματική ισοτιμία δολαρίου (νόμισμα του προμηθευτή, των ΗΠΑ) και ευρώ (νόμισμα του πελάτη, η Ελλάδα). Το πρόβλημα είναι ότι με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων, μάλλον δεν έχουμε τύχη.

Επειδή όμως η οικονομική δυνατότητα ενός κράτους είναι ένας αντικειμενικός παράγοντας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φρόντισε να φορτώσει την αδυναμία να ξεφύγουμε από το πλαίσιο του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ στο «οικονομικό επιτελείο», δηλαδή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στην «οικονομική επιτροπεία» από τους εταίρους…

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ
 ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ

Τι μπορεί να γίνει από δω και πέρα; Ο Πάνος Καμμένος είπε ότι έχει ενημερωθεί ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τζέφρι Πάιατ και ο ίδιος θα φροντίσει να μιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμς Μάτις, για το θέμα. Θα μπορούσε να αποτελέσει λύση ένας μεσοπρόθεσμος δανεισμός για να καλυφθεί το κόστος; Μένει να αποδειχθεί.

Θα μπορούσε το Πεντάγωνο με κάποιον τρόπο να πιστώσει την Ελλάδα έναντι των 460 εκατ. δολαρίων που θα διατεθούν από το 2019 και βοηθήσει στο να καλυφθούν με τον τρόπο αυτό οι υποκατασκευαστές ώστε να υπάρξει η ελάφρυνση που ζητά η Ελλάδα μέχρι το 2021; Θα δούμε.

Το πρόβλημα είναι ότι η στάση της Ελλάδας έχει αρχίσει να θεωρείται στις ΗΠΑ ως κάτι λιγότερο από φιλική, καθώς διατυπώνεται εμμέσως ενόχληση και χαρακτηρισμός της ως «μη εποικοδομητική», ενώ επίσης ακούγεται ότι υπερτιμούμε τη σημασία ενός προγράμματος 1,5 και κάτι δισεκατομμυρίου δολαρίων, σε έναν βιομηχανικό τομέα που θεωρεί το ποσό αν όχι αμελητέο, δευτερεύουσας σημασίας.

Επίσης, ο τρόπος διατύπωσης της ελληνικής απαίτησης για να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 30 Απριλίου, χαρακτηρίζεται ως «τελεσιγραφικός», με αιτήματα τα οποία είναι από δύσκολο έως αδύνατο να καταστούν αντιμετωπίσιμα, προφανώς με βάση και την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε ανωτέρω. Ας ελπίσουμε ότι η διπλωματία θα βρει τη λύση.


25/04/2018 




5.
Αυτοί… οι FREMM και τα… μυστήρια. 

Όποιος ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τι συμβαίνει με την υπόθεση των FREMM, είτε ψεύδεται ασύστολα είτε… ενέχεται στην υπόθεση.

Τα όσα ακολουθούν είναι μια υπόθεση εργασίας ή μάλλον με «διερεύνηση συμβάντος» (χωρίς καταγραφέα και χωρίς αυτόπτες μάρτυρες). Θυμηθείτε μάλιστα ότι αυτά τα διαβάζετε πριν από την αναμενόμενη (για τις 09:30) συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας που θα… δώσει εξηγήσεις σε όλα.

Υπάρχει όμως ένα γεγονός που γνωρίζουμε πέραν πάσης αμφιβολίας που θα σας το αποκαλύψουμε παρακάτω και μετά βγάλετε τα συμπεράσματά σας

Τι ευρήματα έχουμε λοιπόν στο θέμα;

17/04 Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στέλνει σαφές μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωβουλή τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να συμπαρασταθεί σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ όταν απειλείται ή υφίσταται επίθεση η κυριαρχία του. Προσδιορίζει μάλιστα ειδικά την υπόθεση της Ελλάδας ότι απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπήρξε στη συνέχεια επαφή Αλέξη Τσίπρα και Εμανουέλ Μακρόν στα πλαίσια ευχαριστιών; Συζητήθηκαν και άλλα θέματα στήριξης της Γαλλίας προς την Ελλάδα όπως οι φρεγάτες; Το πρώτο τουλάχιστον συνέβη όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και δεν έχουμε λόγους να αμφιβάλουμε και για το δεύτερο. Υπάρχουν άλλωστε πληροφορίες, όπως γράφουμε σε αναλυτικό άρθρο μας στο τρέχον τεύχος, για πολλαπλές επαφές με την γαλλική πλευρά σχετικά με γαλλικές φρεγάτες, περιλαμβανομένης και της κρατικής DGA. εδώ και μήνες. Σε κάθε περίπτωση όμως η επαφή πρέπει όμως να ήταν μια «συζήτηση» φιλοφρονήσεων και χωρίς λεπτομέρειες. Συζητήθηκε συγκεκριμένα το θέμα των φρεγατών και… χάθηκε στην μετάφραση;

Στο τέλος της ίδιας (περασμένης) εβδομάδας έρχονται οι δηλώσεις Φώτη Κουβέλη και ταράζουν τα νερά. Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας (για τις οποίες προφανώς είχε εξουσιοδοτηθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά την επαφή του τελευταίου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν) δεν υπήρξαν μόνο επιβεβαίωση των πληροφοριών που προϋπήρχαν από μήνες, αλλά έδωσαν ξεκάθαρα τη διάσταση άμεσης ενίσχυσης του ΠΝ.

Θέμα φρεγατών υφίσταται αλλά οι πληροφορίες που έδωσε ο ΑΝΥΕΘΑ και είναι το μέγα ζήτημα (τις ακούσαμε πολλές φορές) μας θυμίζουν κάποιον που μετέφερε (με τους περιορισμούς του χρόνου μιας τηλεοπτικής συνέντευξης) μια γενική ενημέρωση που του έχει γίνει, για ένα θέμα που δεν το γνωρίζει σε (οποιοδήποτε) βάθος. Ίσως μάλιστα να προσέθεσε αυτοβούλως και τις δικές του λεπτομέρειες όταν αναγκάσθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων της πρωινής εκπομπής του ΣΚΑΪ. Και από εκεί και πέρα ανοίγει ο ασκός του Αιόλου.

Αμέσως μετά έρχονται οι δηλώσεις της Φλοράνς Παρλί, της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, από τον ναύσταθμο της Τουλόν, πάνω από τους καπνισμένους θύλακες πυραύλων της Languedoc (D653) από όπου εκτοξεύθηκαν πριν λίγες ημέρες οι τρεις SCALP Navale κατά στόχων στη Συρία. Η Γαλλίδα υπουργός αρνείται την παραχώρηση φρεγατών στην Ελλάδα; Αυτό που αρνείται σίγουρα είναι ότι υπάρχει συμφωνία για παραχώρηση (ή οτιδήποτε άλλο, κάτι βέβαια που ούτε ο ΑΝΥΕΘΑ είπε) και μετά –μάλλον τυπικά- αναφέρεται σε «στενή συνεργασία με την σύμμαχο Ελλάδα».

Ακολουθούν τα όσα ακολουθούν και όλοι ψάχνουν για εξηγήσεις

Παρενθετικά, κάπου εκεί «σκάει» και η «αποκαλυπτική είδηση» για πρόωρη αναφορά της παραχώρησης από την ελληνική πλευρά (Κουβέλης), επέμβαση του Ερντογάν με «οργισμένο τηλεφώνημα προς τον Μακρόν και απειλές ότι η παραχώρηση φρεγατών προς την Ελλάδα στρέφεται κατά του… Ισλάμ». Και ώ του θαύματος αυτή είναι η εξήγηση για… υπαναχώρηση του Μακρόν και για τα όσα συνέβησαν στο συνέχεια… Η «αποκάλυψη» βέβαια στοχεύει προς ένα ευάλωτο (και ευκολόπιστο) ελληνικό κοινό που έχει συνηθίσει να αποδίδει όλα τα δεινά αυτού του τόπου  στον (πανταχού παρόντα και τα πάντα δυναστεύοντα) (νέο)σουλτάνο. Τι κρίμα που είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί γιατί θα ήταν αστείο να περιμένουμε επιβεβαίωση από τα Ηλύσια Πεδία. Κανείς ποτέ δεν ξέρει βέβαια τι γίνεται στη διεθνή διπλωματία αλλά σε τι ακριβώς και πως υπαναχώρησε ο Μακρόν;

Τα παραπάνω όμως (και πολλά άλλα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο) είναι ωραίες υποθέσεις εργασίας, αλλά υπάρχει ένα γεγονός που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Πολύ πριν τις δηλώσεις Κουβέλη μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το ΠΝ είχε κινητοποιηθεί για την άμεση εξεύρεση προσωπικού ως πλήρωμα (πληρώματα;) για FREMM ανάμεσα στα γαλλόφωνα στελέχη του. Υπήρχαν μάλιστα πολλαπλές άλλες ενέργειες γύρω από τα γαλλικά πλοία, τα όπλα και τα συστήματά τους με επείγοντα αιτήματα για ενημερώσεις προς την γαλλική πλευρά.

Παραπλανήθηκε και το ΠΝ που το έβαλαν να τρέχει χωρίς λόγο; Μάλλον απίθανο!

Το δικό μας συμπέρασμα από τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι θέμα FREMM υπήρχε και (μάλλον) υπάρχει, αν και όχι με την διάσταση που του απέδωσε ο ΑΝΥΕΘΑ.

Θα μπορούσε να γίνει παραχώρηση FREMM και να βρεθεί ένα πλοίο στο ΠΝ μέσα στο καλοκαίρι; Για όσους δεν το γνωρίζουν (μιας και το κοινό που διαβάζει τον ιστότοπό μας έχει διευρυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες) να αναφέρουμε τα παρακάτω:

Στις 16 Φεβρουαρίου 2015 η Αίγυπτος παρήγγειλε μια FREMM με την απαίτηση να την έχει διαθέσιμη λίγους μήνες αργότερα όταν θα άνοιγε η νέα διώρυγα του Σουέζ αφού η αιγυπτιακή ηγεσία ήθελε το πρώτο πλοίο που θα περνούσε να είναι η καινούργια φρεγάτα. Υπήρχε βέβαια παράλληλα μια παραγγελία για 24 Rafale που «έπεισε» την γαλλική κυβέρνηση, που πίεσε το Γαλλικό Ναυτικό να αποχωριστεί την φρεγάτα Normandie. Τον Μάρτιο του 2015 ξεκίνησε η εκπαίδευση του αιγυπτιακού πληρώματος και στις 23 Ιουνίου 2015 η κυριότητα της φρεγάτας πέρασε στους Αιγύπτιους ως Tahya Misr (αφού ξηλώθηκαν κάποια όπλα και συστήματα) και το αιγυπτιακό αίτημα ικανοποιήθηκε. Βέβαια το πλοίο επιχειρούσε για πολύ καιρό με «διπλό πλήρωμα» αλλά αυτή είναι η ιστορία, που αφορούσε βέβαια πώληση (με ζεστό χρήμα) και όχι εκμίσθωση (με υποσχετικές).

Κρατήστε λοιπόν τα παραπάνω κατά νου. Τι συμβαίνει στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας;

Ελπίζουμε να τα μάθουμε από τον ΥΕΘΑ αργότερα σήμερα… (και όχι με το αλλαλούμ με το οποίο είχε γίνει η ενημέρωση για το πρόγραμμα των F-16V).

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης

https://www.ptisidiastima.com/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%AF-%CE%BF%CE%B9-fremm-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1/


Απρίλιος 25, 2018 


Σκίτσο  Α.ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

Σκίτσο Δ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ


Σκίτσο Η.ΜΑΚΡΗ

6.
Κουβέλης: Θα πάρουμε φρεγάτες 
- Καμμένος: Δεν θα πάρουμε φρεγάτες.

Δηλαδή τι πρέπει να γίνει για να παραιτηθεί κάποιος υπουργός;



7.

Γιώργος Κοντογιώργης : Ιμιοποίηση της Ελλάδας.



Οι στρατηγικές ήττες οργανώνονται στο εσωτερικό μίας χώρας. 

Η Τουρκία βλέπει από το 1996 και μετά, ότι μπορεί να επιτύχει όχι απλά την Φιλανδοποίηση  της Ελλάδας, αλλά την Ιμιοποίηση της, ασκώντας κυριαρχία σε  Αιγαίο και Κύπρο σε σημεία που ουδέποτε είχε φανταστεί, πατώντας ουσιαστικά στην λογική συνθηκολόγησης εδώ και δύο δεκαετίες της πολιτικής ελίτ  της χώρας μας, είπε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Γιώργος Κοντογιώργης , στον 98.4. Οι στρατηγικές ήττες οργανώνονται στο εσωτερικό μίας χώρας,  όταν για χρόνια καλλιεργείται η συνθηκολόγηση με τον απέναντι όπως η Τουρκία. Κυρίως όταν στην Ελλάδα , συστηματικά διαλύεται ο συνεκτικός ιστός μίας κοινωνίας να προασπιστεί την κυριαρχία του κράτους της και του έθνους που το συγκροτεί, λέει ο πανεπιστημιακός Γιώργος Κοντογιώργης. Ταυτόχρονα αναλύει γιατί κατά την γνώμη του η ισχυροποίηση Ερντογάν στο εσωτερικό του, γίνεται εργαλείο άσκησης  της εξωτερικής του πολιτικής με όρους ισχύος . Μάλιστα υποστήριξε ότι η  Τουρκία βλέπει από το 1996 και μετά, ότι μπορεί να επιτύχει όχι απλά την Φιλανδοποίηση  της Ελλάδας, αλλά την Ιμιοποίηση της, ασκώντας κυριαρχία σε  Αιγαίο και Κύπρο σε σημεία που ουδέποτε είχε φανταστεί.

24/4/2018



8.
Με αναμμένους τους κινητήρες.

Σκύρος, ώρα 12 το μεσημέρι. Βρισκόμαστε στην 135η Σμηναρχία Μάχης, όταν χτυπά το γκρι τηλέφωνο που συνδέεται με το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου ο ιπτάμενος που απάντησε φωνάζει «Scramble». Ακούγεται συναγερμός και δύο πλήρως εξοπλισμένοι συνάδελφοί του τρέχουν προς τα F16 επιφυλακής που βρίσκονται στα υπόστεγα της μονάδας. Μέσα σε πέντε λεπτά πρέπει να βρίσκονται στον αέρα, για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τα ξένα αεροσκάφη που παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Αυτή είναι μια ρουτίνα που δεν αλλάζει ποτέ για περισσότερους από 200 Έλληνες πιλότους. Ακόμα κι αν έχει προηγηθεί το τραγικό συμβάν της απώλειας του Γιώργου Μπαλταδώρου, που σκόρπισε θλίψη σε ολόκληρη τη χώρα. Οι συνάδελφοι του σμηναγού που εκείνη την εβδομάδα πραγματοποιούσαν υπηρεσίες ετοιμότητας (readiness) μαζί του έζησαν στιγμές τεράστιας αγωνίας. Μέχρι τελευταία στιγμή διατηρούσαν την ελπίδα ότι πρόλαβε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος. 

Το «Κ» βρέθηκε στη Σκύρο και κατέγραψε την καθημερινότητα των πιλότων, που σε μια περίοδο κορύφωσης της έντασης στο Αιγαίο καλούνται να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή και τη δουλειά τους.

Οι ιπτάμενοι αξιωματικοί Δημήτρης Β. και Μαρίνος Λ. φορούν τον εξοπλισμό τους. 
Σε λίγα δευτερόλεπτα θα βρίσκονται στα αεροσκάφη. (Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ζαβός)

Οι Βαγγέλης Α., Μαρίνος Λ. και Δημήτρης Μ. μελετούν απόρρητα δεδομένα και χάρτες.

 Όλα έτοιμα για να βγει το αεροπλάνο από το υπόστεγο.

Το μαχητικό αεροσκάφος τροχοδρομεί προς τον διάδρομο για απογείωση.

 Ο σμηναγός Άγγελος Τ. ανεβαίνει στο F16 επιφυλακής, 
ενώ ο τεχνικός πραγματοποιεί έναν τελευταίο έλεγχο.

 Η οπλουργός ελέγχει κάθισμα και καλύπτρα (σύστημα εκτίναξης)
 του αεροσκάφους.


Το πλήρωμα ιπταμένων και τεχνικών που ήταν σε επιφυλακή στη Σκύρο
 τις ημέρες του ρεπορτάζ.

Ο διοικητής της 135ΣΜ, σμήναρχος (Ι) Αντώνης Βασιλείου. 

Στη Σκύρο υπάρχουν πάντα δύο αεροσκάφη επιφυλακής, άλλοτε F16 και άλλοτε Mirage 2000-5. Μόλις οι πιλότοι πάρουν εντολή να σηκωθούν, θα πρέπει το πολύ εντός πέντε λεπτών να βρίσκονται στον αέρα. Από το πρώτο φως της ημέρας έως το βράδυ. Κάποιες φορές η ετοιμότητα μετατρέπεται σε δίλεπτη, με τους πιλότους να βρίσκονται εντός των αεροσκαφών, με αναμμένους κινητήρες, περιμένοντας εντολή για απογείωση. Σπάνια, μπορεί να παραταθεί η ετοιμότητα μετά το τελευταίο φως της ημέρας, ανάλογα με τη δραστηριότητα των γειτόνων. Συνήθως όμως, μόλις βραδιάσει, αποδεσμεύονται και βρίσκονται σε ετοιμότητά μίας ώρας. Ένας ιπτάμενος μπορεί να σηκωθεί το πολύ σε τρεις πτήσεις ημερησίως, με διαφορά τουλάχιστον δύο ωρών η μία από την άλλη. 

Από τα χρόνια της σχολής συμφιλιώνονται με την ιδέα ότι θα έχουν διπλή ζωή. «Μόλις κλείσει η καλύπτρα του πιλοτηρίου, κάθε αεροπόρος επικεντρώνεται στον στόχο του, χωρίς να σκέφτεται τι αφήνει πίσω ή τι θα συναντήσει όταν επιστρέψει», λέει ο Άγγελος Τ. - τα ονόματα των πιλότων δεν επιτρέπεται, βάσει κανονισμού, να δημοσιοποιηθούν ολόκληρα. Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι επέλεξαν το επάγγελμά τους από πολύ μικρή ηλικία. «Ιπτάμενος γίνεται κάποιος γιατί του αρέσει η ιδέα», συμφωνούν όλα τα μέλη του πληρώματος επιφυλακής της Σκύρου. «Δεν γίνεται να μην το έχεις σκεφτεί από μικρός. Όλοι όσοι είμαστε εδώ έχουμε από έξι έως εννέα χρόνια που πετάμε. Ακόμα και τώρα, όταν βλέπουμε αεροπλάνα, καθόμαστε και χαζεύουμε». Ο Μαρίνος Λ. πήγαινε στην Α΄ Γυμνασίου όταν ανακοίνωσε στους γονείς του ότι θα γινόταν  Ίκαρος. Δεν έδωσαν σημασία, νομίζοντας ότι με τον καιρό θα άλλαζε γνώμη. Πλέον έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα και καμαρώνουν. Πάντα όμως με αγωνία. 

Η ουρά του αντιπάλου

Ένα F16 που σηκώνεται από τη Σκύρο μπορεί να βρεθεί στη Χίο σε πέντε λεπτά. Στη διάρκεια αναχαίτισης διατηρούν απόσταση περίπου πέντε μιλίων από τα τουρκικά αεροσκάφη. Αν προκύψει εμπλοκή, οι αποστάσεις μικραίνουν. Σύμφωνα με τους χειριστές, η διαδικασία θυμίζει έναν κλέφτη που μπαίνει στο σπίτι σου. Μόλις τον αντιληφθείς, πηγαίνεις να τον αναγνωρίσεις. Αν φύγει, καλώς. Αν παραμείνει και αντισταθεί, ξεκινάει πάλη. Αυτό είναι η εμπλοκή, μια πάλη κατά την οποία προσπαθείς να «κερδίσεις την ουρά του αντιπάλου σου», να τον έχεις μπροστά σου. Στις εμπλοκές υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που εφαρμόζουν οι Έλληνες πιλότοι για την ασφάλειά τους. Κάποια βίντεο με επικίνδυνους ελιγμούς που κυκλοφορούν αντιστοιχούν σε φάσεις που αυτοί οι κανόνες έφτασαν στα όριά τους. Δεν γνωρίζουμε αν οι Τούρκοι έχουν κάποιους αντίστοιχους. Γίνονται ποτέ παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από την ελληνική πλευρά; «Ποτέ», μας απαντούν κατηγορηματικά οι χειριστές. «Αν κάνουμε κάτι τέτοιο, είναι σαν να νομιμοποιούμε την τακτική τους».

Ο Δημήτρης Β. και ο Βαγγέλης Α. είχαν μόλις επιστρέψει από την αναχαίτιση δύο τουρκικών F16, που μπήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο, και μας περιέγραψαν την εμπειρία τους: «Όταν φτάσαμε εμείς, βρίσκονταν δυτικά της Μυτιλήνης. Από εκείνη την ώρα τούς είχαμε συνεχώς μπροστά μας, μέχρι που βγήκαν ανατολικά της Ρόδου. Ο καιρός ήταν άσχημος, με αρκετή σκόνη και σύννεφα από τα 5.000 έως τα 30.000 πόδια. Αν αθροίσουμε την κούραση λόγω της άσκησης Ηνίοχος που προηγήθηκε και το στρες, καταλαβαίνετε ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε περίεργες καταστάσεις. Στην άσκηση οι πτήσεις μας διαρκούσαν περίπου δύο ώρες την ημέρα, αλλά, σε συνδυασμό με τη σχεδίαση και την ενημέρωση, προκύπτει συνολική απασχόληση περίπου δέκα ωρών».

Η ζωή τους, μας λένε, δεν διαφέρει από οποιουδήποτε ανθρώπου. Αναζητούν κι εκείνοι χρόνο για να παίξουν με τα παιδιά τους ή να ασχοληθούν με κάποιο χόμπι. Η δουλειά απαιτεί πολύ προσωπικό χρόνο. Μπορεί κάποιος να είναι σε επιφυλακή μία εβδομάδα και, μόλις επιστρέψει στο σπίτι του, να πρέπει να στήσει την επόμενη αποστολή. Πρόκειται επίσης για ένα επάγγελμα που απαιτεί διαρκή ενημέρωση και μελέτη. «Ο πόλεμος πάντα εξελίσσεται», μας λένε. «Προσπαθείς να αναβαθμίζεις τις γνώσεις σου».

Εκτός από αντιπυρικές στολές, ο εξοπλισμός επιβίωσής τους είναι πλήρης, για το ενδεχόμενο εγκατάλειψης αεροσκάφους. Η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει ασκήσεις τύπου parasail. Μόλις σηκωθούν σε εύλογο ύψος, πέφτουν στο νερό προστατεύοντας παράλληλα τον εξοπλισμό τους και ανοίγοντας το βαρκάκι που έχουν στην τσέπη τους.  

Κρίση και διακρίσεις

Η κρίση έχει επηρεάσει και τη δική τους δουλειά. Χαρακτηρίζουν «ακριβό σπορ» το να έχεις μαχητικά. Προσπαθούν να κρατήσουν ψηλά το επίπεδο υπηρεσιών, σε συνδυασμό με οικονομία χρημάτων. Οι αποδοχές των ιπταμένων μειώθηκαν περίπου 30% αυτά τα χρόνια. Είναι κάτι που δεν θέλουν να αναδείξουν. «Η κρίση μάς έχει επηρεάσει όλους», μας λένε. «Ό,τι συμβαίνει στους υπόλοιπους ανθρώπους συμβαίνει και σε εμάς. Εμείς και με λιγότερα χρήματα το ίδιο θα κάναμε, γιατί, αν κάτι μας διαφοροποιεί ως λαό, είναι οι αξίες. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε αξιόπλοα αεροσκάφη για το συμφέρον της χώρας».

Πρόσφατα ο σμηναγός Βασίλης Καλογερίδης διακρίθηκε ως «Course warrior» στο τακτικό πρόγραμμα ηγεσίας του ΝΑΤΟ. Ο τίτλος αυτός σημαίνει ότι ψηφίστηκε από τους υπόλοιπους χειριστές ως ο πιλότος που όλοι θα ήθελαν στον σχηματισμό τους σε ενδεχόμενο πολεμικής αποστολής. Κατά καιρούς, πολλοί Έλληνες πιλότοι έχουν διακριθεί διεθνώς: ο Βαγγέλης Α. έχει διακριθεί κι εκείνος ως «Course warrior», ενώ ο Μαρίνος Λ. ανακηρύχθηκε πέρυσι καλύτερος σε στατιστικές κατηγορίες. «Αυτές οι βραβεύσεις αυξάνουν την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Οι πιλότοι των γειτόνων μας γνωρίζουν ότι έχουν να αντιμετωπίσουν ικανούς ανθρώπους, και αυτό είναι κάτι που επηρεάζει την ψυχολογία τους. Σκοπός μας, βέβαια, είναι να γινόμαστε όσο το δυνατόν καλύτεροι, για εμάς και την πατρίδα μας. Αυτό που θέλουμε να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι όλοι οι Έλληνες αεροπόροι είναι πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση, σε οποιεσδήποτε συνθήκες», δηλώνουν.

Ψυχραιμότεροι όλων

Παρακολουθώντας την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, μας δίνεται η εντύπωση ότι τα αεροσκάφη βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες σε μεγαλύτερη εγρήγορση. Για τους πιλότους των readiness, όμως, αυτή η ένταση είναι καθημερινό φαινόμενο. Μιλώντας μαζί τους, δεν εισπράττεις την αγωνία των περισσότερων Ελλήνων για όσα ακούν ή διαβάζουν. Ακόμα και όταν υπάρξει αποκλιμάκωση σε θάλασσα και ξηρά, τα αεροσκάφη θα είναι πάντα σε ετοιμότητα. Είναι ο κοινός παρονομαστής του «κλίματος» στη Σκύρο. Τις ίδιες προκλήσεις αντιμετώπιζαν πάντα. Η παρενόχληση προ ημερών στο Σινούκ του πρωθυπουργού ή του ελικοπτέρου του αρχηγού ΓΕΣ δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Μας θυμίζουν, για παράδειγμα, την παρενόχληση της πτήσης του τότε υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου. Όταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποσύρθηκαν, η ρουτίνα τους συνεχίστηκε. «Τα αεροσκάφη μας βρίσκονται πάντα σε κατάσταση ετοιμότητας και συχνά σηκώνονται για αναχαιτίσεις των αντίστοιχων τουρκικών, ενώ κάποιες από αυτές εξελίσσονται σε εμπλοκές», μας λέει ο σημερινός διοικητής της 135ης Σμηναρχίας Μάχης, σμήναρχος (Ι) κύριος Αντώνης Βασιλείου, ο οποίος ανήκε κι εκείνος παλιότερα στα πληρώματα επιφυλακής, εκτελώντας υπηρεσία με Mirage 2000. «Η συντηρούμενη ένταση είναι καθημερινή στο δικό μας κομμάτι, μια κατάσταση που εδώ και χρόνια έχει παγιωθεί με αυξομειώσεις στη συχνότητά της. Αυτό που συνέβαινε πριν από 35 χρόνια, όταν αποφοίτησα από τη σχολή, συμβαίνει και σήμερα». Ψυχραιμία λοιπόν. ■

Γιώργος Κοβός


 23/04/2018 




9.
ΕΚΤΑΚΤΟ: Συμφωνία Airbus και Dassault για την ανάπτυξη του νέου ευρωπαϊκού μαχητικού 6ης γενιάς Future Combat Air System (FCAS). 

Υπεγράφη σήμερα πριν λίγη ώρα στο Βερολίνο η πολυαναμενόμενη συμφωνία μεταξύ Airbus Defence και Dassault σχετικά με την ανάπτυξη ενός νέου ευρωπαϊκού μαχητικού που θα αντικαταστήσει τα Typhoon και τα Rafale την περίοδο 2035-2040.

Σε μια στιγμή, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ιστορική, οι δυο εταιρείες ενώνονται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, προκειμένου να προσφέρουν ένα πραγματικά πανευρωπαϊκό μαχητικό. Το FCAS δεν είναι ένα αεροσκάφος, αλλά «ένα σύστημα συστημάτων» που περιλαμβάνει αεροσκάφη, drones, όπλα, διασυνδεσιμότητα και ασφαλείς επικοινωνίες. Θα ξεκινήσει άμεσα μια μελέτη, που θα αποδώσει προϊόν μέχρι το 2025.

Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι πως στο «σύστημα» θα μπορούν να ενσωματωθούν και τα υπάρχοντα αεροσκάφη (Rafale και Typhoon προφανώς, χωρίς να γίνεται σαφές αν μπορούν να μπουν κι άλλα στην «παρέα»), διευρύνοντας τις δυνατότητές τους και προσθέτοντας στο «τελικό αποτέλεσμα».

Προφανώς το θέμα είναι πολύ σημαντικό, και θα επανέλθουμε άμεσα.



Για την χώρα «και μένα ποιος μου λέει ότι» αυτά δυστυχώς είναι «ψιλά» γράμματα. Ελπίζουμε όμως η ΕΑΒ να μπει «άμεσα» όπως μπήκε και το nEURON, καθώς τότε θα είναι η εποχή που θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τα F-16V (αν φυσικά δεήσουμε να τα κάνουμε ποτέ -V, και δεν έχουμε μείνει να συζητάμε για τα Block 30).


Απρίλιος 25, 2018 


Ethem Sancak 

10.
ERDOGANISTAN

Colpo grosso για τον μεγαλοεκδότη Ethem Sancak, στενό φίλο του ισλαμιστή προέδρου Tayyip Erdogan και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ: Αφού εξαγόρασε έναντι πινακίου φακής τη χρεωκοπημένη βιομηχανία οχημάτων BMC και προικοδοτήθηκε σκανδαλωδώς με έκταση 2.220 στρεμμάτων στο Σαγγάριο για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου από τo (υψηλής αξίας) οικόπεδο στη Σμύρνη:

- στις 7 Φεβρουαρίου 2018 της ανατέθηκε σύμβαση για τη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή του συγκροτήματος ισχύος του εγχώριας κατασκευής άρματος μάχης ALTAY.


- στις 24 Απριλίου 2018 η BMC επελέγη και επισήμως ως ανάδοχος για το πρόγραμμα κατασκευής των 250 αρμάτων μάχης ALTAY έναντι της ανταγωνιστικής Οtokar του ομίλου Koç.

ΠΗΓΗ:e-Amyna

24/4/2018


11.
Το Altay στη “φιλική” BMC, με γερμανική βοήθεια,
 την πιο κατάλληλη στιγμή.

Μετά από αρκετό χρονικό διάστημα καθυστερήσεων η τουρκική κυβέρνηση ανέδειξε την κατάλληλη στιγμή την εταιρεία BMC ως νικητή του εγχώριου διαγωνισμού για τη μαζική παραγωγή του τουρκικού άρματος  Altay, παρα το γεγονός ότι το άρμα μάχης αναπτύχθηκε από την εταιρεία OTOKAR.

Και λέμε την κατάλληλη στιγμή διότι το 2018 ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου εργοστασίου της εταιρείας BMC που ανήκει κατά 50% στον επιχειρηματία Ethem Sancak, ο οποίος διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με τον Ερντογάν και κατά 50% σε επενδυτικό ίδρυμα του Κατάρ, μια χώρα που γενναιόδωρα και σταθερά από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας στηρίζει οικονομικά τον Τούρκο πρόεδρο και το κόμμα του.

Το νέο εργοστάσιο της BMC κατασκευάζεται στην επαρχεία Sakarya (Σαγγάρειος)  σε έκταση 222 εκταρίων που παραχωρήθηκε στην εταιρεία από το τουρκικό Δημόσιο. Η συνολική επένδυση φτάνει τα 1,3 δις τουρκικές λίρες (325 εκατ. ευρώ) και το εργοστάσιο όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του θα απασχολεί 4.000 άτομα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το τουρκικό κράτος θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τις διαπραγματεύσεις με την BMC με αντικείμενο την κατασκευή 250 αρμάτων μάχης Altay.

Η BMC όμως, αξίζει να επισημανθεί ότι δεν διαθέτει εμπειρία στην κατασκευή ερπυστριοφόρων οχημάτων, πολλώ δε μάλλον στην κατασκευή αρμάτων μάχης, αφού μέχρι σήμερα τα βασικά της προϊόντα είναι τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα. Θα έχουμε άραγε… μεταγραφές από την Otokar;

Οι πλέον φιλόδοξες εκτιμήσεις των Τούρκων αναφέρουν, ότι η εταιρεία που θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή του Altay θα πρέπει να παραδώσει στον Τουρκικό Στρατό συνολικά 15 άρματα μάχης μέχρι το 2020!

Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να επισημανθεί είναι η συνεργασία της BMC με τη γερμανική Rheinmetall, με την οποία και τη μαλαισιανή εταιρεία Etika, έχουν από το 2016 ιδρύσει την εταιρεία RBSS στην οποία η γερμανική εταιρεία κατέχει το 40%.

Όπως φαίνεται, η ανάθεση της σύμβασης στην BMC σχετίζεται και με την βελτίωση των σχέσεων Γερμανίας και Τουρκίας, αφού το εμπάργκο που είχε επιβληθεί από το Βερολίνο στην Τουρκία, εμπόδιζε την συνεργασία της BMC με την Rheinmetall, απομακρύνοντας τη γερμανική εταιρεία από μια διαφαινόμενη κερδοφόρα συνεργασία.

Εκτιμάται, ότι τελικά την υλοποίηση του προγράμματος θα την πραγματοποιήσει η BMC σε συνεργασία με την Rheinmetall, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, επιθυμεί να επανασχεδιάσει τμήματα του άρματος.

25/04/2018  



.

12.
Έξι Α/Κ αντιαεροπορικά πυροβόλα KORKUT 
παραλαμβάνει ο Τουρκικός Στρατός την επόμενη εβδομάδα. 

Ξεκίνησαν οι παραδόσεις 
του τουρκικού αντιαεροπορικού συστήματος KORKUT SSA.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα παραδοθούν οι πρώτες έξι αυτοκινούμενες μονάδες πυρός του αντιαεροπορικού συστήματος μικρής εμβέλειας KORKUT SSA. Ουσιαστικά θα παραδοθούν δύο ολοκληρωμένες πυροβολαρχίες, αφού το κάθε μία αποτελείται από τρείς μονάδες πυρός και ένα όχημα έρευνας, ελέγχου και διοίκησης.

Η κάθε μονάδα πυρός του KORKUT SSA διαθέτει δύο πυροβόλα των 35χλστ τουρκικής κατασκευής (πρόκειται πυροβόλα τύπου GDF-007 της εταιρείας  Oerlikon τα οποία κατασκευάζονται στην Τουρκία κατόπιν άδειας) τοποθετημένα εντός πλήρως περιστρεφόμενου πυργίσκου επί οχήματος ΖΜΑ-30, τα οποία χρησιμοποιούν πυρομαχικά προγραμματιζόμενης έναυσης τύπου ΑΤΟΜ του ιδρύματος Tübitak-SAGE και των εταιρειών ΜΚΕΚ και Aselsan, με εμβέλεια 4 χλμ και συνδυασμένη ταχυβολία 1.100 μέτρα/λεπτό (550 μέτρα/λεπτό για κάθε πυροβόλο).

Η κάθε μονάδα πυρός του KORKUT SSA διαθέτει έτοιμα για χρήση 400 βλήματα, εκ των οποίων τα 200 βρίσκονται στον τροφοδοτικό μηχανισμό των 2 πυροβόλων GDF-007 και τα υπόλοιπα 200 βλήματα είναι αποθηκευμένα στον τηλεχειριζόμενο πυργίσκο.

Επιπλέον το όχημα διαθέτει ένα συγκρότημα ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων ημέρας/νύκτας τοποθετημένο επί του πυργίσκου, εξοπλισμένο με θερμική κάμερα, κάμερα ημέρας CCD και αποστασιόμετρο Laser της εταιρείας Aselsan και ένα 3D ραντάρ (Ku-Band) εγκλωβισμού στόχου με αυτόματο σύστημα παρακολούθησης και εγκλωβισμού στόχων επίσης Aselsan, το οποίο έχει εμβέλεια 30 χλμ.

Το όχημα του έρευνας ελέγχου και διοίκησης, χρησιμοποιεί επίσης το σασί του οχήματος ΖΜΑ-30, επί του οποίου έχει τοποθετηθεί περιστρεφόμενος πυργίσκος εξοπλισμένος με ένα ραντάρ έρευνας 3D της Aselsan, το οποίο λειτουργεί στην X Band με εμβέλεια εντοπισμού στόχου τα 70 χλμ και ανίχνευσης στόχου 30 χλμ, καθώς και ένα συγκρότημα ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων ημέρας/νύκτας εξοπλισμένο με θερμική κάμερα, κάμερα ημέρας CCD και αποστασιόμετρο Laser.

Το συμβόλαιο για την ανάπτυξη του KORKUT SSA ανατέθηκε στην κοινοπραξία των εταιρειών ASELSAN, FNSS, ΜΚΕΚ και του κρατικού ιδρύματος ερευνών Tübitak-SAGE, τον Ιούνιο του 2011 και  το πρωτότυπο του συστήματος παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2013. Έκτοτε το σύστημα δοκιμαζόταν από την κοινοπραξία σε συνεργασία με τον Τουρκικό Στρατό και μάλιστα εστάλη στα σύνορα με την βόρεια Συρία για δοκιμές.

Συνολικά θα κατασκευαστούν 40 μονάδες πυρός και 13 αυτοκινούμενοι σταθμών διοίκησης και ελέγχου με τις παραδόσεις να ξεκινούν με ένα χρόνο καθυστέρηση, τον Μάιο του 2018, αντί για το 2017 όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ οι παραδόσεις των 13 ολοκληρωμένων πυροβολαρχιών του συστήματος KORKUT SSA θα ολοκληρωθούν το 2022.

Του Γιώργου Τσιμπούκη

http://www.defence-point.gr/news/xekinisan-i-paradosis-tou-tourkikou-antiaeroporikou-systimatos-korkut-ssa

25/04/2018 




13.
Δηλώσεις Καμμένου: 
Ξεκίνησε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 
των φρεγατών MEKO200HN;

Ανάμεσα στις άλλες ειδήσεις που βγήκαν από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου, η σημαντικότερη ήταν πως έχει (;) ξεκινήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN. Υπενθυμίζουμε πως εκκρεμεί ένας απολύτος απαραίτητος εκσυγχρονισμός μέσης ζωής για τις 4 υπερπολύτιμες φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ. Τα πλοία, που είναι και τα πιο σύγχρονα και ισχυρά πολεμικά του ΠΝ, απαιτούν εκσυγχρονισμό και αντικατάσταση πεπαλαιωμένων ηλεκτρονικών συστημάτων … χτες.

Δυστυχώς όμως, ακόμη και ένας εκσυγχρονισμός στις βασικές μονάδας του Στόλου είναι δύσκολος να γίνει, και το Ναυτικό ζητούσε κατ’ ελάχιστο 400 εκ. ευρώ, ή 100 εκ. ευρώ για κάθε φρεγάτα. Έτσι θα μπορούσε να αναβαθμίσει και την μαχητικής τους ισχύ, εκτός από την αντικατάσταση μουσειακών συστημάτων που αυτή την στιγμή εξοπλίζουν τις ΜΕΚΟ200ΗΝ. Πολλά από τα συστήματα είναι τόσο παλιά, που όχι μόνο δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, αλλά και οι εταιρείες που τα κατασκεύαζαν έχουν κλείσει.

Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ καθώς ειλικρινά τα πληρώματα υπερβάλλουν ευατόν προκειμένου να βρουν λύσεις και να κρατούν επιχειρησιακά τα πλοία. Η «ανακοίνωση» λοιπόν του εκσυγχρονισμού επιτέλους είναι ένα καλό νέο , καθώς δρομολογεί μια απολύτως απαραίτητη αμυντική επένδυση. Βάλαμε ερωτηματικό στην είδηση, καθώς έχουμε αρκετές φορές διεψευστεί από τις εξελίξεις και τους πολιτικούς προϊσταμένους του ΥΕΘΑ.

Πρέπει εδώ να πούμε, πως θα προτείναμε στους αναγνώστες μας να κρατήσουν μικρό καλάθι, και να μην ελπίζουν σε εκτοξευτές Mk41, ESSM Block 2 κοκ, καθώς το ποσό που έχει διατεθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες μας φτάνει στο ιλιγγιώδες ύψος των 100 εκ. ευρώ.

https://www.ptisidiastima.com/
greek-frigates-meko200hn-program-to-start/


Απρίλιος 25, 2018 



Σαλαμίς (F 455)

14.
Φρεγάτες ΜΕΚΟ:
 Αυτές είναι η φρεγάτες που διαθέτει το ΠΝ.
  
Οι φρεγάτες ΜΕΚΟ ανήκουν στην οικογένεια των πλοίων MEKO στην οποία περιλαμβάνονται και κορβέτες αλλά και άλλα περιπολικά σκάφη. Η κατασκευή των πλοίων MEKO ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας 1970 με τον σχεδιασμό και μετέπειτα ναυπήγηση της Νιγηριανής MEKO 360 H1. Η Ελλάδα διαθέτει 4 πλοία τύπου MEKO-200HN και είναι όλα φρεγάτες.

Τα σκάφη ΜΕΚΟ είναι ελαφρά πλοία . Έτσι, με βάση τον σύγχρονο ρόλο των ελαφριών σκαφών, χρησιμοποιούνται κυρίως ως αντιαεροπορικές πλατφόρμες, σε ανθυποβρυχιακό πόλεμο και ως περίπολοι. Φυσικά, πολλές μικρομεσαίες ναυτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα πλοία αυτά και σε ρόλο ναυτικής άμυνας, με τη χρήση πυραύλων θαλάσσης-θαλάσσης ως συμπλήρωμα στα ναυτικά πυροβόλα του πλοίου.

Οι φρεγάτες ΜΕΚΟ που διαθέτει η Ελλάδα: 

Η Ελλάδα διαθέτει 4 πλοία τύπου MEKO-200HN (όλα φρεγάτες).


Η φρεγάτα Ύδρα (F 452)


Η Φρεγάτα Σπέτσαι (F 453)


Η φρεγάτα Ψαρά (F 454)


Σαλαμίς (F 455)

Βασικά  χαρακτηριστικά τύπου MEKO - HN200

Διαστάσεις: 117/14,8/6 μέτρα
Εκτόπισμα: 3.350 τόνους
Πρόωση: CODOG (Combined Diesel Or Gas) 2 αεροστρόβιλοι LM2500 και 2 diesel MTU20V
Ταχύτητα: 30 κόμβοι
Πλήρωμα: Δυνατότητα Ενδιαιτήσεως 220 ατόμων
Οπλισμός: 1 πυροβόλο 5 ιντσών/54, 2 συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, 8 Κ/Β Ε/Ε Harpoon, 16 Κ/Β Ε/Α ESSM (Envolved Sea Sparrow Missile) , 2 τριπλούς Τ/Λ Mk32, εκτοξευτής ΗΝ αντιμέτρων και ανάλογο ΗΝ εξοπλισμό. Δύναται να μεταφέρει ένα Ελικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk.

http://www.hellenicnavy.gr/, wikipedia

http://www.onalert.gr/stories/fregates-meko-autes-enai-oi-fregates-pou-diathetei-to-pn/65102

25.04.2018  





MH-60


U.S. Navy Sikorsky MH-60R Seahawk

15.
 Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ενδιαφέρεται 
για 2 ελικόπτερα MH-60R και FOS των S-70B6.

To Πολεμικό Ναυτικό μας ενδιαφέρεται για δυο νέα ελικόπτερα τύπου MH-60R. Για τον λόγο αυτό υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι ύψους 180 περίπου εκ. ευρώ, το οποίο επαρκεί για την αγορά των δυο επιπλέον ελικοπτέρων, αλλά και την υπογραφή Follow On Support για τα υπόλοιπα 11, που πετούν πραγματικά χάρη στις ικανότητες των στελεχών του ΠΝ να κάνουν … μαγικά (δυστυχώς η κατάσταση είναι δύσκολη και ίσως δεν σηκώνει αστεία).

Τα MH-60R είναι ουσιαστικά εξελιγμένα S-70B, όμοια με τα δικά μας, τελείως όμως «ψηφιακά», με κορυφαία ραντάρ, FLIR και ποντιζόμενο Sonar. Τα ελικόπτερα του ΠΝ είναι που θα αναλάβουν τον ανθυποβρυχιακό αγώνα στο Αιγαίο, καθώς τα Ρ-3Β δεν έχουν ιδιαίτερες ελπίδες επιβίωσης εντός του φλεγόμενου -σε καιρό πολέμου- αρχιπελάγους. Η πολύ δύσκολη θάλασσα, δεν επιτρέπει την αποτελεσματική χρήση Sonar από πλοία, συρόμενα ή μη. Αντίθετα, τα ποντιζόμενα από ελικόπτερα έχουν μεγάλες δυνατότητες αποκάλυψεις στόχων στο περιβάλλον του Αιγαίου. Επίσης έχουν υψηλές δυνατότητες προσβολής στόχων επιφανείας (φέρουν Penguin και Hellfire).

To πρόγραμμα θεωρείται ως ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας για το ΠΝ, καθώς οι νέες φρεγάτες απαιτούν και αντίστοιχων δυνατοτήτων ελικόπτερα.

Κάπου εδώ θα πρέπει να πούμε πως υπήρχε η πιθανότητα εξοπλισμού των παλαιών μας S-70B6 με τον υπολογιστή βολής των εκσυγχρονισμένων Ρ-3Β, κάτι για το οποίο θα έχουμε εκτενή ανάλυση σύντομα.

https://www.ptisidiastima.com/greek-navy
-wants-to-buy-2-mh-60r-helicopters/


Απρίλιος 23, 2018 



  ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ  ΚΕΙΜΕΝΑ : 
Ελλάδα-Τουρκία:Ισχύς-Εξοπλισμοί